magdallenac 10.08.22, 13:19 Chcę zacząć przygodę z podcastami, a nigdy nie słuchałam i się nie znam. Macie jakieś ulubione? Gatunek dowolny. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maslova Re: Podcasty 10.08.22, 13:24 Mój ulubiony to "Raport o stanie świata" Dariusza Rosiaka. Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Podcasty 10.08.22, 13:36 Oczywiście, jak nietrudno się domyślić, podcast dotyczy relacji i opinii ekspertów na temat bieżącej sytuacji na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Podcasty 10.08.22, 13:30 Służę pomocą w zakresie podcastów o tematyce true crime. Moje ulubione to: Aga Rojek - aneks kryminalny Mystery Cabin Kompulik89 Nagle ostatniej nocy (zbrodnie i tajemnice Hollywood) Z luźniejszym Hulaj Dusza A z tych po angielsku Crime Weekly. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Podcasty 10.08.22, 13:36 A który jest najlepszy? Muszę od czegoś zacząć. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Podcasty 10.08.22, 13:57 To zależy co bardziej cię interesuje. Na pewno polecam nagle ostatniej nocy dla każdego. Sprawy są najczęściej mniej znane, ale bardzo szczegółowo opracowane i rozbite atomy, za to nie ma żadnych drastycznych szczegółów i epatowania okrucieństwem. Dziewczyna ma też dobrą dykcję i rzadko popełnia błędy językowe. Z typowego true crime to Aga Rojek. Dziewczyna ma dużo wyczucia i empatii, ale sama tematyka jest trudna i czasem bez guli w gardle się nie obędzie. Są materiały krótsze i dłuższe. Sprawy znane i rozwiązane, ale także tajemnicze i niewyjaśnione. Niestety Aga ma problemy z wymową r, więc jej narracja nie każdemu podejdzie. Kompulik89 ma bardziej tematykę dziwnych zaginięć i spraw niewyjaśnionych np 3h materiał o przełęczy Diatłowa i 10h historii zaginięcia generała Zagórskiego. U Mystery Cabin podobne klimaty, ale materiały krótsze i mniej wymagające skupienia od słuchacza. W Crime Weekly za to jeńców nie biorą i każda sprawa jest bardzo szczegółowo omówiona bez oszczędzenia słuchaczowi drastycznych szczegółów. Rozmówcami są yuotuberka true crime i były policjan, więc wiele rzeczy jest omówionych z punktu widzenia śledczych badających sprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
ruda_henryka Re: Podcasty 10.08.22, 14:34 Aga Rojek jest super,słucham jej podcastów nawet po kilka razy. Świetna też jest Jaśmin,ale widziałam ją tylko na YT Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Podcasty 10.08.22, 14:41 Jaśmin kanał Stanowo. Dziewczyna ma niesamowity dar opowiadania. Niestety od dawna nie dodaje nowych odcinków. Odpowiedz Link Zgłoś
brytyjska.mgla Re: Podcasty 10.08.22, 15:41 O tak! Obie, Aga i Jaśmin są świetne! Piąte nie zabijaj Justyny Mazur też jest fajne i dobrze się jej słucha, choć w porównaniu z powyższymi reaserch leży i kwiczy. Odpowiedz Link Zgłoś
geoardzica_z_mlodymi Re: Podcasty 10.08.22, 15:56 Mi te nie podchodzą. Szczególnie Mazur - czasem mam lepsze rozpoznanie sprawy od niej. Lubię Kryminatorium. Może ostatnio skręciło w stronę dramy ale generalnie tylko ten podcast z polskich słucham i zawsze coś wniesie, nawet, gdy sprawę znam. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Podcasty 10.08.22, 15:59 Mnie kryminatorium odrzuca przez niepotrzebne efekciarstwo. Te plumkania i inne dźwięki w tle są brrr. Odpowiedz Link Zgłoś
brytyjska.mgla Re: Podcasty 10.08.22, 16:19 Dokładnie, a do tego narrator grrubo przesadza z intonacją i wychodzi z tego irytująca parodia. Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Podcasty 10.08.22, 16:26 Kocham jego głos, ale sprawy ma zazwyczaj traktowane bardzo pobieżnie. Stanowo potrafi mówić i 2 godziny, a u niego 20-30 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Podcasty 10.08.22, 22:15 O tak, mnie też kryminatorium odrzuca. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Podcasty 10.08.22, 20:35 Ja bardzo polecam "Polska na faktach" - obok true crime są też historyczne np. katastrofa w lesie Kabackim, grudzień 1970 r. na wybrzeżu, love story w Auschwitz itp. Znakomicie przygotowane, poprawne słownictwo, znakomita dykcja i miły dla ucha tembr głosu autorki. Lubię też Krymiland - historie kryminalne z niemieckich landów - niesamowity głos prowadzącej i rzetelnie przygotowany materiał. Odpowiedz Link Zgłoś
malamaja7 Re: Podcasty 11.08.22, 11:44 To ja dorzucę Kryminalna Skandynawia Lucy Phere Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Podcasty 10.08.22, 13:38 7th season juz Someone Knows Something Season #3 - The Village Wlasnie zaczelam, bo ja wielbie Buffy Czeka do posluchania The Kill List Moj maz slucha jakichs podcasts o historii antycznej etc. Potem mi opowiada jak bajki Tak wole Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Podcasty 10.08.22, 14:13 Dział zagraniczny. O serialach Stan po burzy Odpowiedz Link Zgłoś
ruda_henryka Re: Podcasty 10.08.22, 14:36 Ja lubię i słucham Skądinąd, Maopowiedziane - o życiu w Chinach, Za Rubieżą - o historii dawnej i całkiem współczesnej. Historyczny podcast dobry i rzetelny to Mroczne Wieki,ale to już o starożytności i średniowieczu głównie Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Podcasty 10.08.22, 14:46 www.wsj.com/podcasts/wsj-the-future-of-everything?mod=podcasts_tile www.vox.com/today-explained I pewnie już ktoś dał tim.blog/podcast/ Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Podcasty 10.08.22, 14:52 A w ogóle to od lat mi to chodzi po głowie ale dziś się rok szkolny zaczął, a bombelek ma nowy budynek szkolny więc carloop jak w piekle zanim wszystko się ułoży więc znowu mi ta mysl wróciła. Zrobiłabym podcast pod tytułem CARLOOP (z logo z taką zawieszką) przeznaczony dla tych milionów matek, które spędzają 10 godzin tygodniowo w tym gownie z zakazem patrzenia w telefon. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Podcasty 10.08.22, 14:53 Dzięki wszystkim! Jeszcze jedno pytanie techniczne, jakiej aplikacji używacie? Spotify, czy Podcast, czy jeszcze coś innego? Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Podcasty 10.08.22, 14:55 Tej której używasz do muzyki najprościej, ja Spotify ale np. Apple tunes tez coś tam ma. Odpowiedz Link Zgłoś
kafana Re: Podcasty 10.08.22, 15:21 Darmowy spotify fajnie działa na podcastach. Nie ma reklam i nie przeskakuje jak przy muzyce Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: Podcasty 10.08.22, 14:53 Lubię: Podcast amerykański Dział zagraniczny Brzmienie Świata z lotu Drozda Mówi się - z Szymonem Majewskim i Joanną Kołaczkowską Też odchodzę Magda Mołek Z pokolenia na pokolenie Sekielski o nałogach Co ćpać po odwyku Polimaty Jak się starzeć bez godności CO do zasady nie słucham podcastów kryminalnych Odpowiedz Link Zgłoś
neospasmina Re: Podcasty 11.08.22, 17:16 chciałam serdecznie podziękować za rekomendację Mówi się - od wczoraj chodzę posikana ze śmiechu Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Podcasty 10.08.22, 14:56 Kryminalne masz już podane. Rojek uwielbiam, Stanowo (nie ma nowych, ale te, które są dostępne, to perełki) Ja niedawno odkryłam świetny historyczny: "Mroczne wieki- ZBiR TV". Uważam, że bardzo dobry, ale mąż (mniej znający historię) mówi, że zbyt szczegółowy i zdarza mu się, że sie "gubi". Odpowiedz Link Zgłoś
fandorina Re: Podcasty 10.08.22, 15:18 O Zmierzchu Marty Niedzwiedzkiej, tematyka ogólnie mówiąc psychologiczna jeśli kogoś to interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Podcasty 10.08.22, 15:23 Sporo tu wymienionych, to nie będę powtarzać. Czasem słucham Tu Okuniewska. Anatomia jogi. Naturalnie o ogrodach (ogrodowy live). Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Podcasty 10.08.22, 15:34 A kryminalnie na youtube, co prawda vids, ale nadajace wyłàcznie do słuchania: Me Ballen Coffeehouse Crime Explore with us Beyond Evil EWU Crime Storytime Mr. Nightmare I do spania: Let’s Read Southern Cannibal Mr Revenant Slumber Reads Jeśli lubisz taka tematykę 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Podcasty 10.08.22, 15:37 Wiem, że to w takim razie nie wątek dla mnie, ale spieszę donieść, że podcastów wręcz nie-na-wi-dzę. Brr. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Podcasty 10.08.22, 15:43 Zobaczymy jak będzie ze mną, bo nigdy jeszcze nie wysłuchałam, ani jednego podcastu. Dostałam słuchawki bezprzewodowe i wymyśliłam sobie, że będę chodzić tyle co w Polsce- 15 tys. kroków dziennie i musiałam coś wymyślić, żeby mi się szybko nie znudziło. Niestety audiobooki się kompletnie u mnie nie sprawdzają, więc liczę, że mi kliknie z podcastami. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Podcasty 10.08.22, 15:49 W innym wątku pisałam, że ja słucham do ćwiczeń w domu. I to jest mój główny motywator, żeby ruszyć dudę 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Podcasty 10.08.22, 21:08 No właśnie audiobooków też nienawidzę. Głosy w tle bez obrazów wyłączają mi zmysł słuchu i stają się białym szumem. Odpowiedz Link Zgłoś
brytyjska.mgla Re: Podcasty 10.08.22, 15:50 Kryminalne już ci polecano, więc dodam Nocne Światła z Jutuba. To w sumie audycja radiowa, a nie podcast, ale jest mnóstwo dwugodzinnych odcinków o tematyce wszelakiej, ale przede wszystkim o życiu, problemach, relacjach pod kątem psychologicznym. W każdym odcinku jest specjalista z danej dziedziny i naprawdę świetnie się słucha. Są też tematy religijne, ake te akurat osobiście omijam. Odpowiedz Link Zgłoś
sonnija70 Re: Podcasty 10.08.22, 15:57 No ja nie wiem czy tego da sie sluchac tzn. Nocne swiatla, tam jest co kilka minut reklama Odpowiedz Link Zgłoś
brytyjska.mgla Re: Podcasty 10.08.22, 16:15 Patrz, kiedyś nie było! Jutub robi swoje, niestety. Ale te audycje są też dostępne bezpośrednio na stronie Radia Plus i tam pewnie nie ma reklam. Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: Podcasty 10.08.22, 16:26 Muzyczny "Tajemnice Queen" na Empikgo Kryminalne: Kryminatorium, Strefa mroku, Dorwać bestię na Spotify Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Podcasty 10.08.22, 16:34 Kryminalne siłabe bywają albo mam wymagania 😉 Lubię: Teresa Drozda Drozdowisko, Raport o stanie świata Żurnalista. Tymczasem w Korei Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Podcasty 10.08.22, 16:38 Aaaaaa w dzisiejszej Szopce dla reportera! NAGI OJCIEC | szopka dla reportera odc. 7. Kasia Babis, bo głos ma piękny... Dziady polskiej fantastyki - Andrzej Ziemiański "Achaja" A tu komentarz odnośnie naszego forumowego kolegi Marka... BRACIA SAMCY Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Podcasty 10.08.22, 18:54 no to rozumiem, ale to są jakieś jaja czy na faktach? z tych twarzy kojarzę Jaworowicz, to jest jakiś srogi CGI czy wyjątki z reala? Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Podcasty 10.08.22, 19:20 Nie czytałaś wątków o sprawie dla reportera na ematce? Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Podcasty 10.08.22, 23:25 Niespecjalnie, bo program kojarzę o tyle ze wiem, że prowadzą go nogi z twarzą, a jedyny odcinek jaki oglądałam to o prywatyzacji cementowni Górażdże gdzieś w czasach wczesnego Balcerowicza. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Podcasty 10.08.22, 20:32 Nie, to właśnie wygląda Sprawa dla reportera Jaworowicz... Gość się obnaża przed dziećmi- Jaworowicz daje Komarenkę śpiewającego "bawmy się gołą pupą". Kobieta ma problemy neurologiczne - dostaje szamankę grającą na patelni. Wujek molestuje siostrzenicę, a jego kumple odstawiają Amber Turd w mieszkaniu - Jaworowicz na to: oj tam, oj tam, molestowanie- sranie, ale wujaszkowi mogłaby pani posprzątać czy pomoc jakos... Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Podcasty 10.08.22, 23:26 Aaaaaaa! Ta eks-szafiarka z bębnem to tez u niej? No to już mi się puzzle zaczynaja składać. Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Podcasty 11.08.22, 17:09 Widzę, że mam spore braki do nadrobienia! Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Podcasty 10.08.22, 17:00 Słucham tylko i wyłącznie celem szlifowania języka obcego Odpowiedz Link Zgłoś
melisananosferatu Re: Podcasty 10.08.22, 19:18 Spoilermaster (genialny jesli chcesz wiedziec wiecej o sztuce filmowej) i Okuniewska. Odpowiedz Link Zgłoś
kotumila Re: Podcasty 10.08.22, 20:21 Reality Gays. Kocham ich. Ciekawa jestem Twojego zdania. Z True Crime, jeszcze nie wymienionych: My favourite murder, True Crime obsessed, True Crime all The Time... Wszystko Starzyńskiego: Skądinąd, Godzina filozofów, Nasze wewnętrzne konflikty... Odpowiedz Link Zgłoś
manon.lescaut4 Re: Podcasty 10.08.22, 20:49 Every outfit on Sex and the City. Lauren Garroni i Chelsea Fairless (pamietam już ich nazwiska!) Babki są super, inteligentne, znają się na high fashion, na punkcie tego serialu maja obsesje (jak ja), sporo gadają tez ogólnie o (pop)kulturze. Ich instagram tez polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
koraleznasturcji Re: Podcasty 10.08.22, 21:14 Zależy, co lubisz. Po rzezi ś.p. Trójki pojawiły się podcasty byłych dziennikarzy, wszystkie godne polecenia, radiowcom z kilkudziesięcioletnim stażem rozmowy nie rozchodzą się i nie rozłażą, bo prowadzący umieją budować opowieści. Oprócz polecanego powyżej "Raportu o stanie świata" (obok samego "Raportu" są jeszcze podserie - np. "Raport o książkach" czy "Sezon nieogórkowy") jest np. "Brzmienie świata z lotu Drozda" Pawła Drozda (głównie rozmowy o kulturze czy środowisku różnych krajów, tematy zróżnicowane, od literatury estońskiej przez opowieści kierowcy tira z Wysp Brytyjskich po podlaskie szeptuchy) i K3 Dariusza Bugalskiego (rozmowy głównie o higienie psychicznej, dla mnie chwilami takie trochę za bardzo mindfulnnesowo-jogowo-coachingowe, ale to kwestia gustu). A z innych źródeł podcastów, fajne jest Radio Naukowe, Podcast Historyczny i Dział Zagraniczny (nazwy oddają tematykę podcastów). Z komediowych lubię "Jak się starzeć bez godności", ale pierwszy sezon jest za paywallem Radia 357 (drugi jest ogólnodostępny, ale jest trochę słabszy, zwłaszcza technicznie). Odpowiedz Link Zgłoś
jofin Re: Podcasty 10.08.22, 21:33 Bardzo polecam serie wywiadow na rozne ciekawe wspolczesne tematy ze specjalistami w roznych dziedzinach. Wywiady sa po angielsku. www.globalplayer.com/podcasts/42KuTe/ Odpowiedz Link Zgłoś