Dodaj do ulubionych

Protest- ta sobota

21.04.22, 20:54
W całej Polsce, pod leroy merlin, auchanami. Teoretycznie o 14:00, ale chyba w konkretnych miastach mogą też być i inne godziny, trzeba sprawdzać. Tak was informuję, jakby komuś umknęło. I chętnie przygarnę pomysły na transparent od kreatywnych ematek wink
Obserwuj wątek
    • cysorz-bez-poczty Re: Protest- ta sobota 21.04.22, 21:01
      fornita111 napisała:
      > W całej Polsce, pod leroy merlin, auchanami.

Nie słyszałem o takim proteście.
      • nickbezznaczenia Re: Protest- ta sobota 21.04.22, 21:03
        No to już usłyszałeś.
        • fornita111 Re: Protest- ta sobota 21.04.22, 21:08
          Ano. A szczegoly i miasta sa na fp strajku kobiet. Bo zapomnialam napisac.
          • cysorz-bez-poczty Re: Protest- ta sobota 21.04.22, 21:11
            fornita111 napisała:
            > Ano. A szczegoly i miasta sa na fp strajku kobiet.

Czyli mnie nie dotyczy, bo ja facet.
            I nie mam konta na FB czy FP.
            • mava1 Re: Protest- ta sobota 22.04.22, 08:24
              >I nie mam konta na FB czy FP

nie trzeba mieć konta żeby wejść na FB. To taka informacja specjalnie dla faceta.
              A na protestach, zwoływanych przez organizacje kobiece, jest także wielu facetów. Oczywiscie tych, którzy nie uważaja sie wyłącznie za samców alfa a którzy żyją w przekonaniu, że" lepsze bite niż zdechłe"
        • cysorz-bez-poczty Re: Protest- ta sobota 21.04.22, 21:09
          nickbezznaczenia napisał(a):
          > No to już usłyszałeś.

Ale i tak nie pójdę na jakieś protesty pod jakieś sklepy, bo uważam że to jest bez sensu u nas w Polsce.
          Jak jesteś taka odważna, to jedź do Moskwy i protestuj.
          • engine8 Re: Protest- ta sobota 21.04.22, 21:10
            One chyba chca aby te sklepy byly otwarte w niedziele i swieta?
          • nickbezznaczenia Re: Protest- ta sobota 21.04.22, 21:12
            No to nie idź.
    • engine8 Re: Protest- ta sobota 21.04.22, 21:10
      A przeciwko czemu one protestuja?
    • triismegistos Re: Protest- ta sobota 21.04.22, 21:45
      Ja tylko napiszę że nawet gdyby bojkot zmiótł sieć z całej UE to spółce się to opłaci 🙄
    • nicknanowyrok Re: Protest- ta sobota 22.04.22, 07:04
      Znając życie protesty aktywistek przyniosą skutki odwrotne od zamierzonych.

next.gazeta.pl/next/7,151003,28362280,bojkot-firm-ktore-zostaly-w-rosji-nieskuteczny-auchan-i-decathlon.html#do_w=52&do_v=303&do_st=RS&do_sid=604&do_a=604&s=BoxBizImgLink
      • tymianek21 Re: Protest- ta sobota 22.04.22, 07:53
        Byłam ostatnio 2-3 razy w Auchan w Szczecinie. Takiej liczby Ukraińców nie widziałam dawno. Robią tam zakupy choć mogliby iść do Lidla, Biedronki, Netto. Powiem więcej: żeby zrobić zakupy w Auchan trzeba zadać sobie dużo trudu bo jest w galerii handlowej a nie jest dostępny "od ulicy" jak tamte sklepy.
        Nie bojkotuje Auchan. Pracują tam rodzice moich dzieci z przedszkola w tym rodzice z Ukrainy, którzy praktycznie nie znają polskiego.
        • tymianek21 Re: Protest- ta sobota 22.04.22, 07:59
          Mam pytanie do bojkotujących.
          Bojkotuje cię wyroby z Bangladeszu, Chin gdzie w fabrykach ubrań nikt nie przestrzega praw pracowników, zatrudniane są dzieci?
          • mava1 Re: Protest- ta sobota 22.04.22, 08:35
            >Bojkotuje cię wyroby z Bangladeszu, Chin gdzie w fabrykach ubrań nikt nie przestrzega praw >pracowników, zatrudniane są dzieci?

w Polsce też się nie przestrzega. Może nie wprost ale w niemal kazdej firmie powszechne jest "jak się nie podoba to brama otwarta".
            Dla tych pracowników z Bangladeszu czy Chin, jest to źródło utrzymania, gdyby tam nie pracowali to nie mieliby co do gara włożyc. I chyba nikt ich siłą do tej pracy nie zmusza? sami mogą zrezygnowac z pracy - jakos tego nie robią. I sami mogą protestowac i walczyć o swoje prawa. Też tego nie robią.
            Chyba czym innym jest kiepska praca, ale z własnego w końcu wyboru, a czym innych jest mordowanie ludzi, gwałcenie kobiet i dzieci - oni wyboru nie mieli, to nie była ich decyzja tylko zbrodniarza putina. A dla Achan czy LM, ważniejsza jest kasiora niż powyższe fakty.
            czego tu nie rozumiesz?
            • tymianek21 Re: Protest- ta sobota 22.04.22, 08:50
              A co robią Chińczycy w Tybecie? Co robią Chińczycy z przeciwnikami politycznymi, z protestującymi studentami. Dokładnie robią tak samo co Rosjanie!!!!!!
          • leosia-wspaniala Re: Protest- ta sobota 22.04.22, 09:24
            >Bojkotuje cię wyroby z Bangladeszu, Chin gdzie w fabrykach ubrań nikt nie przestrzega praw pracowników, zatrudniane są dzieci?

Tak, jeśli tylko się da. Ale widzisz - nie zawsze się da. Wybrać market X zamiast Y jak najbardziej się da. Aha, nie zamawiam też nic z Ali ani Shein, nie kupuję produktów Nestle i segreguję śmieci.
        • tenjedennick Re: Protest- ta sobota 22.04.22, 08:00
          W naszym Auchanie pracuje pełno Ukraińców, już od kilku lat. Zresztą po wybuchu wojny zatrudnili też uchodźców. Jeśli protestanci dadzą im lepszą pracę, to odejdą stamtąd.
          • ajaksiowa Re: Protest- ta sobota 22.04.22, 08:25
            Mam bardzo kreatywnego pomysła:
            -pluć na klientöw
            -obrzucać inwektywami lub jajkami
            -pokazywać wszystkim faka lub język😎😎😎
          • tymianek21 Re: Protest- ta sobota 22.04.22, 08:25
            A co z Bellą produkującą materiały higieniczne i art.sanitarne? Też zostali w Rosji.
            To nasza rodzima firma. Dlaczego bojkot obejmuje tylko francuskie a polskie już nie?
            Jeśli nawołujesz do bojkotu francuskich sklepów to nie zapomnij o Belli.
            • mava1 Re: Protest- ta sobota 22.04.22, 08:40
              akurat ja "bojktuję" bellę i to już od wielu lat. Wybielaja podpaski chlorem, najprawdopodobniej, co niestety u mnie miało przykre konsekwencje.W każdym razie z tą kiepską firmą rozstałam się już lata temu, Bez żalu, przeciwnie.
              • fornita111 Re: Protest- ta sobota 22.04.22, 08:50
                A u mnie wylacznie eko-sreko podpaski z rosmanna smile
        • leosia-wspaniala Re: Protest- ta sobota 22.04.22, 09:20
          >Byłam ostatnio 2-3 razy w Auchan w Szczecinie. Takiej liczby Ukraińców nie widziałam dawno.

Po czym ich poznajesz? Noszą opaski na ramionach czy śpiewają Czerwoną kalinę na całe gardło?
          • tymianek21 Re: Protest- ta sobota 22.04.22, 09:26
            Pomyślmy?
            Jak rozpoznajesz że ktoś jest Francuzem, Hiszpanem, Anglikiem jeśli te osoby mówią???
            Czy ematka zna tylko angielski i niemiecki?
            Nie pomyślałaś że ktoś może uczyć się ukraińskiego/ chińskiego/ norweskiego?
            • melikles Re: Protest- ta sobota 22.04.22, 09:40
              Jeśli kasjerka czy ktoś z obsługi ma plakietkę z imieniem Oksana, Iryna czy Olena i mówi ze wschodnim akcentem, to z dużym prawdopodobieństwem mogę założyć, że jest z Ukrainy, prawda?
          • hanusinamama Re: Protest- ta sobota 22.04.22, 15:12
            Dobre!! Dobre!!
    • mama-ola Re: Protest- ta sobota 22.04.22, 09:26
      Pieniądze z podatków takiego Auchana, które zarabia Rosja, to kropelka w porównaniu z tym, co zarabia na ropie. Bojkotuje się marki i firmy, one upadają albo biednieją, ale finansowo to jak prztyczek w słonia. Może by tak protest wymuszający pracę nad nowymi technologiami?
      • ajaksiowa Re: Protest- ta sobota 22.04.22, 09:40
        O to to...👏👏👏
      • angazetka Re: Protest- ta sobota 22.04.22, 15:15
        Protest przeciwko kupowaniu ropy i gazu z Rosji jest dzisiaj o 18 w Warszawie.
        • tymianek21 Re: Protest- ta sobota 23.04.22, 21:44
          Fornita byłaś na protestach?
    • krolewska.asma Re: Protest- ta sobota 23.04.22, 21:55
      Wreszcie jakiś sensowny protest
      Nie sądziłam ze dożyje
      Brawo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka