iskra12345678 19.01.22, 19:38 Zmarł brat matki mojego partnera. Mieszkamy w tym samym mieście, ale właściwiego prawiego nie znałam, Pracuję w innym mieście oddalonym o 50 km. Czy w dniu pogrzebu powinnam wziąć urlop i iść na pogrzeb? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asiairma Re: Pogrzeb wujka partnera 19.01.22, 19:42 Ale to tylko Ty powinnaś wiedzieć czy chcesz towarzyszyć partnerowi czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
geoardzica_z_mlodymi Re: Pogrzeb wujka partnera 19.01.22, 19:45 Jeżeli Wam obojgu by to pomogło to tak, jeżeli partner nie potrzebuje wsparcia to nie. Ale z tytułu myślałam, ze temat dotyczy lgbt, że partner wujka zmarł. Odpowiedz Link Zgłoś
geoardzica_z_mlodymi Re: Pogrzeb wujka partnera 19.01.22, 19:45 No, i kieruj się odczuciami. Odpowiedz Link Zgłoś
irma223 Re: Pogrzeb wujka partnera 19.01.22, 19:46 Urlopu na "pogrzeb wujka partnera" nie dostaniesz, ale jeśli dostaniesz zwykły wypoczynkowy, to OK. Co do tego, czy wypada, to zależy to pd Twoich relacji z partnerem. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Pogrzeb wujka partnera 19.01.22, 19:47 Czy twoje uczestnictwo w pogrzebie jest ważne dla twojego partnera i jego matki? Jeśli tak, to bierz urlop. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Pogrzeb wujka partnera 19.01.22, 19:47 Rób jak uważasz. Na pogrzeb obcego wujka, którego nie znałam chyba bym nie poszła. No może na wyraźne życzenie partnera. Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: Pogrzeb wujka partnera 19.01.22, 19:48 Nie. Chyba że partner chce żebyś z nim lazła. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Pogrzeb wujka partnera 19.01.22, 20:09 Zmarla siostra ojca partnera czyli jego ciocia. Nie jade na pogrzeb, nie znalam jej ale nie to jest powodem, nie mam urlopu, a wolnego na to nie dostane, chyba ze bezplatne. Partner tez powiedzial ze jedzie pokazac twarz, nie widzial jej od wielu lat. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Pogrzeb wujka partnera 19.01.22, 20:12 Poszłabym, gdyby partner tego chciał. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Pogrzeb wujka partnera 19.01.22, 20:15 Na pogrzeb idzie się po to, aby wesprzeć innych. Ja byłam na pogrzebie mamy mojej przyjaciółki (mamy na oczy nie widziałam nigdy). Odpowiedz Link Zgłoś
geoardzica_z_mlodymi Re: Pogrzeb wujka partnera 19.01.22, 20:34 kanna napisała: > Na pogrzeb idzie się po to, aby wesprzeć innych. > Hm, myślałam, że chodzi się głównie, żeby zamknąć pewien rozdział, "pożegnać się" ze zmarłym. Żeby wesprzeć tylko wtedy, gdy umarł ktoś faktycznie bliski kogoś dla mnie ważnego. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Pogrzeb wujka partnera 20.01.22, 14:38 > > Hm, myślałam, że chodzi się głównie, żeby zamknąć pewien rozdział Głównie może i tak, ale to nie jedyny powód. Wspieranie osieroconych też jest bardzo ważne. Odpowiedz Link Zgłoś
geoardzica_z_mlodymi Re: Pogrzeb wujka partnera 20.01.22, 14:43 Przy bliskich tak ale często bywam na pogrzebach, gdzie rodziny nie znam a osoba była mi jakoś bliska np. starszy sąsiad, który opowiadał mi swoje życie, podrzuciłam mu zakupy, bo był samotny. W końcu syn mieszkający daleko mu zakazał takich kontaktów z sąsiadami, bo bal się, ze czyhają na mieszkanie. O, nie ich nie chciałam wesprzeć, bo skazali człowieka na umieranie w samotności! Sąsiada "odprowadziłam". Odpowiedz Link Zgłoś
marianna211272 Re: Pogrzeb wujka partnera 20.01.22, 14:51 na pogrzebie mojego taty bylo 4 moich kolezanek z roznych okresow mojego dziecinstwa i mlodosci w polsce.Niektore moich rodzicow nie widzialy od 20 lat na pogrzeb przyszly aby wesprzec mnie .Pamietam do dzis zdumienie i wdziecznosc kiedy jedna po drugiej pojawily sie pod kosciolem nie spodziewalam sie bo kd lat mieszkam poza krajem i kontakty sila rzeczy sa sporadyczne Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Pogrzeb wujka partnera 20.01.22, 14:37 > Na pogrzeb idzie się po to, aby wesprzeć innych. Też tak uważam. Byłam na pogrzebie męża koleżanki, chociaż go nie lubiłam. Ale ona go kochała, płakała po nim bardzo, więc poszłam wesprzeć. I dobrze zrobiłam, bo widać było po niej, że potrzebuje wsparcia i obecności koleżanek. Odpowiedz Link Zgłoś
iskra12345678 Re: Pogrzeb wujka partnera 21.01.22, 10:02 Mojemu partnerowi jest wszystko jedno, natomiast jego matka ma żal, bo jak jak ustalali ilość osób na stypie, to powiedziałam, że mnie nie będzie bo pracuję. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Pogrzeb wujka partnera 20.01.22, 13:20 A co na ten temat mówi partner? Zastanów się też czy w odwrotnej sytuacji oczekiwałabyś od niego obecności przy Tobie na pogrzebie bliskiej osoby. Jeśli tak, idź bez wahania. Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: Pogrzeb wujka partnera 20.01.22, 14:57 Tak Ci radzę, jak uważasz... Przecież to zależy od układów w konkretnej rodzinie, za dużo zmiennych by udzielić jedynie słusznej odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
mimfa Re: Pogrzeb wujka partnera 20.01.22, 15:00 Jeśli czujesz, że jesteś członkiem tej rodziny to tak. Odpowiedz Link Zgłoś