escollo 31.10.22, 13:07 Obchodzicie dziś Haloween? My się rozchorowalismy i musieliśmy odwolac, corka zawiedziona ze nie będzie chodzić zbierać cukierków:p. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
livia.kalina Re: Haloween 31.10.22, 13:15 Jasne, że obchodzimy. Jedno z najfajniejszych świąt w roku. Dzisiaj o siedemnastej impreza u znajomych, potem wędrówka po osiedlu. Finisaż u nas, z ogniskiem W zeszłym roku ogród na przyjęcie gości cukierkowych wyglądał tak: Odpowiedz Link Zgłoś
sarah_black38 Re: Haloween 01.11.22, 09:56 livia.kalina napisała: > Jasne, że obchodzimy. Jedno z najfajniejszych świąt w roku. Dzisiaj o siedemnas > tej impreza u znajomych, potem wędrówka po osiedlu. Właśnie miałam taką fajną wędrówkę po osiedlu . Musiałam zawiesić ( i okręcić szalikiem, żeby odgłosów z domu nie było słychać) domofon. Moj kot wariował , on się boi obcych i nie lubi domofonu. Krzyki, wrzaski osiedlowej dzieciarni. A w niedzielę te same dzieci grzecznie do kościółka. Ludzie, wypracujcie sobie jakieś kody i nie dzwońcie do mieszkańców , którzy nie obchodzą tych najfajniejszych świąt w roku Tak, tak wiem ... ksiądz po kolędzie też łazi, ale on dzwoni tylko raz ( a raczej ma notatki do kogo przyjść, z zasady nie dzwoni do obcych ) . Za każdym razem jest horror osiedlowej bandy, co terroryzuje ludzi swoim psikusem. Po trzech dzwonkach domofon zdjęłam z aparatu. A dziś rano papier toaletowy zbierałam z ogrodzenia. Dobrze, że kamieniami czy jajkami nie rzucali. Takie to fajne święto!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Haloween 01.11.22, 10:06 To jest fajna rzecz a ludzie w twoim otoczeniu oczywiscie niektorzy sa glupi poprostu. Wandalism powinien byc zglaszany ma policje tak swoja droga. U mnie chodzili jak zawsze, male dzieci (moj syn ma 15 lat i od dawna nie chodzi, byl z przyjaciolmi w kinie na horror) z rodzicami. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Haloween 01.11.22, 18:41 Nie wiem do kogo ty to piszesz? Mój młodszy syn z grupa dzieci był jedynie w domach szeroko otwartych na małych sąsiadów - przystrojonych świątecznie, oświetlonych pięknie, z grupą podekscytowanych dzieci czekających na gości z cukierkami. Nie wiem jak pozostałe dzieci, ale mój syn w kościele nie był nigdy. Ksiadz po kolędzie przychodzi do mnie co roku. Zawsze mu grzecznie na progu mówię, że dziękuję. >Za każdym razem jest horror osiedlowej bandy, co terroryzuje ludzi swoim psikusem. Mieszkasz pewnie w jakichś slamsach. No chyba, ze próbujesz mi wmówić, że to kulturalne osiedle, tylko raz w roku ludzie chamieją. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Haloween 31.10.22, 13:17 Nie, dzieci juz dawno wyrosly z chodzenia po okolicy. Syn odzie na horror z przyjaciolmi do kina. Dla nas dzien jak co dzien. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Haloween 31.10.22, 13:20 Nie, ale cukierki mam zakupione, jakby się dzieciaki pojawiły przy drzwiach Odpowiedz Link Zgłoś
tilijka123 Re: Haloween 31.10.22, 13:23 Cukierki dla dzieci z sąsiedztwa mam przygotowane. Z roku na rok coraz mniej ich przychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Haloween 31.10.22, 14:13 Patrz pani, a moja szwagierka mówi, że coraz więcej tych dzieci łazi. Jej osobiste ( w tym dwójka w szkole katolickiej) też łazi. Odpowiedz Link Zgłoś
tilijka123 Re: Haloween 31.10.22, 14:20 la_mujer75 napisała: > Patrz pani, a moja szwagierka mówi, że coraz więcej tych dzieci łazi. > Jej osobiste ( w tym dwójka w szkole katolickiej) też łazi. > U mnie chodzą tylko dzieci z naszego osiedla. 42 domy, niewiele jest obecnie młodszych dzieciaków, głównie starsze nastolatki i studenci. 5-8 lat temu przychodziło tyle dzieciaków ze ciężko było cukierków nastarczyć, w zeszłym roku były tylko 2 grupy, może z 6-7 dzieci w sumie. Odpowiedz Link Zgłoś
olpa7 Re: Haloween 31.10.22, 18:09 Mnie w tym roku znowu zaskoczyła ilość dzieci i musiałam przed chwilą biec do żabki po zapasy a dopiero 18 Odpowiedz Link Zgłoś
tilijka123 Re: Haloween 31.10.22, 18:39 olpa7 napisała: > Mnie w tym roku znowu zaskoczyła ilość dzieci i musiałam przed chwilą biec do ż > abki po zapasy a dopiero 18 U nas została końcówka cukierków. W tym roku frekwencja zdecydowanie większa. Odpowiedz Link Zgłoś
trampki_w_kwiatki Re: Haloween 31.10.22, 21:57 A u nas w tym roku rekord! I jakie piękne stroje mieli! Odpowiedz Link Zgłoś
chebellacosa92 Re: Haloween 31.10.22, 13:24 Ochodzę sobie prywatnie, sama. Gdyż albowiem na mojej zabitej deskami wsi nie obchodzi się tego pogańskiego święta. Jakby Wszystkich Świętych nie było pogańskie Dlatego zakupiłam butelkę wina, słodycze dla syna i będę sobie oglądać horrory. Tylko ciężko o fajny horror, ja nie lubię tych typu zombie czy masakra piłą. Odpowiedz Link Zgłoś
chebellacosa92 Re: Haloween 31.10.22, 13:27 chebellacosa92 napisała: > Ochodzę sobie prywatnie, sama. Gdyż albowiem na mojej zabitej deskami wsi nie o > bchodzi się tego pogańskiego święta. Jakby Wszystkich Świętych nie było pogańsk > ie Dlatego zakupiłam butelkę wina, słodycze dla syna i będę sobie oglądać h > orrory. Tylko ciężko o fajny horror, ja nie lubię tych typu zombie czy masakra > piłą. Tylko muszę jeszcze skończyć pracę, wysłać męża do pracy i zrobić milion innych rzeczy, zanim będę mogła zasiąść w fotelu z kieliszkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Haloween 31.10.22, 18:02 Supernatural sobie zapodaj, 15sezonow swietnej zabawy Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Haloween 31.10.22, 13:27 Jako, że przypadł mi los "Kevina samego w domu" planuję cukierki zeżreć , a przebranie - no cóż - tu jeszcze się nie zdecydowałam, czy bardziej w makijażu to przebranie, czy jednak po zmyciu wszystkiego i włożeniu dresów Od dzieciaków zażyczę psikusa! Odpowiedz Link Zgłoś
zerlinda Re: Haloween 31.10.22, 13:33 W naszej rodzinie nie ma zwyczaju chodzenia i zebrania o słodycze. Halloween ani mnie parzy, ani ziębi, natomiast chodzenie po chatach wkurza. Odpowiedz Link Zgłoś
abidja Re: Haloween 31.10.22, 15:12 zerlinda napisała: > W naszej rodzinie nie ma zwyczaju chodzenia i zebrania o słodycze. Halloween an > i mnie parzy, ani ziębi, natomiast chodzenie po chatach wkurza. To nie chodz po chatach,przymusu nie ma. A jesli nie chcesz by inni chodzili zgas swiatlo przed wejsciem do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
nicknanowyrok Re: Haloween 31.10.22, 18:09 A dlaczego na gasić światło przed swoim domem? Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Haloween 31.10.22, 19:07 Szkoda energii. Swiatla przed domem praktycznie nie wlaczamy, sa latarnie na ulicy. Nie zaslaniamy okien, a na lawce na tarasie przed domem mamy m.in dynie, roznego rodzaju oraz wieniec jesienny ma drzwiach wiec dzis dzieci przychodza. Moje tez kiedys chodzily, wielu ich nie ma bo nasze osiedle na uboczu a tu malo dzieci, a cukierkow im nie zaluje. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Haloween 01.11.22, 08:45 Jak nirozgarnięty .A dlaczego.,a poco .Dlaczego się tu bujasz ? Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Haloween 31.10.22, 20:21 Dlaczego ma gasić światło? Jeśli dom nie jest ozdobiony to się nie dzwoni do drzwi, warto tego dzieci nauczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Haloween 31.10.22, 20:47 A po co komu zapalone swiatlo przed domem? Odpowiedz Link Zgłoś
nicknanowyrok Re: Haloween 31.10.22, 23:19 Są taki czujniki na ruch. W UK jeszcze tego nie wynaleźli? Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Haloween 01.11.22, 07:27 Nie, w uk nieczego nie wynalezli, czekamy na Polakow z Polszy ktorzy nam pokaza najnowsze wynalazki 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Haloween 31.10.22, 13:34 Dom udekorowany, my own costume wyciagniety i gotowy na wieczor, goodies kupione w (mam nadzieje!) wystarczajacych ilosciach dla wszystkich wiedzm, goblins, skeletons, duchow i reszty towarzystwa, ktore zapuka po zmroku Yeah, I love Halloween Tylko nie lubie gdy dzieci sa poprzebierane NIEstrasznie - zadne tam biedronki czy inne ksiazniczki - maja byc vampires & zombies! Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Haloween 31.10.22, 14:10 Nie możesz córki ożenić znajomym z dzieckiem w podobnym wieku? Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Haloween 31.10.22, 14:14 Nie. P.s. niedługo będę się chować przed bawiąca się dzieciarnia jak przed księdzem po kolędzie. Gasimy światło i nie oddychamy Odpowiedz Link Zgłoś
summerland Re: Haloween 31.10.22, 15:53 Sporo osob tak robi. My juz tez nie obchidzimy tego "swieta". Idziemy na sushi wieczorem Odpowiedz Link Zgłoś
suki-z-godzin Re: Haloween 01.11.22, 07:57 Jakie dynie? Pisalas ze nie obchodzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Haloween 31.10.22, 17:43 Święto jak swięto, jak każde inne - nic w nim złego, jeżeli zachowane są jakieś zasady. Kiedyś mam wrażenie, że było normalniej i dzieciaki nie dobijały się na siłę. Albo może ja miałam pecha parę lat temu (rok, dwa?) kiedy trafiło mi się wyjątkowo nieciekawe dziecięce towarzystwo. (jedna grupa). Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Haloween 31.10.22, 18:14 Podoba mi się idea żeby pukać tylko do przystrojonych domow/mieszkań. Niestety od 2 czy 3 lat dzwonią wszędzie, jak się nie otwiera to będą tam sterczeć 10 minut i napierdzielac tym dzwonkiem jakby się paliło. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Haloween 31.10.22, 18:18 Podoba mi się idea żeby pukać tylko do przystrojonych domow/mieszkań. Bo to dobra praktyka Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Haloween 31.10.22, 19:58 U nas mieszkańcy jednej z ulic własne potomstwo wysyłają na zer na sąsiednie osiedla, a sami nie otwierają innym grupom i nie częstują cukierkami… Buractwo… Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Haloween 31.10.22, 20:04 U nas dzwonią i jak nikt nie otwiera to nie ponawiają prob. Ostatnio nawet poszli zanim otworzyłam (cofali się z korytarza 🙂). Odpowiedz Link Zgłoś
nicknanowyrok Re: Haloween 31.10.22, 14:16 I dobrze, cały urok w tym, że w różnych krajach są różne tradycje. Po co mamy małpować te celtycko-anglosaskie? Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Haloween 31.10.22, 18:03 Bo możemy. I nie mamy - przymusu nie ma, kto chce to sobie małpuje, a kto nie, to nie. Odpowiedz Link Zgłoś
nicknanowyrok Re: Haloween 31.10.22, 18:10 Dopóki nie zaczną niszczyć ludziom domów. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Haloween 31.10.22, 18:16 Chodzi ci o podpalenie mieszkania podczas tak zwanego marszu niepodległości neonazistów w Warszawie? Odpowiedz Link Zgłoś
nicknanowyrok Re: Haloween 31.10.22, 19:20 Nie tuptusiu. Chodzi o niszczenie domów prze helołinową hołotę. koronowo.naszemiasto.pl/urzadzili-we-wsi-halloween-kilkanascie-domow-jajami/ar/c1-7425448 epoznan.pl/news-news-123164-chamskie_halloween_w_gostyniu_i_okolicach_domy_obrzucone_jajkami_i_wysmarowane_sztuczna_krwia ototorun.pl/artykul/nieprzyjemne-incydenty/1237502 mojaolesnica.pl/45468,68752,skandaliczna-zabawa-w-ramach-halloween-dzieci-obrzucaly-dom-jajkami?strona=2 Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Haloween 01.11.22, 18:36 I te jajka tak "zniszczyły" te domy? Bo podpalenie w wykonaniu chłoptasiów Bąkiewicza mieszkanie zniszczyło na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś
nicknanowyrok Re: Haloween 01.11.22, 18:46 Jakbyś miała dom tuptusiu, wiedziałabyś co to znaczy rozbite jajko na elewacji. A tymczasem tegoroczny helołin można udać za udany "D wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,29094562,wielkopolskie-klotnia-nastolatkow-w-czasie-halloween-14-latek.html#s=BoxOpImg8 Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Haloween 01.11.22, 14:22 NIszczenie ludziom domów to nie zwyczaj celtycko-anglosaski, tylko zaczerpnięty od "prawdziwych polaków-narodowców". Najwyraźniej takie kombo to kiepski wzór. Odpowiedz Link Zgłoś
nicknanowyrok Re: Haloween 01.11.22, 18:51 Hahahahaha... www.secomllc.com/blog/ways-to-prevent-vandalism/ Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: Haloween 31.10.22, 14:15 Tak mam 6 kg cuksów z lidla, w promocji był. Czekam na was. Odpowiedz Link Zgłoś
disco-ball Re: Haloween 31.10.22, 14:29 Obchodzimy. I większość sąsiadów również: zasadę mamy taką, ze jeśli na drzwiach wisi jakaś dynia kot czy czarownica to można pukać Sprawdza się fantastycznie. Cukierków mam tonę, bo spodziewam się dzikich ilości dzieci osiedlowych plus ich znajomych. Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Haloween 31.10.22, 14:38 Nic sobie nie zorganizowaliśmy więc w tym roku nie. Trochę żałuję bo poszłabym na jakąś fajną imprezę, ale trzebaby mieć możliwości. Kupiłam oczywiście słodycze dla dzieci bo u nas zawsze kilkoro przyjdzie, a jak nie to zjemy sami później Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Haloween 31.10.22, 14:48 Syn jedzie do kolegi i tam będą straszyć, a ja zakupiłam słodycze dla dzieci, które przyjdą do nas, oczywiście wystawimy dynię. Bardzo lubię halloween, my nigdzie nie wychodzimy, więc kupiłam popcorn i będziemy oglądać horrory. Odpowiedz Link Zgłoś
abidja Re: Haloween 31.10.22, 15:08 Tak. Dekoracja przed domem gotowa. Cukierki czekaja. O 18 dzieci w przebraniu beda chodzic po naszej malej wioseczce i psocic. Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: Haloween 31.10.22, 15:15 Nie, ale w sumie to nie stoi za tym jakaś głębsza filozofia. Po prostu jakoś dzisiaj mamy inne zajęcia, a w weekend widzieliśmy się ze znajomymi, ale nikt nie wpadł, żeby zrobić spotkanie w klimacie halloweenowym. Ale u młodego koledzy chyba nie chodzą po blokach, nic nie mówił, a do nas też nikt nigdy nie zaglądał. Może w bloku to rzadsze. Odpowiedz Link Zgłoś
iza232 Re: Haloween 31.10.22, 15:18 Tak, obchodzimy. Moja młodsza córka ma dzisiaj urodziny, więc obchodzimy jej urodziny. Ale bez przebierania w zakrwawione kościotrupy i bez łażenia i żebrania o cukierki. Odpowiedz Link Zgłoś
mondaymorning1987 Re: Haloween 31.10.22, 15:19 Cukierki kupiłam ale mieszkam na takim totalnym wygwizdowie, że raczej nikt nie przyjdzie, też wino i horror, dzieciaki u taty do jutra. Odpowiedz Link Zgłoś
escott Re: Haloween 31.10.22, 15:20 Tak, mamy cuksy dla gości, a ponieważ dzieci trochę jeszcze małe i nieruchawe do organizowania wspólnych zabaw, sami pochodzimy z przebraną i bardzo podekscytowaną córką po kilku sąsiednich domach/blokach. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie_harper2 Re: Haloween 31.10.22, 16:08 Mój młody obchodził w piątek, część osób wyjeżdża i to był kompromis. Chodzili po zaprzyjaźnionych domach tylko. Dziś maluje dynie, ja mam makijaż czarownicy i michę cukierków. No i świece się palą ( tak ekologicznie Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Haloween 31.10.22, 16:19 Cukierki naszykowane. Starsze wybyły do znajomych, najmlodszy sam nie chce łazić (a koledzy wyjechani w ten weekend). Odpowiedz Link Zgłoś
sandy_cheeks Re: Haloween 31.10.22, 17:19 My obchodzimy, ale bez chodzenia po ludziach, bo w okolicy nikt nie praktykuje. Mieszkanie udekorowane w duchy i nietoperze, lampiony z dyń porobione, córka przebrana. Chowamy cukierki w różnych miejscach w mieszkaniu, każdy szuka po kilka razy. Wieczorem coś klimatycznego obejrzymy… Odpowiedz Link Zgłoś
my_fair_lady Re: Haloween 31.10.22, 22:09 sandy_cheeks napisała: > Mieszkanie udekorowane w duchy i nietoperze, lampiony z dyń porobione, córka p > rzebrana. Chowamy cukierki w różnych miejscach w mieszkaniu, każdy szuka po kil > ka razy. Wieczorem coś klimatycznego obejrzymy… Fajnie 😊 🎃🧙♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Haloween 31.10.22, 17:44 Dziecko z kolegami po wsi chodzi Ja mam cukierki i ciastka przygotowane dla dzieciaków. Odpowiedz Link Zgłoś