Dodaj do ulubionych

zmywarka -pytanie o czas

20.03.22, 11:16
Jaki najkrótszy program maja wasze zmywarki i czy go używacie. Widzicie jakaś różnice między programem godzinnym a 3:30?
Zmywarka z krótkim programem (najlepiej 45 szerokości) poszukiwana sad
Obserwuj wątek
    • kubek0802 Re: zmywarka -pytanie o czas 20.03.22, 11:19
      30 min. Właściwie tylko tego używam. Roznicy nie widzę. Electrolux.
    • kk345 Re: zmywarka -pytanie o czas 20.03.22, 11:20
      W moim Boschu używam wyłącznie programu godzinnego
      • alina460 Re: zmywarka -pytanie o czas 20.03.22, 12:08
        Ja dokładnie tak samo. Jeśli zmywarka to tylko Bosch. I zawsze program 1h. Właśnie mam taką 45 cm. Ale ja ostatnio pokusiłam się o model z szufladą i właśnie ją zdemontowałam. Wolę koszyk na sztućce. Ponadto ta górna szuflada na sztućce zajmowała mi za duzo miejsca i czasem wysokie szklanki się nie mieściły.
      • wkswks Re: zmywarka -pytanie o czas 20.03.22, 13:41
        Ja tak samo. Kolega serwisant poradził zeby raz na tydzień wstawiać na najwyższa temp, co robimy.
      • shellyanna Re: zmywarka -pytanie o czas 20.03.22, 16:58
        Ja tez.
      • 3fanta Re: zmywarka -pytanie o czas 21.03.22, 13:10
        Ja też
    • pepsi.only Re: zmywarka -pytanie o czas 20.03.22, 11:23
      Używam najczęściej 1,5 h, 75stopni,
      (czasem, raz na rok, włączę tego z najwyższą temperaturą, 90stopni, i ma ok 3,30h)
    • stara-a-naiwna Re: zmywarka -pytanie o czas 20.03.22, 11:25
      miałąm 10 letniego boscha z krótkim programem - domywał mi wszystko
      no... czasami się zdarzało, ze zostawał osad na kubku po herbacie.

potem kupiłam nowego boscha i ma najkrótszy program 1h, ale ten 1h ma większe zużcyie wszystkiego do tego ecco co ma 35h - wiec staram się puszczać zmywarkę jak wychodzę do pracy albo na noc.
      • stara-a-naiwna Re: zmywarka -pytanie o czas 20.03.22, 11:27
        3,5h
        a nie 35h
        wink

programy ecco są energo i wodo oszczędne
        a te krótkie zazwyczaj (przynajmniej w modelach współczensych) żrą dużo prądu i wodu
    • chatgris01 Re: zmywarka -pytanie o czas 20.03.22, 11:39
      Moja bazowa Beko 45 cm ma polgodzinny 35°C (uzywam z zelem, tylko do szkla i lekko zabrudzonych, np. po sniadaniu, mocniej zabrudzonych nie domywa) i godzinny 60°C, najczesciej uzywany, domywa wszystko nie gorzej niz dluzsze programy).
    • szmytka1 Re: zmywarka -pytanie o czas 20.03.22, 11:48
      Mam bosch z programem 1 h. Tylko tego programu używam. Raz na ruski rok puszczam jakiś długi program na czyszczenie zmywarki
    • daszka_staszka Re: zmywarka -pytanie o czas 20.03.22, 12:15
      Zależy co myje, jak brudne patelnie czy garnki to 70st. Na 80 minut, jak talerze to 60 at na 60 minut, a jak samo szkło to 40 at i 45 minut
      • szmytka1 Re: zmywarka -pytanie o czas 20.03.22, 13:04
        Ja nigdy nie mam tak, że cała zmywarka samych szklanek, czy kieliszków. No nie da się tak w przypadku 4osobowej rodziny. Nie wiem jak to robisz. U mnie zawsze są garnki, patelnie, talerze i szklanki razem. Jak zjemy obiad to są gary po tym obiedzie a i talerze, z których zjedliśmy i milion szklanek po moich dzieciach
        • daszka_staszka Re: zmywarka -pytanie o czas 20.03.22, 13:38
          Mam małą zmywarkę i dużo jem 🤣
          • daszka_staszka Re: zmywarka -pytanie o czas 20.03.22, 13:40
            A tak na serio, to zależy ile osób było na kawie, i czy np. dziś gotowałam obiad z dwóch dan. Najczęściej chodzi średni program jak gary są mieszane. To że jakiegoś programu używam czesvlciej nie znaczy że mi jeden program wystarczy
    • marusiatoja47 Re: zmywarka -pytanie o czas 20.03.22, 12:15
      Bosh, program 1h. Nie używam go, bo jest najmniej ekonomiczny. Włączam 3,15 h na noc, mam wszystko extra domyte.
    • eliszka25 Re: zmywarka -pytanie o czas 20.03.22, 13:35
      Najkrótszy mam program 30 minut. Nie używam go właściwie nigdy. Po pierwsze słabo domywa bardziej zabrudzone naczynia, po drugie jest bardzo nieekonomiczny. Zwykle używam programu eco 4- godzinnego, bo akurat tak mi pasuje. Po całym dniu mam pełną zmywarkę, więc wieczorem włączam program eco i idę spać.
    • hanusinamama Re: zmywarka -pytanie o czas 20.03.22, 13:46
      30 minut, z Ikei. smile
    • lot_w_kosmos Re: zmywarka -pytanie o czas 20.03.22, 17:09
      To ja jestem jakaś dziwna.
      Używam głównie programu na 2 godziny i 70 stopni.
      Taki godzinny mam na 60 stopni i używam jak naprawdę dojdę do wniosku, że gary są nie tłuste. Myje doskonale ale moje poczucie sterylności jest niedopieszczone. wink
      Siemens 60 cm.
    • kaki11 Re: zmywarka -pytanie o czas 20.03.22, 18:43
      Mam boscha, najkrótszy program to chyba 45minut lub godzina ( nie jestem pewna spędza. Weekend poza domem). Myłam nim 1-2 razy jak potrzebowałam, i nie pamiętam różnicy w jakości mycia , na codzień używam programu Ecco trwającego 4:10, ale robię to by ograniczyć zużycie a nie dla jakości samego mycia (załączam jak jest pełna i nie mam problemu z tym, że długo to potrwa a wodo oszczędność akurat dla mnie była istotna).
    • kurt.wallander Re: zmywarka -pytanie o czas 20.03.22, 18:45
      W domu najkrótszy program w 60 stopniach to półtorej godziny (Bosch). W mieszkaniu na wynajem mam zmywarkę z IKEA (Electrolux) i ta ma fajny program 60 stopni w 38 minut. Obie 45-tki.
    • palacinka2020 Re: zmywarka -pytanie o czas 20.03.22, 18:49
      Puszczam zawsze na eco, ponad 3h. Nigdy na noc bo mi pipczy jak skonczy, budze sie i musze isc wylaczyc.
    • volta2 Re: zmywarka -pytanie o czas 20.03.22, 18:53
      ja mam w mieszkaniu starą chyba electroluxa zmywarkę i zawsze używam programu najdłuższego (2,5h) i najwyższej temeperatury(60-70stopni, wyżej nie mam)
      po imprezach mam pełno eleganckiego szkła, więc tu wrzucam program szkło i to wystarcza, program 30 min też mam, ale jakoś mu nie wierzę, u mnie codziennie do mycia są garnki raczej tłuste niż nie, i patelnie i to ze 2-3 różne.
      gdybym miała program godzinny i 40 stopni to myślę, że mógłby się sprawdzić, ale taki u mnie nie występuje
    • kropkaa Re: zmywarka -pytanie o czas 20.03.22, 23:11
      Używam eco 3.15. Często włączam przed pójściem spać. Pomimo, że kuchnia oddzielna, w nocnej ciszy lubię ten szum. Usypia mnie.
    • liliawodna222 Re: zmywarka -pytanie o czas 20.03.22, 23:22
      Używam tylko i wyłącznie programu 20-25minut, zmywa w temp. 45stopni. Siemens, jakiś model sprzed kilkunastu lat, 45cm.
    • koronka2012 Re: zmywarka -pytanie o czas 20.03.22, 23:49
      Najkrótszy program trwa 0,5 h i najczęściej to właśnie jego używam. Fakt że nie pakuje tam garów, a talerze opłukuję. Whirpool
    • ginger.ale Re: zmywarka -pytanie o czas 21.03.22, 00:50
      Program auto - automatycznie dobiera parametry zmywania.
      • ginger.ale Re: zmywarka -pytanie o czas 21.03.22, 01:04
        Tego auto używam na codzień.
        Jest jakiś krótki, ale to raczej na przepłukanie kieliszków do wina czy szklanek przed imprezą, a nie zmywania po obiedzie, jak dla mnie.
    • koko8 Re: zmywarka -pytanie o czas 21.03.22, 00:58
      Używam właściwie tylko dlugich programow na 2-4h, z oszczędności. Te vario speed podobno żrą prąd jak smoki.
      • chatgris01 Re: zmywarka -pytanie o czas 21.03.22, 09:18
        koko8 napisała:

> Te vario speed podobno żrą prąd jak smoki.

To prawda, ale wiele zmywarek nie ma tej funkcji skracania, tylko zwyczajnie krotsze programy, ktore niekoniecznie zuzywaja duzo wiecej pradu (i wody). Zalezy od zmywarki.
        Mozna sobie porownywac zuzycia na poszczegolonych programach, sa w tabelce umieszczonej w instrukcji obslugi.
    • klaramara33 Re: zmywarka -pytanie o czas 21.03.22, 10:47
      Mój najkrótszy to 20 minut, slabo myje ale czasem się przydaje dla mało zabrudzonych. Najbardziej używam opcję Eco, która trwa 2,5 h i tak widzę różnicę, lepiej są umyte naczynia. Zmywarka nam służy już 10 lat firmy Hotpoint Ariston.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka