Dodaj do ulubionych

Kocie zdrowie

15.04.22, 10:02
Mam kota, staruszka, sypie się chłopak.
Kręgosłup dokucza mu w ostatnich dniach bardzo, wcześniej wystarczala rehabilitacja i olej cbd.
Ortopeda zaproponował zastrzyk, interleukiny (wybaczcie jeśli kręcę nazwę, ale jestem w stresie), który przeciwbólowo miałby działać do miesiąca, oszczędzając przy tym wątrobę, nerki żołądek, które u tak starego kota już nie domagają.
Czy kot którejś z Was bral coś takiego? Poprawił się komfort życia zwierzaka?
Obserwuj wątek
    • ajaksiowa Re: Kocie zdrowie 15.04.22, 10:18
      Zainteresuj się Neoplasmoxanem🙂
      • thea19 Re: Kocie zdrowie 15.04.22, 18:02
        Weź, to bardzo droga ściema.
    • elenelda Re: Kocie zdrowie 15.04.22, 14:45
      Mój dostaje. Jest po pierwszym zastrzyku. Poprawa jest widoczna dość szybko, kot mniej cierpi, ale mam wrażenie, że ból nie mija całkowicie. Napisz coś więcej o rehabilitacji i oleju.
      • gralam.w.familiadzie Re: Kocie zdrowie 15.04.22, 20:27
        Podaje mu dziennie do 4 kropelek 6procentowego oleju Cbd
        Z rehabilitacji Fantastycznie podziałał na niego laser
    • ania_z_zielonymii Re: Kocie zdrowie 15.04.22, 18:11
      Tak z ciekawości ile Twój staruszek ma lat? Też mam kocią staruszkę. U mojej fizycznie ok, ale zaczyna mieć odpały psychiczne - np wycie w środku nocy jakby jutra miało nie być😑
      • mysiulek08 Re: Kocie zdrowie 15.04.22, 18:57
        zrobic badania, krew, mocz, usg, sprawdzic czy sluch w porzadku, jesli jest ok, to przegadac z wetem podawanie fluoksetyny
        • ania_z_zielonymii Re: Kocie zdrowie 15.04.22, 19:33
          Jest badana regularnie. Krew, mocz, USG robione 2 tygodnie temu i wszystko idealnie. Jednego ucha nie ma od roku. Wycięto kanał słuchowy z powodu zmiany nowotworowej. Ale słyszy ogólnie. Jak ją wołamy to reaguje, to jedno ucho daje radę.
          Ja mam wrażenie, że to zmiany demencyjne, bo ma dziwne zachowania - np nie potrafi odróżnić co jest jedzeniem a co nie😒 No i wrzeszczy po nocach jakby ducha widziała. Jak wezmę do łóżka i przytulę to się uspokaja. Ale raczej nic jej nie boli, zadowolona chodzi, mruczy, bawi się.
          • mysiulek08 Re: Kocie zdrowie 15.04.22, 20:25
            to probuj antydepresantow, fluoksetyna jest zatwierdzonym (w USA ale zawsze) lekiem do uzytku weterynaryjnego i najwazniejsze jest bardzo duze prawdopodobienstwo, ze pomoze
            • ania_z_zielonymii Re: Kocie zdrowie 15.04.22, 20:31
              Dzięki, spróbuję.
      • gralam.w.familiadzie Re: Kocie zdrowie 15.04.22, 20:28
        Ponad 16
        • ania_z_zielonymii Re: Kocie zdrowie 15.04.22, 20:30
          To w podobnym wieku. Moja 17.
      • igge Re: Kocie zdrowie 15.04.22, 20:47
        Moja staruszka ( 12-13lat) wyje dokuczliwie tylko jak nie dostanie od razu świtem solidnego śniadania.
        • ania_z_zielonymii Re: Kocie zdrowie 15.04.22, 20:52
          Moja ma w nocy stały dostęp do karmy i wodopoju. Ona krzyczy jakby się czegoś śmiertelnie wystraszyła. Zawsze około 3 nad ranem. Zawsze w tym samym miejscu. Muszę ją wziąć do łóżka i głaskać, wtedy się uspokaja i zasypia.
          • berdebul Re: Kocie zdrowie 16.04.22, 10:11
            Nic Ci tam nie siedzi? Podejrzewałam demencję, demencja okazała się paskudną ropuchą. Po wywaleniu ropuchy objawy zniknęły.
            • igge Re: Kocie zdrowie 16.04.22, 11:05
              Jakiś psychiczny/ psychologiczny problem kocio bidny ma.
              Czasami trudno odkryć przyczynę samemu.😕

U nas pobudki o trzeciej są wtedy kiedy sypialnia dorosła zamknięta, a staruszka cholerna MUSI wejść.
              Próbowałam przetrzymać ( jak męża nie było bo myślałam, że on jest za miękki dla zwierza) ale zapomnij. Kot nie odpuszcza. Miauczy, skuczy i drapie nawet godzinę. To ja musiałam odpuścić i otwierać.

• ania_z_zielonymii Re: Kocie zdrowie 19.04.22, 17:36
        To już tu dopiszę w moim podwątku, że kontynuowaliśmy diagnostykę i wet wymacał male wybrzuszenie przy uchu. Wczoraj przyszły wyniki histopatologiczne i niestety gruczolakorak oraz podejrzenie przerzutów. W planie tomografia i w zależności od tego dalsze decyzje i działania - od wycięcia i chemii w wersji optymistycznej do ostatecznych decyzji w wersji pesymistycznej. Także nic nie dzieje się bez przyczyny jednak😒
        • gralam.w.familiadzie Re: Kocie zdrowie 19.04.22, 23:13
          U mnie też podejrzenie nowotworu, ale nie zdecydujemy się na biopsje bo jednak zbyt wiele chorób współistniejacych.
          Zadbaj o to żeby kotki nic nie bolało, może jakieś leki na lepszy sen, czy na uspokojenie. I niech żyje sobie w spokoju i komforcie.
          • gralam.w.familiadzie Re: Kocie zdrowie 19.04.22, 23:14
            Co do chemii, porozmawiaj z kilkoma wetami.
            Ja od swojej usłyszałam, że w tak zaawansowanym wieku nie ma sensu męczyć kota, bo chemia może go brzydko mówiąc wykończyć.
          • igge Re: Kocie zdrowie 19.04.22, 23:32
            😟
        • mysiulek08 Re: Kocie zdrowie 19.04.22, 23:23
          smutne wiesci 😥
        • igge Re: Kocie zdrowie 19.04.22, 23:30
    • rayaax Re: Kocie zdrowie 15.04.22, 20:06
      Na cholere meczysz zwierzę? Dla własnego dobrego samopoczucua?
      Brak kimfortu = brak radosci zycia mimo tego ze przyjdzie sie połasic i zamruczy.
      Dla kota taki sam stres zastrzyk usypiający czy ten o ktorym piszesz
      • gralam.w.familiadzie Re: Kocie zdrowie 15.04.22, 20:28
        Żartujesz, prawda?
        • gralam.w.familiadzie Re: Kocie zdrowie 15.04.22, 20:29
          Starsi ludzie miewają zwyrodnienia, nikt się z tego powodu nie kładzie do grobu.
          • rayaax Re: Kocie zdrowie 15.04.22, 20:32
            Powiedz ze jednak widzisz roznicę
            • gralam.w.familiadzie Re: Kocie zdrowie 15.04.22, 20:38
              Nie, nie widzę.
              Nie masz nic mądrego do powiedzenia oprócz propozycji uśpienia?
              • rayaax Re: Kocie zdrowie 15.04.22, 20:42
                Męcz zwierzę i napawaj się tym co dla niego robisz.
                • gralam.w.familiadzie Re: Kocie zdrowie 15.04.22, 23:12
                  Wiesz co? Uspilabym chętnie taką mendę jak Ty.
                  • rayaax Re: Kocie zdrowie 16.04.22, 10:03
                    Idz i pograj w durnym teleturnieju ktory pewnie z wypiekami ogladasz na przemian z rolnikiem który szuka żony 😁🤣🤣🤣
                  • lily_evans011 Re: Kocie zdrowie 16.04.22, 14:40
                    Ależ nie przejmuj się nią, onuca, która wsławiła się tu już innymi debilnymi wpisami.
                    Frustratka z prawdopodobnym syndromem niedopchnięcia, patrząc jak się ciągle rzuca.
                • igge Re: Kocie zdrowie 16.04.22, 11:15
                  Znam ludzi, którym szkoda kasy na weterynarza.
                  Czyżbyś do nich należała?
                  Najłatwiej uśpić?
                  Na szczęście weterynarze kierują się dobrem zwierzęcia, nie wygodą i skąpstwem niektórych opiekunów.
                  Żaden z naszych znajomych wetów nie będzie " męczył" zwierzaka.
                  • gralam.w.familiadzie Re: Kocie zdrowie 17.04.22, 23:36
                    Tak się zastanawiam, z lekką ręką mowi o uśpieniu, czyżbym miała iść do weta i powiedzieć: kota boli kręgosłup, proszę go uśpić? I co, wet usypia? Co za dno umysłowe, w życiu nie spotkałam takiej ameby.
                • umi Re: Kocie zdrowie 16.04.22, 13:18
                  Zwierze za ktore bierzesz odpowiedzialnosc liczy na Ciebie i Ci ufa. Bezduszne zabicie bo tak wygodniej to zdrada najciezszego kalibru i trzeba byc menda, zeby tak postapic. Chcialabys byc zabita przez osobe, ktorej zaufalas i liczylas najbardziej na swiecie?
            • mava1 Re: Kocie zdrowie 16.04.22, 12:53
              >Powiedz ze jednak widzisz roznicę

zwierzęta zyjace wolno nie robia sobie usmiercających zastrzyków z powodu złego samopoczucia tylko cierpia aż zejdą same. Tu jest identyczna sytuacja tylko możemy pomóc cierpiącemu zwierzęciu, właśnie żeby nie cierpiało A zgon i tak przyjdzie, naturalnie.
              Nie, nie widze różnicy. Zwierzę, z ktorym żyje sie kilkanaście lat to członek rodziny, którego kochamy, opiekujemy się nim, pomagamy - a nie pluszowa maskotka, która jest dobra dopóki się nie zepsuje a potem na śmietnik.
              • rayaax Re: Kocie zdrowie 17.04.22, 18:04
                Wolnozyjacy dawno jyz by nie żył...śmierć głodowa lub zabity przez innego drapieznika.
                Ohydne jest patrzenie na ból przyjaciela. Zwierzę nue widzi sensu cierpienia.
                Cierpią ludzie podejmujący taką decyzję nie zwierze.

• mysiulek08 Re: Kocie zdrowie 15.04.22, 20:45
          rayax jest zawsze antyzwierzakowa, szkoda klawiatury na dyskusje z tym bytem
          • rayaax Re: Kocie zdrowie 16.04.22, 10:01
            Serio? Skąd ten pomysl?
      • kropkacom Re: Kocie zdrowie 16.04.22, 10:08
        Sama ma mu ten zastrzyk dać?
      • umi Re: Kocie zdrowie 16.04.22, 13:12
        Ten kot wciaz moze cieszyc sie zyciem. Chorego czy starego czlowieka tez od razu zabijesz?

Poza tym zachowujesz sie jak ameba bez uczuc. To nie jest stary fotel czy stare auto, tylko zywa istota. I ten kot jest dla auutorki watku jedyny, wyjatkowy i inny niz wszystkie koty. Nie mozna go zastapic zadnym. Wez sobie to zwizualizuj i zastanow sie, czy sama na jej miejscu chcialabys przeczytac to co napisalas.
        • gralam.w.familiadzie Re: Kocie zdrowie 16.04.22, 13:42
          Ani razu przez myśl nie przeszła mi eutanazja. Bo co, bo kot trochę gorzej funkcjonuje? Po to mój wątek, żeby się dowiedzieć, czy jest szansa na lepsze życie, czy to tylko zastrzyk który niewiele pomoże.
        • rayaax Re: Kocie zdrowie 16.04.22, 17:00
          No wlasnue dla niej...a co z kotem?
          Powtórzę: brak komfortu dla zwierzecia brak szczęścia...z ludzmi jednak jest trochę inaczej.
          Zdziwię cue bo ponad pół roku temu musiałam podjac trudną decyzję po 12 latach posiadania psa.
          Zlosliwy nowotwór, zabieg ktory nie przyniósł rezultatu.
          Mogłam przeciągnąć decyzję o miesiące....tylko po co?
          Dla psa nie był to stres większy niż wizyta , jedna z wielu u weta....ciepielismy my- ludzie, wylismy miesiac kilka razy dziennie .

• gralam.w.familiadzie Re: Kocie zdrowie 16.04.22, 17:01
            A łapiesz że zwyrodnienia to nie nowotwór?
            • rayaax Re: Kocie zdrowie 16.04.22, 18:14
              Ale bol i dyskomfort.
              • gralam.w.familiadzie Re: Kocie zdrowie 16.04.22, 18:34
                Wyjdź z mojego wątku zanim strace nerwy.
                • rayaax Re: Kocie zdrowie 17.04.22, 17:58
                  Policja! Proszę przyjechać na forum.
                  🤣🤣🤣
                  • gralam.w.familiadzie Re: Kocie zdrowie 17.04.22, 18:07
                    To, że uspisz matkę, ojca i dzieci już wiemy. Żegnam.
                    • rayaax Re: Kocie zdrowie 17.04.22, 18:23
                      Ojp porownujesz czlowieka z kotem...ktiry nue na świadomości gdzie go wieziesz?
                      Większy stres dla niego to te wizyty i zastrzyki niz eutanazja.
                      Poczytaj o komforcie i szczesciu zwierząt.
                      • gralam.w.familiadzie Re: Kocie zdrowie 17.04.22, 18:57
                        Tak, porównuje. Jak Ci się nie podoba opuść wątek.
                      • umi Re: Kocie zdrowie 17.04.22, 20:41
                        KOT MA SWIADMOSC GDZIE GO BIERZESZ. Pies tez. To nie jest bezmyslna zabawka. Oczywiscie, ze ma swiadomosc. Tak jak ma swiadomosc smierci. Nigdy nie slyszalas psow oplakujacych odchodzacych ludzi? Koty nie oplakuja, bo nie umieja, dusza emocje w sobie, ale po psach mozna rozpoznac.
                      • gralam.w.familiadzie Re: Kocie zdrowie 17.04.22, 23:38
                        Zastrzyki? A załapałas że ja mówię o zastrzyku RAZ NA MIESIAC? ZE starszym zwierzakiem i tak często jestem w lecznicy, bo z racji wieku chce reagować szybko na jego stan. Więc dla Twojej wiadomości, krzywda mu się nie dzieje, bo wraca zawsze spokojnie do domu, a w czasie wizyty jestem z nim w gabinecie, i mówię do niego.
          • umi Re: Kocie zdrowie 17.04.22, 20:39
            Jesli kot mialby glos, chcialby zyc. jak kazda istota, ktora juz jest na swiecie. I moze sie zdziwisz, ale zwierze skazywane na smierc moze miec tego swiadomosc. Tylko jest bezradne, bo to czlowiek decyduje. NIe jest to robicik, ktorego wylaczysz, bo nie dziala jak trrzeba i kupisz nowego. Wiec nie pisz glupot.
            Poza tym postaw sie na miejscu kota - chciabys, zeby Cie zabili za problemy z kregoslupem, czy jednak pozwolili zyc? Stary kazdy z nas bedzie, o ile dozyje. I to sie wiaze z dyskomfortem. Na dyskomfort sie jeszcze nie umiera. I nadal mozna miec satysfakcjonujace zycie i byc komus potrzebnym. Zyje sie nie tylko dla siebie. I serio, jak chcesz pomagac zabijajac za byle co, to moze lepiej nie pomagaj. Z takimi przyjaciolmi to juz lepiej wrogow miec uncertain
            • kropkacom Re: Kocie zdrowie 20.04.22, 05:42
              > Jesli kot mialby glos, chcialby zyc. jak kazda istota, ktora juz jest na swiecie.

Dziecinada. Serio. Wiesz, że są ludzie którzy przy ciężkiej chorobie nie chcą dalej kontynuować życia? Z czego kot to nie człowiek. Albo żyje na wolności z wszystkimi konsekwencjami z tego wynikającymi, albo jest zdany na człowieka. Przy czym właściciel sam zastrzyku nie wykona.
              • gralam.w.familiadzie Re: Kocie zdrowie 20.04.22, 06:02
                Możecie sobie odpuścić, eutanazji pod uwagę nie biorę.
                • kropkacom Re: Kocie zdrowie 20.04.22, 06:10
                  Czy ja napisałam, że powinnaś brać?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka