brenda_bee 18.08.22, 06:00 Kiedy kupujecie? Już teraz z wykazu podręczników czy czekacie na osobiste wytyczne i życzenia nauczycieli? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kotejka Re: Podręczniki I kl. LO 18.08.22, 06:04 ?? Jesteś uczniem, czy mama ucznia? Odpowiedz Link Zgłoś
brenda_bee Re: Podręczniki I kl. LO 18.08.22, 07:32 kotejka napisała: > ?? > Jesteś uczniem, czy mama ucznia? A coś ty taka zdziwiona? Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Podręczniki I kl. LO 18.08.22, 09:50 A co za różnica? Ja szukam podręczników bo za nie płacę to raz. Dwa - w przeciwieństwie do syna mam szersze pole działania. On nie ma FB, nie ma zbyt wielu starszych znajomych więc gdzie miałby podręczników szukać (zakładając że chcemy kupić używane)? Ja jeden wpis zamieściłam na swoim FB, drugi na grupie FB z ogłoszeniami z mojej okolicy i praktycznie do dwóch tygodni mieliśmy wszystkie podręczniki. Odpowiedz Link Zgłoś
zwyczajnamatka Re: Podręczniki I kl. LO 18.08.22, 06:14 Na liście podręczników powinno być napisane czy się wstrzymać do września. U nas i w zeszłym roku i w tym też taki zapis widnieje przy podręcznikach od angielskiego. Wszystkie pozostałe podręczniki mam już zamówione ( udało się kupić kilka używanych) w pierwszej klasie też wcześnie kupiłam książki. I tak, ja zamawiam, bo ja mam konto i ja płacę. Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Podręczniki I kl. LO 18.08.22, 06:40 W technikum kupowałam, w liceum córki przy skladaniu papierów mowili by poczekać z zakupem do wrzesnia. Odpowiedz Link Zgłoś
amsterdama Re: Podręczniki I kl. LO 18.08.22, 07:00 U nas jest aktualny wykaz podręczników na stronie szkoły. Wszystko kupione ( HITu sobie szczęśliwie nie życzą). Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Podręczniki I kl. LO 18.08.22, 07:08 Na stronach szkół moich dzieci są podane, z jakich podręczników będą korzystać. Ku mojemu rozczarowaniu-jedynie do kilku przedmiotów, nie musiałam kupować Młodszemu Dostanie po bracie. No i czekamy na informację, z jakiego podręcznika do angielskiego mu przyjdzie się uczyć. I tak - ja kupuję, bo ja płacę. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie_harper2 Re: Podręczniki I kl. LO 18.08.22, 07:46 U nas była lista na stronie szkoły z adnotacją, które zaproponuje nauczyciel np angielski. Co było pewne to kupiłam przez net już w wakacje żeby mieć z głowy. Ale to było 2 lata temu. Teraz też czekam na listę i kupię jak już będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_kita Re: Podręczniki I kl. LO 18.08.22, 07:53 Wstrzymujemy się do września. Młodzież czeka na kiermasze w szkolach i używane książki. Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Podręczniki I kl. LO 18.08.22, 08:19 Córka się dopiero dostała do docelowej szkoły, więc dopiero pobieżnie przejrzałam listę podręczników i szczerze mówiąc nie jest to dla mnie taka oczywista sprawa. Chciałabym kupić używane, ale niektóre z listy występują w kilku wersjach. Ogarniam, że mają być po podstawówce a nie po gimnazjum, że jedne poziom podstawowy, inne rozszerzony, ale i tu pojawia się jakąś nowa edycja tegoroczna i nie wiem czy w związku z tym te muszą być nowe. Taka np. historia nowej ery do 1 klasy. W szkole ma być kiermasz podręczników na początku września, może wtedy się kupi. Odpowiedz Link Zgłoś
zwyczajnamatka Re: Podręczniki I kl. LO 18.08.22, 08:28 W tabelce na stronie szkoły powinny być podane numery do każdego podręcznika. Sprawdza się po numerach, uważaj z używanymi. Córka chciała sprzedać swoje podręczniki po pierwszej klasie i tylko kilka mogła. Pozostałe są już zmienione i nie nadają się dla tegorocznych pierwszaków. Książka od wosu też do wyrzucenia bo pierwszaki mają hit zamiast wosu. Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Podręczniki I kl. LO 18.08.22, 08:33 Obecni licealiści już są wszyscy po podstawówce. Nie ma tych po gimnazjum. Ale np. widzialam, że w liceum Starszego zmieniono wydawnictwa niektórych podręczników dla pierwszych klas, czyli nie da się odkupić od starszych roczników. Reszta pozycji, np. podręczniki do matematyki rozszerzonej, które obowiązywały syna, sa nadal aktualne dla pierwszoklasistów. Sprawdza się po numerach. Odpowiedz Link Zgłoś
bluea.nne Re: Podręczniki I kl. LO 18.08.22, 09:08 Wtedy trzeba kupić nową książkę, gdyż klasy realizowały inna podstawę programową w sp. Niestety. Ale zawsze warto sprawdzać nr dopuszczenia Odpowiedz Link Zgłoś
atenette Re: Podręczniki I kl. LO 18.08.22, 08:22 Na stronie szkoły mieliśmy wykaz i informację z którymi się wstrzymać do września. Kupiliśmy już wszystko oprócz 3 książek. Cena za te książki powaliła mnie z nóg - 580zł! Jak dojdą 3 pozostałe, w tym angielski to myślę, że w 700 się możemy nie zmieścić. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Podręczniki I kl. LO 18.08.22, 08:31 Gdy syn był w pierwszej klasie, większość książek kupił od starszych uczmiow. Teraz też czeka na kiermasz. Ktoś wyżej pisał o 700 zł, a syn z pewnością zmieścił się w połowie tej kwoty (już z podręcznikami do języków itp.). Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Podręczniki I kl. LO 18.08.22, 08:36 Bo on może odkupić od starszych klas, ale obecni pierwszoklasiści już niekoniecznie Np.u starszego pierszoklasiści maja zmienione wydawnictwo do nauki polskiego. Inne podręczniki. Klasy II, III i IV idą innym. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Podręczniki I kl. LO 18.08.22, 09:08 Pisalam o pierwszej klasie. Oczywiście, że te podrecxniki, które zostały zmienione, trzrba kupić nowe (lub używane przez net), ale u syna w zeszłym roku akurat nie było wiele zmian w stosunku do starszego rocznika (polski też kupowałam nowy, bo nie udało się kupić na kiermaszu). Klucz to kupno książek używanych (kiermasz, internet) i nie chodzi nawet o kasę, tylko względy ekologii, bo często do tych podręczników w ogóle się nie zagląda 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Podręczniki I kl. LO 18.08.22, 09:44 la_mujer75 napisała: > Bo on może odkupić od starszych klas, ale obecni pierwszoklasiści już niekoniec > znie U nas tylko książki do historii i HiT muszą być nowe z powodu tegorocznego wydania. Resztę książek kupiliśmy używanych (do pierwszej klasy). Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Podręczniki I kl. LO 18.08.22, 08:39 Angielski będzie drogi. Koło 80-90 zl, plus jak jeszcze ćwiczenia, to na pewno przekroczy 100 zł. Czasami (nie podane jest na stronie) nauczyciel wymaga dodatkowego zbioru zadań, kolejne kilkadziesiąt złotych, plus np. karty pracy do rozszerzeń, kolejne kilkadziesiąt zlotych.... Może okazać się, że 700 zł nie wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
zwyczajnamatka Re: Podręczniki I kl. LO 18.08.22, 08:53 Dokładnie tyle zapłaciłam w zeszłym roku za wszystkie nowe podręczniki do 1 klasy. Oprócz podręczników trzeba było dokupić karty maturalne i atlas na geografię (rozszerzona) oraz zbiór zadań do rozszerzonej matmy. Tych pozycji nie było na liście podręczników, córka dowiedziała się o nich we wrześniu. W tym roku już sama zaordynowała zakup kart maturalnych i zbioru zadań. Do drugiej klasy udało się kupić 4 używane podręczniki za 100 zł i resztę nowych za 300, brakuje angielskiego, który pewnie będzie kosztował w okolicy stówy. Ale i tak udało się kupić wszystko taniej niż rok temu. Odpowiedz Link Zgłoś
tymianek21 Re: Podręczniki I kl. LO 18.08.22, 08:39 Jeśli masz bardzo dużo pieniędzy to czekaj na specjalne wytyczne nauczycieli. Wtedy zostaną już tylko księgarnie. Ci ogarnięci patrzą na listę, wykaz i kupują podreczniki w antykwariatach, olx lub odkupują od znajomych. Po to jest lista żeby nie czekać na wytyczne nauczycieli🤦♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: Podręczniki I kl. LO 18.08.22, 09:01 Ponieważ nie cierpię nanadmiar pieniędzy czekam na kiermasz we wrześniu. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia.1980 Re: Podręczniki I kl. LO 18.08.22, 09:03 Jakie wytyczne skoro na stronach szkół podawany jest spis podręczników. Córka większość podręczników ma już kupione. Kupujemy używane przez olx. Nowe tylko ćwiczenia. Resztę kupi na kiernaszu we wrześniu. Swoje z 1 klasy w większości też już sprzedała. Odpowiedz Link Zgłoś
bruy-ere Re: Podręczniki I kl. LO 18.08.22, 09:12 Trochę kupiliśmy używanych, ale kilka musimy kupić nowych - mamy na liście też nowe wydania z 2022. Odpowiedz Link Zgłoś
kub-ma Re: Podręczniki I kl. LO 18.08.22, 09:27 Kupiłam jak tylko dowiedziałam się, że dziecko dostało się do konkretnej klasy. Teraz tylko czekam na wytyczne dotyczące podręczników do języków obcych i tego nieszczęsnego HIT-u. Kupiłam używane. Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Podręczniki I kl. LO 18.08.22, 09:39 U nas lista podręczników "wisiała" już 5ego lipca. Zaraz po wynikach rekrutacji na FB co chwilę pojawiał się wpis "kupię te podręczniki". Poszłam tym samym przykładem i praktycznie do dwóch tygodni miałam wszystkie podręczniki (oprócz historii i HiT). Odpowiedz Link Zgłoś
rozwiane_marzenie Re: Podręczniki I kl. LO 18.08.22, 10:49 Podręczniki kupiłam pod koniec czerwca, jak pojawiła się ich lista ze szkoły. Mamy wstrzymać się tylko z językiem do września. "Stare" podręczniki też od razu wystawiłam do sprzedaży, ruch zaczął się około 20 lipca i w ciągu tygodnia sprzedałam wszystkie. Więc to też jest jakiś punkt odniesienia, kiedy większość kupuje podręczniki. Odpowiedz Link Zgłoś