Dodaj do ulubionych

Cyfrowy detoks

22.01.22, 08:30
Czułam się od jakiegoś czasu przebodźcowana informacjami, wiadomościami.
Jednocześnie prowadząc małą firmę nie mogę się odciąć od świata cyfrowej komunikacji.
Szukałam pomysłu jak to zrobić? Znalazłam poradę by wyłączyć w telefonie wyskakujące powiadomienia a program pocztowy w komputerze odpalać co jakiś czas. Zrobiłam tak od poniedziałku. Czuję się dziwnie, ale coraz lepiej.
To ja panuję nad informacjami nie one nade mną. Wychodzę z założenia, że do pilnego kontaktu służy rozmowa telefoniczne, a formy pisemne nie.
Jak na razie zatem się sprawdza.
Obserwuj wątek
    • afro.ninja Re: Cyfrowy detoks 22.01.22, 08:41
      Co to za detoks, jak siedzisz na ematce?!
      • nicknanovyrok Re: Cyfrowy detoks 22.01.22, 08:57
        Opisałam co to za detks. Emama to rozrywka.
    • kotejka Re: Cyfrowy detoks 22.01.22, 08:59
      Czytałam - wyloguje swój mózg
      Mnie się na razie nie udaje
      Ale jak cię ten temat ciekawi, bardzo polecam
      Wiele badań neurobiologów nad wpływem technologii na człowieka
    • katriel Re: Cyfrowy detoks 22.01.22, 10:11
      > Znalazłam poradę by wyłączyć w telefonie wyskakujące powiadomienia

Ja mam włączone. Jak przychodzi mail albo sms, to plumka.
      Tylko że zwykle i tak tego nie zauważam - telefon leży w torbie, torba wisi w przedpokoju, zdarza mi się dzwonka połączenia nie usłyszeć, a co dopiero plumknięcia wiadomości.
      Zresztą prawie codziennie wyciszam telefon na czas zajęć ze studentami i zwykle przynajmniej raz w tygodniu (czasem dwa) zdarza mi się zapomnieć wyłączyć wyciszenie. Wtedy przez cały dzień nic nie dzwoni ani nie plumka, dopiero wieczorem idąc spać orientuję się, że mam kilka nieodebranych połączeń.

> a program pocztowy w komputerze odpalać co jakiś czas.

Pocztę mam w przeglądarce (służbową też), stale otwartą, więc teoretycznie jak siedzę i pracuję przy komputerze (albo przeglądam ematkę czy inne rozrywkowe strony), to maile powinnam być w stanie odbierać natychmiast. Ale też to tak nie działa, no bo skoro akurat skupiam się na czymś innym, to przecież nie będę co chwilę przełączać na kartę z pocztą. Za godzinę czy dwie, jak sobie zrobię przerwę, to popatrzę, czy coś nie przyszło.
      Chyba że zapomnę.

• nicknanovyrok Re: Cyfrowy detoks 22.01.22, 10:13
        No to a tak nie potrafię. Jak tylko coś plumkało, zaświecilo się, wyskoczyło to zaraz to sprawdzałam.
    • kanna Re: Cyfrowy detoks 22.01.22, 10:20
      Miedzy 22 a 7 mam włączony (z automatu) tryb cichy - nic nie pingoli, nic nie dzwoni.
      Telefon służbowy działa w godzinach pracy - potem wyłączam.

Mail mam w komputerze, w komórce mogę wejść przez stronę. Oczywiście telefon postawiony jest na adresie mailowym, ale to adres dodatkowy, nie główny.
      FB nie mam w komórce, generalnie mój FB jest techniczny i anonimowy, do przeglądania informacji.

Nie odbieram też nieznanych numerów - choć czasem to oferty roboty. Wysyłam "napisz sms" i człowiek pisze. Ja oddzwaniam, jak jestem zainteresowana, jak nie - pisze tylko "Dziękuję, nie".
    • bywalec.hoteli Re: Cyfrowy detoks 23.01.22, 01:12
      hihi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka