Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    08.03.05, 16:34
    Problem drobny, choc delikatny. Czy zdarzylo Wam sie, ze jakas odmiana
    winogron nie podoba Wam sie? U mnie to dotyczy sangiovese. Nie wiem, w czym
    tkwi problem, ale mnie odrzuca. Ostatnio pilam wino Pietro
    Beconcini "Maurleo" 2002 (Sangiovese, Merlot) i polowe wylalam do zlewu, bylo
    tez jakies Morellino di Scansano, nie pomne, chyba Morris Farm i tez mi nie
    podeszlo (a zazwyczaj uwielbiam Morellino)
    Istnieje alergia na odmiany winogron? :)

Pozdrawiam,
    Gaga
    Obserwuj wątek
      • Gość: star Re: Problem IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 08.03.05, 17:36
        > Problem drobny, choc delikatny. Czy zdarzylo Wam sie, ze jakas odmiana
        > winogron nie podoba Wam sie? U mnie to dotyczy sangiovese. Nie wiem, w czym
        > tkwi problem, ale mnie odrzuca. Ostatnio pilam wino Pietro
        > Beconcini "Maurleo" 2002 (Sangiovese, Merlot) i polowe wylalam do zlewu, bylo
        > tez jakies Morellino di Scansano, nie pomne, chyba Morris Farm i tez mi nie
        > podeszlo (a zazwyczaj uwielbiam Morellino)
        > Istnieje alergia na odmiany winogron? :)
        >
        > Pozdrawiam,
        > Gaga

Witam,

Jesli zazwyczaj uwielbiasz Morellino (gdzie glownie Sangiovese) to chyba nie
        masz alergii na te odmiane - albo czegos nie zrozumialem.
        Moze nie lubisz Merlot;-) ( w Morellino tez moze byc? ja np nie lubie
        PoggioArgentiero ale chodzi raczej o sposob winifikacji niz odmiane)
        Z odmian nie przepadam za Nero d'Avola choc takie Don Antonio zle nie bylo:-)
        Nie lubie tez maceracji weglowej, ktora wietrze nawet tam gdzie jej nie ma albo
        jest czesciowa.

Pozdrawiam
        star
        • Gość: willycoyote Vernaccia di S. Gimignano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.05, 18:53
          Vernaccia di S. Gimignano. Alergii nie mam, po prostu nie lubie to wino (od
          1966... czyli od 39 lat!). Vernaccia sardynska tez nie smakuje mi. Vernaccia di
          Serrapetrona (ale to wino jest czerwone i musujace) pije raczej chetnie.
          Gago, w Moris Farms pracuje moj kolega, lubie jego Avvoltore, szkoda ze nie
          smakuje ci jego wino ale rozumie calkowicie twoj gust. Alergii chyba nie masz,
          jest tylko kwestia gustu. Inny kolega nie lubi Brunello di Montalcino! Biedny,
          prawda? Ale tak jest...
          • gagapisa Re: Vernaccia di S. Gimignano 08.03.05, 19:01
            Willy, nie znosze tez Vernaccia. Ktos mi bliski probowal mnie przekonac dlugo i
            namietnie, ale sie nie udalo...
            Jak w piwnicy stluklo sie 15 butelek Vernaccia, powiedzialam, ze czuwal
            Duch...:) i zapalilam swiece w podziece...;););)

Pozdrawiam,
            Gaga

P.S. Mam tylko nadzieje, ze alergia na sangiovese mi przejdzie. Za duzo win
            produkuje sie z tej odmiany. ;)
            • hania55 Re: Vernaccia di S. Gimignano 08.03.05, 22:24
              A ja lubię Vernaccię. Bardzo.

Za to nie przepadam za chardonnay.
              • Gość: tomba Re: Vernaccia di S. Gimignano IP: 217.153.225.* 12.03.05, 01:24
                Primitivo jest be, sporo tempranillo (jakby inaczej się nie zwało - też).i
                większość białych win hiszpańskich też be.
                Porządne wina werońskie (np. Grandarella, no i klasyki), Valtellina Sforzato (i
                reszta Nebbiolo), dobrze zrobiona Barbera (Asti, Alba), Cotes du Rhone (ale
                raczej czerwone)i Bourgogne (szczególnie białe Cote d'Or)-mniam!!!
        • gagapisa Re: Problem 08.03.05, 18:55
          Bolesne przebudzenie...
          Zawsze lubilam Morellino (wiem, ze tam sangiovese wiedzie prym :), ale ostatnio
          poleglam. Natomiast nero d'avola to chyba jedyna odmina, ktora jest w stanie
          mnie wzniecic. ;-)
          Do zobaczenia,

GaGa ;)
          • willycoyote gust rozwija sie 08.03.05, 19:35
            Za mlody, kochalem mieszanki nebbiolo (Ghemme, Fara, Gattinara, Lessona itd.).
            Potem zakochalem sie w Supertuskany. Ostatnio koledzy wiedza ze lubie wszystko
            to, co pyszczy w gebie (Lambrusco, Malvasia di Castelnuovo Don Bosco, Bonarda
            d'Oltrepo i Barbera del Monferrato vivace, Raboso frizzante itd). Gust rozwija
            sie na pewno, nie martw sie!
            • gagapisa Re: gust rozwija sie 08.03.05, 19:55
              Dzieki, Willy, pocieszyles mnie. Lambrusco tutaj ma "fame" wina dla panienek:)
              i chyba ogolnie frizzante jest traktowane jako bardzo (kobiece)femminile.
              Ta tak z okazji dnia Kobiet. nikomu nie przeszlo do glowy, ze wino pija rowniez
              BIALOGLOWY!!!! :):):)
          • nerodavola Re: Problem 08.03.05, 22:59
            >Natomiast nero d'avola to chyba jedyna odmina, ktora jest w stanie
            > mnie wzniecic. ;-)

Szkoda tylko że nero d'avola zaczyna ocierać się o wina doskonałe (i to na
            plus) jak i korzystając ze swej sławy produkuje się dramatycznie niskiej
            jakości wino - i tak do końca nie wiadomo jak powinno smakować, choć takie
            kantyny jak Morgante, Donnafugata, Planeta, Feudo Montoni i kilka innych
            pokazały jego walory w pełni.
      • Gość: kk Chardonay - nie moge IP: *.jci.com 10.03.05, 19:20
        pilam rozne chardonnay kalifornijskie niskiego i wysokiego lotu, 3 lyki to max
        :((( NIE CIEPRPIE
      • Gość: niewinny Re: Problem IP: 208.22.57.* 11.03.05, 13:43
        polecam sprawdzic na SER GIOVETO najlepiej '99 - jesli Cie odrzuci i wylejesz
        do zlewu - prawdopodobnie masz alergie ;/
        • Gość: ^^^ Up n/t IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 24.02.06, 10:51
      • Gość: Wojtek Re: Problem IP: *.fss-shl.com.pl 09.03.06, 11:31
        Ja z kolei, nie "trawię" Zinfandela - szczególnie różowego. Bukiet i finisz
        przynoszą mi niemiłe skojarzenia, więc win tych obecnie unikam.
        I wcale nie przekonuje mnie: it's not a sin to dry Zin.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka