Dodaj do ulubionych

Prośba o poradę

30.05.22, 13:15
Wiem, znam adres do radcy prawnego i zapewne skorzystam, ale uprzejmie proszę o szybką poradę wstępną (wiem, że wiecie wszystko). Bardzo proszę...

Podpisałam umowę wynajmu mieszkania jako wynajmujący i umówiłam panią do notariusza (wynajem okazjonalny). Dziś pani miała spotkanie u notariusza. Notariusza umawiałam ja ("pani taka młoda, pani się zna"). 10 minut po godzinie spotkania z notariuszem miałam 2 telefony - jeden z sekretariatu notarialnego a drugi od pani, że ma mnie jednak w d..., że ciotka kuzynki szwagra Stefka doradziła, żeby jednak nie wynajmować, bo wynajmujący jednak na głowę poupadali z tymi cenami. Wobec tego mam jej natychmiast zwrócić kaucję (wpłaciła w momencie podpisania umowy).

Straciłam, bo "czekałam" na panią 3 tygodnie. Zanim zdjęłam ogłoszenie miałam kilka innych poważnych ofert (wystawiłam mieszkanie w korzystnej cenie w fajnym miejscu).
Tak jak pisałam umowa jest podpisana - miała być na 3 miesiące (w tym czasie pani przerabia dom, by mogła zamieszać w nim z córką, która wyszła za mąż).

Jestem zła; nie ukrywam, że chciałabym zachować kaucję (jednokrotność odstępnego). Czy ta umowa "działa"? Pani na tej umowie zobowiązała się do dostarczenia poświadczenia notarialnego. Nie mam nic w zapisie dotyczącym rezygnacji (chciałabym tak w ogóle na przyszłość umieścić zapis o ewentualnym wymówieniu na 3 miesiące wcześniej).

Jestem zła/rozczarowana, że dałam się podejść - pani twierdziła, że ma problem z wynajmem jedynie na 3 miesiące; bo ludzie chcą na cały rok. Ja poszłam jej na rękę i tak; chciałabym pierwszy raz w życiu wyegzekwować moje prawa (jeśli je mam).

Dziękuję dziewczyny z góry.
Obserwuj wątek
    • cud_bogini_w_bikini Re: Prośba o poradę 30.05.22, 13:25
      To jeszcze w skrócie:

1.Umowa podpisana
      2.Nie ma poświadczenia notarialnego (najem okazjonalny)
      3.Pani nie ma kluczy (planowałam jej dać od razu po notariuszu)

Czy coś mi się "należy" finansowo?

• 1matka-polka Re: Prośba o poradę 30.05.22, 13:32
      Jprdle🤦
    • kropkaa Re: Prośba o poradę 30.05.22, 14:00
      Jeśli umowa jest podpisana, pani niech ją wypowie - nie wiem, jaki dałaś termin, powiedzmy, że 1 miesiąc. Za ten miesiąc normalnie należy się zapłata.
      • alpepe Re: Prośba o poradę 30.05.22, 14:05
        No z umowy wynika chyba, że nie ma tam żadnego punktu o wypowiedzeniu.
        • profes79 Re: Prośba o poradę 30.05.22, 14:11
          Jeżeli nie ma to założyłbym, że umowy nie da się wypowiedzieć a jedynie rozwiązać za porozumieniem stron (coś jak przez długi czas było z czasowymi umowami o pracę na okres dłuższy niż 6 miesięcy).
        • kropkaa Re: Prośba o poradę 30.05.22, 14:38
          A no tak, teraz doczytałam, że nie ma. No to obowiązuje 3 miesiące, chyba że dojadą do porozumienia. Tak czy siak, kaucja przepada jako płatność za pierwszy miesiąc.
    • mamtrzykotyidwa Re: Prośba o poradę 30.05.22, 14:15
      Dla mnie oczywiste, że nie zwracasz kaucji. Zablokowała ci przecież mieszkanie na 3 tygodnie, nie wywiązała się z umowy, przez nią straciłaś czas na załatwianie notariusza, i okazję do wynajęcia komuś innemu, musisz ponowić ogłoszenie - same straty. Kaucja jest twoja.
      • moze_sprobowac_inaczej Re: Prośba o poradę 30.05.22, 19:04
        mamtrzykotyidwa napisała:

> Kaucja jest twoja.

Nie, no bez jaj. Kaucja jest dobrze zdefiniowana, nie ma możliwości zatrzymania kaucji, jeśli Pani nic nie zniszczyła.
        • cud_bogini_w_bikini Re: Prośba o poradę 30.05.22, 19:37
          Co proponujesz?
          • alpepe Re: Prośba o poradę 30.05.22, 19:43
            Oddać i cieszyć się, że się nie musisz szarpać z dziwną kobietą. Lepiej teraz, niż przy wyprowadzce lub w trakcie umowy.
            • czanka Re: Prośba o poradę 30.05.22, 19:58
              alpepe napisała:

> Oddać i cieszyć się, że się nie musisz szarpać z dziwną kobietą. Lepiej teraz,
              > niż przy wyprowadzce lub w trakcie umowy.
              >

Też tak myślę. Nie warto tracić czasu na przepychanki z kimś takim.
              • kubek0802 Re: Prośba o poradę 30.05.22, 20:06
                Ty jesteś zobowiązana do zwrotu kaucji, pani do zapłaty za 3 miesiące. W jej interesie jest rozwiązać umowę za porozumieniem stron. Możesz zaproponować rozwiązanie w terminie za miesiąc i ty zachowasz kwotę jak za miesiąc czynszu, ona też będzie o 2 czynsze do przodu.
        • abecadlowa1 Re: Prośba o poradę 30.05.22, 20:19
          moze_sprobowac_inaczej napisała:

> Nie, no bez jaj. Kaucja jest dobrze zdefiniowana, nie ma możliwości zatrzymania kaucji, jeśli Pani nic nie zniszczyła.

Wygląda na to, że nie znasz tej definicji.
          Kaucja zabezpiecza pokrycie należności z tytułu najmu lokalu. Wszelkich należności, a nie tylko tych z tytułu szkód w lokalu.
          • cud_bogini_w_bikini Re: Prośba o poradę 30.05.22, 20:46
            Tak też mam to ujęte w umowie
          • moze_sprobowac_inaczej Re: Prośba o poradę 30.05.22, 22:13
            abecadlowa1 napisała:

> moze_sprobowac_inaczej napisała:
            >
            > > Nie, no bez jaj. Kaucja jest dobrze zdefiniowana, nie ma możliwości zatrz
            > ymania kaucji, jeśli Pani nic nie zniszczyła.
            >
            > Wygląda na to, że nie znasz tej definicji.
            > Kaucja zabezpiecza pokrycie należności z tytułu najmu lokalu. Wszelkich należno
            > ści, a nie tylko tych z tytułu szkód w lokalu.

Oczywiście, masz rację, dostałam jakiegoś zaćmienia umysłowego.
            Na pewno możesz potracic czynsz najmu z kaucji, pytanie tylko czy ta należność z tytułu najmu powstanie. Ale to może niech się ktoś wypowie mądrzejszy.
        • hrabina_niczyja Re: Prośba o poradę 30.05.22, 20:55
          moze_sprobowac_inaczej napisała:

> mamtrzykotyidwa napisała:
          >
          > > Kaucja jest twoja.
          >
          > Nie, no bez jaj. Kaucja jest dobrze zdefiniowana, nie ma możliwości zatrzymania
          > kaucji, jeśli Pani nic nie zniszczyła.

Nie, kaucja jest też na zabezpieczenie należności pieniężnych. Jeżeli pani podpisała umowę na okres 3 miesięcy bez okresu wypowiedzenia to ma obowiązek za te 3 miesiące płacić. Nie zwracać kaucji.
    • taje Re: Prośba o poradę 30.05.22, 21:03
      A co masz w umowie w kwestii przekazania kluczy - kiedy ma nastąpić przekazanie?

Na przyszłość - jeśli okres najmu ma być tylko 3 miesiące to raczej nie możesz mieć okresu wypowiedzenia 3 miesięcy...
      • cud_bogini_w_bikini Re: Prośba o poradę 30.05.22, 21:26
        Nie wpisałam okresu wypowiedzenia, pani zaakceptowała, bo na 1000 % deklarowała chęć zamieszkania. Mieszkanie pokazywałam jej w sumie 3 razy (raz się orientowała, 2 raz potwierdzała, 3 raz chciała się upewnić i pokazać córce- wtedy podpisanie umowy). Córka wydaje się w porządku, upewniała mamę, że dobrze robi wyprowadzając się na czas remontu (pani pierwotnie chciała sobie zamieszkać w hotelu).
        Córka zadzwoniła do mnie i przeprosiła za mamę; rozumie w pełni ewentualne zatrzymanie kaucji; sama z mężem wynajmuje mieszkanie i zna zasady.
        Mieszkanie 30 km od mojego miejsca zamieszkania, jeszcze na godzinę przed pani potwierdziła spotkanie u notariusza. Gnałam przez pół województwa, by usłyszeć, że jednak nie przyjdzie, bo jest.. na kawie u znajomej. W tle "Zocha tylko niczego nie podpisuj"smile
        • hrabina_niczyja Re: Prośba o poradę 30.05.22, 21:45
          A po co ty jechałaś do notariusza? Skoro umowa już była podpisana to babka spokojnie mogła załatwić to sama, twoja obecność była zbędna. To masz podpisana umowę czy nie?
          • cud_bogini_w_bikini Re: Prośba o poradę 30.05.22, 22:27
            Właściwie jechałam pod budynek, w którym znajduje się kancelaria notarialna. Umówilyśmy się na przekazanie kluczy. Pani tak bardziej pasowało, byłam w stanie się dostosować.
            • hrabina_niczyja Re: Prośba o poradę 30.05.22, 22:31
              Ok, rozumiem. W takim razie kaucje zatrzymaj, a jak pani się upomni to upomnij panią, że zalega z czynszem najmu za czerwiec itd.
      • cud_bogini_w_bikini Re: Prośba o poradę 30.05.22, 21:28
        Przekazanie kluczy w dniu 30 maja.
        • taje Re: Prośba o poradę 30.05.22, 21:31
          Ale czy są jakieś warunki co do przekazania kluczy, typu wpłata kaucji, dostarczenie notarialnego oświadczenia o poddaniu się egzekucji etc.
          • cud_bogini_w_bikini Re: Prośba o poradę 30.05.22, 21:33
            Nieuncertain
            • taje Re: Prośba o poradę 30.05.22, 21:41
              No to obawiam się, że jesteś zobowiazana przekazać te klucze, ale z drugiej strony najemczyni jest zobowiązana płacić czynsz bo umowa została ważnie zawarta ( a Ty możesz zatrzymać kaucję na poczet zaległego czynszu). Jeśli nie dostałaś notarialnego oświadczenia, nie będzie to jednak najem okazjonalny. Sugeruję jednak konsultację z prawnikiem specjalizującym się w najmie.
              • hrabina_niczyja Re: Prośba o poradę 30.05.22, 21:45
                Ale ma babce na siłę je wcisnąć czy jak? Przekazanie mieszkania to nie tylko masz pani klucze.
                • taje Re: Prośba o poradę 30.05.22, 21:50
                  Nie na siłę, trzeba poinformować o spotkaniu w celu przekazania kluczy. Po to, żeby wykazać, że wynajmująca wywiązuje się ze swoich obowiązków. Jak najemczyni oleje wezwanie, tym lepiej. Kaucji oczywiście nie zwracać.
              • eriu Re: Prośba o poradę 30.05.22, 21:46
                Najemczyni się zobowiązała do najmu okazjonalnego więc musi dostarczyć dokument od notariusza. Ale rzeczywiście najlepiej idź do prawnika i niech on wyśle pani pismo.
            • eriu Re: Prośba o poradę 30.05.22, 21:44
              No to wiesz już co następnym razem poprawić w umowie. Dziewczyny dobrze piszą, żądnej kaucji nie zwracać. Pani podpisała umowę. Umowa ją obowiązuje.
    • moze_sprobowac_inaczej Re: Prośba o poradę 01.06.22, 00:37
      Jestem ciekawa, jak się udało rozwiązać tę sytuację
      • cud_bogini_w_bikini Re: Prośba o poradę 01.06.22, 21:07
        Finał!
        pozytywny dla mnie. Nie ukrywam, że jestem z siebie dumna.
        Pani próbowała mnie zastraszać rzekomymi konsultacjami z prawnikami, którzy twierdzili, że umowa jest nieważna, bo pani nie odebrała kluczy.
        Wczoraj skonsultowałam się z radcą prawnym, który stwierdził, że umowa jest perfekcyjna za to niewypowiadalnasmile Pomógł mi zredagować pismo do pani i... dziś była gotowa podpisywać ugodęsmile Nawet wyraziła wdzięczność, że nie każę jej płacić za te 3 miesiące.

Jako pozwalająca do tej pory kopać się wszystkim po d... jestem bardzo z siebie dumna.
        100% kaucji zostaje u mnie minus koszt porady, ale i tak jestem mocno na plusie.

Dziękuję dziewczyny za wszystkie poradysmile
        • mashcaron Re: Prośba o poradę 01.06.22, 21:11
          Brawo smile
          • cud_bogini_w_bikini Re: Prośba o poradę 01.06.22, 21:14
            Dziękismile
            • moze_sprobowac_inaczej Re: Prośba o poradę 01.06.22, 22:41
              Super!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka