Dodaj do ulubionych

Koreańskie seriale 4.0

• jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 4.0 10.05.22, 21:15
      Obejrzałam The Sound of Magic.
      Podobała mi się, choć raczej nie jest to film dla szerokiej publiczności, raczej z refleksyjnych jak ja to nazywam. Uwielbiam filmy muzyczne, ale tu piosenki mi przeszkadzały. Podobała mi się słownie jedna, reszta bezpłciowe. JCW bardzo fajnie wypadł, rola dla niego.
      Polecam.

Teraz zaczęłam Do Do Sol Sol La La Sol.... Jest na N.
      Chyba będzie fajny, jestem na 3 odcinku. Niby nie komedia, a jednak sporo śmiesznych momentów, uwielbiam Go Arę więc mam radochę, bo dla mnie to ona ma wybitnie komediowy talent. Zobaczymy co będzie dalej, bo może się z komedii w coś smutniejszego zmienić, mam nadzieję ze nie. Jak ktoś szuka czegoś lżejszego, to w sam raz będzie.
      Dziewczyna po pewnych ciężkich wydarzeniach w życiu wyjeżdża bez grosza na prowincję, tam ukrywa się przed swoją bogatą rodziną skromny chłopak ..... Ma film potencjał, nie czytałam opinii więc nie wiem czy poziom utrzyma, ale na razie oglądam z zaciekawieniem, dziś prostowałam włosy i 4,5 godziny u fryzjera zleciały jak z bicza strzelił smile
      • bertie Re: Koreańskie seriale 4.0 10.05.22, 21:42
        Tych dwóch dram nie znam. Może kiedyś dotrę do Do Do... skoro jest na N.
        Ale 4.5 godziny u fryzjera brzmi jak tortura, bo pewnie nie można się na kanapie położyć, tylko trzeba siedzieć...
        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 4.0 10.05.22, 22:00
          Ta pierwsza też jest na N, nowość, na dniach dodana, całość ma tylko 6 odcinków, opinie różne, jak wyżej Senin pisała. Jak zaliczasz się do fanek Ji Chang Wooka to coś dla Ciebie.
          • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 4.0 10.05.22, 22:04
            A ta tortura ..... to jak ktoś o puszących, wywijających się, sianowatych i w miarę gęstych włosach zobaczy się t takich ciężkich prostych to o tych godzinach się zapomina. Nawet córka powiedziała mi że sexy wyglądam smile, a mąż stwierdził że mi lat ubyło. Nawet najmłodszy w rodzinie: łaaaaa mama ale wyglądasz. No nie wysiedziała byś?????
            • heca7 Re: Koreańskie seriale 4.0 10.05.22, 22:20
              Ja przy farbowaniu cięciu i modelowaniu siedzę bite trzy godziny więc i 4,5 bym wytrzymała wink
              JCW fajnie w kapeluszu wink Dlatego zerknę, najwyżej będę przewijać tongue_out
            • bertie Re: Koreańskie seriale 4.0 10.05.22, 23:09
              A na ile miesięcy takie prostowanie starcza?
              Chociaż jakbym miała siedzieć tyle czasu, to szybciej po to aby zdobyć loki, bo proste już mam
              • jofin Re: Koreańskie seriale 4.0 10.05.22, 23:49
                Krotko się dopiszę. Sound of Magic jest ok. Też mi piosenki troszkę przeszkadzały, bo nie były jakoś porywające i wpadające w ucho, więc też nie bardzo wiem, bo co je tam wtłoczono. JWC wg mnei bardzo się postarzał. W tym filmie staro i poważnie wg mnei wygląda, ale też zgadzam się ta rola jest dla niego. Ktoś już z Was wcześniej wspomniał , że niepotrzebne tam wplecione morderstwo i zupełnie się z tym zgadzam, bo momentami sceny są taki właśnie creepy jak to po angielsku ladnie sie mówi.
                Wg mnei film można obejrzeć i zapomnieć.

Jasna,
                Dodo , lala mimi sol jest bardzo fajna i naprawde fajnie sie ogląda i też lubię Go Arę, chociaż ostatnio nie ma ona chyba dobrych notowań u Koreńczyków. Trochę krytycznych artykułów na jej temat czytałam. ALe niestety całą dobrą dramę sknocili ostanim odcinkiem. Wszyscy, pamiętam byli oburzeni, włącznie ze mną. Chyba żadna drama nie doczekała się tak ostrej krytki zaraz po wejściu na ekrany, jak właśnie ostatni odcinek tej dramy. Ale mimo to wg naprawdę warta obejrzenia. Lekka i ogólnie przyjemna.
                • julita165 Re: Koreańskie seriale 4.0 11.05.22, 16:37
                  Uwielbiam JCW i z tego powodu to obejrzalam bo z innym aktorem nawet bym przez 5 min nie rzucila na to okiem. Nudy straszne. Mam nadzieje ze sprawdza sie wiesci i JCW powroci do swojego sprawdzonego gatunku - podobno ma grac w jakims kryminale. Ale po drodze jeszcze cos o hospicjum ( Tell me your wish ) wiec pewnie tez gniot.
          • senin1 Re: Koreańskie seriale 4.0 11.05.22, 11:36
            A swoja droga to mnie troche dziwi, ze przy calej popularnosci k-popu z musicalami u nich cienko.
            Sound of Magic to pierwszy na ktory sie natknelam. Jest jeszcze cos z tego gatunku?
            ja ogolnie lubie musicale, ale wsrod k-dram chyba nielatwo znalezc. Bylo troche grania w Marry me Mary i w You are Beautiful , poza tym nie pomne. No byl jeszcze Beethoven Virus, tez z Jang Keun-suk'iem, ale to juz muzyka b.powazna smile (choc sama drama bardziej niz OK)

Jest jeszcze cos z gatunku?
            • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 4.0 11.05.22, 11:50
              Jesli chodzi o filmy musicale, to faktycznie. Ale sam gatunek chyba jest dość popularny, tyle, że w teatrach. Nawet Hyungsik w kilku grał smile
              A w Centrum Kultury Koreańskiej podczas Nocy Muzeów będą prezentować materiały związane z musicalem "Marie Curie".
              • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 4.0 11.05.22, 15:27
                Ale wam zazdroszczę tego Marie Curie, ja nie dojadę, bo następnego dnia rano mamy w Nałęczowie komunie chrześniaka
                • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 4.0 11.05.22, 16:14
                  Ale to tylko fotosy pewnie będą, nie cały musical. Na musical bym poszła, a tak, to chyba nie chce mi się tłuc (będą zabawy jak w squid game, mierzenie hanboka, wystawa ksiązek koreańskich, pokaz filmu "Minari", i jeszcze parę atrakcji).
                  • heca7 Re: Koreańskie seriale 4.0 11.05.22, 16:43
                    Na musical prawdziwy to i ja bym poszła wink
                    Koreańczycy lubią musicale ale w teatrze. Moi ulubieńcy np grają. Lee Hong Ki ostatnio gra w Macie Hari, wcześniej w Jack The Ripper. Choi Min Gi grał główną rolę w Everybody's Talking About Jamie. A ostatnio w Hedwig And The Angry Inch. Też grał główną rolę. Gdzie charakteryzacja zajmowała kilka godzin wink Taka ciekawostka , wcześniej główną rolę w tym musicalu grał (i to wielokrotnie w ciągu wielu lat) Cho Seung Woo znany z głównej roli w Stranger.
                    • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 4.0 11.05.22, 21:38
                      W Hedwidze grał też Kim Jae Wook.
                      Grał też w Amadeusza na zmianę z Jo Jung Sukien znanym z Jealousy Incarnate.
                      Znanym z wielu musicalowych ról jest Shin Sung Rok, świetny ma głos. Z dram możecie go kojarzyć np z List Gamę, Perfume, The Last Empress, czarny charakter z My Love Grom The Stars...
                      Ech poszłabym....na jakikolwiek koreański musical, uwielbiam ich muzykę filmową
        • senin1 Re: Koreańskie seriale 4.0 10.05.22, 22:04
          >Tych dwóch dram nie znam.<

Bo The Sound of Magic to bardzo nowa drama. Z JCW w gownej roli. U nas na netflixie jest od tygodnia, wiec na polskim N zapewne wkrotce sie tez pojawi.

Wprawdzie juz o tym pisalam, ale musze jeszcze dodac ze zgadzam sie z Jasnoklarowna, zwlaszcza w temacie piosenek. Taki raczej 'kwiatek do kozucha',
          • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 4.0 10.05.22, 22:12
            senin1 napisała:

>
            > Bo The Sound of Magic to bardzo nowa drama. Z JCW w gownej roli. U nas na netfl
            > ixie jest od tygodnia, wiec na polskim N zapewne wkrotce sie tez pojawi.

Na polskim też od tygodnia. Ja na razie sobie daruję, zupełnie nie moje klimaty, przynajmniej z opisu. Może kiedyś dla JCW, ale przypuszczam, że prędzej doczekam do tej nowej akcji z nim niż za to się wezmę.
            • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 4.0 11.05.22, 11:52
              To ma tylko 6 odcinków, więc pewnie z ciekawości obejrzę wkrótce, tym bardziej, że skończyłam ostatnio 4 dramy.
          • bertie Re: Koreańskie seriale 4.0 10.05.22, 23:04
            senin1 napisała:

> Bo The Sound of Magic to bardzo nowa drama. Z JCW w gownej roli. U nas na netfl
            > ixie jest od tygodnia, wiec na polskim N zapewne wkrotce sie tez pojawi.

Dodałam do watchlisty, szczególnie, że gra Hwang In-youp, drugi z True Beauty.
      • senin1 Ale cichooo!! musi co ladna pogoda ;) 23.05.22, 06:53
        jasnoklarowna napisała:

> Obejrzałam The Sound of Magic.
        > Podobała mi się, choć raczej nie jest to film dla szerokiej publiczności, racze
        > j z refleksyjnych jak ja to nazywam. Uwielbiam filmy muzyczne, ale tu piosenki
        > mi przeszkadzały. Podobała mi się słownie jedna, reszta bezpłciowe. JCW bardzo
        > fajnie wypadł, rola dla niego.
        > Polecam.
        >
        > Teraz zaczęłam Do Do Sol Sol La La Sol.... Jest na N.

no i obejrzalam sol sol, calkiem pryjemnie sie to oglada. Zakonczrenie troche ni stad ni zowad - ja juz dwie paczki husteczek szykuje a tu... (nie spojleruje)

w tzw miedzy czasie obejrzalam Crazy Love i ... moim zdaniem ani crazy ani za bardzo 'love' takie troche popluczyny. Pare fajnych momentow ale poza tym mdlo i nijako. wyglada na to, ze chcac dogodzic publice chcieli dac wszystkiego po trochu no i wyszedl taki groch z kapusta. Gdzies tak od 6-9 odcinka nie chcialo mi sie sledzic zadnego watku. zaintrygowal mnie 15-ty bo wygladalo na to ze glowny wroci do swojej pierwszej milosci (przynajmniej bylby jakis 'excitment' a tu znowu dydaktyczna sztampa.

teraz na ongoing jestem: 'Our blues' i "my Liberation Notes"

obie wg mnie dobre i wyjatkowo 'niebajkowe"

Liberation Notes " nostalgiczne, jakby zycie in 'slow motion' ale nabietaja rozpedu po 10-tym odccinku. Realistyczne, ,'no bullshit'

Podobnie z "our blues", tez 'no byllshit' , ale inaczej. Choc byly tu podejrzenia, ze bedzie to nawa "hometown cha-cha-cha", to jednak mile rozczarowanie - niby to samo a jednak nie to samo. W dalszym ciagu '"z zycia wzieta" drama, ale bez wymyslonego hip'u. Na poczatku porownalam ja z "My Mister", ale okazuje sie ze jest nawet lepsza. tzn wg mnie lepsza, bo bardzo spojna - bez elementu sensacji, (jak ta grozna, pogubiona dziewczyna w MM), naciaganej komedii i naciaganych romansow (ktore tez lubie, ale nie zawsze moge).

milo mi bylo ze zaczelam temat nowych dram i ciekawa jestem, czy ktos sie w temacie wypowie.

zeby bylo jasno: dla mnie 'ur Blues' i Liberation Notes do obejrzenia( ale raczej po kawalku nie calosc na raz), Crazy Love na czas desperacjii sad
        • jasnoklarowna Re: Ale cichooo!! musi co ladna pogoda ;) 23.05.22, 08:13
          Czekam aż obie nowe będą na n w całości. Na razie na przeczekanie "białe noce" idą, Kurt pisała że średnie, ale mnie trochę wciągnęły, takie intrygi walki o wpływy trochę lubię. Zobaczymy czy do końca z poziomem dociągną, miłe zaskoczenie, Jung Hae In młody gra kierowcę/ochroniarza/faceta od czarnej roboty i całkiem go sporo. Poza tym jak to kręcili to jeszcze nie było zwyczaju pudrowania facetom zarostu, więc normalnie widać że takowy posiadają. Drażni mnie ta maniera wybielania i udawania że mężczyznom włosy na twarzach nie rosną, więc tu miłe zaskoczenie.
          • jasnoklarowna Re: Ale cichooo!! musi co ladna pogoda ;) 23.05.22, 08:15
            I jeszcze jeśli chodzi o nowości to pojawiają się pierwsze zwiastuny koreańskiego domu z papieru. Tu Korea połączona występuje.....czek z niecierpliwością, po 20 czerwca chyba emisja
          • kurt.wallander Re: Ale cichooo!! musi co ladna pogoda ;) 23.05.22, 13:00
            jasnoklarowna napisała:

> Czekam aż obie nowe będą na n w całości. Na razie na przeczekanie "białe noce"
            > idą, Kurt pisała że średnie, ale mnie trochę wciągnęły, takie intrygi walki o w
            > pływy trochę lubię.

Ktoś inny musiał ostrzegać, bo ja tego nie znam smile
            • heca7 Re: Ale cichooo!! musi co ladna pogoda ;) 23.05.22, 13:14
              Ja pisałam, że Białe Noce kompletnie mi nie podeszły. O ile mówimy o tym samym serialu wink Bo może są jakieś inne BN wink Bul Ya Sung? Gdzie ML jest niejaki Jin Goo, który kompletnie mi nie pasował do FL bo z tego co zrozumiałam coś ich tam wcześniej łączyło.
              • jasnoklarowna Re: Ale cichooo!! musi co ladna pogoda ;) 23.05.22, 21:20
                faktycznie, coś mi się pojetegowało, sorry dziewczyny.
                Tak, to ten film z Jin Goo. Główna grała w podobnym trochę, Empire of Gold z niejakim Go Soo, też intrygi i walka o władzę i wpływy. I też średnio do siebie pasowali główni.
                Ona chyba ma trochę twarz zimnej suczy, bo o ile w filmach nie jest osobą złą z charakteru, to okoliczności zmuszają ją do życiowych poświęceń w tych filmach i ona idealnie do takich ról pasuje. Nawet jak grała w Seon Deok, czyli trochę " wcześniejszej podróbie" cesarzowej Ki (wprawdzie historyk z jeszcze starszych czasów, ale spora część obsady się pokrywała i jakoś tak mi skojarzyło się, też udawała chłopaka) to też życie zmusiło do wyboru nie swojego a szerszego interesu.

Wybitny nie jest i irytuje mnie zez drugiej głównej, ale intryga nie najgorsza.
                No i Jung Hae In co już pisałam, więc zrywami ale chyba skończę.

• heca7 Re: Ale cichooo!! musi co ladna pogoda ;) 23.05.22, 08:28
          Nic z tego jeszcze nie oglądałam a wszystko bym chciała wink Our Blues choćby dla Kim Woo Bina, My Liberation Notes oczywiście dla Lee Min Ki tongue_out A Sound Of Magic chociaż przeskipować (nie jestem fanką filmów muzycznych). No i Crazy Love dla Kim Jae Wooka. A tu lista pierwszy raz zamiast się wydłużać to się skraca wink Bo wygląda na to , że rzucę okiem tylko po łebkach tongue_out Może oprócz Our Blues, które dopiero wchodzi u nas na Netflixa.
          Ale na razie wczoraj skończyłam Healera wink I rzeczywiście, nie rozumiem czemu tak długo pomijałam go na własnej liście. Bardzo dobra drama, bez parku rozrywki! Cuda jakieś! Widać, że nie niskobudżetowa. Dopracowana w szczegółach i postacie drugoplanowe pełne i kolorowe. Od razu czuć, że scenariusza nie pisała na kolanie maturzystka, która jest pewna swojego talentu tylko dlatego, że ma 6 z koreańskiego tongue_out Healer to taka drama, której nie ma potrzeby przewijać a nawet się nie powinno bo można trochę stracić wątek. Jedyne co mi się mało podobało to historia matki FL i jej ojczyma. Była mało dopowiedziana i zakończona jakoś tak bez silnego akcentu. Zabrakło mi też szczegółów dotyczących zaginięcia małej FL. Jakiś sklep...autostrada, trzeba się było domyślać. I czemu jej ciała fejkowo nie skremowano skoro to tak popularny sposób pochówku w Korei? Przecież ojczym by to spokojnie mógł załatwić a tak podczas przenoszenia grobu wydało się , że nie ma w nim ciała...Ostatnie dwa odcinki zrobiły się męczące, takie jakieś szarpane w stylu "szybko, szybko, musimy wszystko pozamykać bo czas i kasa się kończą" wink Miałam wrażenie, że akcja rzucała nas na boki kajak podczas raftingu tongue_out Ogólnie daję tej dramie 9,6/10. I dołączam ją do listy dram, które spokojnie mogę z przyjemnością obejrzeć jeszcze raz.
          • gosiak555 Re: Ale cichooo!! musi co ladna pogoda ;) 23.05.22, 09:02
            A ja mam przerwę od dram i to taką zupełną. Nawet niczego nie napoczynam i nie rzucam 🤷🤔. Plus jest taki, że więcej czytam. Minus, że zaczęłam grać w jakąś durną gierkę.
          • senin1 Re: Ale cichooo!! musi co ladna pogoda ;) 23.05.22, 10:30
            > Nic z tego jeszcze nie oglądałam a wszystko bym chciała Our Blues choćby dla Kim Woo Bina

Ma tam bardzo fajna role - jest cieply, sympatyczny i w zwiazku z tym bardziej przystojny wink (chyba nawet gosiak by go polubila ). Troche go jednak za malo. Lee Byung - hun'a tez za malo sad
            • heca7 Re: Ale cichooo!! musi co ladna pogoda ;) 23.05.22, 13:16
              W Our Blues gra też wieloletnia partnerka Kim Woo Bina ale nie jest z nim sparowana. To Min-A Shin.
        • kurt.wallander Re: Ale cichooo!! musi co ladna pogoda ;) 23.05.22, 13:15
          Ja na razie mam rozpoczęte "Tomorrow" i utknęłam na 11. odcinku.

Za te nowe "Our Blues" i "My Liberation Notes" wezmę się pewnie wkrótce.

Kończę za to znalezioną na YT w całości dramę z ...surprise! Lee Jun Ho, "Memory". Drama z 2016 roku, naprawdę ciekawa, to był dobry rok dramowo. Junho trochę mało, ale bardzo fajnie gra. Sama fabuła trochę sztampowa, bo ogólnie toczy sie w środowisku prawniczym (jakoś wyjątkowo dużo tej tematyki w kdramach), jest trochę elementów kryminalnych, ociupinkę romansu, trochę walki o władzę, czy tam przepychanek czeboli i jest melodrama w postaci choroby głównego bohatera, ale też jest sporo takiej zwyczajności, codzienności, zwykłych problemów zwykłych ludzi. Podane to jest całkiem strawnie, przez większośc czasu ogląda się z zaciekawieniem, bez ochoty na przewijanie. Ale bywają też dłużyzny, typu patrzenie w przestrzeń, patrzenie się nawzajem na siebie, długie ujęcia na kogoś płaczącego przy stole itp. Po 10. odcinku jest sporo wspominek, przypominania całych scen z poprzednich odcinków.
          Mimo to, polecam (jestem w połowie 15. odcinka), główny nieźle gra swoją rolę, Lee Jun Ho tez super, oraz kilka innych postaci pobocznych. Na minus aktorsko - żonę głównego gra sepleniąca królowa, matka Hyungsika z Hwarang, a Lee Ki Woo (który grał z Lee Jun Ho również w "Just Between Lovers") jakis mało przekonujący w roli złego. I anty-wiesienka na torcie, syna głównego gra Nam Da Reum, naczelny syn dramowy, który sławę zdobył główną rolą w "All of Us Are Dead", a którego nie trawię. W "Memory" gra tak samo jak we wszystkich innych swoich rolach, czyli ze skwaszoną miną.
          • heca7 Re: Ale cichooo!! musi co ladna pogoda ;) 23.05.22, 13:24
            A ja na razie nie wiem co bo Our Blues dopiero wchodzi - oglądam szybciej niż dodają odcinki więc dwa mnie nie satysfakcjonują tongue_out Podobnie z ShowTime Begins z Park Hae Jinem coś utknęło tłumaczenie na DQ uncertain a podobało mi się. W związku z tym w oczekiwaniu na dalsze odcinki znowu łyknę coś chińskiego albo tajwańskiego. A może ten ...Real?
          • jasnoklarowna Re: Ale cichooo!! musi co ladna pogoda ;) 23.05.22, 21:38
            kurt.wallander napisała:

>
            > Kończę za to znalezioną na YT w całości dramę z ...surprise! Lee Jun Ho, "Memor
            > y". Drama z 2016 roku, naprawdę ciekawa, to był dobry rok dramowo. Junho trochę
            > mało, ale bardzo fajnie gra.

Kurt masz linka do odcinków?
            Bo mnie pokazuje tylko 2-3 minutowe zwiastuny/skróty, a odcinków nie widzę.
            Chyba że są dostępne dla tych co mają wykupione konto na YT, ja nie mam.
            • kurt.wallander Re: Ale cichooo!! musi co ladna pogoda ;) 23.05.22, 22:03
              www.youtube.com/c/k-drama/videos?view=0&sort=da&flow=grid

Daję link do konta, na którym jest ta drama. Jakby się nie wyświetlała na górze, to posortuj wideo od najstarszych. Z tym, że napisy ang.
              • gosiak555 Re: Ale cichooo!! musi co ladna pogoda ;) 23.05.22, 22:07
                Jest też tutaj:

Tekst linku

• gosiak555 Re: Koreańskie seriale 4.0 13.05.22, 21:09
      Ktoś ma ochotę na totalną psychodelę? 😵 Właśnie obejrzałam Real z Kim Soo Hyunem. Nie wiem co oni wszyscy brali kręcąc ten film, ale musiał to być baardzo mocny towar. I nie żałowali sobie 😋, oj nie. Nasz dramowy Nóż w brzuch smile to przy tym mały pikuś. Drugą połowę już tylko przewinęłam, bo na trzeźwo i tak nie byłam w stanie ogarnąć o co kaman, ale jak ktoś żądny mocnych wrażeń to można spróbować.
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 4.0 13.05.22, 21:37
        Już z opisu brzmi zachęcająco big_grin
        Ten fragment mi się podoba wink
        ...Następnie dochodzi do bitwy między prawdziwym i fałszywym Jang Tae-Yeongiem...

Jak chcecie jakieś kino akcji to proponuję Yaksha: Ruthless Operations. Jest na Netflixie. Biją się wszyscy Koreańczycy południowi i północni, Japończycy i Chińczycy. Krótkie, dużo się dzieje, nie wiadomo kto z kim o co się tłucze.
        Da się obejrzeć.
        • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 4.0 13.05.22, 22:07
          heca7 napisała:

> Już z opisu brzmi zachęcająco big_grin

Czekaj, dam ci tu coś jeszcze na zachętę wink Uważaj: pewna pani robi Kim Soo Hyunowi loda i bynajmniej nie odbywa się to off screen czy pod kołderką tongue_out

> Ten fragment mi się podoba wink
          > ...Następnie dochodzi do bitwy między prawdziwym i fałszywym Jang Tae-Yeongiem.

Nie pytaj, to jest baardzo skomplikowany film 😵

> Jak chcecie jakieś kino akcji to proponuję Yaksha: Ruthless Operations. Jest na
          > Netflixie. Biją się wszyscy Koreańczycy południowi i północni, Japończycy i Ch
          > ińczycy. Krótkie, dużo się dzieje, nie wiadomo kto z kim o co się tłucze.
          > Da się obejrzeć.

Yakshę nawet mam w planach, więc może się skuszę.
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 4.0 13.05.22, 22:19
            gosiak555 napisała:

> heca7 napisała:
            >
            > > Już z opisu brzmi zachęcająco big_grin
            >
            > Czekaj, dam ci tu coś jeszcze na zachętę wink Uważaj: pewna pani robi Kim Soo Hy
            > unowi loda i bynajmniej nie odbywa się to off screen czy pod kołderką tongue_out
            >
            Że co?!? Tego nawet w For The Emperor nie grali. Muszę zobaczyć suspicious
            Gdzie można zobaczyć to cudo?

• gosiak555 Re: Koreańskie seriale 4.0 13.05.22, 22:40
              heca7 napisała:

> Że co?!? Tego nawet w For The Emperor nie grali. Muszę zobaczyć suspicious
              > Gdzie można zobaczyć to cudo?

No toteż od razu napisałam, że nasz forumowy Nóż w brzuch to przy tym małe miki 🤷. Jest po polsku na Drama queen, ale oglądasz na własną odpowiedzialność 😜. I chlapnij tam sobie coś przed, może zrozumiesz o czym to i mi wytłumaczysz.
    • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 4.0 13.05.22, 21:48
      Jeśli któraś jeszcze nie widziała "Healera", to szybciutko, bo 6.06 znika z Netfliksa.
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 4.0 13.05.22, 21:51
        A warto? Bo ja nie mam nastroju na kiepskie i smutne dramy...
        • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 4.0 13.05.22, 21:58
          heca7 napisała:

> A warto? Bo ja nie mam nastroju na kiepskie i smutne dramy...
          >
          Heca, bój się bogów, Healera nie oglądałaś?😲 Toż to JCW w najlepszym wydaniu, sio nadrabiać to niedopatrzenie 😜
        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 4.0 13.05.22, 22:05
          "Healer" to taka klasyka już. Akcja, piękny Ji Chang Wook, romans. Moim zdaniem must-watch (co nie znaczy, że nie mam zastrzeżeń). Na pewno warto jej dać szansę, jak cię nie wciągnie, to rzucisz najwyżej.

Mnie ostatnio przystopowało z dramami, skończyłam kilka, ciągnę teraz "Tomorrow" i mam zaczęty "Taxi-driver", ale obie jakoś bez większego przekonania. "Tomorrow" bardzo nierówne moim zdaniem. Najlepsze są realistyczne wątki tych ludzi, którzy myślą o samobójstwie, bo czasem poruszają tematy chyba wciąż trochę tabu w Korei (np. anoreksja, nierealne i sprzeczne oczekiwania wobec kobiet itp.), ale element fantastyczny, czyli funkcjonowanie tych Grim Reaperów jakoś się kupy nie trzyma i nie ma krzty logiki.

Zacznę może "Thirty Nine" i "The Sound of Magic", może bardziej mnie wciągną.
        • senin1 Re: Koreańskie seriale 4.0 13.05.22, 22:08
          heca7 napisała:

> A warto? Bo ja nie mam nastroju na kiepskie i smutne dramy...
          >
          No nie moge heca! Kiepskie? smutne?
          i w dodatku jeszcze nie widzialas?! Healera? OMG! wink

No to w te pedy na netflisia ogladac!
          Smutny na pewno nie!
          Jedna z najelpszycg tzw. 'sensacyjnych' dram

dodatkowy plus ze FL, Park Min-young ,nareszcie wyglada naprawde fajnie, bo w innych jej nie trawilam wlascie za wyglad i styl
          No i JCW super!
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 4.0 13.05.22, 22:28
            Aż tak dobry? Zachęciłyście mnie smile

Oglądam teraz ShowTime Begins! z Park Hae Jinem. Znowu złamałam zasadę nieoglądania nieprzetłumaczonej do końca dramy. I wiem, wiem Isabella Rossellini wink Ale PHJ widzę wpisuje się w jakiś niezrozumiały trend w Korean Industry , schudł jak szczapa i wygląda mało zdrowo. Nie wiem czy to moda czy z wiekiem, dobiegając do 40 tak sobie robią...Ale plot w serialu zapowiada się ciekawie.
            • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 4.0 23.05.22, 21:33
              heca7 napisała:

> Aż tak dobry? Zachęciłyście mnie smile
              >
              > Oglądam teraz ShowTime Begins! z Park Hae Jinem.

Czekam cierpliwie aż przetłumaczą cały, wcześniej się nie biorę. tak samo będę czekać z Bluesem, i Notatkami. Wolę nie zaczynać i się nie wściekać. Czekam też na na dom z papieru.

A co do Hae Jina, to on zawsze był chudy, jest dość wysoki więc wrażenie się pogłębia. Poza tym, może z powodu chudości zawsze wyglądał dla mnie na dychę starszego niż jest, taka dojrzała twarz, a facet w sumie niestary.
              Może to piętno depresji którą przechodził i to po prostu "twarz po przejściach"?

• heca7 Re: Koreańskie seriale 4.0 23.05.22, 21:49
                Ja właśnie niecierpliwe czekam wink Bo na DQ łaska pańska (tzn tłumaczek) na pstrym koniu jedzie wink Żeby chociaż napisały dlaczego niektóre dramy utykają na całe miesiące w połowie tłumaczenia... Obawiam się, że i ta może zostać porzucona jak Cocky Prince.
                Co do ParkHJ zawsze był szczupły ale jego twarz np w Man To Man momentami wyglądała na okrągłą ( kiedy był w mundurze). Tutaj ma zapadnięte policzki. A może po prostu inny makeup? W każdym razie drama zapowiada się interesująco. I chyba śmiesznie. Po dwóch odcinkach jestem #teamtrzyduchy tongue_out
        • wzosia Re: Koreańskie seriale 4.0 13.05.22, 22:21
          Ale jak to tak?
          JCW taki mlody. Healer to taki musi watch. Muzyka też nie najgorsza.
          I nawet nie ma wrednej mamuśki, babki czy innej teściowej.
          • senin1 Re: Koreańskie seriale 4.0 13.05.22, 22:36
            dla mnie hitem byla Hacker Ahjumma, bylo jej stanowczo za malo smile
            • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 4.0 13.05.22, 22:45
              Ale jak zgodnie i równo naskoczyłyśmy na Hecę 😃. Niech się dziewczyna ogarnie, nie? Healer rulez 😛
              • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 4.0 13.05.22, 22:52
                No Heca, to i ja Healera polecam.
                Wprawdzie do 10 nie zaliczę, ale do 25 już tak, a zbliżam się do 300 obejrzanych więc to wysoko u mnie smile
                A ja lecę do tego Reala bo mnie Gosiak zaintrygowała
                • wzosia Re: Koreańskie seriale 4.0 13.05.22, 23:53
                  Ja jestem team tatusia FL.
                  Przypomijcie mi o czym FL gada po pijaku i potem są kłopoty?
                  • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 4.0 14.05.22, 00:05
                    wzosia napisała:

> Ja jestem team tatusia FL.
                    > Przypomijcie mi o czym FL gada po pijaku i potem są kłopoty?

O mózgu dinozaura/gadzim mózgu?
                    Tatuś FL jest wybitnie niedramowy, za to mamusia ML nadrabia.
                    Ja jestem team praktycznie wszystkich głównych 🙂. W fabule jest dużo głupotek, ale to się tak fajnie ogląda ,że niech sobie będą 🙂.
              • heca7 Re: Koreańskie seriale 4.0 13.05.22, 23:02
                Teraz nie wiem od czego zacząć! Od Healera czy Reala??? big_grin
                O i widzę, że Real ma całkiem wysokie opinie od koleżanek z DQ suspicious
                ...komentarze dobre:
                -wyprzedzający obecne czasy, wart obejrzenia
                -Film trudny, niezrozumiały, praktycznie brak fabuły
                -Jeden z najlepszych filmów jakie oglądałam . Temat i akcja na najwyższym poziomie. Dziękuje za tłumaczenie ( big_grin big_grin big_grin)
                -Nie mam pojęcia co właśnie obejrzałam. Film jest artystyczny i tak bogaty w efekty specjalne, że jestem pod wrażeniem, a aktorstwo jest na najwyższym poziomie
                -O ja pier… Fabuła zakręcona jak świński ogon
                • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 4.0 13.05.22, 23:07
                  Ha ha, ja widocznie nie dorosłam do niego, bo mogę się podpisać tylko pod tą ostatnią opinią 🙂. I też nie mam pojęcia co właśnie obejrzałam 😛
                  • jofin Re: Koreańskie seriale 4.0 13.05.22, 23:44
                    Na temat Real sie nie wypowiem bo nie ogladalam. Tylko kiedys jak szukalam info na temat Kim Soo hyuna, to gdzies wyczytalam, ze chyba wstydzi sie on tego filmu. Chcialam nawet to obejrzec, ale nigdzie nie moglam znalezc. Po tym co Gosia napisala, to chyba sie nie zdecyduje.

Heca, powtorze za innymi. Rzucaj wszystkie inne drama I wez sie za Healera.nie pozalujesz. Tez podobala mi sie rola haker Aumma.
                    Jak szukacie dramy, ktora wciaga I jest pelna akcji to polecam Penthouse. Leci teraz na Netflixie.W tamtym roku bila rekordy popularnosci I nawet pare nagrod dostala. Zamieszania duzo, jak to w kdramach, ale naprawde wciaga.
                    • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 4.0 14.05.22, 00:43
                      A to nie jest drama typu "bogaci czebole snuja się i (oczywiście!) walczą o władzę w firmie"?
                  • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 4.0 14.05.22, 10:30
                    Ja obejrzałam, dzięki za polecenie. Mnie się podobał. Mnie się po prostu filmy podobają lub nie, nie jestem dobra w interpretacji, szukaniu drugiego dna czy wyrazu artystycznego.
                    Dla mnie był o konflikcie i wyniszczani wzajemnym 2 osobowości w jednym ciele, nic w tym filmie nie należy brać "dosłownie".
                    Faktycznie dużo efektów, KSH gra świetnie. Nakręcony w trochę mrocznym klimacie, ciemne kadry, mało światła dziennego. Potwierdza się to co same kilka razy tu pisałyśmy, że świętoebliwe i pruderyjne są dramy, natomiast w filmach używają sobie do woli i nagość czy sex nie jest tam tabu. Film specyficzny ale wpisuje się w K-trend, czyli totalna rozpyerducha na koniec obowiązkowa.
                    • krolewska.asma Re: Koreańskie seriale 4.0 14.05.22, 10:34
                      Ja nie obejrzałam wiec nie mam zdania
                      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 4.0 14.05.22, 13:56
                        krolewska.asma napisała:

> Ja nie obejrzałam wiec nie mam zdania
                        >
                        Może byś się przemogla i obejrzała?
                        Wtedy mogłybyśmy podyskutować z twoim zdaniem
                    • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 4.0 14.05.22, 11:14
                      jasnoklarowna napisała:

> Ja obejrzałam, dzięki za polecenie. Mnie się podobał. Mnie się po prostu filmy
                      > podobają lub nie, nie jestem dobra w interpretacji,

No coś ty, sądząc po tym, co właśnie napisałaś, jesteś w interpretacjach bardzo dobra. Ja z Reala nie byłam w stanie wyciągnąć nic dla siebie, nie potrafię się wczuć w takie odrealnione i psychodeliczne klimaty, a ty idealnie podsumowałaś to co najważniejsze. Podziwiam, bo zawsze miałam z tym problem przy tego typu filmach i książkach.

> Dla mnie był o konflikcie i wyniszczani wzajemnym 2 osobowości w jednym ciele,
                      > nic w tym filmie nie należy brać "dosłownie".
                      > Faktycznie dużo efektów, KSH gra świetnie. Nakręcony w trochę mrocznym klimacie
                      > , ciemne kadry, mało światła dziennego. Potwierdza się to co same kilka razy tu
                      > pisałyśmy, że świętoebliwe i pruderyjne są dramy, natomiast w filmach używają
                      > sobie do woli i nagość czy sex nie jest tam tabu. Film specyficzny ale wpisuje
                      > się w K-trend, czyli totalna rozpyerducha na koniec obowiązkowa.
    • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 4.0 23.05.22, 22:16
      A oglądacie "Thirty-Nine"? Ja obejrzałam pierwszy odcinek z tydzień temu, dzisiaj drugi i nie wiem, nudne toto jakieś. Te baby prawie 40-letnie, ale w kontaktach damsko-męskich jak niedoświadczone dwudziestki jakoś mnie mierżą. Facet sparowany z Son Ye-Jin mdły, generalnie żadna postać nie wzbudziła ani mojego zainteresowania, ani sympatii. Czy później robi się ciekawiej?
      • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 4.0 23.05.22, 22:43
        kurt.wallander napisała:

> A oglądacie "Thirty-Nine"?

Obejrzałam 5 odcinków. Nawet dobrze mi się oglądało, ale po tym piątym ugrzęzłam. Tyle, że ja w ogóle ugrzęzłam dramowo, więc trudno tu winić sam serial. Główny faktycznie taki sobie, najbardziej drażni mnie TFL. Temat taki więcej do płaczu, ale jakoś mnie nie wzruszył. Może wrócę i dokończę. Szału nie ma.
        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 4.0 26.05.22, 11:37
          Coraz bardziej drażni mnie sposób pokazywania pijaństwa w dramach sad

Uwaga spoiler

....
          .
          .
          .
          .
          .
          .
          .
          .
          .
          .
          .
          .
          .
          .
          .
          .
          .
          .
          .
          .
          .
          .
          .
          .
          .
          .
          .
          .

.
          .
          .
          .
          .
          .
          .
          .
          .
          .
          .
          .
          .
          .
          .
          .
          .
          .
          .
          .
          .
          .
          .
          .
          .
          .
          .
          .

Zastanawiam się, czy ta przyjaciółka będzie teraz umierać przez cały serial?!

Jestem po 3. odcinku.

• gosiak555 Re: Koreańskie seriale 4.0 26.05.22, 11:49
            kurt.wallander napisała:

> Zastanawiam się, czy ta przyjaciółka .......................
            >
            > Jestem po 3. odcinku.
            >
            >
            Myślę, że aż do ostatniego. W każdym razie w czwartym i piątym nadal tak.
            • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 4.0 26.05.22, 11:57
              Oj, to może być mocno niestrawne w takim razie sad
        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 4.0 26.05.22, 11:39
          Ja chyba też mam jakiś dramowy kryzys. Na odtrutkę obejrzałam ciurkiem 3. sezon "Love, Death & Robots" smile
          • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 4.0 26.05.22, 12:03
            kurt.wallander napisała:

> Ja chyba też mam jakiś dramowy kryzys. Na odtrutkę obejrzałam ciurkiem 3. sezon
            > "Love, Death & Robots" smile

Rozumiem, że fajny? Nie przepadam za animacjami dla dorosłych, ale jak dobra to czemu nie.
            U mnie za to stos książek przy łóżku coraz większy, a z filmów na nowe Downton Abbey mam wielką ochotę.
            Trochę urozmaicenia dobrze robi na kryzysy.
            • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 4.0 26.05.22, 12:28
              Normalnie nie oglądam w ogóle animacji dla dorosłych, ale to akurat mi fajnie wchodzi. Na plus, że to takie nowelki filmowe.
              • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 4.0 26.05.22, 12:33
                Książkowo u mnie teraz koreańsko. Czytam równolegle "Pachinko" i "Historię Korei"

• gosiak555 Re: Koreańskie seriale 4.0 26.05.22, 13:05
                  Książkowo to u mnie pełen rozrzut.
                  Z koreańskich i okołokoreańskich: skończyłam "Pod jednym niebem" Josepha Kima i zaczęłam "Przeżyć" Yeonmi Park. Obie o tej samej tematyce: życie i ucieczka z Korei Północnej. I reportaże o Japonii "Kwiaty w pudełku" Karoliny Bednarz.

Z innych (chociaż to chyba nie do tego wątku, ale co tam smile):
                  odświeżam sobie, z okazji zakupu nowego wydania, jedną z moich ulubionych książek "Kwiaty dla Algernona" Daniela Keyesa. Niby fantastyka, ale taka nietypowa, bardzo polecam jeśli nie znacie.
                  "Siedmiu mężów Evelyn Hugo" Taylor Jenkins - lekka, łatwa i przyjemna
                  "Internat" Serhija Żadana - to tak chyba na dobicie się, ale bardzo dobra
                  i dawno temu obejrzana jako serial, ale dopiero teraz czytana "Na południe od Brazos" Larriego McMurtry'ego.

Jak tak teraz patrzę to dziwne zestawienie, no ale cóż 🤷‍♀️
                  • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 4.0 26.05.22, 13:21
                    Ciekawe te twoje pozycje, posprawdzam.

"Kwiaty w pudełku" czekają na swoją kolej. "Przeżyć" czytałam, muszę poszukać tej drugiej.

Też czytam eklektycznie, ostatnio przypomniałam sobie "Gormenghast" Peake'a i opowiadania Byłyczowa smile
                    • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 4.0 26.05.22, 13:39
                      Z Bułyczowa, jak tak się teraz zastanowiłam, to "aż" 3 tytuły pamiętam: "Przełęcz", "Osada" i "Białe skrzydła Kopciuszka". I to dosłownie tytuły, bo z treścią gorzej. Może faktycznie czas na przypomnienie, bo kiedyś bardzo lubiłam.
                      A Peake'a nie znam. Widzę, że takie klimaty gotycko-fantastyczne, może spóbuję, jak gdzieś znajdę.
                      • jofin Re: Koreańskie seriale 4.0 26.05.22, 14:13
                        Thirty nine jest bardzo nietypowa drama. Nie da sie tego ogladac ciurkiem. Za ciezkie to przezycie. Ja ogladalam ja na biezaco, jak puscili na Netflixie. Z pewnoscia nie jest to drama, ktora bym polecala innym. A ostatni odcinek bardzo mnie zaszokowal. Dziwilam sie I chyba plakalam zarazem. Nie chce tutaj spojlerowac, bo wtedy w ogole drame rzucicie. Mozna ja obejrzez, ale nie jest ona dla kazdego.

W summer ciekawie poruszony jest temat smierci, ale chyba wole, jak smierc jest wpleciona miedzy akxje I jest tylko jednym z elementow calosci, a nie tym glownym, tak jak w tej dramie.
                        Juz zdecydowanie bardziej, jak mowa o cierpieniu I smierci, to polecam Chocolate z Ha ji Won choc tez I ta drama nie nalezy do moich ulubionych.
                        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 4.0 26.05.22, 16:28
                          Strzelam! Na końcu okazuje się, że to nie ta bohaterka była chora?
                          • jofin Re: Koreańskie seriale 4.0 26.05.22, 17:06
                            kurt.wallander napisała:

> Strzelam! Na końcu okazuje się, że to nie ta bohaterka była chora?

Pudlo.

Strzelaj dalej.
                        • jofin Re: Koreańskie seriale 4.0 26.05.22, 17:21
                          A swoja droga to ciekawe, jak Koreanczycy nie boja sie w dramach dotykac wraxliwych i ciezkich tematow. I to w taki sposob, ze z ciekawoscia sie to oglada I daje do myslenia.

Temat terminalnej choroby u mlodego czlowieka, diagnozy terapii leczenia I reakcji otoczenia akurat jest bardzo ladnie pokazany w 39. Moze troche przeslodzony ze wzgledu na ilosc osob otaczajacych I pomagajacych chorej. Przynajmniej z punktu naszej rzeczywistosci, nazwijmy to zachodniej.

W ogole dla mnie bardzo ciekawe jest ich podejscie do smierci. Reinkarnacja, nowe wcielenia, przeskakiwanie w czasie. Tak czesto przewijajacy sie temat w kdramach.

Co ciekawe w chinskich nie zauwazylam poruszenia tego tematu. Moze za malo jeszcze chinskich ogladalam?
                          • heca7 Re: Koreańskie seriale 4.0 26.05.22, 19:49
                            jofin napisała:

> A swoja droga to ciekawe, jak Koreanczycy nie boja sie w dramach dotykac wraxli
                            > wych i ciezkich tematow.

Trochę się boją a trochę nie. Są tematy, których unikają lub opowiadają je w sposób zawoalowany. W stylu chciałabym a boję się. W One Spring Night np mamy temat gwałtu małżeńskiego ale widać, że reżyser się...dygał trochę. W Mad For Each Other mamy stalking, pobicie i ogólnie przemoc wobec partnerki. W Homemade Love Story przemoc psychiczna i finansowa w małżeństwie (ale trochę cukierkowo pokazana) w Healerze przemoc fizyczna wobec dzieci itd itp. Oprócz tego pamiętam Marriage Contract mamy FL chorą na guza mózu, podobnie w Uncontrollaby Found ML gdzie efekt został nieoczekiwanie wzmocniony prawdziwym rakiem, który chwilę później wykryto u aktora ML. Na szczęście udało się go wyleczyć. I do kompletu Just Between Lovers. Wielokrotnie jest też poruszany temat przemocy seksualnej wobec kobiet w pracy. I muszę na koniec wspomnieć Rockin' On Haeven's Door o piosenkarzu trafiającym na prace społeczne do hospicjum. Polecam. Film nie jest szczególnie smutny wbrew pozorom.

>
                            > W ogole dla mnie bardzo ciekawe jest ich podejscie do smierci. Reinkarnacja, no
                            > we wcielenia, przeskakiwanie w czasie. Tak czesto przewijajacy sie temat w kdra
                            > mach.
                            Ooo, to uwielbiają wink Niejednokrotnie cała drama oparta jest o reinkarnację wink Najczęściej ML i FL spotykają się ponownie w kolejnym życiu. Lubią też powracać do dzieciństwa, zamieniać się ciałami lub wracać na studia. Chińczycy też czasem próbują do tego nawiązać- Legally Romance.
                            >
                            > Co ciekawe w chinskich nie zauwazylam poruszenia tego tematu. Moze za malo jesz
                            > cze chinskich ogladalam?

Nawiązują, nawiązują wink Tzn do tematu chorób. Ale mniej. Wiesz, u nich jednak trzeba kraj pokazywać z dobrej strony tongue_out Wszędzie jest czysto i zielono wink Do głowy przychodzi mi drama Thinking Of You , Lu Xiang Bei gdzie ML jest głuchy ale z obawy o pracę i o to jak zostanie odebrany ukrywa to starannie. Oraz If I Can Love You So gdzie ML i FL zmagają się z traumą po śmierci swoich małżonków , którzy z tego co pamiętam popełnili razem samobójstwo. W grę wchodzi też zagrażająca życiu choroba jednego z bohaterów.
                            Do tematu reinkarnacji nawiązują chyba mniej. Widocznie nie leży ona w ich kulturze.
                      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 4.0 26.05.22, 16:33
                        Peake jest tak opisywany, ale dla mnie to nie jest typowo gotycko-fantastyczne, bardziej po prostu "peakowe" wink Fantastyki tam za wiele nie ma, jest po prostu wykreowana pewna alternatywna rzeczywistość. Smoków i wróżek nie ma tam co szukać. Nietrafione, moim zdaniem są porównania z Tolkienem, Zadziwiające dla mnie było podczas czytania, jak dużo pamiętałam z książki, którą po raz pierwszy czytałam gdzieś w późniejszym nastolęctwie, postaci są bardzo wyraziste.
                  • heca7 Re: Koreańskie seriale 4.0 26.05.22, 16:54
                    A co polecasz w temacie ucieczek z Korei Północnej? Oprócz tych dwóch powyżej wink Raczej nie fabularyzowane bym wolała.
                    • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 4.0 26.05.22, 17:55
                      heca7 napisała:

> A co polecasz w temacie ucieczek z Korei Północnej? Oprócz tych dwóch powyżej
                      > wink Raczej nie fabularyzowane bym wolała.

Przychodzi mi jeszcze do głowy "Światu nie mamy czego zazdrościć" Barbary Demick - wspomnieniowe reportaże o życiu kilkorga uciekinierów, i "Usta pełne kamieni", nie pamiętam autora, ale opisuje swoje straszne życie w północnokoreańskim obozie. O ile pamiętam we wcześniejszych latach niż w tych dwóch wspomnieniach, o których pisałam wyżej. To chyba lata osiemdziesiąte - dziewięćdziesiąte, a tamte są współczesne. Joseph Kim, ten od "Pod jednym niebem" ciągle szuka swojej siostry, nagłaśnia sprawę m. in. na TED Talks.

Pisałam tu też chyba wcześniej o "Gwieździe Północy". To wprawdzie powieść i zwłaszcza w końcówce autor bardzo odlatuje od rzeczywistości, ale są też bardzo realistyczne opisy życia w Korei Pn.

Z trochę innej tematyki, ale też dotyczącej traumatycznych przeżyć Koreańczyków, tyle że w czasie okupacji japońskiej, czytałam niedawno książkę o Koreankach, wykorzystywanych przez Japończyków jako seksualne niewolnice. Tam dopiero od niedawna zaczyna się o tym głośno mówić, choć tych kobiet były tysiące. Niestety nie pamiętam ani tytułu ani autora, no i to były wspomnienia zdecydowanie fabularyzowane. Muszę pogrzebać w necie, albo może ktoś z Was pomoże z tytułem?

A, jeszcze przypomniała mi się książka, którą chcę przeczytać. "Skrzydło anioła" chyba. O ponad tysiącu północno-koreańskich dzieci, które w latach pięćdziesiątych znalazły się gdzieś pod Wrocławiem i spędziły tam kilka lat, a potem chyba niestety wróciły do Korei. Zaciekawiła mnie ta historia, muszę gdzieś znaleźć w bibliotece.
                      • heca7 Re: Koreańskie seriale 4.0 26.05.22, 19:10
                        Historię o dzieciach z Korei Północnej leczonych w Polsce pamiętam z TV. One niestety wróciły do kraju. To musiała być dla nich głęboka trauma sad Pamiętam fragment o tym, że wiele z nich miało rozpaprane, nieleczone choroby i mnóstwo pasożytów o wszach nie wspominając. I , że lekarze w desperacji nie mogąc wybić pasożytów (w układzie pokarmowym) posuwali się do podawania niewielkich dawek benzyny. Jeśli dobrze pamiętam. Niektóre dzieci miały na raz dajmy na to tasiemca, glistę i jeszcze jakiego innego pasożyta.
                        O kobietach też był program. Jedna z nich wypowiadała się w nim mówiąc, że nawet nie zakładała majtek. Po prostu nie było na to czasu. Została zarażona chyba wszystkimi możliwymi chorobami. Cud , że przeżyła. I chyba nie mogła potem mieć dzieci. Masakra jakaś.

Na Światu nie mamy czego zazdrościć i Gwiazdę Północy się zdecyduję. Ale Usta pełne kamieni to chyba dla mnie zbyt dużo. Dziękuję za polecenie smile
                      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 4.0 26.05.22, 19:27
                        Mam gdzieś tą książkę w pracy pożyczyła mi ją koleżanka z pokoju obok. Jeszcze nie czytałam ale zamierzam
                • jofin Pachinko 26.05.22, 23:42
                  kurt.wallander napisała:

> Książkowo u mnie teraz koreańsko. Czytam równolegle "Pachinko" i "Historię Kore
                  > i"
                  >
                  I jak ci sie podoba Pachinko?Mi ksiazka bardzo sie podobala.
                  Obejrzalam film i filmem jestem rozczarowana. Zachwyty chyba wyrazaja tylko ci , co nie znaja ksiazki. Mozliwe, ze za bardzo nastawilam sie na to, ze bedzie wiecej spojnosci z narracja powiesci, ale niewiele z tego.
                  Strasznie duzo w filmie jest przeskakiwania w czasie. Czasami wychodzi to ladnie i spojnie, ale czasami to zupelnie nie wiadomo o co chodzi.

CZy ktos jeszcze ogladal Pachinko? I jakie sa wasze wrazenia?
                  • kurt.wallander Re: Pachinko 27.05.22, 10:55
                    Książka może być, ale za mało jeszcze przeczytałam, żeby ocenić całość. Serial (czy to film?) planuję obejrzeć po przeczytaniu.
                  • marianna1960 Re: Pachinko 02.06.22, 04:35
                    Właśnie skończyłam, nie polecam, nie wiem skąd te wysokue oceny?
        • senin1 Re: Koreańskie seriale 4.0 26.05.22, 19:22
          gosiak555 napisała:

> kurt.wallander napisała:
          >
          > > A oglądacie "Thirty-Nine"?
          >
          > Obejrzałam 5 odcinków. Nawet dobrze mi się oglądało, ale po tym piątym ugrzęzła
          > m. Tyle, że ja w ogóle ugrzęzłam dramowo, więc trudno tu winić sam serial. Głów
          > ny faktycznie taki sobie, najbardziej drażni mnie TFL. Temat taki więcej do pła
          > czu, ale jakoś mnie nie wzruszył. Może wrócę i dokończę. Szału nie ma.

Ja obejrzalam calosc, ale fakt, ze gdies okolo piatego mialam ochote rzucic. Skonczylo sie na przewijaniu. Jakos za duzo bylo tam takiej przeslodzonej (jak ktos wyzej napisal) 'dydaktycznej papki'. I,choc temat mi bliski, to jednak nie zdzierzylam tego rozkminiania. Chyba za malo wrazliwa i empatyczna jestem.

A teraz wlasnie zaczelam nowa dtame na viki - From Now On, Showtime!. Jestem na drugim odcinku j jest dobrze.
          Parj Hao-jin, Jin Ki-joo - calkiem niezla para. Jest element kriminalny, napewno bedzie romans. Sa tez duchy, ale nie jakies zombie tylko takie 'prawdziwe' - osoby, ktore juz przeszly na 'tamta strone" ale jednoczesnie sa jakos wplatane w w normalna rzeczywistosc, i dosc zabawnie w niej partycypuja. Jak dajej bedzie tak, jak w tych pierwszych odcinkach, to drama zdecydowanie godna polecenia. Na viki ma rating 9.7.
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 4.0 26.05.22, 19:55
            O! Ja właśnie zaczęłam oglądać ale na DQ bo nie mam abonamentu na Viki. I też jak na razie bardzo mi się podoba. Duchy są zabawne i fajnie się wykłócają o prawa w pracy wink
    • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 4.0 26.05.22, 09:32
      Dziewczyny, oglądałyście The Bridal Mask? Zaczęłam zachęcona opiniami i wysoką oceną na MDL, ale po pierwszym odcinku nie wiem czy w to brnąć. Z jednej strony fajnie pokazana epoka (oprócz fryzur) np. super scena bohaterów bawiących się w klubie jazzowym, Koreanki wywijające na parkiecie w zachodnich kieckach z lat dwudziestych smile. Piękne. Ale z drugiej spodziewałam się poważnej dramy, a to wszystko jakieś takie komiksowe. Te walki z kina wuxia
      • krolewska.asma Re: Koreańskie seriale 4.0 26.05.22, 11:30
        Nie, ja nie oglądam
      • jofin Re: Koreańskie seriale 4.0 26.05.22, 23:59
        Az mnie zaciekawilas. Jeszcze tego nie oglądalam, ale zauwazylam, ze gra tam Joo Won, ktory jest bardzo dobrym aktorem. To od jego roli w Good doctor zaczela sie moja przygoda z dramą koreanską, więc na pewno Bridal Mask jest już na mojej liście. Jak ktoś lubi medyczne dramy, to Good doctor też bardzo polecam, o lekarzu autystyku. Bardzo ciekawy scenariusz , śwetnie zrobiony film i Joo Won gra niesamowicie.

Jak kogos interesuje bardziej watek romantyczny to tez z nim polecam My Sassy girl. Fajna i zabawna drama.

Przy okazji sprawdzilam co znaczy kino wuxia - nie znalam tego terminu, dziekuje za te nowosc. Czy wymawia sie to tak samo , jak jest napisane po naszemu, czy jakos inaczej?
        A walki, jak sa dobre, to uwielbiam ogladac.Wec tym bardziej drama ustawila sie w koejce.
        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 4.0 27.05.22, 10:53
          wusia (miękkie ś) chyba
        • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 4.0 27.05.22, 11:03
          jofin napisała:

> Az mnie zaciekawilas. Jeszcze tego nie oglądalam, ale zauwazylam, ze gra tam Jo
          > o Won, ktory jest bardzo dobrym aktorem.

W Bridal Mask mam niestety nieodparte wrażenie, że wszyscy źle grają. Chyba kwestia przyjętej konwencji, która jednym podchodzi, a innym nie. Mnie akurat nie. Jeszcze trochę pociągnę, może mnie przekonają do siebie.

> Przy okazji sprawdzilam co znaczy kino wuxia - nie znalam tego terminu, dziekuj
          > e za te nowosc. Czy wymawia sie to tak samo , jak jest napisane po naszemu, czy
          > jakos inaczej?

Ja ten termin poznałam głównie dlatego, że mnie to latanie i 10-metrowe skoki w czasie walk strasznie irytowały, jeszcze chyba w czasach "Przyczajonego tygrysa, ukrytego smoka". I z tej irytacji zaczęłam drążyć ki cholera, po co to i na co to smile. Wymawia się chyba 'łusia', ale nic sobie za to uciąć nie dam, bo zawsze to tylko w wersji pisanej widziałam.

> A walki, jak sa dobre, to uwielbiam ogladac.Wec tym bardziej drama ustawila sie
          > w koejce.

Dla dobrych walk to nieodmiennie Ip Man, zwłaszcza, że tam i fabuła jest dobra. Z takich, które średnio mi się podobały, ale walki dobre: na miecze The Swordsman z Jang Hyukiem, a z tymi latającymi scenami wuxia Memories of the Sword. Wszystko filmy, nie seriale i jak lubisz tego typu rzeczy, to pewnie znasz.
    • heca7 Re: Koreańskie seriale 4.0 29.05.22, 11:16
      Czy Wy widziałyście Lee Jong Suka?! Następny po Namkong Minie , który dorwał się do siłowni. I co za zmiana fryzury. Chyba uznał, że czas pozbyć się wyglądu dużego dziecka. KBIZoom mi na telefonie podsunął ten artykuł.
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 4.0 29.05.22, 11:19
        I zrzut ekranu bo nie umiem tego znaleźć na komputerze. No nie poznałam człowieka! Mimo, że nie lubię go jako aktora to zmiana wizerunkowa raczej na plus. Oby tylko nie przesadził z pakowaniem tongue_out
        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 4.0 29.05.22, 11:28
          Patrząc na to zdjęcie, to właściwie juz mógłby sie skupić na utrzymaniu efektu, bez dalszej rozbudowy. Bo z czasem robi się karykatura, jak u Namkoong Mina.
          Jego twarz mi nie leży, więc ja, tak czy siak, fanką nie zostanę wink

Mam też nadzieję, że oni się nie wspomagają jakimiś syfami sterydowymi, bo "mój" Jun Ho też ma niezłą siłownię w mieszkaniu.
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 4.0 29.05.22, 11:36
            Namkoong przesadził i to znacznie. Ponieważ rozbudował nadmiernie górę wyszło, że ma długi tułów i trochę przykrótkie nogi przy tym. A było pozostać na takim etapie jak Jong Suk tongue_out
            • senin1 Re: Koreańskie seriale 4.0 01.06.22, 10:25
              > Namkoong przesadził i to znacznie. Ponieważ rozbudował nadmiernie górę wyszło, że ma długi tułów i trochę przykrótkie nogi przy tym<

A ja i tak go lubie. Wlasnie ogladam "Man to Man" i wystepuje tam w 11 czy 12 odcinku jako Cameo. Image z bardziej z "Good manager ". No slodki jest i tyle. We wszystkich dramach z nim, ktore ogladalam, wyjatkowo sympatyczny jest. Nawet w "Awaken" Nie widzialam i nie chce ogladac "Girl who sees scents", zeby go nie znielubic. wink
              • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 4.0 01.06.22, 22:45
                Denim 1. Obejrzyj, ja nie znielubilam a jeszcze bardziej doceniłam umiejętności Going Mina.

A jeśli o Lee Jong Suka chodzi, to on niedawno wyszedł z wojska.
                Poza tym to zdjęcie niewiele pokazuje poza grzywą i bicepsem. Ja bym chciała np nogi zobaczyć, bo miał długie ale strasznie chude dawniej.
                • senin1 Re: Koreańskie seriale 4.0 02.06.22, 11:14
                  > Denim 1. Obejrzyj, ja nie znielubilam a jeszcze bardziej doceniłam umiejętności Going Mina.

Mowisz?

Ja od pierwszej dramy z nim, ktora obejrzalam (beautiful Gong Shim) jestem zachwycona jego gra.

W "Girl who sees scents" tez mi sie bardzo podobal (doszlam chyba do 3=4 go odcinka), ale balam sie, ze nie potrafilabym oddzelic aktora od roli, ktora gra, wiec odpuscilam. Moze, (moze napewno) wroce do tej dramy, bo nieziemsko go lubie.
                  • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 4.0 02.06.22, 12:09
                    Senin 1, Bardzo Cię przepraszam, dopiero teraz zobaczyłam, że przekręciło Twojego nicka. Pisałam na telefonie i nie zczytalam przed wysłaniem.
                    • senin1 Re: Koreańskie seriale 4.0 02.06.22, 12:20
                      No domyslilam sie przeciez smile mnie nie takie numery autokorekta odstawia w jakims tam Wordzie czy PP.
              • heca7 Re: Koreańskie seriale 4.0 01.06.22, 23:00
                Ja też go lubię i cenię. Bo to naprawdę dobry aktor. Nie wiem jednak czy w jego karierze aktorskiej te dodatkowe, nadmiarowe mięśnie mu się przydadzą? Patrząc choćby na ML z Business Proposal to raczej preferowani są bladzi, gładko-licy zombie wink
                • senin1 Re: Koreańskie seriale 4.0 02.06.22, 11:22
                  > Patrząc choćby na ML z Business Proposal to raczej preferowani są bladzi, gładko-licy zombie <

jak masz juz dosyc tych gladkolicych, to polecam Nam Kong Min'a w "Awaken". Zdecydowanie nie gladkolicy, i nawet sexy, choc raczej dotad nie patrzylam na niego pod ty katem.
                  • heca7 Re: Koreańskie seriale 4.0 02.06.22, 14:05
                    senin1 napisała:

> > Patrząc choćby na ML z Business Proposal to raczej preferowani są bladzi,
                    > gładko-licy zombie <
                    >
                    > jak masz juz dosyc tych gladkolicych, to polecam Nam Kong Min'a w "Awaken". Zd
                    > ecydowanie nie gladkolicy, i nawet sexy, choc raczej dotad nie patrzylam na nie
                    > go pod ty katem.

Zerknęłam na opis na Viki i rzeczywiście pierwsze co rzuciło mi się w oczy to "o rany ma zarost!" wink Dzięki za polecenie , dodałam do listy.
                    A propos gładkolicych. Oglądam ja sobie wczoraj vloga jednego z byłych członków Nu'est. I jest relacja z przygotowań do jego urodzin z fanami (fankami raczej tongue_out ). I nagle on mówi do kamery- sorry za brak make up-u surprised Po wa żnie???? Gdzieś tam w studiu siedzą z drugim w dresach, wszystko z ręki nagrywane a on przeprasza za brak make up-u?!
                    • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 4.0 02.06.22, 17:34
                      heca7 napisała:

> tongue_out ). I nagle on mówi do kamery- sorry za brak make up-u surprised

Zamejkapowani na blado i gładkolico już mi spowszednieli. Ostatnio zachwycają mnie torebunie Jung Hae Ina 😆🙃😯. Jakaś nowa moda czy cuś 🙂🤔

• jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 4.0 02.06.22, 18:46
                        stawiam na "bycie ambasadorem" producenta torebuń wink
                        • heca7 Re: Koreańskie seriale 4.0 02.06.22, 19:24
                          Na pewno jest ambasadorem wink
                          A widziałyście torebunię GDragona? Trzeba się dobrze przyjrzeć aby się dopatrzyć wink
                          media.vogue.co.uk/photos/6273b0705a479657003b6e15/master/w_1600%2Cc_limit/chanel0505_GettyImages-1395511624.jpg
                          • heca7 Re: Koreańskie seriale 4.0 02.06.22, 19:27
                            I jeszcze, zieloną bym przytuliła, białą słabo widać ale może też. Natomiast z tą niebieską Jung Hae Jin wygląda groteskowo. Nie pasuje mi zupełnie.
                            • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 4.0 02.06.22, 19:48
                              Mnie z każdą kojarzy się nieodparcie z teletubisiem 🙂. Tinky Winky chyba z taką torebunią popylał.
                              To że do takich malutkich torebek wybrali "ambasadora", a nie "ambasadorkę" to jakby nie patrzeć objaw nowej mody.
                              • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 4.0 03.06.22, 20:14
                                Aaa, cofam to co wczoraj napisałam. Moda najwyraźniej wcale nie jest nowa tylko ja taka zacofana. Właśnie wróciłam ze Śródmieścia i na Hożej widziałam, a jakże, pana z torebunią 🙂. Niestety nie Jung Hae In, ani nawet nie Azjata.
                                • heca7 Re: Koreańskie seriale 4.0 03.06.22, 20:19
                                  big_grin No niestety wink
                                  Ja swojego męża ani synów nie namówię. Za żadne skarby nie założą takiej torebuni. W sumie to się zastanawiam do kogo skierowana ta kampania w końcu jest? Bo Jung Hae In-a raczej wielbią fanki, kobiety (na ematce nie tongue_out ). Więc jakim to cudem te torebunie mają trafić do mężczyzn/
                                • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 4.0 03.06.22, 20:35
                                  Noooo, gdybyś zobaczyła Jung Hae Ina na Hożej, to by było coś!
                                  A ja sie jutro wybieram na targ śniadaniowy pod znakiem kuchni koreańskiej, liczę na jakieś dobre jedzonko smile
                                  • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 4.0 03.06.22, 21:22
                                    Ja też jadę na ten targ, aż z Lublina więc nie będę od samego rana ale się z córką już cieszymy smile
                                  • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 4.0 03.06.22, 21:23
                                    kurt.wallander napisała:

> Noooo, gdybyś zobaczyła Jung Hae Ina na Hożej, to by było coś!

big_grin Akurat, nic by nie było, bo ja mało spostrzegawcza jestem i bym na pewno nie poznała (no chyba, że po torebuni smile). Swoją drogą, włóczą się po Chorwacjach, Grecjach, itp., mógłby który i do Polski zawitać.

> A ja sie jutro wybieram na targ śniadaniowy pod znakiem kuchni koreańskiej, lic
                                    > zę na jakieś dobre jedzonko smile

A gdzie to taka koreańska wersja targu śniadaniowego?
                                    • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 4.0 03.06.22, 21:39
                                      W sobotę na Żoliborzu, w niedzielę na Mokotowie
                                      www.facebook.com/events/1580702745635774/1580702755635773/?post_id=1586504121722303&acontext=%7B%22source%22%3A%2229%22%2C%22ref_notif_type%22%3A%22admin_plan_mall_activity%22%2C%22action_history%22%3A%22null%22%7D¬if_id=1653940493243170¬if_t=admin_plan_mall_activity&ref=notif
                                    • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 4.0 03.06.22, 21:42
                                      Park Seo Joon był też niedawno w Budapeszcie. No oczywiście musiał tam pojechać kilka miesięcy przede mną sad

Chociaż ja też mało spostrzegawcza, pewnie bym go przegapiła, nawet jakby siedział przy stoliku obok wink

Jutro na Żoli (al. Wojska Polskiego/ul. Śmiała), a w niedzielę na Mokotowie. Tekst linku
                                      • gosiak555 Re: Koreańskie seriale 4.0 03.06.22, 21:48
                                        Dzięki, dziewczyny. Może się w niedzielę wybiorę.
                                        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 4.0 03.06.22, 22:57
                                          Dziewczyny z Warszawy, polecieć coś, po tym targu śniadaniowym co jeszcze jutro w Warszawie? Będę z Korea maniaczką ale i 12 latkiem niekoniecznie tematem zainteresowanym. Może jakaś atrakcje dla niego podpowiecie?
                                          • heca7 Re: Koreańskie seriale 4.0 03.06.22, 23:08
                                            Jutro ma niestety padać w Wawie więc chyba Centrum Nauki Kopernik będzie odpowiednie smile
                                            • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 4.0 03.06.22, 23:25
                                              Zaliczone już że 3 razy. Raz nawet zginął
                                              • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 4.0 03.06.22, 23:26
                                                Znaczy syn w Koperniku zginał, szczęśliwie tylko na chwilę.
                                                • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 4.0 04.06.22, 00:18
                                                  Może Muzeum Powstania Warszawskiego?
                                                • heca7 Re: Koreańskie seriale 4.0 04.06.22, 07:47
                                                  😀
                                                  • heca7 Re: Koreańskie seriale 4.0 04.06.22, 07:50
                                                    Moze taras widokowy na Pałacu Kultury? I może ogród na dachu BUWu ?
        • senin1 Re: Koreańskie seriale 4.0 02.06.22, 11:03
          > Czy Wy widziałyście Lee Jong Suka?
          > Mimo, że nie lubię go jako aktora to zmiana wizerunkowa raczej na plus

no ja po prostu nie moge na niego patrzec. Wszystkie dramy z nim omijam szerokim lukiem. Cos chyba widzialam, ale o ile pamietam to i tak mnie odrzucal (mysle ze to 'pieczarka' na glowie mu wielkie 'kuku' robi). Ale po tym zdjeciu mysle ze bede mogla dac mu druga szanse.

A swoja droga to ciekawe, ze nasze gusty tak sie roznia od gustow koreanek - fanek.
    • heca7 Re: Koreańskie seriale 4.0 03.06.22, 20:15
      Czy ematki "koreańskie" już wiedzą, że niejaka Jang Nara, partnerka Jang Hyuka z Fated To Love You wychodzi za mąż? Z tego co zrozumiałam za 6 lat młodszego operatora(?) kamery smile Będzie noona romance na żywo wink
      A Jang Hyuk pojawi się w nowym filmie akcji?
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 4.0 03.06.22, 20:16
        I jeszcze zrzut ekranu
      • bertie Re: Koreańskie seriale 4.0 04.06.22, 11:55
        Też czytałam. Aktorkę znam od 20 lat, z sitcomu na Arirang. Jej nazwisko utkwiło mi w głowie, widocznie mało koreańskie, bo zwykłe uciekają mi od razu.
        I na Soompi jest już drugi artykuł, że fani stalkują albo dopiero próbują, jej narzeczonego.
        Ogólnie aż się zdziwiłam, że podała tak dużo info (wiek, zawód) na jego temat. Zwykle celebrity podają tylko, że partner jest non-celibrity i proszą o uszanowanie prywatności
        • jofin Re: Koreańskie seriale 4.0 04.06.22, 12:34
          Jang Nara jest bardzo dobra aktorka. Najbardziej podobala mi sie w V.I.P. I School 2013. Ogladalam z nia jeszcze The last empress, ale ta drama mnie troche zmeczyla. Zbyt dizo nieoczekiwanych zwrotow akcji. W tych dwoch pierwszych wg mnie swietnie zagrala swore role. A I dramy sa warte polecenia.
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 4.0 04.06.22, 12:51
            Grała też FL w Hello Monster.
            Rzeczywiście podała dość dużo szczegółów. Facet jednak tak do końca poza show-biznesem nie jest skoro to jakiś kamerzysta. Wiec pewnie wiedział co go czeka kiedy ujawnią swoją relację. Jang Nara miała w przeszłości wiele problemów związanych z jej karierą muzyczną i aktorską. Ataki paniki, agorafobie, bulimię itd. Może wolała teraz jasno ogłosić małżeństwo żeby ci co chcą się nawyżywać to zrobili i sobie odpuścili potem. W każdym razie życzę im szczęścia.
    • heca7 Re: Koreańskie seriale 4.0 04.06.22, 09:59
      Pytanie techniczne. Przekroczyłyśmy 1000 postów 🎂 Zakładać nowy wątek?
      Jak wrócę do domu mogę się tym zająć 🙂
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 4.0 04.06.22, 14:24
        Jestem na tak smile
      • krolewska.asma Re: Koreańskie seriale 4.0 04.06.22, 17:37
        Tak, koniecznie
        • jofin Re: Koreańskie seriale 4.0 18.06.22, 16:48
          Wracam wlasnie z wakacji I zajrzalam do tego watku, a tu cos cicho. Czy cos przeoczylam? Czy zalozylyscie nowy watek, a moze nowe forum?
          Trudno mi uwierzyc ze zadna z was nie wpisywala sie przez 2 tygodnie. Dajcie znac, co sie dzieje.
          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 4.0 18.06.22, 16:59
            Jest nowy wątek.
            • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 4.0 18.06.22, 16:59
              forum.gazeta.pl/forum/w,567,173679345,173679345,Koreanskie_seriale_5_0.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka