prosbaoporade 13.03.22, 09:35 Dzień dobry. Zepsuł się nam piec i musimy wymienić na nowy. Proszę poradźcie jaką markę wybrać. Jakie macie w domu i czy jesteście z nich zadowolone? Musimy kupić w tym tygodniu. Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bei Re: Piec dwufunkcyjny 13.03.22, 09:46 Przez 17 lat służył nam z firmy Vailant, wymieniliśmy przy okazji remontu ( ten oddaliśmy komuś, komu poprzedni się zepsuł, i teraz piąty rok ogrzewa dom i wodę w innym miejscu). Nam teraz piąty rok służy Viessmann, jest oszczędniejszy, i designersko ładniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Piec dwufunkcyjny 13.03.22, 09:51 Ważne jest, by serwisować -urządzenia raz w roku wystarcza, by służyły bezawaryjnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Piec dwufunkcyjny 13.03.22, 10:26 I jak serwisujesz raz w roku to działa wiecznie bez awarii i nie trzeba kupować nowego? Odpowiedz Link Zgłoś
kermicia Re: Piec dwufunkcyjny 13.03.22, 10:48 Mój już 14 lat i wymienili mi w nim tylko dwa razy pokrętło odpowietrzające i raz chyba miskę. Przy ostatnim czyszczeniu pan powiedział, że w sumie to nie trzeba czyścić, a sprzęt jest w super stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Piec dwufunkcyjny 13.03.22, 18:08 I o czym świadczy twoja opowieść? Jesteś jedyną osobą na świecie, która nie zauważyła, że stare sprzęty działały kilkanaście lat a nowe psują się zaraz po gwarancji? Odpowiedz Link Zgłoś
e-ness Re: Piec dwufunkcyjny 13.03.22, 17:41 Coroczny serwis to warunek wypłaty kasy z ubezpieczenia w razie awarii, pożaru czy innych losowych zdarzeń Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Piec dwufunkcyjny 13.03.22, 18:10 Post bei sugeruje, że coroczny serwis uneśmiertelnia pięć... Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Piec dwufunkcyjny 13.03.22, 20:20 Serwis to też bezpieczeństwo uzytkowania. Jeśli chcielibyśmy uniesmiertelnić- to wystarczyłoby wymieniać to, co się zepsuje. Nam jeszcze (odpukać) nic się nie psuło, ale nie wiem, jak to jest u tych drugich właścicieli… Odpowiedz Link Zgłoś
mamdomek Re: Piec dwufunkcyjny 14.03.22, 00:26 Pierwsze słyszę. Który ubezpieczyciel ma takie oczekiwania? Odpowiedz Link Zgłoś
mamdomek Re: Piec dwufunkcyjny 14.03.22, 00:27 Bzdura. Jeśli kocioł GAZOWY jest poprawnie ustawiony ustawiony, to "serwis" co najwyżej może coś w nim zepsuć. Odpowiedz Link Zgłoś
kaskaz1 Re: Piec dwufunkcyjny 13.03.22, 10:42 Pierwszy działał 15lat Veissmann, wymieniony bo mieliśmy bojler a nowy miał zasobnik n wode. Kolejne 15 lat mam de Ditrich i tez dziala beż zarzutu.serwisowany co roku. Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Piec dwufunkcyjny 13.03.22, 10:54 Mam 10 lat Viessman działa dobrze, bez awarii. Msmy termoster jakijś polskiej firmy, który reguluje jego ogrzewanie więc zaa gaz nie płaicmy wiele. Co roku przychodzi Pani za 150 zł go serwisuje oczyszcza i sprawdza szczelność. Odpowiedz Link Zgłoś
niezwykladziewczyna Re: Piec dwufunkcyjny 13.03.22, 11:23 Mamy Buderusa na razie jest ok, ale nic więcej o nim nie powiem bo to piec z 2020 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
1papryczka.chili Re: Piec dwufunkcyjny 13.03.22, 12:37 Buderus. Działa bez zarzutu. Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: Piec dwufunkcyjny 13.03.22, 17:07 12 lat bezawaryjnie działal nam Termet. Odpowiedz Link Zgłoś
dominika9933 Re: Piec dwufunkcyjny 13.03.22, 17:27 Miałam przez 13 lat Saunier Duvall, wymieniłam i drugi mam sześć lat już. Mama ma taki sam, jak mój pierwszy od dziewiętnastu lat, teraz zaczyna się psuć. Myślę, że najważniejsze jest serwisowanie i jaka jest woda u Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Piec dwufunkcyjny 13.03.22, 20:22 Tak, zmiękczacz do wody wskazany. Pierwszy piec funkcjonował bez zmiękczacza, przy zmianie pieca dołożyliśmy w kotłowni zmiękczacz. Odpowiedz Link Zgłoś
e-ness Re: Piec dwufunkcyjny 13.03.22, 17:37 Zanim wybierzesz piec, to dopytaj sie o dostępność i z tego co ci zaproponują możesz wybrać. Znajomi na piec czekali 3 miesiące Odpowiedz Link Zgłoś
zozizu Re: Piec dwufunkcyjny 13.03.22, 17:42 Tzw. Krystek sie przyda,albo inny z mozliwoscia gotowania i pieczenia wrszie braku dostaw pradu i gazu. Szyszki wrzucisz,ni masz cieplo w donu i cieply obiad. Odpowiedz Link Zgłoś
rozaliaolaboga Re: Piec dwufunkcyjny 13.03.22, 17:52 Dowiedz się najpierw o dostępność pieca, a potem o dostepnosc serwisu (również po gwarancji). My mamy junkersa, ma kilkanaście lat i psuje się rzadko (2 razy wymienialiśmy płytę główną, raz że swojej winy...) ale w okolicy nie mamy serwisantów i nawet glupi przegląd jest problemem. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Piec dwufunkcyjny 13.03.22, 20:14 Mam junkers. Kocioł wybierasz wg dostępności serwisu a obecnie i w ogóle dostępności. Odpowiedz Link Zgłoś
mamdomek Re: Piec dwufunkcyjny 14.03.22, 00:29 Chyba raczej kocioł ci się zepsuł. Róznica między piecem a kotłem jest mniej więcej jak między łódką i rowerem. Odpowiedz Link Zgłoś
mamdomek Re: Piec dwufunkcyjny 14.03.22, 00:32 Kup taki sam model, to go wymienisz łatwo i sprawnie, bez rozpierduchy i kosztów. Pomijam, że kotły dwufunkcyjne to pomysł słaby i wieczne problemy. Chyba że się ma super miękką wodę, wówczas pomysł jest nadal słaby, ale bez częstych problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
rozaliaolaboga Re: Piec dwufunkcyjny 14.03.22, 06:11 A dlaczegóż to tak uważasz? Mam ten sam piec (kocioł) od 2004 roku, zepsuł się sam z siebie raz, dlaczego mam być niezadowolona? Odpowiedz Link Zgłoś