Dodaj do ulubionych

Rada rodziców

16.01.22, 07:56
Czy 50 zł miesięcznie na RR w przedszkolu to dużo? Czy szukając oszczędności w domowym budżecie przestałybście wnosić tę składkę?
Obserwuj wątek
    • lifecolor Re: Rada rodziców 16.01.22, 08:00
      Tak. My płacimy 80zl na rok i dzieciom nic nie brakuje. Co w ramach składki proponują?
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Rada rodziców 16.01.22, 08:14
      Dużo. Płacimy 100 zł na rok to w szkole.
      W przedszkolu przynosilismy rzeczy dwa razy w roku: po dwupaku ręczników papierowych i paczce chusteczek mokrych.
    • iberka Re: Rada rodziców 16.01.22, 08:15
      Miesięcznie dużo, to "normalna" składka semestralna a nawet roczna
    • kotejka Re: Rada rodziców 16.01.22, 08:20
      Okropnie dużo
      Co z tychch pieniedzy dzieci mają?
      U nas jest 50 zł rocznie
      Dodatkowo rada rodziców organizuje kiermasz i bal.chatytatywny gdzie zbiera się.pieniadze na określony cel
      Przez.4 lata przedszkola to 2 tys od.dziecka
      Dzieci w przedszkolu ponad setka
      Co za tę kasę można zrobić? Sale.zabaw wybudować?
      Chyba że zajęcia
      My dopłacamy dodatkowo 10 zł za.karate l, kilkanaście za jakieś eksperymenty,.coś za jezyckz to daje prawie trzy dychy na miesiac
      Opłacane są.konkretnie zajęcia, ale formalnie idzie jakby z rady rodziców bo to tak jest rozliczane, że niby my Rodzice zamawiamy
      Działam w.radzie rodziców i wiem, jak każdy grosz ogląda się trzy razy, żeby nie był zmarnowany
      50 zł za.niewiadomoco.raczej bym odmówiła
      W.szkole sredniego syna nie tylko nie dzialam, ale.wrecz nie płacę bo po kilku latach szkoły wiem że nie warto
      • anilorak174 Re: Rada rodziców 16.01.22, 08:26
        U nas deklaracje sa dobrowolne, nie ma ustalonej kwoty. Nie doplacamy za wycieczki autokarowe (2 w roku), teatrzyki, koncerty, warsztaty i inne wyjścia - srednio raz w tygodniu coś jest.
        Ja płacę 30zl/mc
    • anilorak174 Re: Rada rodziców 16.01.22, 08:24
      Sporo. Zalezy co jest w zamian (jesli multum teatrzyków, wycieczek, przedszkole ekstra wyposażone, ciekawe zajęcia dodatkowe i za nic z tego dodatkowo nie płacicie to ok).
    • attiya Re: Rada rodziców 16.01.22, 08:52
      Płacę 50 zł na pół roku. 7 klasa. Jak brakuje, to dokładamy dychę i po temacie.
    • aagnes Re: Rada rodziców 16.01.22, 08:57
      Za dużo, 100 rocznie to max jaki płaciłam i w przedszkolu j szkole. W 8 klasie nie zapłacę w ogóle, jest to wynik przemyśleń i obserwacji funkcjonowania szkoły.
    • kagiali Re: Rada rodziców 16.01.22, 09:02
      Jezeli w panstwowym, to mało. Bo z tego jest angielski teatrzyki i inne zajecia dodatkowe
      • iberka Re: Rada rodziców 16.01.22, 11:00
        Angielski? Zaj. dodatkowe? Cóż za absurd, gdzie tak jest?
        • huang_he Re: Rada rodziców 16.01.22, 17:54
          W moim tak było.
          Płaciłam 100 miesiecznie (i z tego, co widzialam, wszyscy tak placili). Z tego byl: angielski, rytmika, tance (dodatkowo, obok rytmiki), teatrzyk raz w miesiacu (przed covid co chwile wyjscia do teatru, na zajecia zewnętrze), warsztaty naukowe, zaopatrzenie we wszystkie pomoce plastyczne (nikt sam nawet jednej kredki nie kupil), ksiazki, wycieczki, dzien dziecka z wieloma atrakcjami (dmuchańce) itp. W porownaniu do przedszkola w szkole nie dzieje sie nic. NIC. W przedszkolu kazdego dnia było coś.
          • huang_he Re: Rada rodziców 16.01.22, 17:57
            A, dodam jeszcze: jakies prezenty na gwiazdke, na dzien dziecka itp rownuez zawieraly sie w tej skladce.
            • ichi51e Re: Rada rodziców 16.01.22, 18:06
              cóż owce są po to żeby je strzyc
              • huang_he Re: Rada rodziców 16.01.22, 19:48
                W czym masz problem?
    • chococaffe Re: Rada rodziców 16.01.22, 09:03
      Już drugi raz próbujesz podjudzać innych, żeby nie płacili składki big_grin
    • g.r.uu Re: Rada rodziców 16.01.22, 10:09
      My płacimy, ale za to jest sporo zajęć, po prostu płaci się nie za konkretne zajęcia tylko to idzie przez radę. Dobrze gospodarują tymi środkami, potem np. jak jest wycieczka to jest na autokar itp. Mamy też pikniki rodzinne, dużo sportu, warsztaty różne. Ale jakby trzeba bylo zaoszczędzić to byśmy nie płacili i tyle
    • yenna_m Re: Rada rodziców 16.01.22, 10:16
      Pytanie, co dostaniesz w zamian.
      • grey_delphinum Re: Rada rodziców 16.01.22, 10:34
        Czy niezapłacenie przez Ciebie tej składki spowoduje, że Twoje dziecko nie będzie korzystać z różnych imprez itp. opłacanych przez RR, czy zamierzasz po prostu żerować na innych?
        Jeśli to pierwsze, to ok, rozumiem. Jeśli drugie, nie popieram.
        • arwena_11 Re: Rada rodziców 16.01.22, 10:46
          Pytanie czy coś jest opłacane. Bo rada powinna przedłożyć sprawozdanie dinansowe z informacją na co poszła kasa. Teraz pewnie takich przekrętów nie ma, ale pamiętam z dawnych czasów jak kolezanka opowiadała, że RR w szkole jej dziecka sfinansowała meble do gabinetu dyrektora. I dofinansowała wycieczki. Tylko dziwnym trafem zawsze największe ( 50%) dostawala klasa wychowawcza Pani vice dyrektor .
          Więc bywa różnie. Jeżeli kasa idzie na zajęcia dla dziecka, za które I tak muszę zapłacić, więc czy przez RR czy bezpośrednio do usługodawcy - to place. Ale jak idzie na jakieś rzeczy z których moje dziecko nie korzysta i nigdy nie korzystało, to nie płacę.
          • arwena_11 Re: Rada rodziców 16.01.22, 10:46
            Finansowe
          • ichi51e Re: Rada rodziców 16.01.22, 18:07
            my sfinansowalismy kamery do szkoły z zespołu w którym mieściło się nasze przedszkole. Jak nam powiedzieli "tych pieniędzy jest tyle ze po prostu nie mamy ich na co wydawać" 🤣🤣🤣
            • arwena_11 Re: Rada rodziców 16.01.22, 18:09
              No i nikt tego nie zakwestionował? Nie sprawdził w regulaminie RR czy to w ogóle możliwe?
              • ichi51e Re: Rada rodziców 16.01.22, 19:41
                najprawdopodobniej nie bo taka informacje nam dali w drugim roku pod hasłem ze mamy nie żałować przy pierwszej deklaracji i ze poprzednie roczniki nigdy nie żałowały a nawet w zeszłym roku było tyle tych pieniędzy ze właśnie te kamery ufundowano z resztek!
        • g.r.uu Re: Rada rodziców 16.01.22, 10:53
          Przedszkole publiczne jest dla wszystkich dzieci, a składka jest dobrowolna, nie mogą nikogo wykluczać
          • arwena_11 Re: Rada rodziców 16.01.22, 11:31
            Trudni żeby jedni płacili za innych. Jeżeli zajęcia są poza tymi bezpłatnymi godzinami, to idą na nie tylko te dzieci, których rodzice zapłacili.
            • g.r.uu Re: Rada rodziców 16.01.22, 13:17
              Nie, to niezgodne z prawem. Przedszkole nie może organizować w godzinach pracy płatnych zajęć dla wybranych dzieci.
              • arwena_11 Re: Rada rodziców 16.01.22, 14:28
                Oczywiście, że może. Zajęcia te nie mogą odbywać się w trakcie tych 5 godzin BEZPŁATNYCH. Potem może być już angielski, rytmika, tańce itd tylko dla dzieci, które opłaciły - idą po prostu do innej sali.
                • g.r.uu Re: Rada rodziców 16.01.22, 14:35
                  A no właśnie niekoniecznie - poczytaj sobie. Szczególnie że kwestie covidowe mocno ograniczają chodzenie do innych sal.
                  • arwena_11 Re: Rada rodziców 16.01.22, 15:08
                    No ale to teraz. Covid mamy od 2 lat.

W przedszkolach państwowych, które znam ( włącznie z tym do którego chodziłam ja, a potem moi siostrzeńcy ) była np osobna sala na gimnastykę korekcyjną czy rytmikę ( było tam pianino ).
                    W takiej np sali w przedszkolu niedaleko mnie, w weekendy odbywały sie zajęcia ze szkoły rodzenia, w tygodniu np aerobic dla dorosłych.
                    • g.r.uu Re: Rada rodziców 16.01.22, 15:12
                      Zobacz ten link. Dyrekcja może wynajmować pomieszczenia przedszkola po godzinach jego pracy. Czyli jak nasze przedszkole jest czynne do 17:30 to o 17:30 chętne dzieci mogą zostać na dodatkowo płatne zajęcia. Natomiast nie można zorganizować np. płatnych zajęć tanecznych o 15, bo w tym czasie przedszkole nie może pobierać żadnych dodatkowych opłat. Może organizowac zajęcia z osobami z zewnątrz, ale opłaca je ze swojego budżetu/składek na rr. Przy czym nie może uzależniać udziału dziecka od wysokości składki
                • g.r.uu Re: Rada rodziców 16.01.22, 14:37
                  www.portaloswiatowy.pl/organizacja-pracy/organizacja-zajec-dodatkowych-w-przedszkolu-publicznym-14860.html tu masz wyjaśnione dość dokładnie
                  • arwena_11 Re: Rada rodziców 16.01.22, 15:17
                    Jak mam przeczytać coś co jest niewidoczne?
                    • g.r.uu Re: Rada rodziców 16.01.22, 15:19
                      www.portaloswiatowy.pl/organizacja-pracy/organizacja-zajec-dodatkowych-w-przedszkolu-publicznym-14860.html
                      • arwena_11 Re: Rada rodziców 16.01.22, 18:07
                        bez zalogowania się nie da przeczytać
                • paniusia.aniusia Re: Rada rodziców 16.01.22, 16:05
                  arwena_11 napisała:

> Oczywiście, że może. Zajęcia te nie mogą odbywać się w trakcie tych 5 godzin BE
                  > ZPŁATNYCH. Potem może być już angielski, rytmika, tańce itd tylko dla dzieci, k
                  > tóre opłaciły - idą po prostu do innej sali.

To się zmieniło w ostatnim czasie.
                  • huang_he Re: Rada rodziców 16.01.22, 17:56
                    To sie zmienilo (w Warszawie, nie w calej Polsce) w ok 2014 roku
                • lifecolor Re: Rada rodziców 17.01.22, 10:06
                  Angielski wchodzi w skład podstawy programowej, jest bezplatny
          • ichi51e Re: Rada rodziców 16.01.22, 18:09
            u nas było co łaska tyle ze było powiedziane ze jak ktoś się zdeklaruje 0, 5, 50 czy 500 ma to płacić do konca roku bo budżet będzie ustalany wg deklaracji i jak ktoś zmieni zdanie to się nie zepnie.
    • thea19 Re: Rada rodziców 16.01.22, 10:31
      Dużo. U mnie jest 35 zł/mc i była awantura. Teoretycznie rada rodziców kupuje materiały plastyczne a faktycznie każdy przynosi wszystko sam. Niby dopłacają do autokarów ale wycieczka ta w roku. Niby kupują papier i chusteczki a rodzice sami przynoszą. Zdjęcie grupowe zasponsorowali. Osoby niepłacące dostają wezwania do zapłaty 🙃. oprócz tego są normalne składki grupowe i płacenie za wycieczki czy prezenty. Nie widziałam nigdy rozliczenia.
      • g.r.uu Re: Rada rodziców 16.01.22, 13:32
        Wezwanie do zapłaty dobrowolnej składki w publicznej placówce???
        • thea19 Re: Rada rodziców 16.01.22, 14:10
          Da, na żółtym papierze, elaborat cały. W radzie jest niewyżyty prawnik. To było rok przed moim bombelkiem i koleżanka mi opowiedziała jak to listy i personalne ataki w szatni miewała. Potem był covid, więc przerwa w działaniach. Ciekawe co szykują na ten rok.
          • g.r.uu Re: Rada rodziców 16.01.22, 14:23
            I prawnik nie wiedział, że to bezprawne? Zgłoszenie do kuratorium powinno go nauczyć
            • arwena_11 Re: Rada rodziców 16.01.22, 14:31
              A prawnicy z Kruka nie wiedzą, że dług np z 2007 roku jest przedawniony? No wiedzą, ale liczą że osoba która dostała pismo nie zna się/przestraszy się sądu/panów windykatorów - i zapłacą. Musi działać, skoro funkcjonują.
              I pan prawnik z RR doskonale wie, że do sądu nie pójdzie - ale jak napisze mądre pismo to nawet jak mama Jasia wyedukowana na ematce nie zapłaci, to zaplaci mama Kasi - która nie zna swoich praw i będzie się bała stygmatyzowania dziecka,
              • g.r.uu Re: Rada rodziców 16.01.22, 14:35
                Wystarczy że mama Jasia poleci do kuratorium i
                • arwena_11 Re: Rada rodziców 16.01.22, 16:19
                  Tylko, że nie poleciała - skoro praktyka dalej trwa.
                  • g.r.uu Re: Rada rodziców 16.01.22, 16:25
                    Ja głupi rodzice dają sobą pomiatać to tak mają
                    • arwena_11 Re: Rada rodziców 16.01.22, 17:30
                      Wiesz nie każdy skończył prawo czy nawet miał taki przedmiot na studiach. Wśród rodziców będą osoby z wykształceniem podstawowym/zawodowym itd. I takie zastraszanie jest obliczane na ich niewiedzę.
            • thea19 Re: Rada rodziców 16.01.22, 17:14
              Prawnik paragrafami nie straszył . Poużywał zwrotów prawniczych. Koleżanka powiedziała, że teraz już na pewno niezaplaci do końca przedszkola. Jest w najstarszej grupie. W zeszłym roku nie kojarzę składki albo była jakaś bardzo mała. W tym podwyżka w stosunku do poprzednich lat. Po burzy mailowej dalej nie wiadomo jakie to dokładnie wydatki są. Za warsztaty i prezenty dla dzieci czy pań płacimy składkę grupowa 120zl. Prezenty były po 20zl. Wycieczki płatne osobno.
              • arwena_11 Re: Rada rodziców 16.01.22, 17:29
                No dokładnie. Kruk też nie straszy paragrafami - miałam okazję ostatnio widzieć takie pismo, bo przyszło do sąsiadki i chciała się poradzić mojego męża.
                Tylko pisze dużo mądrych zwrotów, jak oni bardzo dbają o dłużnika, jak wychodzą mu na przeciw i nawet w imię dobrej współpracy obniżą dług o połowę, tylko wpłać do dnia.....
    • chebellacosa92 Re: Rada rodziców 16.01.22, 13:03
      A co to jest 50zł, oczywiście pod warunkiem, że dzieci z tych pieniędzy NAPRAWDĘ korzystają? Mnie to zawsze zadziwiało - na goowniane żarcie nie szkoda, na fajki nie szkoda, na flaszkę nie szkoda, na fefnastą kiecę też nie, tylko dla dzieciaków żal. W klasie mojego syna dziwili się, że dał pieniądze na prezenty dla seniorów, przecież szkoda kasy. Po czym na przerwie pobiegli kupić sobie chipsy.
      • g.r.uu Re: Rada rodziców 16.01.22, 13:07
        A skad pomysł, że jak ktoś płaci tej składki to dlatego, że wybiera flaszkę? Nie miałaś nigdy problemów finansowych?
        • chebellacosa92 Re: Rada rodziców 16.01.22, 13:49
          g.r.uu napisała:

> A skad pomysł, że jak ktoś płaci tej składki to dlatego, że wybiera flaszkę? Ni
          > e miałaś nigdy problemów finansowych?
          Oesu, przecież nie piszę o tych, co RZECZYWIŚCIE nie mają - składka nie jest obowiązkowa.
          • g.r.uu Re: Rada rodziców 16.01.22, 13:51
            Uwielbiam takich zawsze doskonale zorientowanych w cudzych sprawach big_grin
      • chebellacosa92 Re: Rada rodziców 16.01.22, 13:11
        Kontynuując - w szkole syna za pieniądze od rodziców finansowane są niektóre wyjazdy, imprezy, poczęstunki "z okazji", kupione materiały do zajęć. Rada uczciwie gospodaruje pieniędzmi i się z nich rozlicza. A i tak jest płacz, że składka za duża, że po co. A najbardziej łkają najbogatsi. W zeszłym roku szukano chętnych rodziców do pomalowania korytarza - po prostu pieniędzy nie starczyło - i pomimo, że wielu tatusiów prowadzi firmy budowlane zgłosiła się nas garstka (pięć osób) średnio mających pojęcie o tego typu pracach, ale daliśmy radę. Na materiały, farby złożyliśmy się. Wyszło super, jedna z mamuś kupiła nawet fajne szablony. A my cieszyliśmy się, że nasze dzieci będą miały czysto i fajnie w nowym roku. W sumie mogłam olać, bo mój syn już siódmoklasista, dużo do tej szkoły nie pochodzi, ale ja już taka głupia jestem, że wolę coś zrobić dla innych.
    • bei Re: Rada rodziców 16.01.22, 15:10
      To bardzo dużo w porównaniu do placówek, które tylko trochę więcej biorą za cały rok.
    • jolie Re: Rada rodziców 16.01.22, 15:19
      W przedszkolu to sporo. W szkole synów tyle płacę rocznie, ale oprócz tego jeszcze jest składka semestralna u skarbnika klasowego (100 zł) i odrębny całkowicie budżet na większe wycieczki. W przedszkolu najmłodszego jest podobnie, choć on, co oczywiste, nie wyjeżdża jeszcze na kilka dni z grupą. Odrębnie płaciłam też za jakieś zeszyty ćwiczeń, ale to niewielkie kwoty.
    • klaramara33 Re: Rada rodziców 16.01.22, 16:20
      U nas 40 zł co miesiąc płacę- za to prezent od Mikolaja o wartości 40 zł został kupiony , wycieczkę zorganizowano, jakoś teatrzyk.
    • paniusia.aniusia Re: Rada rodziców 16.01.22, 17:44
      Kwestia czy to na oficjalną RR czy składki grupowe jakieś. Jeśli RR to mają całe rozliczenia, plany wydatków,faktury itp.
      A jeśli składki grupowe to należy liczyć na to,że ochotnik-skarbnik chociaż paragony zbiera.
    • ichi51e Re: Rada rodziców 16.01.22, 17:58
      dałbym tyle ile uważam za stosowne 50 miesięcznie uważam ze to dużo. za te cenę mogą mieć teatrzyk co miesiąc atrakcje i jeszcze lekcje muzealna. co miesiąc. bez jaj.
      • g.r.uu Re: Rada rodziców 16.01.22, 18:17
        U nas jest: karate, piłka nożna, tańce, angielski, warsztaty o architekturze, warsztaty z robotem, teatrzyki, koncerty, pikniki
      • palacinka2020 Re: Rada rodziców 16.01.22, 18:34
        moze mają?
        • ichi51e Re: Rada rodziców 16.01.22, 19:38
          kto bogatemu zabroni?
          • g.r.uu Re: Rada rodziców 16.01.22, 19:54
            Bogatemu? W Warszawie na przykład wszystkie godziny są bezpłatne, można zamiast płacić 1 zł za godzinę zapłacić to na radę rodziców, na jedno wyjdzie. Przy czym obowiązku nie ma, dziecko i tak skorzysta ze wszystkich zajęć
            • huang_he Re: Rada rodziców 16.01.22, 20:04
              Och, nie, najlepiej żeby nikt nie płacił. I żeby nic nie było. To takie rozwijające dla przedszkolaków.

Ja, jako dziecko, nienawidziłam przedszkola. Moje dzieci przedszkole kochały. Chyba warte to było tej kasy.
          • huang_he Re: Rada rodziców 16.01.22, 20:03
            No fakt.
            50 zł od dziecka miesięcznie, kiedy za wyżywienie płaci się pewnie ok. 200 zł (miesięcznie), to jest wyzysk i totalne bogactwo. Na te tańce, warsztaty, teatrzyki, nowe kredki itp. - no tylko bogaty płaci.

Lepiej za te 50 zł kupić pizzę dla dwojga. Najlepiej kilka razy w miesiącu. Wtedy to jest pierwsza potrzeba.
            • g.r.uu Re: Rada rodziców 16.01.22, 20:25
              Myślę że chęć do płacenia zależy od tego, co dzieci mają oferowane. Jak słyszę, że gdzieś rr kupuje wypasione prezenty dla pań to sorry, ale nie chciałabym na to płacić. Jak zajęcia są sensowne, dobrze prowadzone, ciekawe to rodzice widzą sens składki.
    • palacinka2020 Re: Rada rodziców 16.01.22, 18:33
      Zazwyczaj rady rodzicow to sa groszowe sprawy.
      Ale panstwowe przedszkola sa tak tanie, ze gdyby poproszono mnie o zaplate 100zl i dostalabym w zamian jakies zajecia dodatkowe, teatrzyki i przybory plastyczne, to bez problemu placilaym i nie szukalabym oszczednosci.
    • natalia.nat Re: Rada rodziców 16.01.22, 20:32
      Zastanawia mnie, czemu ktokolwiek odpowiada temu trollowi. Powtarza w kółko te same pytania, rzuca je bez żadnego komentarza od siebie, a odpowiedzi niespecjalnie go interesują.
    • izabelka55 Re: Rada rodziców 16.01.22, 21:08
      To jakieś prywatne przedszkole? My płacimy 50zl na rok - przedszkole państwowe. Panie poprosiły o przynoszenie paczki mokrych i suchych chusteczek raz w miesiącu i tyle.
      • paniusia.aniusia Re: Rada rodziców 16.01.22, 21:18
        izabelka55 napisała:

> To jakieś prywatne przedszkole? My płacimy 50zl na rok - przedszkole państwowe.
        > Panie poprosiły o przynoszenie paczki mokrych i suchych chusteczek raz w miesi
        > ącu i tyle.
        Czyli 5 zł na miesiąc. Czy dzieci mają jakieś koncert,teatrzyki? Koszt jednego takiego spotkania to Ok. 600 zł.
    • bombalska Re: Rada rodziców 17.01.22, 00:59
      Przede wszystkim nie porownujcie skladek przedszkolnych ze szkolnymi, bo to 2 rozne swiaty.

50 zl miesiecznie to dolny prog. W zeszlym roku dyrektorka juz prosila o 70.

Z tej skladki oplacane byly wszystkie atrakcje dla dzieci: teatrzyki, warsztaty, wyjscia do muzeow, konkursy, 1 lub 2 wycieczki autokarowe, piknik rodzinny, widzirej na bal karnawalowy, Mikolaj z prezentami, za zgoda rodzicow rowniez lampki na choinke, kredki bambino jak zabraklo, dodatkowe materialy plastyczne, itp, itd.

Jezeli ktos ma watpliwosc, czy to malo, czy duzo, to prosze policzyc ile miesiecznie wyda jesli kupi dziecku bilet do teatru, 1/10 kosztow wycieczki, cos z materialow plastycznych, jakis drobiazg na nagrode konkursowa + pare zloty darowizny na cos do przedszkola. Licze tak z grubsza.

Przedszkola panstwowe maja pieniadze wylacznie na pensje dla pracownikow, oplaty i srodki czystosci. Cala reszta lezy w gestii rodzicow. Dadza kase - beda atrakcje. Nie dadza kasy - dzieci spedza rok na robieniu ksiazki i zabawie tymi samymi zabwkami.
      I jeszcze, zeby ocena wysokosci tej kwoty byla jeszcze latwiejsza, chcialabym zauwazyc, ze koszt opieki w przedszkolu panstwowym to ok.250 zl, a w prywatnym ok 1000 zl. Wiec te 50 czy 70 zl w calosci wydane na WASZE DZIECI to rowniez sa grosze. Grunt, zeby pani dyrektor chcialo sie w ogole cokolwiek organizowac.
      • lifecolor Re: Rada rodziców 17.01.22, 10:03
        70zl miesiecznie w dobie korony? Naprawdę tak czesto korzystali z teatrów, kin, wycieczek?
        • g.r.uu Re: Rada rodziców 17.01.22, 10:16
          Przede wszystkim u nas jest dużo zajęć w przedszkolu: karate, piłka nożna, tańce, dodatkowy angielski poza podstawą, roboty, warsztaty. Był teatr, była wycieczka, gdzie opłacono autokar z kasy rr, do tego były też wyjścia darmowe oczywiście. Nie ma zakazu organizowania takich rzeczy, po prostu niektórym się nie chce a korona to super pretekst. No i to Warszawa, więc tutaj całodzienny pobyt w przedszkolu publicznym jest bezpłatny, więc można te środki przeznaczyć na inne atrakcje
          • lifecolor Re: Rada rodziców 17.01.22, 10:32
            Wydaje mi się, że w 2020/2021 przez większość roku teatry, kina były zamkniete. eNa pewno mniej jest wycieczek, zostały takie w pewniejszych terminach maj-czerwiec, stąd moje zdziwienie.
            Warsztaty również są na miejscu, często bezpłatne jak z leroya, biblioteki czy muzeum, lub xa symboliczna-teatrzyki. Dlatego pytalam na początku co sie zawiera w tych 50zl. Bo jak i chusteczki i wyjścia i materiały i sensowne zajęcia, to faktycznie odpowiednia kwota.
            • g.r.uu Re: Rada rodziców 17.01.22, 10:47
              Przedszkolaki to do kina raczej nie, ale różnego rodzaju gospodarstwa agro, dyniowe, warsztaty wiejskie - to wszystko działało. Tak samo jak różne zajęcia prowadzone przez osoby z zewnątrz ale w przedszkolu
              • lifecolor Re: Rada rodziców 17.01.22, 10:50
                Jak rodzice i dzieci zadowoleni, to nie żałowałabym ani zlotowki
                • g.r.uu Re: Rada rodziców 17.01.22, 10:55
                  No właśnie u nas są zadowoleni smile Z ciekawostek: z rr nie kupuje się prezentów dla pań. Prezenty są symboliczne, robione przez dzieci.
    • enigma81 Re: Rada rodziców 17.01.22, 10:08
      Dużo.
      W szkole płacimy tyle za rok.
      • antykaa Re: Rada rodziców 17.01.22, 23:09
        Bardzo duzo. U mojego najstarszego bombelka mamy taka skladke miesiecznie w Lo. Ale RR funduje mnostwo rzexczy np. zakup kanap na korytarze do szkoly, dofinansowanie do konkursow miedzynarodowyxh, remont lazienek.
    • ga-ti Re: Rada rodziców 17.01.22, 23:13
      Dużo, tyle płacimy na semestr w kl 1 (i w starszych też tak płaciliśmy) i to na składkę klasową, kasa idzie tylko na nasze dzieci i wszyscy płacą.
      A co jest finansowane z tej kasy? Bo jeśli przedszkole za 1 zł i trzeba kupić niemal wszystko (od kartek xero, przez farby i kredki, na chusteczkach i mydle kończąc) to cóż, kasa idzie szybko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka