vivi86 Re: Duży problem w przedszkolu 07.09.22, 21:22 Asperger, bezstresowe wychowanie lub combo. Szukajcie pomocy prywatne, może znajdzie się szybszy termin. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Duży problem w przedszkolu 07.09.22, 22:06 Idz się lepiej zestresuj bo jak widać bzdury piszesz, za mało stresu miałaś Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Duży problem w przedszkolu 07.09.22, 22:46 To dziecko też stresu miało niemało. Skoro matka uciekła od ojca, a możemy to założyć, gdyż sama pisze, że miała problemy z "papierami", ojciec nie płaci alimentów, nie sprawuje opieki itd. to musiało tam być "wesoło", a dziecko było w tym wszystkim, niestety. Rzeczywistość, w jakiej żyło to dziecko na pewno mu nie pomogła. Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: Duży problem w przedszkolu 07.09.22, 23:03 Przeczytałam cały wątek i opis zachowania dziecka to wypisz wymaluj obraz chłopca z byłej klasy syna. Asperger. Przy czym on przyszedł do szkoły już z diagnoza, praktycznie od początku miał n-la wspomagającego. W dodatku to mój sąsiad którego znam prawie od urodzenia. Jego rodziców też. Znam więc sporo tematów z tym związanych z bliska. Na początek coś pocieszającego - chłopak właśnie zaczął 5 kl, zwykła szkoła, nie integracyjna, cały czas ma n-la wspomagającego i bez niego chyba nie dałby rady. Odstaje wyraźnie od rówieśników pod wzgl zachowania, całkiem nie nadaje się do kontaktów towarzyskich na takich ogólnych zasadach ( w tym wieku dzieci już same się umawiają, gdzieś tam chodzą itd ) ale...uczy się nie najgorzej i zachowanie też uległo ogromnej poprawie. Teraz cienie-postepy tego chłopca to ogromna praca rodziców. Matka w ogóle nie pracuje, bo kupę czasu potrzeba na zajęcie się tym chłopcem Kilka razy w tyg różne zajęcia, terapię. W szkole i poza nią. Jakieś turnusy rehabilitacyjne. Ktoś go musi wozić, ćwiczyć z nim w domu Wiedząc to i czytając co piszesz o swojej sytuacji będzie ci bardzo ciężko samej i w dodatku poza dużym miastem. Ale - sąsiadka dużo załatwia przez różne fundację. Poszukaj może w necie, może w Twojej okolicy też coś takiego się znajdzie. Poza tym czy opinie może wydać tylko państwowa poradnia gdzie tyle trzeba czekać? Jeśli nie to może warto zapłacić i mieć coś szybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Duży problem w przedszkolu 07.09.22, 23:19 Braksil, nie potrafie Ci w zaden sposob poradzic praktycznie, sorry. Chce tylko napisac, ze bylam potwornie trudnym dzieckiem dla moich rodzicow, wychowywaalam sie w czasach, gdy "weird" dzieci z problemami byly naprawde fatalnie traktowane przez de facto cala "reszte swiata" Moi rodzice byli moimi advocates, zawsze walczyli o traktowanie mnie jak czlowieka, ktoremu trzeba i nalezy pomoc ... one way or the other. Mam nadzieje, ze znajdziesz, znajdujesz i zawsze bedziesz najdowac w sobie sile by byc takim advocate dla Twojego dziecka. I know, I know, it's not fair, ze "inni" maja latwiej z "latwiejszymi" dziecmi, na to sie nie ma wplywu. Twoje dziecko takie jakie jest, jest takim samym darem/dobrem dla swiata i nas wszystkich jak i te, ktore nie sprawiaja zadnych klopotow!!! Zadbaj o siebie, poszukaj friends, sojusznikow, ktorzy beda Cie wspierac i Ci pomagac. Moze jacys sasiedzi? Moze rodzice ktorychs z dzieci w grupie Twojego? Moze znajome Twojej mamy? Potrzebujesz circle of friends, ktorzy wspierajc Ciebie pomoga Ci wspierac Twoje dziecko! Sprobuj sie dogadac z paniami z przedszkola. Popros o spotkanie/spotkania zeby uczciwie porozmawiac o Twoim dziecku, daj im benefit of the doubt, nie zakladaj z gory, ze wszystkie sa takie same i beznadziejne. Wystarczy, ze jedna stanie po Twojej & Twojego dziecka stronie, zycie od razu bedzie lepsze That too shall pass ... Twoje dziecko rosnie, dostanie diagnoze, powoli znajdziesz wiecej wsparcia - daj ludziom dookola szanse by mogli byc dobrzy dla Ciebie - pros o pomoc! Nie wstydz sie, nie probuj byc "strong" gdy masz wszystkiego dosc. Ludzie generalnie sa dobrzy a przynajmniej nie sa zli - trzeba ich tylko czasem poprosic zeby zadzialali jak nalezy Good luck! Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
braksil Re: Duży problem w przedszkolu 08.09.22, 14:46 Słuchajcie byłam dzisiaj w prywatnym przedszkolu, zwykłym takim. Byliśmy tam ok godzinki, dziecku się spodobało i jutro mamy mieć dzień próbny. Jeśli by było ok, to byśmy się przepisali. Panie bardzo otwarte, przedszkole czynne do 18! Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Duży problem w przedszkolu 08.09.22, 14:56 W prywatnych czasem łatwiej się dogadać - grupy mniejsze pnie młodsze i bardziej zaangażowane. No i nie traktują cię jak dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
braksil Re: Duży problem w przedszkolu 08.09.22, 15:02 Panie są młode, każda grupa po 6-8 dzieci. Dyrekcja otwarta na problem, mają też takie dzieci tam. Mam nadzieję że się uda. No właśnie, tutaj też te panie we wsi to mnie znają od dziecka. Przekonały mnie wczorajsze wpisy i zdecydowałam się odważyć na zmiany. Dzisiaj nie poszliśmy do naszego tylko pojechaliśmy tam. Jest dość daleko, to minus spory, ale trudno się mówi. Dojeżdżamy ok 50 minut Odpowiedz Link Zgłoś
braksil Re: Duży problem w przedszkolu 08.09.22, 15:03 A i mają jakiegoś psychologa czy pedagoga na miejscu. Może dotrwamy do tej grudniowej wizyty w ppp. Odpowiedz Link Zgłoś
trut_u Re: Duży problem w przedszkolu 08.09.22, 15:11 Powodzenia! Myślę, że warto, nawet kosztem (czasowym czy finansowym) terapii, mz dobre miejsce potrafi zdziałać cuda - w końcu dziecko spędza tam ogrom życia. Odpowiedz Link Zgłoś