Dodaj do ulubionych

Banki w Rosji sankcje

03.03.22, 07:45
Weźcie mi proszę wytłumaczcie, bo latam od źródła do źródła i czytam sprzeczne komentarze. Czy faktycznie 4 największe banki nie zostały objęte sankcjami?
I czy faktycznie Polska nadal kupuje surowce z Rosji?
Błagam, nie kasujcie. Mam dość tej dezinformacji sad
Obserwuj wątek
    • leni6 Re: Banki w Rosji sankcje 03.03.22, 07:55
      Nie, sankcje są różne, nie tylko odcięcie od Swiftu. Sberbank i gazprombank nie został odcięty od Swiftu, pozostałe też nie, bo będą odcięte dopiero za bodajże 10 dni. Co do surowców to tak dalej kupujemy, ale kombinują jak to zmienić. Takie nagle odcięcie spowodowałoby kosmiczne ceny surowców a być może nawet brak prądu w Europie.
      • piesekpustyni Re: Banki w Rosji sankcje 03.03.22, 08:25
        Dziękuje ❤️
      • nunia01 Re: Banki w Rosji sankcje 03.03.22, 08:27
        I niemamy zapewne żadnych zapasów strategicznych na tę okoliczność... dzis przestajemy kupować za dwa dni brak prądu... chyba wyobraźnia Cię poniosła.
    • chococaffe Re: Banki w Rosji sankcje 03.03.22, 08:00
      Jaki wpływ na ciebie ma sytuacja banków rosyjskich, że musisz wiedzieć natychmiast?
      • jowita771 Re: Banki w Rosji sankcje 03.03.22, 08:05
        Skąd wiesz, że nie ma? Na życie niektórych ematek ma wpływ, np. Kaśki800 czy elkoandrzeja.
        • milva24 Re: Banki w Rosji sankcje 03.03.22, 08:26
          big_grin no tak
          • kaska_800 Re: Banki w Rosji sankcje 03.03.22, 08:41
            A ta radosna emota, bo...?
            • kaska_800 Re: Banki w Rosji sankcje 03.03.22, 08:42
              Zresztą, ty też zapłaczesz z powodu tych idiotycznych sankcji
              • milva24 Re: Banki w Rosji sankcje 03.03.22, 08:46
                Nie zapłaczę bo będę wiedziała, że takich ja Ty boli trzy trzy bardziej.
                • kaska_800 Re: Banki w Rosji sankcje 03.03.22, 09:10
                  Już mi (mężowi też) jedna życzyła zdychania z głodu. To i pewnie synom, wiadomka. Brawo 👏👏👏
                  • milva24 Re: Banki w Rosji sankcje 03.03.22, 09:16
                    Jeśli masz jakichś synów i to co o nich piszesz to prawda to sama im życzysz jak najgorzej przecież.
                    • kaska_800 Re: Banki w Rosji sankcje 03.03.22, 09:19
                      Ja im życzę jak najgorzej?
                      Napisalam tylko, że nie mam wpływu na postępowanie 19 latka. On nie musi się mnie słuchać. To nie ten wiek
                  • milva24 Re: Banki w Rosji sankcje 03.03.22, 09:18
                    kaska_800 napisała:

> Już mi (mężowi też) jedna życzyła zdychania z głodu. To i pewnie synom, wiadomk
                    > a. Brawo 👏👏👏

A w ogóle to gdyby cos z tego co pisałaś wcześniej o swoim zyciu było prawdą to pierwsza powinnaś być za jak największymi sankcjami bo wtedy jest szansa że mąż wróciłby na łono rodziny.
                    • kaska_800 Re: Banki w Rosji sankcje 03.03.22, 09:20
                      Czasem lepiej żyć na odległość. Tak.
                      • kaska_800 Re: Banki w Rosji sankcje 03.03.22, 09:20
                        O tym już też kiedyś napisałam
              • iwles Re: Banki w Rosji sankcje 03.03.22, 08:46

Jak ci kasy na zycie brakuje, to może idź do roboty, zamiast siedziec na forum? Albo samochód sprzedaj, same korzyści z tego będą.
                • milva24 Re: Banki w Rosji sankcje 03.03.22, 08:47
                  Przecież ona jest w robocie teraz..
                  • saszanasza Re: Banki w Rosji sankcje 03.03.22, 09:32
                    milva24 napisała:

> Przecież ona jest w robocie teraz..

🙈🤣🤣🤣 to fakt!
              • jowita771 Re: Banki w Rosji sankcje 03.03.22, 09:10
                kaska_800 napisała:

> Zresztą, ty też zapłaczesz z powodu tych idiotycznych sankcji

Ale ty bardziej.
      • piesekpustyni Re: Banki w Rosji sankcje 03.03.22, 08:25
        Bo się interesuję sytuacja?
        • iwles Re: Banki w Rosji sankcje 03.03.22, 08:26
          piesekpustyni napisała:

> Bo się interesuję sytuacja?

dla zaspokojenia własnej próżnej ciekawości, czy masz w tym jakiś interes?
        • chococaffe Re: Banki w Rosji sankcje 03.03.22, 08:46
          Interesowanie nie polega na tym, że się łapczywie szuka i połyka a potem roznosi wszelkie informacje które wpadną w ręce
      • lea_233 Re: Banki w Rosji sankcje 03.03.22, 09:00
        Może prowadzi jakieś interesy w Rosji? Wojna zaczęła się tydzień temu a przed nią było normalne życie biznesowe. Znam człowieka, którego towar utknął w strefie wojny a ma rozpoczęty kontrakt na kolejne dostawy. I co teraz? W yuanach się rozliczać?
        • jowita771 Re: Banki w Rosji sankcje 03.03.22, 09:12
          Może być w juanach, za chwilę w każdej walucie będzie lepiej niż w rublu.
    • saszanasza Re: Banki w Rosji sankcje 03.03.22, 08:12
      piesekpustyni napisała:

> Weźcie mi proszę wytłumaczcie, bo latam od źródła do źródła i czytam sprzeczne
      > komentarze.

Przestań czytać jakieś nieistotne. Trollom właśnie o to chodzi, by wzbudzić w tobie wątpliwość co do prowadzonej polityki.

Czy faktycznie 4 największe banki nie zostały objęte sankcjami?

To nie jest istotna informacja na tyle, by wywoływać gównoburzę. Szczerze nie wiem i na chwilę obecną mnie to nie interesuje. Sa ważniejsze sprawy. Polityką niech zajmują sie dyplomaci.

> I czy faktycznie Polska nadal kupuje surowce z Rosji?

j.w. trolle chcą byś zwątpiła, zadawała pytania, szukała. Nie daj im tej satysfakcji. Na tą chwilę, działania poszczególnych rządów (jakkolwiek racjonalne lub nie) pozostawmy im. Skupmy się na pomocy tym ludziom bez politykowania. Nie jesteśmy politykami.

> Błagam, nie kasujcie. Mam dość tej dezinformacji sad
      • milva24 Re: Banki w Rosji sankcje 03.03.22, 08:27

>
        > j.w. trolle chcą byś zwątpiła, zadawała pytania, szukała. Nie daj im tej satysf
        > akcji. Na tą chwilę, działania poszczególnych rządów (jakkolwiek racjonalne lub
        > nie) pozostawmy im. Skupmy się na pomocy tym ludziom bez politykowania. Nie je
        > steśmy politykami.
        >
        >
        Zgadzam się.
    • woman_in_love Re: Banki w Rosji sankcje 03.03.22, 08:35
      1) Objęte zostało sankcjami tylko kilka banków - nie wiem czy największe.

2) Ale i tak z wyłączeniem transakcji za ropę i gaz (i chyba inne surowce).

3) Tak, nadal kupujemy surowce z Rosji tak jak i cała Europa. Nikt nie zamknął Nord Stream 1.

4) Co więcej, samoloty z Rosji przewożące surowce nadal latają nad Polską. We wtorek przepuściliśmy samolot z paliwem jądrowym lecącym do słowackich elektrowni (to dobre info dla miłośniczek energii atomowej - w sumie wygląda że i tak paliwo jądrowe kupujemy w Rosji):

www.rmf24.pl/raporty/raport-wojna-z-rosja/news-rosyjski-samolot-na-polskim-niebie-dlaczego-zrobiono-wyjatek,nId,5862805#crp_state=1

5) Mignęło mi też info, że samolot z palladem (surowiec strategiczny stosowany np. przy produkcji katalizatorów) też wpuszczono do UE. Pewnie by przemysł samochodowy stanął bez tego.
    • mama-ola Re: Banki w Rosji sankcje 03.03.22, 12:02
      Jeśli rozumiesz język rosyjski, mogę podlinkować podcast, w którym Rosjanin wyjaśnia, co po sankcjach działa, a co nie. W tym które systemy bankowe.
      (Ten Rosjanin jest całym sercem przeciwko Rosji, nie głosował na Putina, kibicuje Ukraińcom itd., dodam, bo się zaraz któraś przyczepi, że nie istnieją Rosjanie mówiący do sensu lub bez kłamstw).
      • mama-ola Re: Banki w Rosji sankcje 03.03.22, 12:08
        Jest nie przeciwko Rosji, tylko przeciwko wojnie, chciałam napisać. Jeden ze swoich podcastów zakończył "chuj wajnie!" i sobie pomyślałam, że słowo "chuj" robi niezwykłą karierę w ostatnich dniach. Widać niesie spory ładunek emocjonalny u braci Słowian.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka