rich_coconut 19.01.22, 23:21 Ktoś z Was robił może test na stronie jednego z banków? Wyszło mi 66 proc. średniej polskiej, 80 europejskiej i 111 światowej. To źle czy dobrze - zastanawiam się. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rich_coconut Re: Wasz ślad węglowy 19.01.22, 23:23 Proszę uprzejmie www.bnpparibas.pl/ecokalkulator/ Odpowiedz Link Zgłoś
kautokeino Re: Wasz ślad węglowy 19.01.22, 23:36 Bardzo fajny ten test Ciekawa jestem ile punktow ujemnych dostalam za to, ze poruszam sie pieszo zamiast komunikacja miejska (musialam zaznaczyc, ze komunikacji miejskiej nie uzywam, bardzo watpie zeby mi to na plus zapisano). Odpowiedz Link Zgłoś
rich_coconut Re: Wasz ślad węglowy 19.01.22, 23:43 Fajny, ale ma braki. U mnie brakło opcji ogrzewania wody solarami i mieszanych zakupów, zarówno nowych jak i używanych rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Wasz ślad węglowy 19.01.22, 23:46 Też zauważyłam braki. W ogóle dużo mi wyszło 90%/108%/150%, jakoś podejrzanie dużo mi wyszło. Odpowiedz Link Zgłoś
sundace46 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 01:17 Mi wyszło 106, 120, 155 porażka, ale kamienicą nie ocieplona, jeżdżę rowerem lub chodzę, ciepła woda z bojlera elektryczna. Nie ma możliwości inaczej to chyba wada.. Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 09:39 Jako, że nie lubię marnotrawstwa jestem przy okazji dość eko, nie przepadam za mięsem i nie jem go zbyt dużo, pieszo do roboty chodzić nie będę. Nie zamierzam się tym testem za bardzo przejmować, ot ciekawostka ale według mnie wyniki zawyżone. Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 09:45 odmówisz PLANECIE ? I nie zawyżone tylko zaniżone. Takie życie nam szykuje pakiet klimatyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
zozizu Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 09:51 I nasi przedstawiciele to podpisali. Nie zmniejszymy emisji co2, czekaja nas wielomilionowe kary. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 11:47 A mnie 69, 83 i 116% Chbya nie jest źle. Na wiele spraw nie mam zupełnie wpływu. Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 09:33 Wyszło im=le miało wyjść. Oczywiście wg fit-patusów typu nieszkaj w jeziorze. a nie, wróć. Im szkoda jeziora. Zutylizuj się jak wszyscy dla planety Odpowiedz Link Zgłoś
geoardzica_z_mlodymi Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 10:44 Ale utylizując się, też ten ślad się wytworzy. Nawet po śmierci. Szach mat Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 10:47 no fakt to ja już nie wiem. Jak żyć ? Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 10:55 Nijak - mniej więcej wiemy co w jakim stopniu zostawia ślad węglowy. Już samym swoim istnieniem go tworzymy. To nie powód, żeby sobie strzelić w łeb, tylko sprawdzić gdzie mamy przestrzeń do poprawy - my osobiście, bo sytuacja kogoś mieszkającego w centrum dużego miasta z super komunikacją pod nosem jest inna od kogoś , kto z małej miejscowości musi dojechać do pracy a pekaesu nie ma. Wiele ludzi ma sporo złych nawyków, szkodzących nie tylko planecie ale im samym, typu za dużo mięsa, samochód do...siłowni, zeby na bieżni pochodzić, pogoń za nowszym, modniejszym mimo że stare jeszcze dobre. Tego żadna zabawa nie sprawdzi - trzeba samemu się zastanowić - uczciwie Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 10:57 No nie wiem. Dla ekopatusow ludzie to szkodniki, a posiadanie dzieci jest nieetyczne 😁 co do aut-malo kto to widzi Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 11:10 Dla ekopatusow ludzie to szkodniki, a posiadanie dzieci jest nieetyczne 😁 dzieci w patusiarskim fit for 55 sa wrecz okreslane jako emitenci zanieczyszczem (co2), wiec trzeba ograniczyc liczbe dzieci , oczywiscie dotyczy to tylko europejczykow , Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 11:28 Dla przypomnienia - Donald Trump wycofał dofinansowanie kontroli urodzeń w Afryce a kościół katolicki promuje tam wysoką dzietność, straszy "śmiertelną" antykoncepcją - i ma duże sukcesy. Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 11:04 No i chyba sporo eko ma więcej niż się spodziewali i niż moja skromna osoba test pewnie jakaś Luke ma, ale zabawa? Nawet nie w miarę ogólny wskaźnik? Czyżby lekką nutką denializmu wpływowego na klimat 😁? Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 09:34 U mnie? Ja na codzień jeżdżę do pracy komunikacją miejską ale sorki, nie będę 10 km posyłać z buta w jedną stronę, żeby być eko. Odpowiedz Link Zgłoś
zozizu Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 09:43 Eko podatki od posiadania samochodu beda na tyle wysokie, ze to nie bedzie twoja dobra wola, ze zrezygnujesz z samochodu. Po prostu nie bedzie cie stac. Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 10:11 U wszystkich. Ja mam do roboty 2 razy dalej niż Ty, też komunikacja, nie z powodów eko. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 01:12 rich_coconut napisała: > Proszę uprzejmie > <a href="www.bnpparibas.pl/ecokalkulator/" target="_blank" rel ="nofollow">www.bnpparibas.pl/ecokalkulator/</a> 86% / 103% / 144% S. Odpowiedz Link Zgłoś
zozizu Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 06:35 Ile osób mieszka w twoim budynku...hm...czyzby pytanie o liczbe dzieci? Mniej dzieci, mniejszy slad weglowy. NWO Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 07:06 No zdaniem pato - eko to nóż w rękę jak już wyprodukowaliście z mężem i ratuj planetę nie będzie bachor produkować CO2 Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 07:04 Czy ja coś pominęłam, czy nie pytają w ogóle p częstotliwość lotów samolotem? Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 09:28 Były kilometry komunikacją publiczną i na dole był samolot. Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 09:37 Aha. Kliknęłam, że nie jeżdżę, bo autobusem/pociągiem 2x w roku się zdarzy. I dlatego nie widziałam samolotu. Myślę, że wiele osób też tak zrobiło, bo komunikacja publiczna mi się jednak z taką codzienna skojarzyło. Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 09:40 Ja w życiu samolotem nie leciałam bo mnie to przeraża a mimo to wynik dość wysoki. Chyba, że go podzielę na 4 osoby w moim gospodarstwie domowym to może będzie urealniony Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 10:12 Podzieliłaś. Wpisując liczbę domowników. Fit for 55, przyzwyczajaj się to tylko rozgrzewka Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Wasz ślad węglowy 19.01.22, 23:39 73, 88, 122. Ciekawe co tak zawyżyło bo najczęściej wybierałam odp pierwszą na liście 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Wasz ślad węglowy 19.01.22, 23:49 Mnie podejrzewam, że sprzęty zawyżyły bo mamy już dość wiekowe i o nie najwyższych klasach energetycznych ale nie sądzę, żeby bardziej ekologiczne było wyrzucenie sprawnych urządzeń po to żeby kupić takie A+++. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 10:20 O toto, tez o tym myślałam Odpowiedz Link Zgłoś
premeda Re: Wasz ślad węglowy 23.01.22, 10:58 U mnie to samo, latem mam ciepłą wodę z dolarów, a też nie ma tej opcji. Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: Wasz ślad węglowy 19.01.22, 23:51 Mam taki sam wynik. A jedyne moje "przewinienie" to wanna raz w tygodniu oraz ew. w pytaniach o zakupy żywnościowe klikałam tę drugą odpowiedź. I niektóre pytania nieprecyzyjne. Już wyżej jedna forumka napisała, że nie jeżdżenie komunikacją może być plusem lub minusem. Ja np. mam ogrzewanie miejskie, ale właściwie go nie używam, mam tak ciepło w mieszkaniu, więc bezpośrednio nie przyczyniem się do niczego w tym przypadku. Chociaż może to i dobrze, bo skoro ja żyjąc na oko prawie idealnie mam 73 średniej polskiej, to znaczy, że ta średnia nie jest taka beznadziejna. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 01:06 Ja za to mam wrażenie, że zawyżane są kryteria śladu węglowego. Jeśli nie sypiasz w kurtce puchowej, nie bierzesz prysznica raz na miesiąc i nie jesz wyłącznie placków z lokalnymi pomidorami (biegnąc pieszo do pracy), to ślad wyliczają ci nienormalnie wysoki. Odpowiedz Link Zgłoś
sundace46 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 01:18 taki-sobie-nick napisała: > Ja za to mam wrażenie, że zawyżane są kryteria śladu węglowego. Jeśli nie sypia > sz w kurtce puchowej, nie bierzesz prysznica raz na miesiąc i nie jesz wyłączni > e placków z lokalnymi pomidorami (biegnąc pieszo do pracy), to ślad wyliczają c > i nienormalnie wysoki. O to to.. Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 06:56 no coż. Autko i wakajki pa, pa. O taką Europę pato-eko często wożący zadek na wakajki na inne kontynenty walczą. Oczywiście dla innych bo dla siebie nie. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 13:16 Właśnie 👍 No niestety mam małe dziecko i używam wanny oraz mam w domu więcej niż 20 stopni. Odpowiedz Link Zgłoś
malenka9 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 16:00 >Właśnie 👍 No niestety mam małe dziecko i używam wanny oraz mam w domu więcej niż 20 stopni. I ty jestes wrogiem zrównoważonego rozwoju!! Osz ty! Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 06:49 a czemu "przewinienie"? Ciekawe ile by wyszło skuczącym o ekologii co roku zaliczającym kilka kontynentów Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 10:19 Dzizas ale ty masz słownictwo... skuczeć, wakajki bleh 🤢 Odpowiedz Link Zgłoś
georgia.guidestones Re: Wasz ślad węglowy 22.01.22, 09:39 milupaa napisała: > 73, 88, 122. Ciekawe co tak zawyżyło bo najczęściej wybierałam odp pierwszą na > liście 🙂 pewnie mieszkanie w bloku, który nie jest pasywny pod wzgledem energii elektr/ogrzewania oraz korzystasz (nawet sporadycznie) z komunikacji miejskiej, przy posiadaniu samochodu wychodzą wyższe wartości. też mieszkam w bloku i wyszły zbliżone wartości. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Wasz ślad węglowy 25.01.22, 11:46 Mieszkam w bloku, z komunikacji nie korzystam, auto mam, ale mało jeżdżę. Odpowiedz Link Zgłoś
terazzza_z_cenzurogradu Re: Wasz ślad węglowy 19.01.22, 23:46 rich_coconut napisała: > Ktoś z Was robił może test na stronie jednego z banków? > Wyszło mi 66 proc. średniej polskiej, 80 europejskiej i 111 światowej. To źle c > zy dobrze - zastanawiam się. Nie przejmuj się, sama Lufthansa musi wykonać tylko w styczniu 18000 pustych lotów, żeby zachować dobre sloty na lotniskach. Wszystko zgodnie z Dyrektywą EU. Tak więc, Twój slad węglowy jest , zupełnie, ale to zupełnie bez znaczenia... Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 01:08 No właśnie, oczekuję ujawnienia śladu węglowego dużych firm. Coca-Cola chwali się, że swój obniżyła o 20%, ale nie wiadomo, ile jej wyszło. Może ślad węglowy Coca-Coli to ślad połowy Europy zwykłych obywateli. Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Wasz ślad węglowy 19.01.22, 23:47 U mnie gorzej niż myślałam: 128% średniej krajowej, 153% europejskiej i 213% światowej. Biorąc pod uwagę jakie zwyczaje ludzi obserwuję, wydawałoby się, że jestem jednak bardziej eko (mocno ograniczam plastik, jeżdżę autem dość średnio, mało ciuchów kupuję, oszczędzam wodę itd), a tu wskazuje, że mocno nie. Myślę, że na minus zostało mi mocno policzone mieszkanie w domu zamiast mieszkaniu i jednak dojeżdżanie do pracy samochodem (u mnie komunikacja akurat odpada). Fajny test jako ciekawostka Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 06:50 no coś ty. Nie pójdziesz z buta DLA PLANETY ? Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 17:27 w sumie czemu nie... takie 50 km spaceru 3 razy w tygodniu brzmi jak dobry plan i dla ziemi i dla figury 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 19:20 U nie by było 40 km, ale za to pon-pt 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
no_name33 Re: Wasz ślad węglowy 24.01.22, 12:58 vivi86 napisał(a): > no coś ty. Nie pójdziesz z buta DLA PLANETY ? Super, że Cię to śmieszy. Myślisz, że degradacja i zapaść ekologiczna to tylko w filmach katastroficznych? Takie myślenie samoluba. Ja i moja edupa najważniejsza. Po mnie choćby potop, co nie? Nie chodzi o heheszki i piesze wędrówki 50 km do pracy. Ale o rzeczy jak najbardziej realne i możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: Wasz ślad węglowy 24.01.22, 13:24 Super, że Cię to śmieszy. Myślisz, że degradacja i zapaść ekologiczna to tylko w filmach katastroficznych? z tymi idiotycznymi propozycjami eko oszolomow dolozymy do tego kompletna zapasc ekonomiczna i bedziemy sobie umierac , ratujac klimat Odpowiedz Link Zgłoś
malenka9 Re: Wasz ślad węglowy 25.01.22, 14:45 bigimax4 napisał: > z tymi idiotycznymi propozycjami eko oszolomow dolozymy do tego kompletna zapas > c ekonomiczna i bedziemy sobie umierac , ratujac klimat Trzeba jeszcze obniżyć liczbę ludności, by uchronić przedłużyć dostęp do zasobów. Z reguły nie mówi się o tym wprost, chociaż czasami tak. Ale jakoś ludzie nie biorą tego do siebie i jeszcze się cieszą jak głupi do sera. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 10:28 U mnie tez slabo, a wydawalo mi się, że jednak dosć eko zyjemy.: 113 / 135 / 188 Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 16:11 No jeszcze się okaże, że będę bliżej czołówki niż dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
shmu Re: Wasz ślad węglowy 30.01.22, 20:50 Z tych wszystkich pytań najbardziej zawyżac powinno mieszkanie w domu i latanie samolotem. Ja właśnie sobie wyliczyłam, że w normalnych trybie wyrabiam 1500km pociągiem na miesiąc... Czas zmienić pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 15:33 Zrobiłam i żałuję. Masakra, wstyd się przyznać.🤦♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Wasz ślad węglowy 21.01.22, 20:13 U mnie też dramat ale pocieszam się najbardziej podnosi wyniki powierzchnia mieszkaniowa i ilość osób na tej powierzchni - jak zamiast holenderskiego domu wypisałam warszawskie mieszkanie to od razu byłam bardzo ekologiczna 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
ludzikmichelin4245 Re: Wasz ślad węglowy 21.01.22, 20:16 Chyba jednak nie do końca, Tanebo pisze poniżej, że wpisał dom 200m i wyszło mu dużo mniej, niż u mnie w mieszkaniu 45m. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Wasz ślad węglowy 22.01.22, 18:17 Bo wpisał, ze mieszka w nim z dwunastką kolegów... Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Wasz ślad węglowy 22.01.22, 22:15 Raczej chodzi o źródło energii i ciepła. Ten domek to pewnie ogrzewany węglem i bez paneli. Odpowiedz Link Zgłoś
zozizu Re: Wasz ślad węglowy 19.01.22, 23:54 Udziałowcem jest Black Rock. Takie wymogi. label-magazine.com/lifestyle/artykuly/karta-z-limitem-na-slad-weglowy Taka ciekawostka i niedaleka przyszlosc. Odpowiedz Link Zgłoś
zozizu Re: Wasz ślad węglowy 19.01.22, 23:57 Gdy zostanie lomit przekroczony np. Nie kupisz kiełbasy. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 00:22 Jeśli każą mi kupować wyłącznie lokalne warzywa (polskie zazwyczaj droższe niż np. hiszpańskie) i ekologicznie opakowane żarcie, to i tak nie kupię kiełbasy, bo mnie stać nie będzie... A co do ogrzewania (sieć miejska) to NIE MAM wpływu na to, jak energię wytwarza sieć miejska, jak również NIE MAM wpływu na to, w jakim stopniu jest ogrzewany budynek, w którym mieszkam). Odpowiedz Link Zgłoś
zozizu Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 06:27 Na ogrzewanie tez nas nie bedzie stać 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 07:08 No i nie masz wpływu na to, że auto to dla co trzeciego Pollaka jedyna opcja dojazdu do pracy bo nie każdy ma cokolwiek innego lub na tyle blisko by iść z buta. Kto chciał będzie mieć aż w naddatku, tych, którzy eko szajbusami nie są zwyczajnie mi żal. Odpowiedz Link Zgłoś
zozizu Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 07:22 A kogo obchodzi, ze nie ma? Dowalą takie kary, ze ludzie beda sie pozbywali samochodow podskokach,, przynajmniej takich na gaz, ropę, benzynę. Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 09:30 Kary dowalą ale nic to nie zmieni, ludzie na prowincji będą do roboty musieli dojechać. No chyba że w ramach ekologii transport publiczny podniosą z upadku. Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 09:39 Ja mam nadzieję, że w ramach eko wywiozą ficiarzy na taczkach. Może być z nawozem naturalnym. Odpowiedz Link Zgłoś
zozizu Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 09:45 Nic nie beda musieli. Zamiast pracy, ludzie na prowincji dostana dochod podstawowy. Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 10:13 wiesz, że w Polsce mowa o 1/3 kraju? Tak to zniosą przeciwnicy 500? Odpowiedz Link Zgłoś
malenka9 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 16:17 Arizona - film dokumentalny z 1997 Ewy Borzęckiejvivi86 napisał(a): > wiesz, że w Polsce mowa o 1/3 kraju? Tak to zniosą przeciwnicy 500? Odpowiedz Link Zgłoś
malenka9 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 16:22 Nikt ne bedzie pytał przciwnikow 500plus o zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
demono2004 Re: Wasz ślad węglowy 22.01.22, 23:57 zozizu napisała: > A kogo obchodzi, ze nie ma? Dowalą takie kary, ze ludzie beda sie pozbywali sam > ochodow podskokach,, przynajmniej takich na gaz, ropę, benzynę. Czyli bedzie tak, ze auta bedą miały osoby bogate /uprzywilejowane/wpływowe. O tym już słyszałam w jednym z reportaży. Reszta przerzuci sie na komunikację albo przesiadzie sie na rower. Kto jeszcze pamięta ematkowe dyskusje o kopalniach, ze trzeba je zamykac/odejśc od węgla itd... No to teraz ematki na własnej skorze przekonają się, co to znaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Wasz ślad węglowy 23.01.22, 09:24 Bo ludziom cały czas się wydaje, że przysasonia łaje zmień na FB i już będą eko no to się oczka otworzą jak jednego z drugim zmusza do życia na poziomie polskiej i europejskiej normy 45 Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Wasz ślad węglowy 23.01.22, 09:28 A obchodzi ich że jeśli nic nie zmienią to ich dzieci będą z dzidą polować w lesie o ile w ogóle będą żyć? Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Wasz ślad węglowy 23.01.22, 09:35 Przy spełnieniu zalezon UE też będą polować w lesie zresztą żyj w ziemiance, autko i wakajki pa pa i wcinają trawę. Pozdrowienia od Lufthanzsy z jej 18 k (!!!) pustych lotów (nie wiem czy słyszałeś) i od wszystkich skuczacych o "planecie" którzy sami co i rusz pozdrawiają z innego kontynentu. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Wasz ślad węglowy 23.01.22, 10:10 Pierdolić można dużo zwłaszcza jeśli ego boli ale fakty są takie że mamy przejebane jeśli nic nie zmienimy. Nie wiem ja ty ale ja nie mam zamiaru umierać bo jakeś c...y muszą mieć kominek. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Wasz ślad węglowy 19.01.22, 23:59 121% polskiej. Niedługo będą nas przepytywać, jak często pierdzimy. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 00:03 Co ciekawe, robiłam kiedyś test, żyjąc tak samo - ślad węglowy miałam znacznie niższy, a pytań o niektóre kwestie (np. odzież) nie było. Niedobrze jest kupować nowe ubrania, kiedy stare się zużyją? A spadać na drzewo! Poza tym to prowadzi do absurdu, gdyby ubrań nie produkowano, w końcu nie byłoby w czym chodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 07:09 Może niektórym otworzą się ślepia do czego to zmierza. A podejrzewam, że te wyliczenia ty tylko rozgrzewka. Macie nie mieć nic to będziecie szczęśliwi Odpowiedz Link Zgłoś
ludzikmichelin4245 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 00:19 Gdzie są dodatkowe punkty za brak bombelków? 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 09:33 Zależy jakie zwierzęta. Jak masz krowy to wiesz ile one wytwarzają gazów? Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 09:41 To jest mit z tymi bąkami krów. Większy problem to wycinanie lasów pod uprawę paszy dla bydła. Odpowiedz Link Zgłoś
zozizu Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 09:46 Albo wycinanie lasow pod uprawe avokado dla vegan Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 09:55 Też. Niestety nie znalazłam tej grafiki ale wynika z niej, że wegetarianizm/ograniczone jedzenie mięsa (1-2 razy w tygodniu) jest zdrowsze dla planety niż weganizm. Odpowiedz Link Zgłoś
zozizu Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 10:04 Przestalam juz wierzyc, ze tu o zdrowie planety chodzi. Fabryki w Chinach i Indiach beda dalej dzialaly. Gates i Bezos zainwestowali w fabryki sztucznego miesa., czyt. Paszy z upraw naszpikowanych glifosatem Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 00:31 A jeszcze - brak pytania o ilość lotów samolotowych moim zdaniem jest tutaj dużym pominięciem. Bo taki jeden lot to większym śladem niż rok jedzenia mięsa. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 00:39 Raczej przesadzasz z tym śladem od lotu. Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 00:50 Lot z Warszawy do Lizbony to 250kg CO2. A kilograma mięsa 4,2 kg CO2. Czyli jeden lot, to tyle co 60 kg mięsa. Odpowiedz Link Zgłoś
georgia.guidestones Re: Wasz ślad węglowy 22.01.22, 09:40 pyza-wedrowniczka napisała: > Lot z Warszawy do Lizbony to 250kg CO2. A kilograma mięsa 4,2 kg CO2. Czyli jed > en lot, to tyle co 60 kg mięsa. lot dzieli sie przez ilosc pasazerow, nawet jakbys leciala samiusienka + pilot, to /2 Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: Wasz ślad węglowy 22.01.22, 10:48 To jest dana na osobę średnio. A nie na cały lot... Chciałabym żeby cały samolot produkował tylko 250 kg. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Wasz ślad węglowy 22.01.22, 22:02 Skąd wiesz i dlaczego akurat na osobę? Pusty samolot waży więcej niż wszyscy pasażerowie razem. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Wasz ślad węglowy 29.01.22, 23:06 Sam pilot nie ma potrzeby gdzieś lecieć więc podzielić trzeba na ilość pasażerów. Chyba że ktoś gdzieś leci a my na łebka się łapiemy. Może Pyza ma i rację. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Wasz ślad węglowy 29.01.22, 23:10 Ale wiadomo chyba, ile spala pusta maszyna? Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Wasz ślad węglowy 30.01.22, 20:34 Pewnie że wiadomo, ale pełny samolot niewiele więcej zużyje paliwa niż pusty. Mniej więcej taki jest jak w przypadku auta Odpowiedz Link Zgłoś
ximeca Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 08:52 Ależ tam jest pytanie o godziny spędzone w samolocie! Przeliczenie na godziny jest bardziej wymierne bo lot Warszawa-Berlin i Warszawa-Nowy Jork to jednak nie to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 09:39 Już ktoś wyżej napisał, że one są pod komunikacją publiczną. Jak ktoś kliknął "Nie", bo nie jeździ autobusami/tramwajami/pociagami, to tego nie widział. A ja nie potraktowałam samolotu jako komunikację publiczną i tego nie widziałam Odpowiedz Link Zgłoś
georgia.guidestones Re: Wasz ślad węglowy 22.01.22, 09:41 ximeca napisała: > Ależ tam jest pytanie o godziny spędzone w samolocie! Przeliczenie na godziny j > est bardziej wymierne bo lot Warszawa-Berlin i Warszawa-Nowy Jork to jednak nie > to samo. jest przeliczenie na godziny w roku, a nie na sama ilosc podrozy. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 00:32 Ponad 200% średniej polskiej 😅. I to bez jedzenia mięsa i kąpieli w wannie. Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 07:10 Cóż, ja mam 78% polskiej bez autka i też bez wanny, mamy tylko prysznic. Odpowiedz Link Zgłoś
geoardzica_z_mlodymi Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 08:19 Ja z autem i prysznicem 77% średniej w Pl, 93 średniej w EU a 129 światowej. A jak się wszystkiego wyzbędę i mieszkać będę w bloku z temp. 0 st, jedząc wyzbierana korzonki i się nie myjąc, to 29% średniej Pl, 35% EU i 49 światowej. Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 10:18 To i tak będzie standard powyżej sufitu Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 10:25 majenkir napisała: > Ponad 200% średniej polskiej 😅. I to bez jedzenia mięsa i kąpieli w wannie. Typowe dla konsumpcjonistycznego USA. Odpowiedz Link Zgłoś
terazzza_z_cenzurogradu Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 00:38 rich_coconut napisała: > Ktoś z Was robił może test na stronie jednego z banków? 163%/196%/273% Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 09:49 A po dodaniu 12 godzin w samolocie, do mojego zwyklego zuzycia, czyli wylot na wakaxje dwa razy w roku, wyszlo mi tyle: 209/251/349 🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
terazzza_z_cenzurogradu Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 10:37 1matka-polka napisała: > Ja mam jeszcze wiecej🤣 Ale ja tam zaniżałam. Podałam tylko 2500km samochodem oraz tylko 5 pryszniców w tygodniu (weekend jadę na "brudaska", więc tak naprawdę nie wiem czemu tak wywaliło!? Ale brakuje tam oczywiście pytań najistotniejszych typu: ile masz koparek krypto? i jak dobrze zoptymalizowanych? Odpowiedz Link Zgłoś
georgia.guidestones Re: Wasz ślad węglowy 22.01.22, 09:53 terazzza_z_cenzurogradu napisała: > 1matka-polka napisała: > > > Ja mam jeszcze wiecej🤣 > > Ale ja tam zaniżałam. Podałam tylko 2500km samochodem oraz tylko 5 pryszniców w > tygodniu (weekend jadę na "brudaska", więc tak naprawdę nie wiem czemu tak wyw > aliło!? > > Ale brakuje tam oczywiście pytań najistotniejszych typu: ile masz koparek krypt > o? i jak dobrze zoptymalizowanych? > niektorzy nie wiedza, ze maja koparki krypto. jakis czas temu na jednej z uczelni (typu wyższa szkoła gotowania na gazie) wykladowca kazal ludziom zainstalowac wrzucona przez siebie wersje programu, przez jakis czas dobre kilkuset studentow kopalo dla niego krypto, aż furczalo. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 01:35 rich_coconut napisała: > Ktoś z Was robił może test na stronie jednego z banków? > Wyszło mi 66 proc. średniej polskiej, 80 europejskiej i 111 światowej. To źle c > zy dobrze - zastanawiam się. Starałem się uzyskać jak najniższy wynik, czyli 0 prysznica, 0 wanny, 0 mięsa, dom pasywny, ubrania tylko używane, żadnego sprzętu ani komputera itd. Wynik rzeczywiście niski: 28% / 34% / 47%, ale pod spodem dali informacje, że "Gdyby wszyscy korzystali z zasobów Ziemi na Twoim poziomie, ludzkość potrzebowałaby" Ziemi x 2 ! To ja jednak nie zrezygnuje ani z prysznica, ani z mięsa, ani z nowych ubrań. S. Odpowiedz Link Zgłoś
zozizu Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 07:37 Ciekawe. Wychodzi , że dopiero nie żyjąc chronimi planetę. Odpowiedz Link Zgłoś
zozizu Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 07:52 Nie. Zagadka po co szczepioneczka co 3 miesiace 😁 rozwiazana. Odpowiedz Link Zgłoś
georgia.guidestones Re: Wasz ślad węglowy 22.01.22, 09:42 zozizu napisała: > Nie. Zagadka po co szczepioneczka co 3 miesiace 😁 rozwiazana. aha, hope25 (grafen XD) zbanowali i musi wrocic pod innym nickiem. Odpowiedz Link Zgłoś
netlii Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 11:40 Wyjdzie na to, że wyniki bliskie idealnemu będą mieli tylko uczestnicy programu Nagi Instynkt Przetrwania. Chociaż też dyskusyjne. Zdarzają im się bowiem tak haniebne praktyki jak rozpalenie ogniska z byle czego i konsumpcja upolowanego mięsa co 2 dzień. Czyli nawet powrót do warunków jaskiniowych będzie nieekologiczny. Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 11:41 Filmu nie znam, obejrzę. Ale z tego co piszesz (powtarzam się, wiem) - takie życie nam szykuje pakiet klimatyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 11:58 Polowanie na mięso byłoby ekologiczne. Hodowla zwierząt nie jest. Ale jak zaczniemy polować, to za tydzień nie będzie dzikich zwierząt... Swoją drogą spojrzałam, co to za program. I najzabawniejsze zawsze w tych programach jest to, że niby żyją w dziczy, ale obok lata 4 operatorów kamery i reżyser. Odpowiedz Link Zgłoś
prawackie_trolliszcze Re: Wasz ślad węglowy 21.01.22, 09:22 Za rok, góra dwa, sonda będzie uzupełniona o linijkę wieku, w którym poddasz się eutanazji. Wtedy końcowy wynik bedzie wreszcie (jeśli wybierzesz najwyżej 16 lat) mógł być mniejszy niż x1. Odpowiedz Link Zgłoś
zozizu Re: Wasz ślad węglowy 21.01.22, 10:47 Brzmi zlowieszczo, ale tak bedzie. Eutanazja da wyzszy limit na ślad węglowy. W sumie logiczne. Lepiej zyc krocej, ale lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Wasz ślad węglowy 21.01.22, 13:03 "Za rok, góra dwa, sonda będzie uzupełniona o linijkę wieku, w którym poddasz się eutanazji." 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
georgia.guidestones Re: Wasz ślad węglowy 22.01.22, 11:33 1matka-polka napisała: > "Za rok, góra dwa, sonda będzie uzupełniona o linijkę wieku, w którym poddasz s > ię eutanazji." > > 😁 > nierzond eutanazji nie wprowadzi, tnie za to wydatki na psychiatrie dziecieca i ogolnie na ochrone zdrowia Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 06:48 79% średniej polskiej/94 % średniej europejskiej/132 % średniej światowej Dużo czy mało - nie wiem i nie interesuje mnie to. Ciekawe co jakby patoeko ludziom te auta i wakajki pozabierali Odpowiedz Link Zgłoś
zozizu Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 06:56 Ciekawe, kiedy wprowadzą kary, gdy sie przekroczy normę śladu węglowego na osobę? Patrz Turów. Odpowiedz Link Zgłoś
zozizu Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 10:28 Nie. Bo to jest pewne wg mnie. To co, dotychczas nazywalismy normalnym zyciem, stanue sie luksusem wydzielanym na kartki. Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 10:42 i to dla nielicznych. Za to oni dostaną cały bloczek. Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 07:13 Mam wrażenie że niezależnie od odpowiedzi ten test ma za zadanie i tak pokazać,że nasz ślad węglowy jest za wysoki. Mój wynik to 80/102/140. I to mimo paneli fotowoltaicznych, segregowania śmieci, eko sprzętów i niemal pasywnego domu. A i tak niby potrzeba 7 planet, by tacy jak ja mogli żyć. Bzdura. Odpowiedz Link Zgłoś
zozizu Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 07:54 Ten test ma pokazać, ze tylko jestesmy OBCIAZENIEM i mamy sie zutylizować :😃 Odpowiedz Link Zgłoś
geoardzica_z_mlodymi Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 08:22 Otóż to. Taka zachęta do zbiorowego sepuku. Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 08:52 Aaaa, to nie zrozumiałam. Mało podatna jestem na takie sugestie,więc widocznie nie jestem targetem tego testu Odpowiedz Link Zgłoś
lea_233 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 07:27 Wyszło mi bardzo podobnie 67, 80 i 112.. Tylko jaka interpretacja tych wyników? Odpowiedz Link Zgłoś
lea_233 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 07:48 Myślę, że u nie te niskie wyniki to jednak przede wszystkim nie korzystanie na codzien z auta ani komunikacji miejskiej. Dobra termoizolacja budynku, optymalną tempetatura w mieszkaniu, prysznic zamiast wanny. Odpowiedz Link Zgłoś
rich_coconut Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 08:38 U mnie to chyba prysznic i stosunkowo niska temperatura. Może też rodzaj ogrzewania. Bo samochodem jeżdżę, ciuchy zaznaczyłam, że kupuję wg mody, choć to nieprawda, ale pozostałe dwie odpowiedzi jeszcze mniej pasowały, bo ani nie kupuje samych używanych, ani nie mam jednej pary butów i z zakupem kolejnej nie czekam, aż w podeszwie będą dziury... Odpowiedz Link Zgłoś
rich_coconut Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 08:39 I dom też mam dobrze ocieplony. Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Wasz ślad węglowy 21.01.22, 05:29 Cóż, jak redukcja ma być o 55% to najlepiej wszystko na poziomie 45%. Kto pierwszy chętny do takiego życia ? Bo o to w tym wszystkim chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
zozizu Re: Wasz ślad węglowy 21.01.22, 08:46 Prysznic raz na miesiac, zimno w domu, pasza zamiast normalnego jedzenia, ubrania z darow z USA. Zyc nie umierac Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Wasz ślad węglowy 21.01.22, 11:57 Moim zdaniem nadal za mało, ale to tak na oko, nie liczyłam :p Odpowiedz Link Zgłoś
nigdynigdynigdy84 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 07:43 A takie ematki ekologiczne miały być. Odpowiedz Link Zgłoś
zozizu Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 07:46 Mam w ogrodzie ponad 100 drzew. Liczē na bonus. Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 08:56 Ja mam dzieci z recyklingu (adoptowane), więc jakby 1000 punktów do zajebistości. I jeszcze parę zachowań proekologicznych, nie uwzględnionych w teście (nie latanie na wakacje samolotem, przydomowa oczyszczalnia ścieków, hodowla ziół i warzyw na własny użytek, mnóstwo roślin miododajnych w ogrodzie). Też liczę na bonus od planety, gdy już wszystko pierdyknie Odpowiedz Link Zgłoś
zozizu Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 09:15 Ja też. Przydomowa oczyszczalnia, ale dopiero przygotowana ziemia pod uprawy. Zakupilam mnostwo siewow roznych. Tylko problemem sa u mnie slimaki bezdomne... Odpowiedz Link Zgłoś
geoardzica_z_mlodymi Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 11:49 Ślimaki nie mają domków na grzbiecie? biedaki Odpowiedz Link Zgłoś
hungaria Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 08:25 Bez pytania o liczbe dzieci i lotow samotem w ciagu roku taki test nie bardzo ma sens. Kiedys byl podobny na stronie bbc, chyba go tu nawet linkowano. Mozna zyc jak asceta, ubierac sie w lumpkach i zywic korzonkami zebranymi w promieniu 5 km - wystarcza 4 loty w roku, zeby slad weglowy wystrzelil w kosmos. Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 08:54 masz pytanie - ile osób w gospodarstwie domowym czy jakoś tak. Było. Samolot też. Odpowiedz Link Zgłoś
zozizu Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 09:18 Dokladnie. To jest pytanie o liczbe dzieci tak naprawde. Mniej dzieci, mniejszy slad weglowy. W sumie zdziwilam sie, ze nie bylo pytania o liczbę zwierząt. Ciekawe, kiedy zadządzą, by uspic domowe zwierzeta, do 2030 emicja co2 ma byc zmniejszona o 50% Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 09:29 To u mnie 60%, 72% i 100%. Mogło być lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 09:41 Ciekawa jestem, jak uzyskalas tak niski wynik... Odpowiedz Link Zgłoś
zozizu Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 09:48 Moze sie nie myje i jezdzi rowerem ))) Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 15:58 A gdzie tam. Wszystko uczciwie zaznaczałam. Prysznic, gaz z sieci, dobrze ocieplony dom, panele foto..., malo mięsa, samolotem nie latamy i 4 osoby w domu itd. Odpowiedz Link Zgłoś
swiecaca Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 09:32 dziwny ten test. ja blokers, głównie prysznic, sortuję śmieci, jeżdżę głównie komunikacją a wyszło mi 134% średniej polskiej. mam nieodparte wrażenie że większość kraju mieszka w większych domach niż ja, opalanych węglem i jeździ starymi dieslami. czuję się pokrzywdzona! Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 09:46 Ekologia nie składa się z samej bezpośredniej emisji CO2, jak tak do tego podchodzą w tym teście to im bzdury wyjdą. Przecież bardziej ekologiczne jest korzystanie ze sprzętów, które się ma niż kupowanie nowych. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 09:51 swiecaca napisała: > głównie prysznic,- ile razy ? sortuję śmieci, - wszystkie ? jeżdżę głównie k > omunikacją - ile km ? i skoro głównie to autem też A co ze źródłami prądu ? żarówki jakie ? sposób zywienia ? jedzenie mięsa ? kupowanie ubran ? itd a wyszło mi 134% średniej polskiej. mam nieodparte wrażenie że więks > zość kraju mieszka w większych domach niż ja, opalanych węglem i jeździ starymi > dieslami. czuję się pokrzywdzona! Odpowiedz Link Zgłoś
georgia.guidestones Re: Wasz ślad węglowy 22.01.22, 09:46 dlatego że blokers, a nie mieszkanka domu pasywnego z 1-osobowym gospodarstwem domowym, niejedzaca miesa, a tylko wyhodowane przez siebie rosliny (=nierobiaca nigdy, w ogóle żadnych zakupow) i jezdzaca absolutnie wszedzie rowerem. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 09:55 Pod wpływem tego testu, oświadczam, że rezygnuję z moczenia się w wannie raz w tyg. Tylko prysznic. Napisałam ja: piąta ziuta Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 10:00 brawo , wiecej nam takich potrzeba Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 09:59 333 proc. średniej polskiej, 398 europejskiej , 555 światowej pokazalo mi ze potrzeba 28 x ziemia , takze grazynki czop czop do bycia bardziej eko , ratujcie planete , zeby i dla mnie starczylo Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Wasz ślad węglowy 20.01.22, 13:03 przeczytałam "grzanki", nie doczytałam zdania i już zaczęłam się zastanawiać, gdzie było pytanie o grzanki, i ile ich trzeba jeść, żeby tak truć powietrze... Odpowiedz Link Zgłoś
kotletymielone5 Re: Wasz ślad węglowy 21.01.22, 04:27 Jasne, ustawiajcie się w kolejce do prania mózgów dalej. Urabianie pod grunt tego, co chcą wam zabrać w imię "ratowania planety". Jasne, nie jedz mięsa, bo makaron taki "zdrowy". Nie mogę uwierzyć, że już w II pokoleniu, tak się daje na lep propagandy. Tia, licz swój ślad węglowy, powiedział Gates pogryzając medium steak wielkości talerza w samolocie (bo przecież on się na rowerze nie porusza). Chodzi o to, żeby was wszystkich zepchnąć do poziomu niewolników, żeby starczyło dla nich - tych co kontrolują 80% światowych zasobów. Liczcie se dalej, przejmujcie się dalej i nie zapomnijcie popomstować na Kościół Katolicki, który jest jedyną przeciwwagą dla tego szaleństwa. jedyną szansą Odpowiedz Link Zgłoś
kotletymielone5 Re: Wasz ślad węglowy 21.01.22, 04:31 II pokolenie po PRL chciałam napisać, bo nie wierzę, że ktoś, kto to przeżył, jest taki nieodporny na takie tanie numery. Aczkolwiek wiem, że jest. Wystarczy znienawidzieć Kościół z powodu "pedofili". Każdy pretekst jest dobry. Kiedyś był "kapitalista", a potem się okazało, że ci "kapitaliści" z własnych pieniędzy ochronki dzieciom budowali i dbali o podległych sobie ludzi, jak mało kto. Odpowiedz Link Zgłoś
demono2004 Re: Wasz ślad węglowy 22.01.22, 17:48 Nie pamietasz juz, co powiedziala Spurek? Ma zniknac przemysł mięsny, nabiałowy, jajczarski i chca zakazac połowu ryb. Bedziemy żreć sztuczne mięso. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Wasz ślad węglowy 22.01.22, 17:58 Lepiej warzywa. Nie zdechniesz przynajmniej na raka jelita. Odpowiedz Link Zgłoś
demono2004 Re: Wasz ślad węglowy 22.01.22, 19:50 tanebo001 napisał: > Lepiej warzywa. Nie zdechniesz przynajmniej na raka jelita. To ty nie wiesz, ze warzywka glifosat w sobie mają? Odpowiedz Link Zgłoś
malenka9 Re: Wasz ślad węglowy 23.01.22, 16:13 demono2004 napisała: > tanebo001 napisał: > > > Lepiej warzywa. Nie zdechniesz przynajmniej na raka jelita. > > > To ty nie wiesz, ze warzywka glifosat w sobie mają? Oj tam. Glifosat to taka witaminka. Truje na raty. Skórki ne mogą tak paść od razu. Odpowiedz Link Zgłoś
prawackie_trolliszcze Re: Wasz ślad węglowy 21.01.22, 09:29 Ja bym chciał, żeby tę ankietę wypełnili uczestnicy COP26 w Szkocji, stojący w swoich prywatnych odrzutowcach w korku na lotnisku w Glasgow. Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Wasz ślad węglowy 21.01.22, 11:58 i cyk, przekroczenia po 10 000 na głowę w każdej kategorii I dla tej to lepszej rasy reszta się ma ograniczać? Jak to krzyczą damy ze strajku kobiet - WYP@%*&**Ć Odpowiedz Link Zgłoś
georgia.guidestones Re: Wasz ślad węglowy 22.01.22, 09:49 krótki zaganiaczu, snajper dla zabawy zaznaczył wszystkie odpowiedzi na zero i wyszło mu, że potrzebna Ziemia x 2. jakby cie w ogole nie splodzili, to faktycznie generowalbyś ślad zerowy. test (zaznaczam że tylko pod tym wzgledem) skonstruowany tak, aby wpedzić absolutnie każdego w poczucie winy. Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Wasz ślad węglowy 22.01.22, 20:55 Raczej przytogowa na to co nas czeka przy pakiecie klimatycznym większość wierzy, że wstawi lajka na FB, po czym na codzien autko i domek, mycie się i do tego co roku wakacje, s to seria nie będzie tak wyglądać Odpowiedz Link Zgłoś