Dodaj do ulubionych

Sytuacja szkolna. Jestem w kropce

• berdebul Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 26.01.22, 18:29
      A dostałby się do tej językowej klasy? Idzie z kumplami, odpada problem niefajnych zachowan i zmiany szkoły, jeżeli ogólnie z tej jesteście zadowoleni.
      Spójrz na wyniki egzaminów i wybierz. Syn znajomej chodzi do szkoły katolickiej, nie chodzi na religię, nie bierze udziału w szkolnych mszach itd, nikt go nie prześladuje.
    • gaskama Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 26.01.22, 19:00
      Od szkół katolickich uchowaj nas borze szumiący.
    • nuka_2 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 26.01.22, 19:10
      Zawsze wydawało mi się szkoła katolicka to ostatnie miejsce, gdzie można wysłać dziecko. I tak w większości przypadków jest, ale zdarzaja się wyjątki. Bywają szkoły, wiem o takiej w Warszawie, gdzie wszyscy nauczyciele są świeccy, mający indywidualne podejście do każdego ucznia i wyciągają z chrześcijaństwa to co dobre, otwartość i chęć pomocy innym. Dzieciaki na egzaminach wypadają dobrze, a nauki w domu nie jest więcej niż w innych SP
    • lanola.x Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 26.01.22, 19:11
      Nr 2, tak jak chce dziecko, na prywatnych można się niezle przejechac
    • mid.week Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 26.01.22, 19:18
      Zawsze uważałam, że nikt normalny nawet nie rozważa posyłania dzieci do szkół katolickich. I miałam rację.
      • suki-z-godzin Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 26.01.22, 19:48
        mid.week napisała:

> Zawsze uważałam, że nikt normalny nawet nie rozważa posyłania dzieci do szkół k
        > atolickich. I miałam rację.

ściema z tą szkołą katolicką, chyba nawet bergamotka nie może być aż tak głupia, żeby wysyłać dzieciaka który nie uczęszcza na religię do szkoły katolickiej, w której raczej nie ma opcji, że uczeń sobie wybiera czy będzie się religii uczył, czy nie.
        jedno z dwojga, albo pani próbuje dokonać maskowania, co rozumiem, chociaż słabo wychodzi, albo inteligencja na takim poziomie, że należałoby się obawiać, czy nie zapomni jak oddychać.
        • ichi51e Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 26.01.22, 20:06
          ematka widać życia nie zna - jak ja szukałam szkoły dla dziecka na Kabatach to tylko jedna ze wszystkich szkol podstawowych w okolicy miła w powitaniu jakieś odwołanie do Boga i do wychowania w chrześcijańskich wartościach. Jedna miał ze szanują wszystkie poglądy - była to szkoła ewangelicka.
          • ichi51e Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 26.01.22, 20:06
            *jedna nie miala
          • mid.week Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 26.01.22, 20:39
            Ichi, ty powinnaś układać zadania maturalne. Wszystkie szkoły są na Kabatach, jedna wita się z bogiem, a druga nie szanuje. Oblicz ile było tych szkół i kubaturę obiektow

*podpowiedź dla uczniów z dysleksja - druga szkoła jest ewangelicka
            • hanusinamama Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 26.01.22, 21:31
              🤣
            • ichi51e Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 26.01.22, 22:03
              😂🤣🤣dziękuje wzruszyłam się.

będę się starała czytać nim wyślę.
              • mid.week Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 07:17
                Nie ma za co.
                Tak czy owak, uważam że w kraju o klimacie polski, w którym właśnie zmarła kolejna kobieta ze zgnilym płodem w brzuchu, i dzieje się ogólnie mówiąc dosc kiepsko, rozważanie swojego udziału w instytucji kościoła wiąże się z mizerna refleksyjnoscia. Wydawać by się mogło, że kościoły, salki religijne i szkoły katolicki powinny świecić pustkami. No ale najważniejsze jest ze "mój ksiundz jest fajny", "co powie babcia", "marzę o sukience" a nie jakieś tam gwałty na cudzych dzieciach, nadużycia, przejmowanie majątku państwowego za grosze, armia darmozjadów którym fundujemy ZUS i takie tam bzdurki
                • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 09:10
                  Każdy ma swoją opinię. Tymczasem nie można wszystkich wrzucać do jednego wora. Też mi z Kościołem obecnie nie po drodze, ale nie jestem ateistka. Nie przyszłoby mi do głowy kogoś odrzucać tylko dlatego, bo jest muzułmaninem a islamiści zabijają niewiernych. Takie myślenie jest dość prymitywne. Katolicy też nie odpowiadają zbiorowo za skandale i nadużycia w Kościele.
                  • krolewska.asma Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 09:44
                    Berga w katolickich szkołach za granica jest nacisk na tych „najsłabszych” i mających problemy
                    Poświęca im się więcej uwagi i ci lepsi musza sue z tym liczyć i ich wspierać
                    Nie zastanawiała bym się i nie słuchają bym forumowych ograniczonych czarownic
                    • ichi51e Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 10:01
                      tak ten watek to kuriozum. Już widzę jak ematka na złość kościołowi nie posyła dziecka do dobrej pobliskiej szkoły gdzie na luzie przygotują jej dziecko do liceum tylko wysyła do państwowego molocha gdzie dzieciak jest olewany i utwierdzany w przekonaniu ze ma dysleksje wiec języki może sobie odpuścić...
                      • araceli Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 10:07
                        ichi51e napisała:
                        > tak ten watek to kuriozum. Już widzę jak ematka na złość kościołowi nie posyła
                        > dziecka do dobrej pobliskiej szkoły gdzie na luzie przygotują jej dziecko do li
                        > ceum tylko wysyła do państwowego molocha gdzie dzieciak jest olewany i utwierdz
                        > any w przekonaniu ze ma dysleksje wiec języki może sobie odpuścić...

Naukę można nadrobić korami. Szkód psychicznych wyrządzonych przez pranie mózgu można nie pozbyć się terapią do końca życia.
                        • ichi51e Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 10:57
                          acha. Bzdury gadasz. A ty po dniu spędzonym w pracy pewnie odwalasz z przytupem kurs japońskiego i robisz kolejny kierunek studiów?

dziecko po szkole jest zmęczone i powinno odpocząć i zajmować się swoim hobby a nie robic drugi etat żeby rodzic mial satysfakcję ze kościołowi figę pokazał.
                          • araceli Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 11:28
                            ichi51e napisała:
                            > acha. Bzdury gadasz.

Bzdury bo ty tak pitolisz? big_grin

A ty po dniu spędzonym w pracy pewnie odwalasz z przytupem
                            > kurs japońskiego i robisz kolejny kierunek studiów?

Nie pisałam o uczeniu się rzeczy dodatkowych - ogarnij.
                      • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 10:16
                        Trochę tak. Moje dziecko starsze chodziło do anglikanskiej i było bardzo zadowolone. Szkoły pod egidą kościoła też są różne, nie wszystkie to samo zło. Ale sprostuję - nikt mu w szkole niczego nie wmawia tylko widzę jak jest z pisaniem - z mówieniem fajnie sobie radzi.
                      • hanusinamama Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 10:19
                        Nie na złośc kościołowi..a zgodnie ze swoimi przekonaniami. Juz tu linkowałam - w innym kraju szanuje się twoje wyznanie, np w DE idziesz do urzedu złożyć papier, ze rezygnujesz z bycia katolikiem. U nas kombinują jak zmusić dzieci do religii w szkole...zyjesz ichi w innym świecie więc łaskawie nie oceniaj nas przez pryzmat nowej ojczyzny.
                      • krolewska.asma Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 10:54
                        No dokładnie aż przecieram oczy ze zdumienia co ja czytam i ty wypowiedzi jakby ze średniowiecze kiedy walczono z krzyzakami ….

One chyba myślą że katolicka szkoła i to jest jakaś szkoła w salce przy kościele gdzie jest trzy razy dziennie msza i gdzie na każdej przerwie przyjmuje się Opłatek

A Rodzice dzieci muszą chodzić do kościoła trzy razy w tygodniu i co miesiąc do spowiedzi
                        Hahahahsahaha znowu zrobiliście mi dzień
                  • hanusinamama Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 10:14
                    Berga zdradzę ci tajemnicę...można być wierzącym a potępiać KK i to co robi. Poza tym ty to chyba wiesz...skoro nie puszczasz młodego na religię...
                    • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 10:21
                      U mnie tak jest właśnie. Tak, młody nie chciał chodzić na religię, nudziło go to, zadawał niewygodne pytania big_grin Starszy dłużej chodził, ale trafiał na fajnych księży czy katechetow. Teraz też zupełnie mu nie po drodze z kościołem. Choć na śluby, chrzty i komunie czy pogrzeby chodzimy wszyscy na msze.
                  • wapaha Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 28.01.22, 08:04
                    bergamotka77 napisała:

> Każdy ma swoją opinię. Tymczasem nie można wszystkich wrzucać do jednego wora.
                    > Też mi z Kościołem obecnie nie po drodze, ale nie jestem ateistka. Nie przyszło
                    > by mi do głowy kogoś odrzucać tylko dlatego, bo jest muzułmaninem a islamiści
                    > zabijają niewiernych. Takie myślenie jest dość prymitywne. Katolicy też nie odp
                    > owiadają zbiorowo za skandale i nadużycia w Kościele.
                    >
                    Na pewnym poziomie można i TRZEBA - jeśli oczywiscie chce się patrzec sobie w oczy w lustrze i uzurpować sobie prawo do jakiejkolwiek krytyki kk . To menu w restauracji ?-wybierasz co ci pasuje a co nie i co jesteś w stanie znieść a co nie ? KK w Polsce to nie wiara w Boga - w Boga sobie możesz wierzyć bez żadnych przejawów-czy to chrztu, czy religii czy sakramentów na pokaz.
                    Szkoła katolicka ? - płacenie co miesiąc grubej kasy prosto w sakwy kościelne - z pełną świadomoscią wspieranie kk ? -bo to nie wspierasz WIARY. Bezpośrednio wspierasz INSTYTUCJĘ, która robi tyle zła. Nie wiesz- na co dzieciak trafi w szkole. Na kogo trafi. Godzisz się na częste msze, na apele, na wychowanie w duchu kościoła - czyli sama dajesz dzieciaki w łapy tych, którzy kobiety mają inkubatory a cielesnosć za grzech

Dżizas...obrzydliwe..
                  • leosia-wspaniala Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 29.01.22, 17:52
                    >Katolicy też nie odpowiadają zbiorowo za skandale i nadużycia w Kościele.

Odpowiadają, bo ten kościół wspierają. Jak katolik kogoś zabije, to wiadomo, że zbiorowość za to nie odpowiada, ale jeśli ksiądz gwałci dzieci, kościół go kryje, a wierni kościół wspierają i go współtworzą, to jest różnica, nie?
                    • krolewska.asma Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 29.01.22, 18:48
                      Ateiści nie popopełnili przestępstwo?
                    • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 29.01.22, 21:55
                      Jak wspieram Kościół nie chodząc do niego?
                • hanusinamama Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 10:13
                  Zgadza się. Pisze do mnie sąsiadka "hanusinaaaaa księdza mamy w czwartek". Ja mówię, "kto ma ten ma, ja nie przyjmuje od lat"...ale mnie ruszyło. Ona tez niekościelna po wuj ten ksiądz jej. Pytam co się zmieniło. "Mama przyjechała pilnować dzieci w lekcjach zdalnych, mama nie wie ze oni do kościoła nie chodzą, no raz przyjąc może..." 40 kobita boi się co powie jej matka o przyjmowaniu księdza po kolędzie 🤦‍♀️
                  • perspektywa Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 11:05
                    Moja matka zaczęła chodzić do kościoła i przyjmować księdza w starszym wieku, bo się bała, że będę miała kłopoty z jej pogrzebem, a nie chciałaby dokładać mi kłopotów w takiej chwili. Jak się dowiedziałam, to mało nie padłam. Myślałam, że może poczuła potrzebę duchową. Kazałam jej przestać się tym przejmować i poinformowałam, że jakby coś to jestem przygotowana finansowo. Z ulgą zaprzestała praktyk.
                    • krolewska.asma Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 11:16
                      Ale po coś takie szopki odstawiać nie możecie sobie po prostu wybrać pogrzebu bez księdza????
                      Tylko szydzieciez kościoła ale jak wam się o coś uwidzi to i tak będziecie zawracać mu głowę i wtedy z Łapówka i spazmami przymuszać do sakramentu????

Babcia emerytKa nie ma czasu przejść się do kościoła ale pogrzeb z księdzem to już się należy automatycznie Bo tak sobie uwi działa?????
                      • perspektywa Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 19:29
                        Moja matka to akurat bała się, że nie będzie jej chciał ksiądz pochować w rodzinnym grobowcu, który jest na cmentarzu należącym do kościoła. To jest na wsi. Naoglądała się w tv jakichś programów o problemach z pochówkami i uroiła sobie, że bez zaświadczenia ze swojej parafii ksiądz ze wsi będzie robił problemy i będę musiała płacić za nowe miejsce na cmentarzu i to będzie straszny koszt. Moja matka całe życie była niezamożna i zawsze martwiła się o niepotrzebne wydatki. To czy na pogrzebie będzie ksiądz czy nie,
                        czy będzie skremowana czy nie, to było jej wszystko jedno. Martwiły ją najbardziej te dodatkowe koszty, na które mogłaby mnie narazić, a przez to zubożyć swoje wnuki. To już najgorsze, bo wnukom nie może niczego zabraknąć. Starsi ludzie mają czasami odpały, zresztą nie tylko starsi.
                        • krolewska.asma Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 20:03
                          Ale czy chowanie zmarłego to nie jest Obrządek Katolicki ?

Ateiści chyba mogą swoje Prochy gdzieś rozsypać - przynajmniej u mnie na zachodzie tak jest- idziesz i rozsypujesz prochy Jest takie specjalne miejsce koło cmentarza…..

Radziłabym zachować powagę i być konsekwentna i naprawdę nie spychać się w katolickie obrządki na każdym kroku i jednocześnie szydzić z kościoła

Słabe to ze mama gardzi kościołem ale wybiera się na kościelny cmentarz na wieczny odpoczynek
                          • ichi51e Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 20:06
                            nie mogą bo przepisy nie pozwalają. Chowa się zmarłych niezależnie od religii.
                          • ichi51e Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 20:07
                            nie mogą bo przepisy nie pozwalają. Chowa się zmarłych niezależnie od religii masz po prostu pochówek świecki na cmentarzu miejskim.
                            • krolewska.asma Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 20:08
                              Ale kto kontroluje czy ktoś wysypał Popiół?
                          • mia_mia Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 20:11
                            Chowanie zmarłych jako katolicki zwyczaj😂
                            A Jezuska w jaskini zamknęli zamiast pogrzebać na przykościelnym cmentarzu🤣
                            • krolewska.asma Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 20:16
                              No jej mama Szydzi z kościoła katolickiego i księdza ale chce leżeć koło kościoła w grobowcu pod płytą z krzyżem…..czy ktoś to rozumie ?
                              • mia_mia Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 20:24
                                Na wsiach nie ma innych cmentarzy niż przykościelne, chowa się tam ludzi niezależnie od wyznania czy jego braku, nie jest to żadna łaska księdza. W miastach można się na niego wypiąć i np. pochować kogoś na cmentarzu komunalnym czy wyznaniowym.
                                • krolewska.asma Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 28.01.22, 07:58
                                  Ta mama nie mieszka przecież na pustyni, skoro dla niej jest kwintesencją życia żeby nie mieć nic wspólnego z kościołem to dlaczego nie załatwi na Boga z córką żeby pochowała ją jakimś pobliskim miasteczku na cmentarzu komunalnym ,

tylko pcha się do tego księdza którym pogardza i którego nienawidzi????????

Czy ktoś zrozumie logikę ateistów i ktoś słyszał o ateiście który nie zeruje na innych ?
                                  • mia_mia Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 28.01.22, 08:09
                                    Zastanawiasz się czasem nad tym co piszesz, że tak się zapytam, bo chyba oczywiste jest, że nie? Ktoś ma jeździć codziennie 50 czy więcej kilometrów , a tak często ludzie zwłaszcza na początku odwiedzają groby, bo zarządcą jedynego w okolicy cmentarza jest ksiądz?
                                    • krolewska.asma Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 28.01.22, 10:56
                                      Zrozumiałam że córka nie mieszka w tej samej miejscowości , więc może się nawet okazać że ma bliżej na ten grób jeśli by on był w mieście w którym mieszka , więc nie twórz sztucznych problemów których nie ma
                                      • perspektywa Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 28.01.22, 22:15
                                        Cmentarz jest 100 km od miasta gdzie obecnie mieszkam. Są na nim dwa grobowce rodzinne i życzymy sobie spocząć tam wszyscy razem żeby przyszłe pokolenia jak zechcą nas odwiedzić nie musiały latać po kilku cmentarzach w promieniu niewiadomo ilu kilometrów. Jest tam pochowana cała rodzina mojej matki: dziadkowie, pradziadkowie i prapradziadkowie. Taka tradycja jest ekonomiczna i ekologiczna.
                                        • krolewska.asma Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 28.01.22, 22:22
                                          Ale rozumiem że leży tam część rodziny która była wierząca i szanująca kosciol Katolicki. Wam kościół przeszkadza wiec sobie zmieńcie cmentarz na dostosowany do waszych przekonan

Wy sobie życzycie tam spocząć ale może inni katolicy którzy tam leżą i rodziny katolickie sobie nie życzą leżeć koło ateistów którzy szydzą z kościoła a potem w samym jego sercu kładą się na wieczny odpoczynek jak gdyby nigdy nic
                                          • mia_mia Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 28.01.22, 22:31
                                            A koło wyznawców innych religii, których na świecie jest pierdyliard?
                                            • krolewska.asma Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 28.01.22, 22:41
                                              Ale po co ateista w ogóle chce być złożony w grobie?
                                              Po co
                                              Mu pogrzeb ?
                                              • nickbezznaczenia Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 28.01.22, 22:44
                                                Bo w Polsce musi, idiotko.
                                              • mia_mia Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 28.01.22, 22:51
                                                Takie są przepisy, zdecydowanie wolałabym, żeby pochować mnie pod drzewem w lesie, rozsypać w oceanie czy nawet, jeśli rodzina będzie miała kaprys, trzymać jako ozdobę na kominku.
                                                • krolewska.asma Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 29.01.22, 12:44
                                                  Skoro potraficie się posunąć do tego żeby chodzić z Łapówka i się wpychać na tereny kościoła i księdza, to równie dobrze możecie dać łapówkę żeby wam wydano Prochy i Coś innego wpisane w dokumentachmożecie sobie z nimi robić co chcecieZgodnie z waszymi przekonaniami

Bądźcie honorowymi ateistami a nie godnymi pożałowania
                                              • mamkotanagoracymdachu Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 28.01.22, 23:13
                                                krolewska.asma napisała:

> Ale po co ateista w ogóle chce być złożony w grobie?
                                                > Po co
                                                > Mu pogrzeb ?

Żeby go nie zeżarły bezdomne koty, bo to zagrożenie epidemiologiczne.
                                          • perspektywa Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 29.01.22, 11:21
                                            Nie sądzę żebyśmy przeszkadzali innym. Raczej będziemy tam cichutko leżeć nie wygłaszając swoich poglądów. Zresztą od strony męża mam w rodzinie głęboko wierzące osoby i szanuję je. Nie rozmawiamy na temat wiary. Każdy ma prawo do swojej i niech tak zostanie.
                              • arthwen Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 20:25
                                A skąd wiesz, ze na rodzinny grobowcu jakiś krzyż mają?
                          • mamkotanagoracymdachu Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 20:26
                            Cała moja rodzina od pokoleń pochowana jest na komunalnym cmentarzu, ATEISTYCZNYM big_grin
                            • mid.week Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 29.01.22, 11:03
                              mamkotanagoracymdachu napisała:

> Cała moja rodzina od pokoleń pochowana jest na komunalnym cmentarzu, ATEISTYCZN
                              > YM big_grin

świeckim
                    • hanusinamama Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 12:26
                      MOja teściowa przez 70 lat katoliczka żarliwa...odeszła. I zabroniła się chowac z księdzem (pod groźbą straszenia nas po nocach). Księdza nie przyjmuje, do koscioła nie chodzi.
                      • krolewska.asma Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 12:34
                        Ale co to za sensacja żeby pisać o tym na Forum ????

przecież każdy sobie może wybrać jaki pogrzeb chce mieć, każdy ma do tego prawo , ktoś chce być żeby jego Prochy były rozsypane na Evereście , ktoś chce bez księdza itp

O co jest ta drama ?
            • ginger.ale Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 09:32
              🤣
    • saszanasza Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 26.01.22, 19:20
      Szkoła katolicka, po moim trupie! Tam kształtuje się światopogląd. Przez dwa lata można dziecku sieczkę z mózgu zrobić. Nie poniosłabym takiego kosztu względem (nieprzewidywalnych) w sumie wyników egzaminu.
    • nigdynigdynigdy84 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 26.01.22, 20:04
      To że katolicka już dyskwalifikuje szkole, bez względu na to jaki ma poziom.
    • taje Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 26.01.22, 20:13
      W tej sytuacji szkoła prywatna, nawet jeśli katolicka.
      • taje Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 28.01.22, 21:33
        A nie, tfu tfu, chyba zaćmienia dostałam. Ubzdurało mi się, że wybór jest miedzy prywatną katolicką a publiczną z nieciekawym towarzystwem i bez kolegów, a widzę, że jest jeszcze nowa szkoła publiczna. To jednak opcja trzecia, czyli nowa szkoła publiczna z dobrą infrastrukturą i z kolegą. Zwłaszcza, jak dziecko nie chodzi na religię.
    • kokokoko_euro_spoko Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 26.01.22, 20:19
      No, ale po co czepia się tego kolegi z podstawówki publicznej, skoro jest otwarty, komunikatywny, zajebisty jak mama? No to, chyba wszędzie sobie poradzi.
    • jedn0raz0w0 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 26.01.22, 20:46
      Posłałabym do katolickiej, jako piątą kolumnę 😈
      • arthwen Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 26.01.22, 20:57
        Mojego by do katolickiej nie przyjęli wink
    • manala Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 26.01.22, 21:05
      Publiczna podstawówka. Formacja katolicka mi nie odpowiada.
    • stephanie.plum Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 26.01.22, 21:07
      straszna szkoła katolicka, bla, bla, bla.

we Flandrii jest tak, że najbogatsi biznesmeni posyłają dzieci do francuskojęzycznych, katolickich szkół.
      fakt, że szkoła katolicka im "nie przeszkadza", bo wiadomo, że będzie miała wyśrubowany poziom i języków nauczy.
      • araceli Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 26.01.22, 21:33
        stephanie.plum napisała:
        > we Flandrii jest tak, że najbogatsi biznesmeni posyłają dzieci do francuskojęzy
        > cznych, katolickich szkół.
        > fakt, że szkoła katolicka im "nie przeszkadza", bo wiadomo, że będzie miała wyś
        > rubowany poziom i języków nauczy.

Tak tak - i jest dobra ta szkoła bo katolicka a nie, że prywatna za kupę kasy ucząca doinwestowaną młodzież co nie? <facepalm> big_grin
      • hanusinamama Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 26.01.22, 21:34
        Ale my jesteśmy w PL...
      • arthwen Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 26.01.22, 21:37
        Nie wiem czy zauważyłaś, ale nie jesteśmy we Flandrii.
        We Flandrii, obojętnie którą część weźmiemy, czy francuską, czy belgijską czy holenderską jest tak, że kobiety są tam podmiotem, a nie przedmiotem i mogą np zdecydować się na aborcję. I ba, nikt im się nawet nie każe tłumaczyć dlaczego! Takie dziwy.
        Więc katolicka szkoła im może "nie przeszkadzać", bo sprowadza się do tego, że ma dobry poziom i takie trochę folkloru, plus może jakieś zakonnice, a tam to jest dziwo dla przeciętnego człowieka.
      • ginger.ale Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 26.01.22, 21:38
        Tylko tu mowa o podmiejskiej szkole w Polsce, a nie największych bogaczach z Flandrii.
      • krolewska.asma Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 09:47
        Ale piszesz do ematek które nigdy nie były we Flandrii i nie znają języków i nie uczą ich dzieci i wychowują dzieci z ograniczonym poglądami

Piszesz coś w tym stylu jakby robinson crusoe pisał do ludożerców - podobny poziom dyskusji

• princy-mincy Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 26.01.22, 22:35
      Szkoła katolicka w Pl to opcja po moim trupie, więc albo opcja 2 albo szukam opcji 3.
    • princesswhitewolf Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 00:24
      Zalezy jakie sa te szkoły katolickie w Polsce. Czy tak jak wszystko katolickie czyli z pierdolcem (excuse my French). Czy jak w UK czyli śladowo katolickie ze świeckimi nauczycielami a wysoka kultura. Tu katolickie to sa swietne szkoly.( Nie pytac dlaczego bo nie wiem).

A moze jakas inna prywatna szkola jest nieco dalej ale znosnie?
      • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 00:28
        Niestety z naszej strony Warszawy nie jest z tym za dobrze. Najbliższa fajna na Pradze Południe.
        • hanusinamama Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 10:17
          Jakim cudem w takim miejscu żes się wybudowała??
          • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 10:25
            Poza tym moje miejsce ma same plusy. Nie planowalam prywatnej edukacji. Prywatne przedszkola wystarczyly a jest ich tutaj dużo. Mamy blisko do Wawy i kiedyś i dojazd wchodzi w grę ( starszy chodzil do warszawskich szkół od 13 r. zycia). Tylko wtedy pracowalismy stacjonarnie a jego szkola była nam po drodze. Teraz nie chce nam się zawozić i przywozić.
          • berdebul Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 15:57
            Bardzo długo tamte okolice słynęły z taniej ziemi, dużo tańszej niż na linii wkd na przykład.
            • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 15:59
              Ale to już dawno przeszłość. Ja tu się po prostu wychowałam i przypadkiem znalazłam piękną, wymarzoną działkę gdy szukaliśmy miejsca na dom po dekadzie spędzonej w stolicy.
            • hanusinamama Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 22:54
              No i masz pod spodem inną wersję 😜
    • pepsi.only Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 00:34
      Do prywatnej katolickiej - nie ma mowy!!!
      Chyba zostawiała bym w starej szkole. Będzie niższy poziom to będzie, i za to co miałabym płacić czesne w prywatnej wolałabym opłacić młodemu korepetycje żeby mu podciągnąć poziom i uzupełnić ( ewentualne) braki.
      • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 01:00
        Najlepsze jest teraz to, że on też chce startowac do tej nowej klasy bo ida koledzy. Ale czarno to widzę ..
        .
        • ada.maris Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 10:24
          bergamotka77 napisała:

> Najlepsze jest teraz to, że on też chce startowac do tej nowej klasy bo ida kol
          > edzy. Ale czarno to widzę ..
          > .
          >
          Jak chce, to niech startuje. Rozumiem, ze jest to tzw. klasa dwujęzyczna, a to w państwowych podstawówkach nie jest wielka różnica, masz 2 dodatkowe lekcje ang+ 2 (rzadko 3) przedmioty z elementami ang, czyli douczenie się kilku słówek extra, miałam dzieci w takich klasach i radziły sobie w nich bez problemu tez dzieciaki z orzeczeniami. Jak się młody dostanie, to z pewnością sobie poradzi.
          • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 10:32
            5h języka dodatkowo i 2 przedmioty częściowo w tym języku. Gdyby nie był dyslektykiem to bym się nie zastanawiała. Ale tu dojdą też nowe przedmioty i kolejny język obcy... Czarno to widzę.
            • ada.maris Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 10:53
              Mówisz, ze w tej państwowej szkole aż 8h ang tygodniowo? Nie słyszałam o takich, nawet w liceach zdaje się 7 to max. Popytaj rodziców dzieci, które u was do takiej klasy chodzą, może nie ma dramatu, a te przedmioty wykładane dwujęzyczne to naprawdę nie są wykładane po ang, jakaś regułka do zapisania, projekt do zrobienia, szczególnie, ze do klas dwujęzycznych nie wybiera się dzieci ze świetna znajomością jezyka obcego, tylko na pdst testu predyspozycji. Młody da sobie radę spokojnie.
            • mia_mia Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 12:43
              Nie ma chyba żadnej prywatnej szkoły, zwłaszcza przyzwoitej, gdzie dzieci w siódmej klasie nie mają 7-10 godzin angielskiego tygodniowo. 5–6 to standard w klasach 1-3. Jeśli twoje dziecko tyle nie miało i jeszcze języki idą mu słabo, będzie lata świetlne za resztą klasy.
              • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 12:53
                Ta nowa klasa będzie miala chyba 5h angielskiego. Dotąd mieli tyle co normalnie w programie.
                • mia_mia Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 13:01
                  W prywatnej szkole? Nie uwierzę. Chyba, że zbieranina dzieci z okolicznych szkół państwowych, którym po 6 klasie zachciało się zmiany, bo sobie nie radzą tak jak by chcieli rodzice. Przecież w tej okolicy jest bardzo mało szkół niepaństwowych, a jeszcze mniej katolickich. Niech inni napiszą czy znają prywatne szkoły, gdzie od początku jadą minimum z angielskiego, kto by za coś takiego płacił?
            • hanusinamama Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 15:51
              Podaj no namiary na tą szkołe i klase!!! W polskiej panstwowej szkole takie cuda?? Gdzie?
        • asfiksja Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 10:55
          > on też chce startowac do tej nowej klasy bo ida koledzy.
          Jeśli jesteś gotowa na to, że jego ocena z języka ROZSZERZONEGO będzie konkurować z normalną oceną z języka dzieci z bardzo słabych szkół to niech próbuje. I bądź też gotowa na ogromne obciążenie godzinowe, szczególnie w 7. klasie. To się tak mówi, że to tylko kilka godzin więcej, bo język. Ale to się robi bardzo dużo, on też musi być tego świadomy. Plus dodatkowy czas na naukę języka w domu. A to wszystko bez wpływu na średnią (lub z wpływem ujemnym) i w apogeum okresu dojrzewania.
          • ada.maris Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 11:17
            Ale syn Bergi jest w niemal pustym roczniku, jest zdolny, zaopiekowany, wiec bez przesady z tym ciśnieniem na oceny, na 3 raczej nie skończy, a plusem będzie dużo lepsza znajomość jezyka ostatecznie, przecież to najważniejsze.
            • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 11:59
              Z polskiego ma niestety 3 sad
              • lauren6 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 12:23
                Jeżeli dziecko ma opinię o dysleksji to nauczyciel nie ma prawa oceniać jego błędów ortograficznych. Nie możesz się zasłaniać dysleksją syna, bo nie tłumaczy tej 3 z polskiego.
                • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 12:37
                  Ocenia. Polonistka uważa, ze on ma prawo do większej liczby błędów ale nie do niebrania ich pod uwagę i teraz prawie każde dziecko ma jakąś "dys-" . Nie ma taryfy ulgowej. Z wypowiedzi ustnych ma bardzo dobre oceny tylko pani nie pyta ustnie, wyłącznie pisemnie. I mamy co mamy.
                  • princesswhitewolf Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 19:14
                    Jak mozna miec dostateczny z polskiego bedac zaopiekowanym dzieckiem. Chyba go za ta dysleksje nie ocenia nauczycielka?

Przeciez nie uwzglednianie dysleksji i ocenianie tak samo to chyba jest wbrew zaleceniom.kuratorium?
                    30 lat temu moja przyjaciolka dyslektyczka zdala mature i skonczyla psychologie bo miala zaswiadczenie o dysleksji od specjalisty. Macie zaswiadczenie?
                    • krolewska.asma Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 20:07
                      Przypomniało mi się że już w podstawówce nauczycielka Berdze zarzucała że ma mało czasu dla dziecka przez swoją pracę zawodową
                    • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 22:20
                      Mamy zaswiadczenie ale polonistka nie uznaje.
                      • hanusinamama Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 22:54
                        Mhm...
                      • gama2003 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 23:23
                        Serio ?
                        I tak pozwalasz na to ?

Gdzie pismo do dyrekcji/ kuratorium i prośba o uzasadnienie nieuznawania ?
                • ichi51e Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 13:09
                  jak dziecko ma dysleksje to powinno się z nim pracować a nie odpuszczać. Dysleksja wbrew temu co się uważa nie jest choroba tylko "specyficzna trudnością w nauce czytania i pisania" co oznacza ze nie jest to wyrok na całe życie tyłki trzeba się uczyć innymi metodami
                  • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 13:23
                    Jak planujesz nauczyc dysortografika nie robić błędów? Skoro on nie widzi różnicy między wyrazem napisanym z błędem i bez? Ma sie nauczyć na pamięć pispwni każdego wyrazu? Na szczęście czyta dobrze i to najważniejsze.
              • ada.maris Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 13:03
                bergamotka77 napisała:

> Z polskiego ma niestety 3 sad
                >
                No to widać, ze nie macie ciśnienia na oceny, wiec tym bardziej problemu nie ma. Czyli jest jednak standard z ta dwujęzyczna, jezyka jest raptem 2h więcej, a te dodatkowe przedmioty dwujęzyczne to pic na wodę, program robią dokładnie ten sam, u nas w szkole na dodatkowym ang mieli głównie konwersacje, do tego klasa z selekcji to same plusy, puść dzieciaka, da sobie radę.
                • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 13:14
                  Tylko z polskiego tak słabo to wygląda. Ale wiesz tam będzie egzamin z predyspozycji jezykowych i może być ciężko. Jestem realistką. Nie mam ciśnienia z ocenami jak i u starszego nie miałam. Sam z siebie był zdolny i ambitny. No ok z humanistycznych zdolny jest po mnie, zapędy naukowe ma po tacie smile
                  • ada.maris Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 13:48
                    Ten egzamin to taki trochę test na inteligencje, wystartuje, napisze, dostanie się to ok, a jak nie, to będziesz się zastanawiać, te egzaminy gdzieś w maju są, zdążysz w razie czego dziecku inna szkole załatwić.
                  • princesswhitewolf Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 19:24
                    Bergamotka, wez go do szkoly gdzie maja wlasciwe podejscie do Dysleksji. W szkolach powyzej podstawowej jest trudniej. Dzisiejszy dostateczny to jutrzejszy niedostateczny jesli nie beda uwzgledniac dysleksji.

Uzywacie programow do nauki ortografii? Np w UK jest EdShed gdzie cwiczysz az idealnis piszesz dane slowa i co tydzien zadaja w szkole inne.
    • jehanette Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 10:25
      Katolicka?? Czy Ci rozum odjęło. Słuchaj dziecka. Skoro szkoła na dobra infrastrukturę to niech idzie. Kolega też jest ważnym argumentem, łatwiej będzie wejść w grupę, będzie miał od razu od kogo wziąć lekcje w razie nieobecności itp
      • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 10:27
        Kolega to moze za duzo powiedziane, zna go z przedszkola i my znamy rodziców. Ale zawsze latwiej zobaczyć znajomą twarz.
      • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 10:29
        Nie do końca katolicka, swiecka, ale "w duchu wartości chrześcijańskich".
        • escott Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 12:16
          brrr, nie brzmi dobrze
        • princesswhitewolf Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 19:11
          Musisz dowiedziec sie czy to katolicka takie jak w UK czy Katolicka w typie polskim czyli z zakonnicami i dyscyplina za oddychanie
    • sportowaemama Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 10:30
      Minus szkoly prywatnej : jest katolicka.

No ten minus jest bardzo dodatni wink
    • asfiksja Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 10:47
      Byłam w podobnej sytuacji (też przenosiny po 6. klasie, też jedna szkoła płatna, druga nie).
      Dla mnie nie ma znaczenia, czy szkoła jest katolicka, neutralna czy protestancka. Ma być dobra.
      Jeśli chodzi o szkoły płatne to z moich licznych obserwacji dają lepsze oceny końcowe. Tzn. raczej nie wydarzy się 100% z egzaminu i trójka z tego samego przedmiotu na koniec, a w bezpłatnej jest to zdecydowanie możliwe. Jeśli dziecko jest z tych wymagających dużego przypilnowania to to może być argument za płatną.
      Bezpłatna szkoła prawdopodobnie nauczy większej waleczności, da większe umiejętności społeczne, warunki nauki będą mniej - jak to ujęłaś - cieplarniane. Ale niekoniecznie z gorszym efektem naukowym.
      Bardzo istotne jest to, co mówi syn. Jeśli postąpicie wbrew niemu i jest to dziecko z charakterkiem to przygotuj się na wieloletnie dąsy "a nie mówiłem", "sami chcieliście to teraz macie".
      Tak ogólnie to bardzo popieram nowe otwarcie w tym wieku. "Pseudogimnazjum" dobrze robi dzieciakom. Szkoda, że to tylko 2 lata.
    • escott Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 12:15
      "cieplarniane warunki" + "szkoła katolicka" -> um, nie, to się nie zgadza. Nigdy, nigdy w życiu. Trudno mi sobie wyobrazić bardziej upiorną szkołę dla dziecka.
      • escott Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 12:15
        A poza tym, jako dziecko, które bardzo chciało iść do szkoły, w której miało przyjaciółkę i zostało siłą wysłane do innej, myślę do dziś, że to była jedna z licznych fatalnych decyzji, które zdecydowanie nie zrobiły mi dobrze. Słuchaj dziecka.
    • m_incubo Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 17:57
      Ooook, 300 wpisów w wątku berżi o szkole dziubdziusia, wydarzyło się coś takiego, że warto czytać od początku? Bo jeśli to, co zwykle, żadnych nowych wyzwisk, to proszę o informację.
      • krolewska.asma Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 17:59
        Czekamy ciagle na Suki żeby przyszły i rozpoczęły jatkę
        300 wpisów tą małą na wątek Belgii
        • princesswhitewolf Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 19:09
          Asma, tak z innej beczki. Jestes ze wschodniej Polski? Bede ci przysylac paczki jak wojna sie zacznie

#uwielbiamsiedrozyczasma
          • krolewska.asma Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 20:13
            Kosmetyki bym chciała bo jedzenie chyba u was reglamentowane ?

• princesswhitewolf Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 21:49
              Hehe ...jeszcze nie. Jeszcze zarcie przylatuje samolotami z wysp podleglych koronie😱
              • krolewska.asma Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 28.01.22, 07:55
                Hahahaha podległych koronie jak to brzmi w tych czasach
                • princesswhitewolf Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 28.01.22, 12:23
                  No wlasnie dlatego tego uzywam bo brzmi jajcarsko
        • latarnia_umarlych Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 19:20
          krolewska.asma napisała:

> Czekamy ciagle na Suki żeby przyszły
          • krolewska.asma Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 20:05
            No w sumie piszą tak jakby brały
      • lauren6 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 19:05
        m_incubo napisała:

> Ooook, 300 wpisów w wątku berżi o szkole dziubdziusia, wydarzyło się coś takieg
        > o, że warto czytać od początku? Bo jeśli to, co zwykle, żadnych nowych wyzwisk,
        > to proszę o informację.
        >

Breżi jest prześladowaną katoliczką. Poza tym szanuje sceptycyzm swojego syna wobec religii, ale chce go zapisać do szkoły katolickiej.

Poza tym #dlaczegoateistkimajachoinke

Nic nowego.
        • hanusinamama Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 28.01.22, 11:07
          Nie no...ja się np. dowiedziałam, ze jestem ograniczona bo mi w PL nigdy żaden Żyd nie narzucił swojego światopoglądu ( nie licząc Jezusa..ale to nie on narzuca akurat a antysemicki KK). Berga jest stłamszona przez nakazy żydowskie w PL a jej dziecko drzy na widok pejsów ( nie żartuje tak napisała)...Ja tylko się zatsanawiam, po co brała dzieciaka na wycieczkę do Izraela, taka terapia szokowa? Zeby się przestał bać pejsów?
          • gama2003 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 28.01.22, 11:28
            To dziwne, żyję od mojego zawsze w Polsce i też nikt innej niż KK wiary niczego mi nie narzucał.
            Ani w sprawach wiary.
            Ani w sprawach polityki.
            Ani w sprawach intymnych, seksu, aborcji, orientacji seksualnej.

Zero komentarza od innych religijnych nacji.
            No i żadnego imama czy popa nie widziałam nigdy święcącego ulicę, czy pralnię.
            Żadnych symboli innych religii nie widziałam w przetrzeni publicznej ( tylko w Krakowie, Kazimierz obfituje, ale też nie jakoś przesadnie ).

Cuda.....
            Gdzie tę Bergę ganiają te inne religie to nie wiem.
            • krolewska.asma Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 28.01.22, 12:01
              Kto i jak narzuca ci wiarę katolicka ?
              • mia_mia Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 28.01.22, 12:45
                Kpisz czy o drogę pytasz?
          • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 28.01.22, 13:07
            Nie, jestes ogrraniczona, bo nie rozumiesz ze w kraju w którym dominuje dana religia narzucane sa pewne rygory zwiazane z jej dogmatami. W Izraelu żydowska, w Turcji islam, a w PL dużą wladze ma KK. Czego tu mozna nie rozumiec?
            • mia_mia Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 28.01.22, 15:41
              Na przykład tego dlaczego w XXI w teoretycznie cywilizowanym kraju religia i jej hierarchowie mogą narzucać cokolwiek ludziom, którzy nie chcą mieć nic wspólnego z tą czy jakąkolwiek inną religią.
              • krolewska.asma Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 28.01.22, 20:27
                Co tobie narzucono praktycznie ?
                • ichi51e Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 28.01.22, 20:33
                  mojemu dziecku się wciska ciemnote o prawdziwym św Mikołaju np.
                  • krolewska.asma Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 28.01.22, 20:37
                    Ale on nie jest prawdziwy ?
                    • ichi51e Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 28.01.22, 21:06
                      biskupie z Mirry który jak najbardziej również jest wymyslony. a dzieci przerabiają jako "prawdziwego świetego Mikołaja"
                      • krolewska.asma Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 28.01.22, 21:09
                        Przez świętego Mikołaja zostałaś ateistką?
    • stara-a-naiwna Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 27.01.22, 19:01
      skoro chcesz zmienić szkołę to zmień na taką którą woli syn
      dodatkowo skoro zna tam kogoś będzie mu społecznie łatwiej

mówiac szkoła katolicka mi by się zaświeciła lampka, zdecydowanie na NIE
      aie moze Wy / syn jestescie wierzący i paraktykujący i dla Was ma to inną wartosc niż dla mnie
      • princesswhitewolf Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 28.01.22, 12:25
        Tak jakby dzieci bwiedzialy najlepiej i najlepszych wyborow dokonywały. Malo to się okazalo, ze dzieciecy wybor sie nie sprawdzil?

Dziecko ma dysleksję a nie problemy spoleczne. Znajdzie sobie wszedzie przyjaciol. A nie wszedzie beda go gnoic za dysleksje.
        • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 28.01.22, 16:12
          Nikt go nie gnoi to raz. Jest lubiany, latwo nawiazuje kontakty wiec o relacje spoleczne sie nie boję. Starszy syn, mniej kontaktowy chodził ogólem do 5 szkol i wszędzie się odnalazl wiec bez przesady. Jedna zmiana szkoly go nie zabije.
          • gama2003 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 28.01.22, 16:14
            A to po co wątek ?

Jak syn i tak pójdzie do tej katolickiej i świetnie się tam odnajdzie ?
            • berdebul Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 28.01.22, 18:20
              Żeby się pochwalić kontaktowym bombelkiem, który będzie narażony na kontakt z (jak to uroczo ujęła Berga) spadami z równoległej klasy. big_grin
              • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 28.01.22, 18:31
                Przeciez wiadomo, ze kazdy moj watek to chwalenie się: nieważne czy problemem z kolanami czy dzieckiem z dysleksja.
            • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 28.01.22, 18:24
              To nie katolicka szkola jednak jak pisalam. Ale mlody wolalby do publicznej.
              • gama2003 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 28.01.22, 18:29
                Powiedz mu, że prywatna lepiej brzmi.
                Zresztą pewnie to wie.
                • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 28.01.22, 18:53
                  Nie, nie wie. Ani my, ani nasze dzieci nie są snobami. W przeciwienstwie do ciebie.
                  • gama2003 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 28.01.22, 20:20
                    Jaaaaaasne.
                    Wcale a wcale.
                    Warszawa ach Warszawa ! Mieszkamy prawie w niej !

Jesteśmy światowi ! Podróżujemy ! Znamy języki ! Znamy tyle kultur, po tygodniu pobytu już jesteśmy ekspertami !
                    Znamy, ach, kogo my nie znamy.....!
                    Zacznijmy od pilotów lekkich samolotów !

Długo wymieniać.

A o mnie wiesz równiutkie zero. Nazwanie mnie snobem jest delikatnie mówiąc kulą w płot ☺☺☺☺☺. Bardzo mnie bawi ta Twoja niewiedza.
                    • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 28.01.22, 21:11
                      No jak, przecież pisałaś że "masz pozycje" że bym się zdziwila kogo ty nie znasz, z kim kawy nie pijesz, kto ci sie nie zwierza...
                      • gama2003 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 28.01.22, 21:55
                        Kiedy i gdzie napisałam, ze mam pozycję ☺?

Sama to napisałaś a ja grzecznie odpisałam, że mam, ulubioną na kanapie. Właśnie praktykuję.

Niczego się nie dowiesz niestety. Zresztą nie tylko o mnie, mimo nieukrywanej ciekawości ☺

I wszystko powyższe co opisałaś jako normę jest nią faktycznie. No, może nie mieszkanie w Warszawie, czy pod.

Ale jak nikt sie tu na forum chwalisz. Od lat, starannie zapominając co grubsze występy.
                        Z naciskiem na te powycinane za nocną niewinność w piórze.

Deprecjonujesz prowincję, co samo w sobie jest bardzo zabawne ☺.

Za żadne skarby swiata nie chciałabym mieszkać w Warszawie, miasto ma cudne miejsca, ale jako centrum życia dla mnie odpada.
                        Znam sporo fajnych ludzi stamtąd i żadna nie nosi nosa wysoko, że życie prowadzi stołeczne.
                        A pisałam - znam tego i owego, jak pewnie większość forum, bo świat jest mały.
                        Tylko Ciebie takie znajomości napuszają dumą, podobnie jak Rikiego.
                        A dla mnie to zwykli ludzie, tyle że rozpoznawalni. Tak wybrali i tak mają.
                        Nic ekscytującego. Jak wywiną skandal to robią innym rozrywkę. Ich wybór.

A kawy nie piję, wcale ☺.
                        • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 28.01.22, 22:34
                          Haha to chyba pijana to piszesz bo potem nie wiesz co nawypisywalas. Wszystko jest w necie. Nic nie ginie
                          • gama2003 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 28.01.22, 22:48
                            To poproszę o cytat.
                            Mnie nigdy nie wycięto.

Ten o pozycji.

I nie mierz swoją miarą - nigdy w życiu nie byłam nawet wstawiona, pijana tym bardziej.
                            • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 28.01.22, 23:01
                              Ja też nie.
                            • princesswhitewolf Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 28.01.22, 23:13
                              Gama ale bergamoc tego nie zrozumie. Niebywale sie dziwowala, ze ja nie pije, naeet podejrzewalala o klamstwo. Juz nie wspomne o tym ze jest dla niej fakt, ze ktos nie oglada pilki noznej to jest dla niej nie pojete. Bergamotka to kibolka ktora lubi zagladac do kielicha. I ok. Ale inne banki sa niewyobrazalne dla niej.
                              • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 28.01.22, 23:24
                                princesswhitewolf napisała:

>Bergamotka to kibolka ktora lubi zagladac do kielicha.

Seriously? Ty się masz za Brytyjkę? Kazda poznana przeze mnie Brytyjka miala znacznie więcej klasy.
                                Popracuj nad swoim rynsztokowym językiem.
                                • suki-z-godzin Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 29.01.22, 17:39
                                  bergamotka77 napisała:

> princesswhitewolf napisała:
                                  >
                                  > >Bergamotka to kibolka ktora lubi zagladac do kielicha.
                                  >
                                  > Seriously? Ty się masz za Brytyjkę? Kazda poznana przeze mnie Brytyjka miala zn
                                  > acznie więcej klasy.
                                  > Popracuj nad swoim rynsztokowym językiem.

ekspertko redaktorko, ale oczywiście jesteś świadoma, że właśnie zalecasz komuś żeby popracowała nad udoskonaleniem rynsztokowego języka, jak to określasz, a nie nad jego wyrugowaniem? (jak już tak czepiamy się niuansów polskiego)

a twoje stwierdzenie, że każda poznana przez ciebie... itd., wnosi do dyskusji tyle samo, co moje stwierdzenie, że każda mieszkanka Marek jaką poznałam miała dłuższe nogi niż ty.
                                  • mamkotanagoracymdachu Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 29.01.22, 19:59
                                    suki-z-godzin napisał(a):

>
                                    > tyle samo, co moje stwierdzenie, że każda mieszkanka Marek jaką poznałam miała
                                    > dłuższe nogi niż ty.
                                    >

Uuuuu, w cios w miętkie! big_grin
                                    • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 29.01.22, 21:31
                                      Szczerze? Akurat nie rusza mnie to kompletnie, bo wisi mi jej opinia na temat mojego wygladu. Tym bardziej, ze mnie na oczy nie widziała smile I nie mam krotkich nog, raczej przecietne, proporcjonalne do wzrostu a w dzinsach wyglądam calkiem zgrabnie wink A z tego, co pamietam, suka z godzin vel siwa faryzeuszka vel kosheen to niezla pokraka, wiec rozumiem, ze probuje się dowartosciowac. Czym wywoluje szczery smiech z mojej strony smile
                                  • gama2003 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 29.01.22, 22:40
                                    Myślę, że każdy tekst pióra ekspertki redaktorki zanim pójdzie w świat i oczy ludzi, jest przeredagowywany przez walące głową w scianę redaktorki niższych szczebli.

Ciąg przyczynowo-skutkowy autorka trzyma tylko ( i tylko czasami ) w tekście jednozdaniowym.
                                    • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 29.01.22, 22:46
                                      No nie mów, że są redaktorki niższych szczebli. Awansujesz mnie na starszą redaktorkę? No shit. Wow. Co za uznanie! Dziewczyno redakcja zatrudnia sztab ludzi, którzy pracują jako moi ghost writerzy! Serio nie wiedziałas? Twoja wiedza o tej branży jest zabawna, żeby nie powiedzieć kuriozalna.
                                      • gama2003 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 29.01.22, 23:07
                                        Ta branża mnie interesuje tyle co cech kominiarzy.

Wiem, że jara Cię znajomośc branży własnej, ale to jakby normalne, że po tylu latach pracy znasz jej struktury.
                                        Żaden powód do dumy i chwały. Normalka.

To nie ma nikogo niżej od Twojego stanowiska ? Myślałam mylnie, że wysługa lat sadza na wyższym stołku zawodowo.
                                        Ale fakt, tu też w górę kompetencje podrzucają, jak w każdej robocie.

Faktycznie wyobraziłam sobie, że płodzisz teksty a potem je mozolnie mlodsze kadry szlifują. Ale pewnie prościej by było słabą redaktorkę z roboty wywalić.
                                        I wiesz, nie tłumacz głupio tych przecinków, zawodowiec stawia je po ciemku i w wichurze. Same mu się prawidłowo stawiają.

W liceum 3 błędy interpunkcyjne a tym są przecinki źle wstawione, lub ich brak - były warte tyle co błąd ortograficzny.
                                        A - ,, popracuj nad swoim rynsztokowym językiem,, był błędem logicznym, wynikającym z kontekstu.
                                        I też obniżało to ocenę.

Takich błędów nie robili olimpijczycy oraz wybierający się na kierunki ,, językowe,,.
                                        Więc te olimpijskie opowieści brzmią średnio wiarygodnie.
                                        • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 29.01.22, 23:14
                                          Haha widac ze pojecia nie masz o mediach. To byl sarkazm, nie potrafisz go wylapac, ale coz sie dziwic, to cecha ludzi niezbyt inteligentnych. Zauwazylas ze zwykle suki przybywaly z odsiecza a tu nikogo? Chyba wstydza się twoich występów. Bo fakt, niektóre z nich wredne ale blyskotliwe. Ty nie.
                                          • gama2003 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 29.01.22, 23:19
                                            Sarkazmu to Ty nie wyłapałaś a przynajmniej kilka ostatnich moich wpisów są nim w całości 😄
                                            Żadnej obrony nie potrzebuję, zawsze pisałam w wyłącznie swoim imieniu.
                                            Dziewczyny mają się dobrze, nie martw się.

O błyskotliwości lepiej nie mów, bo masz ją jedynie po olejku do opalania 😄.
                                            • gama2003 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 29.01.22, 23:26
                                              I jak pisałam, media służą mi do rozrywki. Nie interesuje mnie kompletnie praca tam, ani struktury.
                                              Wybieram ,, produkt ,, tej branży i oceniam talent, lub rzemiosło.

I redaktorka jarająca się znajomością branży to dla mnie kominarz szczycący się wiedzą o czyszczeniu kominów. I uważający, że ta wiedza go nobilituje, bo inni ludzie kulą na sznurze rzucać nie potrafią.

Oj dobrze, że masz takie klapeczki na oczach. Bez nich świat byłby za trudny.
                                              • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 30.01.22, 00:11
                                                gama2003 napisała:

> I jak pisałam, media służą mi do rozrywki. Nie interesuje mnie kompletnie praca
                                                > tam, ani struktury.

Ok, czytasz wyłącznie Pudla czy Plotka? Ok, czego się w sumie spodziewac po gamusi.
                                                • gama2003 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 30.01.22, 00:25
                                                  Sama pytasz i sama sobie odpowiadasz.
                                                  Rozrywka i media - Berga widzi Pudelka.

Wiesz, Twój syn motywacyjnie marsze wojskowe sobie puszcza.
                                                  Mój Pink Floyd i inne takie.
                                                  Tobie rozrywka kojarzy się z Pudelkiem, w sumie poziom dziennikarstwa macie wspólny.
                                                  Na moim stoliku obecnie Dostojewski.
                                                  Powtórka. I nie jest to tytuł tego autora 😄.
                                                  Lubię, dla rozrywki.
                                                  • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 30.01.22, 00:39
                                                    Skoro rozrywka to Pudel i inne takie bo to są serwisy rozrywkowe. Syn wpisal marsze bo faktycznie przez chwilę ich sluchal. No i co z tego? Zna dobrze muzykę - od rocka po lmuzykę klasyczną. Jeszcze by twojego dziubdziusia sporo nauczył.
                                                  • gama2003 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 30.01.22, 09:41
                                                    Jaki człowiek taka rozrywka.
                                                    Wolę książkę od Pudelka, zwłaszcza klasykę i zwłaszcza starocie, ale to żadne aj waj, pół forum w dyskusjach o książkach wraca do kanonów ( a jakoś w owych wątkach nigdy Cię nie spotkałam, zresztą w żadnym merytorycznym tematu dowolnego ).
                                                    Rozrywka to dla mnie przyjemność i oderwanie od rzeczywistości nie medialne ploty.
                                                    A i ze świata mediów można wybrać produkty bazarowe i rzeczy bliskie sztuce. Plątasz się po tych pierwszych a szkoda. Obcowanie z czymś na poziomie kształci.

Rozrywką może być filharmonia, albo spektakl w teatrze. Żadne nie do porechotania i nie do plotkowania poziomem pudelka.

Na licytację, kto ma fajniejsze dzieci się nie piszę, bo jest to tak głupie, że skali nie ma.
                                                    Zwłaszcza, że nie masz pojęcia co potrafi i jaką ścieżkę wybiera mój syn 😄.
                                                    Nie napiszę, bo jeszcze byś pozazdrościła, swoim zwyczajem usiłując ważyć takie rzeczy.

Czytasz i myślisz tak wprost, jednościeżkowo, że aż żal ile niuansów ci umyka. Nie dokuczysz mi, nawet gdybyś pisała dniami i nocami tylko do mnie i o mnie.
                                                    Tak jak nie ruszyłby mnie Zenek krytykujący mój gust muzyczny ( wrzucam porównanie, żebyś coś może zrozumiała )

W zasadzie to zaspokajasz moją forumową ciekawość obcowania z indywiduum jakich brak w moim otoczeniu.
                                                    Fakrycznie, tu mnie masz, ku rozrywce służącej wyłącznie rozbawieniu 😄.

• bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 30.01.22, 13:42
                                                    Dla mnie jestes śmieszna gama z ta swoją poza i aspirowaniem do kultury wyższej. Wymieniasz te rozrywki jak byś pierwszy raz o nich słyszała big_grin Zwłaszcza ten "powrót do kanonow" mnie rozbawił. Moze kaniony miałaś na myśli? smile
                                                  • sumire Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 30.01.22, 14:13
                                                    Krajst, żeby nawet z wątku o własnym dziecku zrobić popis "jestem zayebista i do poduszki oglądam spektakle Grotowskiego, a reszta forumek to prowincjonalne kmiotki"...
                                                  • gama2003 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 30.01.22, 14:18
                                                    Wiesz. Jak czyimś jedynym sukcesem jest urodzenie się w Warszawie 😄.

Na forum warszawianek bez liku a żadna inna takiego obciachu nie robi.
                                                  • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 30.01.22, 16:14
                                                    sumire napisała:

> Krajst, żeby nawet z wątku o własnym dziecku zrobić popis "jestem zayebista i d
                                                    > o poduszki oglądam spektakle Grotowskiego, a reszta forumek to prowincjonalne k
                                                    > miotki"...

Idealny komentarz do popisów gamy smile
                                                  • sumire Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 30.01.22, 16:18
                                                    No, raczej nie, ale cóż tu więcej mówić, skoro spijasz z dziobka asmie.
                                                  • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 30.01.22, 16:46
                                                    Akurat asma ma często celne uwagi.
                                                  • sumire Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 30.01.22, 18:24
                                                    Tak? Które to uwagi ma celne? Te, w których deliberowała nad niskim wzrostem Trzaskowskiego, czy te, w których rozpowszechniała antyislamskie fejki?...
                                                  • gama2003 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 30.01.22, 18:36
                                                    No to jesteśmy w domu ☺
                                                  • gama2003 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 30.01.22, 14:14
                                                    Jasne. Filharmonia jest tylko w Markach 😄 i tylko dla lokalsów. I tylko o niej slyszałam.

Do żadnej kultury wyższej nie aspiruję. Korzystam, z przyjemnością.
                                                    Spróbuj, może polubisz.
                                                    Drażni Cię to tak, jakbyś była pierwszym pokoleniem, które wysunęło nos z chalupy na skraju wsi. Podwarszawskiej oczywiście.
                                                  • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 30.01.22, 16:18
                                                    Droga moja, ja nie muszę się tych chwalić na forum bo dla mnie to oczywistość. I robię to zarówno prywatnie jak i służbowo tongue_out Gamusia musi napisać, że to robi, wieże istnieje i polecą, żeby jej uwierzyli big_grin Ech zabawna snobka.
                                                  • gama2003 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 30.01.22, 16:36
                                                    Napisałam gwiazdo w mediach otrzaskana, bo mi pudelka proponowałaś jako rozrywkę 😄.

Wieże istnieje i polecą - czyżbyś też robiła literówki ? Po polsku to jakby niezgrabnie napisane a podobno specjalistką jesteś ?

Po co ktoś ma mi wierzyć, że bywam w filharmonii, zwariowałaś ? I w jaki sposób ma to imponować ? Rozrywka, kwestia wyboru.
                                                    Aaaaa, bywanie służbowo ma może imponować ? O matko, serio showbiznes przedawkowałaś, tylko mne chwal się służbowo Pudelkiem.
                                                    No chyba, że z mikrofonem z ich logo latasz 😄.
                                                  • gama2003 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 30.01.22, 16:37
                                                    Tylko nie chwal
                                                  • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 30.01.22, 16:44
                                                    Słownik zmienił ale twoja inteligencja tak daleko nie sięga wink Dla mnie media to przede wszystkim źródło informacji a dla ciebie rozrywki to zapropnowalam Pudla bo to poziom takich przekup jak ty, wchodzących w życie innych z głupimi komentarzami. Ciocia Dobra Rada ucząca kultury, z pozycją big_grin
                                                  • lauren6 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 30.01.22, 18:06
                                                    Pudla to chociaż czytają tysiące ludzi. A ty pani po topowym liceum, topowej uczelni i piątce u profesora gdzie pisujesz? W jakimś niszowym portaliku o kosmetykach z niskiej półki cenowej. Praca w takim pudlu pozostaje dla ciebie w strefie marzeń.
                                                  • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 30.01.22, 18:58
                                                    Nie rozsmieszaj mnie lauren bo nie masz pojęcia gdzie pisałam i gdzie piszę. Co do gangow to sprawdź mokotowski. Też był słynny I z twojej okolicy big_grin
                                                  • suki-z-godzin Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 30.01.22, 19:09
                                                    Tak się składa berżi, że z niejaką uciechą odnotowałam cię na radarze branżowym, i powiem ci, że tylko ci się wydaje że coś się zmieniło. Nadal opisujesz pierdoły i ślizgasz się po tematach smile
                                                  • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 30.01.22, 19:12
                                                    Akurat jesteś ostatnią osob, która może to ocenić siwa.
                                                  • gama2003 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 30.01.22, 18:35
                                                    Tak tak , słownik Berdze zmienił a mnie zmienia wykształcenie liche, bo niemedialne ( boginiom dziękować, że takim losem nie obdarowanam 😄).

Bardzo fajnie różnić się inteligencją od Ciebie. Widać jak łapiesz w locie i odrzucasz piłeczkę 😄. Za każdym razem nie tam, gdzie byś chciała.

Pudla sama czytaj ☺ aspirując dzienikarsko.

Mam niemałą frajdę, że nic o mnie nie wiesz.
                                                    I że czujesz się autorytetem w sprawie rozrywek dla mnie 😄. Słowo kanon zabrzmiało ci zbyt górnolotnie ?
                                                    Fakt, gdyby chodziło o kanion mogłabyś z wyższością napisać, nie dosyć, że słowo znam to - byłam ! Ba ! Jestem co tydzień !
                                                    Z mężem, jego doktoratem, bombelkiem po Batorym i bombelkiem łatwo nawiązującym kontakty 😄😄😄 !

• bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 30.01.22, 19:04
                                                    Jest jeden kanon a nie kanony. Jak zwykle używasz słowa w złej formie albo kontekście pozując na intektualistkę. Twój jezyk wskazuje na to, że tylko aspirujesz "niepisarko" gamo smile
                                                  • lauren6 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 30.01.22, 19:23
                                                    Dobra, ja odpadam 😂😂😂 Nabijanie się z osób ułomnych intelektualnie na dłuższą metę jest słabe.
                                                  • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 30.01.22, 19:29
                                                    Tez tak uwazam, więc opuszczam ten wątek. Nie mam sily meczyc gamusi, która wije się jak piskorz udając intelektualistkę i znawczynię wysokiej kultury. A i ty nic mądrego nie masz do dodania.
                                                  • suki-z-godzin Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 30.01.22, 19:34
                                                    bergamotka77 napisała:

> Tez tak uwazam, więc opuszczam ten wątek. Nie mam sily meczyc gamusi, która wij
                                                    > e się jak piskorz udając intelektualistkę i znawczynię wysokiej kultury. A i ty
                                                    > nic mądrego nie masz do dodania.

to musi być frustrujące, topowa szkoła, dwie magisterki w tym jedna po angielsku, a teraz szeregowa praca, pod ludźmi o co najmniej dekadę młodszymi, którzy podyplomówki robili w jakichś pipidówach. nie rozumiem, czemu to sobie robisz, że jeszcze sobie stresów dokładasz kłótniami na forum.
                                                  • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 30.01.22, 19:47
                                                    Haha suko śmiesza mnie twoje komentarze. Dawaj jeszcze! Nieźle cie szlag trafil skoro takie farmazony wypisujesz. Co mnie upewnia, ze nie masz pojęcia o czym piszesz. Ale dawaj jeszcze, bajkopisarki jak i niepisarki zawsze w cenie! big_grin
                                                  • suki-z-godzin Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 30.01.22, 20:17
                                                    bergamotka77 napisała:

> Haha suko śmiesza mnie twoje komentarze. Dawaj jeszcze!

no jakby problem w tym, że więcej o tobie napisać nie ma co...
                                                  • princesswhitewolf Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 30.01.22, 02:19
                                                    I meczami pilkarskimi, a podczas ogladania ich spozywania piwa i innych alkoholi. Innej recepty na zycie nie ma Berga. I nie przeszkadzaloby mi to gdyby nie atak wściekłości, ze ktos nie pije i nie ma dla kogos znaczenia Lewandowski... Nie da sie zapomniec tego.

A teraz zacznie jakies odrealnione komentarze o "byciu Brytyjka." O ile wiekszosci forum brytyjskosc "wisi i powiewa" o tyle Bergamoci w gardle koscia staje. Odzalowac, ze syn w UK nie studiuje nie moze. Pewno z jakimis piwoszami by w pubie spedzal czas ogladajac mecze.

Tyle w temacie. Wpadne za dzien dwa poczytac co dalej i sie posmiac.
                                                  • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 30.01.22, 02:50
                                                    Czy ty jestes normalna princess? Bo na trzeźwo nie da się tego napisać. Skoro nie jesteś pijana to zaburzona.
                                            • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 30.01.22, 02:59
                                              gama2003
                                              >
                                              > O błyskotliwości lepiej nie mów, bo masz ją jedynie poolejku do opalania 😄.

Nie miałaś na myśli błyszczenia się? big_grin
                                              Tak to jest
                                              Gdy ktoś
                                              Zongluje slowami
                                              A mógłby w zamian
                                              Kupić sobie i poczytać
                                              Słownik języka polskiego
                                              • fragile_f Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 30.01.22, 03:08
                                                Berga, idź już spać. Nie, to co piszesz nie jest ani błyskotliwe, ani zabawne, tylko żenujące. Wchodzisz na etap "wujek Janusz spił się na weselu i fika".
                                          • suki-z-godzin Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 30.01.22, 17:44
                                            bergamotka77 napisała:

> Haha widac ze pojecia nie masz o mediach. To byl sarkazm, nie potrafisz go wyl
                                            > apac, ale coz sie dziwic, to cecha ludzi niezbyt inteligentnych. Zauwazylas ze
                                            > zwykle suki przybywaly z odsiecza a tu nikogo? Chyba wstydza się twoich występó
                                            > w. Bo fakt, niektóre z nich wredne ale blyskotliwe. Ty nie.
                                            >
                                            ty jesteś naprawdę popierdolona z tym przybywaniem z odsieczą, pani cyberredaktor. usrało ci się, że ktoś kogoś zawsze broni, i trzymasz się tego tak kurczowo jak swoich bukowatych tunik w kolorze nadziei.
                                            ani my nie bronimy gamy, ani gama nie broni nas. żadna ze stron nie czuje potrzeby ani bronienia, ani bycia bronioną. miewamy wspólne zdanie, i czasem je wyrażamy. a ty a piat' to samo, uuu, patrz, nikt nie broni. a przed kim tu bronić? przed tobą? bhehehe. not really.
                                          • suki-z-godzin Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 30.01.22, 18:13
                                            bergamotka77 napisała:

Zauwazylas ze
                                            > zwykle suki przybywaly z odsiecza a tu nikogo? Chyba wstydza się twoich występó
                                            > w. Bo fakt, niektóre z nich wredne ale blyskotliwe. Ty nie.
                                            >

Berga, ja cie bardzo proszę, nie wycieraj sobie pysia naszym nickiem, bo otłuścisz...
                                            • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 30.01.22, 19:07
                                              Nie pochlebiaj sobie. To nie o tobie! big_grin
                    • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 28.01.22, 21:14
                      To jest dla ciebie snobizm? Ze ktos podrozuje, zna jezyki i mieszka pod Warszawa? Aha big_grin W moim otoczeniu to norna.
                    • ichi51e Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 28.01.22, 21:21
                      co ty wygadujesz przecież berga napisała ze syn z języków słaby....
                      • gama2003 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 28.01.22, 22:00
                        To musi być przechlapane.

Nie zliczę ile razy nabijała się, gdy ktoś na forum przyznawał braki.
                        Albo robił błędy pisząc coś po angielsku czy francusku.

Mam nadzieję, że z dziecka nie szydzi.
                        • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 28.01.22, 22:35
                          Co to to znaczy "przyznawał braki"? Twoja polszczyzna jest interesująca big_grin
                          • gama2003 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 28.01.22, 22:51
                            Wycięłam część wypowiedzi i tak zostało
                            Ale zrozumieć można.

Nie zarabiam piórem a znacznie fajniej. I pisać mogę jak chcę ☺.
                            • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 28.01.22, 23:00
                              Dużo bys piórem ne zarobiła big_grin
                              • gama2003 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 28.01.22, 23:06
                                Rozczulające.

Ty raczej kokosów również do domu nie dostarczasz.
                                Na forum pióro masz z tych słabujących.
                                Zarabiając piórem powinnaś się tu wyróżniać in plus a w porównaniu z np.niepisarką Danielą, czy wieloma innymi z madrym i lekkim piórem zamykasz stawkę.
                                • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 28.01.22, 23:39
                                  Z tych slabujacych? big_grin Ty piszesz jak analfabetka. O moje kokosy się nie martw big_grin Ty bys z głodu umarła z twoją polszczyzna.
                                  • gama2003 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 28.01.22, 23:46
                                    Wiem, ze nie łapiesz.
                                    Masz bardzo proste słownictwo i prosty odczyt 😄tekstów niewłasnych.
                                    A już z pewnością nie umiesz bawić się językiem nudziaro.

A tego bym oczekiwała po Twojej profesji.
                                    Asy dziennikarstwa to kompletnie inna liga, nawet w zwykłej rozmowie wyczuwalna.
                                    I nie próbuj, zawodowo nie imponujesz tutaj nikomu, nie zamieniłabym się nawet na pięć minut.
                                    • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 28.01.22, 23:51
                                      Jesteś zabawna gamusiu ze swoim, excusez le mot, "wyzej sram niz doope mam". Bawisz mnie tym nieustannie. Ty asy to widzialas w talii kart tongue_out Co sprawiło, ze jsteś tak zakompleksiona? Ponoć masz pozycje?
                                • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 28.01.22, 23:42
                                  Mówi się "zarabiać kokosy" a nie dostarczać big_grin Nie znasz podstawowych związków frazeologicznych.
                                  • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 28.01.22, 23:43
                                    Albo "zbijać kokosy".
                                    • gama2003 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 28.01.22, 23:49
                                      Coś jeszcze ze slownika przepiszesz 😄.
                                      Piszę jak chcę i mimo kompletnie innego wykształcenia nawet ja żongluję slowem sprawniej niż ty.
                                      Bawi mnie przekręcanie i żart słowny, wiesz.
                                      Co najdziwniejsze - malo jest osób, które tego nie łapią 😄.
                                      • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 29.01.22, 00:04
                                        No nie zonglujesz, ewentualnie przysrywasz.
                                        Piszesz kazde zdanie w oddzielnym wersie.
                                        Jak wiersz.
                                        To zauważyłam.
                                        Ewidentnie humanistycznego wykształcenia nie masz.
                                        Ani poczucia humoru czy tez dystansu do siebie.
                                        • latarnia_umarlych Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 29.01.22, 10:40
                                          Berga,
                                          Odpowiedz wreszcie na pytanie, w jaki sposób Żydzi i prawosławni wpływają na prawodawstwo w Polsce, a ich światopogląd na polskie bombelki innych wyznań/ateistyczne? I to jeszcze "o wielce bardziej niż katolicy"
                                          Przestań się wić i odpowiedz.
                                          • gama2003 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 29.01.22, 11:43
                                            No przecież, że nie napisze.

Bo takich wpływów te religie nigdy nie miały i nie mają. Typowa narracja - a bo Żydzi, a bo inni....
                                            Berga w merytorycznej dyskusji ?
                                            Prędzej piekło ostygnie.
                                            • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 29.01.22, 12:00
                                              "No przecież" a co to za zwrot w polszczynie?
                                              Regionalizm, język potoczny?
                                              Gamusiu rozwiń
                                          • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 29.01.22, 12:03
                                            Dlaczego zydzi mają wpływać na prawodawstwo w Polsce? Wpływa religia dominująca. Podobnie jak katolicy zupełnie nie mają wpływu na prawodawstwo w Izraelu. Zrozumiałaś teraz?
                                            • latarnia_umarlych Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 29.01.22, 12:15
                                              bergamotka77 napisała:

> Dlaczego zydzi mają wpływać na prawodawstwo w Polsce? Wpływa religia dominująca
                                              > . Podobnie jak katolicy zupełnie nie mają wpływu na prawodawstwo w Izraelu. Zro
                                              > zumiałaś teraz?
                                              >

No co ty powiesz? 😂
                                              To dlaczego ileś postów klepiesz, że ma?

Wszystko wisi, klamczuszko.
                                              mia_mia:
                                              "Żydzi i prawosławni nie włażą z butami w życie przeciętnego Polaka, nie wpływają na władzę i prawodawstwo, nie narzucają swoich przekonań i tradycji dzieciom, które rodzice chcą trzymać z daleka od tej instytucji."
                                              bergamotka_77:
                                              "Nieprawda. Narzucaja o wiele bardziej niz katolicy."
                                              I dalej reszta postów, w których próbujesz udowodnić, że nasz rację, ale przykładów nie pasz i brniesz w jakiś Izrael.

No, słucham.
                                              • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 29.01.22, 12:17
                                                Narzucają swoim wyznawcom ignorantko. Serio trzeba ci wszystko napisać DUŻYMI LITERAMI?
                                                • latarnia_umarlych Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 29.01.22, 22:59
                                                  bergamotka77 napisała:

> Narzucają swoim wyznawcom ignorantko. Serio trzeba ci wszystko napisać DUŻYMI L
                                                  > ITERAMI?
                                                  >

ROTFL. Płaczę.
                                                  Ty dalej nie zrozumiałaś, co napisała mia_mia i na jaki temat się rzucasz?
                                                  Podpowiadam: na twoje pytanie, czemu ateistki nie czepiają się Żydów i prawosławnych, dostałaś odpowiedź cytowaną wyżej (może przeczytaj jeszcze raz), że Żydzi i prawosławni nie wpływają na życie swoich nie-wyznawców i na prawodawstwo w Polsce
                                                  Na co piszesz, że wpływają bardziej niż katolicy. Poproszona o przykłady bełkoczesz coś o ortodoksyjnych Żydach w Izraelu i nie wiem, czy rzniesz głupa, czy naprawdę nie zrozumiałaś o czym jest dyskusja i post, na który odpowiadasz.
                                                  Spróbuj jeszcze raz, może załapiesz sens, albo przeczytaj komuś na głos, może ci wytłumaczy.
                                                  Przecież masz dwa dyplomy, litości.
                                                  • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 29.01.22, 23:08
                                                    Latarnio przeczytaj jeszcze raz i napij sie meliski bo się zbytnio podniecasz tematem. Jesteś tak głupia, ze sądzisz, że w kraju o tradycji katolickiej wpływ na twoje życie będą mieli żydzi albo prawoslawni? 🤦‍♀️
                                                  • latarnia_umarlych Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 29.01.22, 23:27
                                                    bergamotka77 napisała:

>Jesteś tak głupia, ze sądzisz, że w kraju o tradycji katolickiej wpływ
                                                    > na twoje życie będą mieli żydzi albo prawoslawni? 🤦‍♀️
                                                    >

Lol. Przecież właśnie ty to napisałaś. Że Żydzi i prawosławni narzucają swój światopogląd Polakom o wiele bardziej, niż katolicy.

Tak. Jesteś aż tak głupia.
                                              • gama2003 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 29.01.22, 12:37
                                                Nie da rady.
                                                Nasza wszechstronna rozmówczyni w życiu się nie odniesie to własnych cytowanych tu słów.
                                                Teraz będzie szyć i koty ogonem odwracać.
                                                W Bergamotek junior w katolickiej rozmodlonej szkole wyląduje i za lat parę podobne mądrości będzie głosił.

Szkoda energii na dysputy, jeśli ktoś własnych słów nie potrafi merytorycznie osadzić w realiach o którym niby ze znawstwem mówi.
                                                • gama2003 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 29.01.22, 12:37
                                                  O ktorych
                                        • gama2003 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 29.01.22, 11:36
                                          Oddzielam wersy bo tak lubię pisac na forum.
                                          Zresztą w rozmowie z Tobą zwiększa to szansa na zrozumienie.

Wapaha kumpela Twoja ma z kolei manierę dzielenia wypowiedzi na zdania i komentarz wlasny pod kazdym kolejnym.
                                          Co bywa zabawne, bo kontekst caloksztaltu znika i sens traci.
                                          Wolno jej, wolno i innym.

I nie rozbawiaj mnie szpanem na własne humanistyczne wykształcenie.
                                          Z czym do ludzi ?

To wykształcenie z ludzi zdolnym robi smakowitych rozmówców i specjalistów.
                                          W wielu humanistycznych dziedzinach.
                                          A Ty masz braki w wiedzy ogólnej, klapki na oczach i niezaslużony samozachwyt posiadaną inteligencją.
                                          Może imponujesz sama sobie tym podwójnym dyplomem. W moim środowisku to norma, lubisz to zdanie, więc robię ci przyjemność.

I raz jeden napiszę - też mam dwa ☺. I ze znanych osobiście forumek - mają więcej.
                                          Plus ubaw na forum, gdzie machasz dyplomem humanistki nie czując obciachu.

• bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 29.01.22, 11:48
                                            Chwala Bogu, że to dla mnie
                                            bo juz myślałam, ze wydaje ci się
                                            ze jestes poetka big_grin
                                            Skoro jestes "niepisarką" jak daniela
                                            To moze chociaż poetką?
                                            Mam humanistyczne i ekonomiczne
                                            gamusiu
                                            Matematykę też dobrze ogarnialam
                                            Tak mają ludzie zdolni
                                            Ze są wszechstronni
                                            Ostatnio dostałam ofertę pracy
                                            w charakterze ekonomisty researchera
                                            w miedzynarodowej firmie
                                            co mnie ubawilo.
                                            Ale to fakt.

A wapaha to nie moja kumpela
                                            Czasem się zgadzamy
                                            Czasem mnie ochrzani
                                            Ale nie mam żalu
                                            • gama2003 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 29.01.22, 12:03
                                              Bardzo mnie bawi Twoja wypowiedź w kontekście braku wiedzy czym się zajmuję ☺.
                                              Z tymi, jak marzysz, ośmioma klasami podstawówki i terminem u szewca ☺.

To już masz ekonomiczne i humanistyczne ?
                                              Dawaj więcej ! Leonarda Dawnincziowa !

Poziom jaki na forum prezentujesz pokazuje liśnięcie wiedzy przez grube opakowanie 😄.

Bycie poetką zostawiam dla poetów.
                                              Chciałabyś mi dokuczyć, ale żałośnie pudłujesz. Nawet nie trafiłaś w odległą okolicę.
                                              Odpisz może dziewczynom, jak prawosławni i Żydzi na prawodawstwo, szkolnictwo i wychowanie dzieci ( innowierców czy ateistów ) w Polsce wpływają. Na politykę też, wszechstronna jesteś.

Możesz wierszem, lub trzynastozgloskowcem. Z uwzglednieniem zagadnień ekonomicznych 😄, bo skoro wpływają i dręczą, to i materialne straty katolicy odczuwają.
                                              Wykorzystaj raz to wykształcenie i zaimponuj forum.

• bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 29.01.22, 18:35
                                                "Lisniecie wiedzy" big_grin Aha. Skończyłas chociaż podstawówkę? Nie, przepraszam ty zonglowalas slowami na lekcjach polskiego zamiast ogarnąć ortografię i frazeologizmy.
                                                • krolewska.asma Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 29.01.22, 18:47
                                                  Berga a może ona tez ma dysleksja
                                                  Chciałabyś żeby ktoś szydził Tak z twojego synka ?
                                                  • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 29.01.22, 21:52
                                                    krolewska.asma napisała:

> Berga a może ona tez ma dysleksja
                                                    > Chciałabyś żeby ktoś szydził Tak z twojego synka ?

Ma syna z dysleksja i jest "niepisarka jak daniela" ale ortografow nie robi zazwyczaj. Raczej używa regionalizmów z południa Polski, które lubię, ale nie u niej. Ona ma inny typ dysfunkcji, nazywa się to snobizm i " Wyżej sram niż dude mam" oraz "Mam pozycję, kto u mnie nie bywa". Żałosna i zabawna forumka.
                                                  • gama2003 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 29.01.22, 22:20
                                                    Skarbie napisałam a zamiast ą.
                                                    I to pachnie Ci gwarą śląską pewnie ☺.
                                                    To stąd to południe Polski ?
                                                    Pudło.
                                                    Ale ciesz się.
                                                    I tak niczego nie wiesz i wiedzieć nie będziesz.
                                                    ☺
                                                  • gama2003 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 29.01.22, 22:26
                                                    Snobizm na Warszawę i Batorego, oraz damę światową to Twoja wizytówka forumowa 😄.
                                                    Pisanie, że jestem snobką jest tak głupie, że pozostaje sie tylko perliście roześmiać.
                                                    A kto tu się chrzestnym pilotem chwalił ☺?
                                                    I ciągle - w moim środowisku to fiu fiu, normalne ?

Oj Berga Berga, żal przerywać rozrywkę. Zazdrościsz a sama nie wiesz czego 😄.
                                                    Dysleksja mojego syna nikomu problemu nie robi, wręcz pisałam o tym broniąc twojego. Żal mi go, w takim gnieździe geniuszu. Ale w sumie nie powinnam, z połową genów mamusi samozachwyt murowany, nawet jak powodów nie będzie.
                                                  • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 29.01.22, 22:41
                                                    Snobizm na Warszawę, w której nie mieszkam od dekady i na szkole, której syn jest absolwentem? big_grin To dobre, tego nie grali. A najbardziej mnie bawi podniecenie, jakie wywołała wzmianka o chrzestnym pilocie. Starszego chrzestna jest architektka i też nią powinnam się chyba pochwalić? Wspomniałam o tym, że znam blisko pilotow i są to rozsądni ludzie- jednego wybraliśmy na chrzestnego naszego syna, bo to przyjaciel od lat mojego męża. A ty sie tak podniecilas tym faktem, że juz nie doczytałaś o czym była mowa. Jesteś smieszna jak zawsze, bo nawet nie zabawna.
                                                • gama2003 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 29.01.22, 22:34
                                                  Cóż, zdałam maturę z języka polskiego celująco.
                                                  Takie zdziwko.
                                                  😏

Ciesz sie ciesz, bo brzmisz jakbyś pierwsza w rodzinie tytuł magistra otrzymała. I do dziś zachwycona tym faktem jedziesz na tej emocji ☺.
                                                  Na forum jesteś ostatnia do bycia autorytetem lingwistycznym ?
                                                  Na marginesie, z tematów dys.
                                                  Masz dys- interpunkcję ?

• bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 29.01.22, 22:51
                                                    Nie mam czasu na interpunkcję, choć ja dobrze znam. Gdybyś pisała tyle co ja zawodowo też nie zawracalabys sobie tym głowy w prywatnym czasie. Stąd powiedzenie "Szewc bez butow chodzi" big_grin
                                                  • ginger.ale Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 30.01.22, 14:09
                                                    bergamotka77 napisała:

> Nie mam czasu na interpunkcję, choć ja dobrze znam.
                                                    >

Wklej To sobie do sygnaturki, nadaje się. 🤣
                                                  • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 29.01.22, 22:57
                                                    Na prowincji wszystko możliwe. Raczej w topowym lkceum ci jej nie postawili. Shame on you anonimowe liceum niepisarki gamy! big_grin A teraz skup się: ja napisałam maturę z polskiego ma szostke w topowym warszawskim liceum a na studiach mialam 5 (bo 6 nie bylo) u wybitnego jezykoznawcy prof. Bralczyka smile Tadam, gama zaorana!
                                                  • ichi51e Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 29.01.22, 22:58
                                                    no fajnie ale to było 30 lat temu kobieto...
                                                  • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 29.01.22, 23:00
                                                    Jakie 30. 20! wink A pewna formacja zostaje.
                                                  • mia_mia Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 29.01.22, 23:25
                                                    Zapomniałaś, ze wątek jest o tym, że chcesz posłać dziecko do katolickiej szkoły na prowincji, a przynajmniej podmiejskiej? Marki zdaje się mocno katolickie i propisowskie są, niby blisko Warszawy, ale jednak trochę inny świat.
                                                  • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 29.01.22, 23:47
                                                    Nie, nie są propisowskie. I nie, nie jest to prowincja, 10 km do centrum Wawy, czyli Pałacu Kultury - bliżej niż z Ursynowa, który był zresztą podwarszawską wsią.
                                                  • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 29.01.22, 23:57
                                                    Zauwaz, że Ursynow w obecnej postaci ma jakies 45 lat bo z tego, co wiem pierwsze osiiedla wtedy powstawaly. A Marki? Prawa miejskie mają od lat 20. XX wieku. Z czym do ludzi?
                                                  • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 30.01.22, 00:05
                                                    Specjalnie sprawdziłam. Ostatnie wybory wygrał Trzaskowski smile
                                                  • mia_mia Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 30.01.22, 00:09
                                                    Pisałam o parlamentarnych
                                                  • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 30.01.22, 00:13
                                                    To bylo juz 3 lata temu - ostatnie byly prezydenckie.
                                                  • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 30.01.22, 00:16
                                                    Prawie 10 szkol na 25-tysieczne miasto to sporo. Warszawska Bialoleka tyle nie ma.
                                                  • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 30.01.22, 00:17
                                                    33-tys. Sorry wink
                                                  • lauren6 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 30.01.22, 14:29
                                                    > Ursynow w obecnej postaci ma jakies 45 lat bo z tego, co wiem pierwsze osiiedla wtedy powstawaly. A Marki? Prawa miejskie mają od lat 20. XX wieku. Z czym do ludzi?

Marki to nawet własną mafię miały w latach 90 tych. Bieda z nędzą ten Ursynów. Z czym do ludzi? Nawet Vega nie nakręciły o nich filmu!
                                                  • krolewska.asma Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 30.01.22, 14:31
                                                    Bareja o was kręcił i są o wiele lepsze nic wypociny vegi
                                                  • ichi51e Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 30.01.22, 14:36
                                                    🤣🤣🤣 przyznam ze śmieszy mnie ta gałąź podwójnie jako ze miałam przyjemność mieszkać na Zaciszu w czasach gdy kursowały tam autobusy 2 strefy. cywilizacja kończyła się na dworcu wileńskim...
                                                  • mia_mia Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 30.01.22, 00:03
                                                    Wyniki wyborów nie są tajne, nie wiesz jak głosowali twoi sąsiedzi? Jeśli nie wiesz to sobie sprawdź. Z ciekawości sprawdziłam, jedyne szkoły w okolicy o takim „profilu”, to Michalici i katolicka w Ząbkach, generalnie bardzo ubogo ze szkolnictwem prywatnym w okolicy.
                                                  • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 30.01.22, 00:05
                                                    No to nie masz pelnej wiedzy.
                                                  • mia_mia Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 30.01.22, 00:07
                                                    Proszę
                                                    mazowieckie.szkolypodstawowe.edubaza.pl/serwis.php?s=1271&pok=17673&c1m=834
                                                  • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 30.01.22, 00:19
                                                    Ubogo bo blisko Warszawa i jej szkoły.
                                                  • mia_mia Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 30.01.22, 00:27
                                                    Wspomniałaś, że szkoła ma być blisko, więc warszawskie odpadają przy takim założeniu, czyli wybór masz z tych, które zalinkowałam, no chyba, że inne na Radzymińskiej, obie katolickie, ale już nie w Markach.
                                                  • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 30.01.22, 00:41
                                                    Warszawę też mam blisko I jej nie wykluczam bo 4 czy 6 km to bez różnicy.
                                                  • lauren6 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 30.01.22, 13:55
                                                    "Warszawę też mam blisko"

Tak tak, palcem na mapie bliżej do centrum niż z Kabat. W praktyce te 6 km to godzina stania w korkach w godzinie szczytów, Warszawianko z bożej łaski.
                                                  • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 30.01.22, 14:03
                                                    No ty jesteś warszawianka szczególnie Lauren wink Korków nie ma żadnych, jezdzi się przyjemnie do pracy w centrum. Ursynow i Mokotów za to zapchany zawsze.
                                                  • krolewska.asma Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 30.01.22, 14:09
                                                    Berga ale słoiki nigdy nie pójdą mieszkać do Marek bo oni chcą mieć adres żeby pisało „Warszawa „.
                                                    Po to przyjeżdzają do stolicy
                                                  • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 30.01.22, 16:12
                                                    krolewska.asma napisała:

> Berga ale słoiki nigdy nie pójdą mieszkać do Marek bo oni chcą mieć adres żeby
                                                    > pisało „Warszawa „.
                                                    > Po to przyjeżdzają do stolicy

Dobrze powiedziane asma big_grin
                                                  • lauren6 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 30.01.22, 13:57
                                                    Niby te Marki tak blisko Warszawy, a jednak z twoich postów bije głęboka prowincja.
                                                  • gama2003 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 30.01.22, 18:52
                                                    Zaorana !??????

Rozbawiona tym razem do łez 😁😁😁😁
                                                    Topowe liceum w regionie, topowe ☺. Do dziś w górze rankingu.
                                                    A szóstka na maturze to nie wyczyn. Miałam komplet i co z tego ?
                                                    Dzieciom mogę się pochwalić, bo nikogo innego na tej planecie to nie interesuje.

Co mnie obchodzą Twoje oceny na studiach, jak przelożenia na karierę nie mają. A nawet na poziom zwykłych tekstów na forum.
                                                    Nie wytrzymałam i pokazalam ten wpis mężowi, wraz z kontekstem rozmowy.
                                                    Nie zacytuję komentarza, ale kolejną osobę rozbawiłaś pudłując.
                                                  • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 30.01.22, 19:01
                                                    Ojej męża wzywasz na pomoc? Niemcy mnie biją? big_grin Śmieszna jesteś gama i z kazdym postem coraz bardziej zenujaca. Poskarż się mu jeszcze! big_grin Nie obchodzisz mnie ani ty ani twój mężuś.
                                                  • gama2003 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 30.01.22, 19:14
                                                    Na pomoc ? 😄
                                                    Zapytał z czego się śmieję, to mu opowiedziałam.
                                                    Ty serio jesteś nienormalna.
                                                    Myślisz, że jestem przejęta tym co piszesz ? Bawię się tą rozmową, bo jest tak kuriozalna, że nic tylko śmiać się głośno.
                                                  • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 30.01.22, 19:25
                                                    Jesteś przejęta i coraz większe byki walisz - im bardziej się starasz blysnac intrligencja i oczytaniem. Aż suka przybiegla z odsiecza, bo widzi jak się pogrążasz. Mężuś tez wezwany na pomoc. Niezly kabaret. Jezu zrobiłaś mi dzien niepisarko.
                                                  • gama2003 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 30.01.22, 20:55
                                                    Mężuś na pomoc ?
                                                    Ty serio żyjesz w równoległej rzeczywistości.
                                                    Wiem, zaśmiał się a powinien zakochać ! Walnąć drzwiami i już jechać pod Warszawę !
                                                    😄

I jestem rozbawiona, nie przejęta 😄😄😄😄
                                                  • suki-z-godzin Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 30.01.22, 19:17
                                                    bergamotka77 napisała:

> Nie obchodzisz mni
                                                    > e ani ty ani twój mężuś.

Płaczę.
                                                    Łzy ocieram.
                                                    Gama, ty to masz kondycję, tyle czasu się mordować z takim tytanem ripost ciętych i klasycznych big_grin
                                                  • gama2003 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 30.01.22, 20:59
                                                    Sama widzisz, że zabawa przednia.
                                                    Resetuję się 😄 przed przeprowadzką.
                                                    Miło studia powspominać i poczytać, że ktoś wnukom będzie opowiadał o ocenach licealnych. Ciekawe ile razy otoczenie slyszało te chwalebne historie 😄.
                                                  • gama2003 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 30.01.22, 19:06
                                                    A ! Mam nadzieję, że profesor Bralczyk nie śledzi Twojej kariery, po co mądremu chłopu takie rozczarowanie.

To komletnie rozbrajające, ze stara zgorzkniała baba wypisuje, że piątki na studiach dostawała. Bo szóstek nie było.
                                                    Ale piątki z plusem były na moich uczelniach, a jesteśmy w podobnym wieku.
                                                    Nie miałaś ? Wstyd ! ☺

I stypendia naukowe .
                                                    Miałam i co ?
                                                    Zaorałam Cię 😄😄😄😄😄?????

Boże, ale Ty jesteś infantylna i śmieszna

• bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 30.01.22, 19:10
                                                    Ojej gamunia poczuła się gorsza i rywalizuje big_grin Żałosna jesteś. Z profesorem zdarzyło mi sie spotkać zawodowo i bardzo się ucieszyl, że bylam jego studentką. Bo ma klasę, której tobie brak. I zadna "pozycja" ci jej nie wypracuje. Sorry.
                                                  • gama2003 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 30.01.22, 19:21
                                                    Nie rywalizuję, tu na forum na bank nie jestem wyjątkowa.

Tylko tobie sie wydaje, że jako jedyna dobrze się uczyłaś.
                                                    Jest tu pełno babek po trudnych kierunkach, z doktoratami i robiących mega ciekawe rzeczy w życiu. Bo ono toczy się dalej i mało kto ma potrzebę jarać się ocenami z liceum, czy studiów.
                                                    Dla dojrzałych osób to były momenty chwilowej frajdy i satysfakcji. Miłe wspomnienie a nie glejt na którym jadą na forum 😄😄😄😄.
                                                    Bralczyk to osoba miła i z klasą, wierzę że potrafił się zachować 😄
                                • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 28.01.22, 23:46
                                  Też nie jestem pisarką smile Boze jakie ty farmazony wypisujesz gama. Jak nie pijesz, to tym gorzej, bo nie ma na co zrzucic winy wink
                                  • gama2003 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 28.01.22, 23:51
                                    Ale piórem marnym zarabiasz.
                                    I łapiesz tylko to co wprost napisane, Ala ma kota - ten poziom zrozumienia tekstu.
                                    • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 28.01.22, 23:56
                                      Na szczęście nie ty to oceniasz. A na zarobki nie narzekam big_grin Tak, wiem moi pracodawcy się nie znają wink
                                    • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 28.01.22, 23:58
                                      Lapie przede wszystkim to, co po polsku jest napisane. I jeszcze w kilku innych językach tongue_out Ale poprawnie. Ty nawet w rodzimym nie potrafisz się wyslowic.
                                      • gama2003 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 29.01.22, 11:40
                                        Jasne.

Warczysz a pojęcia nie masz jakimi językami władam i na jakim poziomie.
                                        I nie dowiesz się humanistko, wstydzie alma mater x2 😄.
                                        • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 29.01.22, 11:57
                                          Warczysz? big_grin Dlaczego oj dlaczego
                                          Nie znasz znaczenia słów
                                          W języku polskim
                                          Gama spala na polskim
                                          Chociaż nie
                                          Ona zonglowala
                                        • bergamotka77 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 29.01.22, 12:01
                                          gama2003 napisała:

> Jasne.
                                          >
                                          > Warczysz a pojęcia nie masz jakimi językami władam i na jakim poziomie.

Dobra rada: naucz się najpierw polskiego. Nie dziękuj.
                                          • gama2003 Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 29.01.22, 22:13
                                            Polski znam wystarczająco by zawodowo się nie kompromitować 😄, tak jak pewna wszechstronna forumka na naszym forum.

Południe Polski, regionalizmy, znowu kułą w plot😄 w wydawaloby się, że zdolni matematycznie w logikę UMIĄ 😄.

Błąd robię szybko pisząc i nie czytając przed wysłaniem, ale w nosie to mam.
                                            W sumie fajnie, bo dzięki temu Berdze się wydaje, że coś wie.
                                            Niech ma.
    • novembre Re: Sytuacja szkolna. Jestem w kropce 28.01.22, 20:25
      Wybieram bramkę numer dwa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka