Dodaj do ulubionych

Iść do lekarza?

09.06.22, 18:04
Na uchu zrobiła mi się mała ranka. Fakt denerwuje mnie to i czasami rozdrapuje. tongue_out
Obserwuj wątek
    • mashcaron Re: Iść do lekarza? 09.06.22, 18:08
      Ominął mnie jakiś wątek medyczny?:p
      • kropkacom Re: Iść do lekarza? 09.06.22, 18:09
        Nie big_grin
        • mashcaron Re: Iść do lekarza? 09.06.22, 18:10
          Czyli to pytanie serio?:p
          • kropkacom Re: Iść do lekarza? 09.06.22, 18:11
            Tak, proszę o taryfę ulgową.
            • mashcaron Re: Iść do lekarza? 09.06.22, 18:12
              Kup tribiotic i nie rozdrapuj.
              • kropkacom Re: Iść do lekarza? 09.06.22, 18:15
                Czyli olać.
                • mashcaron Re: Iść do lekarza? 09.06.22, 18:17
                  Smarowała to czymś?
                  No i jak ciągle rozdrapujesz, to jak ma się zagoić?:p
                  • kropkacom Re: Iść do lekarza? 09.06.22, 18:18
                    Maścią z antybiotykiem nie. Zdezynfekowałam.
                    • mashcaron Re: Iść do lekarza? 09.06.22, 18:21
                      Nie napisałaś też, ile czasu już to masz. Paprze się czy po prostu się nie goi? ( Bo rozdrapujesz:p)
                      • kropkacom Re: Iść do lekarza? 09.06.22, 18:24
                        Z miesiąc. Nie goi się. Robi się twarde.
                        • kira02 Re: Iść do lekarza? 09.06.22, 18:25
                          A jak ma się zagoic, jak regularnie zrywasz strupek? No tak na logikę, jak?
                          • kropkacom Re: Iść do lekarza? 09.06.22, 18:29
                            Czuję, że ten wątek będzie mi się odbijał czkawką jeszcze długo. big_grin Masz rację oczywiscie. Dzięki wszystkim. Ja naprawdę nie jestem hipochondryczką...
                        • mashcaron Re: Iść do lekarza? 09.06.22, 18:27
                          No to zostaw to w spokoju. Posmaruj i nie dotykaj. Jak będziesz grzebać to się nigdy nie zagoi.
                          Ale jak cię to męczy, to idź do lekarza. Przepisze ci maść z antybiotykiem i powie, żebyś nie tykała :p
                        • gorzka.gorycz Re: Iść do lekarza? 09.06.22, 19:07
                          Dla własnego spokoju poszłabym.
                        • javio Re: Iść do lekarza? 10.06.22, 18:12
                          Twarde się robi? To może tworzy się ten, no... keloid? Znaczy bliznowiec. U dr Pryszczylli widziałam.
    • tanebo001 Re: Iść do lekarza? 09.06.22, 18:09
      Tak czasami rozpoczyna się rak skóry.
      • tanebo001 Re: Iść do lekarza? 09.06.22, 18:09
        czerniak
      • kropkacom Re: Iść do lekarza? 09.06.22, 18:10
        Nie chce z siebie robić idiotki, ale już mnie męczy ta "zabawa".
        • mamtrzykotyidwa Re: Iść do lekarza? 09.06.22, 18:17
          Pewnie, zawsze lepiej zrobić z siebie trupa niż idiotkę.
          Do dermatologa idź, niech obejrzy.
        • nutella_fan Re: Iść do lekarza? 09.06.22, 18:29
          Wstaw fotkę, zobaczymy czy to coś pilnego.
          • kropkacom Re: Iść do lekarza? 09.06.22, 18:30
            Nie, dzięki tongue_out
            • mrs.solis Re: Iść do lekarza? 10.06.22, 01:22
              szkoda
          • liczba3.14 Re: Iść do lekarza? 09.06.22, 19:31
            haha
        • nenia1 Re: Iść do lekarza? 09.06.22, 19:46
          kropkacom napisała:

> Nie chce z siebie robić idiotki, ale już mnie męczy ta "zabawa".

big_grin z góry było wiadomo, że to skończy się nowotworem, obojętnie ranka
          na uchu, ból głowy czy swędzące plecy..

A tak serio, ja bym poszła. Niekoniecznie dlatego, że "to może być rak"
          ale że to pewnie drobna upierdliwość, która ci się ciągnie a jest spora szansa
          że istnieje prosty sposób na pozbycie się problemu i lekarz go zna.

Też miewałam różne drobne upierdliwości, a że drobne to "nie idę do lekarza", w końcu
          poszłam i za chwilę było po problemie.
          Z takich spektakularnych akcji - lekko coś jakby
          mi drażniło oko, ale że czasem mam przemęczone oczy (komputer - praca, praca, forum wink
          to myślę sobie "zespół suchego oka". Ale nie mijało, oko zaczerwienione, poszłam w końcu do okulistki
          ta oko ogląda "rzęsa pani wrasta". Okazało się, że małe gówienko rosło jakieś takie rachityczne i zamiast
          normalnie sobie rosnąć to podrażniało oko. Okulistka mówi "rwiemy" wzięła pęsetę i po trzech sekundach taka
          ulga, że chciałam ją po rękach całować big_grin
          Normalnie jak po porodzie córki, euforia i wdzięczność wink

• lilia.z.doliny Re: Iść do lekarza? 10.06.22, 07:06
        Tak czasami rozpoczyna się rak skóry.

Ponawiam pytanie: czy myślałeś o tym, żeby pocieszać ludzi zawodowo?
        • tanebo001 Re: Iść do lekarza? 10.06.22, 18:14
          Lepiej kłamać w takiej sprawie?
    • zonda-m Re: Iść do lekarza? 09.06.22, 18:30
      Jeśli długo się nie goi, pokaż lekarzowi. Rąk może się tak nie chcieć goić. Ucho do popularne miejsce dla raka skóry.
      • grey_delphinum Re: Iść do lekarza? 09.06.22, 18:48
        Zdecydowanie pokazać lekarzowi.
        • korag100 Re: Iść do lekarza? 10.06.22, 00:03
          Ja wczoraj stwierdziłam, że minął już tydzień od operacji kolana to pospaceruje. Miałam jedna kule. Przeszłam w sumie 800 m. Dziś myslalam, że mi kolano odpadnie. Odpoczekam, choć w pracy byłam. Jest nawet ok. Ale nie myślałam żeby iść do lekarza. Z rana na uchu na pewno bym nie poszła
          • mysiulek08 Re: Iść do lekarza? 10.06.22, 01:20
            zwariowalas ?

10 dni to minimalne minimum ograniczania ruchu przy bezproblemowej artro i dwie! kule dopoki orto nie pozwoli na jedna
          • kk345 Re: Iść do lekarza? 10.06.22, 01:32
            Nie ma się co chwalić własną lekkomyślnością. Zarówno odradzanie komuś pójścia do lekarza, jak i napawanie się własnym "bohaterstwem" kiedy nadmiernie obciąża się bez nadzoru kolano, co może zniweczyć efekt operacji, to głupota i tyle. Wywalczysz medal z ziemniaka kosztem własnego zdrowia.
          • aqua48 Re: Iść do lekarza? 10.06.22, 17:06
            No cóż, jeśli chciałaś skutecznie zniweczyć efekty operacji to idź na całość, rzuć kule i zacznij od jutra biegać te 800m.
          • maslova Re: Iść do lekarza? 10.06.22, 18:25
            A lekarz nie przedstawił ci wskazań co do dalszego postępowania po operacji?
            Ja miałam dwa miesiące temu operację kręgosłupa i miałam dokładnie opisane, jaką maksymalną aktywność i przez jaki czas mogę stosować. (Swoją drogą nie było to trudne do zapamiętania: krótkie spacery i przez resztę czasu leżenie 😏). Trzymałam się bardzo ściśle zaleceń, mimo że po miesiącu miałam już trochę dość leżenia, ale nie wybaczyłabym sobie, gdybym swoim zaniedbaniem zniweczyła efekty tak inwazyjnego jednak zabiegu.
          • afro.ninja Re: Iść do lekarza? 11.06.22, 07:34
            Jak mozesz po operacji chodzic o jednej kuli?! W ogole sie tak nie powinno chodzić.
    • mysiulek08 Re: Iść do lekarza? 10.06.22, 01:25
      Kropka, idz do lekarza, nie bedzie to od razu czerniak ale rak podstawnokomorkowy moze sie z tego rozwinac (nue jest to agresywne ale wyciecia wymaga)

moja mamuska 'hodowala' taka ranke, bo to przeciez glupstwo, 5min w znieczuleniu miejscowym i bylo po sprawie
    • kk345 Re: Iść do lekarza? 10.06.22, 01:33
      Miesiąc to o wiele za długo, jak na "rozdrapanie", niech co to chociaż rodzinny obejrzy, a idealnie to dermatolog.
    • bi_scotti Re: Iść do lekarza? 10.06.22, 02:28
      A nie mozesz na kilka dni zakleic plastrem zeby Cie nie kusilo rozdrapywanie? If it works, nie ma sprawy/bedzie po sprawie. If it doesn't, call the doctor. Zdrowia zycze! Cheers.
    • alpepe Re: Iść do lekarza? 10.06.22, 18:18
      Idź, nie mam pojęcia co to, jeśli to nie zmiana alergiczna, ale mój wujek miał raka ponoć złośliwego w uchu, obcięli mu tak chyba z 3/4 małżowiny. Owszem, ma pod 90 lat i żyje z tym rakiem już a z 15 lat i jest ok, ale bym nie lekceważyła.
    • mae224 Re: Iść do lekarza? 10.06.22, 18:31
      Oczywiście, z jednym wypryskiem na skórze głowy po dobrych kilku miesięcach niegojenia poszłam do dermo. Nie był szczególnie zdziwiony.
    • afro.ninja Re: Iść do lekarza? 11.06.22, 07:38
      Miesiąc sporo czasu. Ja bym poszla do lekarza. Przepisze masc z antybiotykiem, rzuci fachowym okiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka