paskap 20.05.22, 23:50 Jakie leki? Plus początki depresji Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paskap Re: Zaburzenia lekowe 21.05.22, 00:04 Psychiatra przepisał Astera , tritico , egzysta. Czy to nie za dużo? Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Zaburzenia lekowe 21.05.22, 00:32 Nie mam pojęcia, nie jestem psychiatrą. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Zaburzenia lekowe 21.05.22, 09:36 Za duzo na raz, nie bedziesz wiedziala, jakie skutki uboczne od ktorego... Odpowiedz Link Zgłoś
joyce_byers Re: Zaburzenia lekowe 21.05.22, 12:25 Nie, nie za dużo. Egzysta jest lekiem przeciwpadaczkowym, który bdb sprawdza się w leczeniu lęku. W monoterapii padaczki niespecjalnie, ale dzięki niej odkryto dobre działanie przeciwlękowe. Tritico ułatwia sen. Dobrze sprawdza się nawet u pacjentów pocovidowych z zaburzeniami snu. Asentra (bo pewnie pomyłka twoja w komentarzu z nazwą) jako lek SSRI ma działanie przeciwlękowe i przeciwdepresyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
purchawka2020 Re: Zaburzenia lekowe 26.05.22, 08:25 Na bezsenność biorę stale trittico . Jak wyjdę z siebie i mam epizod lękowy dostaje coś jeszcze ( z serii SSRI). Więc raczej nie za dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Zaburzenia lekowe 21.05.22, 09:34 Jesli chcesz sie pozbyc tych lęków a nie tylko je stłumić, to potrzebna jest długotrwała psychoterapia. Odpowiedz Link Zgłoś
joyce_byers Re: Zaburzenia lekowe 21.05.22, 12:26 Tak, w nurcie behawioralno - poznawczym. Psychoterapeuta pokaże narzędzia do radzenia sobie z lękiem. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Zaburzenia lekowe 21.05.22, 12:47 A dlaczego akurat w tym nurcie, przeciez są jeszcze inne. Np. psychodynamiczna, gdzie pacjent sam odnajdzie narzędzia🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
joyce_byers Re: Zaburzenia lekowe 21.05.22, 15:29 Owszem. Ale na szybko behawioralna. Jak po 3-6 mcach osoba z zaburzeniami lękowymi (napadu paniki lub zespół lęku uogólnionego) ogarnie radzenie sobie w sytuacji ataku paniki lub pojawiającego się lęku porannego to może śmiało iść w psychodynamicznną. Różnica taka, że psychodynamiczna nastawiona jest na kilka lat jej trwania. Nie jest nastawiona na szybki efekt. Ale jedna nie wyklucza absolutnie drugiej. Tutaj bardziej chodzi o to żeby osobie z lękiem pomóc jak najszybciej. Trochę jak z remontem domu. Najpierw bierzemy się za naprawę pękniętej rury, potem możemy sobie wymieniać parkiety, tynkować ściany i remontować dom miesiącami, latami. Odpowiedz Link Zgłoś
paskap Re: Zaburzenia lekowe 25.05.22, 21:37 To wiem, też zapisane w zaleceniach od lekarza. Zastanawiam się tylko nad ilością tych leków. Odpowiedz Link Zgłoś
paskap Re: Zaburzenia lekowe 25.05.22, 21:38 Psychoterapia w zelaceniach od psychiatry Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Zaburzenia lekowe 26.05.22, 07:51 Ty się zastanawiasz? Nie jest to czasem robota lekarza, żeby ustalić dawkowanie? Odpowiedz Link Zgłoś
paskap Re: Zaburzenia lekowe 26.05.22, 21:14 Tak, bo wydaje mi się w sumie dużo, a jakoś nie dopytalam czy aż tyle muszę brać jestem ciekawa jak inni, którzy też mają zaburzenia lekowe jakie mają leki Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: Zaburzenia lekowe 26.05.22, 04:38 Ja przeciwlekowo biore tylko paroksetyne. Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: Zaburzenia lekowe 26.05.22, 05:44 Mi psychiatra przepisała spamilan i pramolan.Muszę brac coś,co nie wplywa na prowadzenie auta.Do tego biorę Ashwagandę jako suplement.Jest znośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ajaksiowa Re: Zaburzenia lekowe 26.05.22, 07:08 Depresja zdjagnozowana obrazowo? Odpowiedz Link Zgłoś
montana41 Re: Zaburzenia lekowe 26.05.22, 07:40 to co za bzdurne pytanie? TAKIE JAKIE ZALECI CI PSYCHIATRA Odpowiedz Link Zgłoś