Dodaj do ulubionych

Jest mi przykro

26.02.22, 19:05
Gdy masz w otoczeniu samozwańczego ruskiego trolla który przedawkował internet, nie jest to V kolumna tylko zmanipulowany przekazem z YT zwykły człowiek, zastanawiam się jak to wogóle jest możliwe?
Macie takie osoby w otoczeniu? Może mi ktoś wyjaśni jaki typ ludzi jest na to poddatny bo ten o którym mówie nie jest nieprzytomny. Najpierw absurdalne historie wokół szczepień teraz uzasadnianie mordów na Ukrainie. Jest mi przkro.
Obserwuj wątek
    • jammer1974 Re: Jest mi przykro 26.02.22, 19:09
      Mnie dzis Bosniaczka ktora jako 10latka przezyla masakre w Bosni powiedziala, ze Putin musial to zrobil bo za blisko mu wojska NATOwskie zainstalowali.
      I co zrobisz. Hukniesz na dxiewcze i powiesz jej zeby glupich ludzi nie sluchala. Ale Nic wiecej.
      • kafana Re: Jest mi przykro 27.02.22, 02:10
        Powiedz jej „ idi u pičku materinu”
        Btw obserwuje sporo kont z balkanow. Serbscy influ milcza i dalej wiodą swój influ żywot. W Bośniackich sporo sprzeciwu, wsparcia i powrotów do Sarajeva. No rusza ich to wyraźnie, ta Twoja to mam nadzieje niechlubny wyjątek.
        • jammer1974 Re: Jest mi przykro 27.02.22, 12:53
          Wlasnie sie tak zastanawiam. Obawiam sie ze ona Sama tego nie wymyslila.
    • asia_i_p Re: Jest mi przykro 26.02.22, 19:12
      Moja koleżanka z pracy wrzuciła uogólnione treści pacyfistyczne - jak pięknie będzie, jak ogłoszą wojnę, a nikt się nie zgłosi, jak sobą dajemy manipulować i powinniśmy otworzyć oczy i umysły, oraz jak to się wydaje, że chodzi o wolność, a chodzi o kasę. Ni w cholerę nie wiem, co ma na myśli, mam nadzieję, że nie to, co mi się wydaje.
      • rzepicha-piastowa Re: Jest mi przykro 26.02.22, 19:21
        To moze byc efekt dobrych checi (bo kto nie wolalby pokoju od wojny?) polaczonych z duza naiwnoscia. Pewne rzeczy nalezy mowic (nie dla wojny), ale kontekst jest wazny. Jesli sie o tym nie mysli, to wspiera sie putinowskich mordercow.
      • morekac Re: Jest mi przykro 26.02.22, 20:16
        Chodzi o kasę. Ścisłej: to Putinowi chodzi o kasę. Ukraińcom chodzi o co innego. Dlatego mają wyższe morale niż rosyjskie wojska. Co widać.
        • milupaa Re: Jest mi przykro 27.02.22, 00:36
          O, 👍
      • morekac Re: Jest mi przykro 27.02.22, 00:47
        Ogólnie warto się modlić. W tym przypadku dość skuteczna była dotąd modlitwa do St.Javelin...
    • milva24 Re: Jest mi przykro 26.02.22, 19:12
      Nie znam takich. Nastroje od lekko zaniepokojonych po dość spanikowane obserwuję. I no niezależnie od upodobań politycznych.
    • chicarica Re: Jest mi przykro 26.02.22, 19:16
      To są tacy dziwni ludzie, którzy całe poczucie własnej wartości budują na przekonaniu, że znają jakąś jedyną, nieznaną ogółowi prawdę i że rozumieją ten spisek. Do tego podatność na rozumowanie poprzez wiarę a nie przez racjonalne myślenie i fakty i już masz idealny profil trumpstera/ antyszczepa/ proputlera.
      • leosia-wspaniala Re: Jest mi przykro 26.02.22, 19:19
        O to to. Tylko oni "myślą samodzielnie".

Do autorki - nie, nie mam takich ludzi w otoczeniu.
      • rzepicha-piastowa Re: Jest mi przykro 26.02.22, 19:24
        Moj ojciec taki byl niestety. Czul sie wyjatkowy i lepszy od innych, a to poczucie budowal na "tajemnej wiedzy", np. nieuznawanie teorii ewolucji, dieta Atkinsa, bycie przeciwko szczepionkom na covid, uwazanie, ze ludzie nie rozumieja Rosji itp. Ogolnie, im bardziej "nonkonformistyczne" poglady, tym lepiej.
        Zmarl na covid kilka miesiecy temu.
        • melisananosferatu Re: Jest mi przykro 26.02.22, 20:00
          Bardzo mi przykro.
      • barbibarbi Re: Jest mi przykro 27.02.22, 00:28
        chicarica napisała:

> To są tacy dziwni ludzie, którzy całe poczucie własnej wartości budują na przek
        > onaniu, że znają jakąś jedyną, nieznaną ogółowi prawdę i że rozumieją ten spise
        > k. Do tego podatność na rozumowanie poprzez wiarę a nie przez racjonalne myślen
        > ie i fakty i już masz idealny profil trumpstera/ antyszczepa/ proputlera.
        >
        Bardzo dobrze ujęte, masz rację, tak to właśnie działa.
      • manon.lescaut4 Re: Jest mi przykro 27.02.22, 18:29
        I właśnie ten YouTube cholerny, już zaczynam miec wstręt ogólny do tego serwisu, a wiem, ze to idiotyczne, bo tam jest dosłownie wszystko, a nigdy żadnych influencerow nie oglądałam, a teraz mam opory, żeby nawet nowych RHCP posłuchać.
        Nie wiem skąd to przekonanie, ze to niezależne medium dla wtajemniczonych, nie to co sprzedajna telewizja.
    • anilorak174 Re: Jest mi przykro 26.02.22, 19:22
      Znam jedną osobę. Spiski wszędzie. Na Ukrainie nie ma wojny tylko w mediach puszczają obrazki, zebysmy się bali. Chiny zgadaly się z Rosją i najpierw puscili wirusa a teraz niby wojna...
      Nie ma co dyskutować...
    • daniela34 Re: Jest mi przykro 26.02.22, 19:36
      No cóż, nie mam w otoczeniu, na szczęście.
    • cegehana Re: Jest mi przykro 26.02.22, 19:46
      Mamy w otoczeniu ludzi o najróżniejszych poglądach i to nie jest dziwne. Nie zawsze o tym wiemy bo siedzimy w swoich bankach i potem zachodzimy w głowę jak ten PiS wygrywa skoro nikt niego nie głosuje albo skąd tyłu ludzi na paradach równości skoro geje sa tylko w filmach a ja żadnego nie znam. Jeśli się zamkniesz na tych ludzi to oni nie znikną ani nie zmadrzeja, tylko sama sobie zmniejszysz wiedzę o otoczeniu. Bardzo bym chciała żeby wszystkie niemądre wpisy były efektem płatnej propagandy, byłoby prościej.
    • aniani7 Re: Jest mi przykro 26.02.22, 20:05
      Nie mam, nawet znajome antyszczepy i wielbiciele pisu postrzegaja te napasc, jako ogromne nieszczescie Ukrainy.
    • asfiksja Re: Jest mi przykro 26.02.22, 20:09
      >teraz uzasadnianie mordów na Ukrainie
      Nie, aż tego kalibru nie widzę. Natomiast jakiegoś wstydu, bicia się w piersi, oznak przejrzenia na oczy, że struktury euro-atlantyckie są gwarantami naszego bezpieczeństwa (a nie tym, czym dotychczas, czyli źródłem ideologii gender i elgiebetów oraz że chcą nas wykorzystać, zaczipować, uzależnić od bigfarmy itd. itp.) to też jakoś nie obserwuję. Amnezja ich dopadła.
      • milva24 Re: Jest mi przykro 26.02.22, 20:19
        A to już trzeba palcem pokazywać.
    • saszanasza Re: Jest mi przykro 26.02.22, 20:12
      To proste. Rząd PIS dał pozwolenie na działalność trolli putinowskich. Zasada była prosta. W czasie pandemii promowali hasła antyszczepionkowe skupiając/ werbując do swoich profili głównie ludzi podatnych na propagandę, niechętnych rządowi ale i łatwych do zmanipulowania. ci ludzie są ich odbiorcami. Teraz wśród właśnie tych samych ludzi (podatnych na manipulację, nie weryfikujących informacji) rozsiewają propagandę antyukraińską. To był właściwy cel.
    • yuka12 Re: Jest mi przykro 26.02.22, 20:23
      LUDZIE KTÓRZY WIEDZĄ WIĘCEJ. NIEZMANIPULOWANI. NIEZALEŻNI. 🤷‍♂️😱😄
      Z jednym takim patriotycznym Polakiem, który ogląda jedynie słuszną nie-propagandę i wyzwoloną wiedzę (🤭) dzielę obecnie dom i życie. Ale nie wiem, jak długo jeszcze jestem w stanie wysłuchiwać tych wszystkich bredni, a zwłaszcza obserwować jak mój mąż w to wierzy 🤢🤮. I nie miał tak wcześniej - pogorszyło mu się jakieś 4 lata temu, a od czasu wybuchu epidemii jest prawdziwe dno i kilo mułu. Tyle dobrze że nie usiłuje mnie przekonywać.
      • milva24 Re: Jest mi przykro 26.02.22, 20:26
        A może jemu się coś z głową porobiło, że tak nieśmiało zasugeruję. Nagłe zmiany osobowości to objaw chorobowy.
      • saszanasza Re: Jest mi przykro 26.02.22, 21:16
        yuka12 napisała:

> LUDZIE KTÓRZY WIEDZĄ WIĘCEJ. NIEZMANIPULOWANI. NIEZALEŻNI. 🤷‍♂️😱😄
        > Z jednym takim patriotycznym Polakiem, który ogląda jedynie słuszną nie-propaga
        > ndę i wyzwoloną wiedzę (🤭) dzielę obecnie dom i życie. Ale nie wiem, jak długo
        > jeszcze jestem w stanie wysłuchiwać tych wszystkich bredni, a zwłaszcza obserw
        > ować jak mój mąż w to wierzy 🤢🤮. I nie miał tak wcześniej - pogorszyło mu się
        > jakieś 4 lata temu, a od czasu wybuchu epidemii jest prawdziwe dno i kilo mułu
        > . Tyle dobrze że nie usiłuje mnie przekonywać.
        >

Strasznie ci współczuję yuka. Ja nie wiem, co bym zrobiła z takim męzem, natomiast o ile ze swoim się zgadzam, to czasami mamy różne zdania i wtedy mam ochotę walnąć go patelnią, za głupoty które wygaduje, no ale to mniejszy kaliber.
      • irma223 Re: Jest mi przykro 26.02.22, 22:40
        yuka12 napisała:

> I nie miał tak wcześniej - pogorszyło mu się
        > jakieś 4 lata temu

TK głowy by się przydało. Może to być jakiś guz, krwiak, mikrowylew.
        • yuka12 Re: Jest mi przykro 27.02.22, 00:24
          Może sprostuję - teoriami spiskowymi interesuje się już ponad 10 lat (Masoni i tp.), ale było to bardziej na zasadzie ciekawostek (tak przynajmniej wyglądało). Niestety mamy znajomego, który nam kiedyś bardzo pomógł i nadal pomaga innym ludziom, który od 4-5 lat dosłownie tonie coraz głębiej w różne dziwne poglądy, z płaską ziemią włącznie. I ten znajomy każdym odkryciem dzieli się z mężem (do mnie też wysyła, ale ja nawet nie czytam nagłówków). Dodatkowo kilkoro innych znajomych Polaków dzieli się z nim na FB podobnymi poglądami. Trafiło na podatną glebę, zwłaszcza w czasie pandemii. Do tego skręt na prawo-ojczyźnianie (acz bez popierania jakiejkolwiek partii). Na moich oczach z w miarę rozsądnego człowieka powstał jakiś dziwny twór.
          • yuka12 Re: Jest mi przykro 27.02.22, 00:26
            Dodam do tego wylew różnych pozornie naukowych wiadomości i wywiadów na FB, YT i telegramie i jest, co jest.
          • zona_glusia Re: Jest mi przykro 27.02.22, 11:57
            Chyba jest tak, że jak się uwierzy w jedną teorię spiskową to ma się bardzo duże szansę na wkręcenie się w inne.
            • milupaa Re: Jest mi przykro 27.02.22, 13:05
              Ja myślę ze to trzeba mieć taki defekt mózgu, brak jakiegokolwiek zdrowego krytycyzmu i odsiewania informacji. Łykają jedną bzdurę i dalej już im się układa samo.
    • irma223 Re: Jest mi przykro 26.02.22, 20:27
      Sama się ostatnio zdziwiłam. Antyszczep, covid to grypa, ale czegoś takiego bym się nie spodziewała. Osoba wykluczona cyfrowo, więc to nie skutek ruskich trolli.
      • saszanasza Re: Jest mi przykro 26.02.22, 21:14
        irma223 napisała:

> Sama się ostatnio zdziwiłam. Antyszczep, covid to grypa, ale czegoś takiego bym
        > się nie spodziewała. Osoba wykluczona cyfrowo, więc to nie skutek ruskich trol
        > li.
        Wiesz, wystarczy, że taki ruski troll namąci w głowie jego sąsiadce/żonie/koledze a ten poda dalej w formie „ustnej”. Nie trzeba być obeznanym w internetach, wystarczy miać „obeznanych i madrych inaczej znajomych/rodzinę.
    • k.messi Re: Jest mi przykro 26.02.22, 20:57
      Nie mam takich osób w otoczeniu, allbo jeszcze nie zauważyłam, że mam.

Na fejsie widziałam do tej pory tylko dwa wpisy od znajomych moich znajomych - w komentarzach pod ich postami nt. sytuacji na Ukrainie. Zgłosiłam jeden jako 'prześladowanie na tle rasowym', drugi jako 'nieprawdziwe informacje'. Facebook pewnie uzna, że nic się nie wydarzyło,bale tylko tyle mogę.
      • irma223 Re: Jest mi przykro 26.02.22, 22:43
        k.messi napisała:

> Facebook pewnie uzna, że nic się nie wydarzyło

A Facebook nie ogłosił wczoraj czy dzisiaj, że będzie banował ruskie trolle?
        • k.messi Re: Jest mi przykro 27.02.22, 00:03
          Ogłosił. Ale wiesz, to nie są jakoeś fake konta ani duże konta, popularne - to zwykli ludzie, ci dwaj to akurat jacyś młodzi faceci byli, znajomy znajomego i znajomy znajomej, komentowali ich posty.

Zgłosiłam ich komentarze, ale na razie brak reakcji.
          • memphis90 Re: Jest mi przykro 27.02.22, 08:59
            Eeee, ja kilka razy zgłaszałam różne rasistowskie/anty-LGBT wpisy, ale poki co Fb ani razu nie uznał, że łamią regulaminuncertain
            • k.messi Re: Jest mi przykro 27.02.22, 13:06
              Daję znać, że dostałam zwrotkę od fejsa.

Zgłosiłam jeden cały profil kretyna, który na swoim fejsie publikuje info typu 'to obrazki z 2014r, na Ukrainie nic się teraz nie dzieje, to wszystko ściema' - osoba przypadkowo znaleziona, nikt ze znajomych i ich znajomych. Zgłosiłam jego profil i kilka poszczególnych postów.

Facebook odpisał, że postanowili na razie go nie banować. I że... mam zgłaszać poszczególne wpisy naruszające regulamin. Oh, wait...

Tak że tak.
    • borsuczyca.klusek Re: Jest mi przykro 26.02.22, 21:09
      Tak mamy. Są to ludzie podatni na wszelkie teorie spiskowe. Tacy, którzy nie są w stanie przyjąć najprostszego wytłumaczenia. Zawsze jest jakiś spisek, zawsze są jacyś oni, zawsze jest jakieś drugi dno.
    • kaki11 Re: Jest mi przykro 26.02.22, 22:49
      Szczerze, znam i utrzymuję serdeczne relacje z ludźmi bardzo pro i bardzo anty szczepionkowymi, głosującymi od Lewicy do Konfy, mocno zaangażowanymi katolikami i twardymi ateistami itd. ale serio nie mam w otoczeniu nikogo kto jakkolwiek stałby po stronie Rosji w tym konflikcie zamiast bardzo się nim oburzać. I jak mam duże zrozumienie do innych niż moja postaw, to chyba w ogóle jest dla mnie jakiś wyższy level który ciężko mi pojąć, jak ktoś nie jest Rosjaninem od wielu lat wsłuchanym w Putinowską propagandę...😣
    • nangaparbat3 Re: Jest mi przykro 26.02.22, 23:01
      Dzisiaj usłyszałam od przyjaciółki z prawosławnego kraju "Nie wiem, jak to możliwe, ale ufałam Putinowi, nie rozumiem, jak mogłam być tak głupia".
      No więc niektórzy przejrzeli na oczy, i to jest krzepiące.
      • kafana Re: Jest mi przykro 27.02.22, 02:14
        Serbka?
        • kamkaklamka Re: Jest mi przykro 27.02.22, 08:54
          Czy ktoś się w końcu weźmie za tą V kolumne? Czy można zgłaszać treści YT do ABW? Przecież to robi realnie tyle złego że włos się na głowie jeży.
    • hummorek Re: Jest mi przykro 27.02.22, 00:10
      Nie, na szczęście psychicznie upośledzonych w pobliżu brak.
    • anatewka11 Re: Jest mi przykro 27.02.22, 00:23
      To jest efekt prania mózgu z yt. Podgladam kilka takich osób z okolicy na yt i Włos się jeży. To jest u nich taka "ewolucja" : nie ma covida, szczepionki to śmiercionki (i nie, nie każdy kto ma wątpliwości NT szczepień /nie szczepi się ma tę samą sieczkę w głowie), antysemityzm level master, teraz proputinizm i duża nienawiść w stronę Ukrainy. W międzyczasie brednie o prawie naturalnym, resecie cywilizacji co ileśtam lat, jakiś energiach z nieba i oczywiście TYLKO ONI ZNAJĄ PRAWDĘ, WŁĄCZ MYŚLENIE itd.
      To jest jakaś masakra i to nie są pojedynczy ludzie (setki komentarzy poparcia). Ekipa Jabłonowskiego. Tzw kamraci.
      Zastanawiam się co można zrobić chociażby z tym sianiem nienawiści do Żydów i Ukraińcow na fb. Samo zgłaszanie konta nie działa. Nie ma skutku. Nadal sobie radośnie nawołują nawet do uśmiercania.
      • yuka12 Re: Jest mi przykro 27.02.22, 00:31
        Mój mąż wierzy w Covida, bo sam zachorował i po ponad roku wciąż odczuwa skutki zakażenia. I co z tego- musiałam mu pokazywać, że łyżeczki jakoś nie chcą się trzymać miejsca szczepienia i po 3 dawkach nadal żyję, nie choruję i nawet nadal miesiączkuję 😀. Po wg wyczytanych przez niego info już powinnam cierpieć jakieś katusze 🤣.
        Facet po 2 uczelniach wyższych, w tym medycznej 🤷‍♀️.
        • czarne-jagody Re: Jest mi przykro 27.02.22, 13:29
          Tak koleżanka z pracy, mówi, że Putin idzie po swoje. Ukraina nie może funkcjonować samodzielnie bo jest za biedna. Sytuacja o tyle obrzydliwa, że pracujemy z Ukrainka, której rodzina została na Ukrainie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka