Dodaj do ulubionych

Multicoocer

04.02.22, 19:12
Czy któraś z e- matek może podzielić się opinią. Chciałabym kupić takie urządzenie, które piecze, ma funkcję wolnowaru , szybkowaru, gotowania zup . Są różnych firm, o różnych pojemnościach i mam mętlik w głowie. Czy rzeczywiście się przydaje, czy będzie kolejnym gadżetem, zalegającym w szafce. Mam szybkowar - czasem używam, jogurtownicę - użyłam kilka razy. Chciałam kupic jeszcze wolnowar, ale pomyślałam o multicokerze. Co sądzicie?
Obserwuj wątek
    • banicazarbuzem Re: Multicoocer 04.02.22, 19:50
      Ja mam, kupiliśmy wiele lat temu przy okazji poważnego remontu, nie mieliśmy gazu a w domu było dwoje małych dzieci.
      Teraz stoi nie używany bo mam lidlomix ale był czas, że multi był używany bardzo często, nawet pożyczałam koleżankom kiedy była taka potrzeba.
    • alpepe Re: Multicoocer 04.02.22, 19:58
      Ja miałam wolnowar, kupiłam praktycznie nówkę przez ogłoszenia drobne. Cóż, dla mnie za wolny, ale ja zawsze robię wszystko na ostatnią chwilę, oddałam byłemu mężowi, który ma też multicookera. Były mąż używa chyba w domu, a w pracy ma multicookera, ale nawet jemu wolnowar jest za wolny. Multicookerowi się coś ułamało w pokrywie, nie wiem, dlaczego, po dwóch latach, ale poza tym były mąż jest zadowolony.
      • nicknanowyrok Re: Multicoocer 04.02.22, 20:02
        Przeczytałam "multicycer" big_grin

Pisze się ...cooker, no chyba że pisownia nicka zobowiązuje wink
      • extereso Re: Multicoocer 04.02.22, 20:03
        Ja koło siódmej nastawiam sos boloński, potem idę do pracy, wracam koło pierwszej w środy i wtedy mam pyszny sosik. W inne dni wracam 16, ale też bym coś rano nastawiała, tyle że pomysłów nie mam.
        • alpepe Re: Multicoocer 04.02.22, 20:13
          No cóż, ja kiedyś nastawiłam gulaszową bodajże, po 12 godzinach jeszcze nie był gotowy, dziękuję, postoję.
        • memphis90 Re: Multicoocer 04.02.22, 20:16
          >wracam koło pierwszej w środy
          A którego dnia nastawiasz pyszny sosik ?
          • extereso Re: Multicoocer 04.02.22, 20:22
            W grudniu.
    • leyla76 Re: Multicoocer 04.02.22, 20:09
      Mam instant pot i bardzo go lubię.
      Wszelkie potrawy z wołowina super, gotowanie na parze, risotto, zupy kremy itp. Wszystko gotuje sie o wiele szybciej, mieso zawsze mięciutkie.
      Robię w nim tez jogurt, zawsze wychodzi idealny.
      Nigdy nie korzystałam z funkcji wolnowaru, oraz rzadko gotuje w nim ryz, bo po prostu nie mogę wyczaić ile czasu go gotować.
      • pierwszychleb Re: Multicoocer 04.02.22, 21:51
        Tez mam. Korzystam z podobnych funkcji, glownie zupy, gulasze, zeberka itp. Gdybym miala znowu kupowac to kupilabym cos tanszego a podobnego, jakis kenwood czy cos, zwracajac uwage czy ma odpowiednie funkcje i jak duzy jest gar ( im wiekszy tym lepiej). Ale tak czy siak jest fajny i uzywam duzo.
        Na parze malo w nim gotuje bo malo sie miesci, jarzyny ok ale juz pampuchy nie.

Do ryzu mam inna maszyne bo wole, ale w instant pot masz opcje ryz to chyba jest 12 min.
      • fragile_f Re: Multicoocer 05.02.22, 04:59
        Ryż 4 minuty i 10 minut ma dochodzić (natural release) smile

Z rzeczy niewymienionych - gotuje w nim też jajka (wreszcie zrobić za każdym razem twardawe żółtko z odrobiną miekkiego w środku), łosoś na parze, sernik w kąpieli wodnej.

Jak gotujesz warzywa na parze? Mnie zawsze wychodziły połowicznie rozklapciane, polowicznie twarde uncertain
        • pierwszychleb Re: Multicoocer 05.02.22, 09:41
          Gotowalam w nim warzywa dla niemowlakow wiec na miekko.
          Na parze gotuje w parowniku aluminiowym lub bambusowym.
        • leyla76 Re: Multicoocer 09.02.22, 10:34
          To tez chyba zależy od ryżu, bo mnie zazwyczaj wychodzi twardawy i musze dolewać wody i puszczać jeszcze raz na 2-3 min. Więcej zachodu dla mnie, niż na kuchence, a czasowo wychodzi to samo.
          Biały ryz gotuje sie jakieś 20 min na kuchence. Dziki czy brązowy troche dłużej.
    • howkeye Re: Multicoocer 04.02.22, 20:27
      Mnie funkcja wolnowaru najbardziej interesuje. Wkładam mięso wieczorem i następnego dnia gotowe? Ale czy się nie zepsuje przez tyle godzin w niezbyt wysokiej temperaturze?
      • klementyna156 Re: Multicoocer 04.02.22, 20:33
        Nie mam multicookera, mam i lubię wolnowar, to się wypowiem smile.
        Nie, nic się nie psuje - wręcz przeciwnie, jest idealnie zrobione na obiad następnego dnia, jeśli nastawiam na noc, a nawet ciepłe, bo przez 4 godz po ugotowaniu ma domyślnie funkcję "trzymaj w cieple". Jedyna wada - o ile to wada - że w nocy intensywnie pachnie, w sumie na cały dom. Ale to są przyjemne zapachy wink
        • antykaa Re: Multicoocer 04.02.22, 20:42
          Ja mam i czesto uzywam. Wez taki, ktory mozesz nastawic z opoznieniem. Np. nastawiasz, ze ryz bedzie gotowy za 4h. Mi sie to super sprawdza - ide pracowac, wracam za kilka godzin i mam gotowy ryz, czy kasze. Sprawdz tez, czy ma funkcje wolnowaru i jogurtownicy. Jesli chodzi o sam garnek to koniecznie taki, zeby byl z wykonany z takiej powloki cos a la teflon. Ja mam 3 garnki, a raczej mialam, bo jeden wywalilam, bo sie wszystko w nim przypalalo. Idealnie by bylo, gdyby sam garnek mial uchwyty - moje garnki nie maja i opcje wlaczenia pieczenia z opoznieniem (moj nie ma). W moim wkurza mnie jeszcze to, ze zawsze trzyma temperature juz po zakonczeniu gotowania/ pieczenia. Kupilam go jakies 8 lat temu, moze teraz sa lepsze modele.
          • mysz1978 Re: Multicoocer 04.02.22, 20:46
            miałam - firmy Redmond. Nie sprawdził się, zbyt powoli sie wszystko robiło, sporo prądu żarło... Dla mnie kompletnie zbędna rzecz (zajmująca sporo miejsca), więc się pozbyłam
        • howkeye Re: Multicoocer 04.02.22, 21:04
          A rybę tez można w wolnowarze przygotować np łososia?
          • klementyna156 Re: Multicoocer 04.02.22, 21:26
            Wszystko można, co lubi długie duszenie w sosie/ gotowanie. Warzywa, zupy, mięsa, desery, sosy, niemal wszystko się da.
            Przepisy sobie przejrzyj, ja zaglądam często na stronę producenta, dodają wciąż nowe, wiele mi się bardzo sprawdziło.
            • howkeye Re: Multicoocer 04.02.22, 21:29
              A jakiej firmy masz wolnowar?
              • klementyna156 Re: Multicoocer 04.02.22, 21:33
                Mam crockpota. Tu masz stronę z przepisami: www.crockpot.pl/przepisy
                • howkeye Re: Multicoocer 04.02.22, 21:41
                  Dziękuję bardzo.
              • senin1 Re: Multicoocer 04.02.22, 22:28
                Ja bym samego wolnowaru nie polecala. Natomiast Multicooker jest super. Masz jeden gadzet do prawie wszystkiego. Ja kupilam to ustrojstwo, jak mi wysiadl ryzowar. Kupilam glownie do gotowania ryzu, ale teraz uzywam do wszystkiego. Moj ma dwie funkcje wolnowaru - 8 i 4 godziny. Uzywam ich do curry, golabkow, wywaru itd. Ma tez funkcje smazenia (searing) ktora nadaje sie rowniez do 'szybkiego' gotowania. No i jest jeszcze 'risotto' ale tego jeszcze nie uzywalam.

To najprzydatniejszy i najczesciej uzywany gadzet w mojej kuchni. Polecam.
                • noname2021 Re: Multicoocer 05.02.22, 01:26
                  Crockpot - czyli wolnowar jest idealny przy gotowaniu:

powidla ze sliwek - nigdzie tak wspaniale nie wychodza, nie trzeba mieszac, nie przypalaja sie, nawet cukru nie trzeba dodawac.

bigos.

chili con carne.
                  • senin1 Re: Multicoocer 05.02.22, 09:31
                    Crockpot - czyli wolnowar jest idealny przy gotowaniu

Nie watpie. Tylko ze to dodatkowy grat. W multicooker mozesz gotowac na wiele roznych sposobow (mozna tez na parze )

Mam od kilku lat , taki zwykly, nie wypasony i wszystko wciaz dziala. Jedyny zal, ze nie robia mniejszych, takicj na dwie szklanki ryzu, nie na szesc.
        • triismegistos Re: Multicoocer 05.02.22, 10:30
          To prawda, chyba żaden sprzęt nie emituje takich zapachów jak wolnowar.
    • howkeye Re: Multicoocer 05.02.22, 15:44
      Co sądzicie : Multicooker Cuckoo CMC-QSB501S, 1150 W, 5 l, biały, miedź lub SENCOR
      Kombiwar SENCOR SPR 4000BK lub ten TESLA MultiCook M80 Deluxe – wielofunkcyjny programowalny garnek elektryczny ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka