gaskama Re: Kto ogląda afrykański finał? 14.12.22, 19:58 Oczywiście nie finał!!!! Jeszcze nie. Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Kto ogląda afrykański finał? 14.12.22, 21:29 No cóż, taki los imperiów kolonialnych. 60% WSZYSTKICH graczy na tym mundialu ma obywatelstwo francuskie. Przypominam że do 1962 roku Algieria była departamentem francuskim, certe położonym w Afryce ale była to francja, Antyle to francja. Co nie zmienia ze to są francuzi. Kopa, mityczny zawodnik francuski to Kopaczewski, dziecko polskich imigrantów. (casus marie curie) Zostaje Polsce zostać krajem przyjmującym emigrację, może wyjdziemy trochę dalej niż 1/8 eliminacji i jakiś nobel nam wpadnie 🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Kto ogląda afrykański finał? 14.12.22, 21:34 ingryd napisała: > i jakiś nobel nam wpadnie 🤷♀️ uprzejmie przypominam, że <w kolejności historycznej> oprócz Curie-Skłodowskiej, do której francja rości sobie pretensje, polskość Reymonta, Wałęsy i Szymborskiej nie jest kwestionowana. Więc spadaj, ingryd, na grenouilles et escargots. Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Kto ogląda afrykański finał? 14.12.22, 21:40 Hłe, hłe, policz sobie francuskie Noble i porównaj (podpowiem : 66) 🤷♀️ I wśród nich jest troszkę pochodzenia emigranckiego (również polskich żydów) Odpowiedz Link Zgłoś
tenjedennick Re: Kto ogląda afrykański finał? 14.12.22, 21:42 A z czego to wynika? Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Kto ogląda afrykański finał? 14.12.22, 21:47 La France la terre d’accueil ? Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Kto ogląda afrykański finał? 14.12.22, 21:53 Nie szłabym ta droga mimo wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 09:31 No kolezanko, abstrahując oczywiście od francuskiej polityki kolonialnej i postkolonialnej, Francja zawsze była terre d’acceuil dla różnej maści skłodowskich, mickiewiczów, giedryciów, lelewelów czy innych szopenów z całego świata (nie wspominając już o boogie, chagris czy ingryd 🤪) toute proportion gardée, tu jak w US, ogrom społeczeństwa niekoniecznie ma przodków pochodzących od Gallów 🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
sophia.87 Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 13:24 To powinni pozostać przy takich jak ww, jednak ludzie pokroju Chopina czy Mickiewicza nie byli chuligami i nie mieszkali w gettach. Raczej nie przyszło im też na myśl mordowanie dziennikarzy gazety, która zamieszczala treści, które im nie odpowiadały Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 15:36 sophia.87 napisała: > To powinni pozostać przy takich jak ww, jednak ludzie pokroju Chopina czy Micki > ewicza nie byli chuligami i nie mieszkali w gettach. to jest mega sygnaturka Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 15:49 kurde Sophia, przypomnialas mi cos, co mnie ze starym dlugo cieszylo: spedzalismy wakacje na wyspie Ouessant, po oczach bil nie tylko brak kolorowych ludzi, ale i brak ludzi ogolnie , wyspa przepiekna, czarne owce i rozne bio-bajery, pelna samowystarczalnosc energetyczna, spokoj i ocean; jak zwykle mowimy sobie ze starym, ze to wlasnie tutaj bedziemy mieszkac, a juz w razie wojny bedzie to jackpot- patrzymy wiec na pierwsze lepsze ogloszenia sprzedazy/wynajmu domow, a tu niespodzianka: "o skladanie propozycji prosimy wylacznie artystow malarzy" (nawet Szopen by sie nie zalapal) mozesz zaczac wyciagac wnioski no i nie przejmuj sie tak francuskimi wydarzeniami, damy rade Odpowiedz Link Zgłoś
sophia.87 Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 15:57 Przynajmniej są wybredni i nie przyjmują każdego, tylko kogo chcą, a to wielka zaleta. Wniosek jest jeden; nie pchać się tam gdzie nas nie chcą. Może turyści BP Łukaszenka powinni wyciagnac wnioski? Oczywiście, po prostu w następnych wyborach wygra Le Pen 😁 Mnie tylko szkoda człowieka, który bronił się przed linczem i może teraz mieć absolutnie zbędne problemy z prawem. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 16:03 Dlaczego w tych nie wygrała? Odpowiedz Link Zgłoś
sophia.87 Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 16:08 Trudno powiedzieć, ale biorąc pod uwagę, że jej ojciec zwykle zajmował ostatnie miejsce, a ona przeszła do drugiej tury to tendencja nie jest zbyt optymistyczna. Zwłaszcza biorąc pod uwagę jej relacje z Putinem. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 16:13 Czyli nic nie rozumiesz Odpowiedz Link Zgłoś
sophia.87 Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 16:17 Obawiam się, że to Ty nie rozumiesz, że w końcu Europejczycy, nie tylko Francuzi, będą mieli tak dosyć roszczniowych nieproszonych gości, że wybiorą choćby psa Burka byle się tylko ich pozbyć ze swojego kraju. A kryzys na pewno przyspieszy ten proces Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 16:14 A nazywanie cudzych dzieci miotem to czysta kibolska patologia eot Odpowiedz Link Zgłoś
sophia.87 Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 16:20 Jeśli to miot to jest to wyłącznie prawda😀. Nie wiem nic na temat kibolskiej patologii ani żadnej innej, ale najwidoczniej rozmawiam z ekspertka ☺ Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka11 Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 16:40 Niesamowite jest jedno: gdy patrzyło się, jak niedawno swoją radość okazali Chorwaci - głośno, radośnie, bez tej patoli, jak świętowanie wygląda w Paryżu, Brukseli i innych miastach Europy. Zderzenie cywilizacyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
sophia.87 Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 16:43 Po prostu Chorwacja chętnych na takie świętowanie jak w Paryżu dość skutecznie od kilku lat pushbackuje ☺ Jak widać mają rację Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 16:48 Legia Cracovia Wisła ... Odpowiedz Link Zgłoś
sophia.87 Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 17:00 Kibole walczą z innymi kibolami, nie zlinczuja nikogo za polska flagę w aucie. Co więcej gdy gra Polska to nie kibicuja innej druzynie narodowej. Mała rzecz, a cieszy Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka11 Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 17:02 Radość piłkarska wg Marokańczyków: ""Niech żyje Maroko! Przysięgam na Koran! J*biemy was mieszkańcy Nicei! Francjo pie*dolić cię! Jesteśmy tu tylko po ubezpieczenie. Nasz paszport jest czerwony". filmik pokazuje sporo twitter.com/Trojkolorowa_/status/1603336184985427968?s=20&t=2eQxlxKQIjClw0361P3dAg Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 18:28 achzesz, achzesz, banda gnojkow ujebanych i upalonych, tylko jakos nie przetlumaczyl nikt glosu off, ktory im mowi bardzo spokojnie : no swietnie chlopcy, swietnie sie zachowujecie, robicie na SWIETNA reklame, po czym chlopaczki ogon pod siebie, glowe w ramiona i swinskim truchtem sie oddalily jak chcesz to ci wkleje naszych rodakow na paryskim, zasikanych, zarzyganych i powiem : voila les polonais, ten filmik tez powie sporo o POLSCE ps. dzieki gaskama za cudny watek, bo ze wiedzialas ze szambo wybije, to w to nie watpie Odpowiedz Link Zgłoś
sophia.87 Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 18:43 A wkleisz info o naszych rodakach dekapitujacych w imię boga albo próbujących zlinczowac Francuza ponieważ osmielil się mieć we własnym aucie we Francji francuska flagę? A takie gnojki jak z filmiku biegaja potem z maczetami. Alez wybilo w wykonaniu pożytecznych idiotow. Miłej lektury, polecam zwłaszcza fragment do przemyślenia; "Niemal wszystkie śmiertelne ataki na francuskich Żydów popełniane są przez muzułmanów, najczęściej wyznających islamistyczne poglądy. To sprawia, że cała sytuacja zyskuje dodatkowy wymiar polityczny – temat radykalizacji muzułmanów i islamistycznego terroru co najmniej od stycznia 2015 roku jest jednym z najważniejszych problemów we francuskiej debacie politycznej." krytykapolityczna.pl/swiat/ue/sarah-halimi-morderstwo-francja-komentarz-majmurek/ Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 18:52 jeszcze raz i juz ostatni ci napisze, mamy mundial, mecz w ktorym graly dwie druzyny stal sie pozywka do rasiolskich atakow jak zwykle w wykonaniu tych samych forumek BRAWO GASKAMA !!! Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 19:43 Marzenko, rozumiem, że podobają ci się słowa Sofii? Po raz kolejny brawo. P.s. zaraz zacznie się koncert fortepianowy. koło mnie siedzą 2 Marokanczycy. Pewnie mnie nienawidzą. P.s.2 Kiedyś na Wigilii miałam muzułmankę, nie otruła mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 16:53 A najlepiej to świętują w Polsce. Derby Krakowa polecam szczególnie, gdy na dworcu gęsto od uzbrojonej po zęby policji. Przestań pisiurko pyerdolić o zderzeniu cywilizacyjnym, bo całkiem niedawno w ramach świętowania niepodległości twoi bratankowie facetowi mieszkanie podpalili. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka11 Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 17:07 No i tym sposobem niejaką sumire widzę tutaj po raz ostatni- dzicz to wyciszenia. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 17:13 O, jakże mi przykro. Płaczę olejem, jak to młodzież mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 15:35 ingryd napisała: > toute proportion gardée, tu jak w US, ogrom społeczeństwa niekoniecznie ma przo > dków pochodzących od Gallów 🤷♀️ i ja to we Francji uwielbiam ale wiadomo, wiadomo, "debigrantki nigdy nie bedo uwazane za swoje w ich kraikach i tak sobie racjonalizuja, Prawdziwi Francuzi to nie one!" Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Kto ogląda afrykański finał? 14.12.22, 21:49 Z francuskiego klimatu bejbe. Odpowiedz Link Zgłoś
tenjedennick Re: Kto ogląda afrykański finał? 14.12.22, 21:51 Czyli francuski klimat produkuje nadludzi Podchwycili to ich sąsiedzi.... Ciekawe tylko skąd tyłu czarnych w ich drużynie. Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Kto ogląda afrykański finał? 14.12.22, 21:57 tenjedennick napisała: > Czyli francuski klimat produkuje nadludzi > a może po prostu Francja daje im możliwości rozwoju, którego by nie mieli u siebie (skłodowska u siebie nie mogłaby mieć warunków do pracy) Odpowiedz Link Zgłoś
tenjedennick Re: Kto ogląda afrykański finał? 14.12.22, 22:01 Biorąc pod uwagę imperium kolonialne i drenowanie zasobów Afryki i Azji, to warunki do noblistyki były idealne. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Kto ogląda afrykański finał? 14.12.22, 22:03 Moglas sobie przeciez tez zalozyc imperium kolonialne, ktos ci bronil? Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Kto ogląda afrykański finał? 14.12.22, 22:08 Ale co, nie moglas? Dlaczego? Czyzby Historia ci pomieszala szyki? Odpowiedz Link Zgłoś
mava1 Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 13:36 >Biorąc pod uwagę imperium kolonialne i drenowanie zasobów Afryki i Azji, tu tylko przypomnę, że Polska TEŻ miała kolonie. To np. obecna Gambia czy Tobago ale i inne. cześć z nich sprzedała, nie mogła utrzymać chocby z powodu rozbiorów, kiedy przeszły one (kolonie) pod inne władztwo. Niemniej nie można powiedzieć, że to właśnie Polska jest tu najbardziej święta...co najwyżej najbardziej nieudolna. Jeszcze po wyzwoleniu (1918r) mielismy takie plany, np w stosunku do Liberii czy Madagaskaru (w 1937 roku!) Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Kto ogląda afrykański finał? 14.12.22, 22:26 i ani jednego w sztabie szkoleniowym. cóż, kolonializm biologiczny kwitnie... Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka11 Re: Kto ogląda afrykański finał? 14.12.22, 20:00 Straszno-śmieszne jest to, że niezależnie, czy Maroko wygra czy przegra, Paryż zacznie płonąć. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Kto ogląda afrykański finał? 14.12.22, 20:10 E, ja mam imprezę jutro, nie strasz. Odpowiedz Link Zgłoś
malenka9 Re: Kto ogląda afrykański finał? 14.12.22, 20:30 Będą tanie samochody z Francji do kupienia, tylko wypalone w środku Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Kto ogląda afrykański finał? 14.12.22, 20:48 No zajebiście śmieszne. Ziemkiewicz też od paru dni szczytuje z tego powodu. Jesteś w wybornym towarzystwie. Odpowiedz Link Zgłoś
sophia.87 Re: Kto ogląda afrykański finał? 14.12.22, 22:08 Ale prawdziwe, chyba nie możesz zaprzeczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Kto ogląda afrykański finał? 14.12.22, 22:09 Jasne, nie mozna zaprzeczyc ze idioci szczytuja gdy cos u kogos sie niszczy. Odpowiedz Link Zgłoś
sophia.87 Re: Kto ogląda afrykański finał? 14.12.22, 22:14 Nie "się niszczy" tylko niszczą konkretne osoby. Może Ciebie kręci cudza głupota, która doprowadziła do takiego stanu, ale nie każdy tak ma. Mnie to przeraża oraz jest to w Polsce zbędne Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 12:14 Dokładnie, nie potrzeba nam tu obcych kulturowo! W naszej polskiej kulturze demolkę z podpalaniem urządza się 11.11! Odpowiedz Link Zgłoś
sophia.87 Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 13:19 Dokładnie, wiec przyjezdni bandyci są tym bardziej zbędni. No i plusik, że jednak nie będą próbowali nikogo zlinczowac z powodu polskiej flagi Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Kto ogląda afrykański finał? 14.12.22, 20:01 Juz pisalam - Qatar boycot trwa (pour moi ) ale wynik bede sledzic ... oj bede! Moze sie jednak uda ... Inshallah Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Kto ogląda afrykański finał? 14.12.22, 20:06 Inshallah że co?! nie czytałaś Oriany Fallaci Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Kto ogląda afrykański finał? 14.12.22, 20:14 Inshallah Inshallah Inshallah I niech sie OF w grobie przewraca, oblesna islamofobka, fuj! Serwus. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka11 Re: Kto ogląda afrykański finał? 14.12.22, 20:33 bi_scotti napisała: > Inshallah > Inshallah > Inshallah > > I niech sie OF w grobie przewraca, oblesna islamofobka, fuj! Serwus. > Serio? "Upadniemy pod wszelkimi względami, moi drodzy. Ponieważ umrze nasza cywilizacja i obudzimy się z minaretami zamiast wież kościelnych, w burkach zamiast minispódniczek, z wielbłądzim mlekiem zamiast drinka." Demografia w sumie i tak sprawę w wielu krajach załatwi. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Kto ogląda afrykański finał? 14.12.22, 20:43 burkach zamiast minispódniczek, z wielbłądzim mlekiem zamiast drinka tak mi się przypomniało "dawanie w szyję" Odpowiedz Link Zgłoś
sophia.87 Re: Kto ogląda afrykański finał? 14.12.22, 22:07 OF była bardzo mądra kobietą, w przeciwieństwie do Ciebie. I w przeciwieństwie do Ciebie wiedziała o czym pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Kto ogląda afrykański finał? 14.12.22, 20:06 Ja 🙄 Borsuk też, ale tylko ciałem, bo chrapie obok na kanapie 😒 Odpowiedz Link Zgłoś
aguar Re: Kto ogląda afrykański finał? 14.12.22, 20:13 Ja, oczywiście. Od początku do końca kibicuję Francji. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Kto ogląda afrykański finał? 14.12.22, 20:15 aguar napisała: > Ja, oczywiście. Od początku do końca kibicuję Francji. > I pewnie Ci sie spelni ale ja always za underdog a szczegolnie w tym ukladzie ... choc again ... ten usmiech Mbappe, eh Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Kto ogląda afrykański finał? 14.12.22, 21:32 Ha! Ja zawsze always toujours jestem za underdogsami, jesli juz mam za kims byc. Ale dzisiaj nie, zupelnie i zdecydowanie jestem za moim krajem. A juz po chorych i przede wszystkim niebezpiecznych oraz perfidnych komentarzach puszczanych w swiat przez Katari « Maroko doszlo do polfinalu dzieki Allahowi », Francja ten durny mecz zwyczajnie powinna wygrac dla dobra ludzkosci🤷🏻♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Kto ogląda afrykański finał? 14.12.22, 21:34 imho - w ogóle ta impreza powinna byc bojkotowana a odbywa się dzięki FIFA i "petrodolarom" a nie dzięki Allahowi Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Kto ogląda afrykański finał? 14.12.22, 21:36 Tak, paradoks polega na tym, ze sobie gramy w reklamie fundamentalizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Kto ogląda afrykański finał? 14.12.22, 21:42 No i tu się z koleżanką zgodzę całkowicie Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Kto ogląda afrykański finał? 14.12.22, 20:26 Dla mnie to mecz Afryka kontra Afryka. Francuzi ciemniejsi od Marokańczyków. Bratobójcza walka trochę. Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Kto ogląda afrykański finał? 14.12.22, 21:30 Lekcja historii i geografii by się przydała 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Kto ogląda afrykański finał? 14.12.22, 21:35 Gaskama, wszystkie twoje wpisy futbolowe sa tak potwornie rasiolsko januszowo kibolskie, ze az mi wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
kubek0802 Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 10:16 Tak tylko dodam, strzelcy goli w meczu: Theo Hernandez i Randal Kolo Muani. Normalnie jak Nowak i Kowalski w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 11:24 ojej tylko dodam, ze spolczuje twoim dzieciom Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 11:32 I to jest wąziutki, powiedziałabym ślepy horyzoncik kubkowy. Tak jeszcze raz, choć nie wiem po co. Istnieją państwa multinarodowe, gorzej, państwa z kilkoma językami oficjalnymi, nawet państwa posiadające województwa zamorskie, (nie wspominając uwarunkowań historycznych) Nie należy więc sprowadzać swoich możliwości kognitywnych li tylko do Kowalskiego Odpowiedz Link Zgłoś
kubek0802 Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 11:52 Ale po co ten bulwers i wycieczki personalne. Właśnie ze względu na szersze możliwości poznawcze wiemy, że strzelcy goli to Francuzi przecież, a nie np. Meksykanin i Mozambijczyk. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 11:56 ale o co ci chodzi? dlaczego wogole przywiazujesz taka uwage do tego jak brzmia nazwiska tych ludzi i z jakich krajow mogliby pochodzic oni, ich rodzice czy lorewer? jaki to ma sens wg ciebie? Odpowiedz Link Zgłoś
aguar Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 13:55 Ale są też Giroud, Griezmann, Lloris, Rabiot, Pavard, no i typowy francuski kogut - trener Dechamps. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Kto ogląda afrykański finał? 14.12.22, 20:46 Ja team Marokko. Ale wygra Francja. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Kto ogląda afrykański finał? 14.12.22, 20:49 Bez względu na to kto wygra, synowie pustyni spalą jakieś samochody. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Kto ogląda afrykański finał? 14.12.22, 21:07 rasistowski wątek, do zgłoszenia Odpowiedz Link Zgłoś
tenjedennick Re: Kto ogląda afrykański finał? 14.12.22, 21:35 Po polsku "Marokiem". gaga-sie napisała: > Jestem za Maroko. Odpowiedz Link Zgłoś
7katipo Re: Kto ogląda afrykański finał? 14.12.22, 21:13 Bratobójczy pojedynek 😱 Odpowiedz Link Zgłoś
brandypolloalexander Re: Kto ogląda afrykański finał? 14.12.22, 21:17 U nas już zaczęli. Palą się samochody i tłucze się szkło. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Kto ogląda afrykański finał? 14.12.22, 21:19 Samo się nie tłucze... Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Kto ogląda afrykański finał? 14.12.22, 22:11 No i jak u was - wszystkie samochody spalone? Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: Kto ogląda afrykański finał? 14.12.22, 21:25 Kibicuję Marokańczykom. Ale w nawiązaniu do wątku obok- Griezmann to przyjemny widok dla mych oczu, mrau. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Kto ogląda afrykański finał? 14.12.22, 22:30 ten konus? gra fenomenalnie, ma łatwe do zapamiętania imię, ale żeby aż mrau? Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: Kto ogląda afrykański finał? 14.12.22, 22:47 176, no nie jest wysoki.... Ale nadrabia ladną twarzą i sylwetką, do kina zdecydowanie bym sie z nim umówiła. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 15:35 to widać olbrzymy koło niego biegają, bo oceniałam go na 165. czyli odszczekuję konusa, nie ma rady. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: Kto ogląda afrykański finał? 14.12.22, 21:25 podgladam i sercem jestem za Marokiem.... Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Kto ogląda afrykański finał? 14.12.22, 21:34 Paskudny wątek, ku uciesze forumowych piewców czystości rasowej 🤮 Odpowiedz Link Zgłoś
tenjedennick Re: Kto ogląda afrykański finał? 14.12.22, 21:36 Marokańczycy to Arabowie i Barberowie, czyli rasa biała. Odpowiedz Link Zgłoś
spod_wyszkowa Re: Kto ogląda afrykański finał? 14.12.22, 21:42 Podkarpatczycy to mongołowie. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Kto ogląda afrykański finał? 14.12.22, 22:31 zdecydowanie bardziej biali od francuzów. no ale to ponoć drużyna bez marokańczyków, chyba żaden z nich tam się nie urodził. a przecież jematka od dawna pieje, że tam gdzie się rodzisz, tam dom twój. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Kto ogląda afrykański finał? 14.12.22, 21:53 Marokko tyle szans miało. Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
tojaba Re: Kto ogląda afrykański finał? 14.12.22, 22:12 Ale dzięki temu można z dumą mówić, że Polska przegrała na tym Mundialu tylko z mistrzem i wicemistrzem, o! Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Kto ogląda afrykański finał? 14.12.22, 22:07 m.youtube.com/watch?v=SQbiq4nsNoM;;SQbiq4nsNoM;;https://i.ytimg.com/vi/SQbiq4nsNoM/default.jpg;;Django Reinhardt - Marseillaise Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 08:58 A tak świętowano we Francji wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,29265120,francja-smierc-nastolatka-podczas-zamieszek-po-meczu-francja-maroko.html#do_w=57&do_v=739&do_st=RS&do_sid=1046&do_a=1046#s=BoxOpLink Odpowiedz Link Zgłoś
sophia.87 Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 09:22 Faktycznie, przerażające Francuz swietujacy zwycięstwo drużyny narodowej z flagą swojego kraju został zaatakowany. Powinni deportowac agresorow skoro i tak nie utozsamiaja się z Francją. Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 09:38 Dzieciak został śmiertelnie potrącony przez samochód, stała się tragedia, wypadek, musicie to z triss i marzeką przeżyć ze jednak ofiary śmiertelne nie są liczone w setkach 🤢 Odpowiedz Link Zgłoś
sophia.87 Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 09:53 Agresor nie dzieciak. Gdyby nie atakował kierowcy auta, który we Francji osmielil się mieć francuską flagę to nic by mu się nie stało. A zniszczenia mienia w jakich kwotach są liczone? Tego nie uważasz za tragedię? Po co komu ten bałagan? Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 10:13 Ależ bałagan jest niepotrzebny, ludzie wychodzą na ulicę, by się cieszyć, świętować i… dochodzi do excesów (dla niemców, szwedów czy duńczykow to niezrozumiałe, ale to nie oni też zrobili rewolucję czy maj 68) właśnie słucham france info, zatrzymani wczoraj, w posiadaniu rac, pałek bejsbolowych, kastetów, to ultrasi prawicowi, nie marokańczycy Odpowiedz Link Zgłoś
sophia.87 Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 10:21 I we Francji napadac na kierowce by odebrać mu francuska flagę? Takie to świętowanie i radość? No faktycznie niezrozumiałe. Oczywiście, w Holandii i Belgii też awantury robili prawicowcy 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 11:43 ingryd napisała: > Ależ bałagan jest niepotrzebny, ludzie wychodzą na ulicę, by się cieszyć, święt > ować i… dochodzi do excesów (dla niemców, szwedów czy duńczykow to niezrozumiał > e, ale to nie oni też zrobili rewolucję czy maj 68) O, bardzo sobie wypraszam i całym szacunkiem, bo jestem też frankofilna, ingryd, ale rewoluacja 68 to nie jest fenomen tylko francuski i miał miejsce także w Niemczech. O zastrzelonym przez policję studencie Benno Ohnesorg i zamachu na Rudi Dutschke nie słyszałaś? Anti-Springer-Kampagne? A Daniel Cohn-Bendit jest w połowie Niemcem, jego polityczne zaanagażowanie dotyczyło także niemieckich uniwerstytetów. I z ruchu 68 wyszły też takie ekstremistyczne lewicowe ugrupowania jak RAF. Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 11:59 Oojojoj, bardzo przepraszam węzydełko, jakżesz ja mogłam zapomnieć o moim ulubieńcu Danim 🤦♀️ ale żmiłko, te rozruchy socjalne pod koniec lat 60 wybuchły w całej europie (nie tylko) a zaczęło się od uniwersytetów belgijskich i włoskich, ino tylko jak przyszło do francji to yebło z takim impentem ze zginęło conajmniej 7 osób i setki rannych. No taki tu mamy klimat 🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 12:11 moj facet mi wlasnie rano powiedzial, ze "przeciez zawsze tak jest, w 98' bylo to samo, a nie bylo zadnych Marokanczykow" Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 13:35 boogiecat napisała: > moj facet mi wlasnie rano powiedzial, ze "przeciez zawsze tak jest, w 98' bylo > to samo, a nie bylo zadnych Marokanczykow" I wcześniej nie było lepiej. Problem w tym, że dla co niektórych historia Europy zaczęła się dopiero po 2004 roku, czyli wejściu Polski do Unii. Oceniają więc wydarzenia we Francji, czy innych krajach Europy Zachodniej bez historycznego kontekstu i trochę przez naiwne okulary dziecka, które dziwi się, że dorosłość ma także niekorzystne strony. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 15:25 snakelilith napisała: >Oceniają więc > wydarzenia we Francji, czy innych krajach Europy Zachodniej bez historycznego > kontekstu i trochę przez naiwne okulary dziecka, które dziwi się, że dorosłość > ma także niekorzystne strony. Wg mnie jest gorzej, bo ci niektorzy- z tego co czytam na forum- raczej uzywaja niekorzystnych stron doroslosci jako pretekstu do tego, zeby samemu nie dorosnac. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 15:45 boogiecat napisała: > Wg mnie jest gorzej, bo ci niektorzy- z tego co czytam na forum- raczej uzywaja > niekorzystnych stron doroslosci jako pretekstu do tego, zeby samemu nie dorosn > ac. A potem wielkie zdziwko i foch, że tego punktu widzenia, reprezentowanego także na oficjalnym rządowym poziomie, nikt nie traktuje w starej Europie poważnie. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 13:27 ingryd napisała: > > ale żmiłko, te rozruchy socjalne pod koniec lat 60 wybuchły w całej europie (ni > e tylko) a zaczęło się od uniwersytetów belgijskich i włoskich, ino tylko jak p > rzyszło do francji to yebło z takim impentem ze zginęło conajmniej 7 osób i set > ki rannych. No więc jak już licytujemy się na rozpierduchy i ilość krwi na ulicach, to tylko wrzucę tak niewinnie inguś, że ofiar RAF mieliśmy w Niemczech 34, plus 20 samych terrorystów kopnęło w kalendarz. Więc jak komuś się wydaje, że aktualne francuskie popierduchy, to jakiś armagedon i łorety, koniec zachodniej kultury, to po prostu nie uważał na lekcjach historii. Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 13:43 A nie, nie, nie, jeśli chodzi o ruchy ideologiczne (nie zawsze szczęśliwe 🫣) Niemcy są wielkimi prekursorami myśli politycznej. komunizm, nazizm, skrajna lewica, ruchy anarchistyczne to poważna sprawa… francuzi to hedoniści, jak się wqwią to jak gotujące mleko, wykipią i zrobią rozpierduchę 🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 13:55 O, ja bym na twoim miejscu aż tak bardzo nie rzucała kamieniami w kierunku niemieckiej granicy, bo Rewolucja Francuska do pokojowych zdaje się nie należała. I na długo zanim Niemcy odpatrzyli sobie coś tam od Włochów i małemu austriackiemu ilustratorowi pocztówek coś tam się w chorym mózgu wykluło, to Francuzi już żwawo machali ideologicznie gilotyną. Radosną uliczną fiestą bym tego nie nazwała. Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 14:07 Ojjjjj, w rewolucję to się zabawili w radosnych rzeźników, tego nikt nie może francuzom odmówić 😳, tak im poooooooszło z poślizgiem w kałuży krwi, Ale trzeba było wielkiego wqurwu żeby skrócić o głowę i monarchię absolutną i kler wszechwładny (a że były po drodze dantony i robespiery, No wiadomo, rewolucja zjada swoje dzieci) Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 14:13 No, cała historia Europy, to jeden wielki radosny poślizg w kałuży. Te żałosne popyerdywania naszych forumowych rasiolek o arabskiej inwazji są tylko śmiechu warte. Jak przyjdzie co do czego, to już sami się krwawo wykosimy. Ukraina najlepszym aktualnym przykładem. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 14:35 My? Z Polski na Ukrainę pojechały dobrowolnie psy wojny, najemnicy, którzy walczą za hajs. Identycznie jak jeździli do byłej Jugosławii. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 14:48 triss_merigold6 napisała: > My? Tak, my. Nie uzurpuj sobie prawa do definicji tego, co kto uważa za europejskie. Zarówno Ukraina, jak i Rosja do historii Europy należą, czy ci się to podoba czy nie. A twoja i nie tylko twoja rusofobia potwierdzają tylko moje słowa. Europa pełna jest resentymentów i pokładów wzajemnej agresji, dać ludziom broń, okazję i zracjonalizować i tak niezbyt sline moralne zahamowania, to zaczną do siebie strzelać. Nie trzeba do tego żadnych arabskich machet. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 14:54 Rusofobia? Akurat Rosja to bardziej cywilizacja turańska, aczkolwiek niewątpliwie jej historia jest częścią historii Europy. Co do zasady, każdy region jest pełen resentymentow, Europa nie jest szczególnie uprzywilejowana. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 15:49 triss_merigold6 napisała: > Rusofobia? Akurat Rosja to bardziej cywilizacja turańska, aczkolwiek niewątpliw > ie jej historia jest częścią historii Europy. > Co do zasady, każdy region jest pełen resentymentow, Europa nie jest szczególni > e uprzywilejowana. A w Amerycie murzynów biją. Tyle tylko, że ja tu nie piszę o Ameryce, czy innych regionach, a o Europie. Nie podnoszę też moralnego palca, powoli mam to wszystko w doopie i dziękuję wielkiemu Manitu, że wrzucił mnie tu i teraz, a nie w jakiś bardziej krwiożerczy czas historii. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 11:31 jeszcze byla inna jarajaca sie "plonaca Francja" i zapowiadajaca "wynik", naprawde niedobrze mi sie zrobilo czytajac jak wesolutko o tym piendolila no szkoda szkoda, ze inny dzieciak nie zginal rasiole sa jednak niesamowici, czytalam ze to bardzo empatyczni ludzie, z tego ogromnego przerazenia i zamilowania do porzadku tylko czekaja na krwawy burdel Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 09:17 A tak świętowano we francji www.francetvinfo.fr/coupe-du-monde/les-bleus-qualifies-pour-la-finale-de-la-coupe-du-monde-les-supporters-en-liesse-celebrent-dans-les-rues-la-victoire-face-au-maroc_5545449.html Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 12:28 przepraszam zadam bardzo głupie pytanie - o co chodzi z tymi zamieszkami? francuscy Marokańczycy się wkurwili? ale jak urodzili się we Francji (bo pewnie 90% tych młodych tak), to nie powinni kibicować Francji? ;p czy te zamieszki to symbol ich rozdarcia? ja tam kibicowałam Francji. mam do tego kraju ogromną słabość. kiedyś byłam ogromną frankofilką i zawsze jak do tej Francji przyjeżdżam to mam wrażenie, że w kwestii piękna, natury i kultury maja tam wszystko. mają nawet dwa morza - zimne i ciepłe. kraj obdarzony przez bogów. Odpowiedz Link Zgłoś
sophia.87 Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 13:26 Serio pytasz? Przecież oni nienawidzą Francji i ogólnie Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 13:34 sophia.87 napisała: > Serio pytasz? Przecież oni nienawidzą Francji i ogólnie Europy. Co ty pyerdolisz zośka ??? Jest to znamienne że ci którzy plują jadem i pocą się nienawiścią, przypisują swoje cechy tym innym. jest to dyskurs toczka w toczkę jak ten propagowany przez nazistow w stosunku do żydow, nic się zośka nie nauczyłaś z historii, zupełnie nic Odpowiedz Link Zgłoś
sophia.87 Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 13:41 Nie bądź wulgarna, mądra nie jesteś, ale chociaż nie bądź wulgarna. Tak, nienawidzą i czują się Marokanczykami, Algierczykani , etc. Po co się oklamywac? Nienawidzą Francuzów i Żydów, zamachy na Żydów we Francji są dziełem muzułmanów, chyba nie zaprzeczysz? Nauczyłam się z historii, że wrogie najazdy obcych kulturowo i cywilizacyjnie kończy się źle dla tubylców. Nauczyłam się z historii, że istnieją pozyteczni idioci, którzy niczego nigdy się nie naucza i nie uda im się połączyc kropek. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 14:06 Ale się fajczy, sophio, Marzenko, triss - nie przyjezdzajcie, nigdy! Odpowiedz Link Zgłoś
sophia.87 Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 14:08 Oczywiście, lepiej żeby przyjeżdżali panowie z maczetami, jak choćby ten, który zdekapitowal nauczyciela. Prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 14:15 Tego "pożyteczni idioci" zapożyczonego z Kremla to raczej cię na historii nie nauczyli. A z maczetami do Paryża jechać nie trzeba, wystarczy do królewskiego miasta stołecznego... Odpowiedz Link Zgłoś
sophia.87 Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 14:31 O Leninie mnie na historii uczyli , Ciebie nie? Ale mimo wszystko nie kojarzę ostatnio w Warszawie dekapitacji z powodów religijnych. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 14:34 Królewskie miasto stołeczne to nie Warszawa. Odpowiedz Link Zgłoś
sophia.87 Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 15:27 Dla mnie Warszawa☺. A w jakim innym polskim mieście obcinaja głowy z powodów religijnych ? Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 15:30 sophia.87 napisała: > Dla mnie Warszawa☺. A dla dokształconych nie. Odpowiedz Link Zgłoś
sophia.87 Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 15:50 Ależ właśnie dla doksztalconych tak. Ale skoro Ciebie nawet o Leninie na historii nie uczyli to nie spodziewalam się po Tobie za dużo ☺ Tak jak po reszcie pożytecznych ☺ To jak tam z tymi religijnymi dekapitacjami w dowolnym polskim mieście bo nic nie słyszałam? Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 15:59 Lepiej być idiotka pożyteczna niż zupełnie niepozyteczna. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 16:47 No dokształceni to raczej wiedzą, które miasto w Polsce tak się tytułuje. Głupki nie. Odpowiedz Link Zgłoś
sophia.87 Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 16:56 Glupki to mogą "się tak tytulowac" Nie krępuj się ☺ I wciąż czekam na ten polski przykład dekapitacji z powodów religijnych z ostatnich lat. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 17:45 No. A ja już dwa lata czekam na twój link do paryskich skrzyżowań blokowanych przez modlących się muzułmanów i doczekać się nie mogę. Odrób lekcje z historii Polski, to pogadamy. Odpowiedz Link Zgłoś
sophia.87 Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 17:55 Ojej, czyli nikt nie dekapituje w Polsce w imię boga czy bogini☺ Tak, nauka historii to coś akurat dla Ciebie. W sumie nie można się zbyt wiele spodziewać po pożytecznych idiotach, ale jednak to zawsze bawi ☺ Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 19:17 Idź lepiej sprawdź jakieś serum na buzię, zosiu. Na tym podobno się znasz, jak twój dziadzio na odmawianiu pomocy - tfu - Niemcom. Odpowiedz Link Zgłoś
sophia.87 Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 19:27 Znam się i mam świetne, ale Tobie i tak nic nie pomoże ☺ Dziadek uratował tysiące ludzi, w czasie wojny gdy lekarze z narazeniem zycia ratowowali tych, którzy walczyli z wrogiem, podczas PW gdy pracowali kilka dni i nocy pod rząd bez snu i potem przez dziesięciolecia. Wyszoruj lapska domestosem zanim zaczniesz o nim pisać bo nie zblizysz się do jego poziomu choćbys nie wiem jak podskakiwala. Najwidoczniej ciebie obchodzą wyłącznie "ofiary" wśród agresorow i morderców. Cóż, to się pewnie wynosi z domu, przecież nie każdemu przeszkadzała okupacja i masowe morderstwa. Mój nick to sophia, dlaczego każda pożyteczna przerasta przepisanie szescioliterowego nicka?☺ Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 15:34 W Warszawie tego nie robią, natomiast to Kraków słynie z kibiców z maczetami. Odpowiedz Link Zgłoś
sophia.87 Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 15:52 Kibice mają taką zaletę, że tluka się pomiędzy sobą. Ci od allah akbar ucinaja głowy według własnego widzimisię Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 13:26 Jakie zamieszki ? nie było żadnych zamieszek, a już na pewno nie ze strony marokańczykow, już pisałam wyżej, francuzi tak mają, jest radość, wychodzimy na ulicę by świętować i… dochodzi do ekscesów, W 1998, 2018 też tak było, w sylwestra co roku to samo 🤷♀️ I nie ma co przyprawiać francuskiej dudzie rasistowskich uszu, szczególnie że wczoraj bawiliśmy się razem na polach elizejskich, marokańczycy są bardzo szczęśliwi że doszli tak daleko, Tak dla anegdoty, mój sklepikarz, piekarz i rzeźnik spodbloku, wywiesili wczoraj 2 flagi, i w barze żłopali vino veritas wszyscy razem do późna w nocy Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 13:37 no jakieś tam zamieszki JEDNAK były. chyba ze zdjęcia kłamią. jest nawet jedna ofiara śmiertelna. >Tak dla anegdoty, mój sklepikarz, piekarz i rzeźnik spodbloku, wywiesili wczoraj 2 flagi, i w barze żłopali vino veritas wszyscy razem do późna w nocy to bardzo krzepiące tak byłoby najlepiej - cieszyć się bez względu która drużyna wygra, bo w końcu obie są twoje. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 13:48 claudel6 napisała: > no jakieś tam zamieszki JEDNAK były. chyba ze zdjęcia kłamią. jest nawet jedna > ofiara śmiertelna. No były. Bo ktoś stracił panowanie nad kierownicę i wjechał w grupę ludzi. Zamieszki, czy inne huligańskie wybryki są jednak czymś w rodzaju normalnego kolorytu w Europie. Odbywają się regularnie (np. z okazji 1 maja), cyklicznie i spontanicznie przy okazji różnych wydarzeń, także sportowych. I nie są powodowe tylko i wyłącznie przez Arabów. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Kto ogląda afrykański finał? 15.12.22, 13:34 Nikt się nie wkurwił. To jest celowe nakręcanie emocji, to samo działo się w przypadku gilets jaunes - też dużo mówiono o tym, że to zamieszki na tle rasowym/religijnym, a potem się okazało, że pospolite kibole po prostu korzystały z okazji, żeby zrobić demolkę. Odpowiedz Link Zgłoś