Dodaj do ulubionych

Wrocław - pochwalnie będzie

12.03.22, 19:44
bardzo mi się podoba jak pracownicy UM Wrocław i prezydent czynią cuda i z niczego starają się stworzyć coś na kształt ośrodków dla uchodźców:
centrum kreatywnosci działa już jako dom noclegowy
budynek po zlikwidowanym LO jest właśnie na koncówce remontu i wyposażania w potrzebne rzeczy,
stary terminal portu lotniczego zmienił sie w noclegownie,
w budynku należącym do MPWiK zaczeła działać pierwsza świetlica dla ukraińskich dzieci zeby ich mamy mogły ogarnąć sprawy urzędowe, szukać racy, mieszkań itp, w planach są kolejne takie punkty,
samo MPWiK dostarcza wodę do picia na dworzec
UM na bieżąco szykuje pakiety z rzeczami 1 potrzeby, które trafiaja na dworzec,
zaangażowano uczniów technikum gastronomicznego do robienia posilków
zbiórki: www.zsg.wroclaw.pl/
w CHArena działa oficjalny punkt zbiorek (potrzebne: koce, spiwory, lóżka polowe, reczniki, pościel)
www.facebook.com/TarczynskiArena/
To wszystko nie rozwiązuje oczywiście problemu, bo ludzie ciągle i ciągle napływaja i potrzebują domów a nie noclegowni ale podziwiam koordyncje zadań, zaangażowanie i walke z materią szczególnie w obliczu ciągłego niedofinansowania. A ja sobie notuję nazwiska samorządowców, warto je zapamiętać na przyszłość.

A jak u wasze miasta daja sobie radę?
Obserwuj wątek
    • anorektycznazdzira Re: Wrocław - pochwalnie będzie 12.03.22, 19:57
      <3
      Wrocław jak zawsze kiss
    • katriel Re: Wrocław - pochwalnie będzie 12.03.22, 20:34
      > w budynku należącym do MPWiK zaczeła działać pierwsza świetlica dla ukraińskich dzieci zeby ich mamy
      > mogły ogarnąć sprawy urzędowe, szukać racy, mieszkań itp,

Jak to pierwsza? Już 1.03 działało siedem takich świetlic w publicznych szkołach i przedszkolach, nie licząc prywatnych placówek oferujących podobną pomoc (ja wiem o czterech, ale pewnie jest tego więcej).

> w CHArena działa oficjalny punkt zbiorek (potrzebne: koce, spiwory, lóżka polowe, reczniki, pościel)
      > www.facebook.com/TarczynskiArena/

Ważne sprostowanie: Tarczyński Arena to nie jest CH Arena przy Komandorskiej, tylko Stadion Miejski na Pilczycach tak się teraz nazywa (no co, nowego sponsora dostał). I to na Stadionie jest zbiórka.
      • mid.week Re: Wrocław - pochwalnie będzie 12.03.22, 20:38
        katriel napisała:

>
        > Jak to pierwsza? Już 1.03 działało siedem takich świetlic w publicznych szkołac
        > h i przedszkolach, nie licząc prywatnych placówek oferujących podobną pomoc (ja
        > wiem o czterech, ale pewnie jest tego więcej).

No to jeszcze lepiej, nie dokopałam sie do nich na FB UMwr i Sutryka

> Ważne sprostowanie: Tarczyński Arena to nie jest CH Arena przy Komandors
        > kiej, tylko Stadion Miejski na Pilczycach tak się teraz nazywa (no co, nowego s
        > ponsora dostał). I to na Stadionie jest zbiórka.

Prawda, z rozpędu dałam to CH - siła skojarzeń!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka