Dodaj do ulubionych

Lokalizator GPS dla kota

25.03.22, 08:18
Ma ktoś? Działa? Co z niebezpieczeństwem uduszenia się kota (obróżka)?
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Lokalizator GPS dla kota 25.03.22, 08:21
      puszczasz kota na zewnatrz bez obroży...?
      • flo-bo Re: Lokalizator GPS dla kota 25.03.22, 09:06
        Skąd taki wniosek? Pytanie ogólne, z ciekawości i na wszelki wypadek ( znajomi zaadoptowali młodego kota, ale wychodzącego, ja bym się bała o swojego gdyby wychodził). Nie, mój kot jest niewychodzacy i absolutnie nie zamierzam tego zmieniać. Miałabym zawał serca za każdym razem gdyby gdzieś znikał.
      • magata.d Re: Lokalizator GPS dla kota 25.03.22, 09:43
        ichi51e napisała:

> puszczasz kota na zewnatrz bez obroży...?
        >
        Ja puszczam kota na zewnątrz bez obroży. A co w tym takiego dziwnego?
        Boje się obroży, właśnie ze względu zaczepienia się gdzieś i niebezpieczeństwa dla kota.

A taki gps chętnie bym mu założyła wink Czytam dalej watek zatem, może się czegoś dowiem wink
        • mamdomek Re: Lokalizator GPS dla kota 25.03.22, 16:07
          Nie należy tego robić. Kot wypuszczany powinien mieć obrożę z dzwoneczkiem, żeby mu utrudnić mordowanie ptaków. Puszczanie kotów bez tego to jest podobne do wsiowego zwyczaju trzymania psa na łańcuchu.
          • magata.d Re: Lokalizator GPS dla kota 25.03.22, 16:35
            Nie, dzwoneczek nie jest komfortowy dla kota i nie powinno się mu zakładać. Poza tym nie jest zbyt skuteczny często, choć może w pewnym stopniu faktycznie ograniczyć upolowanie ptaka. Mój kot polował najczęściej nad ranem, wtedy zdarzało mu się przynieść ptaka. Teraz nie wypuszczam go tak w wcześnie, skończyło się przynoszenie zdobyczy. Dodam, ze mam znajdę i nie dało go się zamknąć w domu, bo już zaznał przyjemności spacerów.
            • thea19 Re: Lokalizator GPS dla kota 25.03.22, 18:08
              mam teraz znajdę z ulicy, pcha się na dwór za psami ale jej nie wypuszczam. W domu ma też rozrywkę na miarę kota i kilka kanałów przyrodniczych - w każdym oknie inny.
            • mamdomek Re: Lokalizator GPS dla kota 25.03.22, 18:49
              Komfort kota jest mnie ważny niż bezpieczeństwo zwierząt, na które poluje.
              Jeden ptak jest bardziej wartościowy dla środowiska niż jeden kot.
              Przez takie właśnie jak twoje zachowanie niektórych sąsiadów, musiałem przedsięwziąć kroki istotnie "zmniejszające komfort" wałęsających się kotów, które są PLAGĄ.
        • hanusinamama Re: Lokalizator GPS dla kota 25.03.22, 18:23
          Moje maja takie rozpinane. Jak sie zaczepi się rozpina...działa na 100%...gdyz w ciągu roku gubi kazda po 3-4 obróżki
      • e-ness Re: Lokalizator GPS dla kota 25.03.22, 10:04
        Ale czemu ma służyć ta obroża?
        Moje do obcych nie podejdą, wiec nikt nr z obroży nie odczyta. Jak go ktoś przygarnie to ma chipa.
        Nawet kilka obroży kupiłam, ale u nas to jak waga by schodziło, bo i kilka razy dziennie potrafił ja zgubić.
        • magata.d Re: Lokalizator GPS dla kota 25.03.22, 10:53
          Dokładnie tak samo jest u nas. Kot boi się ludzi, wiec ucieka jak zobaczy obcego na horyzoncie. Ma chipa. Obroże przeciw pchłom i kleszczom szybko gubi.
        • arwena_11 Re: Lokalizator GPS dla kota 25.03.22, 16:23
          A chip jest zarejestrowany w różnych bazach? Bo kilka razy spotkałam się, że chip był - ale nie był zarejestrowany.
          • magata.d Re: Lokalizator GPS dla kota 25.03.22, 16:59
            Zarejestrowany. Bez sensu jest chip bez rejestracji.
            • arwena_11 Re: Lokalizator GPS dla kota 25.03.22, 17:08
              Ale sprawdzałaś? Bo byłam świadkiem, jak wet sprawdzał chipa u znalezionego kota - chip niezarejestrowany. Właścicielkę udało się znaleźć - twierdziła, że chip miał zarejestrować weterynarz. No i tego nie zrobił. Podobno wiele takich przypadków jest. Ludzie myślą, że zwierzak w bazie - a w rzeczywistości nie jest zgłoszony.
              • e-ness Re: Lokalizator GPS dla kota 25.03.22, 17:15
                Oczywiscie, ze się zdarza.
                Moja adopcyjna psica, ma takiego czipa , plus drugiego z moimi danymi.
                Ja po każdym czipowaniu dostawałam SMS z info o zarejestrowaniu „ obywatela” w bazie.
                Przy kolejnej wizycie u weta sprawdziłam czy działa.
                Warto jest zarejestrować zwierzaka w kilku bazach, nie rylko w tej głównej safe animal

• heca7 Re: Lokalizator GPS dla kota 25.03.22, 15:40
        Moja kotka ma chipa. Obrożę zdjęła i zgubiła już pierwszego dnia.
    • zurekgirl Re: Lokalizator GPS dla kota 25.03.22, 08:45
      Sa chyba takie obrozki na klik, ze jak kot nosi czy sie drapie, to sie trzymaja, ale jak sie na niej zawiesi, to sie rozpinaja.
      • flo-bo Re: Lokalizator GPS dla kota 25.03.22, 09:15
        Dzięki 🙂
      • magata.d Re: Lokalizator GPS dla kota 25.03.22, 09:44
        Mój takie rozdrapuje.
      • e-ness Re: Lokalizator GPS dla kota 25.03.22, 09:56
        Ale one są na tyle wrażliwe na szarpnięcia, zaczepienie, ze kot to zgubi szybciej niż mu ja założysz
        One nie nadają się pod lokalizator
    • runny.babbit Re: Lokalizator GPS dla kota 25.03.22, 08:48
      Tak. Używany tylko na wakacjach, bo normalnie nie wychodzi. Radzę sprawdzić dokładność urządzenia zanim wypuścisz kota, bo niektóre lokalizatory są do bani.
      • homohominilupus Re: Lokalizator GPS dla kota 25.03.22, 08:58
        Super. Wypuszczacie te sierściuchy zeby okoliczne ptaki mordowały...oczywiście dzwoneczek na obróżce to zuo?
        • jowita771 Re: Lokalizator GPS dla kota 25.03.22, 09:03
          Dlaczego dzwoneczek to zło? Mój kot nosi, z obserwacji mi wychodzi, że kot nawet nie zauważa dzwonienia.
        • flo-bo Re: Lokalizator GPS dla kota 25.03.22, 09:11
          Słuchaj nie trzeba się od razu stroszyć. Wszyscy od razu zakładają błędy w postępowaniu a niekoniecznie tak jest. Ludzie z kotami wychiddzacymi zakładają im obrózki z dzwonkami, a inni ( tak jak ja) nie zamierzają wypuszczać kotów zwłaszcza gdy od urodzenia żyją w domu/mieszkaniu.
          Pytanie zrodziło się, bo znajomi przygarnęli i pokochali młodego kota, ale wychodzącego (poprzedni właściciel nie żyje). Puszczają go, bo u nich jest to bezpieczne dla kota. Ja mam schizę, że kot by nie wrocił, coś by mu się stało, a nie mogłabym go znaleźć. Stąd pytanie czy ktoś ma takie doświadczenie z lokalizatorem
          • flo-bo Re: Lokalizator GPS dla kota 25.03.22, 09:13
            Z ciekawości mojej pytanie, a znajomi zastanawiają się nad lokalizatorem, ale u nich problem z zasięgiem, więc nie wiedzą czy taki telef. lokalizator zadziała.
          • alicia033 Re: Lokalizator GPS dla kota 25.03.22, 10:04
            flo-bo napisała:

> Puszczają go, bo u nich jest to bezpi
            > eczne dla kota.

Bezpiecznie dla kota jest jedynie na terenie zabezpieczonym tak, żeby nie mógł się po niego wydostać. Niejedna już tu płakała po kocie, który nie wrócił, chociaż "było bezpiecznie".
        • bulzemba Re: Lokalizator GPS dla kota 25.03.22, 09:17
          Słyszałam o kocie który polując trzymał jedną łapa dzwoneczek i się skradał na trzech.
      • flo-bo Re: Lokalizator GPS dla kota 25.03.22, 09:16
        A jaki polecasz? I jak z zasięgiem, gdzieś ma pod miastem czy wsi nie zawsze jest dobry.
        • magata.d Re: Lokalizator GPS dla kota 25.03.22, 09:46
          flo-bo napisała:

> A jaki polecasz? I jak z zasięgiem, gdzieś ma pod miastem czy wsi nie zawsze je
          > st dobry.
          >
          Też jestem ciekawa.
        • runny.babbit Re: Lokalizator GPS dla kota 25.03.22, 10:14
          Niestety nie pamiętam marki, kupowany na allegro kilka temu. Teraz już nie używam, więc nie mam jak sprawdzić. Proponuję przed wyjazdem sprawdzić na sobie jak dokładny jest sprzęt, a jeśli mało to po prostu oddać, my tak robiliśmy zanim trafiliśmy na taki który był precyzyjny. Co do zasięgu to spędzaliśmy urlop w miejscu gdzie nie było tego problemu. I tak okazało się, że nasz kot, całe życie siedzący w mieszkaniu i wychodzący jedynie na smyczy, na wsi nie wypuszczał się poza ogrodzenie ośrodka. Trzymał się blisko naszego domku, bo się bał. Ptaków nie mordował, patrzył tylko z zainteresowaniem na kury w kurniku.
      • flo-bo Re: Lokalizator GPS dla kota 25.03.22, 09:17
        Dzięki🙂
    • e-ness Re: Lokalizator GPS dla kota 25.03.22, 09:53
      Działa ale nie polecam. Aby kot nie zgubił tego ustrojstwa, musi mieć założona taka zwykła obroże dla psa. Ryzyko uduszenia jest ogromne.
      Na tej obroży kociej, która sama się otworzy po szarpnięciu, taki lokalizator można kupować co kilka dni.
    • wrotek0 Re: Lokalizator GPS dla kota 25.03.22, 15:38
      U mnie GPS nie działał, mieszkam na wsi, słabo łapie sygnały (rzadka sieć ) i kot będący na podwórku pokazywał się 6 km dalej. Co do obroży, to kiedyś koty nosiły, takie samorozpinające się. Zużycie było za duże, co parę dni wracały bez, więc zrezygnowaliśmy.
      • mamdomek Re: Lokalizator GPS dla kota 25.03.22, 16:08
        GPS na wsi nie działa? No popatrz pan... smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka