onewoman 05.01.22, 11:33 Nawet mikrofonów nie potrafią ogarnąć 😄😄 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anilorak174 Re: Konferencja 05.01.22, 11:37 Ogarnęli to co tu pisaliśmy. Ze pacjent na izolacji ma prawo do normalnej wizyty i ze poz ma się wziąć do roboty! Odpowiedz Link Zgłoś
lifecolor Re: Konferencja 05.01.22, 11:38 Wreszcie. Byle przełożyły się te ustalenia w praktyce Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Konferencja 05.01.22, 15:01 Podziwiam Wasz optymizm Wyobrażenia (w końcu stacjonarnie dostanę się do internisty!) vs rzeczywistość (z 6 dwóch chorych, trzeci na opiece nad dzieckiem chorym czy w kwarantannie, chętnych 3 razy więcej niż zwykle, a 3 pozostałych na posterunku ma ogarniać tą kuwetę), termin stacjonarnej wizyty na za tydzień, tak to widzę w praktyce. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Konferencja 05.01.22, 16:23 czyli znalezli winnego za nadumieralnosc Polakow - lekarze z POZ. Rzadzacy moga spac spokojnie, Kurski juz wypuscil swoje 'dziennikarzy' by pokazywali pijacych w pustych przychodniach kawe pilegniarki i lekarzy Odpowiedz Link Zgłoś
lifecolor Re: Konferencja 05.01.22, 16:30 Nie ma co, tylko dla zasady, krytykować akurat tego pomysłu. Prawda jest taka, że covid+ byli pozostawieni sami sobie, mogli liczyć tylko na teleporade lub szukać prywatnie lekarza. Wczesne, odpowiednie leczenie w POZ na pewno w jakimś stopniu pozwoli na zmniejszenie hospitalizacji, bo spora część ludzi trafiała tam już w ostatniej chwili. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Konferencja 05.01.22, 17:43 Czyli albo covid+ przyjdą koczować w tłumie w poczekalni albo będzie 1 wizyta domowa zamiast 8 wizyt na miejscu (średnia z godziny), czyli 7 osób odejdzie z kwitkiem, bo wizyta domowa. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Konferencja 05.01.22, 18:12 Większe przychodnie sobie poradzą, u mnie w mieście znana mi radzi bez problemu bo może odciąć poczekalnie i gabinet. Gorzej z mniejszymi zapewne. Nie trzeba też umawiać covid plus na zmianę że zdrowymi. Zresztą Ci w teorii nie covid w poczekalni też pewnie często później covid się okazują. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Konferencja 05.01.22, 18:18 Ojoj, nie ma izolatki? Na konkretną godzinę też trudno zapisać pacjenta? Odpowiedz Link Zgłoś
nowel1 Re: Konferencja 05.01.22, 21:23 Ojoj, da radę wszystko. Przykłady: "Przewiało mnie, mam 39 i mięśnie mnie bolą od 2 dni". Covid. Nie, nie zgłosił w recepcji objawów. Przyszedł 20 min przed umówioną godziną. W poczekalni siedział w masce na brodzie. ""Nie, nie jestem zaszczepiony, ale to tylko przeziębienie, mam tak co roku, no przecież akurat nikogo u pani nie ma, chyba pani nie odmówi przyjęcia". Po drodze poczekalnia do innych lekarzy, pełna chorych, Covid. Opowiadać dalej? Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Konferencja 05.01.22, 21:28 nowel1 napisała: > Ojoj, da radę wszystko. > Przykłady: "Przewiało mnie, mam 39 i mięśnie mnie bolą od 2 dni". Covid. Nie, n > ie zgłosił w recepcji objawów. Przyszedł 20 min przed umówioną godziną. W pocze > kalni siedział w masce na brodzie. > ""Nie, nie jestem zaszczepiony, ale to tylko przeziębienie, mam tak co roku, no > przecież akurat nikogo u pani nie ma, chyba pani nie odmówi przyjęcia". Po dro > dze poczekalnia do innych lekarzy, pełna chorych, Covid. > Opowiadać dalej? Typowy przykład źle zorganizowanej pracy przychodni. Jest jakis powód, dla ktorego nie można tam wpuszczać ludzi zarejestrowanych o godzinie, na ktorą są zarejestrowani? Bo w moim poz to działa praktycznie od poczatku pandemii (przed pandemią system mieli taki sam, tylko nie ograniczano wejść do poczekalni fanom siedzenia tamże, nawet jesli była np. 14, a oni zarejestrowani na 17) Odpowiedz Link Zgłoś
nowel1 Re: Konferencja 05.01.22, 21:36 Jasne Zakaz wchodzenia 20 minut wcześniej, cerber przy wejściu. Poproszę o więcej takich rad. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Konferencja 05.01.22, 21:40 nowel1 napisała: > Jasne Zakaz wchodzenia 20 minut wcześniej, cerber przy wejściu. Poproszę o > więcej takich rad. Oczywiście, #niedasie. Zamknąć się da, wpuszczać max 10 min przed terminem zapisanych się nie da. Miłego aktualizowania bazy wirusów zatem, jakoś są pozy, gdzie nie muszą walczyć bohatersko z problemami osobiscie wygenerowanymi. Co kto lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
nowel1 Re: Konferencja 05.01.22, 21:44 Jakoś mnie specjalnie Twoje podejście nie dziwi. Najłatwiej jest szukać winnego w ten właśnie sposób. Tak, Ty wiesz lepiej. Ja się nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Konferencja 05.01.22, 21:59 nowel1 napisała: > Jakoś mnie specjalnie Twoje podejście nie dziwi. Najłatwiej jest szukać winnego > w ten właśnie sposób. > Tak, Ty wiesz lepiej. > Ja się nie znam. Jakiego winnego? Napisałam, co działa w znanym mi przypadku, to zaczęłaś się rzucać z hasłami o cerberach. Nie wyjaśniajac zresztą, co takiego w przedstawionym przeze mnie rozwiązaniu jest niemożliwe lub choćby trudne do wdrożenia. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Konferencja 07.01.22, 10:02 > Napisałam, co działa w znanym mi przypadku, to zaczęłaś się rzucać z hasłami o cerberach. U mnie w przychodni tak zlikwidowano jeden gabinet szczepień dla dzieci, bo pielęgniarki zostały wysłane na bramki do przychodni dorosłych. Wincyj takich genialnych pomysłów! Odpowiedz Link Zgłoś
umi Re: Konferencja 05.01.22, 21:45 Rozsadny wywiad z pacjentem przed wizyta wystarczy i tak, jesli wszystko wskazuje na duza zarazliwosc, to sie wlazi do izolatki i nie zaraza wszystkich. BTW, wystarczy, zeby Cerber pilnowal maseczki na nosie i jakichs normalnych odstepow miedzy ludzmi plus wietrzenia i calej reszty. I przed wizyta wysylal na test tych , po ktorych ewidentnei widac, ze raczje kowid (wszystkich nie, bo bsie pozapychaja punkty do reszty). Miedzy skrajnosciami jest zloty srodek. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Konferencja 05.01.22, 21:58 >wystarczy, zeby Cerber pilnowal >maseczki na nosie i jakichs normalnych >odstepow miedzy ludzmi plus wietrzenia >i calej reszty 1. Jaki Cerber...? Kto ma robić za Cerbera - pielęgniarka zabiegowa czy lekarz między pacjentami ? 2. Jakie odstępy i wietrzenie, skoro średnio wchodzi 6- 8 pacjentów na godzinę...? 3. Kto i kiedy ma badać i wysłać chorych na test przed "wizytą właściwą", skoro już teraz na godzinę umawia się 6-8 chętnych? 4. Izolatki są tylko w starych placówkach. W nowych nie ma. Samorządy pozwoliły wyrzucić poradnie że starych budynków, żeby sobie tam kręcić byznesy. 5. " rozsądny wywiad" nie ma aktualnie zadnego znaczenia, skoro większość infekcji objawia się drapaniem w gardle i katarem. Takich to jest 80 osp dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Konferencja 05.01.22, 21:45 Jakos w niektórych się da. W innych lepiej się zamknąć niz ogarnąć ruch pacjentow. Odpowiedz Link Zgłoś
umi Re: Konferencja 05.01.22, 21:48 W niektorych sie dalo i przed kowidem. to bardzo pomaga i ludzie sie nei zarazaja do siebei tez na inne choroby. Nie musi 20 osob czekac trzy godizny, mozna 10 wposcic i niech siedza po pol, to juz jest duzo lepsze. Obsuwy zawsze sie moga zdarzyc, ale jednak dobra organizacja znaczaco zmniejsza niedogodnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
lifecolor Re: Konferencja 05.01.22, 21:55 U nas również na pediatrii przed covidem wchodziło się na godzinę. Na początku byli tacy nadgorliwcy ze starego systemu, co pierwsi przychodzili, ale i tak musieli czekać na swoją kolej. Teraz jest spokoj. W zasadzie bezkontaktowo przebiegają wymiany z innymi pacjentami.Da się? Da się. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Konferencja 05.01.22, 21:59 Ile czasu trwa jedna porada pediatryczna ? Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Konferencja 05.01.22, 22:10 Roznie. Zapisują co 15 minut, zdarza się poczekac chwile, zdarza sie wejsc chwilę przed swoja godziną. Odpowiedz Link Zgłoś
umi Re: Konferencja 05.01.22, 21:38 Prawda. To w ogole powinno dzialac, nie tylko przy covid. Ludzie maja rozne choroby zakazne, np. wiatrowke tak mozna przyniesc w pakiecie, jak ktos jest nieodpowiedzialny. Jesli gdzies nie ogarnieto, to teraz powoli zaczna. Madrze akurat to wprowadzono. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Konferencja 05.01.22, 21:51 Nie, nie ma izolatek. A co Ci da konkretna godzina, skoro wizyta trwa 6-8minut i kolejni już drepczą w poczekalni ? Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Konferencja 05.01.22, 22:11 Nie zawsze są, ale mozna to zorganizowac. Tych z covid na izolacji przyjąć np na końcu jak nie ma już innych pacjentow. Tylko trzeba chciec. Odpowiedz Link Zgłoś
umi Re: Konferencja 05.01.22, 22:16 Tak, ale to bez sensu. Jakas jedna izolatka musi byc. Nie tylko na covid, ktokolwiek moze miec cokolwiek czym zarazi wszystkich. To, co piszesz jest madre, chociaz to jest dorazny srodek. Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Konferencja 05.01.22, 22:20 Wiem. Wystarczylby osobny pokój / gabinet (czesto jakis akurat jest pusty). Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Konferencja 06.01.22, 09:23 "Chcenie" to nie wszystko, a rozwiązania, o ktorych piszesz są wprowadzone od 2020, z efektem średnim, jeśli chodzi o skuteczność. Powtórzę- w POZ często przyjmuje się 8 osób na godzinę, izolatki nie ma. Wiec trudno osobę covid plus przyjąć " po innych pacjentach ", bo ci inni są zapisani do 17.50. A jeszcze przychodzą osoby spoza listy i również czekają albo stany nagłe. Można próbować wcisnąć między teleporady, wtedy poczekalnia powinna być chwilę pusta, ale to działało w 2020, teraz są 2 tele na cały dzień, więc odpada... Przy zapaleniu pluc to się staje na uszach, żeby jakoś to zorganizować albo jeździ do domu, ale w sytuacji "wyszedł nam covid, dzieci mają tylko katar, a dwójka w ogóle bezobjawowa, ale może lepiej je obsłuchać, bo weekend" wydaje się generowaniem większego zagrożenia dla innych, niż przyniesie korzyści. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: Konferencja 05.01.22, 22:12 memphis90 napisała: > Czyli albo covid+ przyjdą koczować w tłumie w poczekalni albo będzie 1 wizyta d > omowa zamiast 8 wizyt na miejscu (średnia z godziny), czyli 7 osób odejdzie z k > witkiem, bo wizyta domowa. > Moje dziecko okazało się covid plus, wcześniej zbadała je lekarka i wysłała na test. Gdybym najpierw poszła na test zapewne już bym lekarza nie zobaczyła. Wystarczy odpowiednia organizacja. Mojej siostrze przy zapaleniu płuc dziecka powiedzieli, że w przypadku pozytywnego testu ma ten fakt zgłosić i mały będzie osłuchany po innych pacjentach. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Konferencja 07.01.22, 10:09 > czyli znalezli winnego za nadumieralnosc Polakow - lekarze z POZ Nie nie nie. To interpretacja jemateczek, które już sobie znalazły winnego za wysoką umieralność na covid - POZy. Ministerstwo po prostu wie, że jesteśmy w dupie, a będzie jeszcze gorzej i szpitale nie dadzą sobie rady z piątą falą wywołaną omicronem. POZy mają odciążyć szpitale w opiece nad pacjentami, którzy już zaczynają się dusić, ale jeszcze mają kontakt z bazą. Nie ma tu się z czego cieszyć, bo jak zwykle w Polsce będzie się to odbywać kosztem pacjentów niecovidowych, zazwyczaj chorych przewlekłe. Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: Konferencja 05.01.22, 16:37 Może nas czytają. To jeszcze niech się za kwarantanny wezmą. Odpowiedz Link Zgłoś
umi Re: Konferencja 05.01.22, 21:47 Kwarantanny sa lepsze niz zamkniecie wszystkiego na glucho na dlugie miesiace. Jesli juz ktos ma, niech nie chodzi i nie zaraza. Jak przechoruje, bedzie ozdrowiencem. Moze chociaz troche sie to wszystko spowolni. I jak zamkna, to tez nie na amen, tylko doraznie. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Konferencja 05.01.22, 11:38 Niedzielski naprawdę powinien w trybie pilnym udać się na jakieś szkolenie z wystąpień publicznych. Jego się nie da słuchać, usypia lepiej niż xanax. Odpowiedz Link Zgłoś
asiairma Re: Konferencja 05.01.22, 16:22 On nie działa jak xanax, po jego wystąpieniach ma się ochotę na xanax ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Konferencja 05.01.22, 12:07 podsumuje ktos ? było cos istotnego? co ze szkołami? Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Konferencja 05.01.22, 12:10 slonko1335 napisała: > podsumuje ktos ? było cos istotnego? co ze szkołami? > zaostrzają obostrzenia ale w miarę rozwoju idzie mega zakażny omicron wszyscy umrzemy szczepta się Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Konferencja 05.01.22, 12:12 i tak zero konkretów na razie? w sensie co zaostrzają i co ze szkołami? Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Konferencja 05.01.22, 12:16 hurraa, chociaż podejrzewam, że w domu żałoba u dzieciaków Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Konferencja 05.01.22, 15:00 Jak ja się cieszę! Chociaż Młodszy ma przegwizdany przyszły tydzień. I każdy kolejny tydzień. Potwornie nienawidzę zdalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Konferencja 05.01.22, 12:15 Nic nie zaostrzaja. Na razie bez zmian ale jak bedzie omicron to zmusza lekarzy i inne grupy do szczepien i moze cos zaostrza ogolnokrajowo. No i zagonili poz do roboty, zeby normalnie przyjmowali pacjentow covid + Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Konferencja 05.01.22, 12:16 nie będzie miejsc i tak....wizyta możliwa za 2 tygodnie Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Konferencja 05.01.22, 15:08 Co zrobią przychodni jak wykaże, że takie terminy pomimo, że przyjmują dziennie więcej osób niż zwykle. Ciekawa jestem jaka jest procedura po przyjęciu pacjenta z covidem, bo nie wszędzie się da zorganizować oddzielny gabinet i poczekalnię. Na sorach po niespodziewanej wizycie pacjenta z covidem jest dezynfekcja podobno. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Konferencja 05.01.22, 12:18 Zagonili ale komunikatem, więc to taka miękka forma nacisku. Liczę na rzetelne kontrole i dotkliwe karanie finansowo poradni, które od 2 lat każą pacjentom uderzać kijem w parapet. Odpowiedz Link Zgłoś
lifecolor Re: Konferencja 05.01.22, 12:24 Moze i miękka, ale jednoznacznie w sumie wskazał, że maja się wziąć do roboty. I wspomniał o rzeczniku praw pacjenta w razie czego. Może coś ruszy. Odpowiedz Link Zgłoś
onewoman Re: Konferencja 05.01.22, 13:54 Nigdy nie miałam problemu z dostaniem się do przychodni. Odpowiedz Link Zgłoś
terazkasia Re: Konferencja 05.01.22, 13:59 anilorak174 napisała: > Po pozytywnym wyniku testu tez? Lubię to Odpowiedz Link Zgłoś
onewoman Re: Konferencja 05.01.22, 14:05 Ja miałam pozytywny w październiku 2020, wtedy rzeczywiście lekarze nie przyjmowali stacjonarnie, ale dzwonili jak się czuję, jakieś kilkanaście dni po pozytywnym wyniku lekarka zaprosiła mnie na EKG bo miałam problemy z wysokim tętnem. Teraz przed Bożym Narodzeniem syn źle się poczuł, można było się spodziewać, że covid i moje zdziwienie, że na ten sam dzień wizyta w przychodni, w której od razu wykonali test. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: Konferencja 05.01.22, 22:20 onewoman napisała: > Ja miałam pozytywny w październiku 2020, wtedy rzeczywiście lekarze nie przyjmo > wali stacjonarnie, ale dzwonili jak się czuję, jakieś kilkanaście dni po pozyty > wnym wyniku lekarka zaprosiła mnie na EKG bo miałam problemy z wysokim tętnem. > Teraz przed Bożym Narodzeniem syn źle się poczuł, można było się spodziewać, że > covid i moje zdziwienie, że na ten sam dzień wizyta w przychodni, w której od > razu wykonali test. Pytanie czy po pozytywnym chcieliby w ogóle przyjąć. I ja poszłam z jak się okazało covidem na wizytę, po której był test. W drugą stronę czyli najpierw test, potem wizyta jest dużo trudniej. A nie daj Boże wieczorem lub na weekendzie, NPL nie przyjmuje covid w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
nowel1 Re: Konferencja 05.01.22, 13:59 To bardzo niepopularny pogląd. W dobrym tonie jest obwiniać POZ o wszelkie zaniedbania, w tym nadumieralność ogólną i zgony na COVID. A ja z codziennym przyjmowaniem chorych na COVID w POZ, razem z moimi kolegami, jesteśmy fatamorganą. Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Konferencja 05.01.22, 14:05 Wiem, ze sa przychodnie, które normalnie przyjmują chorych na izolacji. Tylko jest to mniejszość. Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Konferencja 05.01.22, 14:09 Sama się sobie wydajesz. U mnie niestety kicha, jak cudem ktos odbierze to i tak termin za kilka dni. Szukam nowego rodzinnego. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Konferencja 05.01.22, 14:14 Nie wiem czy to coś da. W ciągu 4 lat 3 razy zmieniałam przychodnię. To samo gówno. Niezmiennie trwam przy moim lekarzu ktory przychodzi prywatnie. Ten nigdy nie zawodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: Konferencja 05.01.22, 22:24 hanusinamama napisała: > Nie wiem czy to coś da. W ciągu 4 lat 3 razy zmieniałam przychodnię. To samo gó > wno. > Niezmiennie trwam przy moim lekarzu ktory przychodzi prywatnie. Ten nigdy nie z > awodzi. > Życzę powodzenia. Z wielkiego molocha gdzie trzeba bylo stać od 6, żeby umówić dziecko na wizytę zmieniłam na malutką przychodnię i jest bardzo dobrze. Terminów jak mrówków zarówno na dzieci chore jak i dzieci zdrowe, szczęka mi opadła gdy pytali mnie jaka godzina najbardziej mi pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
onewoman Re: Konferencja 06.01.22, 11:42 Też mam małą przychodnię. W dużych są problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: Konferencja 06.01.22, 22:56 Zależy od organizacji. Ja mam dzieci zarejestrowane w dużej i z pediatrą nie ma żadnego problemu. Jeśli zadzwonisz o 7 rano jest na ten sam dzień, jeśli później to na następny i jeszcze przepraszają. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: Konferencja 07.01.22, 15:58 sol_13 napisała: > Zależy od organizacji. Ja mam dzieci zarejestrowane w dużej i z pediatrą nie ma > żadnego problemu. Jeśli zadzwonisz o 7 rano jest na ten sam dzień, jeśli późn > iej to na następny i jeszcze przepraszają. W mojej byłej byś się nie dodzwoniła, a o 8 już nie było miejsc. Zwyczajnie zbyt dużo dzieci było zapisanych w stosunku do mocy przerobowych. Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: Konferencja 07.01.22, 18:44 Wiem o co chodzi, moja mama ma taką przychodnie. Nie dość, ze nie ma miejsc, to po "numerki" trzeba stać na zewnątrz w kolejce od 6 rano, bo telefonu nikt nie odbiera. Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Konferencja 07.01.22, 18:50 Sa jeszcze takue gdzue nie ma nunerkow, tylko trzeba przylezc o 5 rano, stanac w kolejkę a potem czekac az lekarz przyjmie (czyli kilka godzin). Przy chorym dziecku wymaga 2 dorosłych - jeden pilnuje kolejki w przychodni, drugi siedzi w domu. Jak nastał covid to okopali się na teleporadach. Nawet wytyczne MZ nakazywały przyjęcie pacjenta jeśli ten sobie życzy to i tak najpierw umawiali teleporade i normalną wizyte za tydzień... Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Konferencja 05.01.22, 22:28 No ale jeśli zostaną wprowadzone postulaty koleżanek powyżej i poniżej, czyli najpierw teleporady dla wszystkich z infekcją, wysyłanie na testy, potem dopiero wizyty na miejscu z zachowaniem odstepow, wietrzeniem, pełną dezynfekcją i godzinami dla osób z covid plus wizytami domowymi- to czas oczekiwania na wizytę się wydluzy z 3x, bo nijak nie da się tak pyknąć 80 takich porad dziennie. Chyba, że przyjmujemy, że covid + normalnie przychodzą na wizyty razem z innymi, co w sumie i tak ma miejsce, szczególnie w populacji pediatrycznej, która przed testem musi zostać zbadana na miejscu, więc te kontakty są po prostu faktem, o którym nikt juz nawet nie mowi. Tylko niech to będzie ustalone odgórnie i minister się pod tym podpisze. Polska ma najwyższy wskaznik liczby pacjentów przypadajacyh na 1 lekarza podstawowej opieki, ma makabrycznie rozbudowany system biurokrakcji, w którym praktycznie nie istnieją sekretarki medyczne czy personel pomocniczy (ostatnio pojawił się pomysł, żeby lekarze dodatkowo analizowali codzienne raporty zachorowań i po peselu wyluskiwali z list swoich pacjentów, którzy się zdiagnozowali się poza poz...), ma kompletnie idiotyczny system zwolnien, w którym mając sraczkę przez 2 dni musisz odbębnić wizytę, a lekarz musi wystawić świstek, że tę sraczkę masz, plus dolozyc przy okazji zaświadczenia na życzenie przedszkola, że dziecko nie może jeść mleka, nie ma już kataru albo nie może jechać na basen, bo wczoraj bolało je ucho, a bez zaświadczenia rodzic nie dostanie zwrotu kasy. Z jakiegoś powodu rząd i ministerstwo od lat nie jest w stanie spełnić postulatów i wyznaczyć gwarantowanego czasu na przyjęcie jednego pacjenta (np w AOS czas jest określony na 30min ), bo musiały przyznać, że podpisuje fikcję, system jest kompletnie niewydolny, a w 6 minut nie da się ani diagnozować, ani leczyć. Łatwiej za to ogłosić na konferencji "kazdy ma być przyjęty w tym dniu, w którym się zgłosił ". A potem paluszkiem wskazać "winnego "... Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Konferencja 05.01.22, 14:12 Nie no ja bym bardzo chciała aby mi po raz kolejny nie odesłali dziecka. Po raz kolejny zaproponowano mi wizytę za 5 dni. Po raz kolejny wezwałam lekarza prywatnie, po raz kolejny zapłaciłam (teraz 250). I tak wiem lekarzom to pasuje, gdyby inny pediatra nie odesłał mojego dziecka ten ktory przyjmuje prywatnie by nie zarobił. To jest bardzo popularne Odpowiedz Link Zgłoś
nowel1 Re: Konferencja 05.01.22, 14:17 Mechanizm jest prosty: lekarzy za mało ( w Polsce jeden z najniższych wskaźników w przeliczeniu na mieszkańców kraju). Nie przyjmę dziennie więcej niż 40 osób, już płacę za to wypaleniem zawodowym. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Konferencja 05.01.22, 14:22 NO ja to rozumiem tylko ze ja płace i składki i za prywatnych lekarzy. Moje dzieci pediatrę państwowo oglądają tylko w przypadku szczepień. A nie przepraszam starsza miała szytą głowe w szpitalu na NFZ...ale już szwy zdejmował prywatnie chirurg (szwy do zdjecia za 10 dni ale najbliższy termin za 4 tygodnie) Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Konferencja 05.01.22, 16:13 Miliony ludzi i dziesiątki tysięcy firm tak robią i tylko dlatego ten system się jakoś trzyma. Sama ostatni raz państwowo byłam wieki temu, bo nawet poród prywatnie, ale niedawno z pewnych względów potrzebowałam skierowanie państwowo, załatwiłam, potem dziecku, nic pilnego u dziecka, a całkiem szybko i tak sobie pomyślałam, że czas co się da załatwiać państwowo, nie prywatnie, nie na abonament, tak dla zasady i tak zamierzam robić gdzie się da. Dostałam też skierowanie do okulisty z powodu czegoś na powiece, problem zniknął sam, zamierzam jednak wykorzystać skierowanie, bo po 40 to już może czas zrobić coś więcej niż w ramach medycyny pracy, zwłaszcza, że od liceum noszę okulary i od liceum nie byłam u okulisty państwowo. Odpowiedz Link Zgłoś
umi Re: Konferencja 05.01.22, 21:54 Gdyz problem jest glebszy. Z limitami na studiach i systemem ksztalcenia. i tym, co sie dzieje z osobami juz wyksztalconymi. Studia medyczne sa jednymi z najdrozszych. Jest to tez zawod wymagajacy duzej odpowiedzialnosci i wysokiej etyki osobistej. W pl wszystko jest na glowie. Za free, z pieniedzy podatnikow ksztalci sie ludzi, ktorzy potem wyjezdzaja leczyc zupenie innych podatnikow. Jednoczesnie, tym ktorzy nie wyjezdzaja stwarza sie takie warunki, ze sie wypalaja. Oprocz tego osoby nieetyczne psuja zawod od srodka. Nie rozumiem tego systemu. Premiuje najgorsze zachowania jakie moga byc i sam w sobei jest szkodliwy. Jednoczesnie, przy pewnych poprawkach, moglby top byc naprawde wygodny i korzystny system. Gdyby tylko skasowac te wady. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Konferencja 05.01.22, 22:19 Ale ci którzy już urządzili się w tym systemie żyją jak w paczki w maśle. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Konferencja 05.01.22, 22:40 Tak i bardzo im pasuje, ze 99% rzeczy musisz załatwić prywatnie... Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Konferencja 07.01.22, 09:48 Moim zdaniem, lekarze za naukę free, powinni pracować ileś tam lat w Polsce. Poza tym prywatna służba zdrowia jest tak silnie rozbudowana i przynosi takie kokosy, ze nikt w publicznej nie chce pracować. Teraz niby dostęp do lekarza ograniczony, a setki lelarzy oferują konsultacje na już! Czyli lekarze są, tylko nie chcą pracować na państwowej posadzie. To rodzi patologię, ale kto jest temu winny?! Oczywiście, PACJENT! Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Konferencja 05.01.22, 14:10 O to gratuluje. Ja dzwoniłam w poniedziałek, dziecko chore...pediatra przyjąc może w piątek. Oczywiście moja wina i mój wybór, ze nie chciałam czekać tylko zadzowniłam po prywatnego lekarza Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Konferencja 05.01.22, 14:52 Ja na swoją przychodnie nie moge narzekać. Dlatego mimo przeprowadzki nie zmieniałam lekarza dzieciom. Zawsze przyjmą tego samego dnia jak coś się dzieje. Ostatnio nawet w Wigilię przyjeli młodego (zadzwoniłam bez większych nadziei o 12, bo wtedy wyszedł problem i kazali przyjechać). Ale to wyjątek, neurolog dla córki juz prywatnie bo państwowo min. 6 mcy oczekiwania... Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Konferencja 05.01.22, 15:02 No ja właśnie się zastanawiam czy się nie przepisać do przychodni w poprzednim miejscu zamieszkania...tyle ze to inne miasto. Tam było tego samego dnia Odpowiedz Link Zgłoś