mariola_marzenna Re: Lizbona 01.08.22, 09:28 To zobacz taką ciekawostkę o Lizbonie cyfrowa.tvp.pl/video/niecodzienne-historie,lizbony-dzien-powszedni,58352157 Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Lizbona 01.08.22, 09:52 Porto mi zabrało oddech na jakieś 20 sekund. Potem po.prostu tkwiłam w zachwycie. Obledne. Odpowiedz Link Zgłoś
pitupitt Re: Lizbona 01.08.22, 09:53 Włochy, całe. Byłam raz i wystarczy. Nie rozumiem zachwytów nad wszystkim, co włoskie. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Lizbona 02.08.22, 00:16 Ja też. Nie to, że nie doceniam elementów ale uważam, że jako całość Włochy są mocno przereklamowane, zwłaszcza jak zwiedza się w lecie i w tłumie turystów. Kuchnia włoska też jak dla mnie przereklamowana. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Lizbona 02.08.22, 00:35 słowo klucz..w lecie i w tłumie. Włochy są cudne, ta architektura, sZtuka, design, język, kuchnia..i poszczególne regiony, jak tu się nie zachwycić Capri, albo Etną i Taorminą, parkiem narodowym na Sardynii, gdzie jesienią widać drogę mleczną, a Florencja i kopuła katedry? a via appia w Rzymie, a Wenecja jesienią, a urokliwe jezioro Como lub tajemnicza rdzawo-ochrowa Siena. Długooo by wyliczać. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Lizbona 02.08.22, 14:44 Ja to wszystko wiem ale co mam powiedzieć, jak mnie nie zachwyca? Nie mówię, że brzydko, o nie nie, ale po prostu miałam większe oczekiwania. Byłam w większości miejsc, które wymieniłaś ale faktycznie latem, w Rzymie za to zimą i tu, fakt, dużo bardziej mi się podobało niż Toskania w sierpniu. Odpowiedz Link Zgłoś
tokyocat Re: Lizbona 01.08.22, 23:55 Dubaï : wszystko nowe, same sklepy. Wszyscy jada, moja noga tam nie postanie. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Lizbona 02.08.22, 00:37 serial moze nie tyle o miastach ale o podrozowaniu z perspektywy leniwego i niezbyt bystrego anglika 'An Idiot Abroad' - zabawny-polecam Odpowiedz Link Zgłoś
furiatka_wariatka Re: Lizbona 02.08.22, 10:24 Ja tak mam z krajami w stylu Indie, Wietnam, Kambodża itd tzn wolę sobie obejrzeć tylko na ekranie, bo wiem, że sama z siebie tam nie pojadę że względu na klimat i ogólne warunki. A w Lizbonie byłam i chętnie jeszcze raz pojadę, ale dla mnie też jest ważny komfort podróżowania, zwiedzania itd. Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Lizbona 02.08.22, 12:03 Akurat komfort podróżowania i zwiedzania Indii, Wietnamu czy Kambodży jest wysoki, hotele są świetne, maja dużo niższe ceny a zdecydowanie wyższy standard niż w Europie. W Wietnamie byłam w czasie polskiej zimy i w północnej części była wiosna, wiec upałów nie było. W Indiach przez miesiąc przejechałam kilka tysięcy kilometrów, głównie na północy, bardzo dużo zwiedzałam i byłam zachwycona. Tyle że we wszystkich 3 krajach podróżowałam autem z kierowcą, a na zwiedzanie dołączał się lokalny przewodnik. Wycieczki organizowałam przez lokalne biura podróży. Z krajów w których byłam i nie wrócę ze względu na to co widziałam na szczycie listy jest Tajlandia, seksturystyka była wszechobecna i po podróży przez kraj miałam koszmarne wrażenia. Drugie miejsce to Bali, przemysł turystyczny rozwinięty w takim stopniu że nawet lokalne jedzenie jest ciężkie do zdobycia i ciagle oszukiwanie turystów na wszystkim i wymuszanie pieniędzy (od opłat za wejścia do świątyń które są bezpłatne po oszustwa na wymianie walut, cenach usług etc). Odpowiedz Link Zgłoś