Dodaj do ulubionych

Pani sprzątająca- dylemat na szybko

10.12.22, 10:00
Korzystam od 2 lat z usług tej samej pani. Przychodzi w każdą sobotę i jest niezła. Przede wszystkim słowna, bo z czasem jakość nieco spadła, ale do poziomu akceptowalnego. Generalnie współpraca układa nam się dobrze, pani czasem odwołuje swoje przyjście, ale rzadko i z wyprzedzeniem. Zawsze na Boże Narodzenie i Wielkanoc dostaje premię (zakres prac na święta się nie zmienia, więc to nie jest kasa za dodatkową pracę) i jakiś drobiazg. Zawsze wtedy podkreślam że jestem zadowolona ze współpracy i że cenię jej słowność i niezawodność. No i dziś pani oświadczyła, że widzimy się dopiero po świętach, bo za tydzień to ona będzie sprzątać u siębie. Przy czym od 3 tygodni mi mówi, że robiła porządki w szafach, prała dywan i zasłony, myła okna u siebie właśnie. Sądzę więc raczej, że złapała innych klijentów. Na moje zdziwienie pani orzekła, że przecież zawsze 2 lub 3 tygodnie przed świętami odwoływała jedną sobotę i nigdy nie był to problem, no to teraz odwołała tę ostatnią. No i teraz tak: jeśli nie dam jej tej dodatkowej kasy to poczuję się jak burak i wyzyskiwacz . A jak dam jak zwykle to jak naiwna idiotka, której wszystko można wmówić. Co robić drogie Bravo?
Obserwuj wątek
    • szmytka1 Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 10:08
      100 x napisz słowo KLIENT

Pani sprzątającej proponuję dać 50% tej dodatkowej kasy prezentowej, kompromisowo.
      • magdallenac Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 13:17
        Czy możecie zerknąć na tę odmianę rzeczownika klient, a w szczególności mianownik i biernik l. mnogiej?
        Wdzięczne klienty podarowały nam prezent? Czy ja czegoś nie jarzę, bo jestem przed pierwszą kawą, czy na stare lata poznałam właśnie prawidłową deklinację rzeczownika klient?
        • 1matka-polka Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 13:19
          Dzisiejsze klienty, sa bardzo wymagajajace. - to jest odmiana niemeskoosobowa.
        • mandre_polo Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 13:21
          Mądry wujek google 🙆
          • panna.nasturcja Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 13:33
            Mądry, bo tu chodzi o słowo„klient” rozumiane nie jako człowiek a jako rzecz, chodzi o oprogramowanie, to zwrot informatyczny i odmienia się jak wyżej.
            To Szmytka nie sprawdziła co wstawia, ale taka forma istnieje i jest poprawna tylko nie tyczy ludzi.
            • magdallenac Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 13:42
              Czyli klient- człowiek odmienia się normalnie? Klienci byli niemili?
              • panna.nasturcja Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 13:47
                No tak. Wypij tę kawę, bo kogo jak kogo, ale Ciebie nie posądzę, że po polsku nie umiesz wink
                • magdallenac Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 13:51
                  No zgłupiałam normalnie😀
                  • panna.nasturcja Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 13:54
                    Nie masz chłopa informatyka.
                    • magdallenac Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 14:02
                      Chyba nawet nie znam żadnego informatyka.🤔
        • dr.amy.farrah.fowler Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 13:32
          Klienty w sensie oprogramowania (klient-serwer).
          • 1matka-polka Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 13:33
            dr.amy.farrah.fowler napisał(a):

> Klienty w sensie oprogramowania (klient-serwer).
            >

W jezyku programistow to sie nazywa master i slave a nie zadne kijenty🙄
            • 1matka-polka Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 13:35
              https://www.researchgate.net/profile/Michel-Toulouse/publication/226698843/figure/fig2/AS:393695972085768@1470875842447/Master-Slave-Configuration.png
              • borsuczyca.klusek Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 19:11
                Wszędzie te zboczeństwa wcisną 🙄
            • memphis90 Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 16:53
              Boskie. Jestem za spolszczeniem do „pan i niewolnik”.
              • boogiecat Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 19:26
                Apple bedzie ponoc wlasnie wycofywal to nazewnictwo. Ciekawe co dadza wzamian.
                • panna.nasturcja Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 19:36
                  Tylko to jest zupełnie co innego niż klient rozumiany jako część oprogramowania.
                  Matek polek jest takim samym informatykiem jak kobietą.
                  • 1matka-polka Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 19:37
                    Nie jestem zadnym informatykiem, jizas🙄
                  • boogiecat Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 19:47
                    Ja wiem🙂 napisalam zupelnie abstrahujac od znaczenia slowa klient, bo memphis poszla w temat « klient nasz pan »😉
                    • panna.nasturcja Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 20:09
                      Aaaaa smile
                • 1matka-polka Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 19:40
                  Moze underperson i overperson🙄
        • szmytka1 Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 14:13
          Jesteś jedyną, która się przypatrzyła 😆
        • memphis90 Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 17:00
          Oczywiście, ze poprawne!
          Klienty to tera rozszczeniowe so!
          • chatgris01 Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 19:07
            Som!
    • krwawy.lolo Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 10:18
      Sama posprzątaj.
      Chyba, że mieszkasz w jakiejś stupokojowej willi, czy innym pałacu.
      W życiu nie zatrudniłbym nikogo obcego do sprzątania w moim domu.
      • boogiecat Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 11:06
        Dlaczego bys nie zatrudnil?
        • krwawy.lolo Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 11:10
          Bo jestem pedantem. Leniwą łajzą, ale pedantem. smile
          • boogiecat Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 11:16
            🙂 rozumiem, choc mysle ze chodzi i TYPOWO MENSKI terytorializm😛
            • krwawy.lolo Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 11:19
              Bynajmniej. W każdym razie nie u mnie. Naprzykład nienawidzę rozmazywania szmatą na powierzchniach gładkich. Taki blat np. kuchenny powinien być wytarty do sucha, DO SUCHA! big_grin
              • boogiecat Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 11:23
                Wystarczy poprosic albo sobie kupic jakies koty- moje ukladaja sie na swiezo umytych blatach aby wchlonac wilgoc.
                • krwawy.lolo Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 11:29
                  Znaczy miałbym zatrudnić pucfrała z kacem? Jakiś pomysł to jest.
                  • boogiecat Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 11:44
                    Raczej kombo

• krwawy.lolo Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 12:08
                      Proszę o namiary na kota ścielącego.
                • 1matka-polka Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 12:44
                  Dzisiaj akurat trafilam na promocję przedswiateczną

https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/e4/ac/5f294ed484721_o_large.jpg
                  • boogiecat Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 12:59
                    W kolko te koty, ale fajne🙄
                    • krwawy.lolo Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 13:02
                      Miałaś podać adres kota pościelowego.
                      • krwawy.lolo Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 13:03
                        Na pewno posiada koto na facebuku.
                      • chatgris01 Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 13:16
                        krwawy.lolo napisał:

> Miałaś podać adres kota pościelowego.

KAZDY kot uwielbia scielenie lozka!
                        • boogiecat Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 13:21
                          I gdy dwoje ludzi sklada duze przescieradla po praniu
                          • krwawy.lolo Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 13:36
                            Z Tobą składałbym prześcieradła każdych rozmiarów.
                            • boogiecat Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 16:29
                              Wole z toba zakladac poszwe na kordle, niz z matkiempolkiem poszewki na jaski.
                          • marta.graca Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 20:24
                            Jak jeden z kotów w moim domu rodzinnym był mały, to moja mama go huśtała w takim dużym prześcieradle. Do dzisiaj przybiega przy zmianie pościeli ❤️
                            • boogiecat Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 20:29
                              To absurdalnie przeurocza historia😺♥️
                              • marta.graca Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 12.12.22, 07:54
                                O zwierzątkach moich rodziców możnaby książkę napisać 😄
              • igge Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 18:49
                I zlew w kuchni . Amen.
                • igge Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 18:50
                  DO SUCHA.
    • woman_in_love Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 10:25
      Tym razem powiedz swojemu domowemu oprawcy z penisem, że ma wziąć urlop na 3 dni przed świętami i zrobić sprzątanie.
      A ty będziesz wpadać na kontrolę i opierdalać go.

PS. Przed wyjściem do pracy zabierz mu laptopa i smartfona żeby nie mógł grać/netflixować (zmień też hasło WiFi żeby się nie okazało, ze mu uczynny kolega przywiezie xboxa).
      • boogiecat Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 11:01
        Gdy mi smutno, jestes ty!😀♥️
        • 1matka-polka Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 12:46
          boogiecat napisała:

> Gdy mi smutno, jestes ty!😀♥️

A czemu ci smutno? Twoj domowy oprawca nie spelnia pokladanych w nim nadziejii?
          • boogiecat Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 12:57
            Smutno mi tak sobie. Ojciec oprawcy wlasnie zmarl, oprawca smutny, dziecko niewesole, szukam im pocieszenia.
            • 1matka-polka Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 13:00
              No to rzeczywiscie smutne. Ale to, ze pokazujesz wpisy womena swojemu dziecku na pocieszenie, jest troche dziwne...
              • boogiecat Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 13:14
                Wez niepierdol matek
              • woman_in_love Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 13:21
                ematek, uspokój się
                • 1matka-polka Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 13:22
                  woman_in_love napisała:

> ematek, uspokój się

Co to kurwa za zmasowany atak. Jestescie u pani, obaje.
          • sol_13 Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 11.12.22, 23:22
            Klijenty nie spełniają nadzieji
    • alicia033 Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 10:32
      mhanutka napisała:

> że przecież zawsze 2 lub 3 tygodnie przed świętami odwoływała jedną sobotę i nigdy nie był to problem,
      > no to teraz odwołała tę ostatnią.

więc jeżeli zawsze odwoływała to nie rozumiem czemu jesteś zaskoczona.
      W to, czemu odwołała nie wnikałabym w ogóle, bo to nie moja sprawa i dałabym jej tę premię jak zwykle, bez poczucia bycia frajerką.
      • kamin Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 10:59
        Tak samo.
    • boogiecat Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 11:04
      Wg mnie zawsze lepsze jest ryzyko bycia naiwna idiotka niz burakiem wyzyskiwaczem. W takim przypadku jak relacje ze sprzataczka nawet bym sobie nie zadawala pytania.
      • bene_gesserit Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 12:18
        Otoż. W dodatku obcinanie forsy lub jej niedawanie jako - bo ja wiem - zemsta? Kara? dla pani sprzątającej jest jakieś takie niskie po prostu.
    • panna.nasturcja Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 11:11
      Po pierwsze: traktować pracowników jak pracowników czyli im płacić za wykonaną pracę a nie dawać prezenty.
      Po drugie: a jak się umawiałyście? Faktycznie pani zawsze nie przychodziła raz w grudniu? Jeśli gak to przecież w tym roku robi dokładńie to samo.
    • cegehana Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 11:19
      Dalabym forsę psychoterapeucie. A w sprawie sprzataczki zrób jak jest lepiej dla Ciebie. Jeśli kulturalnie, bez biernej agresji wyjaśnisz, ze w tym roku dodatkowych pieniędzy nie będzie, to na pewno to zrozumie, bk rok jest ciężki i prawie każdy odczuł pogorszenie sytuacji materialnej. Pewnie też z tego powodu kobieta szuka dodatkowych klientow. Jeśli dasz - to nikt nie pomyśli że jesteś naiwna, skoro pieniądze nie sa za dodatkową pracę. A poza tym ważne jest żeby mieć posprzątany dom, a nie co sobie ktoś pomyśli.
      • arkanna Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 11:25
        A dlaczego ma wyjaśniać cokolwiek . Zwyczajnie nie dałabym dodatkowej kasy, bo logiczne że przeznaczę ja za sprzątanie innej osobie. Rozumiem że dziś jest ostatnia sobota w tym roku kiedy pani u ciebie sprząta. Zwyczajnie zapłacić , życzyć wesołych świąt i zobaczyć się w przyszłym roku
        • cegehana Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 11:28
          Dla swojego własnego komfortu. Skoro powstał ten temat to widocznie problem istnieje.
          • rb_111222333 Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 11:41
            Myślisz, że jak da kasę osobie, która ją zostawiła bez sprzątania tuż przed świętami, to będzie się czuła komfortowo? Ja bym kasę z premii przeznaczyła na zatrudnienie osoby do sprzątania tuż przed świętami, ale bez żadnego tłumaczenia dlaczego nie daję dodatkowych pieniędzy.
            • cegehana Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 11:43
              Nie wiem, dlatego napisałam "zrób jak jest lepiej dla Ciebie". Twoja porada jest zresztą też dobra - jeśli autorka się czuje komfortowo, to jest zupełnie ok, żeby tak zrobila.
        • kamin Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 19:35
          Ale to jest rodzaj premii rocznej a nie nagroda za posprzątanie przed świętami.
          To co by wydała w przyszłą sobotę oczywiście wyda na kogoś innego, ale roczny bonus przecież nie należy się osobie, która przyjedzie pierwszy raz na porzadki świąteczne
        • palacinka2020 Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 16.12.22, 10:34
          Ale dlaczego ty piszesz o przeznaczeniu tej premii dla drugiej osoby? nie słyszałam by sprzataczki "domowe" miały miesiaczne pensje, autorka pewnie placi za kazde posprzatanie. Pani nie przyjdzie- ergo za te sobote nie dostanie kasy, i wlasnie za to można zatrudnić inna sprzątaczkę. A premie dac tej pierwszej jako nagrode za caly rok sprzatania.
          • ichi51e Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 16.12.22, 10:59
            co z tego ze cię wystawiła w kluczowym momencie uncertain
    • mandre_polo Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 11:31
      Jeśli jest to pobierze sprzątanie co dwa tygodnie a nie coś extra to nic nie tracisz. I tak wykonuje się tę pracę przed świętami.
      Jeśli ma się plan na sprzątanie całoroczne np szafy, wnętrza szafek kuchennych, odsuwanie kanap, regałów, czyszczenie liści kwiatów, drzwi, lamp nie jest niczym zaskakującym umyć łazienki, wytrzeć kurze, listwy przypodłogowe, odkurzanie, lustra, parapety bo to cotygodniowe sprzątanie
    • mae224 Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 11:41
      a umowę macie podpisaną? pani pracuje legalnie?
      • arkanna Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 16:27
        Ależ oczywiście, odprowadza też składki do ZUS i ma płatny urlop
        • sol_13 Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 11.12.22, 23:23
          Chorobowe, gruszę i benefita
    • volta2 Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 11:55
      nic sensownego nie poradzę, zatrudniłam do sprzątania dwóch 180-190 cm osiłków, co najważniejsze za darmo, i przestałam mieć problem ze sprzątaczkami. ostatnio zakiełkowała mi myśl, czy jednak nie wrócić do starych zwyczajów, ale osiłki stwierdziły, że szkoda kasy a ile to kłopotu. wolą sami poświęcić czas. za sprzątanie świąteczne, czyli wymycie glazury, szaf, okien wręczam jakiś symboliczny grosz i mam spokój od kilku lat. polecam każdemu
      • mandre_polo Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 12:06
        Ja u nas również osiłek na mapie pracuje. Odkurzam bo tylko sobie ufam, na codzien jeździ samobieżny
    • kaktusowepole Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 12:32
      Twoja dodatkowa premia i prezent dawałaś przed świętami jako dodatek. Jeśli pani nie przychodzi przed Świętami to nie masz sposobności jej go dać więc nie dawaj. Jak masz go dać po Świętach ?
      To jest na Święta jako prezent.
      Dla pani sprawa naturalna. Powiedziała Ci przecież że zawsze ma jedną sobotę wolna w grudniu a że wybrała ostatnią sobotę to jej strata.
      Masz z prezentem ją ganiać ?

Wyluzuj.
      Ja kiedyś musiałam niestety zrezygnować z pani sprzątającej bo niestety bardzo szybko mnie wyczuła że jestem osobą miła serdeczna że jak ktoś przychodzi do mnie do domu to chce żeby dobrze się czuł. Bardzo mnie szybko nauczyła że nie można się spoufalać że to najgorszy błąd. Najpierw pokazała że potrafi sprostać a potem sama chodziła po domu i mnie szukała zaczepiała do rozmowy najchętniej przy kawie i ciastku. Nie było problemu gdyby nie to że płaciłam za godzinę i potrafiła tak długo czasu mi zmarnować żeby tylko nie sprzątać w tym czasie. Jakość sprzątania spadła strasznie więc musiałam jej podziękować.
      Nie rób mojego błędu choć widzę że już zrobiłaś.
      Doradze tylko nie dawaj prezentu na Święta , jak by przyszła to by dostała.
      • chatgris01 Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 13:21
        kaktusowepole napisała:

> Twoja dodatkowa premia i prezent dawałaś przed świętami jako dodatek. Jeśli pan
        > i nie przychodzi przed Świętami to nie masz sposobności jej go dać więc nie daw
        > aj. Jak masz go dać po Świętach ?
        > To jest na Święta jako prezent.
        > Dla pani sprawa naturalna. Powiedziała Ci przecież że zawsze ma jedną sobotę wo
        > lna w grudniu a że wybrała ostatnią sobotę to jej strata.
        > Masz z prezentem ją ganiać ?
        >
        > Wyluzuj.
        (...)
        > Doradze tylko nie dawaj prezentu na Święta , jak by przyszła to by dostała.

Tez tak doradze, bo jak straci swiateczna premie, to moze na przyszle BN zorganizuje sie tak, zeby jednak przyjsc przed swietami, bo skalkuluje, ze sie jej nie oplaca Cie wtedy zostawiac.
        • kaktusowepole Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 15:40
          Dokładnie.
          To też pozwoli na powrót do relacji pracownik pracodawca.
    • kaki11 Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 12:41
      No ok, ale jeżeli pani zawsze tę jedną sobotę odwoływała i teraz też odwołała, to w sumie czy to ma takie znaczenie, czy będzie sprzątać u siebie czy złapała dodatkową fuchę, i chce trochę podreperować budżet, bo może jest lepiej płatna albo musi się wnukiem zająć a głupio jej się z jakiegoś powodu przyznać? no odwołała, ok, nie będzie jej, ale pracę do tej pory wykonywała dość solidnie, to skoro miałaś to zaplanowane (czyli zakładam, ze cie bardzo nie zaboli finansowo) daj jej ten drobiazg i premię.
      Tylko zwróć później uwagę, czy nie będzie odwoływać tych dni częściej, na tyle często, że zacznie ci przeszkadzać - wtedy pewnie faktycznie ma dodatkową pracę, która koliduje z tą Twoją i musisz się zastanowić jak sprawę rozwiązać.
      • mhanutka Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 13:12
        Rok temu nie była 2 lub 3 tygodnie przed świętami i faktycznie powiedziała, że potrzbuje wolnej soboty na swoje sprawy, a 2 lata temu jeszcze się nie znałyśmy. Przed Wielkanocą przychodziła normalnie bez przerw, czyli ostatni raz tydzień przez Wielką Sobotą. Zatem "zawsze" jest trochę na wyrost.
        • mhanutka Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 15:56
          No i nie było nigdy ustaleń: jedna sobta w grudniu wolna. Po prostu rok temu 2 lub 3 tygodnie przed BN uprzedziła, że jej nie będzie i tyle. 2 lata temu jeszcze się nie znałyśmy, zaczęłyśmy współpracę zaraz po BN. Z kolei Wielka Sobota przed Wielkanocą to dla mnie już święta i nawet nie zaświtałoby mi, że mogłaby przychodzić. Tymczasem pani zrobiła z tego jakiś rytuał "bo zawsze jedna sobota była wolna".
      • fifiriffi Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 16.12.22, 10:22
        Ale po co te dywagacje ? Czy zostaje z wnukiem , czy sprząta u siebie czy u kogoś innego ?
        Nie przychodzi do autorki postu i finito

Naprawdę dziwię się, że ro komuś "spędza sen z powiek"
    • mhanutka Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 13:46
      Finał: pani wyszła podczas mojej nieobecności, godzinę wcześniej niż zwykle. Mąż wręczył stałą kwotę, bo o naszych premiach i dodatkach nie ma pojęcia. Po czym pani zadzwoniła, że w sumie chyba jednak będzie mogła przyjśc za tydzień.
      • kaktusowepole Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 15:42
        Brawo ! Mąż pomógł trochę nieświadomie. Pani ewidentnie liczyła że dostanie premię bez przychodzenia przed Świętami.
      • alpepe Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 19:18
        A dlaczego wyszła godzinę wcześniej?
        • mandre_polo Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 20:02
          Powiedziałabym że to norma kiedy sprząta bieżące zabrudzenia. Podziękowałam za pracę i rozstaliśmy się panią która uznawała że będzie okna co 2 miesiące (nie dało się wytłumaczyć że nie ma potrzeby ) a piekarnik, mikrofala, lampy czy góra szafek nie podchodzą pod cyklicznie sprzątanie
    • alicjamagdalena Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 14:53
      Umowa się z nią na inng dzień i może zmniejsz zakres sprzątania
    • marion.marion Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 16:22
      Sprzątaczka, a nie żadna pani sprzątająca.
      • boogiecat Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 16:27
        A dlaczegoz to nie « pani sprzatajaca »?
        • marion.marion Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 16:28
          Bo to jakiś wymysł. Sprzątaczka to sprzątaczka, tak jak praczka, nauczycielka, a nie żadna pani piorąca, pani nauczająca, itd. Kto wymyśla te idiotyzmy i po cholerę to robi?
          • boogiecat Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 16:45
            Hmmm ludzie wymyslaja bo najwidoczniej jest taka potrzeba😉 osobiscie uzywam « sprzataczki », ale nie przyszlo mi do glowy narzucac tego innym, a pani sprzatajaca brzmi ok i nie przeszkadzaloby mi tak mowic gdyby ludzie wykonujacy ten zawod tak wlasnie sobie zyczyli

Co ci przeszkadza w tych nazwach tak dokladnie (z ciekawosci pytam)?
      • kaktusowepole Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 16:27
        Mówi się Pani sprzątająca.
        • marion.marion Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 16:29
          LOL
          • sol_13 Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 11.12.22, 23:26
            A w ogóle to operator powierzchni płaskich
            • chatgris01 Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 12.12.22, 11:52
              sol_13 napisała:

> A w ogóle to operator powierzchni płaskich

Nie operator, tylko konserwator(ka)! big_grin
    • novembre Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 17:03
      Jeśli przez cały rok jesteś zadowolona, to wręczyłabym premię i podziękowała za cały rok jej pracy. Oraz przed kolejnymi świętami zapytałabym, czy i który weekend bierze wolny, żebyś była przygotowana. Nie ma co robić z siebie buraka.
      • anorektycznazdzira Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 10.12.22, 19:04
        Pani wyskakująca jak z konopi że "za tydzień to nie" przed samymi świętami robi z siebie największego buraka.
        • bene_gesserit Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 15.12.22, 10:46
          Czy cudze buractwo usprawiedliwia nasze? To rozumowanie na zasadzie sąsiad kradnie, to ja też mogę.
    • jammer1974 Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 11.12.22, 23:45
      A nie mozna pania umowic na inny dzien?
    • jednoraz0w0 Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 12.12.22, 04:03
      Zaraz, dodatkowa kasa pod koniec roku to jest premia za całokształt, sama piszesz, ze nie chodzi o dodatkowa robotę przed świetami. Natomiast Obcięcie tej premii wygląda jak foch z twojej strony, że uważasz ze usługi pani w dogodnym dla ciebie czasie należą ci się for granted. I co wmówić? A co, ona nie ma prawa sobie innych klientów oprócz ciebie wziąć ani w żaden inny sposób dysponować swoim czasem? Rób jak chcesz ale pod uwagę bierz nie to, czy wyjdziesz na idiotkę której można wszystko wmówić (naprawdę pani nie ma obowiązku ci się zwierzać z tego, dlaczego odpuszcza ten dzień), tylko jak się wasze stosunki ułożą potem.
    • beata_anuszewska11.2022 Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 12.12.22, 11:44
      Sprzątaczka ma zalety te, o których pisalaś, jest prawdopodobnie uczciwa. Ma też wady- jak każdy. Jest prawie pewne, że podłapała jakieś ekstra sprzątanie i tyle. Tak samo robią ekipy budowlane - nie udowodnisz, jak nawet Ci się uda to się wyprą.
      Zastanów się czy bardziej Ci zależy na t e j sprzątaczce czy chcesz szukać kogos nowego - nie wiesz czy będzie lepszy-, ale na pewno nieznany ewentualnie sprzatać samej. Na te pytania nikt Ci nie odpowie.
      Natomiast zastanowilabym się nad ekstra pieniędzmi na święta, ewentualne drobiazgi, ale drobiazgi tak, ale płaci się za pracę.
      Tzw. "fachowcy" mają ogromną zdolność do wmawiania wszystkiego. Nie wierzysz, bo jest to mało prawdopodobne, ale trudno Ci udowodnić, że mijają się z prawdą, bo się na tym nie znasz ( jak znasz to ich nie zatrudniasz i oni doskonale o tym wiedzą). To samo rozciąga się na sprzątaczki- widzą, że są potrzebne więc wiele z nich robi co chce.
    • pitupitt Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 15.12.22, 14:12
      Jeżeli zdecydujesz się nie dawać premii, to kup sobie słownik...
    • jammer1974 Re: Pani sprzątająca- dylemat na szybko 16.12.22, 02:21
      A czy ta pani nie moze przyjsc w inny dzien niz sobota?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka