Dodaj do ulubionych

Aparat stały na zęby

29.03.22, 08:05
Nastolatkowi wychodzą ósemki i krzywią się przy okazji dwójki. Czas więc na aparat 🤔. Pytanie, podyktowane zresztą wizytą u stomatologa. Czy w tej materii jakaś nowość? Nie przyklejane a przezroczyste nakładane aparaty? U mnie w mieścinie nie robią, ale może gdzieś?
Obserwuj wątek
    • jowita771 Re: Aparat stały na zęby 29.03.22, 08:12
      Idźcie do ortodonty, może trzeba wyrwać te ósemki, może nie ma na nie miejsca. Ja miałam ósemki poza linią szczęki, nie były używane do gryzienia, tylko ściskały inne zęby i krzywily je.
    • czerwonylucjan Re: Aparat stały na zęby 29.03.22, 08:17
      Wyrwac osemki a nie aparat
    • princy-mincy Re: Aparat stały na zęby 29.03.22, 09:58
      Przyklejany aparat wychodzi o wiele taniej niz plytki typu CA. Te plytki trzeba zmieniac co 3-4 tygodnie.
      Idz z dzieckiem do ortodonty.
      • lauren6 Re: Aparat stały na zęby 29.03.22, 11:14
        To akurat nie jest prawda.
        • princy-mincy Re: Aparat stały na zęby 30.03.22, 16:08
          No w moim przypadku prawda. Wiem, ile wydalam na aparat na dolny luk a ile wymiana plytek CA na gorny luk co 4 tygodnie. Zdecydowanie taniej wyszedl staly aparat.
          • alfa36 Re: Aparat stały na zęby 30.03.22, 17:29
            Te płytki nie niszczą zębów? Od czego zależy, jak często będą wymieniane?
      • labdelm Re: Aparat stały na zęby 29.03.22, 13:58
        No, ale Ca, czy invisalign nie ma skutków ubocznych aparatu smile
        droższy, ale lepszy
        • conena Re: Aparat stały na zęby 29.03.22, 14:12
          A jakie są skutki uboczne aparatu? Rozumiem, że piszesz o takim stałym?
          Pytam, bo dla mnie to całkowicie obcy temat a właśnie wczoraj byłam z dziećmi u ortodonty i oczywiście oboje musza mieć aparaty.
          • labdelm Re: Aparat stały na zęby 29.03.22, 14:24
            Próchnica wokół zamków i w przestrzeniach pomiędzyzebowych. Czyszczenie jest utrudnione. Nie niemozliwe, ale utrudnione i moim zdaniem nie da się dokładnie doczyścić. Przy CA i inv nie ma problemu, bo zdejmujesz i czyścisz jak zawsze. ja miałam stały - skutek uboczny - parę ubytków pomiedzy. Dziecku dałam Inv - zero ubytków po leczeniu.
            • saszanasza Re: Aparat stały na zęby 29.03.22, 16:20
              labdelm napisała:

> Próchnica wokół zamków i w przestrzeniach pomiędzyzebowych. Czyszczenie jest ut
              > rudnione. Nie niemozliwe, ale utrudnione i moim zdaniem nie da się dokładnie do
              > czyścić. Przy CA i inv nie ma problemu, bo zdejmujesz i czyścisz jak zawsze. ja
              > miałam stały - skutek uboczny - parę ubytków pomiedzy. Dziecku dałam Inv - zer
              > o ubytków po leczeniu.

Przede wszystkim zęby osoby dorosłej i dziecka diametralnie się różnią. Zazwyczaj dzieci i młodzież mają lepszą jakość zębów mniej zjechane szkliwo i siłą rzeczy zdecydowanie lepiej reagują na taki aparat.
              Poza tym istnieje coś takiego jak okresowy scaling, fluoryzacja którą należaloby podczas noszenia aparatu wykonywać przynajmniej co pół roku.
              • mikams75 Re: Aparat stały na zęby 29.03.22, 17:11
                plus zakupic irygator
              • conena Re: Aparat stały na zęby 29.03.22, 19:57
                Tak, ortodontka mówiła właśnie o regularnej higienizacji.
              • labdelm Re: Aparat stały na zęby 30.03.22, 13:30
                Doskonale o tym wiem, ja miałam stały jako dziecko, więc warunki takie same - i o dziwo w tamtych czasach miałam usuwanie kamienia i piaskowanie i fluoryzację, bo to już było w Wawie. Mimo to ubytki powstały, a dziecku - nie.
                No i wyciągi - przty CA i InV nie ma potrzeby. To nie jest skutek uboczny, ale uciązliwość.
    • rb_111222333 Re: Aparat stały na zęby 29.03.22, 10:10
      Już nawet jak ja nosiłam aparat to była możliwość założenia kolorowych albo przeźroczystych zamków. Można też założyć aparat po wewnętrznej stronie zębów. Myślę, że aparaty na zębach są na tyle powszechne, że nie ma się czego wstydzić
      • mikams75 Re: Aparat stały na zęby 29.03.22, 11:02
        tez uwazam, ze nie ma sie czego wstydzic a te od wewnatrz wcale nie sa takie super - nie nadaja sie do kazdej wady a poza tym sprawiaja o wiele wiecej problemow niz zwykle - kalecza jezyk, problemy z jedzeniem sa o wiele wieksze i trzeba spedzic dlugie godziny na cwiczeniach kaleczac sobie jezyk, zeby jako tako mowic a nie seplenic. Po zdjeciu aparatu nauka mowienia od nowa.
    • mikams75 Re: Aparat stały na zęby 29.03.22, 11:00
      sa rozne opcje aparatow ale wszystko zalezy od wady, nie kazdy aparat nadaje sie na kazda wade.
    • saszanasza Re: Aparat stały na zęby 29.03.22, 11:17
      Wyrwać ósemki a przede wszystkim wykonać pantomogram, być może już więcejnie będą krzywić, bo mają miejsce.
    • lauren6 Re: Aparat stały na zęby 29.03.22, 11:17
      To jest pytanie do dobrego ortodonty. Plan leczenia ustala się indywidualnie. Po pierwsze czy ósemki trzeba wyrwać. Być może da się je zachować, a wystarczy opiłować pozostałe zęby, żeby w szczęce nie było ścisku. Aparat zdejmowany jest o niebo wygodniejszy niż stały, a cenowo wychodzi podobnie. Niestety nie da się go zastosować do każdej wady.
      • szmytka1 Re: Aparat stały na zęby 29.03.22, 11:25
        Pytam poważnie, serio ktoś zaleci piłowanie zdrowych zębów, by zachować 8? Nie słyszałam jeszcze o czymś takim, a odwiedziłam wielu ortodontow i dentystów.
        • saszanasza Re: Aparat stały na zęby 29.03.22, 11:30
          szmytka1 napisała:

> Pytam poważnie, serio ktoś zaleci piłowanie zdrowych zębów, by zachować 8? Nie
          > słyszałam jeszcze o czymś takim, a odwiedziłam wielu ortodontow i dentystów.

No ja też o czymś takim nie słyszałam. Przecież ząb to nie tylko to, co widać. Zgryz krzywi również to co wewnątrz
          Generalnie zaleca się wyrywanie ósemek, bo toto się psuje i krzywi zgryz i więcej problemu niż pożytku. Natomiast można je zachować w sytuacji gdy wiadomo, że nawet gdy się wyrżną, nie spowodują takiego skrzywienia. Jest to możliwe (choć nie jest to regułą), jeśli wcześniej rodzic zadbał o „poszerzenie szczęki” i właściwe ułożenie zębów, co często jest wynikiem wcześniejszego noszenia aparatów (ruchomych lub stałych).
          • alfa36 Re: Aparat stały na zęby 29.03.22, 11:47
            Wcześniej był noszony aparat ruchomy. ósemki nie pojawiły się jeszcze, ale z racji czasowego bólu szczęki/zębów byliśmy u stomatologa, który powiedział, ze one będą się wyrzynały za moment i stąd krzywią się dwójki.
            • lauren6 Re: Aparat stały na zęby 29.03.22, 11:56
              To trzeba ocenić czy w szczęce jest na nie miejsce. Może się okazać, że krzywe dwójki to dopiero początek rewolucji, jaką zapo zapoczątkują ósemki.
            • saszanasza Re: Aparat stały na zęby 29.03.22, 12:09
              alfa36 napisała:

> Wcześniej był noszony aparat ruchomy. ósemki nie pojawiły się jeszcze, ale z ra
              > cji czasowego bólu szczęki/zębów byliśmy u stomatologa, który powiedział, ze on
              > e będą się wyrzynały za moment i stąd krzywią się dwójki.

ale żeby ocenić, w jakim stopniu te ósemki mogą skrzywić zgryz trzeba zrobić pantomogram i pójść do ortodonty. ile syn ma lat i kiedy zakończyliście przygodę z aparatem ruchomym, bo pewnie kilka lat temu.
              • alfa36 Re: Aparat stały na zęby 29.03.22, 12:48
                Ruchomy aparat skończył nosić jakieś 3 lata temu. Teraz ma 16 lat.
                • labdelm Re: Aparat stały na zęby 29.03.22, 14:01
                  To za wcześnie na ósemki. Przyczyna bólu może być inna.
                • alpepe Re: Aparat stały na zęby 29.03.22, 14:14
                  Moja starsza córka nosiła aparat stały, po zdjęciu było pięknie, a potem zaczęły jej się rozchodzić jedynki. Ortodontka, do której poszłam z drugą córką, stwierdziłam, że pewnie moja córka dziwnie przełyka, jest nieprawidłowa praca mięśnia języka i on to rozpycha te zęby. Może sprawdź ten trop. Starsza córka dostała retainer przyklejony od środka do jedynek, by tego rozpychania nie było.
        • lauren6 Re: Aparat stały na zęby 29.03.22, 11:54
          Ja się raczej spotkałam z podejściem, że ósemki usuwa się z konkretnych powodów, a nie dlatego, że są ósemkami. Bardzo często nie ma dla nich miejsca w szczęce. Teraz jednak odchodzi się od profilaktycznego usuwania zdrowych zębów, jeśli są inne metody na osiągnięcie wolnego miejsca w szczęce. Każdy ząb ma kilka mm szkliwa, które bez szkody można po bokach spiłować. Ósemki mogą się przydać, gdyby np w przyszłości dana osoba straciła siódemki i szóstki.

To jest przypadek do oceny dla ortodonty.
          • labdelm Re: Aparat stały na zęby 29.03.22, 14:03
            spiłowywanie zdrowego szkliwa, ze zdrowych zębów jest juz dyskusyjne. kiedyś szerzej stosowane, ale okazuje się, że spiłowane zeby nie mają takiej "trwalosci" jak nie potraktowane w ten sposób.
    • elenelda Re: Aparat stały na zęby 29.03.22, 13:21
      Dobry ortodonta. Nie usuwać ósemek. Stłoczenia nie są skutkiem wyrzynających się ósemek.
      • alfa36 Re: Aparat stały na zęby 29.03.22, 17:37
        Tzn skrzywienie/wypchnięcie dwójek to nie od wyrzynających się ósemek? W styczniu syn narzekał na ból zębów /szczęki, miesiąc temu nasza stomatolożka stwierdziła, że młody lekko opuchnięte ma dziąsła, ewidentnie te ósemki wychodzą, a ból potrafi promieniować 🤔
        • saszanasza Re: Aparat stały na zęby 29.03.22, 17:42
          alfa36 napisała:

> Tzn skrzywienie/wypchnięcie dwójek to nie od wyrzynających się ósemek? W styczn
          > iu syn narzekał na ból zębów /szczęki, miesiąc temu nasza stomatolożka stwierdz
          > iła, że młody lekko opuchnięte ma dziąsła, ewidentnie te ósemki wychodzą, a ból
          > potrafi promieniować 🤔

Mojemu synowi dwójki lekko skrzywiły się właśnie od wyrzynania się ósemek tylko w jego przypadku dentysta stwierdził, że lepiej usunąć i naprostować jakimiś nakładkami (mówił że to zajmie miesiąc-dwa). Córce z kolei ortodontka powiedziała, że najprawdopodobniej ósemki jej nie zaszkodzą, nawet jeśli się wyrżną, bo dużo miejsca.
          • alfa36 Re: Aparat stały na zęby 29.03.22, 17:56
            Saszanasza, rozumiem, że to po zdjęciu tak powiedzieli?
            • saszanasza Re: Aparat stały na zęby 29.03.22, 19:48
              alfa36 napisała:

> Saszanasza, rozumiem, że to po zdjęciu tak powiedzieli?

Syn miał pantomogram, córka jest w trakcie leczenia aparatem stałym (pantomogram miała na początku leczenia). Całkiem niedawno, przy okazji „problemów z ósemkami” u syna zapytałam się ortodontki „córki”, czy córce te ósemki (których jeszcze oczywiście nie ma) nie popsują tego, co zrobił aparat. Stwierdziła, że nie, bo w szczęce aparat zrobił miejsce na te zęby.
              Natomiast syn konsultował się z dentystą. Wygonię go jeszcze do ortodonty. Dentysta stwierdził, na podstawie pantomogramu, że już bardziej mu się te zęby nie powinny skrzywić, bo już co miało wyjść to wyszło. Zalecał jednak usunięcie tych ósemek. Leczenie „wyrównawcze” w przypadku jego „skrzywienia” to 2-3 miesiące. Zaproponował nakładki clear aligner na 1 łuk. Drugi jest ok. Jeszcze to skonsultuję u ortodontki do której chodzi córka.
              • alfa36 Re: Aparat stały na zęby 29.03.22, 23:30
                To leczenie wyrównawcze u syna przeprowadzacie? Myślę , czy najpierw nie zrobić pantomogramu i z nim iść do ortodonty. Bez zdjęcia przecież nic nie powiedzą.
                • saszanasza Re: Aparat stały na zęby 30.03.22, 09:30
                  alfa36 napisała:

> To leczenie wyrównawcze u syna przeprowadzacie? Myślę , czy najpierw nie zrobić
                  > pantomogramu i z nim iść do ortodonty. Bez zdjęcia przecież nic nie powiedzą.

Jeszcze nie, najpierw musi wyrwać te zęby.
                  Tak, nsjpierw zrób pantomogram, potem ortodonta.
                  • alfa36 Re: Aparat stały na zęby 30.03.22, 13:07
                    Tak zrobię, dzięki.
          • alfa36 Re: Aparat stały na zęby 06.04.22, 23:20
            A córka miała aparat wyjmowany wcześniej?
      • czerwonylucjan Re: Aparat stały na zęby 29.03.22, 18:04
        Jesli pojawiły sie wraz z osemkami to sa..
        • alfa36 Re: Aparat stały na zęby 30.03.22, 22:43
          Takie też zdanie ma nasza stomatolog.
        • alfa36 Re: Aparat stały na zęby 06.04.22, 19:54
          A czy mogło być tak, że ruchomy aparat nie dość rozszerzył szczękę?
    • alfa36 Re: Aparat stały na zęby 04.04.22, 18:27
      Słuchajcie, rozumiem, że ortodonta musi ocenić , dlaczego te dwójki krzywią się. Ale, co dalej, skoro ósemki jeszcze nie wyszły ? Oceni stan ósemek?
    • alfa36 Re: Aparat stały na zęby 04.04.22, 22:01
      Napiszcie mi, czy jeśli nie wyszły jeszcze te ósemki, to jest sens leczenia? Jeśli przyczyna w tych ósemkach? Ze dwa lata temu zakończyliśmy leczenie aparatem wyjmowanym i było oki, krzywią się (młody zauważył) od jakiś 2 miesięcy.
    • alfa36 Re: Aparat stały na zęby 06.04.22, 18:28
      Jestem po wizycie u ortodonty. Jeszcze bez zdjęć. Wada mała. Jedna ósemka wyszła, druga jeszcze nie (dolna szczęka). Plan to najpierw oczywiście zdjęcie, żeby ocenić ósemki. Ale mowa jest o ocenie po to, by je usunąć - albo "normalnie" albo chirurgicznie (w zależności od ułożenia). Nie ma mowy o pozostawieniu ósemek, bo efekt, zdaniem ortodontki, mimo aparatu, byłby chwilowy.
      Szukać dalej? Ortodontka zrobiła na mnie wrażenie fachowca w swojej dziedzinie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka