Dodaj do ulubionych

TK z kontrastem

11.02.22, 21:18
Pewnie wiele osób miało lub mieli bliscy, więc się zapytam. W opisach badania piszą, że skutki uboczne podania kontrastu zdarzają się rzadko, natomiast jak się poczyta doświadczenia pacjentów, to mam wrażenie, że dopadają prawie wszystkich i to nie w łagodnym wydaniu. Jak było u was? Moja główna wątpliwość dotyczy prowadzenia samochodu, oficjalnie nie ma przeciwskazań, ale wolałabym uniknąć ewentualnych niespodzianek.
Obserwuj wątek
    • engine8 Re: TK z kontrastem 11.02.22, 21:21
      Co to jest TK?
      • mia_mia Re: TK z kontrastem 11.02.22, 21:22
        Ct? Tomografia komputerowa.
        • engine8 Re: TK z kontrastem 11.02.22, 22:15
          OK... smile
          Mialem 3 x z kontrastem i zawsze to samo. Najbardziej przykry skutek uboczny to uklucie igla (chyba uzywaja grubej) a potem jak podaja/wpuszczaja kontrast to sie robi przez pare sekund zimno a potem goraco. I to mniej wiecje tyle ... Moze jak sie wstaje z "lozka" po kilkunastu minutach jezdzenie tam i z powrotem i zzatrzymywania oddechu to sie moze w glowie zakrecic? O i trzeb pic bardzo duzo przez nastepny dzien zeby ten kontrast wyplukac a wiec bieganie do lazienki.
      • thea19 Re: TK z kontrastem 11.02.22, 21:47
        trybunał konstytucyjny
    • lilia-anna Re: TK z kontrastem 11.02.22, 21:27
      Nie było mi nic zupełnie, jeśli Cię to pocieszy smile
      I nikomu z mojej rodziny ani znajomych tez nie.
    • rb_111222333 Re: TK z kontrastem 11.02.22, 21:28
      Moi rodzice mieli tomografię z kontrastem. Za drugim razem tata się nie zdecydował na kontrast, mamie nic nie było
      • mia_mia Re: TK z kontrastem 11.02.22, 21:29
        Dlaczego się nie zdecydował? Rzeczywiście coś mu było?
        • rb_111222333 Re: TK z kontrastem 11.02.22, 21:40
          Musiałabym dopytać, odpowiem Ci jutro
    • nickbezznaczenia Re: TK z kontrastem 11.02.22, 21:31
      Głupoty. Nie ma co czytać hipochondryków.
    • welcome_back Re: TK z kontrastem 11.02.22, 21:34
      Miałam kilkukrotnie, większość razy z kontrastem. Nie rozumiem - jakie skutki uboczne? Dziwne uczucie, jak Ci to wstrzykują? Max. kilkanaście sekund i z czapki. Swojego czasu, podczas diagnostyki, miałam kontakt z wieloma osobami po wielokrotnych badaniach. Nie spotkałam się ze skutkami ubocznymi kontrastu.
    • zerlinda Re: TK z kontrastem 11.02.22, 21:34
      Jeżeli ktoś jest uczulony na kontrast to poczuje się źle bardzo szybko. Zdarza się to rzadko. Samochód prowadzić można. No chyba że wystąpi wstrząs po podaniu kontrastu to wtedy lepiej, żeby ktoś taka osobę odebrał. Ale to rzadko się zdarza. Bardzo rzadko dochodzi do zgonu. Moja koleżanka była reanimowana, na szczęście żyje.
    • szmytka1 Re: TK z kontrastem 11.02.22, 21:38
      Miałam w listopadIe TK głowy z kontrastem. Wyszłam do domu i wróciłam do domu, że 40 minut za kierownicą. 0 skutków ubocznych
    • bablara Re: TK z kontrastem 11.02.22, 21:40
      Jeśli nie masz kłopotów z nerkami to nie powinnaś mieć problemów.
    • india-mia21 Re: TK z kontrastem 11.02.22, 21:41
      Nic mi nie było po podaniu kontrastu. Ale do domu wracałam taxi.
      • marzeka11 Re: TK z kontrastem 11.02.22, 21:46
        Miałam wiele razy TK z kontrastem, nic się nie działo; mąż także wiele razy, a od lat raz w roku musi profilaktycznie, jedzie do innego miasta samochodem i potem wraca. Nic się nie działo.
    • feiticeira Re: TK z kontrastem 11.02.22, 21:44
      Po badaniu z kontrastem musiałam odczekać 20 min przed wyjściem z kliniki. Nic mi nie było, ale jako panikarą wypytalam panią przygotowująca mnie do badania o skutki uboczne i powiedziała, że jeżeli miałoby mi się coś stać, to wydarzy się to zaraz po podaniu kontrastu lub krótko po badaniu. Skutki uboczne oddalone w czasie są niezwykle rzadkie. Zresztą chyba przed badaniem podpisywałam oświadczenie, że zapoznałam się z listą możliwych skutków ubocznych (którą to była podana na tymże oświadczeniu)
    • spirit_of_africa Re: TK z kontrastem 11.02.22, 21:50
      Mnie nigdy nic nie było. Miałam tk kilka razy na przestrzeni 25lat. O ile pierwszy w życiu kontrast pamietam dobrze bo czułam się przez kilka sekund jakby mi wrzątek wlali w naczynia krwionośne, to kolejnych prawie nie poczułam. Moja mama jest uczulona na kontrast ale tez nie było jakiś dramatycznie bo objawy pojawiły się po tk i przeszły po doustnym sterydzie.
    • huang_he Re: TK z kontrastem 11.02.22, 22:04
      Miałam niedawno. Kazali potem dużo pić, więc po drodze do domu kupiłam słabe białe wino i je jeszcze nawet wodą rozrzedzałam.
      • engine8 Re: TK z kontrastem 11.02.22, 22:17
        I go rozrzedzalas jadac samochodem czy wczesniej? smile
        • huang_he Re: TK z kontrastem 11.02.22, 22:47
          W autobusie, no zlituj się. Łyk wina, łyk wody.
    • wkswks Re: TK z kontrastem 11.02.22, 22:04
      Mam regularnie. Nigdy mi nic nie było. Jak to nie jest bardzo poważne, możesz zrobić rentgen w 3D. Obraz dokładny a kontrastu nie potrzeba.
      • mia_mia Re: TK z kontrastem 11.02.22, 22:17
        Nie, musi być TK, inne badania już miałam, rentgen akurat w tym przypadku nic nie wnosi. Ja się kontrastu nie obawiam, nie ma żadnych alergii i mam zdrowe nerki i tarczycę (tak sądzęwink ). Z ciekawości zaczęłam czytać o przebiegu badania i tym co w moim przypadku może wykazać i zdziwiło mnie, że tyle osób pisze o jakiś skutkach ubocznych.
      • engine8 Re: TK z kontrastem 11.02.22, 22:31
        Chyba ze masz problemy z nadnerczem to jeden z testow to wlasnie test na wyplukiwanie kontrastu smile . Masz test bez kontrastu, potem z kontrastem, potem czekasz 15 minut i znow test.
        • evee1 Re: TK z kontrastem 17.02.22, 07:17
          Starszym osobom robi sie z tego powodu test na czynnosc nerek, bo starsze osoby czesto zaczynaja miec uposledzona prace nerek, a to one wspomagaja usuwanie kontrastu z organizmu. Moja mama miala TK z kontrastem pare razy i zadnych skutkow ubocznych.
          Ja podobnie. Reakcja anafilaktyczna moze wystapic, jak w przypadku kazdej nowej substrancji podawanej do organizmu, ale zdarza sie bardzo rzadko i raczej od razu.
    • aniani7 Re: TK z kontrastem 11.02.22, 22:12
      Nie wiem, czy pomoge, ale zero efektow ubocznych.
    • irma223 Re: TK z kontrastem 11.02.22, 22:33
      Pierwsze słyszę. Natomiast może się pogorszyć wzrok, o ile pacjent ma jaskrę.
      Ale nie każdy przypadek jaskry jest dyskwalifikujący do podania kontrastu, jak będzie u danej osoby może stwierdzić uprzednio okulista po przeprowadzeniu odpowiedniego badania.
      Przed badaniem TK z kontrastem należy być nawodnionym, tzn. sporo (ale po trochę) pić przez dwa dni przed i przez dwa dni po badaniu (nerki muszą wypłukać kontrast). Przed badaniem należy nie jeść przez co najmniej 6 godzin bodajże.
      Trzeba mieć ważny wynik badania kreatyniny, jedni mówią że nie starszy, niż 30 dni, inni, że nie starszy, niż tydzień. I pytają o nerki.
      • rycerzowa Re: TK z kontrastem 11.02.22, 22:54
        irma223 napisała:

> Trzeba mieć ważny wynik badania kreatyniny, jedni mówią że nie starszy, niż 30
        > dni, inni, że nie starszy, niż tydzień. I pytają o nerki.

Ten wymóg dotyczy tylko badania rezonansem magnetycznym (MRI), podczas którego podaje się specjalny rodzaj kontrastu, który musi być usunięty przez nerki. Ten kontrast, używany przy rezonansie nie jest radioaktywny, dlatego rezonans jest badaniem bezpieczniejszym, niż tomograf. Oraz droższym.

Ilość substancji radioaktywnej, używanej przy badaniach diagnostycznych typu RTG, tomograf, PET, scyntygrafia, jest tak niewielka, że nie powinna nikomu zaszkodzić. Mam - niestety - w otoczeniu osoby, które mają za sobą dziesiątki takich badań; nigdy nie słyszałam o jakichkolwiek skutkach ubocznych.
        Jedynie po scyntygrafii trzeba przez dwa dni unikać dzieci i kobiet w wieku rozrodczym, bo wtedy człowiek trochę "świeci", czyli wydziela promieniowanie. (Niewidoczne, oczywiście).
        • droch Re: TK z kontrastem 11.02.22, 23:51
          Jedynie po scyntygrafii trzeba przez dwa dni unikać dzieci i kobiet w wieku rozrodczym, bo wtedy człowiek trochę "świeci", czyli wydziela promieniowanie. (Niewidoczne, oczywiście).

Swoją drogą, bardzo praktyczne zalecenie...
        • irma223 Re: TK z kontrastem 11.02.22, 23:55
          Tomografię miałam dosłownie na dniach. Rezonans dwa miesiące temu. W obu przypadkach wymagano kreatyniny.
        • mia_mia Re: TK z kontrastem 12.02.22, 13:03
          Do TK też trzeba mieć zrobioną kreatyninę, ani do TK ani do MRI kontrast nie jest radioaktywny, rezonans jest o tyle bezpieczniejszy, że nie ma promieniowania z urządzenia, ale do TK i MRI są inne wskazania (przynajmniej w tej sytuacji, którą ja mam).
      • droch Re: TK z kontrastem 11.02.22, 23:53
        Przed badaniem TK z kontrastem należy być nawodnionym, tzn. sporo (ale po trochę) pić przez dwa dni przed i przez dwa dni po badaniu (nerki muszą wypłukać kontrast). Przed badaniem należy nie jeść przez co najmniej 6 godzin bodajże.

Niekiedy też wymagają przeczyszczenia się dzień wcześniej takim uroczym proszkiem uncertain
    • esi1 Re: TK z kontrastem 11.02.22, 23:06
      Miałam całkiem niedawno. Przy samym podaniu kontrastu dziwne uczucie gorąca. Poza tym nic. Zalecają przed wypić dużo wody. Jechałam samochodem bez problemu, zaraz po badaniu.
    • black_magic_women Re: TK z kontrastem 11.02.22, 23:10
      Miałam to serca. Czułam się ok, ale pani przede mną została w szpitalu na obserwację, bo bardzo źle się czuła.
      • karme-lowa Re: TK z kontrastem 11.02.22, 23:25
        Miałam TK z kontrastem we wtorek. Sama jechałam 20 km na badanie autem. Kompletnie nic mi się nie działo.
      • engine8 Re: TK z kontrastem 11.02.22, 23:51
        Kontrast to jakas forma jodu - moze ma uczulenie na jod?
      • mia_mia Re: TK z kontrastem 12.02.22, 05:27
        No właśnie ja też mam mieć TK serca. Dostawałaś przed badaniem jakieś leki (nitro albo coś na spowolnienie rytmu), bo w niektórych przypadkach czy ośrodkach dają i może to wchodzi w jakieś interakcje z kontrastem.
        • black_magic_women Re: TK z kontrastem 13.02.22, 16:15
          Jeśli chodzi o mnie to w Nałęczowie (tam jest szybko na NFZ) nic nie Podwalu.
          • black_magic_women Re: TK z kontrastem 13.02.22, 16:15
            Podawali 😉
    • dvdva Re: TK z kontrastem 12.02.22, 00:01
      Mialam, nic mi nie bylo, prowadzilam w obie strony.
    • nigdynigdynigdy84 Re: TK z kontrastem 12.02.22, 00:04
      Pierwsze minuty było mi chorobliwie zimno, nagle gorąco, i skok ciśnienia do prawie 200.
      Nigdy więcej.
    • kautokeino Re: TK z kontrastem 12.02.22, 00:28
      Mialam trzykrotnie, skutkow ubocznych nie zauwazylam. O kierowaniu autem po nic nie wiem, ale 20-30 minut kazali odczekac przed wyjsciem do domu.
    • katiemorag Re: TK z kontrastem 12.02.22, 00:36
      Miałam z 8 razy. Alergik ze mnie. Skutek uboczny żaden. Zawsze się dziwnie czuje bo to jest takie ciepłe uczucie.
    • gorzka.gorycz Re: TK z kontrastem 12.02.22, 13:34
      Nie miałam żadnych skutków ubocznych. Nawet nie wiedziałam, że jakieś można mieć.
    • kiddy Re: TK z kontrastem 12.02.22, 20:08
      Miałam kilka razy, w tym TK angio naczyń w mózgu i aorty płucnej. Nic mi nie było ani w czasie, ani po. Na początku poczułam metaliczny smak w ustach, a potem ciepło w całym ciele - dziwne uczucie, bo miałam wrażenie, jakbym się posiusiała.
      U mnie był tylko jeden problem. Mam wąskie żyły, jak dziecko i zwykle mam zakładany największy wenflon dziecięcy (różowy). Tymczasem do podania kontrastu potrzebny jest conajmniej najmniejszy wenflon dla dorosłych (zielony). Panie wpięły się znakomicie, ale musiałam uważać, żeby wenflon nie drgnął. Udało się bez szkód na żyle.
    • unaluna Re: TK z kontrastem 12.02.22, 21:00
      Mi po podaniu kontrastu natychmiast robi się tak niedobrze, że trudno mi się przez kolejne 30 minut powstrzymać, żeby nie zwymiotować. I to przy każdym badaniu z kontrastem. Koszmar.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka