13.02.22, 09:20
W jakie miejsce celować (miejscowość), żeby było ładnie i żeby była promenada. Koniecznie muszę mieć gdzie spacerować, nie chcę hotelu na odludziu. A może ktoś z Was poleci konkretny hotel z dobrą infrastrukturą...
Obserwuj wątek
    • stavros2002 Re: Majorka 13.02.22, 09:32
      Palma. Pełno chodników. Można spacerować 24/dobę.

Tekst linku
      • nuta15 Re: Majorka 13.02.22, 10:00
        Albo spokojniejsza Can Pastilla długą promenadą można spacerować aź do El Arenal albo w przeciwnym kierunku obok portu jachtowego w stronę Palmy. Sa Coma na wschodnim wybrzeżu, tu promenada prowadzi do sąsiedniego San Illot
        Na północnym wybrzeżu Can Picafort i Port de Polenca.
        • alfa36 Re: Majorka 13.02.22, 10:19
          Dzięki, już przeglądam mapę.
        • alfa36 Re: Majorka 13.02.22, 18:44
          Który region ładniejszy? Gdzie bliżej do miejsc, które warto zwiedzić? Wschód zachód?
          • szara.myszka.555 Re: Majorka 13.02.22, 18:53
            Najbardziej polecam stare miasto Alcudia, oraz obok plażowo - Port d'Alcudia.

Jest pięknie, są 3 rodzaje plaż w niedalekiej odległości:
            - kamienista
            - miękki piaseczek z płytką wodą i promenadą
            - piaszczysta a la Bałtyk, z drzewami iglastymi i morze z falami

Majorka to mała wyspa, najlepiej wynajać samochód i można zwiedzać do woli.
            • laluna82 Re: Majorka 13.02.22, 19:46
              Alcudia jest rzeczywiście piekna ale.... to północny zachód, region górzysy, ze zmienną pogodą.
              Jeśli lecisz tam latam, to nie ma to znaczenia ale jeśli poza sezonem, to poroponuję jednak południe, południowy wschód - tam potraf być słonecznie + 26/28 stopni w październiku, a w tym samym czasie , na północy 22 stopnie i pochhmurno.
              Do Alcudii wyberz się na bazar (nie pamiętam w jaki dzień tygodnia)
          • araceli Re: Majorka 13.02.22, 18:55
            alfa36 napisała:
            > Który region ładniejszy? Gdzie bliżej do miejsc, które warto zwiedzić? Wschód z
            > achód?

We wszystkich regionach masz coś wartego zobaczenia - mnie dla mnie osobiście najpiękniejsze są góry ale to nie przy wakacjach w stylu plażowo -promenadowym wink
            • nuta15 Re: Majorka 13.02.22, 19:42
              Mnie też najbardziej podoba się zachodnia część Majorki z górami Sierra de Tramuntana, ta część wyspy jest najbardziej dzika i malownicza
              Miejsca warte zobaczenia są właściwie w każdej części wyspy, poczytaj blogi, pooglądaj zdjęcia i wybierz co chciałabyś zobaczyć na początek

• nuta15 Re: Majorka 13.02.22, 20:01
                Może spodoba Ci się Paguera na południowo- zachodnim wybrzeżu, jest bardzo malowniczo położona , otoczona piniowymi lasami , gajami oliwnymi, zielonymi wzgórzami z górami w tle.Ma trzy fajne plaże i promenadę , nie tak długą jak w innych miejscowościach, o których pisałam
                • mamkaantka Re: Majorka 14.02.22, 19:23
                  Ja też lubię Peguerę i jej okoliczne plaże, fajnie tam pojeździć na rowerze
        • chicarica Re: Majorka 13.02.22, 21:49
          W El Arenal jest okropnie.
          Jak ma być promenada i/lub długie spacery wzdłuż plaży to celowałabym w Puerto de Alcudia.
    • koronka2012 Re: Majorka 13.02.22, 20:06
      Majorka to mała wyspa którą obiedziesz wzdłuż i wszerz przez parę dni. Wynajem samochodu jest bardzo tani.

Ja uwielbiam kameralne, malownicze zatoczki i bylam w rejonie Cala d’or. Na widok plaż w rejonie Alcudii/can picaford uciekam z krzykiem, nie wiem jak ktokolwiek przy zdrowych zmysłach może nazwać je ładnymi. Hotel za hotelem, blok za blokiem i kilometry leżaków obok siebie. Tak plaża jest szeroka i piaszczysta to jedyna zaleta.
      Setki ludzi dookoła to nie jest coś co kojarzy mi się z fajnym wypoczynkiem.

Nie wiem co ty masz za problem ze spacerami, wszędzie można je uskuteczniać - chyba że masz zamiar się lansować 😜?
      • alfa36 Re: Majorka 13.02.22, 20:48
        W Grecji nie da się.... Pewnego pięknego lata stwierdziłam, że się da boczkiem ulicy na Zakhinthos 🙊.

• chicarica Re: Majorka 13.02.22, 21:51
        Akurat plaża sama w sobie jest tam fajna. I mniej zatłoczona niż potrafi być w zatoczkach.
        Choć ja też lubię, moja ulubiona to Cala Ferrera.
      • princesswhitewolf Re: Majorka 16.02.22, 00:13
        >Nie wiem co ty masz za problem ze spacerami, wszędzie można je uskuteczniać - chyba że masz zamiar się lansować 😜?

Ee no na to nie Majorka. Raczej Ibiza dobra na lansowanie
    • madame_edith Re: Majorka 13.02.22, 20:14
      Ja mieszkałam w takiej miejscowości Can Picafort (okropna, nie polecam, takie Międzyzdroje). Sąsiednia Alcudia o niebo ładniejsza. Ale… i tak nie miało to większego znaczenia, bo wzięłam samochód i objeździłam wzdłuż i wszerz. Piękna wyspa i poza sezonem super do zwiedzania. Byłam w lutym 2020, akurat jak się zaczynała pandemia.
    • eilian Re: Majorka 13.02.22, 21:44
      Południe zdecydowanie. Trafiliśmy do Cala d`Or i podczas późniejszego objazdu wyspy utwierdziliśmy się w przekonaniu, ze był to strzał w 10.
      • alfa36 Re: Majorka 14.02.22, 00:41
        Do jakiego hotelu trafiliście?
        • eilian Re: Majorka 14.02.22, 11:04
          Hotel to akurat był średni, zwłaszcza angielskie śniadania 😉. Playa d'or chyba się nazywał. Ale to było parę lat temu.
          • alfa36 Re: Majorka 14.02.22, 19:11
            Dzięki. Czytałam gdzieś, że na Majorce można pokusić się o trzy gwiazdki.
    • mamkaantka Re: Majorka 14.02.22, 19:20
      Właśnie wróciłam z Majorki, a byłam już 4 razy Za każdym razem odjeżdżam jej różne zakamarki i zachwycam się nią coraz bardziej. Zachwycające plaże są niemal wszędzie, ale jak dla mnie najładniejsze tam gdzie plaża łączy się z górami Jednak najdluzsza promenada jest wzdłuż całej zatoki Palmy, więc skoro to priorytet to szukaj właśnie tam. Ja byłam ostatnio w hotelu Iberostar Selection Llaut Palma I bardzo polecam ten hotel.
      • karo.8 Re: Majorka 14.02.22, 21:31
        Jak ogarnąć przejazd z lotniska do hotelu? Dam radę sama?
        • mamkaantka Re: Majorka 15.02.22, 07:26
          Majorka jest świetnie skomunikowana, można też auto wypożyczyć bo drogi są bardzo dobre, no i jeżdżą ok, nie tak jak Włosi...
          • alfa36 Re: Majorka 16.02.22, 00:10
            To mamy w zamiarze, choć generalnie lubię wycieczki z przewodnikiem.
    • sinlivya Re: Majorka 16.02.22, 12:26
      A czy na Majorce funkcjonuje coś takiego jak komunikacja lokalna? Chciałabym pozwiedzać przemieszczając się bez samochodu. Czy jest to możliwe? jest wystarczająco duzo połączeń?
      • nuta15 Re: Majorka 16.02.22, 14:13
        Komunikacja na Majorce jest bardzo dobrze zorganizowana i działa sprawnie , wiele miejsc zwiedziliśmy korzystając z lokalnych autobusów. Informacje o połączeniach, mapkę linii znajdziesz na stronie www.tip.com

• mamkaantka Re: Majorka 16.02.22, 23:15
        Tak, komunikacja świetnie działa Nawet pociągi mają! Polecam okolice Palmy jako punkt wypadowy, bo właśnie Palma jest najlepiej skomunikowana z resztą wyspy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka