Dodaj do ulubionych

Odwołane wakacje

22.06.22, 09:52
Mieliśmy lecieć do znajomych południe Europy bilety kupione wylot w sobotę.
Wczoraj wieczorem dostaje telefon że niestety nie mogą nas gościć z przyczyn no właśnie nic nie powiedzieli. Zwrócili mi równowartość biletów.
I co teraz? W domu nic nie powiedziałam bo wszyscy cieszą się na wyjazd. A ja siedzę w pracy i szukam wakacji.
Co jest z ludźmi że tak się zachowują.
Nawet hotel dla psa mam opłacony.
Co robi emama?
Obserwuj wątek
    • mashcaron Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 09:55
      Szuka kwatery?
      • paniponiedzialek Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 09:59
        Nie bardzo. Zwrócili kasę za bilety. Mam ją na koncie już.
        • kropkacom Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:02
          W sumie dlaczego zwrócili? Była taka umowa?
        • alpepe Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:02
          No i co z tego? Najwyżej jak trafisz na nich na ulicy, będziesz udawała, że się nie znacie.
        • ichi51e Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:02
          no i co z tego? przecież to nie znaczy ze twoje bilety zniknely
          • paniponiedzialek Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:05
            Jasne tylko hotele/kwatery wyjdą drożej niż wczasy na tą chwilę. Inna rzecz bilety były ubezpieczone więc kasę zwrócą im oni nam je kupowali, my robiliśmy przelew. Dostałam 100% kwoty za bilety kupione w kwietniu. W piątek rozmawialiśmy było wwsystko ok teraz takie coś…
            • kk345 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:11
              Nie no, spoko, wczasy tansze, niż kwatery i własne wyzywienie big_grin Troll.
              • hanusinamama Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:40
                U znajomych na darmowym noclegu??? No pewnie ze tansze. Czekam az autorka napisze, ze powinni jej teraz zapłacic za hotel
                • paniponiedzialek Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:50
                  Sama się nie zaprosiłam. Zresztą już tam latałam płaciłam za jedzenie przygotowywałam zawsze w restauracjach to my płaciliśmy za jedzenie. Nie jadę na krzywego. Nigdy!
                  • hanusinamama Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:56
                    Ale jakbys jechała do holetu to byś płąciła i za nocleg i za jedzenie...wiec nawet jak zaprosiłas ich do restauracji nadal byłaś na plusie.
            • hanusinamama Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:39
              No fakt, za kwatere trzeba zapłacić...
        • anilorak174 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:04
          Ale lot odwołałaś? Bo jak nie to bym szukała innej kwatery i tyle.
        • little_fish Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:06
          Kto zwrócił? Znajomi czy linie lotnicze?
          • paniponiedzialek Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:08
            Znajomi im zwrócą linie lotnicze w ciągu 14 dni bilety były ubezpieczone.
            • panna.nasturcja Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:09
              Nie rozumiem, to oni Wam kupowali bilety? Mieliście lecieć na ich koszt? Dlaczego w takim razie pieniądze Wam zwrócili?
            • kk345 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:10
              Ale jaki jest związek miedzy oddaniem kasy a anulowaniem biletów? Oni anulowali? Ty to zrobiłaś?
            • mae224 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:17
              what? ktoś kupił ci bilety i zaprosił do siebie? fajnie mieć takich znajomych, to była wasza prośba, czy ich pomysł?
              skoro masz już urlop to po porostu zmieniasz destynację.
              • kamire12 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:21
                ktoś im kupił bilety, ale oni za nie zapłacili. przecież pisze wyraźnie. niektórzy w ogóle nie czytają.

a do autorki:
                a nie mogą jednak nie anulować biletów. a Ty poszukaj kwater na miejscu i lećcie.
                jak już za późno, no to niestety trzeba szukać czegoś gdzie indziej.
                może Turcja lub Egipt? Tanie są.
                • panna.nasturcja Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:25
                  Czytają, czytają, tylko ona to napisała PO naszych zdziwionych pytaniach. Historia się nie klei.
                • mae224 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:36
                  Oni zapłacili, ale się nie zajmowali za bardzo rezerwacją. Chodzi o wykonywanie czynności ZA kogoś, traktowanie znajomych jak usługodawców, dlatego pytam, czyj to był pomysł, umiem czytać.
              • paniponiedzialek Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:27
                Kupił za moje pieniądze. To greckie linie lotnicze im było łatwiej już tak robiliśmy kilka lat temu.
                • nicknanowyrok Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:06
                  Aegean bez problemu można kupić z Polski. Robiliśmy to ze 2 razy na wyjazdy wakacyjne. Coś ci się historia sypie.

paniponiedzialek napisała:

> Kupił za moje pieniądze. To greckie linie lotnicze im było łatwiej już tak robi
                  > liśmy kilka lat temu.
                  • paniponiedzialek Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:30
                    To fajnie a ja jestem tępa i nie umiem kupić.
                    • nicknanowyrok Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:57
                      Można było poprosić kolegę męża big_grin
                • panna_lila Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 13:22
                  Jak można komuś kupić za jego pieniądze?
                  • iwles Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 13:27
                    panna_lila napisała:

> Jak można komuś kupić za jego pieniądze?

Normalnie.
                    Ja też przelewam pieniądze na konto syna, a on płaci swoja kartą, bo zbiera jakieś punkty.
                    Więc robi MI zakupy za MOJE pieniądze.

• panna.nasturcja Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:08
          I co z tego? Przecież bilety masz nadal a oni zwrócili Ci kasę wiec masz pieniądze na wakacje.
          • arista80 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:12
            Jeżeli bilety zostały anulowane to wykorzystaj tę forsę na znalezienie noclegu w pobliżu. Ewentualnie sprawdź czy możesz i na ile wam się opłaca przebukowanie biletu i wyjazd w inne (być może tańsze) miejsce. Przede wszystkim powiedz rodzinie co i jak i się zastanówcie wspólnie co zrobić w takiej sytuacji.
        • leosia-wspaniala Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:09
          Nie rozumiem, kasę zwrócili, ale przecież nie mogli waszych biletów anulować. Znaleźć jakieś noclegi i lecieć.
          • panna.nasturcja Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:11
            Ona wymyśla, bo nie przemyślała całej historii. I teraz co nasze pytania to wymyśla nowe szczegóły.
            • paniponiedzialek Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:20
              No patrz! W punkt!
              • panna.nasturcja Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:27
                No w punkt, w punkt.
                Całe forum zgodnie odpisało, ze przecież masz bilety i możesz lecieć to wymyśliłaś coś innego.
                • paniponiedzialek Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:31
                  Nie mam biletów zostały anulowane a pieniądze z ubezpieczenia zwrócone na konto znajomych oni je kupowali my robiliśmy przelew. Nikt nic mi nie stawiał. Owszem mieliśmy u nich nocować sami zaproponowali i zaprosili kilka miesięcy temu.
                  • mae224 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:39
                    To już drugi raz mielicie mieć u nich wakacje? A oni u was też je spędzają?
                    • paniponiedzialek Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:59
                      Tak oni u nas bywają zimą. Byli w grudniu ub roku.
        • m_incubo Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:41
          A co to ma do rzeczy? Bilety w związku z tym wrzuciłaś do niszczarki?
          Szukaj noclegu na miejscu i normalnie leć, w czym problem?
          • sweterwkrate Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:48
            Przecież pisze, że bilety anulowane.
            • m_incubo Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:53
              Wyjaśniła to dopiero przed chwilą.
              To szuka innej miejscówki, niekoniecznie w Grecji, a co tu niby innego można zrobić.
        • basiastel Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:48
          To zwróconą kasę wykorzystać na opłacenie noclegów i lecieć ( bilety przecież zostają)
        • ginger.ale Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 19:16

> Nie bardzo. Zwrócili kasę za bilety. Mam ją na koncie już.

Ale biletów Ci nie anulowali, wykorzystaj je.
    • alicia033 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 09:56
      szukam innych noclegów, a co tu innego można zrobić?
    • kropkacom Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 09:58
      Co ma robić? Organizuje wakacje. Jeśli musi. Szczerze mówiąc, to bardzo fajnie, że zwrócili za bilety. Nie musieli.
      • gorzka.gorycz Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 13:03
        Jakby nie zwrócili, to byłoby świństwo.
        • aguar Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 14:10
          A mieli Ci jeszcze za pobyt zwrócić?
          • leosia-wspaniala Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 16:47
            Nie no bez jaj, skoro ona zapłaciła, a oni tylko wykonali operację kupna, to chyba normalne, że zwrócili, nie?
            • little_fish Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 16:59
              Zwłaszcza, że je anulowali bez uzgodnienia z zainteresowanymi
            • kamin Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 17:14
              Na początku wątku nie było wiadomo że zwrócili autorce jej pieniądze.
    • arista80 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:00
      Jeżeli nie odwołałaś jeszcze lotu to poszukaj w tej miejscowości czy okolicach jakiegoś hotelu czy kwatery.
    • mae224 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:00
      normalnie, szuka kwatery w okolicy.
    • triss_merigold6 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:01
      Jeśli mam już kupione bilety to szukam noclegów w pobliżu.
    • nightdream Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:01
      Bilety masz nadal. Zwrot kasy dostałaś to szukaj noclegu gdzieś w okolicy.
      Ludzie się tak zachowują jak im coś poważnego wypada (o czym nie zawsze chcą rozmawiać) albo jak nigdy tak na prawdę nie chcieli Was gościć 🤷‍♀️
      Skoro w grę wchodzi kasa - i zwrócili za bilety - ja bym podejrzewala opcje numer jeden i dopytała czy wszystko u nich w porządku…
      • fogito Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 16:28
        Jezu wy naprawde nie umiecie czytać
        • kamin Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 17:18
          Jezu, prześledź chronologię postów, a w szczególności kiedy pojawiło się wyjaśnienie na temat anulowania biletów.
          Z początkowych postów wynikało, że po prostu dostała zwrot kosztów za bilety, nie było wiadomo, źe znajomi pośredniczyli w zakupie i że już zdecydowali za autorkę o zwrocie biletów.
    • ichi51e Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:01
      ciesz ze ci za bilety oddali. Niektórzy to są nieźli..
    • kamin Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:03
      Super gest z ich strony, że zwrócili za bilet. Szukaj jakiegoś lasta.
    • pepsi.only Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:04
      Jak to co robię?- to co ty- szukam innego kierunku na wakacje. Rodzinie oznajmiam, że na południe Europy jechać nie możemy, to nieodwołalne, ale za to mamy opcję A (A jak np Austra) , opcję B- np.Bułgaria lub opcję C- Chorwacja,
      Lub Augustów, Bieszczady, Ciechocinek
      i niech wybiorą wink
      • pepsi.only Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:05
        A, bo bilety masz nadal. To nie- nie zmieniam kierunku, a jedynie szukam w tej okolicy innych noclegów! Prosta sprawa.
      • kk345 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:06
        Przecież te bilety na sobotę nadal ma, więc wystarczy zabukować jakikolwiek nocleg i wakacje aktualne...
    • majaa Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:08
      Szuka noclegów w miejscowości, do której ma bilety.
    • ladymercury Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:08

Trolling słaby.
    • kk345 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:09
      Wchodzisz na booking czy inne airbnb, wpisujesz miejscowość i daty zgodne z terminami biletow i rezerwujesz odpowiadający ci apartament. Czy pytanie było podchwytliwe? Nawet jesli dotąd rozpatrywałaś opcję "darmowe noclegi u znajomych" to przecież masz kasę za bilety, wiec budżet choćby na częsć noclegu masz- na czym więc polega problem?
      • ichi51e Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:11
        problem polega na tym ze "zwrócili za bilety" znaczy odwołali te bilety i ponieważ były ubezpieczone zwrócono im kasę. czyli watkodajka jest bez straty ale i bez wakacji.
        • paniponiedzialek Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:19
          Dokładnie tak. Bilety kupowali oni , ale ja zwracałam pieniądze w 100% wykupiliśmy ubezpieczenie i ono zwrócone będzie na ich konto ( skoro z niego zeszły środki) biletów nie mam mam tylko 100% kasy za bilety.
          • arista80 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:24
            No to za tą kasę poszukajcie innego kierunku. Rozumiem, że ci przykro, ale być może znajomym rzeczywiście wypadło coś ważnego, może nawet przykrego. Jeżeli to oni wcześniej was zapraszali, to nie zakładam ich złej woli, tylko niestety siła wyższa.
            • nicknanowyrok Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:26
              Za kasę za bilety nie starczy jej na nowe bilety i na pobyt.
              • arista80 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:30
                Niech poszuka tańszych rozwiązań: w kraju, jakieś last minute itp...
              • kk345 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:39
                Wybieranie wakacji, mieszczących się w budżecie rodziny to raczej oczywista oczywistość, więc trudno- kupuję to, na co mnie stać, jeśli luksusowa wersja "mieszkam za darmo u znajomych" przestała chwilowo istnieć...
                • nicknanowyrok Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:42
                  A dlaczego to ma być "luksusowa wersja"? Znajomi mieszkają w willi z basenem przy nadmorskim bulwarze w Cannes?
                  • kk345 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 13:04
                    Czy ty masz ZA? Już w kilku miejscach tego wątku pytasz o frazy, zrozumiałe dla przeciętnego człowieka... Jeśli powiem, ze mam luksus wstawania codziennie o 9 to czy to oznacza, że wstaję codziennie w willi z basenem przy bulwarze w Cannes?
          • geoardzica_z_mlodymi Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:46
            Dziwi mnie, ze anulowali bilety bez konsultacji - nie możemy Was gościć, czy chcecie mimo to przylecieć? Chyba, ze to miała być tylko wizyta u nich. Generalnie bez słów wyjaśnienia, typu zdrowie, czy problemy rodzinne, jest to niemile zachowanie.
            Co do meritum - szukam wakacji w tym terminie i podobnym kierunku, jeśli się da. Generalnie z wyjazdu nie rezygnuję, bo nastawienie już jest. Rozmawiam z rodziną.
            • kk345 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 13:06
              >Dziwi mnie, ze anulowali bilety bez konsultacji - nie możemy Was gościć,

No mi jeszcze przychodzi do głowy wersja, ze wątkodajka (lub jej rodzina) wywinęła coś takiego, co spowodowało natychmiastowe działanie "nie przyjedziecie do nas, chyba, ze po naszym trupie, tu jest wasza kasa, cześć". No wiesz, tajny romans z mężem koleżanki lub z koleżanką wyszedł własnie na światło dzienne np. big_grin
              • geoardzica_z_mlodymi Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 13:55
                A jak tak, to wszystko w układance wskakuje na swoje miejsce😁
          • biala_ladecka Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:50
            Totalnie nie kumam co oni zrobili z tymi biletami. Dałaś znajomym kasę, żeby zabukowali ci lot do Grecji, mieliście u nich spać. Oni ze spania się rozmyślili więc bez konsultacji, zupełnie od czapy, zwrócili twoje bilety i bez słowa oddali ci kasę? Kompletnie się ta historia nie klei. Zakładam, ze jeśli jesteście na tyle dobrymi znajomymi, że spędzacie razem wakacje, to jakoś się komunikujecie. Serio, nie zapytali, czy zwrócić wasze bilety, tylko wzięli was z zaskoczenia?
            • m_incubo Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:54
              Też mnie to zastanawia.
            • paniponiedzialek Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:01
              Tak. Oni i tak odzyskają pieniądze od lini lotniczych. Kompletnie nie wiem co im odbiło postawili mnie pod ścianą.
              • nicknanowyrok Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:04
                A masz z nimi kontakt?
                • paniponiedzialek Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:17
                  Dzwoniłam dziś dwukrotnie przez komunikator i normalnie. Niestety bez echa. Napisałam wiadomość. Nie odczytana.
                  • arista80 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:23
                    Ale jak ci to zakomunikowali, że nie możesz przyjechać? Zadzwonili, powiedzieli "nie przyjeżdżaj" i do razu odłożyli słuchawkę? Bo to zaczyna teraz jakoś dziwnie wyglądać. Skoro cię powiadomili i zwrócili kasę to, czemu teraz próbujesz się z nimi usilnie skontaktować?
                    • paniponiedzialek Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:31
                      Napisałam wyżej że próbuje nie odbierają połączeń normalnych i tych z komunikatora nie odczytali też wiadomości.
                      • iwles Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:36

Daj im spokój.
                        Jak będą chcieli, to sami powiedzą. Nie bombarduj ich wiadomościami. Wystarczy, jak napiszesz, że gdyby cos się stało i potrzebowali pomocy, to mogą na ciebie liczyć.
                      • arista80 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:36
                        No tak napisałaś i ja się ciebie pytam, dlaczego próbujesz się z nimi kontaktować skoro oni już się tobą wcześniej skontaktowali i zwrócili kasę.
                      • krypteia Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:57

> Napisałam wyżej że próbuje nie odbierają połączeń normalnych i tych z komunikat
                        > ora nie odczytali też wiadomości.

Może weź się od nich odczep.
                        • geoardzica_z_mlodymi Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 12:04
                          A może pyta, czy nie potrzebują pomocy. Ematka zawsze zadziwia tym, ze myśli, ze jest samotną enklawą w kosmosie.
                          • iwles Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 12:15
                            geoardzica_z_mlodymi napisała:

> A może pyta, czy nie potrzebują pomocy. Ematka zawsze zadziwia tym, ze myśli, z
                            > e jest samotną enklawą w kosmosie.

No i super.
                            To teraz niech już da im spokój.
                            Odpowiedzą, albo i nie, może jutro, a może za miesiąc.
                            Absolutnie nie bombardowac ich kolejnymi pytaniami, dlaczego nie odpisują.
                    • arista80 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 12:23
                      Jeżeli to oni się z nią skontaktowali, poinformowali o odwołaniu zaproszenia i zwrócili kasę, to generalnie nie widzę powodu, dla którego ona ma do nich jeszcze wydzwaniać. Chyba że jest jeszcze coś, o czym nie wiemy. Ewentualnie niech napisze sms, że jej przykro że tak wyszło i czy może potrzebują jakiejś pomocy, itp... Jak zechcą to odpowiedzą. Ale to wszystko. Nie rozumiem dalszego narzucania się.
                      • paniponiedzialek Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 13:31
                        Absolutnie się nie narzucałam. Zaskoczył mnie wczorajszy telefon. Chciałam zapytać co się stało. I taką też wiadomość napisałam. Zostałam zaskoczona i tyle. Nie dzwonię już.
                        • ritual2019 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 13:38
                          Nie dzwon. Moze z czasem sami ci powiedza. Poszukaj czegos, moze sie uda i pojedziecie. Takie sytuacje sa stresujace ale zdarzaja sie.
                        • hanusinamama Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 15:05
                          Skoro ci sami nie powiedzieli..widac nie chcieli mówić. Po co dopytywać?
              • ritual2019 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:05
                Nie musialo odbic, moglo sie cos wydarzyc o czym nie chca mowic. Life.
                • nicknanowyrok Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:06
                  Co to jest life?
                  • m_incubo Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:15
                    Taka zagadka dla nieuków.
                • geoardzica_z_mlodymi Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:49
                  Life tutaj może znaczyć porwanie, aresztowanie lub coś w ten deseń🧐 to albo dramat, albo kryminał.
                  • ritual2019 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 12:43
                    geoardzica_z_mlodymi napisała:

> Life tutaj może znaczyć porwanie, aresztowanie lub coś w ten deseń🧐 to albo dr
                    > amat, albo kryminał.

Tiaaa, wystarczy ze cos wydarzylo sie miedzy nimi, osobista sprawa, moze jest zle, maja problemy w zwiazku i nie chca o tym mowic. Moze byc cokolwiek co zepsulo im chec goszczenia znajomych.
              • vivi86 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:20
                Jakby nie chcieli byś w ogóle tam była. Może to powód typu trafili na ciekawy wyjazd dla siebie ?
                • nicknanowyrok Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:25
                  To mogli zostawić jej klucze.
                  • vivi86 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:48
                    ewentualnie inni znajomi poprosili ich o ten sam termin, a wszyscy naraz by się nie zmieścili. Obstawiam powód błahy (nie gardłowy)+mocną motywację znajomych byście czasem w inny sposób do ich miejscowości nie dotarli.
                    • geoardzica_z_mlodymi Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:50
                      Ale to już podchodzi pod przymiotnik "chamskie".
                      • vivi86 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:51
                        a tu się zgadzam.
              • lily_evans011 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 13:23
                Mogło im się w życiu coś naprawdę poważnego zdarzyć, o czym nie chcą mówić znajomym. Ja tak mam i koleżanka mnie ścigała przez wszystkie możliwe komunikatory i media społecznościowe, gdzie jestem, napisała nawet do mojej córki przez Facebook. A nic jej nie obiecałam bynajmniej , po prostu straciła słuchaczkę do chwalenia się swoim zajebistym życiem i mężem.
                • vivi86 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 13:44
                  To jednak zupełnie inna sytuacja niż zaproszenie kogoś kto działa z biletami, budżetem i dogrywa wolne całej rodziny.
    • ichi51e Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:10
      jak nie masz biletów to szukam innych wakacji. Nie macie jeszcze jakiś znajomych?
      • nicknanowyrok Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:23
        Widocznie wakacje były w formule zatrzymania się u znajomych, a więc odpadały koszty zakwaterowania, albo były bardzo niskie. Znalezienie czegoś w tym miejscu na wolnym rynku może być bardzo drogie, zwłaszcza z dnia na dzień.

ichi51e napisała:

> jak nie masz biletów to szukam innych wakacji. Nie macie jeszcze jakiś znajomyc
        > h?
        >
      • mashcaron Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:27
        ichi51e napisała:

> Nie macie jeszcze jakiś znajomyc
        > h?
        >

🤣
      • kropkacom Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:42
        > Nie macie jeszcze jakiś znajomych?

big_grin
      • georgia.guidestones Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 14:28
        Gotowych rzucic swoje swoje plany na pstrykniecie palcami i goscic rodzine watkodajki za darmoszke, moze ty sie ludziom wpitalasz cale zycie "za pińć dwunasta" na krzywy ryj.🤦‍♀️🤡
        • iwles Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 14:36
          georgia.guidestones napisała:

> moze ty sie ludziom wpitalasz cale zycie "za pińć dwunasta
          > " na krzywy ryj.🤦‍♀️🤡

Fantazja cię ponosi.
          Przeciez napisała, że bilety kupione były w kwietniu.
          • georgia.guidestones Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 16:29
            Ale wakacje odwolane na 4 dni przed wylotem i do tego sie odnioslam. Moze ich1e tak robi, ze dzwoni w srode "no to wpadne w weekend w odwiedziny" i z samego weekendu robia sie też 2-3 kolejne, z paroma tygodniami pomiędzy.
          • georgia.guidestones Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 16:33

> Przeciez napisała, że bilety kupione były w kwietniu.
            >
            >
            >
            Ale wylot odwolany na 4 dni przed wakacjami.
            Wiec ich1e usiluje poradzic, ze mozna "uratowac" zaplanowany urlop, zwalajac sie w tym samym terminie innym znajomym na glowe 🙈 (zamiast tych, ktorzy dzieki tej wczesnej rezerwacji maja zwrot $ i oddali pieniadze za bilety).
            • geoardzica_z_mlodymi Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 17:03
              Wiesz, czasem z forum jak z Biblią - nic dosłownie😛
            • kk345 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 19:38
              Ciekawe, ze pozostałe forumki zrozumiały i doceniły żart ichi, a ty z całą powagą robisz jej wykład z s-v big_grin
    • daniela34 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:10
      "Co jest z ludźmi że tak się zachowują."

Skoro zwrócili kasę za bilety to raczej nie są chamy niemyte, mające wszystkich w odwłokach (niemytych) tylko mają świadomość, że narobili wam kłopotu i starają się go zminimalizować. Najwidoczniej wypadło im coś ważnego, o czym nie chcą mówić i nie muszą, bo to mogą być prywatne, albo nawet intymne sprawy.
      • little_fish Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:28
        No tak, ale z drugiej strony mogli poinformować, że nie mogą ich gościć i uzgodnić, co dalej - czy watkodajka chce zatrzymać bilety/przebukować je i samodzielnie szukać noclegu, czy rezygnuje z wakacji i sama organizuje coś od początku. Takie stawianie pod ścianą (w przypadku dobrych znajomych, świadczących sobie wzajemne usługi) nie jest fajne
        • daniela34 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:30
          Tak, ale zwróć uwagę, że mój wpis w zasadzie czasowo pokrywa się z rozpoczęciem przez autorkę wyjaśnień na temat tego, że znajomi już bilety zwrócili. Ona to pisała, jak ja wpisywałam swoją odpowiedź.
          Tak, jeśli zwrócili bez pytania to dziwacznie.
          • little_fish Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 12:55
            Pogubiłam się już w kolejności poszczególnych wpisów 😁
            Zgadzam się, że nie o wszystkim ludzie chcą/mogą mówić , ale przed podjęciem decyzji wypadałoby się skontaktować.
    • alexis1121 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:29
      Bardzo nieładnie z ich strony, chyba że powodem odwołania wakacji jest czyjaś śmierć. Szukaj innej opcji, żeby gdzieś wyjechać, a ze znajomymi powoli wygaś kontakt.
      • mashcaron Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:33
        Serio tylko czyjaś śmierć? 🤔 A chora matka nie wystarczy?:p albo choćby złamana noga? tongue_out
        • mae224 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:37
          A konflikt między małżonkami?
          A problemy z dzieckiem?
          • mashcaron Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:38
            Albo z prawem?:p
            • wkswks Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:44
              Hehe, apropo. Jeden niemiecki celebryta nie mógł wziąć udziału w reality show, bo przyjazd do Niemiec z USA (gdzie aktualnie mieszka) wiązałoby sie z aresztowaniem za oszustwa podatkowe.
            • m_incubo Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:48
              Nienie, tylko śmierć i to powód do zaakceptowania wyłącznie jeśli to jedno z nich, z drugim tak czy inaczej wygasić znajomość!
              Pytanie ze startera aktualne - co jest z ludźmi, że tak się zachowują, jprdl...🤦🏻‍♀️
        • arkanna Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 13:07
          Wystarczyłoby gdyby podali powód, a tak to zwykle buraki
        • alexis1121 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 14:03
          Oczywiście, nie miałam czasu się rozpisywać 😅 Śmierć, lub coś tej rangi.
          • iwles Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 14:21
            alexis1121 napisał(a):

> Oczywiście, nie miałam czasu się rozpisywać 😅 Śmierć, lub coś tej rangi.

Widocznie to "coś" było dla nich odpowiedniej rangi, skoro woleli ponieść koszty biletów lotniczych w obie strony dla całej rodziny autorki wątku.
            • alexis1121 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 14:52
              Chyba autorka poniosła koszt biletów, jest wyżej napisane. Oni je jedynie odwołali.
              • iwles Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 15:01
                alexis1121 napisał(a):

> Chyba autorka poniosła koszt biletów, jest wyżej napisane. Oni je jedynie odwołali.

Eh, nie.
                Wyżej jest napisane, że zwrócili jej koszt biletów.
                • alexis1121 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 15:20
                  Na które zostały im wcześniej przelane pieniądze.
                • panna.nasturcja Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 17:02
                  Zwrocili jej rzekomo pieniądze za bilety, ale przecież ona wcześniej im te pieniądze przesłała, oni są na zero.
                  Ale i tak nie wierzę w tę historie. Mogli przestać moc lub chcieć gościć autorkę z rodzina. Ale dlaczego anulowali cudze bilety? Przecież ona mogła poleciec i zamieszkać gdzie indziej. No 8 jakim cudem ona nie wie kompletnie nic o tym anulowaniu, przecież musiała z nimi rozmawiać.
        • krisdevalnor Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 19:29
          mashcaron napisała:

> Serio tylko czyjaś śmierć? 🤔 A chora matka nie wystarczy?:p albo choćby złaman
          > a noga? tongue_out
          Ale wtedy chyba mozna wyjasnic bliskiej kolezance o co chodzi. Zlamana noga czy chora matka a nawet kłótnia małżeńska to raczej nie są jakieś super tajne problemy.
          • kk345 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 19:40
            Dlatego wyżej spekuluję sobie, ze może wylazła jakaś mroczna tajemnica, przez którą nie chcą widzieć wątkodajki i jej rodziny big_grin
      • ichi51e Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:38
        no nie wiem - chyba tylko własna by usprawiedliwiała - ale jak kasę oddali to chyba żyją...
      • arista80 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:40
        Zakładam, że w chwili zapraszania, ci znajomi nie mieli pistoletu przystawionego do głowy więc też im zależało, tym bardziej że to oni zajęli się kupnem biletów. Niestety powody odwołania mogą być różne: śmierć, choroba, może kłopoty rodzinne, nawet covid powodujący konieczność izolacji. Niestety zdarza się, żal jest zrozumiały, ale nie podejmowałabym pochopnie decyzji o wygaszaniu kontaktu. Jeżeli znajomym się wyprostuje sytuacja, być może zaproszą w innym terminie.
      • daniela34 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:44
        Wakacje albo śmierć, że tak sparafrazuję Rokitę, parafrazującego Fidela Castro.
        Tylko śmierć.
        Diagnoza poważnej choroby (acz niekoniecznie prowadzącej do śmierci) nie wystarczy, ani choroba bliskiej osoby i konieczność opieki, ani rozwód, ani poważny konflikt pomiędzy partnerami, ani poważne problemy finansowe. Nic tylko śmierć...
        • bergamotka77 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:48
          Jak dla mnie ci znajomi to ematka z rodziną. Uznali, ze dość wykorzystywania ich domu na regularne darmowe wakacje.
          • daniela34 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:51
            Jako że odwołali w ostatniej chwili to jednak nie sądzę. Zwłaszcza że dotąd autorka nie miała zastrzeżeń do zachowania znajomych. Natomiast co najmniej o części wymienionych przez mnie spraw nie chciałabym opowiadać znajomym przez telefon (znajomi to nie przyjaciele, a nawet przyjaciołom o pewnych sprawach nie mówię od razu, bo muszę je po swojemu przetrawić), więc na miejscu tych gospodarzy zrobiłabym podobnie, mówiąc że nie mogę przyjąć i że to z ważnych powodów.
          • hanusinamama Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 15:07
            To jest spory problem ludzi mieszkających w ciekawych turytycznie miejscach...
        • m_incubo Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:51
          Oczywiście. I to osobista śmierć któregoś z nich, a nie np. teściowej.
          • daniela34 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:53
            Tylko własna, osobista. Na potwierdzenie powinni przesłać skan aktu zgonu a najlepiej jeszcze "oświadczenie o nieżyciu" z podpisem notarialnie poświadczonym wink
            • annaboleyn Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 17:12
              Przy czym podpisać się powinien nieboszczyk, uprzednio, jak ktoś nie przewidzi takiej sytuacji, to sorry, jego problem. Ja zawsze mam taki dokument, często podpisany in blanco, pod ręką!
              • daniela34 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 19:31
                No ba!
      • iwles Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:44
        alexis1121 napisał(a):

> Bardzo nieładnie z ich strony, chyba że powodem odwołania wakacji jest czyjaś śmierć. Szukaj innej opcji, żeby gdzieś wyjechać, a ze znajomymi powoli wygaś kontakt.

Aż tak wysokie mniemanie masz o sobie, że tylko czyjaś śmierć mogłaby być powodem zrezygnowania z przebywania w twoim towarzystwie?

• alexis1121 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 14:05
          Mniemanie o sobie mam na normalnym poziomie.
    • przepio Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:38
      Wynajęłabym hotel tam gdzie mieszkaja znajomi.
      • przepio Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:45
        przepio napisała:

> Wynajęłabym hotel tam gdzie mieszkaja znajomi.

Teraz doczytałam, że zwrócono bilet. Coz-bywa. Ja tez kiedyś mialam mieszkać u koleżanki w Londynie, ale jej choroba pokrzyżowała plany. Wynajęłam pokój w hotelu.
        Zapytałabym czy wszystko u nich ok i na szybko organizowała wyjazd tam gdzie się nastawiłam czy gdziekolwiek
    • m_incubo Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:40
      Co jest z ludźmi nie tak?
      Sugerujesz, że powinni cię gościć niezależnie od tego czy wali się i pali u nich w domu? Widocznie mieli powód.
      Zwrócili ci kasę za bilety, więc zachowali się bardzo w porządku.
      Natomiast zastanawiam się, co jest z tobą nie tak, że nie mówisz rodzinie o zmianie planów, tylko uskuteczniasz jakieś idiotyczne tajniaczenie??
      • geoardzica_z_mlodymi Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:50
        Zwrócili jej kasę wyłożoną przez nią - oni tylko kliknęło bilet. Natomiast nie rozumiem anulowania biletu bez pytania, czy chcą przylecieć bez goszczenia u nich.
        • hanusinamama Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:46
          Moze sie bali ze i tak autorka do nich wbije smile
      • paniponiedzialek Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:04
        Miałam budzić domowników po 23? Rano wszyscy spali teraz są w pracy lub w szkole. Porozmawiam z nimi popołudniu.
    • vivi86 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:52
      spinam się na hotel i lecę i tak. A swoją drogą odwołanie w ostatniej chwili bez podania powodu to chamstwo.
      • ichi51e Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:53
        a z powodem mniejsze?
        • vivi86 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:10
          Zależy od powodu.
        • geoardzica_z_mlodymi Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:55
          Jak chcesz wbić się w kolejkę do kasy, to ludzie chętniej Ci pomogą jak podasz powód niż bez niego, nawet jak jest błahy i nieprawdziwy 😛Udowodnione eksperymentalnie.
          A tu mówimy o zmianie planie znajomych, umówionych z wyprzedzeniem, wymagających planowania typu urlop.
      • arista80 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:56
        Nie każdy chce mówić o powodach. Może to dla nich coś wstydliwego czy bolesnego (rozwód, utrata pracy, problemy finansowe) i najpierw chcą to sami przetrawić.
        • nicknanowyrok Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:02
          W zasadzie wypadałoby podać z grubsza jakieś wyjaśnienie odwołanie pobytu, bez wchodzenia w szczegóły. Sprawy osobiste itp. Takie odwołanie bez słowa komentarza, wygląda trochę dziwnie, tym bardziej, że znajomi raczej dość bliscy, skoro mieli gościć ich w domu.
          • vivi86 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:12
            Dokładnie. No i bliższym znajomym chyba cokolwiek można powiedzieć?
          • arista80 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:12
            Teoretycznie zgadzam się z tobą, ale nie wiem na ile powiedzenie "to sprawy osobiste" zadowoliłoby autorkę. Jeżeli np. podjęli decyzję o rozstaniu, czy któreś z nich ma poważne problemy finansowe, to jak to przekazać, jeżeli człowiek się boi czy wstydzi?
            • vivi86 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:14
              Z kimś z kim jestem na tyle blisko by zapraszać go na wakacje do siebie nie miałabym żadnego problemu. To nie jest przypadkowy couchsurfing.
              • arista80 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:30
                Ty, ale nie wszyscy. Ja akurat, jak mam poważny problem, to najpierw "przetrawiam go" i dopiero potem mówię bliskim. Wbrew pozorom łatwiej by mi było zakomunikować problem obcym ludziom niż komuś bliskiemu. Oczywiście teraz teoretyzuję, ale np. ci znajomi postanowili się rozwieść albo popadli w tarapaty finansowe, a byli uznawani dotąd za osoby zamożne, i po prostu mogą się tego wstydzić, przykro im. Też nie wiadomo jak naprawdę odbywała się komunikacja i odwołanie zaproszenia, może oni powiedzieli ogólnie, ale dla autorki to nie wystarczyło.
        • vivi86 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:13
          W tej chwili wygląda to jakby chcieli mieć pewność, że autorka z rodziną w ogóle się tam nie pojawią.
          • kropkacom Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:17
            Widocznie maja swój powód. Jeśli w ogóle istnieją gdzieś poza wyobraźnią trolla.
            • vivi86 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:24
              Podejrzewam, że błahy i głupio się przyznać. A co do ubezpieczenia - bilety były na autorkę z rodziną, znajomi mogli powiedzieć, że ktoś u nich np zmarł, kto to zweryfikuje?
              • kk345 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 19:48
                Ubezpieczyciel z reguły na głowie staje, zeby NIE płacić, więc zwykłe powiedzenie, że ktoś umarł nie jest podstawą do wypłaty wartości biletów....
          • geoardzica_z_mlodymi Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:57
            Wiem, Autorce i jej rodzinie groziło u nich niebezpieczeństwo i w ten sposób ratują im życie😜
          • ichi51e Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 14:33
            kto wie czy oni w ogóle te bilety kupili...
            • kk345 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 19:45
              Ubezpieczyciel z reguły na głowie staje, zeby NIE płacić, więc zwykłe powiedzenie, że ktoś umarł nie jest podstawą do wypłaty wartości biletów...
              • kk345 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 19:48
                Źle się podpięłam.
              • vivi86 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 20:40
                Masz tu kilka wypowiedzi nr ubezpieczenia biletów i nie leczenia. Ubezpieczyciele wypłacili bez mrugnięcia okiem i żadnych papierów.
            • kk345 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 19:47
              A wiesz, ze to też może być trop? Magda mówi do Bartka: wiesz, Anka z Tomkiem przylatują w sobotę, wysłałeś im mailem te ich bilety? Bartek: jakie bilety? big_grin
              • mar_i_monte Re: Odwołane wakacje 23.06.22, 04:20
                kk345 napisała:

> A wiesz, ze to też może być trop? Magda mówi do Bartka: wiesz, Anka z Tomkiem p
                > rzylatują w sobotę, wysłałeś im mailem te ich bilety? Bartek: jakie bilety? big_grin

I pewnie tak było, jeśli historia nie jest w całości zmyślona. A teraz się nie odzywają bo im głupio.
    • sweterwkrate Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 10:54
      Znajdź inne miejsce na wyjazd. To chyba najlepsze wyjście.
      • nicknanowyrok Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:00
        Za co?

sweterwkrate napisała:

> Znajdź inne miejsce na wyjazd. To chyba najlepsze wyjście.
        • m_incubo Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:06
          Za niedługo.

A za co kupili te bilety i za co zamierzali wczasować w Grecji, jak myślisz?
          • nicknanowyrok Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:07
            Na bilety im starczyło, a pobyt mieli u znajomych za darmo lub po kosztach. Znajdź teraz kwaterę w Grecji za darmo lub po kosztach big_grin
            • sweterwkrate Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:13
              Nie musi jechać do Grecji. Mało to innych możliwości?
              • nicknanowyrok Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:23
                Np. zamiast na Rodos może jechać na RODOS big_grin

sweterwkrate napisała:

> Nie musi jechać do Grecji. Mało to innych możliwości?
                • georgia.guidestones Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 16:35
                  nicknanowyrok napisała:

> Np. zamiast na Rodos może jechać na RODOS big_grin
                  >
                  > sweterwkrate napisała:
                  >
                  > > Nie musi jechać do Grecji. Mało to innych możliwości?
                  Bez przesady, moze są jakies last minute w nieco niszej cenie.
            • m_incubo Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:14
              A skąd założenie, że kasę mają tylko na bilety?
              Poza tym "znajdź inne miejsce na wyjazd" niekoniecznie oznacza "znajdź inne miejsce w Grecji".
              Zawsze się tak troskasz cudzymi finansami? Autorka raczej sama sobie poradzi z tym, gdzie i za co.
              A jak się nie ma miedzi, to się w domu siedzi.
              • nicknanowyrok Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:20
                Ano takie załozenie. Sam pobyt to zwykle ok. 50% kosztów wyjazdu.
          • vivi86 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:15
            Tylko widzisz...kupując bilety kilka miesięcy a kilka dni przed faktem ceny mogą różnić się znacząco.
            • nicknanowyrok Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:22
              To też. Bilety mogą być nawet 2-3v razy droższe. przecież to sezon wakacyjny. Parę miesięcy temu mogła kupić bilety za. za 3 tys. PLN dla rodziny. Dzisiaj może zapłacić 7 tys. PLN.
    • mar_i_monte Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:02
      Coś tu nie gra, przecież ubezpieczyciel nie zwraca za bilety, bo ktoś się rozmyślił. Musi być jakiś ważny, udokumentowany powód.
      • nicknanowyrok Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:04
        Może to linie lotnicze zwracają. Są takie taryfy, co prawda mocno droższe,

mar_i_monte napisał(a):

> Coś tu nie gra, przecież ubezpieczyciel nie zwraca za bilety, bo ktoś się rozmy
        > ślił. Musi być jakiś ważny, udokumentowany powód.
        • mar_i_monte Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:08
          No ale wyraźnie mowa o ubezpieczeniu. Z taryfy elastycznych prywatnie nikt z nich nie korzysta.
      • paniponiedzialek Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:06
        Akurat ubezpieczenie było bardzo drogie. Bilety kupowane przed zniesieniem wszystkich obostrzeń. Z racji tego że kilka lat temu przed wakacjami mieliśmy pogrzeb w rodzinie bardzo bliskiej wykupujemy ubezpieczenia zawsze. Taka nauczka. Wówczas straciliśmy 80% pieniędzy.
        • mar_i_monte Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:09
          Nawet najdroższe ubezpieczenie all risks nie uwzględnia zwrotu kosztów bez powodu.
          • iwles Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:34
            mar_i_monte napisał(a):

> Nawet najdroższe ubezpieczenie all risks nie uwzględnia zwrotu kosztów bez powodu.

to, że powodu nie zna autorka, nie znaczy, że znajomi przy zwrocie biletów nie podali.
            • vivi86 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:44
              właśnie. mogli wymyślić cokolwiek, kto to sprawdzi?
              • mar_i_monte Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:53
                Który ubezpieczyciel wypłaci bez udokumentowania powodu? Jak znajomi mogliby udokumentować że paniponiedzialek ma ważny powód żeby nie jechać, skoro sama pasażerka powodu swojej niemożności podróży nie zna?
                • vivi86 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:58
                  płacą np jak się spóźnisz na lot bez winy linii lotniczej więc może inne tego typu furtki też są.
                • iwles Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 12:19
                  mar_i_monte napisał(a):

> Który ubezpieczyciel wypłaci bez udokumentowania powodu? Jak znajomi mogliby ud
                  > okumentować że paniponiedzialek ma ważny powód żeby nie jechać

czy to twój problem, albo autorki wątku?
                  Nie, no więc nie martw się tym, jak sprawę załatwią tamci znajomi, tym bardziej, że nie masz też zielonego pojęcia, jaki zapis był u tego konkretnego ubezpieczyciela.

• mar_i_monte Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 13:25
                    nie martwię się, tylko historia się nie klei
                    • panna.nasturcja Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 17:07
                      Bo jest zmyślona od początku do końca i autorka nieudolnie próbuje ją łatać po kolejnych pytaniach, ale jej nie wychodzi.
                      • mar_i_monte Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 17:31
                        No właśnie wygląda jakby historyjkę wymyślił ktoś kto nie ma pojęcia jak działają ubezpieczenia kosztów rezygnacji.
                        • ichi51e Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 18:56
                          znajomi nasciemnili się wzięli. dali na procent teraz się śmieją w kułak.
                          • ichi51e Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 18:56
                            *nasciemnili. kasę wzieli
        • panna.nasturcja Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 17:16
          I na jakiej podstawie ubezpieczyciel zwróci pieniądze skoro ci Wasi znajomi nie maja żadnych dokumentów pokazujących, ze Ty z rodzina nie możesz lecieć?
    • krypteia Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:06
      Mialam kiedy spodobną sytuację, ale zostałam o tym poinfomowana jakis miesiąc przed. Co zrobiła emama? Poszukała kwatery i pojechała mimo wszystko na wyczekane od roku wakacje.
      I przestan ich obwiniac mogła im matka/ojciec na raka zachorowac albo wyjazd służbowy, cokolwiek. I tak miło się zachowali że oddali za bilety.
      • hanusinamama Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:38
        Ona miała miec noclegi free wiec moze liczyła ze jej zasponsoują hotel jeszcze.
        • paniponiedzialek Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:55
          Nie mierz ludzi swoją miarą!
          • hanusinamama Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:57
            Pisąłam juz, jak chciałam odiwedzić koleżanke we Włoszech to sie nie pchałam do niej z całą rodziną. Polecielismy do tej samej miejscowości, wynajełam normalnie kwaterę. I do znajomej wpadliśmy na jeden dzień. Jak chce pojechac na wakacje, to za nie płące a nie szukam gdzie w fajnym miejscu mam znajomych
            • vivi86 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:59
              a oni zostali zaproszeni całą rodziną. To coś złego? Mogli chociaż tych biletów nie anulować to by sobie hotel znalazła.
            • paniponiedzialek Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 12:06
              Ale przecież ja nikogo nie zmusiłam do zapraszania. Kiedy oni są w Polsce u nas też nocują itd. Znamy się dość długo. Nie wiem co się wydarzyło skąd taka zmiana planów.
              • geoardzica_z_mlodymi Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 12:08
                Ale skoro ich znasz, to jakieś typy, co za tym stoi masz? Pasuje to do stylu ich komunikacji?
                • paniponiedzialek Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 12:18
                  Nie. Dlatego myślę, że coś się wydarzyło. Odpada śmierć rodziców mam namiary byli dostępni dziś na komunikatorach.
                  Podejrzewam problem z synem lub jakiś dramat małżeński choć w piątek rozmawiałyśmy dość długo i było okey.
                  Nie wiem nie dzwonię nie piszę już.
                  • iwles Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 12:21

Tak, daj im czas.
                    A rodzinie swoje powiedz, jak najszybciej i wspólnie wymyślcie alternatywne wakacje.
          • alexis1121 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 14:54
            Dokładnie, widać w tym wątku kto żeruje na znajomych. A ty na serio już do nich nie wydzwaniaj, zachowali się skandalicznie.
    • gryzelda71 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:10
      Bosz....
      Cóż szukam innych wakacji, co innego mogę?
      Oczywiście kontakty że znajomymi ...e nie mam już tych znajomych hehehe
      • simply_z Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:16
        a moze hehe mieli wazny hehe powod hehe?
      • nicknanowyrok Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:24
        A dlaczego już ich nie masz?
      • mia_mia Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:31
        Co mieli jej powiedzieć, np. wiesz u Krysi podejrzewają raka i będziemy jeździć po lekarzach, Tadek po pijaku zabił człowieka i siedzi, zanim zerwie się kontakt warto to wyjaśnić, może mają ważny powód o którym nie chcą mówić.
    • ida_listopadowa Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:26
      Wbrew temu co tu ematki mowia, takie sytuacje sie zdazaja i to czesto. Dlatego szczerze odradzam bazowanie na znajomych przy wyjazdach. Mnie kolezanka z kraju pozaunijnego zapraszala 2 lata. W koncu kupilam nietanie bilety, wszystko bylo ustalone, a przed samym wyjazdem… kolezanka przestala odpowiadac na maile. Tak po prostu mnie zghostowala. Wybajelam pokoj w hotelu, pojechalam, zwiedzalam, z kolezanka sie nie zobaczylam. Nie zaluje - mimo wszystko bylo fajnie. Jednak gdyby mi powiedziala po prostu: nie moge jednak cie goscic, radz sobie sama, to by mi to oszczedzilo rozkmin.
      Mualam takie sytuacje z odwolaniem nie raz, w tym z przyjazdem do wlasnej rodziny. To sie po orostu dzieje, trzeba to wziac pod uwage. Lepiej jednak liczyc na hotele niz rodzibe/znajomych.
      PS: Z radoscią przyjmuje gosci cale lato, mieszkam nad morzem. Jeszcze nigdy nie odwolalam, ale zdazylo sie, ze musialam wyjechac i goscie zostali w mieszkaniu sami przez wiekszisc pobytu.

Szkoda, ze bikety zostaly anulowanesad moglibyscie znalezc alternatywna kwarere i jechac
      • nicknanowyrok Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 11:47
        Co to znaczy zgostowała?
        • m_incubo Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 14:10
          Taka zagadka dla nieogarów, którzy nie potrafią skorzystać z Gooogle'a.
        • ida_listopadowa Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 15:10
          Ghosting - wydawało mi się, że użytkownicy Internetu znają to pojęcie. To nagłe zerwanie kontaktu bez wyjasnienia czy powodu. Rano z kims przyjaaznie rozmawiasz, wieczorem osoba nie odpisuje, nie odbiera telefonow, nie przychodzi na umowione spotkanie - slowem znika jak duch (ghost) lub zapada sie pod ziemie.
      • yennefer.00 Re: Odwołane wakacje 22.06.22, 13:11
        Masz rację, to bardzo podobnie jak z obiecanymi różnymi przyslugami przez znajomych (no. sami się oferują)- często są odwlekane w czasie, coś wypada itp. najlepiej zamówić u profesjonalisty, zapłacić i mieć spokój

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka