chebellacosa92 21.08.22, 07:13 Mój syn ma 14,5 roku, mierzy zaledwie 175 cm. Mało urósł w ciągu zeszłego roku, tylko trzy centymetry. Ja mam 186cm, mąż prawie dwa. Czy jest szansa,że jeszcze urośnie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tanebo001 Re: Niski czternastolatek 21.08.22, 07:35 Zaledwie? To ile ma mierzyć? 190? Odpowiedz Link Zgłoś
joana012 Re: Niski czternastolatek 21.08.22, 07:39 Przecież on jest w trakcie wzrostu. Pewnie jeszcze mu przybędzie tych centymetrów ale wzrost zbyt duży to żaden powód do szczęścia Odpowiedz Link Zgłoś
li_lah Re: Niski czternastolatek 21.08.22, 09:58 Przy niemal 2 metrowych rodzicach chlopak 175 to jest ledwo ledwo. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Niski czternastolatek 21.08.22, 14:09 Czternastoletni chłopak. Chłopcy rozwijają się fizycznie do 21 roku życia. U dzieci z niedoborem wzrostu można zrobić RTG nadgarstka (ręki niedominującej) i doświadczony lekarz pediatra-rozwojowiec może spokojnie ocenić, czy jeszcze będzie rosło (a nawet z pewnym prawdopodobieństwem - ile). Z tego, co pamiętam, chłopcy zaczynają rosnąć w wieku 13-14 lat. Zaczynają. Czy autorka wątku oprócz założenia wątku konsultowała dziecko u oświeconego specjalisty? Czy sprawdzała, jak się ma wzrost młodego do normy na siatkach centylowych? Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Niski czternastolatek 21.08.22, 15:01 Chłopcy zaczynają rosnąć średnio w wieku 12 lat a często i wcześniej. Bywa, że w wieku 14 lat jest już po skoku i wtedy taki nastolatek nie urośnie już wiele i o ile chwilowo jest na wysokim centylu to za 2 lata już nie będzie (ale 175 cm to i tak blisko 50. centyla więc nie ma powodu do paniki). A bywa, że ci późno wchodzący w okres dojrzewania w wieku 14 lat są wciąż przed skokiem i wtedy taki chłopiec może dobić i do 2 metrów. Wszystko zależy od sytuacji wyjściowej, za mało danych. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Niski czternastolatek 21.08.22, 07:44 Chłopiec, będzie jeszcze długo rósł. Skoro dotąd dotarł do 175cm to pewnie nie ma problemu z rosnieciem. 14,5 to mlody dzieciak, ma czas. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Niski czternastolatek 21.08.22, 11:59 Niekoniecznie. Zależy, kiedy zaczął się u niego skok wzrostowy. Jeżeli np wcześnie, np w wieku 11 lat to może już wiele nie urosnąć niestety. Mój brat na przykład przestał rosnąć w wieku 14 lat. Skok wzrostowy trwa ok 2 lat a skoro syn autorki w ubiegłym roku urósł tylko 3 cm to raczej widać, że już po. Nie słyszałam, żeby skoki wzrostowe odbywały się w turach. Z drugiej strony 175 cm z szansą na kilka dodatkowych cm to wcale nie jest źle. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Niski czternastolatek 21.08.22, 17:22 Biorąc pod uwagę wzrost rodziców ten dzieciak jeszcze urośnie. Sama matka ma 186cm czyli jak na kobietę jest bardzo wysoka. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Niski czternastolatek 22.08.22, 20:21 Hmm, a mój starszy syn rośnie skokowo właściwie od urodzenia. Co jakiś czas nagle przybywa mu tyle centymetrów, że przeskakuje 2-3 rozmiary ubraniowe. Teraz ma 16 lat i nadal tak rośnie. Mam nadzieję, że już nie za długo, bo zaczyna dobijać do 1,9m. Co do syna autorki wątku, to za mało danych. Nie wiadomo w sumie, jak rósł do tej pory, czy miał typowy nastolatkowy skok wzrostowy, czy jeszcze nie. Mojemu starszemu zdarzały się okresy, że przez prawie rok nie urósł nic, a potem nagle przybyło mu 10 cm. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Niski czternastolatek 22.08.22, 20:42 To ciekawe. A ile razy miał takie skoki od momentu wejścia w okres dojrzewania? Ja bym bardzo chciała, żeby w przypadku mojego starszaka okazało się, że takie skoki są możliwe - ma prawie 15 lat i przez ostatni rok urósł tylko 3 cm, wcześniej rósł po 10 cm przez 2 lata, więc obawiam się, że już po skoku. A ma tylko 169 cm. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Niski czternastolatek 22.08.22, 21:42 Mój syn skończy 16 za miesiąc. Nie liczyłam tych skoków szczerze mówiąc, on właściwie zawsze był jednym z najwyższych w klasie. Przy czym większość wracała wyższa po wakacjach, a mój syn praktycznie zawsze strzelał w górę zimą. Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: Niski czternastolatek 21.08.22, 07:54 Nie widziałaś niskich 14-latków... Odpowiedz Link Zgłoś
no_easy_way_out Re: Niski czternastolatek 21.08.22, 08:11 Bylem najnizszy w 8 klasie podstawowki (Czyli gdy sie ma wlasnie 14,5). Od tego czasu uroslem 22cm. Odpowiedz Link Zgłoś
stavros2002 Re: Niski czternastolatek 21.08.22, 08:35 No i dobiłeś 168, clit, szacun,,,, no_easy_way_out napisał: > Bylem najnizszy w 8 klasie podstawowki (Czyli gdy sie ma wlasnie 14,5). > > Od tego czasu uroslem 22cm. Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Niski czternastolatek 21.08.22, 08:44 Nawet jeśli to co z tego? Jak to mawia moja matka, wzrost 150 cm. " człowiek nie sukno, na łokcie się nie mierzy". Odpowiedz Link Zgłoś
no_easy_way_out Re: Niski czternastolatek 21.08.22, 08:48 Nie no od dodal wzrost do wieku To chyba mial byc zart Faktem jest to co napisalem, ze 22cm uroslem odkad mialem 14,5 roku - bo pamietam dobrze ile mialem pod koniec 8 klasy a wtedy mialem 14,5. Autorka pytala “czy jest szansa, ze jesxcze urosnie “ i ja o tym. Choc Inna sprawa, ze to raczej trolling - no wydaje mi sie ze raczej wiadomo ile jeszcze chlopcy rosna zwlaszcza w pierwszych latach liceum. Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Niski czternastolatek 21.08.22, 09:01 Aaa, nie wpadłam na dodanie wzrostu do wieku jako osobniczka, która co prawda matkę o parę centymetrów przerosła ale nadal do 160 cm brakuje, dziwię się tym rozkminom wzrostowym. Bo moim zdaniem wzrost (o ile ktoś nie marzy o zostaniu koszykarzem) nie ma a mnie żadnego znaczenia. A najbardziej flirciarskim i rozchwytywanym facetem na moim roku był gość mojego wzrostu, też mi się podobał Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Niski czternastolatek 21.08.22, 12:05 No ale pewnie później wszedłeś w okres dojrzewania więc i później zacząłeś rosnąć. Moim zdaniem tak jest lepiej bo zaczyna się gwałtownie rosnąć będąc -statystycznie - wyższym niż przy wczesnym dojrzewaniu np w wieku 11 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
no_easy_way_out Re: Niski czternastolatek 21.08.22, 13:32 Tak. Wszystko zaczelo sie bardzo podobnym czasie, pozniej niz inni, wlasnie jakos 14,5-15l. Glos, wasik sie sypnal, wzrost wystrzelil, wlosy na nogach itd Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Niski czternastolatek 21.08.22, 08:40 W jego wieku też tyle miałem. Doszedłem do 183 cm. Uważam mój wzrost za przyzwoity. Nie mal problemów z kupnem ciuchów ani z łóżkami. A Wy chcecie do Guinessa, jako najdłuższa rodzina na świecie? Odpowiedz Link Zgłoś
geoardzica_z_mlodymi Re: Niski czternastolatek 21.08.22, 08:43 Myślałam, ze chodzi o jakieś 145-150 cm - takich 14-15- latków jest sporo. I pewnie, ze rośnie. Chłopaki rosną długo. Odpowiedz Link Zgłoś
no_easy_way_out Re: Niski czternastolatek 21.08.22, 08:58 Tu masz przykladowy wzrost chlopcow. Im takie siatki centylowe nowsze tym “srednie” sa wyzsze , ale to co widac z niej to ze od wieku 14,5 do 18 srednio dochodzi ok 10cm. Ja napisalem wyzej ze sam uroslem jeszcze 22cm, ale to dlatego ze punkt startowy (moj wzrost w wieku 14,5) byl wyjatkowo niski. Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Niski czternastolatek 21.08.22, 08:59 Spokojnie przekroczy 2 metry. Możesz już szukać rehabilitacji i sklepów z butami, ubraniami chyba że lubisz styl na koszykarza Odpowiedz Link Zgłoś
krypteia Re: Niski czternastolatek 21.08.22, 09:43 Przecież on jest na 75 centylu Odpowiedz Link Zgłoś
mamamisi2005 Re: Niski czternastolatek 21.08.22, 12:38 To straszne takie niskie dziecko. Widzę, że się martwisz. A jak syn to znosi, tj. swój nikczemny wzrost i twoje tym faktem zmartwienia? P.S. sarkazm. Weszłam w wątek, gdyż bliskie mi dziecko w rodzinie z wcześniaczą przeszłością jest faktycznie niskie (wyraźnie pon. 3cc), przy relatywnie wysokiej reszcie rodziny. Obecnie w trakcie kwalifikacji do leczenia hormonem wzrostu. A tu coś takiego Odpowiedz Link Zgłoś
li_lah Re: Niski czternastolatek 23.08.22, 09:12 Chyba nie rozumiesz. Jego matka ma 186cm i nie dziwie sie ze chce aby chociaz mial tyle co ona, bo to idealny wzrost dla mezczyzny. A z wlasnych obserwacji wiem, ze jedni osiągają ostateczny wzrost wczesniej inni pozniej. Gdy zaczynalam liceum bylo dwoch takich malutkich chlopaków w klasie, a w ciągu 2 lat liceum urosli obydwaj do 185-7 co najmniej. Tylko, ze obaj byli tak chudzi, ze sterczaly im kosci, Zero męskej budowy. Inny kolega za to w 8 klasie mial budowe pełnoprawnego mężczyzny 185cm i męską mocną budowe ciala i raczej wiecej juz nie urósł. Odpowiedz Link Zgłoś
li_lah Re: Niski czternastolatek 23.08.22, 09:21 do czego zmierzam z tą budową ciala, ze chudy niemęsko wyglądający moim zdnaiem ma szanse jeszcze urosnąć bo jeszcze nie zamknął okresu dojrzewania. A ten zbudowany jak dorosly w moim odczuciu już hormonalnie jest ustawiony. Moge sie mylic nie jestem lekarzem, ale tak mi wynika z obserwacji otoczenia. Ja bym sprawdzila u lekarza, szkoda zmarnować szanse, skoro w rodzinie oboje rodzice mają takie geny. Faceci na tle wzrostu mają kompleksy, a 175cm to niezbyt wiele dla mezczyzny, zwlaszcza jesli ojciec ma 2 m a matka prawie 1.90 Odpowiedz Link Zgłoś
no_easy_way_out Re: Niski czternastolatek 23.08.22, 10:08 li_lah napisała: > Ja bym sprawdzila u lekarza, szkoda zmarnować szanse, OJP e-matka nie zawodzi chlopiec jest na 75 cwentylu, jest wyzszy niz 3/4 chlopakow w jego wieku - wiec trzeba szukac medycznej pomocy i spytac czemu taki niski, bo sie marnuje. Mozna prosic o wrzucenie do netu nagrania z takiej wizyty u lekarza? Odpowiedz Link Zgłoś
mamamisi2005 Re: Niski czternastolatek 23.08.22, 09:40 Chyba jednak ty nie rozumiesz. 75 CC to nie jest niski chłopiec, choćby rodzice mieli łącznie 5m wzrostu. I te teksty o idealnym wzroście i pełnoprawnym mężczyźnie. Fuj, serio. Odpowiedz Link Zgłoś
li_lah Re: Niski czternastolatek 23.08.22, 10:29 poluzuj gumke w majtach, dodałam emotke do tego zdania. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamisi2005 Re: Niski czternastolatek 23.08.22, 19:54 Fajnie. Czekam zatem na jakieś zarąbiste emotki gdy jakaś emama będzie się zamartwiać rozmiarem 60aa swojej córki, podczas gdy wszystkie babki w rodzinie to prawowite kobiety z idealnym rozmiarem biustonosza. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Niski czternastolatek 21.08.22, 12:44 Mi się wydaje ze to jest dużo jak na 14 latka. Odpowiedz Link Zgłoś
aguar Re: Niski czternastolatek 21.08.22, 13:53 Rozumiem Cię. Też mam 186 i chcę, żeby syn mnie przerósł. A co! (Chociaż, oczywiście, najważniejsze, aby był zdrowy i szczęśliwy.) Mój ma 13 lat i ok.177, ale Twój ma większy potencjał, ja mam niższego od siebie męża. Najlepiej zapytaj męża (albo teściowej), jakie było tempo jego wzrastania, u syna może być podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Niski czternastolatek 21.08.22, 17:29 A po co chcesz, by syn cię przerósł? Odpowiedz Link Zgłoś
aguar Re: Niski czternastolatek 21.08.22, 18:24 Chcę na zasadzie, że fajnie by było, bo jestem świadoma, że nie jest to sprawa wielkiej wagi. Czuję się osamotniona z wysokim wzrostem w mojej rodzinie. Ojca, który i tak uchodził za bardzo wysokiego w tej rodzinie przerosłam o ok. 3 cm, reszta kobiet "zaczyna się" ponad 15 cm po mnie, faceci, wiadomo, niżsi od mojego taty. Męża mam niższego pół głowy, wzrost nie był priorytetem, ale za tym też idzie "niska" rodzina męża. Fajnie by było mieć obok kogoś na swoim poziomie, może w przyszłości wysoką wnuczkę Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Niski czternastolatek 22.08.22, 09:47 Z mezem jesteśmy jednakowo wysocy i syn nas przerósł znacznie. Ale w wieku 14 lat nie górował wzrostem. Odpowiedz Link Zgłoś
maleficent6 Re: Niski czternastolatek 21.08.22, 14:02 Proponuję okno życia, dopchnij nogą, to kurdupla wciśniesz. I nie zapomnij podkreślić, jaka jesteś rozczarowana jego nikczemnym wzrostem 🤦 Odpowiedz Link Zgłoś
auksencja15 Re: Niski czternastolatek 21.08.22, 15:18 Ja mając 15 lat byłam wyższa od większości kolegów z klasy (mam prawie 180cm) obecnie chyba wszyscy ode mnie wyżsi Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Niski czternastolatek 21.08.22, 17:16 Dramat. Koniecznie do lekarza i hormon wzrostu. 75 centyl to nic, Twój syn powinien zdecydowanie przerosnąć siatkę centylową. Skoro ma w tym wieku tylko 175 cm, to jest bardzo duża szansa, że nie bedzie miał 200 cm, a taki człowiek właściwie nie ma czego w życiu szukać. A serio. Oszalałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Niski czternastolatek 21.08.22, 19:46 chebellacosa92 napisała: > Mój syn ma 14,5 roku, mierzy zaledwie 175 cm. A myślałam, że już wszystko w życiu widziałam 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
aguar Re: Niski czternastolatek 22.08.22, 09:39 A co on sam myśli o własnym wzroście? Chce być wysoki? Może uprawia sport, w którym wysoki wzrost jest pożądany? Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Niski czternastolatek 22.08.22, 10:27 XD to ty masz za wysoki wzrost na swój wiek a nie syn za niski na swój. swoim się nie martwisz? Odpowiedz Link Zgłoś
auksencja15 Re: Niski czternastolatek 22.08.22, 22:56 uderz w stół a nożyce się odezwa XD Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Niski czternastolatek 22.08.22, 19:12 chebellacosa92 napisała: > Mój syn ma 14,5 roku, mierzy zaledwie 175 cm. I wystarczy, nie wszyscy muszą być przerażającymi drągalami! Odpowiedz Link Zgłoś
demono2004 Re: Niski czternastolatek 22.08.22, 21:56 To dziecko nie ma jeszcze 15 lat. Ile wzrostu powinno mieć twoim zdaniem? Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: Niski czternastolatek 22.08.22, 23:32 Niski nastolatek na 75 centylu, lol. Ja przestałam rosnąć w wieku 14 lat, mam 178cm. Byłam najwyższa w klasie, minął rok czy dwa i koledzy ze szkoły, osiedla, czy potem LO mnie przerośli, także jest nadzieja, że kurdupel jeszcze urośnie!! Odpowiedz Link Zgłoś
arleora Re: Niski czternastolatek 23.08.22, 00:45 Zełeński ma 170 i jakoś daje sobie radę w życiu Nawet kobiety go uwielbiały - nim stał się ikoną walki Ukrainy Odpowiedz Link Zgłoś