Dodaj do ulubionych

Uchodźca PESEL

23.03.22, 08:38
Skorzystam z tego, że ematka wie wszystko. W Internecie nie znalazłam odpowiedzi. Wszędzie piszą, że uchodźca z Ukrainy musi wyrobić PESEL i na jego podstawie będzie mógł skorzystać że świadczeń socjalnych, opieki medycznej, darmowej edukacji. A co z osobą, która ma już PESEL (pracowała w przeszłości kilka lat w Polsce legalnie), czy jest w gorszej sytuacji niż osoby bez PESELu ?
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Uchodźca PESEL 23.03.22, 09:00
      Leni, nie ma jeszcze praktyki. Pytanie jest trochę jak wróżenie z fusów. W teorii nie powinno być różnić w traktowaniu jeśli ktoś miał pesel, bo wcześniejpracował w Polsce, ale potem wyjechał a po 24.02 przyjechał ponownie. Niektóre urzędy gmin uzupełniały osobom mającym już pesel przedwojenny zdjęcia i odciski palców. Inne odmawiały uzupełnienia. Przekonamy się tak naprawdę jak te osoby zaczną się ubiegać o świadczenia (np.500plus, czy 300 zł).
      • no_name33 Re: Uchodźca PESEL 23.03.22, 09:35
        daniela34 napisała:

> Leni, nie ma jeszcze praktyki. Pytanie jest trochę jak wróżenie z fusów. W teor
        > ii nie powinno być różnić w traktowaniu jeśli ktoś miał pesel, bo wcześniejprac
        > ował w Polsce, ale potem wyjechał a po 24.02 przyjechał ponownie. Niektóre urzę
        > dy gmin uzupełniały osobom mającym już pesel przedwojenny zdjęcia i odciski pal
        > ców. Inne odmawiały uzupełnienia. Przekonamy się tak naprawdę jak te osoby zacz
        > ną się ubiegać o świadczenia (np.500plus, czy 300 zł).

Żeby ubiegać się o 500 plus ze specustawy, musi mieć pesel UKR
        Przecież będzie specjalny kreator w języku ukraińskim i wniosek uproszczony, ale tylko dla tych co mają UKR.

Gdyby chciał składać wniosek na zasadach ogólnych, to musiałaby dodać załącznik w postaci karty pobytu z adnotacja "dostęp do rynku pracy".

• daniela34 Re: Uchodźca PESEL 23.03.22, 09:40
          No to to jest informacja, której na wczoraj na przykład nie uzyskałam w krakowskim urzędzie miasta. Mniejsze gminy (Niepołomice, Wieliczka) uzupełniały dane do PESEL, ale Kraków nie.
          • no_name33 Re: Uchodźca PESEL 23.03.22, 11:12
            daniela34 napisała:

> No to to jest informacja, której na wczoraj na przykład nie uzyskałam w krakow
            > skim urzędzie miasta. Mniejsze gminy (Niepołomice, Wieliczka) uzupełniały dane
            > do PESEL, ale Kraków nie.

Czyli chaos i brak jednolitych działań.

Na stronie zus będzie niedługi info, że nie złoży wniosku o 500 + bez peselu UKR.
            • daniela34 Re: Uchodźca PESEL 23.03.22, 11:43
              Tak podejrzewaliśmy że może być potrzebny właśnie PESEL UKR, ale wczoraj jak próbowaliśmy ustalić to...
              Dzięki za potwierdzenie
        • z_lasu Re: Uchodźca PESEL 23.03.22, 10:20
          Potwierdzam. Próbowałam wczoraj składać wnioski. Po założeniu konta na PUE faktycznie nie ma nowych wniosków (zgodnie z informacjami z infolinii ZUS - trzeba założyć konto i czekać aż się pojawią), a próba złożenia normalnego wniosku zakończyła się na konieczności dołączenia dokumentów, których specuchodźcy nie mają. Infolinia ZUS po polsku i ukraińsku (może się komuś przyda):

infolinia-w-sprawie-swiadczen-rodzinnych-dla-obywateli-ukrainy
    • no_name33 Re: Uchodźca PESEL 23.03.22, 09:32
      Poniżej wyjaśnienie
    • ichi51e Re: Uchodźca PESEL 23.03.22, 09:50
      no to po prostu ma pesel i już może korzystać. Cos mi się kojarzy ze jeśli chce korzystać z jakiś ekstra przywilejów uchodzczych po powinna wystąpić drugi raz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka