kropkacom 09.06.22, 18:04 Na uchu zrobiła mi się mała ranka. Fakt denerwuje mnie to i czasami rozdrapuje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mashcaron Re: Iść do lekarza? 09.06.22, 18:08 Ominął mnie jakiś wątek medyczny?:p Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Iść do lekarza? 09.06.22, 18:17 Smarowała to czymś? No i jak ciągle rozdrapujesz, to jak ma się zagoić?:p Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Iść do lekarza? 09.06.22, 18:18 Maścią z antybiotykiem nie. Zdezynfekowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Iść do lekarza? 09.06.22, 18:21 Nie napisałaś też, ile czasu już to masz. Paprze się czy po prostu się nie goi? ( Bo rozdrapujesz:p) Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Iść do lekarza? 09.06.22, 18:24 Z miesiąc. Nie goi się. Robi się twarde. Odpowiedz Link Zgłoś
kira02 Re: Iść do lekarza? 09.06.22, 18:25 A jak ma się zagoic, jak regularnie zrywasz strupek? No tak na logikę, jak? Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Iść do lekarza? 09.06.22, 18:29 Czuję, że ten wątek będzie mi się odbijał czkawką jeszcze długo. Masz rację oczywiscie. Dzięki wszystkim. Ja naprawdę nie jestem hipochondryczką... Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Iść do lekarza? 09.06.22, 18:27 No to zostaw to w spokoju. Posmaruj i nie dotykaj. Jak będziesz grzebać to się nigdy nie zagoi. Ale jak cię to męczy, to idź do lekarza. Przepisze ci maść z antybiotykiem i powie, żebyś nie tykała :p Odpowiedz Link Zgłoś
gorzka.gorycz Re: Iść do lekarza? 09.06.22, 19:07 Dla własnego spokoju poszłabym. Odpowiedz Link Zgłoś
javio Re: Iść do lekarza? 10.06.22, 18:12 Twarde się robi? To może tworzy się ten, no... keloid? Znaczy bliznowiec. U dr Pryszczylli widziałam. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Iść do lekarza? 09.06.22, 18:09 Tak czasami rozpoczyna się rak skóry. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Iść do lekarza? 09.06.22, 18:10 Nie chce z siebie robić idiotki, ale już mnie męczy ta "zabawa". Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwa Re: Iść do lekarza? 09.06.22, 18:17 Pewnie, zawsze lepiej zrobić z siebie trupa niż idiotkę. Do dermatologa idź, niech obejrzy. Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Iść do lekarza? 09.06.22, 18:29 Wstaw fotkę, zobaczymy czy to coś pilnego. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Iść do lekarza? 09.06.22, 19:46 kropkacom napisała: > Nie chce z siebie robić idiotki, ale już mnie męczy ta "zabawa". z góry było wiadomo, że to skończy się nowotworem, obojętnie ranka na uchu, ból głowy czy swędzące plecy.. A tak serio, ja bym poszła. Niekoniecznie dlatego, że "to może być rak" ale że to pewnie drobna upierdliwość, która ci się ciągnie a jest spora szansa że istnieje prosty sposób na pozbycie się problemu i lekarz go zna. Też miewałam różne drobne upierdliwości, a że drobne to "nie idę do lekarza", w końcu poszłam i za chwilę było po problemie. Z takich spektakularnych akcji - lekko coś jakby mi drażniło oko, ale że czasem mam przemęczone oczy (komputer - praca, praca, forum to myślę sobie "zespół suchego oka". Ale nie mijało, oko zaczerwienione, poszłam w końcu do okulistki ta oko ogląda "rzęsa pani wrasta". Okazało się, że małe gówienko rosło jakieś takie rachityczne i zamiast normalnie sobie rosnąć to podrażniało oko. Okulistka mówi "rwiemy" wzięła pęsetę i po trzech sekundach taka ulga, że chciałam ją po rękach całować Normalnie jak po porodzie córki, euforia i wdzięczność Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Iść do lekarza? 10.06.22, 07:06 Tak czasami rozpoczyna się rak skóry. Ponawiam pytanie: czy myślałeś o tym, żeby pocieszać ludzi zawodowo? Odpowiedz Link Zgłoś
zonda-m Re: Iść do lekarza? 09.06.22, 18:30 Jeśli długo się nie goi, pokaż lekarzowi. Rąk może się tak nie chcieć goić. Ucho do popularne miejsce dla raka skóry. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Iść do lekarza? 09.06.22, 18:48 Zdecydowanie pokazać lekarzowi. Odpowiedz Link Zgłoś
korag100 Re: Iść do lekarza? 10.06.22, 00:03 Ja wczoraj stwierdziłam, że minął już tydzień od operacji kolana to pospaceruje. Miałam jedna kule. Przeszłam w sumie 800 m. Dziś myslalam, że mi kolano odpadnie. Odpoczekam, choć w pracy byłam. Jest nawet ok. Ale nie myślałam żeby iść do lekarza. Z rana na uchu na pewno bym nie poszła Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Iść do lekarza? 10.06.22, 01:20 zwariowalas ? 10 dni to minimalne minimum ograniczania ruchu przy bezproblemowej artro i dwie! kule dopoki orto nie pozwoli na jedna Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Iść do lekarza? 10.06.22, 01:32 Nie ma się co chwalić własną lekkomyślnością. Zarówno odradzanie komuś pójścia do lekarza, jak i napawanie się własnym "bohaterstwem" kiedy nadmiernie obciąża się bez nadzoru kolano, co może zniweczyć efekt operacji, to głupota i tyle. Wywalczysz medal z ziemniaka kosztem własnego zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Iść do lekarza? 10.06.22, 17:06 No cóż, jeśli chciałaś skutecznie zniweczyć efekty operacji to idź na całość, rzuć kule i zacznij od jutra biegać te 800m. Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Iść do lekarza? 10.06.22, 18:25 A lekarz nie przedstawił ci wskazań co do dalszego postępowania po operacji? Ja miałam dwa miesiące temu operację kręgosłupa i miałam dokładnie opisane, jaką maksymalną aktywność i przez jaki czas mogę stosować. (Swoją drogą nie było to trudne do zapamiętania: krótkie spacery i przez resztę czasu leżenie 😏). Trzymałam się bardzo ściśle zaleceń, mimo że po miesiącu miałam już trochę dość leżenia, ale nie wybaczyłabym sobie, gdybym swoim zaniedbaniem zniweczyła efekty tak inwazyjnego jednak zabiegu. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Iść do lekarza? 11.06.22, 07:34 Jak mozesz po operacji chodzic o jednej kuli?! W ogole sie tak nie powinno chodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Iść do lekarza? 10.06.22, 01:25 Kropka, idz do lekarza, nie bedzie to od razu czerniak ale rak podstawnokomorkowy moze sie z tego rozwinac (nue jest to agresywne ale wyciecia wymaga) moja mamuska 'hodowala' taka ranke, bo to przeciez glupstwo, 5min w znieczuleniu miejscowym i bylo po sprawie Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Iść do lekarza? 10.06.22, 01:33 Miesiąc to o wiele za długo, jak na "rozdrapanie", niech co to chociaż rodzinny obejrzy, a idealnie to dermatolog. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Iść do lekarza? 10.06.22, 02:28 A nie mozesz na kilka dni zakleic plastrem zeby Cie nie kusilo rozdrapywanie? If it works, nie ma sprawy/bedzie po sprawie. If it doesn't, call the doctor. Zdrowia zycze! Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Iść do lekarza? 10.06.22, 18:18 Idź, nie mam pojęcia co to, jeśli to nie zmiana alergiczna, ale mój wujek miał raka ponoć złośliwego w uchu, obcięli mu tak chyba z 3/4 małżowiny. Owszem, ma pod 90 lat i żyje z tym rakiem już a z 15 lat i jest ok, ale bym nie lekceważyła. Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Iść do lekarza? 10.06.22, 18:31 Oczywiście, z jednym wypryskiem na skórze głowy po dobrych kilku miesięcach niegojenia poszłam do dermo. Nie był szczególnie zdziwiony. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Iść do lekarza? 11.06.22, 07:38 Miesiąc sporo czasu. Ja bym poszla do lekarza. Przepisze masc z antybiotykiem, rzuci fachowym okiem. Odpowiedz Link Zgłoś