Dodaj do ulubionych

Lingwistki, prośba

24.02.22, 14:06
Mam problem z pomimo to i pomimo tego.
Standardowo używam pierwszej z wymienionych i biernika (tak sądzę) w deklinacji rzeczownika po rzeczonym wyrażeniu.

Jednak odnoszę wrażenie, że niekiedy pomimo tego jest poprawne. Czy się mylę?

Na marginesie, nie mam nic przeciw formie "lingwistka" (choć to bez znaczenia, mam czy nie). To po polsku.
Obserwuj wątek
    • tt-tka Re: Lingwistki, prośba 24.02.22, 14:35
      nie jestem lingwistka, ale tak na wyczucie - costam, costam, ale pomimo tego (zycie toczy sie dalej, pracujemy, dzialamy etc) wydaje mi sie zupelnie prawidlowe
    • saszanasza Re: Lingwistki, prośba 24.02.22, 14:56
      Pomimo (czego?) tego.
      • saszanasza Re: Lingwistki, prośba 24.02.22, 15:00
        saszanasza napisała:

> Pomimo (czego?) tego.
        >

Chociaż wyczytałam, że w zasadzie obydwie formy są prawidłowe, jednak coraz częściej używa się „pomimo tego”.
    • znana.jako.ggigus Re: Lingwistki, prośba 24.02.22, 15:07
      Wszystko zalezy od tego, co chcesz powiedziec.
      Jestem atrakcyjna, a pomimo to czasem mam watpliwosci w tej kwestii.
      Jestem atrakcyjna, a pomimo tego wykonuje codziennie konturowanie jak Kim Kardashian.

Prosze o wybaczenie z powodu braku znakow.
    • alicia033 Re: Lingwistki, prośba 24.02.22, 15:07
      " Kiedy pisać MIMO TO, a kiedy MIMO TEGO?
      Przyimek mimo (podobnie pomimo) zasadniczo łączy się z dopełniaczem, np. „Mimo deszczu poszliśmy na spacer”. Dawniej łączony był z biernikiem, czego pozostałością są używane do dziś konstrukcje mimo to i mimo wszystko, np. „Padał deszcz. Mimo to poszliśmy na spacer”. Jeżeli jednak owo to służy wprowadzeniu zdania podrzędnego, to przybiera regularną formę dopełniacza: „Mimo tego, że padał deszcz, poszliśmy na spacer”.

sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/mimo-to-czy-mimo-tego;3812.html
      • znana.jako.ggigus Re: Lingwistki, prośba 24.02.22, 15:09
        Tylko korekta w kwestii przecinka:

„Mimo tego że padał deszcz, poszliśmy na spacer”.
      • buldog2 Re: Lingwistki, prośba 24.02.22, 19:41
        Dziękuję. Dziękuję wszystkim.

Jednak, pomimo ****, SJP lansuje także pomimo to (w odpowiedzi pomimo jest utożsamiane z mimo:

mimo to «spójnik przyłączający zdanie, którego treść jest niezgodna z tym, co można wywnioskować z wcześniejszego kontekstu, np. Był nieznośny, mimo to wszyscy go lubili.»
        sjp.pwn.pl/slowniki/pomimo%20to.html (trzeba kliknąć w "mimo")

Tutaj: sjp.pwn.pl/poradnia/szukaj/pomimo%20to
        jest wiele pytań (nie opinii) zawierających obie formy. Wiele pytań, żadnych odpowiedzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka