Dodaj do ulubionych

Foch matki - pomoc Ukraińcom

07.03.22, 18:56
Moja matka jest bardzo przeciwna. Wiedziała, że zaoferowaliśmy mieszkanie po babci męża. Na początku niby się interesowała, ale szybko zaczęła zionąć jadem. Że widać jestem bogata itd. Ostatnia rozmowę przechorowalam bólem zatok. I dziś SMS dlaczego nie odbieram. I co napisać.
Obserwuj wątek
    • berber_rock Re: Foch matki - pomoc Ukraińcom 07.03.22, 18:59
      Nie rozumiem.
      A mieszkanie nalezy do kogo oficjalnie?
    • dagmarra Re: Foch matki - pomoc Ukraińcom 07.03.22, 19:01
      Nic nie pisać smile
    • sinlivya Re: Foch matki - pomoc Ukraińcom 07.03.22, 19:01
      A co twoja matka ma do mieszkania po babci męża? I dlaczego ją informujesz o sprawach które jej nie dotyczą - choć wiesz, że z niej wredota?
      • zimnolistna Re: Foch matki - pomoc Ukraińcom 07.03.22, 19:06
        To był widać mój błąd. Informowalam, bo nie sądziłam, że będzie miała z tym taki problem. Gadaliśmy często więc wychodzilo w rozmowie. Mieszkanie oczywiście meza, stało puste w oczekiwaniu na remont.
        • sinlivya Re: Foch matki - pomoc Ukraińcom 07.03.22, 19:13
          Fakt, że się tym przejmujesz tak bardzo, że aż wątek zakładasz - pokazuje że się od niej nie odpępowiłaś. Jak wiesz, że matka wrednawa z charakteru to po prostu olewaj co gada, opowiadaj najmniej, a jak zaczyna komentarze to powiedz wprost "a to chyba nie twoja sprawa co robimy z męza mieszkaniem" .
          Przykro mi, niektóre matki są głupie, tak zwyczajnie, i myślą że takie krytykanctwo postępowania dorosłych dzieci to wyraz troski..

Tak czy siak, to że matka ma z tym problem TO NIE JEST TWÓJ PROBLEM. I nie rozdmuchuj tego w swoich emocjach do rangi faktycznego problemu.
          • zimnolistna Re: Foch matki - pomoc Ukraińcom 07.03.22, 19:15
            Dziękuję za ten wpis. Chyba znowu poczułam się jak wtedy kiedy byłam dzieckiem. Cokolwiek zrobiłam, było źle. Teraz chyba też oczekiwałam pochwały, życzliwości. Muszę na to na nowo przepracować
            • sinlivya Re: Foch matki - pomoc Ukraińcom 07.03.22, 19:21
              Przyjrzyj się swoim emocjom, reakcjom, całej ścieżce uczuć jakie przez ciebie przeszły przy tej sytuacji i doprowadziły do stanu w jakim jesteś.
              I następnym razem odpowiednio wcześnie zablokuj w sobie cofanie się do roli dziecka i wchodzenia w rolę ofiary, zagłębiania się w odrzuceniu. Sama możesz to zmienić. Zacznij bardziej świadomie kierowac swoimi emocjami. Raz, drugi cię poczucie odrzucenia znowu wessie , ale kolejnym razem będziesz mądrzejsza i albo się nie dasz wciągać negatywnym myślom albo szybko je przyblokujesz.
              Pewne oddalenie emocjonalne od matki w tym pomoże.
    • agonyaunt Re: Foch matki - pomoc Ukraińcom 07.03.22, 19:03
      "Nie twoje, nie wtrącaj się"

To napisać.
      • zimnolistna Re: Foch matki - pomoc Ukraińcom 07.03.22, 19:07
        Tylko, że mnie to strasznie boli. Moja matka jest gorliwą katoliczką, ciągle mnie nawraca, modli się 4 razy dziennie i codziennie jest w kościele. Boli mnie, że jest taką zimną hipokrytką.
        • sinlivya Re: Foch matki - pomoc Ukraińcom 07.03.22, 19:14
          Dorośnij. Póki będziesz oczekiwać żeby matka była inna, póty ona będzie chciała wpływać żebyś ty była inna i inaczej się zachowywała.
        • lumeria Re: Foch matki - pomoc Ukraińcom 07.03.22, 19:17
          >Boli mnie, że jest taką zimną hipokrytką.

No boli, niestety na to lekarstwa nie ma. Po prostu poznajesz prawdziwe oblicze swojej matki. Bardzo Ci wspolczuje.

"Teraz nie mogę rozmawiać"
        • chatgris01 Re: Foch matki - pomoc Ukraińcom 07.03.22, 19:18
          To sie jej powiedz, ze Jezus widzi jej zachowanie cool
          • chatgris01 Re: Foch matki - pomoc Ukraińcom 07.03.22, 19:18
            "To jej powiedz"
          • gama2003 Re: Foch matki - pomoc Ukraińcom 07.03.22, 19:21
            O tak.
            Widzi, że cokolwiek uczyniliscie...mnie uczyniliście. Czy jak to tam szło.
            Ale mamunia raczej w proboszcza wierzy.
        • bei Re: Foch matki - pomoc Ukraińcom 07.03.22, 19:19
          To powiedz mamie, że Bóg nagradza dobre uczynki.
        • ewka.n Re: Foch matki - pomoc Ukraińcom 07.03.22, 19:25
          To napisz jej, że no właśnie tak postępujesz, bo nie chcesz być bogata, bo "Prędzej wielbłąd przejdzie przez ucho igielne, aniżeli bogaty wejdzie do królestwa niebieskiego".
        • daniela34 Re: Foch matki - pomoc Ukraińcom 07.03.22, 19:25
          Spoko, arcybiskupa Vigano nie przebiła (polecam teksy Terlikowskiego- sama nie wierzę, że to piszę).
          • daniela34 Re: Foch matki - pomoc Ukraińcom 07.03.22, 19:27
            Nie liczyłabym na refleksję u mamy, ale wierzącym przypominam lekturę przypowieści o miłosiernym Samarytaninie
            • daniela34 Re: Foch matki - pomoc Ukraińcom 07.03.22, 19:31
              Tam nigdzie Samarytanin nie mówi:"Sorry, jadę dalej nie mam czasu, zarobiony jestem, a w ogóle to my, Samarytanie, was nie lubimy. Buziaczki, leż i zdychaj."
        • asia_i_p Re: Foch matki - pomoc Ukraińcom 07.03.22, 19:36
          A to co innego. W takim razie napisz "Uczynki miłosierne wobec ciała". A potem zablokuj numer do jutra.
        • agonyaunt Re: Foch matki - pomoc Ukraińcom 07.03.22, 19:44
          Naślij na nią proboszcza.

Poszłaś w końcu na tę terapię dla DDA? Na uzależnienie od opinii matki współuzależnionej od męża pijaka też powinno pomóc.
          • sinlivya Re: Foch matki - pomoc Ukraińcom 07.03.22, 19:46
            ups, czyli grubsza sprawa?

przy mężu pijaku ucieczka w przejmowanie się gadaniem matki jest tylko tematem zastępczym.
            • zimnolistna Re: Foch matki - pomoc Ukraińcom 07.03.22, 20:29
              Mój mąż nie ma problemu alkoholowego. Ma ojciec.
              • juztubylam Re: Foch matki - pomoc Ukraińcom 07.03.22, 22:10
                To idź na DDA. A matce się nie dziw, nieleczone żony alkoholików nie są normalne i często miewają obsesje religijne. Jesli nie chcesz stać się z wiekiem podobna do matki to podejmij terapię DDA jak tu ci radzą.
              • agonyaunt Re: Foch matki - pomoc Ukraińcom 07.03.22, 23:35
                Ojciec nie ma problemu, ojciec chla. Nazywaj rzeczy po imieniu, będzie ci łatwiej się z nimi mierzyć. Ojciec regularnie chla, do tego jest agresywny, a matka to wspiera od 40 lat. Z zewnątrz widać wyraźnie, że ktoś taki nie może być żadnym autorytetem i jego zdanie należy olewać, bo absolutnie nic nie wnosi. A ty jesteś uwiązana, chcesz od niej niemożliwego. Im szybciej się ot tego uzależnienia uwolnisz, tym szybciej odżyjesz. A pochwały masz - od forum, bo robisz coś fajnego, od ludzi, którzy to widzą i doceniają. Zobaczysz ile dobrych emocji dostaniesz od swoich gości. Tego się trzymaj, nie matki, która sama nie umie wyprostować sobie życia.
        • lauren6 Re: Foch matki - pomoc Ukraińcom 07.03.22, 19:48
          > ciągle mnie nawraca

Robi to, bo jej na to pozwalasz. Dałaś sobie wejść na głowę.
        • aqua48 Re: Foch matki - pomoc Ukraińcom 07.03.22, 20:36
          Nie jesteś odpowiedzialna za to czy matka jest hipokrytką czy nie. Nie od Ciebie zależy to jakim ona jest człowiekiem, jak się zachowuje ani co robi, czy mówi. I nie jesteś w stanie tego zmienić. Bo jest wyłącznie jej życie. Możesz natomiast zmienić to co TY mówisz do niej.
          Bo jesteś odpowiedzialna za swoje z nią kontakty oraz utrzymywanie ich na takim poziomie który nie sprawia Ci przykrości, traumy, bólu.
        • 3-mamuska Re: Foch matki - pomoc Ukraińcom 07.03.22, 21:18
          zimnolistna napisała:

> Tylko, że mnie to strasznie boli. Moja matka jest gorliwą katoliczką, ciągle mn
          > ie nawraca, modli się 4 razy dziennie i codziennie jest w kościele. Boli mnie,
          > że jest taką zimną hipokrytką.

Napisz jej „pan bóg kazał się dzielić” i ze spłonie w piekle odmawiając „głodnego nakarmić nagiego przyodziać”
          I ze bóg widzi i patrzy i liczy jej grzeszki.
    • alicia033 Re: Foch matki - pomoc Ukraińcom 07.03.22, 19:05
      Nic nie pisać.
    • gama2003 Re: Foch matki - pomoc Ukraińcom 07.03.22, 19:19
      Odpisz - idi....

Przepraszam, ale moja tolerancja na głupotę wyparowała.
    • asia_i_p Re: Foch matki - pomoc Ukraińcom 07.03.22, 19:34
      Napisać: "Bo ostatnią rozmowę przechorowałam". Jak się rozbuja SMS-owo, zablokować numer, odblokować jutro, do jutra powinno przejść.
    • g.r.uu Re: Foch matki - pomoc Ukraińcom 07.03.22, 19:35
      Ze jesteś bogata, więc za telefony odpowiada twoja sekretarka
    • nena20 Re: Foch matki - pomoc Ukraińcom 07.03.22, 19:50
      napisz jej : "idi na chuj"
    • 71tosia Re: Foch matki - pomoc Ukraińcom 07.03.22, 20:06
      Zaproponować by poznała tych ludzi i włączyła się w pomoc, nawet jak ta pomoc jest z waszego punktu widzenia zbędna. Spytaj czy ma cos do oddania, czy może porozmawiać z dziećmi jak to babcie robią etc. Zwykle takie osobiste doświadczenia zmieniają strach wobec „obcych”
      • zimnolistna Re: Foch matki - pomoc Ukraińcom 07.03.22, 20:39
        Nie pozna, bo nie przyjedzie. Kilkugodzinna podróż pociągiem jest dla niej zbyt męcząca. Zawsze robiła z siebie staruszkę. Ma 67 lat, ale zawsze była stara.
    • 3-mamuska Re: Foch matki - pomoc Ukraińcom 07.03.22, 21:16
      Napisz ze nie rozmawiasz z nieczułymi …( wstaw dowolne na co masz ochotę)
    • lodomeria Re: Foch matki - pomoc Ukraińcom 07.03.22, 23:01
      No więc w katechizmie to leci tak:

Uczynki miłosierdzia względem ciała
      1. Głodnych nakarmić.
      2. Spragnionych napoić.
      3. Nagich przyodziać.
      4. Podróżnych w dom przyjąć.
      5. Więźniów pocieszać.
      6. Chorych odwiedzać.
      7. Umarłych pogrzebać.

Uczynki miłosierdzia względem duszy
      1. Grzeszących upominać.
      2. Nieumiejętnych pouczać.
      3. Wątpiącym dobrze radzić.
      4. Strapionych pocieszać.
      5. Krzywdy cierpliwie znosić.
      6. Urazy chętnie darować.
      7. Modlić się za żywych i umarłych.

Z naciskiem na 4 w tym przypadku wink

Cytaty z Biblii:
      Pójdźcie, błogosławieni Ojca mojego, weźcie w posiadanie królestwo, przygotowane wam od założenia świata! Bo byłem głodny, a daliście Mi jeść; byłem spragniony, a daliście Mi pić; byłem przybyszem, a przyjęliście Mnie; byłem nagi, a przyodzialiście Mnie; byłem chory, a odwiedziliście Mnie; byłem w więzieniu, a przyszliście do Mnie. Wówczas zapytają sprawiedliwi: Panie, kiedy widzieliśmy Cię głodnym i nakarmiliśmy Ciebie? Spragnionym i daliśmy Ci pić? Kiedy widzieliśmy Cię przybyszem i przyjęliśmy Cię? Lub nagim i przyodzialiśmy Cię? Kiedy widzieliśmy Cię chorym lub w więzieniu i przyszliśmy do Ciebie? A Król im odpowie: Zaprawdę, powiadam wam: Wszystko, co uczyniliście jednemu z tych braci moich najmniejszych, Mnieście uczynili.

Tutaj z kolei Stary Testament o kobietach (które straciły mężów) uciekających przed klęską głodu: Skąd to znalazłam łaskę w twoich oczach, że zwracasz na mnie uwagę, chociażem cudzoziemka? - nie jest to najbardziej znany kawałek biblii, ale może własnie dzięki temu mama będzie musiała a) sięgnąć po biblię i poczytać, b) pomysleć i wypracować opinię, bo pewnie te przypowiesci o Samarytaninach albo wykarmieniu tłumu dwiema rybkami i pięcioma chlebkami wyuczyła się ignorować.

Mogę dużo więcej, jesli jest potrzeba...

Aczkolwiek, może nie ma sensu kopać się z koniem.
      Postąpiliscie z mężem pięknie, porządnie i bądźcie dumni!
      • lodomeria Re: Foch matki - pomoc Ukraińcom 07.03.22, 23:03
        (cytaty wrzuciłam jako linki, ale system nie chciał przepuscić bo niby spam...

To pierwsze to Przypowieść o owcach i kozłach

A to drugie to Księga Rut
    • hanusinamama Re: Foch matki - pomoc Ukraińcom 07.03.22, 23:04
      Na pytanie dlaczego...odpisałabym "dla gówna psiego"
      Przepraszam ale mam krótkie nerwy teraz na takie dyskusje
      • nowyniknik82 Re: Foch matki - pomoc Ukraińcom 08.03.22, 14:51
        Dokładnie. Tak samo jak na pytanie gdzie mnie się od razu ciśnie, że w dupie.
        Ale ja od zawsze byłam chamem 😒
    • heniek.8 Re: Foch matki - pomoc Ukraińcom 08.03.22, 08:34
      zimnolistna napisała:

> I co napisać.

"mamo ja tylko żartowałam"
    • sanciasancia Re: Foch matki - pomoc Ukraińcom 08.03.22, 08:50
      Nie odpisuj, zablokuj numery rodziców, poszukaj terapeutki/terapeuty.

Odezwiesz się, jak będziesz czuła się silniejsza, oraz dasz matce szansę przemyśleć sprawę, może dojdzie do jakichś rozsądnych wniosków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka