27.10.22, 18:40
Słuchajcie, bo im więcej czytam tym głupsza jestem.
W tym miesiącu pracodawca wypłacił mi mniejszą podstawę. Jest to dla mnie zrozumiałe, bo w poprzednim miesiącu byłam na zwolnieniu lekarskim więc tej podstawy powinnam dostać 80%. Tymczasem wypłacono mi mniej niż 80%.
Odezwałam się do kadr, i dziś, łaskawie, po 2 tygodniach od zapytania dostałam odwiedź, że powinnam sobie sama złożyć ten wniosek o wypłacenie zasiłku do ZUS. Wiem, że na dzień dzisiejszy przekroczyłam 33 dni zwolnienia chorobowego (nie ciągiem, dłuższe zwolnienie miałam w marcu i kwietniu i potem we wrześniu) gdzie 80% wypłaca pracodawca. Po przekroczeniu tych 33 dni, czyli od 34 wypłaca ZUS.
Zdziwiło mnie to, że ponoć sama mam złożyć do ZUS ten wniosek, prawdopodobnie Z-3 ale też doszukałam się informacji na stronie ZUS,u, że to pracodawca powinien ten wniosek złożyć. Ja ewentualnie mogę złożyć ZAS-12, które to spowoduje, że ZUS odezwie się do pracodawcy o Z-3.
Jutro będę jeszcze rozmawiać, ale jak od lat pracuje w tej firmie tak pierwszy raz się z tym spotykam. Nawet rozmawiałam z osobami, które tak jak ja przekroczyły 33 dni i nic nie musiały składać a ZUS im bez problemu wypłacał.
Leniwa kadrowa czy co?
Co zrobić z tą sytuacją?
Obserwuj wątek
    • juztubylam Re: ZUS Z-3 27.10.22, 19:48
      z jakiego tytułu zwolnienie lekarskie? jeśli twoja choroba - to pracodawca składa z-3. a jak zwolnienie było np na opiekę nad członkiem rodziny- to ty dajesz z-12 a pracodawca z-3.
      • juztubylam Re: ZUS Z-3 27.10.22, 19:49
        errata *to ty dajesz z-15a a pracodawca z-3.
        • karotka_plus Re: ZUS Z-3 27.10.22, 20:05
          Zwolnienie na mnie, bo to ja chorowałam.
          • juztubylam Re: ZUS Z-3 27.10.22, 20:06
            no to kadrom się coś popinkoliło
            • sylwianna2018 Re: ZUS Z-3 27.10.22, 21:41
              Zakład powinien złożyć.
    • awf-33 Re: ZUS Z-3 27.10.22, 22:51
      Jeśli Ty chorujesz, to pracodawca wysyła Z-3.

Na formularzu jest napisane: zaświadczenie płatnika składek. Coś się pomyliło kadrowym.
    • una_mujer Re: ZUS Z-3 28.10.22, 08:48
      Wyślij kadrowej link do strony ZUS. Firma powinna złożyć Z-3.

www.zus.pl/elektroniczne-zwolnienia-lekarskie-e-zla-/e-zla-informacje-dla-ubezpieczonych/otrzymales-e-zla-jakie-dokumenty-powinienes-zlozyc-aby-otrzymac-zasilek-chorobowy/jestes-pracownikiem-i-ubiegasz-sie-o-zasilek-chorobowy
    • lucadimontezemolo Re: ZUS Z-3 28.10.22, 10:46
      Pracodawca wysyła z-3 do zus. Państwo z kadr powinno znać art.61 ustawy zasiłkowej.
    • karotka_plus Re: ZUS Z-3 31.10.22, 11:35
      I dalej nic nie wiem. Kadrowa jest na HO więc do biura nie mogę się dodzwonić.
      Mam tylko mejla który mi niewiele mówi ale może któraś z was rozkmini?
      Od razu napiszę że w tym roku na zwolnieniu byłam w terminach:
      26 marca do 22 kwietnia
      26 kwietnia do 27 kwietnia
      Dlaczego tak? Zwolnienie miałam do 22 kwietnia czyli do piątku. Sobota, niedziela i poniedziałek do były moje dni wolne od pracy wg grafiku. 26 powinnam być w pracy ale nie poszłam ponieważ 27 miałam wizytę kontrolną u ortopedy który stwierdził, że mogę wrócić do pracy. Dał mi zwolnienie na 26 i 27 żeby usprawiedliwić nieobecność w pracy.
      Kolejne zwolnienie to 20 - 28 wrzesień.

Natomiast kadrowa wyjaśnia to tak:
      Wynagrodzenie za 09 2022 XX zostało naliczone prawidłowo.

Za okres chorobowego potrącamy ( zgodnie z przepisami ZUS) wynagrodzenie zasadnicze/30* ilośc dni kalendarzowych choroby.

Za te dni – kalendarzowe pracownik otrzymuje wynagrodzenie za czas choroby do 33 dni chorobowego w danym roku lub zasiłek chorobowy od 34 dnia choroby.

Świadczenie za okres choroby płacimy wg 80% stawki dziennej naliczonej z wynagrodzeń 12 m-cy poprzedzających zwolnienie lekarskie ( lub mniej jeżeli pracownik nie przepracował 12 m-cy) umniejszonych o składki ZUS.

--> w tej firmie pracuje 5 lat jakby co

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka