Dodaj do ulubionych

Szkolnictwo prywatne 2022

09.01.22, 13:15
Lata 90-te i gdzieś do połowy 2000 szkolnictwo prywatne, od podstawowego do wyższego, miało b. złą opinię. Czy zasłużoną, czy nie, to już inna sprawa. Po pewnym czasie zaczęło się to zmieniać i obecnie w latach 20-tych (jak to brzmi...) szkoły prywatne stały się dość powszechnie synonimem lepszej edukacji. Jaki ematka ma stosunek do szkół prywatnych? Szczególnie jestem ciekawa opinii pań, które lata 90-te ubiegłego wieku pamiętają dość dobrze. Posłałybyście (posyłacie) swoje dzieci, gdyby sytuacja finansowa Wam pozwoliła?
Obserwuj wątek
    • g.r.uu Re: Szkolnictwo prywatne 2022 09.01.22, 13:22
      Zależy do jakiej. Dobrych szkół prywatnych nie ma tak dużo. I niestety też je obowiązują różne idiotyzmy ministerialne
      • mamdomek Re: Szkolnictwo prywatne 2022 09.01.22, 15:46
        Dobrych szkół państwowych podobnie i z silną tendencją spadkową.
        • g.r.uu Re: Szkolnictwo prywatne 2022 09.01.22, 18:41
          Dlatego - wiem, ematki mnie zaraz zjedzą - celujemy raczej w rozwiązania pozasystemowe. Ale do decyzji mamy jeszcze chwilę.
          • mamdomek Re: Szkolnictwo prywatne 2022 09.01.22, 20:25
            NIe wiem która lepsza, to zalezy. Ale na pewno nie posłałbym dziecka do szkoły KATOLICKIEJ. Na absolutnie żadnym etapie edukacji.
            • g.r.uu Re: Szkolnictwo prywatne 2022 09.01.22, 20:36
              No to publiczne odpadają, bo wszystkie są katolickie big_grin
              • mamdomek Re: Szkolnictwo prywatne 2022 09.01.22, 22:49
                Takie czasy... A podobno cywilizacja się rozwija uncertain
                Pewnie tak, tyle że nie wszędzie...
    • extereso Re: Szkolnictwo prywatne 2022 09.01.22, 13:27
      Teraz tak. Tylko jedno dziecko u mnie korzystało z niepublicznego gimnazjum i liceum. Z perspektywy czasu, podstawówka ( ta sama dla wszystkich) była słaba, cud że się pozostawały do bardzo dobrych liceów. Nie czuły się tam ( sp) co prawda źle, się mogły mieć więcej frajdy że szkoły. Córka niepubliczną szkole miała wspaniałą. Proponowana była wszystkim dzieciom, gimnazjum albo LO niepubliczne, też bardzo dobre i przyjazne, ale tylko ta jedna chciała.
      Z podstawówka to było tak, że była kiepska, ale mieliśmy fajne dzieciaki i układy z sąsiadami, kazdy dostarczył dzieci do szkoły tylko raz w tygodniu, też w kooperatywie woziliśmy na zajęcia dodatkowe i przy trójce dzieci to była olbrzymia pomoc, że obsługiwaliśmy tylko jeden dzień i część zajęć. No i dzieciaki bawiły się razem z innymi osiedlowymi, tak byłyby jednak bardziej z boku.
      • thank_you Re: Szkolnictwo prywatne 2022 09.01.22, 13:33
        Mega! smile))
        • extereso Re: Szkolnictwo prywatne 2022 09.01.22, 15:32
          😊
    • rich_coconut Re: Szkolnictwo prywatne 2022 09.01.22, 13:29
      Z lat 90. również pamiętam dobrą szkołę prywatną - liceum.
      Sama zdecydowałam się na niepubliczną edukację dziecka na poziomie podstawowym, ale zbadałam temat i brałam pod uwagę nieliczne szkoły. Żadne firmy-krzaki.
    • extereso Re: Szkolnictwo prywatne 2022 09.01.22, 13:34
      Jeszcze słówko: cała czwórka mojego brata korzysta / korzystają z prywatnego szkolnictwa, opinie ich zdecydowanie pozytywne. Chłopcy kończą najbardziej oblegane kierunki na politechnice, więc nie zaszkodziło im ( gdyby byli po publicznych, jestem przekonana że byłoby tak samo; moje dzieci też dostawały się dokąd chciały).
    • thank_you Re: Szkolnictwo prywatne 2022 09.01.22, 13:35
      Moje dziecko jest od przedszkola w prywatnej edukacji i jeśli zechce, to będzie kontynuowało także ze szkołą średnią, bo w naszym mieście są też dobre, prywatne licea, aczkolwiek w rankingach wyprzedzane przez państwowe. Z kolei szkolnictwo na poziomie SP to szkoły społeczne/prywatne itp. Bardzo dobre, jednym z plusów było chociażby to, że szkoła realizowała zajęcia w trakcie gdy dzieci ze szkół państwowych miały zdalne.
      • chlodne_dlonie Re: Szkolnictwo prywatne 2022 09.01.22, 14:21
        Dla mnie plusem byłoby m.in. takie zagospodarowanie planu lekcji wraz z zajęciami dodatkowymi, typu języki obce, muzyka, plastyka czy sportowe rozmaite, że dziecko przebywać może na terenie szkoły np. do 16-tej, czyli w godzinach pracy rodzica/ów, co jest szczególnie istotne w przypadku młodszych dzieci, które same do domu jeszcze nie wracają. Znajoma, samotna mama, specjalnie zdecydowała się na prywatną podstawówkę właśnie przede wszystkim z tego powodu - odpadła jej konieczność angażowania dodatkowej osoby do opieki plus córka zjadała obiad o normalnej porze, jeszcze w szkole. A po powrocie do domu - przywoziła ją wracając z pracy - odpadało jej także wożenie dziecka na dodatkowe zajęcia. Mówiła, że nawet przy opłatach za szkołę płaciła porównywalnie mniej niż gdy musiała opłacać sąsiadkę do odbierania dziecka z przedszkola i gotowania jej obiadu a potem dostarczania na jakąś dodatkową muzykę czy szkołę angielskiego.
        • thank_you Re: Szkolnictwo prywatne 2022 09.01.22, 14:30
          Niestety problem z tymi zajęciami dodatkowymi jest taki, że nie wszystkim dzieciom one odpowiadają - jakoś koni nie mieli, więc i tak musiałam wozić na dodatkowe zajęcia. wink Ale jeśli ktoś jest mniej wymagający lub wystarczają mu standardowe zajęcia dodatkowe, to na pewno będzie zadowolony. No i z zasady w takich szkołach jest na wejściu więcej lekcji j. obcego, a często są po prostu dwa.
          • rich_coconut Re: Szkolnictwo prywatne 2022 09.01.22, 14:41
            Ja w ogóle byłam zaskoczona, że dwóch nie ma w państwowych szkołach. Długi czas myślałam, że to norma.

Bezcenne są też stałe godziny lekcji.
        • mikawi Re: Szkolnictwo prywatne 2022 09.01.22, 14:53
          Dokładnie takie były między innymi powody mojej decyzji wyboru płatnej opcji szkoły podstawowej. Jedna poranna zmiana, dwa języki obce od 1 klasy w wymiarze 10 godzin tygodniowo, mnóstwo zajęć pozalekcyjnych w czasie tzw świetlicy tak, że naprawdę każde dziecko znajdzie coś dla siebie, bardzo duża gama różnych zajęć sportowych łącznie z tenisem, piłka nożna, basenem, do tego ognisko muzyczne na terenie szkoły. Póki co jestem bardzo zadowolona, dziecko tez, wszystko mam pod jednym dachem. Oczywiście - dzieci które trenują coś już bardziej zaawansowanie są wożone na treningi do klubów, albo na zajęcia z żeglarstwa czy jeździectwa. Ale to już bardzo sprofilowane pasje tych dzieci. Moje dziecko ogarnia swoje potrzeby zajęciowe w ramach zajęć pozalekcyjnych w szkole i popołudnia mamy wolne.
        • mia_mia Re: Szkolnictwo prywatne 2022 09.01.22, 14:54
          Ja zawożę rano, odbieram popołudniu i w sumie na tym się kończy mój udział w edukacji, nawet prac domowych mają niewiele, a dzieciak sam ogarnia. Dużo zajęć dodatkowych odbywa się w szkole albo jako obowiązkowe albo jako kółka. Jak ma zryw to chodzi na zajęcia dodatkowe poza szkołą, typu tenis, programowanie, w tym roku odpuściliśmy, bo to oznaczałoby jeszcze więcej siedzenia w domu.
        • jagoda2 Re: Szkolnictwo prywatne 2022 09.01.22, 15:21
          chlodne_dlonie napisała:

> Dla mnie plusem byłoby m.in. takie zagospodarowanie planu lekcji wraz z zajęcia
          > mi dodatkowymi, typu języki obce, muzyka, plastyka czy sportowe rozmaite, że dz
          > iecko przebywać może na terenie szkoły np. do 16-tej, czyli w godzinach pracy r
          > odzica/ów, co jest szczególnie istotne w przypadku młodszych dzieci, które same
          > do domu jeszcze nie wracają.

Podpisuję się. Jedną z niewątpliwych zalet szkół prywatnych są stałe godziny pracy i zaopiekowanie dziecka min. do godziny 16-tej, brak świetlicy w zamian za ciekawe zajęcia przed- i pozalekcyjne w tym czasie oraz niektóre zajęcia prowadzone w ramach lekcji (np. szachy, basen, tańce, joga, itp.). Oczywiście na jakieś szczególne zajęcia dodatkowe trzeba dziecko dodatkowo wozić, ale to już wybór rodziców, czy chcą się w to angażować czy nie, bo oferta pozalekcyjna szkół prywatnych na ogół jest bardzo bogata i wszechstronna, a większość dzieci bardzo chętnie w nich uczestniczy. W szkole mojej córki lekcje zaczynały się o 8.30 i trwały do 16.15, ale można było dziecko przywieźć już na 7.00 (nieliczne przypadki) i pozostawić w szkole nawet do 18.00 (pojedyncze sytuacje), a dziecko zawsze było zaopiekowane przez dyżurujących nauczycieli w formie jakichś zajęć lub nawet po prostu spędzenia wolnego czasu na boisku pod opieką czy spaceru do pobliskiego parku (po południu).
          Naprawdę zastanawiam się, jak radzą sobie w takich sytuacjach osoby, które nie mają nikogo do pomocy, same spędzają min. 10 godzin poza domem (praca + dojazdy), a dzieci mają ruchomy plan zajęć i tylko po 4-5 lekcji w ciągu dnia. Z tego co wiem, do świetlicy zawsze jest więcej chętnych dzieci niż miejsc, a świetlica jest raczej przechowalnią niż bawialnią dla młodszych dzieci. Starsze dzieci raczej nie mogą liczyć na jakieś zorganizowane zajęcia przed- i pozalekcyjne z wyjątkiem kółek zainteresowań, ale może się mylę.
          • nimaletko Re: Szkolnictwo prywatne 2022 10.01.22, 16:41
            jagoda2 napisała:

Z tego co wiem, do świetlicy zawsze jest więcej chętnych dzieci niż miejsc, a świetlic
            > a jest raczej przechowalnią niż bawialnią dla młodszych dzieci. Starsze dzieci
            > raczej nie mogą liczyć na jakieś zorganizowane zajęcia przed- i pozalekcyjne z
            > wyjątkiem kółek zainteresowań, ale może się mylę.

No mylisz się. wink
            W szkole mojej córki (i we wszystkich okolicznych, do których chodzą dzieci znajomych), w świetlicy (otwartej od 7 do 18) są miejsca dla wszystkich dzieci z klas 1-3, u nas i czwartoklasiści się mieszczą, jeśli potrzebują.
            W świetlicy są zajęcia sportowe, plastyczne i muzyczne, konkursy karaoke, tańca i inne, dzieciaki odrabiają też lekcje z wychowawcami.
            Poza tym szkoła wynajmuje sale szkole angielskiego, judo i tańca, więc można też ogarnąć zajęcia komercyjne (instruktorzy odbierają dzieci ze świetlicy i odprowadzają po zajęciach).
            Dla starszych klas są koła naukowe, klub wolontariatu, chór szkolny, drużyna sportowa, itp.

Nie wszędzie oczywiście jest tak pięknie i to jest według mnie największy problem - brak spójnego poziomu szkół. Wiele zależy od finansów, podejścia dyrektora i nauczycieli i nie zawsze da się z tym coś zrobić, bo zasada "klient nasz pan" tu nie obowiązuje.
            No ale z pewnością to nie jest tak, że każda państwowa SP jest kiepska i nie oferuje żadnych zajęć i atrakcji.

• lilia-anna Re: Szkolnictwo prywatne 2022 09.01.22, 13:53
      Moi oboje chodzili do prywatnego przedszkola, a obecnie chodzą do prywatnej podstawówki (jedno do zerówki, drugie do trzeciej klasy). Wszyscy zadowoleni. Lata 90. pamiętam jak najbardziej; jestem rocznik '79 smile
    • jagoda2 Re: Szkolnictwo prywatne 2022 09.01.22, 13:54
      Moja córka uczęszczała do prywatnej sp i gimnazjum. O ile w przypadku sp prywatna placówka sprawdziła się bardzo dobrze pod wieloma względami, o tyle gimnazjum już mniej i z perspektywy czasu uważam, że szkoda, że córka nie odważyła się na publiczne gimnazjum dwujęzyczne. Liceum wybrała już publiczne, ale w Poznaniu publiczne licea zawsze są wyżej notowane niż prywatne.
      Prywatnemu gimnazjum zawdzięczamy głównie bardzo dobre przygotowanie do egzaminów końcowych, natomiast prywatnej sp bardzo dobrą edukację na tym etapie, szereg ciekawych zajęć pozalekcyjnych, bezpieczeństwo i komfort psychiczny dzieci, a także bardzo dobrą opiekę pozalekcyjną w ciągu całego roku kalendarzowego (kolonie, ferie, obozy).
      • sabina211 Re: Szkolnictwo prywatne 2022 09.01.22, 14:30
        100/100. Podstawówka (jeśli dobrze wybrana) to niepubliczna. Z powyższych względów.
    • palacinka2020 Re: Szkolnictwo prywatne 2022 09.01.22, 14:26
      Na poziomie przedszkola, podstawówki, gimnazjum- jestem jak najbardziej na tak.
      Nad liceum już bym się zastanawiała, zależnie czy istnieją w mieście bardzo dobre państwowe licea i czy akurat moje dziecko miałoby się szanse dostać.

Szkolnictwo wyższe zdecydowanie nie. Nie chodzi o wykładowców, którzy przecież uczą tak samo w państwowych i prywatnych, a o poziom studentów. Dla mnie było bardzo ważne jakich ludzi poznam w czasie studiów, i te przyjaźnie trzymam do teraz. Inni studenci motywowali mnie do nauki, wiary w siebie i do większej przedsiębiorczości. A jednak najlepsi, najbardziej kreatywni czy przedsiębiorczy uczniowie wybieraja uczelnie państwowe.

• mia_mia Re: Szkolnictwo prywatne 2022 09.01.22, 15:19
        Niektóre prywatne trzymają poziom, a wydziały są w rankingach wyżej niż odpowiedniki na renomowanych uczelniach.
        • jagoda2 Re: Szkolnictwo prywatne 2022 09.01.22, 15:26
          mia_mia napisał(a):

> Niektóre prywatne trzymają poziom, a wydziały są w rankingach wyżej niż odpowie
          > dniki na renomowanych uczelniach.

To prawda i część osób celowo wybiera te prywatne uczelnie zamiast publicznych. Niemniej jednak są to dość wyjątkowe przypadki i w rankingach zdecydowanie wyżej stoją uczelnie publiczne.
          • mia_mia Re: Szkolnictwo prywatne 2022 09.01.22, 15:28
            Dlatego pisałam o wydziałach.
        • palacinka2020 Re: Szkolnictwo prywatne 2022 10.01.22, 08:17
          Tylko zastanówmy się jak te rankingi są robione- w oparciu o wykładowców i ich publikacje, liczbę działów, poziomy studiów (czy uczelnia oferuje licencjaty czy doktoraty), prowadzenie lub nie badań naukowych, zaplecze informatyczne itd. W żadnym rankingu nie uwzględnia się "poziomu studentów", bo te zaraniczne rankingi slepo zakładają, ze do dobrej uczelni jest przesie i idą tam najlepsi licealiści. Otóz w Polsce tak nie jest. A jak pisałam to właśnie na innych studentach zalezy mi tak samo jak na dobrych wykładowcach.

Przesiewu praktycznie nie ma, i Koźmiński może mieć super wykładowców i bazę dydaktyczną, moze oferowac studia doktoranckie, a i tak mało kto mając do wyboru psychologię na UW i psychologię na Koźmińskim wybierze to drugie. Na uczelnie prywatne wciąż idą ci, którzy na najlepsze państwowe się nie dostali (albo nawet nie próbowali dostać).
          • mia_mia Re: Szkolnictwo prywatne 2022 10.01.22, 08:50
            Psychologię to się idzie studiować na SWPS, a nie do Koźmińskiego, Koźmiński to kierunki ekonomiczne.
            • palacinka2020 Re: Szkolnictwo prywatne 2022 10.01.22, 09:38
              To pytanie ile osob wybierze Kozminskiego, jesli mogliby isc na uw czy sgh? Moim zdaniem nikt
              • mia_mia Re: Szkolnictwo prywatne 2022 10.01.22, 11:12
                Koźmiński jakimiś wydziałami chyba z sgh czy uw też konkuruje. Większość ludzi jednak dokonuje innych wyborów np. czy iść na UŁ czy do Kozminskiego, no dla wszystkich w SGH nie wystarczy miejsc i wtedy trzeba wybrać czy woli się lepszą prywatną czy gorszą państwową uczelnię.
    • sabina211 Re: Szkolnictwo prywatne 2022 09.01.22, 14:27
      Moi starsi, w tym roku 1 i 2 rok studiów - przedszkole publiczne, potem postawówka i gimn. upubliczniona (prowadzona przez parafię, ale bez czesnego) szkoła katolicka, młodsza przedszkole prywatne plus 8 lat w szkole niepublicznej (niewyznaniowej), prowadzonej przez tych samych ludzi, co przedszkole. najmłodszy we wrześniu zaczął tę samą szkołę, którą skończyła w czerwcu jego starsza siostra, wcześniej był w tym samym przedszkolu. Szkoła średnia - najstarszy LO katolickie (wybrane wśród 3 szkół, gdzie się dostał w rekrutacji podstawowej i uzupełniającej, inne to Sienkiewicz i Banach w W-wie, ale wybrał tak i był zadowolony, my też), młodsza publiczne LO, trzecia też publiczne, ale cały czas jest rozważane przeniesienie (na jej prośbę) do niepublicznego po 1 kl., choć coraz bardziej podoba jej się tam, gdzie jest (Rej w W-wie), więc możliwe, że tak zostanie. Znając nasze dzieci i funkcjonowanie naszej rodziny powtórzyłabym te decyzje. Skłaniam się do pozostawienia licealistki w Reju, ale miała obiecane, że ten rok jest na próbę, więc zobaczymy...
      • sabina211 Re: Szkolnictwo prywatne 2022 09.01.22, 14:33
        Zapomniałam - studia starszych na uczelniach państwowych (UW i UKSW). Niepubliczne to był absolutny plan B, albo ich decyzja, na którą sami zarabiają choćby w połowie i mają twarde argumenty, dlaczego tak wybierają. Zresztą zaoczne na poziomie licencjatu tak samo.
    • mia_mia Re: Szkolnictwo prywatne 2022 09.01.22, 14:35
      Moje dziecko jest w szkole prywatnej, która powstała właśnie w latach 90. Takich szkół jest trochę, wtedy ludzie zakładali szkoły w domach, to były kameralne szkółki, często zakładane przez pasjonatów, a nie biznesmenów, teraz mają swoje budynki, jakieś filie.
      W Warszawie jest tych szkół tyle, że żeby się utrzymac na rynku trzeba trzymać poziom albo odpowiadać na jakieś konkretne oczekiwania rodziców.
      • rich_coconut Re: Szkolnictwo prywatne 2022 09.01.22, 14:40
        Szkoła mojego też niedawno obchodziła 30-lecie działalności.
    • lot_w_kosmos Re: Szkolnictwo prywatne 2022 09.01.22, 14:36
      Podstawówka moich dzieci do której poszły w drugiej połowie edukacji - rewelacja. Niebo a ziemia do poprfzedniej państwowej. Nie ma porównania. Przygotowanie do egzaminów 8-klasity majstersztyk. Jedna z nawyższych średnich w województwie.
    • livia.kalina Re: Szkolnictwo prywatne 2022 09.01.22, 14:53
      Rozważam posłanie młodszego syna, od 4 klasy, do szkoły prywatnej. Mimo to, ze średnio mnie na to stać ale prawdopodobnie się zepnę. Zależy mi na rzetelnej nauce - na eksperymentach na chemii i fizyce, na wycieczkach na geografii i wyjściach do lasu i parku na biologii. No i na prawdziwym polskim, z dobrymi lekturami, dyskusją i na uczciwej historii. I bez religii i krzyżyków w szkole.

>ciekawa opinii pań, które lata 90-te ubiegłego wieku pamiętają dość dobrze.

W tamtych czasach szkoły prywatne w Polsce były nic nie warte. Poziom trzymały tylko państwowe. Teraz to się zmieniło.
      • rich_coconut Re: Szkolnictwo prywatne 2022 09.01.22, 15:04
        Akurat lista lektur jest wszędzie podobna. To przecież nie od szkoły zależy.
        • livia.kalina Re: Szkolnictwo prywatne 2022 09.01.22, 15:17
          Lektur obowiązkowych. Dobry nauczyciel polskiego umiejętnie ją uzupełni.
          • elf1977 Re: Szkolnictwo prywatne 2022 10.01.22, 09:27
            livia.kalina napisała:

> Lektur obowiązkowych. Dobry nauczyciel polskiego umiejętnie ją uzupełni.
            >
            Szczególnie w liceum.
        • arthwen Re: Szkolnictwo prywatne 2022 09.01.22, 22:46
          Wbrew pozorom nauczyciele mają spore możliwości - obowiązkowe lektury owszem, wszędzie muszą być przerobione, ale już wybór lektur dodatkowych zależy od nauczyciela. Nie wspominając o tym, że sensowny nauczyciel nawet beznadziejnie tendencyjną pozycję jest w stanie tak omówić, żeby wyciągnąć z niej jakiś sens (albo wskazać brak tegoż wink )
      • daniela34 Re: Szkolnictwo prywatne 2022 09.01.22, 15:15
        Pamiętam, że w roku, w którym szłam do pierwszej klasy (1991) w moim mieście ruszyła pierwsza szkoła-nawet nie prywatna, tylko społeczna. Znajomi bardzo namawiali moich rodziców, żeby mnie tam posłali. Mama zrobiła Rejtana, powiedziała, że szkoła dopiero zaczyna, a do eksperymentalnej placówki dziecka nie pośle. Poza tym dochodziły dojazdy, do rejonowki miałam 5 minut. Potem w liceum spotkałam się z absolwentami tej społecznej i przyznam, że nigdy nie żałowałam, że zrobiła tego Rejtana smile. Bliski mi mlody człowiek skonczyl prywatną szkołę (podstawówkę, jeszcze gimnazjum i lo) w Krakowie i miałam taką obserwację, że dramatu nie było, ale wielkiego szału też nie
    • klementyna156 Re: Szkolnictwo prywatne 2022 09.01.22, 15:37
      posyłacie
      Dobrze jest.
    • no_name33 Re: Szkolnictwo prywatne 2022 09.01.22, 15:40
      Mój stosunek: prywatna, państwowa - obojętnie. Bylenie trafił się w klasie żaden odpad atomowy z orzeczeniem.

Aha, no i ważny jest dyrektor. Jak zarządza, jak traktuje uczniów i nauczycieli.
    • princesswhitewolf Re: Szkolnictwo prywatne 2022 09.01.22, 15:53
      Nie wiem jak jest teraz ale uniwersytety i szkoly wyzsze w latach 90 tych w Polsce to byl zart po prostu. Szly tam odpady ktore startowaly na panstwowe ale sie nie dostaly. Przyjmowali jak leci byle jak najwiecej zarobic.

jesli chodzi o szkoly srednie to wystarczy popatrzec jak zdali mature i ilu sie dostalo na swietne uczelnie wyzsze.
    • morekac Re: Szkolnictwo prywatne 2022 09.01.22, 15:55
      dranczeska napisała:

> Lata 90-te i gdzieś do połowy 2000 szkolnictwo prywatne, od podstawowego do wyż
      > szego, miało b. złą opinię. Czy zasłużoną, czy nie, to już inna sprawa. Po pewn
      > ym czasie zaczęło się to zmieniać i obecnie w latach 20-tych (jak to brzmi...)
      > szkoły prywatne stały się dość powszechnie synonimem lepszej edukacji. Jaki ema
      > tka ma stosunek do szkół prywatnych? Szczególnie jestem ciekawa opinii pań, któ
      > re lata 90-te ubiegłego wieku pamiętają dość dobrze. Posłałybyście (posyłacie)
      > swoje dzieci, gdyby sytuacja finansowa Wam pozwoliła?

Czasami nie musi być szkoła prywatna jakąś super - może wystarczy, że ma bardziej ludzkie podejście do uczniów.
      • princesswhitewolf Re: Szkolnictwo prywatne 2022 09.01.22, 16:00
        Ja pisalam o wyzszych uczelniach a nie szkolach gdzie sa uczniowie. No i tez edukacja panstwowa w szkolach byla nieco inna niz teraz. Za komuny szkole podst i srednia wspominam dobrze. Pomijajac material z hist itd oczywiscie bo byl pod komune pisany

Zreszta szkoly panstwowe rypaly ostro studentow na kase tez. Pamietam jak w Cegielskim mieli z prawa zajecia 🤣🤣 bo placili.Zostawili z setek moze 20 dodatkowych....🤣
        • jagoda2 Re: Szkolnictwo prywatne 2022 09.01.22, 16:45
          princesswhitewolf napisała:

> Zreszta szkoly panstwowe rypaly ostro studentow na kase tez. Pamietam jak w Ceg
          > ielskim mieli z prawa zajecia 🤣🤣 bo placili.Zostawili z setek moze 20 dodatko
          > wych....🤣

Wtedy był rozkwit studiów zaocznych, szczególnie ekonomicznych i prawniczych. Pamiętam, że nawet na te zaoczne nie każdy się dostawał, bo chętnych było 2500, a przyjmowali 1500. Dodam, że na wydział, a nie na całą uczelnię big_grin
          Wykłady z prawa na UAM (studia zaoczne), odbywające się w Ceglorzu, przeszły do historii miasta Poznania i do dzisiaj się o nich wspomina jako o antyreklamie studiowania.
          • princesswhitewolf Re: Szkolnictwo prywatne 2022 09.01.22, 19:54
            Dokladnie.

A jaki zarobek to byl dla wydzialu hoho
    • princesswhitewolf Re: Szkolnictwo prywatne 2022 09.01.22, 15:56
      Wydaje mi sie ze nauczanie wczesne, przedszkolne i szkola podst moga byc wszedzie lepsze prywatne ze wzgl na liczbe uczniow na ilosc nauczycieli i uwage poswiecona.Ale wyzej to juz wyniki matury i ilu sie dostaje na dobre uczelnie
    • vickylove Re: Szkolnictwo prywatne 2022 09.01.22, 15:56
      dranczeska napisała:

> Lata 90-te i gdzieś do połowy 2000 szkolnictwo prywatne, od podstawowego do wyż
      > szego, miało b. złą opinię. Czy zasłużoną, czy nie, to już inna sprawa. Po pewn
      > ym czasie zaczęło się to zmieniać i obecnie w latach 20-tych (jak to brzmi...)
      > szkoły prywatne stały się dość powszechnie synonimem lepszej edukacji. Jaki ema
      > tka ma stosunek do szkół prywatnych? Szczególnie jestem ciekawa opinii pań, któ
      > re lata 90-te ubiegłego wieku pamiętają dość dobrze. Posłałybyście (posyłacie)
      > swoje dzieci, gdyby sytuacja finansowa Wam pozwoliła?

moja 8 latka chodzi do prywatnej podstawowki (Wroclaw) i jestem z tego bardzo zadowolona.
      dzieci przyzwoitej klasy sredniej,ani patointeligencja ani zwykla patola.
      na poziomie,bezpiecznie i milo.

• grey_delphinum Re: Szkolnictwo prywatne 2022 09.01.22, 16:01
        Nie brałam takiej opcji pod uwagę (nie chodzi finanse).
      • sol_13 Re: Szkolnictwo prywatne 2022 09.01.22, 17:43
        vickylove napisała:

> moja 8 latka chodzi do prywatnej podstawowki (Wroclaw) i jestem z tego bardzo z
        > adowolona.
        > dzieci przyzwoitej klasy sredniej,ani patointeligencja ani zwykla patola.
        > na poziomie,bezpiecznie i milo.

U nas to samo w państwowej podstawówce-kwestia rejonu.
        • vickylove Re: Szkolnictwo prywatne 2022 09.01.22, 22:50
          sol_13 napisała:

>
          >
          > U nas to samo w państwowej podstawówce-kwestia rejonu.
          tak,z pewnoscia .akurat mieszkam w dobrym rejonie i publiczna podstawowka ktora widze z okien ,jest bardzo wysoko w rankingach.
          natomiast wiem jak duze sa klasy,ze dzieci chodza na zmiany i ze doprawdy przyzwoita klasa srednia to raczej mniejszosc.

i jak masz tak samo to policytujmy sie-u nas klasa liczy 15 osob,wszystkie zajecia dodatkowe sa na miejscu ,sporo w cenie czesnego (kolka wszelkiej masci np plus basen i szachy),angielski jest codziennie a od 4 klasy dodatkowy jezyk ,szkola mala i zadbana nie zaden moloch rodem z PRL ,wyjscia na koncerty i do kina ,bale,konkursy ,nauczyciele ugrzecznieni ,dostepni na pstrykniecie .
          rodzice-korpo ,wlasna dg,nauczyciele akademiccy,IT,nie ma zadnego dziecka ktore nie pochodziloby z porzadnego,zamoznego domu.

nie opowiadaj bzdur ze to wszystko mozna miec w publicznej szkole,bylam,widzialam jak to wyglada.

• sol_13 Re: Szkolnictwo prywatne 2022 09.01.22, 22:53
            O, Alessa, to Ty?😆
            • thank_you Re: Szkolnictwo prywatne 2022 10.01.22, 08:20
              Oczywiście, szkoda, że to tylko fantazja. wink
              • vickylove Re: Szkolnictwo prywatne 2022 10.01.22, 09:56
                thank_you napisała:

> Oczywiście, szkoda, że to tylko fantazja. wink

ach badanka kontrolne juz porobione ze masz czas stalkowac po internecie?lepiej sie biedulko sprawdz big_grinDD

btw twoje fantazje na temat bogatego gacha i bachora w prywatnej szkole przebijaja wszystko na forum big_grin

ach i zdecydowanie mnie z kims mylisz biedulo wink
                • thank_you Re: Szkolnictwo prywatne 2022 10.01.22, 11:07
                  😂😂😂
            • vickylove Re: Szkolnictwo prywatne 2022 10.01.22, 09:57
              sol_13 napisała:

> O, Alessa, to Ty?😆

ach skumalas nagle do jakiej gofnianej szkoly posylasz bachora i zrobilas wolte oraz wysilek umyslowy zeby zmienic temat.

to jak sol,pochwalisz sie atrakcjami jakie masz w swojej cudownej publicznej podstawowce big_grinDD
          • jagoda2 Re: Szkolnictwo prywatne 2022 09.01.22, 23:09
            vickylove napisała:

> i jak masz tak samo to policytujmy sie-u nas klasa liczy 15 osob,wszystkie zaje
            > cia dodatkowe sa na miejscu ,sporo w cenie czesnego (kolka wszelkiej masci np p
            > lus basen i szachy),angielski jest codziennie a od 4 klasy dodatkowy jezyk ,szk
            > ola mala i zadbana nie zaden moloch rodem z PRL ,wyjscia na koncerty i do kina
            > ,bale,konkursy ,nauczyciele ugrzecznieni ,dostepni na pstrykniecie .
            > rodzice-korpo ,wlasna dg,nauczyciele akademiccy,IT,nie ma zadnego dziecka ktor
            > e nie pochodziloby z porzadnego,zamoznego domu.
            >
            > nie opowiadaj bzdur ze to wszystko mozna miec w publicznej szkole,bylam,widzial
            > am jak to wyglada.
            >
            .
            Pomijając zalety szkoły, straszny snobizm z Ciebie wyszedł. I jeszcze ci nauczyciele "dostępni na pstryknięcie". Kim Ty jesteś, żeby ktokolwiek był dla Ciebie na pstryknięcie? Rozumiem, że dziecko fryzjerki i hydraulika w tej szkole byłoby ujmą dla Ciebie, bo nie pochodzi "z porządnego, zamożnego domu"? Normalnie poczułam zażenowanie.
            • g.r.uu Re: Szkolnictwo prywatne 2022 10.01.22, 01:58
              Fryzjerka i hydraulik mają hajs więc ok. Za to moja DG mogłaby być dla paniusi za mało dochodowa
              • jagoda2 Re: Szkolnictwo prywatne 2022 10.01.22, 08:11
                g.r.uu napisała:

> Fryzjerka i hydraulik mają hajs więc ok. Za to moja DG mogłaby być dla paniusi
                > za mało dochodowa

Ale czy ci ludzie "bez wykształcenia" mogą aspirować do "porządnej klasy średniej"? Rozumiem, że nie można zestawiać hydraulika z informatykiem i fryzjerki ze specjalistką od HR wink
                • vickylove Re: Szkolnictwo prywatne 2022 10.01.22, 10:06
                  jagoda2 napisała:

>
                  >
                  > Ale czy ci ludzie "bez wykształcenia" mogą aspirować do "porządnej klasy średni
                  > ej"? Rozumiem, że nie można zestawiać hydraulika z informatykiem i fryzjerki ze
                  > specjalistką od HR wink

o,w samo sedno big_grin
              • vickylove Re: Szkolnictwo prywatne 2022 10.01.22, 10:05
                g.r.uu napisała:

> Fryzjerka i hydraulik mają hajs więc ok. Za to moja DG mogłaby być dla paniusi
                > za mało dochodowa

jem gluten,juz wrocilas?big_grin za szybko.

po drugie to w twojej patolskiej rzeczywistosci zdaje sie funkcjonuje socjolekt typu hajs ,w mojej nie.

i ani ty ani hydraulik zarabiajacy tyle co Lewandowski nie sa dla mnie elementem pozadanym,smuteczek.
                • g.r.uu Re: Szkolnictwo prywatne 2022 10.01.22, 10:37
                  Nie wątpię, że rodzice w twojej cudownej szkole nie skalaliby swoich ust żadnym słowem poniżej rejestru naukowego. Aż chciałoby się posłuchać nagrań big_grin Zdaje się, że określenie "na pstryknięcie" daje nam już pewną próbkę tego elitarnego języka.

Być elementem pożądanym przez ciebie to jak słuchać gwizdów robotników z rusztowania - żaden powód do dumy, więc cieszy mnie że nie mam tej wątpliwej przyjemności.
            • vickylove Re: Szkolnictwo prywatne 2022 10.01.22, 10:03
              jagoda2 napisała:

>
              >
              > >
              > .
              > Pomijając zalety szkoły, straszny snobizm z Ciebie wyszedł.

z ciebie zas przede wszystkim kompleksy.kazdy widzi to co chce widziec,ja opisuje fakty.

I jeszcze ci nauczy
              > ciele "dostępni na pstryknięcie". Kim Ty jesteś, żeby ktokolwiek był dla Ciebie
              > na pstryknięcie?

a kim ty ,internetowy smrodku jestes zeby mi zadawac takie pytania?jestem kims kto moze placic za prywatna edukacje a ty nie dlatego ,jak to mowi mlodziez,srasz żarem.
              pomijajac fakt,ze nie zrozumialas ptasim mozdzkiem co mialam na mysli-na pstrykniecie czyli zawsze gotowi do pomocy czego nie uswiadczysz w publicznej placowce .chyba ze na zasadzie wyjatku od reguly.

Rozumiem, że dziecko fryzjerki i hydraulika w tej szkole było
              > by ujmą dla Ciebie, bo nie pochodzi "z porządnego, zamożnego domu"?

och boziu slodki,jakie lewackie oburzenie paniusi ,dla ktorej wszyscy sa rowni i machaja teczowa flaga.

Normalnie p
              > oczułam zażenowanie.

normalnie az mi przewrocilas swiat do gory nogami swoimi pierdoletami.
              twoje poczucie zazenowania to w tym momencie komplement .

i popracuj nad kompleksami bo wylaza z ciebie kazda dziurka.
              • 35wcieniu Re: Szkolnictwo prywatne 2022 10.01.22, 10:11
                Klikajcie kosz i nie rozmawiajcie z tym znerwicowanym frustratem.
                • g.r.uu Re: Szkolnictwo prywatne 2022 10.01.22, 11:25
                  Bez przesady, może to rozrywka niskich lotów ale przez chwilę zabawna.
              • g.r.uu Re: Szkolnictwo prywatne 2022 10.01.22, 10:40
                O nie, gdzie zetknęłaś się z młodzieżą, która tak ohydnie mówi? Zgubiłaś się slumsach? Czy to socjolekt twojej patolskiej rzeczywistości?
              • jagoda2 Re: Szkolnictwo prywatne 2022 10.01.22, 12:12
                Jesteś trollem. Amen.
                • thank_you Re: Szkolnictwo prywatne 2022 10.01.22, 17:15
                  Niestety nie jest. big_grin
                  • sol_13 Re: Szkolnictwo prywatne 2022 10.01.22, 20:10
                    Serio nie jest?
                  • jagoda2 Re: Szkolnictwo prywatne 2022 10.01.22, 20:36
                    Tym gorzej, jeśli teraz mamy mieć takie "elyty", przepraszam: "przyzwoitą klasę średnią", bo za taką autorka zdaje się uważać. Dawno nie spotkałam się z takim chamstwem i grubiaństwem, dlatego aż nie chce mi się wierzyć, że to nie jest jakiś paskudny troll.
    • woman_in_love Re: Szkolnictwo prywatne 2022 09.01.22, 16:07
      Szkolnictwo państwowe musi zostać zniszczone.

By dzieci i wnuki suwerena straciły szansę na jakakolwiek szansę na awans społeczny i wróciły do czworaków odrabiać pańszczyznę.

Amen.
      • princesswhitewolf Re: Szkolnictwo prywatne 2022 09.01.22, 16:12
        Ty na serio uwazasz ze dzieci suwerena chodza do panstwowych szkol? Tam nawet sie nie da zapewnic bezpieczeństwa im
        • woman_in_love Re: Szkolnictwo prywatne 2022 09.01.22, 16:14
          wiesz kto to suweren?
          • sol_13 Re: Szkolnictwo prywatne 2022 09.01.22, 17:42
            🤣🤣
          • princesswhitewolf Re: Szkolnictwo prywatne 2022 09.01.22, 19:53
            To co po angielsku sovereign
            Sprawujacy wladze. Serio myslisz ze czlonkowie rzadu PL wysylaja dzieci do panstwowych szkol?

jarek nie ma dzieci wiec nie ma tematu
            • woman_in_love Re: Szkolnictwo prywatne 2022 09.01.22, 20:30
              Suweren w Polsce to wyborca PiS.
              Pogoogluj dlaczego.
            • mdro Re: Szkolnictwo prywatne 2022 10.01.22, 09:49
              Nie, "suweren" to nie ludzie sprawujący władzę, ale podmiot mający najwyższą władzę zwierzchnią. W państwach demokratycznych jest to ogół obywateli. W WB - zasadniczo - monarcha.
    • klaviatoorka1 Re: Szkolnictwo prywatne 2022 09.01.22, 16:23
      Obecnie mój syn jest w jedynym w naszym mieście, technikum niepublicznym.
      Wybraliśmy tę szkołę po głębokim namyśle, rozważeniu wszystkich 'za" i przeciw".
      Czas pokazał, że to była dobra decyzja, lepiej chyba nie mógł trafić.
      Rozwija swoje pasje w luksusowych (jak na szkolnictwo) warunkach, ma możliwości nauki zawodu w zakresie współczesnych technologii, nauczyciele są kreatywni, brak zbędnych akademii "ku czci" i typowo szkolnego rygoru.
      Wychodzę z założenia, że podstawa programowa jest wszędzie taka sama, a jak dziecko nie będzie się chciało uczyć, to ani bogojczyźniany patron nie pomoże, ani poganiani batem umęczeni nauczyciele- tylko od niego zależy, co ze sobą zrobi.
      Nauczyciele co roku rotują, ale to na korzyść- każdy wymaga czego innego i ma inny sposób przekazywania wiedzy.
      W szkolnictwie publicznym szykuje się taka rewolucja od września, że i tak nie wiadomo, kto będzie uczył nasze bombelki...
    • angazetka Re: Szkolnictwo prywatne 2022 09.01.22, 18:17
      Chodziłam do społecznej podstawówki (i to od roku 1990), pierwszej w moim mieście wojewódzkim. Nie wiedziałam do dzisiaj, że wtedy szkoły te miały złą opinię big_grin Prywatne licea - tak, bo o nich była opinia, że przyjmują każdego, ale podstawówki to raczej były dla tych wychuchanych dzieci świadomych rodziców.
      Zresztą dziękuję bogom, moja rejonowa podstawówka była molochem z klasami do "k". Zginęłabym w niej. A tak pierwszej cztery lata edukacji (potem poszłam do szkoły państwowej, ale małej) miałam w komfortowych warunkach.
    • heca7 Re: Szkolnictwo prywatne 2022 09.01.22, 18:34
      Cała trójka chodziła do państwowej podstawówki. Mamy akurat dobrą zaledwie kilkaset metrów od domu. Córka potem "zaliczyła" państwowe gimnazjum średniej jakości ale z klasą dwujęzyczną, na której jej zależało. Jedyne gimnazjum na poziomie w okolicy nie miało takiej klasy. Potem poszła do prywatnego (mówiąc ogólnie) liceum o profilu plastyczno- informatyczno- graficznym. Studia za granicą kontynuuje po tej linii. Starszy syn załapał się na wszystko co możliwe. Poszedł do szkoły jako 6-latek, potem załapał się na pierwszy rok 8- klasowych szkół, potem strajk nauczycieli i podwójne/ potrójne roczniki w liceach. I zdalne. Poszedł początkowo do państwowego liceum. Wytrzymaliśmy ponad rok. Po czym z dnia na dzień przenieśliśmy go do małego liceum prywatnego. Odetchnęliśmy, on też. Wreszcie nie uczy się drobiazgowo o Balladynie i Skąpcu w klasie matematycznej. Bo w liceum , w drugiej klasie połączono klasę mat-info z klasą...o profilu klasycznym big_grin Zamiast skupiać się na rozszerzonej matematyce wkuwał filozofów i szczegóły z lektur po czym dostawał mierny. Odkąd zmienił szkołę uczy się lepiej. Pomaga młodszej kuzynce w matmie i z miernych wyciągnęła się na szóstki! Dzieciak z załamanego, niechętnego i ciągle zmęczonego zmienił się w pogodnego normalnego nastolatka. A ja przestałam tłumaczyć nauczycielom i przypominać, że to dzieciak z mnóstwem potwierdzonych dys.. i ma specjalne wymagania. Raz złożyłam skargę na idiotkę historyczkę, która wygarnęła mu , że nie ma czegoś takiego jak dysleksja i to jest zwykłe lenistwo. Przy całe j klasie. Bo imię króla napisał małą literą (ale dobre). Zresztą wstawiałam tu kilka lat temu skany chyba z 6 stron A4 drobno zadrukowanych wymaganiami na klasówkę. Niektóre nauczycielki pisały, że one same tego nie pamiętają... Fizyczka była też dobra- po miesiącu ciszy na zdalnych odezwała się informując, że lekcji nie będzie bo ona nie ma czasu big_grin Bo musi przygotować maturzystów. Więc lekcji nie było w ogóle... Potem robiła numery typu- niesprawdzenie prac klasowych zdalnie napisanych i wstawienie wszystkim z góry miernych. Fajnie nie?
      Teraz najmłodszy jest w 8 klasie. W ogóle nie przewidujemy dla niego liceum państwowego. Z jego ciężką wadą wymowy i problemami z pogranicza Aspergera odpada.
      • jagoda2 Re: Szkolnictwo prywatne 2022 09.01.22, 18:54
        Wiesz, to się nawet zgadza. Wg obiegowych opinii do prywatnych liceów obecnie idą głównie zaopiekowane dzieci/młodzież z problemami różnej maści, którym trudno byłoby się odnaleźć w licealnej rzeczywistości państwowych szkół. I nie piszę tego złośliwie.
        • heca7 Re: Szkolnictwo prywatne 2022 09.01.22, 21:06
          Zgadza się. Starszy ma bardzo głęboką dysleksję , dysgrafię i dysortografię do tego zaburzenia koncentracji. Polski w liceum publicznym na poziomie klasy humanistycznej to był koszmar. Bo kobieta miała połączone dwie klasy i po prostu uczyła rozszerzonym trybem. Nie mogłam też wyegzekwować u nauczycieli zaleceń co do pisania sprawdzianów i przepytywania syna. To był ponad rok szarpaniny i nerwów. Żałuję, że tak długo. Młodszy kompletnie się w publicznym liceum nie odnajdzie. To prywatne, do którego pójdzie jest małe i przyjazne. Będzie mógł skupić się na przedmiotach maturalnych i tych, które specjalnie go interesują. Starszy w tym samym liceum poszedł z kolegami do wychowawczyni i poprosili o więcej godzin matmy rozszerzonej. Ok, więc w tej chwili mają 8 godzin/tydz. i są zadowoleni wink Ja bym umarła tongue_out
          • jagoda2 Re: Szkolnictwo prywatne 2022 09.01.22, 23:16
            Super, że udało się taką przyjazną i rozumiejącą problemy i potrzeby uczniów szkołę znaleźć. Dobrze, że takie licea są, bo szkoda tych młodych ludzi wystawiać na walkę z systemem w publicznych szkołach, które zawsze będą dostosowane do większości, a potrzeby mniejszości będą marginalizowane.
          • nuka_2 Re: Szkolnictwo prywatne 2022 10.01.22, 17:02
            Heca możesz mi napisać na priv co to za prywatne LO? Szukam czegos dla corki, pandemia i wyjątkowo wymagająca szkoła dwujęzyczna dały jej w kość. Szukamy LO z bardziej indywidualnym podejściem do ucznia. Nasza młode tez z dysleksja i bardziej matematyczna.
            • heca7 Re: Szkolnictwo prywatne 2022 10.01.22, 17:46
              Ok. Jak wrócę do domu. Na gazetowy?
    • esperantza Re: Szkolnictwo prywatne 2022 09.01.22, 20:01
      Moja dwójka chodziła do społecznej podstawówki i gimnazjum . Jak tam byli to wydawało mi się, ze to trochę nasza fanaberia ale podobnie daliby die państwowo (głównie pod wpływem ematki). Liceum już w trybie państwowym i z perspektywy czasu żałuje, ze nie dało się kontynuować. Jeden trafił względnie ok (ale bez fajerwerków co pewnie tez jest zasługa pandemii). U drugiego skończyło się ED w trzeciej klasie obecnie.
      Jak słucham o kolejnych pomysłach to publiczne szkoły omijałabym z daleka.
    • zuzanna_a Re: Szkolnictwo prywatne 2022 09.01.22, 20:34
      Nasze miasto oferuje jakies doplaty do kazdego ucznia plus szkola otrzymuje cos z min oswiaty ( subwencja? Czy jakos tak smile )
      W efekcie miasto duze a za prywatna szkole place
      390 zl. Szkola sportowa, wiec w cenie sa 3 rozne zajecia sportowe poza tymi wlasciwymi dla wybranej dyscypliny, profesjonalne treningi sportu wlasciwego 5 x w tygodniu ktore prowadzi swietna kadra. Jest psycholog sportowy, sparingow, meczy i weekendowych eventow z zabawami dnuchancami i konkursami to nie zlicze. Edukacja na b dobrym poziomie, dyscyplina, dwa jezyki, dzieci maja wszystko - ubrania, dodatki, odziez sportowa i mundurki. Dzieci regularnie badane. Doskonale warunki do treningow latem i sportowa hale zimą.
      Fajni nauczyciele, organizacja swietlicy ktora wyglada fantastycznie, skupianie sie na indywidualnych potrzebach ucznia.
      Jak kumus zbrzydnie sport moze smialo isc do innej szkoly i edukacyjnie bedzie wysoko.
      Ja nie narzekam. Szkola prowadzona z ogromnym zaangazowaniem i pasja.

• alessa28 Re: Szkolnictwo prywatne 2022 09.01.22, 20:55
        zuzanna_a napisała:

> Nasze miasto oferuje jakies doplaty do kazdego ucznia plus szkola otrzymuje cos
        > z min oswiaty ( subwencja? Czy jakos tak smile )
        > W efekcie miasto duze a za prywatna szkole place
        > 390 zl. Szkola sportowa, wiec w cenie sa 3 rozne zajecia sportowe poza tymi wla
        > sciwymi dla wybranej dyscypliny, profesjonalne treningi sportu wlasciwego 5 x w
        > tygodniu ktore prowadzi swietna kadra. Jest psycholog sportowy, sparingow, mec
        > zy i weekendowych eventow z zabawami dnuchancami i konkursami to nie zlicze. Ed
        > ukacja na b dobrym poziomie, dyscyplina, dwa jezyki, dzieci maja wszystko - ubr
        > ania, dodatki, odziez sportowa i mundurki. Dzieci regularnie badane. Doskonale
        > warunki do treningow latem i sportowa hale zimą.
        > Fajni nauczyciele, organizacja swietlicy ktora wyglada fantastycznie, skupianie
        > sie na indywidualnych potrzebach ucznia.
        > Jak kumus zbrzydnie sport moze smialo isc do innej szkoly i edukacyjnie bedzie
        > wysoko.
        > Ja nie narzekam. Szkola prowadzona z ogromnym zaangazowaniem i pasja.

Zazdroszczę. Ja płacę 1400 zł miesięcznie. Nie znam szkół w moim mieście które kosztowałyby 400 zł, kosmos.
        >
        • antykaa Re: Szkolnictwo prywatne 2022 09.01.22, 23:16
          Corki chodzily do spolecznej podstawowki - jednej z najlepszych w Warszawie. Starsza ja skonczyla, mlodsza przenioslam do panstwowej. Fakt, corki byly zaopiekowane, ale w panstwowej szkole wcale nie jest gorzej. Swietne wyniki egzaminow to praca zdolnych dzieci i korepetytorow. Nauczyciele w wiekszosci byli fatalni. Swietna byla babeczka od filozofii, calkiem niezla od geografii, oraz jedna od chemii, fizyki i matmy (niestety miala malo godzin z matmy). Angielski byl tragiczny - wszystkie dzieci chodzily na dodatkowe zajecia. Polski po prostu masakra - bylo wiele skarg na nauczyciela a dyrekcja miala to w dupie.
          Teraz corka chodzi o fajnej publicznej podstawowki - ucza slabo (oprocz historii), biologii i geografii. Mloda ma korki z polskiego i matmy plus zajecia z angielskiego w szkole jezykowej. Miesiecznie mnie to kosztuje jakies tys. PLN, wczesniej placilam 1700 czesnego i niewiele z tego mialam.

Dodam jeszcze, ze do szkoly, o ktorej mowie, ciezko sie dostac, sa trudne egzaminy, chodzi troche dzieci osob z pierwszych stron gazet.

• zuzanna_a Re: Szkolnictwo prywatne 2022 10.01.22, 08:12
          Chyba to kwestia miasta, bo prywatne przedszkole kosztowalo mnie 220 zl a w cenie byly jezyki, rytmiiki, balety konie i jakies inne cuda. Po prostu miasto robilo doplaty do oczniow ( dalej robi) przez co placowek bylo od groma i za male pieniadze. Miasto obok te same szkoly - maja czesne dwa lub trzy razy takie. Takze jesli za pare stowek od przeszkola moge miec prywatna edukacje robie nie z przekonan tylko przez mozliwosci skorzystania i to, ze wiecej wydalabym placac za zalecia dodatkowe poza przedszkolem/ szkoła a tu mam o 16 dziecko odebrane po wszystkich dodatkowych rzeczqch, basenie, jezykach itd i mamy czas dla siebie.
          Ale to kwestia tych doplat. Bez nich te szkoly i przedszkola nie mialyby klientow i by sie nie rozwijały.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka