Dodaj do ulubionych

Emamy ogrodniczki

15.03.22, 11:02
Kupujecie sadzonki online? Macie jakiegos zaufanego sprzedawcę? Chodzi mi o kwiaty, ale tez o sadzonki warzyw.
Obserwuj wątek
    • thea19 Re: Emamy ogrodniczki 15.03.22, 11:05
      nie kupuję roślin przez internet. Sadzonki warzyw kupuję w ogrodniczym albo na bazarku.
    • sueellen Re: Emamy ogrodniczki 15.03.22, 11:08
      Nie. Online kupuje jedynie nasiona i cebule do sadzenia i to od sklepu z certyfikatem by mi jakiejś inwazyjnej rośliny z chin nie podrzucono. Zdarzyło mi się niestety kupić krzewy i truskawki online - porażka. Z truskawek może ze 4 korzenie na dwadzieścia się ostały.
    • margaretta80 Re: Emamy ogrodniczki 15.03.22, 11:15
      Ja do tej pory zamawiałam w 3 sklepach internetowych. I powiem tak, szału nie ma. Stacjonarnie rosliny są dużo ładniejsze i większe. Zamawialam w Albamarze- w miarę ok, nie narzekam choć sadzonki sesleri bardzo skromne, rozplenice może bez szału ale ok. Gdybym nie mogła czegoś znaleźć stacjonarnie myślę, że zamówiłabym jeszcze raz tam. W Sadowniczy zamawiałam hortensje i jakieś krzewy- nie polecam. Hortensje odesłałam, krzewy zostawiałam ale widzę, że chyba pomylili mi odmianę. I jeszcze w jakimś sklepie ale nie pamiętam nazwy. Tam było też w miarę ok. Ale tak jak mówię stacjonarnie kupisz ładniejsze. Jeszcze w sumie zależy co zamawiasz. Byliny bym kupiła ale krzewów juz nie zaryzykuję.
    • lella_two Re: Emamy ogrodniczki 15.03.22, 11:36
      Kupowałam różne sadzonki, głównie byliny, ale drzewka też i w 90% byłam zadowolona. Ale zawsze sprawdzam opinie i czytam wcześniej polecenia na forach. Pora kupowania też jest istotna, byliny na przykład kupuje się w trakcie wegetacji, a nie przed albo po. Przyznam, że miałam tak dobre doświadczenia, że głównie troszczyłam się o zgodność odmianową a nie stan.
    • blokersowa Re: Emamy ogrodniczki 15.03.22, 12:23
      Sadzonki kwiatów/bylin kupowalam przez allegro – różne dzwonki, perowska, szławie, różne bodziszki, funkie, przewrotniki, barwinki - pojedyncze sztuki az do 20-30. Dobrze zapakowane, nieduze jak np barwinki ale tego sie spodziewalam. Sadziłam czesc na wiosne, czesc na jesieni. Wszystko sie ladnie przyjeło, teraz czekam czy i jak sie obudzi na wiosne (wiekszosc juz widac ze przezyla i sie rozkreca). Wiec pozytywnie. Sprzedawcy, np: bylinycudawianki, Ogrody_Marcinowe. Sadzonki warzyw - to wole lokalnie, obok we wsi mam ogrodnika. On line kupuje tez nasiona - spora pake kupilam od Legutko, pieknie mi ja zapakowali, dorzycili gratisy, elegancko bardzo sie calosc prezentowala. Kupilam tez od oferujacego sie FB kłącza irysów - teraz tez czekam az wyjda smile. Czesc sadzonek warzyw przygotowuje sama: papryki, por, seler, sałaty. Bede tez sama robic sadzonki funkii, ostnicy oraz szałwii. Przezyły mi zimę kępki wlasnej rozsady kocimietki. Jakies proste kwiaty typu aksamitki mozna tez samemu wysiać.
    • mamkaantka Re: Emamy ogrodniczki 15.03.22, 13:49
      Kupuję i sobie chwalę W żadnym sklepie ogrodniczym nie ma takiego wyboru!
      • kira02 Re: Emamy ogrodniczki 15.03.22, 13:53
        A moglabys polecić jakichs konkretnych sprzedawcow czy konkretne sklepy online? Nie chcialabym sie naciac przy pierwszym zakupie.
        • mamkaantka Re: Emamy ogrodniczki 15.03.22, 14:01
          Rok temu kupowalam na Allegro sadzonki od Gladi20 i Ryszard-Majewski Sadzonki były dobrze zabezpieczone i się ładnie przyjęły w ogrodzie.
        • smoczy_plomien Re: Emamy ogrodniczki 15.03.22, 15:25
          Kupiłam w tym roku maliny i jeżyny od Wędrowskiego na allegro i jestem bardzo zadowolona. Krzaczki żywe, duże, ładne, w dużych doniczkach, nawet w ziemi miały dżdżownice.
          • lella_two Re: Emamy ogrodniczki 15.03.22, 17:43
            Od Wędrowskich kilkakrotnie brałam powojniki, zawsze ok😊
        • memphis90 Re: Emamy ogrodniczki 15.03.22, 17:15
          Ja miałam od niezle___ziolko z all.
    • memphis90 Re: Emamy ogrodniczki 15.03.22, 17:13
      Kupowalam porzeczki, przyszedł agrest... Ale rośnie- 4 drzewka... Róże z rosarium, jedna padła, 3 żyją. Macierzankę, poziomki, zioła z różnych źródeł
      kupowałam, było ok. Truskawki średnie, tj sadzonki się przyjęły ale odmiany kiepskie smakowo. Raz kupiłam framberry i była pyszna, ale owocowała jeden rok, a w ubiegłym nic, nawet kwiatka. Na forum polecano pomidorlandię.
      • lella_two Re: Emamy ogrodniczki 15.03.22, 17:46
        Róże moim zdaniem najlepsze są z Rozarium (przez Z). Ewa ma solidne sadzonki, ogromny wybór odmian i jest fachowa w kontakcie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka