Dodaj do ulubionych

Brak zarządzania pomoca

04.03.22, 14:21

Krew mnie zaleje zaraz. Masa ludzi, masa instytucji pomaga. Ta pomoc jest realna, wymierna i wielka. Ale brakuje zarządzania tym. Mamy u nas koordynatorki zajmujące się dzieciakami z domów dziecka czy rodzinami zastępczymi z Ukrainy...ale to u mnie w Łodzi. Nie mam systemu który połączyłby tych ludzi w róznych miastach.
Wolna amerykanka. Wczoraj zupełnym przypadkiem ktoś sie dowiedział, ze w innym mieście zamiast 40 dzieci przyjechało ponad 80...a miejsc na 40. Ok u nas miejsce jest...wiec czesc dzieci przez pół Polki do nas, potem znowu kanałami psywatnymi znalazło sie miejsce dla całej grupy. Wiec dzieci u nas zjadły, przespały sie odpoczeły i pojechały znowu w inne miejsce.

Hrabina pisze, ze u niej szukają miejsc dla dzieci z domów dziecka...u nas jest gotowy budynek, stoi i czeka.
Ktokowliek z rządu mogłby sie zajać koordynacją lub przynajmniej łącznością.
Pani Szydło wczoraj pół dnia w radio24 gardłowała na zła unie, co to nie pomaga nikomu...moze niech wezmie dupe w troki i zajmie się sama pomocą.
Obserwuj wątek
    • ruscello Re: Brak zarządzania pomoca 04.03.22, 14:40
      Daj spokój, nawet w jednym mieście nie potrafią skoordynować, a co dopiero w całym kraju. Niby jest babka z wojewódzkiego, ale zachowuje się raczej jak święta krowa. Wpada co parę dni i się przypier... Do wolontariuszy. Marszałek jedynie pozował z jedzeniem robionym przez mieszkańców, itd. 🤮
    • arim28 Re: Brak zarządzania pomoca 04.03.22, 14:45
      Moze ktos moglby dla Was zalozyc jakas strone do komunikacji , z podzialem na rejony kraju i rodzajem pomocy?

Ja na tym nie znam sie sad a chetnie bym Wam pomogla-.
    • brubba Re: Brak zarządzania pomoca 04.03.22, 14:52
      Nie wiem, czy mam rację, ale wydaje mi się, że trzeba też przekonywać ludzi, by raczej wpłacali pieniądze niż kupowali rzeczy, bo o wiele wygodniej jest pomagać odpowiadając na zgłaszane bieżące potrzeby, robić zakupy na miejscu, kupować to, co naprawdę potrzebne, niż wozić się z miejsca na miejsce z produktami dostępnymi w każdej Biedronce.
      • hanusinamama Re: Brak zarządzania pomoca 04.03.22, 17:24
        Tak, masz racje. Ja teraz organizuje akcje zakup poduszek, albo szczoteczek do zebów. Bo ludzie przynoszą wszystko a potrzeba 100 szczoteczek.
        Juz pomijam, ze na strinie stoi jak wól, ze maja byc dzieci 10+....a przywozą zabawki, pampersy itd. I my to segregujemy i przewozimy tam gdzie małe dzieci. Dzisiaj od rana nie zrobiłam na miejscu nic, tylko jezdzę w te i nazad z rzeczmi do innych miejsc.
    • sko.wrona Re: Brak zarządzania pomoca 04.03.22, 14:57
      Ja się od tygodnia zastanawiam, po co nam władza centralna? Morawiecki bezczelnie kłamie, że to rząd ogarnął transporty humanitarne. Ten który odjechał w niedziele w całości był wypełniony towarem, który przynieśli ludzie. Ludzie zbierają buty, ubrania dla wojska, szyją kominiarki. A potem prywatna osoba zawozi to na ukrainę. Przecież to jest jakiś żart.
      Oni nawet nie umieją zadbać o dyplomację. Wszystkie wysiłki idą w to żeby sobie na tej sytuacji odbić w sondażach.
    • mia_mia Re: Brak zarządzania pomoca 04.03.22, 16:12
      Tak to wygląda w praktyce, ja jestem wąską specjalistką, zgłosiłam się w kilka miejsc i telefon milczy, u męża identycznie, nie wiem czy to dobrze czy źle.
    • alpepe Re: Brak zarządzania pomoca 04.03.22, 16:15
      Ta Szydło wyszła z worka?
    • berdebul Re: Brak zarządzania pomoca 04.03.22, 16:28
      Oni to niech już lepiej nie pomagają. uncertain
      U nas działa radny, z pochodzenia (albo korzeni?) Ukrainiec. Sprawnie ogarnął. Jest baza danych ludzi chętnych do przyjęcia, baza dzieci, baza zajęć, w świetlicach działają koła gospodyń wiejskich i robią kanapki/sortują dary/wydają potrzebne rzeczy. Wszyscy wymienili się prywatnymi komórkami. Wójt pomaga, organizuje punkt w urzędzie gminy, dzwoni po ośrodkach zdrowia i organizuje zaplecze. Idzie sprawnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka