Dodaj do ulubionych

PIT 2 z innej strony

08.01.22, 22:54
Dziewczyny! Dostałam w pt wynagrodzenie za UoP pomniejszone o ok 400zł. Targają mną różne emocje, ale nie będę przeklinać. Brutto mam mniej niż 6tys. O PIT2 dowiedziałam się dziś. Pytanie, czy kadry w mojej firmie nie powinny mnie o tym poinformować wcześniej? Czy jak w styczniu złożę PiT2 to przestaną ściągać ze mnie haracz? I czy w związku związku tym jak się będę rozliczać z PITA w 2023 roku to będę musiał oddać ok 5 tysi? Proszę o odpowiedź i 8 gwiazdek.
Obserwuj wątek
    • silenta Re: PIT 2 z innej strony 08.01.22, 22:58
      Jeśli PIT2 ma być uwzględniony można go złożyć tylko przed pierwszą wypłatą w danym roku. Natomiast jeśli to Twoja jedyna praca, to kwotę wolną uwzględnisz w picie za 2022 rok.
      • trampki_w_kwiatki Re: PIT 2 z innej strony 09.01.22, 00:48
        Te wszystkie zasady już nie obowiązują. Polecam zajrzeć do dziennika ustaw. Wczoraj zmieniono ustawę. Rozporządzeniem 😂
      • morekac Re: PIT 2 z innej strony 09.01.22, 17:52
        Silenta, masz nieaktualne dane.
        • morekac Re: PIT 2 z innej strony 09.01.22, 18:00
          Pamiętaj, musisz aktualizować swoją wiedzę kadrowo-ksiegowa również po przebudzeniu w weekend.
          • silenta Re: PIT 2 z innej strony 09.01.22, 18:13
            A może w poniedziałek będzie znowu aktualna? Kto to wie?
            • lotka_5 Re: PIT 2 z innej strony 09.01.22, 18:17
              Większość znanych mi kadrowych ma ochotę na bojkot nowego rozporządzenia. To co się wyprawia to jakiś absurd. Wprowadzili zmiany...Ups coś nie wyszło, to dawaj pozmieniamy tak żeby jednak wyszło i nikt się nie zorientował że robimy ludzi w bambuko.
    • panna.nasturcja Re: PIT 2 z innej strony 08.01.22, 23:10
      Zgodnie z prawem PIT 2 składa się przed pierwsza wypłata w danym roku.
      Zazwyczaj jeśli ktoś pracuje na etacie wyłącznie to składa go jak zaczyna prace i on obowiązuje cały czas.
      Teoretycznie jeśli już dostałaś wypłatę w tym roku to nie możesz go złożyć, ale podobno rząd twierdzi inaczej.
      Tak czy inaczej nie stracisz kwoty wolnej od podatku, bo rozliczysz ją w rozliczeniu rocznym. Tyle, ze wtedy dostaniesz ją w połowie 2023 roku w całości, a nie po 400 zł miesięcznie.

A skąd Ci się wyliczyło 5 tysięcy do zwrotu?
      • mizantropka_20 Re: PIT 2 z innej strony 10.01.22, 19:26
        425 x 12= 5 100
        • panna.nasturcja Re: PIT 2 z innej strony 10.01.22, 23:06
          Ja nie pytam o kwotę tylko dlaczego miałaby tę kwotę oddawać?
          • lotka_5 Re: PIT 2 z innej strony 11.01.22, 08:03
            panna.nasturcja napisał(a):

> Ja nie pytam o kwotę tylko dlaczego miałaby tę kwotę oddawać?

Bo głośno jest o ewentualnym "zwrocie ulgi klasy sr" w związku z polskim ladem, a niewielu rozróżnia co to owa ulga pracownicza, a ulga podatkowa
    • lotka_5 Re: PIT 2 z innej strony 08.01.22, 23:23
      To nie rola kadr aby dbać o twoje własne finanse. Pit2 składa się w określonych sytuacjach. Skoro dokumentu nie zlozylas tzn, że się nie kwalifikowalas. Nie składasz pit2 jeśli pracujesz w innym miejscu na UOP, pobierasz rentę emeryturę lub masz DG. To przykłady.
      Ale ...kadry przeważnie podsuwają ten papierek już podczas zatrudniania cię, ale pamiętaj to nie jest ich obowiązek.

Trwa właśnie zmiana przepisów. Do tej pory było tak, że pit-2 mogłaś złożyć tylko na początku roku podatkowego przed pierwszą wypłata w danym roku.
      Teraz zmiana będzie taka, że możesz złożyć pit-2 w każdym momencie roku i pracodawca zastosuje ulgę w trakcie roku.

Jeśli nie złożysz pit2 to w rozliczeniu rocznym w 2023r i tak dostaniesz zwrot 5100zl.
      Do tej pory brak pit-2 oznaczał zwrot nieco ponad 500zl więc nie każdy to zauważał na tyle aby zorientować sie z czym związany jest zwrot tych pieniędzy.
      • droch Re: PIT 2 z innej strony 09.01.22, 01:57
        Do tej pory brak pit-2 oznaczał zwrot nieco ponad 500zł(...)

Albo mniej, nawet do zera, jeśli pracownik wypadał poza limit dla kwoty wolnej.
        • lotka_5 Re: PIT 2 z innej strony 09.01.22, 17:45
          Tak, mogłoby i tak, że wychodził na zero i nawet nie wiedział, z czym to jest związane. Dopiero teraz te kwoty są pokaźne i ludzie zaczęli się interesować.
          Dla własnego spokoju dziwię się, że kadry nie podsuwały tej deklaracji nowozatrudnianym lub nie dopytywały czy aby nie łapią się na ulgę. Ale zaznaczam, nie istnieje obowiązek po stronie pracodawcy. Tylko tak dla własnego spokoju.
          • morekac Re: PIT 2 z innej strony 09.01.22, 17:55
            <Dla własnego spokoju dziwię się, że kadry nie podsuwały tej deklaracji nowozatrudnianym lub nie dopytywały czy aby nie łapią się na ulgę.

Pewnie podsuwały. Tylko ktoś mógł się nie łapać (bo miał jakieś inne dochody) albo uznał to za nieistotne.
            • lotka_5 Re: PIT 2 z innej strony 09.01.22, 18:19
              No tak, jak widać nawet tu na forum większość ludzi w ogóle nie orientuje się co to ten pit2 i po co się go miało składać
      • asia-loi Re: PIT 2 z innej strony 09.01.22, 18:17
        lotka_5 napisał(a):

... Nie składasz pit2 jeśli pracujesz w innym miejscu na UOP, pobierasz rentę emeryturę
        > lub masz DG.

A jak ktoś jest na emeryturze pomostowej i dalej pracuje na umowę o pracę (w tej samej firmie, tylko na innym stanowisku),
        to składa pit2 czy nie? To jest sytuacja mojej koleżanki. Dostała w piątek przelew na konto (pensja) mniej o 250 zł. Ma pensje 10. każdego miesiąca. Dopiero jutro zobaczy pasek i dowie się jak u innych współpracowników.
        Emerytury jeszcze nie dostała.
        • lotka_5 Re: PIT 2 z innej strony 09.01.22, 18:27
          Każde świadczenie typu emerytura, renta, wypłata u innego pracodawcy (wcześniejszego, na UOP) powoduje, że ulga stosowana jest już u tychże właśnie płatników. W przypadku emerytur/rent przykładowo moze to być ZUS i jest on jakby nadrzędnym płatnikiem i naliczaniem ulgi. Więc ktoś kto dodatkowo pracuje gdzieś jeszcze, nie składa już ponownie nikomu pit2. W innym przypadku ulga byłaby zdublowana i do dopłaty podatek po rozliczeniu.
          W przypadku koleżanki będą zapewne zastosowane nowe przepisy czyli wczorajsze rozporządzenie o przesunięciu poboru zaliczki. Oznacza to to, że co miesiąc (sic!) Pracodawca będzie musiał tworzyć dwie listy płac. Jedną na obecnych zasadach, drugą na starych w ubiegłym roku. I będzie porównywał czy obecna zaliczka jest wyższa niż w byłaby w tamtym roku. Jeśli tak zostanie naliczona na starych zasadach, aby miesięcznie pracownik nie był stratny. Czyli hipotetycznie będzie zarabiał podobnie jak w tamtym roku. Hipotetycznie dlatego, że po zsumowaniu rocznych kwot zapewne będzie niedoplate podatku. To takie mamienie ludzi i udawanie, że nadal zarabiają tyle samo.
          • lotka_5 Re: PIT 2 z innej strony 09.01.22, 18:28
            Poza tym ciężko określić skąd ta różnica 250 zł nie znając dokładnie sytuacji. Ale może na pasku będzie coś widać
            • asia-loi Re: PIT 2 z innej strony 09.01.22, 18:38
              lotka_5 napisał(a):

> Poza tym ciężko określić skąd ta różnica 250 zł nie znając dokładnie sytuacji.
              > Ale może na pasku będzie coś widać

Ona pracuje tak, już drugi rok. I do tej pory wszystko było git. Wiedziała ile ma pensji i wiedziała ile emerytury.
              Ponieważ jest na wcześniejszej emeryturze to obowiązuje ją limit w pensji. Pensja to ponad 2300 netto, emerytura też coś koło tego. Dokładnie nie wiem.
              • lotka_5 Re: PIT 2 z innej strony 09.01.22, 21:35
                Pobierający emeryturę nie składa pit2. Tak jak pisałam, tu pierwszym upoważnionym do stosowania ulgi jest ZUS.
                Do tej pory było tak samo (czyli nie miała stosowanej ulgi u pracodawcy)z tym, że można było odliczyć składkę zdrowotną od podatku. Teraz nie można więc koniec końców wypłaty netto wychodzą niższe bo musimy płacić wyższy podatek. Gdyby miała ulgę mogłoby wyjść na zero, bo teraz ulga wynosi aż 425 zł miesiecznie. Wielu emerytów się na to skarżyło tak jak i nauczycieli.
    • morekac Re: PIT 2 z innej strony 09.01.22, 17:50
      Masz jedna pracę czy jeszcze jakieś dochody?
    • morekac Re: PIT 2 z innej strony 09.01.22, 18:10
      <. Pytanie, czy kadry w mojej firmie nie powinny mnie o tym poinformować wcześniej?

Zasadniczo nie musiały.
      U nas wysłały info z przypomnieniem o złożeniu PIT2 tuż po Nowym Roku, ale my mamy wynagrodzenia na koniec miesiąca. Jeśli ktoś ma płacony grudzień w styczniu albo płatne z góry, to możliwe, że nie zdążyły wysłać albo mail utonął w powodzi innych maili

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka