Dodaj do ulubionych

brak apetytu u psa

12.12.22, 20:35
Mój 5 miesięczny szczeniak nie chce za bardzo jeść gotowych karm, nie przepada za karmą suchą, czasami coś tam po chrupnie, mokrych karm też nie lubi, próbuje różnych firm, teraz zamówiłam karmę gotowaną, niepasteryzowaną, świeżą z Psiego bufetu i tez mu nie smakuje, co dwa tygodnie przyjeżdża dostawa ze świeżutką karmą, którą mrożę, przed podaniem psu, lekko ją podgrzewam. Za to uwielbia jak mu sama ugotuje kawałek indyka do tego kawałek marchewki, różyczkę brokuły, czy kawałek dyni to wciąga nosem, miska wylizana do ostatniego okruszka. Kurde czym go karmić bo gotować dla psa na co dzień jakoś mi się nie uśmiecha?
Obserwuj wątek
    • ivaz Re: brak apetytu u psa 12.12.22, 20:40
      czy mu zrobić jakiś badania, na razie zrobiłam badanie kału, robaków brak.
      • hrabina_niczyja Re: brak apetytu u psa 12.12.22, 20:50
        Zrób mu jeszcze morfologię. Moja jak miała anemię bardzo domagała się domowego jedzenia. Na szczęście nie ma tak jak poprzednia i chętnie zjada domowe i karmę.
      • berdebul Re: brak apetytu u psa 12.12.22, 20:55
        Zbierałas kupę z 3 dni? Jak nie, to powtórz badanie.
        Mocz, morfologia, biochemia, b12, kwas foliowy, jonogram. Jeżeli będziesz miała pewność, że pies jest zdrowy dopiero myśl o głodzeniu/zabieraniu miski.
        Gotowane/domowe to zawsze najlepsza opcja.
        • ivaz Re: brak apetytu u psa 12.12.22, 21:10
          Tak, 3 dni.
        • princesswhitewolf Re: brak apetytu u psa 12.12.22, 21:14
          Moj pies tez byle czego nie tknie
          4 lata.
    • lilia.z.doliny Re: brak apetytu u psa 12.12.22, 20:41
      Jedziesz z garami
      I.mowie to ja, od dwunastu lat gotującą dzień w dzień dwóm owczarkom suspicious
      • daniela34 Re: brak apetytu u psa 12.12.22, 20:50
        Służę owczarkową anegdotą: owczarek niemiecki mojej ciotki był niezwykle wybredny jedzeniowo. Gotowali mu, a jakże, ciotka nawet mu wyjadła raz z garnka (opowiadałam tu😃) latali za nim z łyżką, dokarmiali, cudowali. Na wakacje przyjeżdżał do nas, gdzie przy miskach królował mój kundel. Mój kundel zaś w obliczu dwóch misek z żarciem (swojej i onka) doznawał wzmożenia apetytu i biegał od jednej do drugiej, w związku z czym onek, postawiony w zaskakującej dla niego sytuacji, że jakieś małe coś wyżera mu z miski, też nabierał apetytu i zjadał wszystko. Po czym onek wyjeżdżał i natychmiast tracił apetyt, a mój maluch, normalnie jedzący gotową karmę, jadł gotowane z rozpędu przez jakieś dwa dni, po czym domagał się kupnego. Gupie te psy 😁
        • hrabina_niczyja Re: brak apetytu u psa 12.12.22, 20:52
          Mądre. Widział, że ludzie latają przy nim jak z biegunka to korzystał. Nie ma opcji, żeby pies się zagłodził.
        • lilia.z.doliny Re: brak apetytu u psa 12.12.22, 21:13
          Ależ mądre i przebiegle właśnie tongue_out.
    • hrabina_niczyja Re: brak apetytu u psa 12.12.22, 20:44
      Ha, odwieczny problem. Posmakował domowego żarcia i się wypiął na psie. Przerabiałam. Należy przetrzymać i nie dawać nic domowego. Wiem, trudne, płakałam, a 2 dnia juz chciałam wymięknąć i gotować, ale panna wstała i zeżarła z michy wszystko psie.
      • berdebul Re: brak apetytu u psa 12.12.22, 20:53
        Masz pewność, ze pies jest zdrowy? Nie, wiec nie dawaj rad z doopy, które mogą nawet zabić.
        • ivaz Re: brak apetytu u psa 12.12.22, 21:02
          Chyba zdrowy, bo szaleje jak głupi, jest energiczny i wesoły. Ale teraz też za bardzo nie lubi spacerów, bo mu zimno, (to bezwłosy grzywacz chiński), wychodzimy kilka razy dziennie, dosłownie na chwilkę robi co trzeba i galopuje do domu, mało nóg nie pogubi.
        • hrabina_niczyja Re: brak apetytu u psa 12.12.22, 21:06
          Wychowałam dwa psy. Oba przebadane i zdrowe. Więc schowaj się ze swoją złośliwością, bo o psach widać g wiesz. Tak, akurat 5 miesięczne szczenie, które zjada aż mu się uszy trzęsą gotowane przez pańcie żarcie nie jest chory, a wybiórczy. Zresztą zasugerowałam jeszcze zrobienie morfologi. Natomiast nie jest to ciężko chore i umierające zwierze.
          • berdebul Re: brak apetytu u psa 12.12.22, 22:07
            Niechęć do jedzenia to objaw - albo problemów ze zdrowiem (alergia, zapalenie dziąseł, przerost flory bakteryjnej w jelitach, pasożytów…milion powodów), albo behawioralnych.
            Wow, aż 2 psy. 😱 Na 100% wiesz wszystko.
            • hrabina_niczyja Re: brak apetytu u psa 12.12.22, 23:19
              Niechęć do jedzenia tylko psiej karmy! Wow znawczyni 😀
      • ivaz Re: brak apetytu u psa 12.12.22, 20:59
        Spróbuję go przetrzymać, może wytrzymam patrzeć na głodnego psa smile
        • hrabina_niczyja Re: brak apetytu u psa 12.12.22, 21:07
          Już Ci współczuję, mnie to dużo kosztowało, bardzo dużo. Z tum, że ja sama też nie jadłam, żeby psu nie było przykro 😀
        • thea19 Re: brak apetytu u psa 14.12.22, 08:30
          Szczeniaka nie wolno przetrzymywać. Dosmaczaj karmę olejem z łososia, liofilizowanym mięsem pokruszonym, dodaj troszkę gotowanego mięsa. Samo gotowane jedzenie się nie nadaje bo suplementacja jest dość trudna w takim przypadku. Lepszy jest barf.
      • princesswhitewolf Re: brak apetytu u psa 12.12.22, 21:13
        >Posmakował domowego żarcia i się wypiął na psie. Przerabiałam. Należy przetrzymać i nie dawać nic domowego

Moim zdaniem pies ma dobry gust

Psow nigdy nie karmilam beznadziejnymi mokrymi karmami. Albo ziwipeak orijen czyli suszone mieso w 80 procentach albo ja gotuję
        • hrabina_niczyja Re: brak apetytu u psa 12.12.22, 21:22
          A skąd wiesz, że autorka karmi? Ja też nie karmiłam beznadziejnymi karmami, a jednak problem miałam jak posmakowały domowego. Przy czym normalnym jest, że pies będzie chciał smakować różnych smaków. Tylko, żeby jadł i jedno i drugie i za to uwielbiam mojego psa. W weekendy raczy się domowym jedzeniem, w tygodniu nie siedzi glodna i zjada karmę czekając powrotu domowników. Wtedy jest pora na jablko, gruszkę, kawałek buły.
          • princesswhitewolf Re: brak apetytu u psa 12.12.22, 21:52
            Nie ma czegos takiego jak dobra mokra karma
            • hrabina_niczyja Re: brak apetytu u psa 12.12.22, 23:20
              Tego nie wiem. U mnie zawsze tylko sucha.
          • berdebul Re: brak apetytu u psa 12.12.22, 22:08
            Faktycznie, doskonale żywienie psa. Zwłaszcza buła. 🤦🏻‍♀️
            • hrabina_niczyja Re: brak apetytu u psa 12.12.22, 23:20
              No tak, jutro się nie obudzi, bo dostała gryza buły i jabłko 😀 Idź walnij baranka.
              • berdebul Re: brak apetytu u psa 13.12.22, 11:08
                Ty walnij baranka, bo sobie dopisujesz. Buła jest niezdrowa, nadmiar owoców niezalecany. Masz ochotę jeść w McD i tak żywić psa? Enjoy, ale nie polecaj szkodliwych rzeczy, bo po raz kolejny udowadniasz ze nie masz pojęcia o tematach na które się wypowiadasz.
                • hrabina_niczyja Re: brak apetytu u psa 13.12.22, 11:53
                  Jednak jesteś perdolnieta. Bez odbioru, bo szkoda klawiatury.
      • sumire Re: brak apetytu u psa 14.12.22, 13:28
        Przetrzymywać?
        O panie...
    • aamarzena Re: brak apetytu u psa 12.12.22, 20:55
      Tez się broniłam przed gotowanym, ale poległam ze względu na kiepska tolerancję przez psa karm komercyjnych. Poczytaj o gotowanym barfie. Ja gotuje na 3 dni. Mięso i podroby kupuje rzadziej, mrożę pokrojone i podzielone na porcje trzydniowe. Potem wyciągam i do gara wieczorem. Rano dosypuje suple, dzielę na porcje dzienne do pojemników ("dzisiejsza" porcja zostaje w garze).
      A jeśli nie chcesz gotować to zdecyduj się na jeden rodzaj karmienia. Pies ma 5 miesięcy, więc u ciebie jest max 3 miesiące a zmieniłaś mu karmę kilka razy. To akurat niezbyt dobre. No i jak widzi, że może wybrzydzać to będzie wybrzydzać.
      Druga sprawa czy prawidłowo się rozwija i przybiera na wadze? Dajesz mu smakołyki, gryzaki? Poza tym dawka dzienna z opakowania jest orientacyjna. Jedne psy potrzebują więcej, inne mniej. Zależy od psa, trybu życia, ilości ruchu, czasu przebywania na zewnątrz itd Zdrowy szczeniak się n zagłodzi, im bardziej będziesz cudować tym bardziej będzie wybrzydzać.
      • ivaz Re: brak apetytu u psa 12.12.22, 21:08
        Suchą karmę, ma jedną od początku, mokrą wcześniej kupowałam Dolinę Noteci, potem raz kupiłam John Dog, no i teraz zamówiłam 14 porcji karmy z psiego bufetu, każda porcja po 300 g ma mu zapewnić zapotrzebowanie na cały dzień. Dawkę mu wyliczyli, o przeprowadzaniu ankiety.
        Dostaje gryzaki, najlepiej lubi żuć uszy królicze, smaczki też dostaje, ale tylko w nagrodę.
      • princesswhitewolf Re: brak apetytu u psa 12.12.22, 21:11
        >Poczytaj o gotowanym barfie.

A to nie sprzecznosc logiczna? Barf z zalozenia to surowe mieso albo choc spazane.

Boziu od dekad gotuje psom i nie wiedzialam ze to barf
        • majenkirr Re: brak apetytu u psa 12.12.22, 21:13
          😅 BARF
          • princesswhitewolf Re: brak apetytu u psa 12.12.22, 21:54
            No wiec sie zastanawiam jakie to Raw jest gotowane.
            • aamarzena Re: brak apetytu u psa 13.12.22, 00:09
              Bacf, potocznie zwany w Polsce "gotowanym barfem". Lepiej?
        • berdebul Re: brak apetytu u psa 12.12.22, 22:09
          Potoczna nazwa BACF to gotowany barf/gotowany odpowiednik diety barf.
          • princesswhitewolf Re: brak apetytu u psa 12.12.22, 23:21
            No ale to nie barf. Barf to rrrr raw.

BACF to dumna nazwa na to co po prostu jest gotowaniem psu i co czynie od dziesiecioleci.
            • aamarzena Re: brak apetytu u psa 13.12.22, 00:11
              Nie, nie jest po prostu gotowaniem, bo rzadzi się prawami jak barf. 40 lat temu inaczej sie psom gotowało, 20 lat temu jeszcze inaczej. Inne proporcje, inne składniki.
            • berdebul Re: brak apetytu u psa 13.12.22, 11:07
              Nope. Konkretny typ żywienia, z suplementacją, adaptowalny do wielu schorzeń. W przeciwieństwie do szkodliwej klasyki 1/3 wypełniacza, warzyw, mięsa.
    • alpepe Re: brak apetytu u psa 12.12.22, 21:03
      gotować
    • princesswhitewolf Re: brak apetytu u psa 12.12.22, 21:09
      Ja gotuje raz w miesiacu i zamrazam porzadne mieso. Sucha karma na deser ale Orijen i Ziwipeak a nie byle co.
      • ivaz Re: brak apetytu u psa 12.12.22, 21:17
        Ja kupuje Gosbi, taką dostawał w hodowli.
    • szarmszejk123 Re: brak apetytu u psa 12.12.22, 21:19
      Mój też tak miał i też się martwiłam. Jednego dnia żarł a drugiego foch i zakopywanie miski.
      Zdrowy jak rydz, tylko sobie chciał wychować człowieka:p
      Najlepszą strategia u nas było nie zwracanie uwagi. Nie zachęcałam, nie robiłam nic, sypałam do miski i olewałam sprawę, zerowe zainteresowanie tematem. Bez widowni nie ma show, więc nie ma sensu robić cyrków, zaczął jeść. Ale nie jest w ogóle zmotywowany na żarciei czasem cały dzień nic nie ruszy, dopiero w nocy zjada. Póki jest zdrowy, energiczny i nie traci na wadze to się nie przejmuję.
      Zbadaj psa, jeśli zdrowy, to olej, nie zagłodzi się. Im więcej nad nim skaczesz, tym bardziej będzie wybrzydzał.
    • bergamotka77 Re: brak apetytu u psa 12.12.22, 22:15
      Ale ten pies ma apetyt, tylko na domowe żarcie wink
    • stara-a-naiwna Re: brak apetytu u psa 12.12.22, 22:17
      możesz gotować na 2-3 dni i odgrzewać
      i dawać mniejsze porcje, zeby MUSIAŁ jesc też suche

bo w sytuacji kiedy nie ugotujesz z jakiegokolwiek powodu (a może być ich miliony) mozesz mieć naprawdę problem

i z dostępem do jedzenia z głodu nikt nie umarł wink

tak poza tym mój poprzedni pies jadł BARDZO mało - poniżej zalecanej dziennej ilości spożycia dla swojej wagi - zawsze miał jedzeni w w misce. Takie psy niejadki też się zdarzają.
      • hrabina_niczyja Re: brak apetytu u psa 12.12.22, 23:23
        Mniejsze porcje działają o tyle, że zapychają psa na jakiś czas, a wieczorem zaczyna się kręcić i idzie spać głodny jak nie dostanie domowego żarcia. To się nie sprawdzi.
        • stara-a-naiwna Re: brak apetytu u psa 13.12.22, 21:46
          ale to wybór psa, że jest głodny
          nie bronisz mu jeść
    • b-b1 Re: brak apetytu u psa 13.12.22, 09:46
      Na kilkanaście psow- dwa się takie "trafiły" . Przy pierwszej miałam worki z karmami poukładane alfabetycznie - tyle ich bylo 🤣. Szybko jej się nudziły- zaczęłam gotować- bo szczeniak, bo musi zbilansowane i co? po pół roku też się znudziło wróciliśmy do karmy i tak już zostało do końca- apetyt znormalniał 🤣. Druga testuje mnie już 2-gi rok. Chuda- wg weta -typ sportowy🤣. Je powoli, rozgląda się , działa innym na nerwy, potrafi jeść 15 minut ( u mnie karmienie o stałych porach, potem michy znikają) -wypracowaliśmy kompromis - rano puszka, wieczorem karma.

Spróbuj pół godziny przed karmieniem zalać karmę bardzo ciepła wodą - przykryć. Napęcznieje i będzie ładniej pachniała.
      Jeśli się zdecydujesz- gotować możesz na 2-3 dni. Potem podgrzewasz i już.
    • mari.sol Re: brak apetytu u psa 13.12.22, 10:23
      Jestem dokładnie w Twojej sytuacji, z tą różnicą, że pogodziłam się już z gotowaniem. Były okresy, że nawet jadła karmę z puszek, ale zawsze z czasem zaczynała odmawiać. Sucha tylko jako przekąska czasami.
      Psiego bufetu też próbowałyśmy i niestety odmówiła...
      Gotuję więc i nie narzekam wink
    • mama-ola Re: brak apetytu u psa 14.12.22, 11:37
      Moja psica, kundelek, też nie chciała jeść gotowych karm. Więc gotujemy jej codziennie. Mój syn, gdy jej podaje miskę, zawsze mruczy z dezaprobatą: francuski piesek...
    • rosapulchra-0 Re: brak apetytu u psa 14.12.22, 12:59
      Ja gotuję. Był czas, gdy pod wpływem weta zaczęłam przestawiać psa na suchą karmę. W pewnym momencie nawet zaczęła jeść, ale niewiele. Dlatego wróciłam do gotowania. Mój pies jest takim trochę kapryśnym niejadkiem. Teraz je normalnie, jest zadowolona i pełna energii. gotowanie dla psa jest proste jak futerał na cepa. Tego nauczyła mnie konwalka. Gotujesz razem mięso (mogą też być podroby), odrobinę ryżu i mieszanki warzywnej. Możesz ugotować większą ilość, podzielić na porcje i pomrozić w woreczkach.
      Dodam, że mój pies nie za bardzo lubi gotową karmę i ledwo co skubnie, a jak dostaje gotowane, to zostawia pustą miskę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka