krwawy.lolo 22.04.22, 21:12 Niniejszym ogłaszam konkurs na najlepszy przepis na jajecznicę. Mile widziane są pomysły wykraczające poza dwa jajka na boczku, czy z szynką. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pitupitt Re: Mistrzostwa jajecznicy 22.04.22, 21:15 Jak z fotą to musisz poczekać do jutra, gdzieś tak do 11, albo jeszcze lepiej😁 Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Mistrzostwa jajecznicy 22.04.22, 21:23 Wytrzymam. Uważam wizję słonecznego żółtka w aureoli białego, niechby mgliście galaretowatego białka za symbol błogości. Odpowiedz Link Zgłoś
pitupitt Re: Mistrzostwa jajecznicy 22.04.22, 21:37 Fuj, żadnego galaretowatego białka, tylko dobrze wysmażone! Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Mistrzostwa jajecznicy 22.04.22, 21:43 Piszę o optyce. Sam wolę również delikatnie, al dente, ścięte białko i lekko pulchne żółtko, gładko pieszczące podniebienie ślizgając się w otwór gębowy. Odpowiedz Link Zgłoś
akseinga1975 Re: Mistrzostwa jajecznicy 22.04.22, 21:48 Tylko na masle z dobrej jakosci jajak smazona na wolnym ogniu. Moze byc posypana szczypiorkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Mistrzostwa jajecznicy 22.04.22, 23:34 pitupitt napisał(a): > Fuj, żadnego galaretowatego białka, tylko dobrze wysmażone! > Popieram! Odpowiedz Link Zgłoś
daszka_staszka Re: Mistrzostwa jajecznicy 22.04.22, 22:38 Musi być idealnie ścięta. Dodatki to kwestia drugorzedna Odpowiedz Link Zgłoś
cysorz-bez-poczty Re: Mistrzostwa jajecznicy 22.04.22, 21:24 krwawy.lolo napisał: > Niniejszym ogłaszam konkurs na najlepszy przepis na jajecznicę. Masło, jajka, sól. Mieszać od początku. Odpowiedz Link Zgłoś
kub-ma Re: Mistrzostwa jajecznicy 22.04.22, 21:32 cysorz-bez-poczty napisał: > Masło, jajka, sól. > Mieszać od początku. Od początku, ale nie cały czas Odpowiedz Link Zgłoś
mava1 Re: Mistrzostwa jajecznicy 23.04.22, 16:37 >Mieszać od początku dla mnie to akurat nieprawda. Ja wole jak jaja troche sie zetną, po upuszczeniu na patelnię, i dopiero potem mieszam. W ten sposób nie uzyskuję bezosobowej galarety a jajecznice w "indentyfikowalnych kawałkach". Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Mistrzostwa jajecznicy 22.04.22, 21:42 Najpierw się szkli cebulę pokrojoną w duże kawały. Tylko szkli, nie smaży. Potem dodaje się pokrojonego drobno pomidora. Soli i posypuje czarnym pieprzem. Po minucie wlewa się roztrzepane jajka i smaży wszystko razem, mieszając. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Mistrzostwa jajecznicy 22.04.22, 22:20 mama-ola napisała: > Najpierw się szkli cebulę pokrojoną w duże kawały. niee, najpierw to sie podsmaza boczek albo kielbase > Tylko szkli, nie smaży. Pote > m dodaje się pokrojonego drobno pomidora. .... i papryke - moze byc zielona > Soli i posypuje czarnym pieprzem. Po > minucie wlewa się roztrzepane jajka i smaży wszystko razem, mieszając. jajka to nawet nie musza byc roztrzepane, a i tak bedzie to miss jajecznic ! Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Mistrzostwa jajecznicy 24.04.22, 08:25 Nie znoszę jajecznicy z cebulą i pomidorami. No po prostu nie! W jajecznicy musi być coś chrupkiego dla równowagi np świeża cebulka. Odpowiedz Link Zgłoś
strumien_swiadomosci Re: Mistrzostwa jajecznicy 24.04.22, 10:30 10/10, pomidor w jajecznicy to zło. Odpowiedz Link Zgłoś
janja11 Re: Mistrzostwa jajecznicy 22.04.22, 21:43 Tylko jajka! Na masełku się smaży. Można posypać szczypiorkiem , albo rzeżuchą. Inne składniki mogą tylko popsuć efekt. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Mistrzostwa jajecznicy 24.04.22, 08:26 Chrupki swiezutki chleb najlepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
nottymoni Re: Mistrzostwa jajecznicy 22.04.22, 22:20 Tylko na masle, ze szczypiorkiem, najpierw podsmazyc bialka tylko, dodac zoltka, mieszac z 10 sekund i voila 👌 Odpowiedz Link Zgłoś
marianna1960 Re: Mistrzostwa jajecznicy 23.04.22, 04:44 I to jest najlepszy przepis, nie mieszamy z początku aby ścieły się białka a potem mieszamy z żółtkami 10 s i gotowe, zaniast masła daję czasami słoninę z dodatków tylko szczypiorek, inne zabijają smak jajecznicy. Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Mistrzostwa jajecznicy 22.04.22, 22:25 Porządnie rozbełtane jajka wlewa się na roztopione masło, miesza non stop na wolnym ogniu, jak lekko się zetnie to dorzuca się kawałek masła, miesza dalej. Na koniec szczypta soli. Nie może być przesmażona, sucha. Idealna mięciutka, aksamitna. Lubię posypaną szczypiorkiem albo na kromce chleba z plasterkiem łososia wędzonego. A tak poza tym to zjem też z kurkami, boczniakami, pieczarkami, cebula, boczkiem, kiełbasą, szynką, pomidorami z bazylią, z serem, parówką... kocham jajecznicę. Odpowiedz Link Zgłoś
migafka357 Re: Mistrzostwa jajecznicy 22.04.22, 22:31 Dodatki są mniej ważne, najważniejsza jest technologia smażenia. Nie może przywrzeć do dna patelni, bo zrobi się sucha, więc trzeba mieszać od dna, ale tak, żeby nie zblendowac na papkę, tylko żeby wyszły grube, puchate, wilgotne kawałki. Dobrze jest nie rozwalać żółtka, aż białko nie będzie ścięte. Dopiero gdy białko się zetnie, przedzierać te główkę na żółtka i rozlać po białku żółtko. A z dodatków preferuję szczypiorek. Odpowiedz Link Zgłoś
mava1 Re: Mistrzostwa jajecznicy 23.04.22, 16:39 no właśnie, też preferuję ten sposób smażenia. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Mistrzostwa jajecznicy 22.04.22, 22:32 krwawy.lolo napisał: > Mile widziane są pomysły wykraczające poza dwa jajka na boczku, czy z szynką. chyba jednak nie da się. Dodatki różnych innych składników to już kierują jajecznicę w stronę omletów, szakszuki i tego typu rzeczy. Też smacznych, ale jak ma być jajecznica to tylko zeszklona dość drobna cebulka i boczek (ew zamienniki: chudsza wędlina lub chorizo). Li i jedynie. Chyba że to ma nie być jajecznica. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Mistrzostwa jajecznicy 22.04.22, 23:06 Jaka jajecznica? Szakszuka, to jest dopiero coś. Odpowiedz Link Zgłoś
joana.mz Re: Mistrzostwa jajecznicy 22.04.22, 23:12 Ja mieszam na patelni same białka delikatnie omijając pozostawione w całości żółtka tak długo, aż białka w całości się nie zetną. Na końcu rozwalam żółtka i mieszam całość, smażę krótko, lubię jajecznicę wilgotną ale bez żadnych glutów, tym sposobem da się taką uzyskać. Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: Mistrzostwa jajecznicy 23.04.22, 06:43 Jedyna słuszna dla mnie wersja to wbicie jajek bezpośrednio na patelnię (żadnego bełtania wcześniej), posolenie i delikatne mieszanie, aż się nie zetną do porządanej konsystencji. Smażona obowiązkowo na maśle, z dodatków akceptuję jedynie szczypior, szynkę lub boczek. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Mistrzostwa jajecznicy 24.04.22, 08:29 To tak jak ja. Wszystko inne nie do przyjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Mistrzostwa jajecznicy 23.04.22, 07:02 Z grzybami, cebulką, boczkiem, szczypiorkiem i suszonymi pomidorami. Do jajek dodaję śmietankę. Oczywiście sól i pieprz oraz kardamon i kurkumę. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Mistrzostwa jajecznicy 23.04.22, 09:22 pomylił ci się kardamon z kminem Odpowiedz Link Zgłoś
gaga-sie Re: Mistrzostwa jajecznicy 24.04.22, 12:43 U rodziny w sezonie letnim jadałam jajecznicę z celulka, grzybami leśnymi i poszatkowanym świeżym lubczykiem. Pycha. Mam do niej sentyment taka wakacyjna. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Mistrzostwa jajecznicy 23.04.22, 07:03 Dokładnie rozbijam w kubeczku żółtka z białkami, wylewam na patelnię z roztopionym masłem i na niej nic już nie mieszam, ale metodą Julii Childe delikatnie zagarniam ścinające się brzegi do środka. Wtedy wychodzi pulchna i bez glutów. Najbardziej lubię bez żadnych dodatków. A jeśli już to ze świeżo zebranymi kurkami. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Mistrzostwa jajecznicy 23.04.22, 08:56 Ja robię na śmietanie - mocno rozgrzewam, wlewam rozbełtane jajka i po chwili na patelnie trafiają (w zależności od zachcianki) pomidory; szczypiorek; papryka; pieczarki; tuńczyk; łosoś; cukinia; groszek itd. itp. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Mistrzostwa jajecznicy 23.04.22, 09:22 Podsmaża się chorizo (albo wędlinowe resztki z lodówki), dorzuca cebulę, potem dwie ostre papryczki, dwa duże pomidory malinowe, kurkumę, kmin rzymski, paprykę wędzoną, sól, pieprz. Jak się to wszystko zredukuje (czyli odparuje woda z pomidorów i zrobi gęsty sos), to zwiększa się moc palnika, wbija się prosto na patelnie jajka i miesza delikatnie samo białko, tak żeby się ścięło, a żółtka się omija. Jak już się całe białko zetnie, to się szybko rozwala żółtka i prawie od razu zdejmuje patelnię z palnika. Patelnia musi być duża, żeby się jajecznica smażyła, a nie gotowała. A lepsze od każdej jajecznicy są po prostu gotowane jajka, z płynnym żółtkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
marianna1960 Re: Mistrzostwa jajecznicy 23.04.22, 12:14 To nie jajecznica tylko leczo z jajkami Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: Mistrzostwa jajecznicy 23.04.22, 12:23 Leczo robi się z większej ilości papryki, niż dwie ostre. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Mistrzostwa jajecznicy 23.04.22, 12:36 Nie, to wariacja na temat jajecznicy, która nijak nie przypomina lecza. Bardzo smaczna, spróbuj. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Mistrzostwa jajecznicy 23.04.22, 17:30 To bardziej jak szakszuka niż jajecznica. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Mistrzostwa jajecznicy 23.04.22, 17:39 Nie, to jajecznica. W szakszuce nie bełta się jajek. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Mistrzostwa jajecznicy 25.04.22, 18:51 W zależności od wersji - są też takie, że się bełta. Odpowiedz Link Zgłoś
gorzka.gorycz Re: Mistrzostwa jajecznicy 23.04.22, 09:32 Z dodatkiem olejku z suszonych pomidorów. Ale jeszcze lepsze są jajka sadzone. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Mistrzostwa jajecznicy 23.04.22, 12:37 A tak w ogóle, to raz nie miałam jajek i zrobiłam jajecznicę z rozgniecionego z kurkumą i innymi przyprawami tofu. I kurde, dobre to było. Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Mistrzostwa jajecznicy 24.04.22, 09:49 To nie była jajecznica, tylko tofucznica 😏 Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Mistrzostwa jajecznicy 24.04.22, 10:17 Mieciowi powiedziałam, że to jajecznica. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Mistrzostwa jajecznicy 24.04.22, 10:42 Coś podejrzewał i zaczął się przyglądać, więc mu powiedziałam, że to jajecznica z tofu. W każdym razie smakowała mu. ;P Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Mistrzostwa jajecznicy 24.04.22, 10:59 Tobie bym nie powiedziała z czego to jest. Zjadłbyś ze smakiem, a potem podziękował. Odpowiedz Link Zgłoś
mava1 Re: Mistrzostwa jajecznicy 23.04.22, 16:34 ale to zalezy co kto lubi. ja wole bardziej ściętą jajecznicę. Moze być z boczkiem, szynką (wcześniej podsmazone). Moze być z pomidorami, też wcześniej wrzucone na patelnie i lekko zredukowane.. Może być tylko ze szczypiorkiem, te dodane na koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Mistrzostwa jajecznicy 24.04.22, 00:22 2 jaja lyzka maki, sol, ubijamy. Pieczarki i szpinak blanszujemy. Dodajemy swiezego szczypiofu lib szczypiorku, troche świeżego oregano i bazylii. I wlewam do maszynki do robiena sufletow. Souffle Yum.Yum Odpowiedz Link Zgłoś
hummorek Re: Mistrzostwa jajecznicy 24.04.22, 00:24 szczypiofu lib szczypiorku Qué? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Mistrzostwa jajecznicy 24.04.22, 00:28 Znowu ty? Literowki. Z telefonu pisze. Spij spokojnie Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Mistrzostwa jajecznicy 24.04.22, 00:28 Mialo byc szczypiorku lub szczypioru Odpowiedz Link Zgłoś
purchawka2020 Re: Mistrzostwa jajecznicy 24.04.22, 08:07 Mam suszone pomidory - nie w oleju tylko suche, siekam je i dodaję pod koniec smażenia jajecznicy. Bardzo dobrze zastępują boczek ( dbam o zdrowie). Odpowiedz Link Zgłoś
cysorz-bez-poczty Re: Mistrzostwa jajecznicy 24.04.22, 08:10 purchawka2020 napisał(a): ( dbam o zdrowie). A skąd wiesz, że kupujesz zdrowe jajka na jajecznicę? Odpowiedz Link Zgłoś
alicigo123 Re: Mistrzostwa jajecznicy 24.04.22, 11:01 Można kupić niezdrowe jajka? Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonylucjan Re: Mistrzostwa jajecznicy 24.04.22, 11:44 Bardzo slone sa takie pomidory. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Mistrzostwa jajecznicy 24.04.22, 10:53 Gdzieś czytałam że dobrze robi dodanie odrobiny mleka...Ale nie pamiętam o co chodziło Odpowiedz Link Zgłoś
alicigo123 Re: Mistrzostwa jajecznicy 24.04.22, 11:02 Slyszalam o tym jedna łyżka na jedno jajko. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Mistrzostwa jajecznicy 24.04.22, 11:08 Nie może być przesmażona ani zbyt rozmieszana, wolę taką wilgotną ale sprężystą. Na maśle i ze szczypiorkiem. Ale i tak najbardziej lubię jajka z płynnym żółtkiem - np. po benedyktyńsku albo w szakszuce. Ostatnio jadłam taką wariację na temat szakszuki - jajka na porach i szpinaku, z prażonym kuminem, marynowaną cytryną i zaatarem. A na wierzch feta. Zaskakująco dobre było. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Mistrzostwa jajecznicy 24.04.22, 11:33 Wygląda, jak materiał na damski ciuch. Model "słoneczko". Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Mistrzostwa jajecznicy 24.04.22, 12:19 Lubię jajecznicę na maśle, z pokrojoną szynką (ewentualnie chudy boczek). Jajka rozbełtuję widelcem z solą, pieprzem i odrobiną mleka, smażę tak, żeby nie była wysuszona, ale też beż żadnych glutów. Żadnej cebuli, pomidorów, grzybów, nic. Natomiast frittaty/omlety, te już mogą być z dowolnymi dodatkami. Odpowiedz Link Zgłoś