chebellacosa92 03.03.22, 18:44 Gdzie mogłabym w Warszawie i okolicach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
g.r.uu Re: Chcę nauczyć się strzelać 03.03.22, 18:49 Wszędzie... Na każdej strzelnicy. Albo wpisz po prostu kurs strzelania i z czego chcesz strzelać. Kursy podstawowe są ciągle organizowane Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Chcę nauczyć się strzelać 03.03.22, 18:54 chebellacosa92 napisała: > Gdzie mogłabym w Warszawie i okolicach? Lepiej, a na pewno taniej, uczyć się strzelać z własnej broni. Nie, można mieć broń długą i krótką bez pozwolenia. S. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Chcę nauczyć się strzelać 03.03.22, 18:57 Na jakiej podstawie? No chyba, że chcesz, żeby strzelała z czarnoprochowego kapiszonowca. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Chcę nauczyć się strzelać 04.03.22, 10:29 profes79 napisał: > Na jakiej podstawie? No chyba, że chcesz, żeby strzelała z czarnoprochowego kap > iszonowca. Tak, na broń czarnoprochową nie trzeba żadnych pozwoleń a jest tak samo skuteczna jak broń na naboje zespolone. S. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Chcę nauczyć się strzelać 04.03.22, 11:09 Jasne. Będzie się uczyć strzelać z odprzodowego pistoletu gładkolufowego (bo data graniczna replik czarnoprochowych to o ile kojarzę 1850). Z zasięgiem skutecznym coś koło 20 metrów bo trafienie w cokolwiek z większej odległości graniczy z cudem; broń długa gładkolufowa miała zasięg skuteczny coś koło 100 metrów. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Chcę nauczyć się strzelać 04.03.22, 12:37 profes79 napisał: > Jasne. Będzie się uczyć strzelać z odprzodowego pistoletu gładkolufowego Dlaczego gładkolufowego? Mój ma normalną, gwintowaną lufę podobnie jak inne bronie czarnoprochowe. Zasięg strzału wynosi od 1,5 km (okrągła kula) do 3-4 km (pocisk). Skuteczny zasięg rewolweru czarnoprochowego to 50 metrów. Nie oznacza to jednak, że nie można kogoś poważnie zranić powyżej tej odległości. Dla przykładu: pocisk wystrzelony z pistoletu czarnoprochowego przebija 2 cm deskę z odległości 30 metrów. S. Odpowiedz Link Zgłoś
rozaliaolaboga Re: Chcę nauczyć się strzelać 05.03.22, 09:48 A gdzie to robić, może podpowiesz? Załóżmy, ze autorka posta mieszka na osiedlu w bloku? Albo w szeregówce? Odpowiedz Link Zgłoś
lilia-anna Re: Chcę nauczyć się strzelać 03.03.22, 18:58 Ja na Warszawiance się uczyłam, ale ładnych parę lat temu to było. Odpowiedz Link Zgłoś
200koni Re: Chcę nauczyć się strzelać 03.03.22, 18:58 A czy może się nauczyć jako tako strzelać krótkowidz z astygmatyzmem? W okularach? Odpowiedz Link Zgłoś
piesekpustyni Re: Chcę nauczyć się strzelać 04.03.22, 07:06 Można. Moje dziecko się nauczyło z -5. Odpowiedz Link Zgłoś
geoardzica_z_mlodymi Re: Chcę nauczyć się strzelać 04.03.22, 22:12 No, ja miałam strzelanie z kałacha i z P-64. Z kałacha przy astygmatyzmie i braku konwergencji, owszem, trafiałam do tarczy... sąsiada. Z bronią krótką było Ok. Łaskawie mi zaliczono kurs w plutonie pedagogiczno - psychologicznym Odpowiedz Link Zgłoś
em_em71 Re: Chcę nauczyć się strzelać 05.03.22, 09:19 Kumpel z astygmatyzmem przeszedł całą ścieżkę kariery wojskowej, łącznie z kilkoma misjami. Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Chcę nauczyć się strzelać 03.03.22, 19:05 Jak wszyscy, ja wybrałam broń długą. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Chcę nauczyć się strzelać 03.03.22, 19:09 jak umiem z wiatrówki, to się liczy? (w sensie, czy w razie czego, podobnie się strzela z takiej prawdziwej?) Odpowiedz Link Zgłoś
agatazieba Re: Chcę nauczyć się strzelać 04.03.22, 06:23 Trudno się przestawiać. Wiatrówki mają twardszy spust. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Chcę nauczyć się strzelać 03.03.22, 19:15 Proponuję łuk. Jak wybuchnie 3 WŚ, to wszystkim się skończy amunicja, a ty wtedy będziesz z tym łukiem samcem i samicą alfa w jednym. Odpowiedz Link Zgłoś
agatazieba Re: Chcę nauczyć się strzelać 04.03.22, 06:23 Jak będzie wojna, to łuku jej nie skonfiskuja, a może nawet nie będzie na liście posiadających broń. A upolować coś będzie mogła. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Chcę nauczyć się strzelać 04.03.22, 11:27 Kusze w Polsce są zakazane. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Chcę nauczyć się strzelać 04.03.22, 22:12 woman_in_love napisała: > Proponuję łuk. > > Jak wybuchnie 3 WŚ, to wszystkim się skończy amunicja, a ty wtedy będziesz z ty > m łukiem samcem i samicą alfa w jednym. Łuk nie jest złym pomysłem, będzie robić za komandosa i działać nocą Sprawni łucznicy potrafią wystrzelić 3 strzały w 2 sekundy. A z łuku, bez huku! Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Chcę nauczyć się strzelać 03.03.22, 22:56 Moje dzieci na strzelnicy, jakoś pod patronatem lok i całkiem za friko się uczyły, ale nie wiem na jakiej zasadzie Może poszukaj, w niektórych miastach całkiem prężnie te LOKi działają Prywatna strzelnice tez mamy, około 5 zł za strzał liczą najprostsza bronią Ja się uczyłam w szkole, normalnie na PO, chodziliśmy na strzelnice i strzelaliśmy z kbks Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Chcę nauczyć się strzelać 04.03.22, 10:53 Za nabój. Cena naboju zależy od typu broni, teraz ceny amunicji rosną z dnia na dzień. Generalnie prywatnie to droga zabawa. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Chcę nauczyć się strzelać 04.03.22, 11:13 triss_merigold6 napisała: > Za nabój. Cena naboju zależy od typu broni, teraz ceny amunicji rosną z dnia na > dzień. Generalnie prywatnie to droga zabawa. Tu czarnoprochową ma przewagę. Tylko proch i kapiszony musisz kupić. Kule można samemu sobie odlewać. S. Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Chcę nauczyć się strzelać 04.03.22, 13:04 triss_merigold6 napisała: > Za nabój. Cena naboju zależy od typu broni, teraz ceny amunicji rosną z dnia na > dzień. Generalnie prywatnie to droga zabawa. pewnie masz rację Odpowiedz Link Zgłoś
ajr27 Re: Chcę nauczyć się strzelać 04.03.22, 11:31 Bo to jest świetne. Spróbuj nie pożałujesz! Odpowiedz Link Zgłoś
mamdomek Re: Chcę nauczyć się strzelać 04.03.22, 20:12 Strzelałem z kilku rodzajów broni. Nadal pytam - po co ktoś ma się tego uczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Chcę nauczyć się strzelać 05.03.22, 09:04 a po co czegokolwiek? Masa ludzi strzela dla sportu - do celu np. Ale w dzieiejszczych czasach to lepiej się uczyć pilotować drona Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Chcę nauczyć się strzelać 04.03.22, 12:59 A po co w ogóle się uczyć czegokolwiek? Odpowiedz Link Zgłoś
mamdomek Re: Chcę nauczyć się strzelać 04.03.22, 20:14 Umiesz wyciąć wyrostek? Albo naprawić skrzynię biegów? Nie? Dziwne, to bardziej przydatne. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Chcę nauczyć się strzelać 04.03.22, 20:17 A czy wszystko czego się uczymy musi być przydatne? Odpowiedz Link Zgłoś
mamdomek Re: Chcę nauczyć się strzelać 04.03.22, 20:20 Więc jaka jest odpowiedź na postawione pytanie? Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Chcę nauczyć się strzelać 05.03.22, 08:57 Żeby się nauczyć czegoś nowego. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Chcę nauczyć się strzelać 05.03.22, 22:10 Akurat strzelania? Odpowiedz Link Zgłoś
wasylij.zajcew Re: Chcę nauczyć się strzelać 04.03.22, 21:39 Popieram całym sercem – samym tylko klepaniem w klawiaturę nie odstraszymy kremlowskiego bandziora! Sugeruję wybór odpowiednich słuchawek strzeleckich. Najlepiej tzw. aktywnych – wyposażonych w system wygłuszający. Po strzelaniu dobrze jest zmienić ubranie. W trakcie strzelania wydziela się ołowiowy pył (coś w tym stylu), to są śladowe ilości, ale lepiej się przebrać. Odpowiedz Link Zgłoś
asfiksja Re: Chcę nauczyć się strzelać 04.03.22, 21:58 Byle w zamkniętym pomieszczeniu. Putin odejdzie w niebyt, a ołów w glebie i wodach zostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Chcę nauczyć się strzelać 04.03.22, 22:06 Zapisz się na strzelnicę, jest kilka w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Chcę nauczyć się strzelać 04.03.22, 22:49 Co wy z tym strzelaniem? W wojnie wietnamskiej statystycznie żeby zabić jednego Wietnamczyka zużywano ćwierć miliona nabojów. Strzelanie do celu to taka sama rozrywka jak bilard, też trzeba trafić, jak golf, także polega na trafianiu i jeszcze kilka innych. Są lepsze sposoby zabijania na wojnie niż strzelanie z broni osobistej, które zresztą jest śmiesznie łatwe. Trudniejsze jest trafianie, ale to też można opanować jeśli cel jest odpowiednio duży. Odpowiedz Link Zgłoś
asfiksja Re: Chcę nauczyć się strzelać 04.03.22, 23:26 >Co wy z tym strzelaniem? Słuszna uwaga w sumie. Tak naprawdę sensowniej by było np. potrenować bieganie. To bardzo ważna umiejętność bojowa, wszystkie armie świata to ćwiczą, łatwa do odruchowego zastosowania w sytuacji zagrożenia, a poza tym na co dzień obniża poziom kortyzolu (który ematka ma teraz pewnie wystrzelony w kosmos). Odpowiedz Link Zgłoś