Dodaj do ulubionych

gra w gumę

16.12.22, 12:56
Ktoś pamięta dokładni ejak to szło?
Pamiętam, że były "rzymskie" i "arabskie", od 1 do 10, kostki, kolana i uda. Pamiętam kilka układów, ale nie wszystkie, a internet pomaga średnio, pewnie było milion wersji wink

Jak się grało u Was?

(córka znajdzie pod choinką gumę i będę pewnie musiała jej pokazać jak grać wink )
Obserwuj wątek
    • tt-tka Re: gra w gumę 16.12.22, 12:59
      U nas sie skakalo na obie nogi, na prawa, na lewa, lajkonik i krzyzyk (stopy skrzyzowane) - ale zeby sobie przypomniec uklad, musialabym rozciagnac gume i poskakac. Moze sprobuje, jak sie ciemno zrobi smile
      • gama2003 Re: gra w gumę 16.12.22, 13:03
        Też spróbuję.
        Liczę na pamięć mięśniową 😀.
        Uwielbiałam, byłam świetna i każdy chciał być ze mną w parze 😀.
        Potem już nie 😉
      • milva24 Re: gra w gumę 16.12.22, 13:04
        O, też poproszę. Bo dzieciom kiedyś gumę kupiłam ale nie umiałam wytłumaczyć jak to szło i temat zdechł.
    • mae224 Re: gra w gumę 16.12.22, 13:06
      kostki, kolana, uda, pas i pachy.
      pamiętam układ, ale jak to teraz opisać 😲
      • qwirkle Re: gra w gumę 16.12.22, 13:10
        mae224 napisała:

> kostki, kolana, uda, pas i pachy.
        > pamiętam układ, ale jak to teraz opisać 😲

I szyja! Szyję się jeszcze skakało! smile
        • mamkotanagoracymdachu Re: gra w gumę 16.12.22, 13:14
          Tak!!
      • sylwus34 Re: gra w gumę 16.12.22, 13:15
        Kostki, kolana, uda, pas, pachy i SZYJA.
        • mamkotanagoracymdachu Re: gra w gumę 16.12.22, 13:18
          No, ja byłam kiepska, siódemki na kolankach mnie pokonywały zazwyczaj.
        • koko8 Re: gra w gumę 16.12.22, 16:48
          Plus jeszcze zwężanka i rozszerzanka w tej koniguracji.
          • leosia-wspaniala Re: gra w gumę 16.12.22, 17:08
            Taaak!
    • paskudek1 Re: gra w gumę 16.12.22, 13:08
      Ja pamiętam dziesiątki. Nie wiem czy dobrze zapiszę ale jedna stopa na gumie, druga pod gumą i przeskok na drugą gumę z zamianą nóg. Tzn na jednej np lewa pod gumą na drugiej prawa pod gumą. Zaczyna każdy jak, woli ale musi być zmiana. I tak skaczemy 10 razy 🤣.
      • sumire Re: gra w gumę 16.12.22, 13:15
        O tak, też to pamiętam!
        Chyba bym się zabiła teraz (a przynajmniej wybiła sobie zęby), gdybym próbowała to powtórzyć.
        • mamkotanagoracymdachu Re: gra w gumę 16.12.22, 13:18
          Eeee, na kostkach byś dała radę wink
          • sumire Re: gra w gumę 16.12.22, 13:32
            Na kostkach tak, no i to tyle big_grin
            • paskudek1 Re: gra w gumę 16.12.22, 15:36
              sumire napisała:

> Na kostkach tak, no i to tyle big_grin

I pomyśleć że na pasie się robiło 🤣
              • sumire Re: gra w gumę 16.12.22, 15:59
                A nawet wyżej! Teraz to by człowiek na SOR odjechał.
                Ale kurcze, to było fajne. Gdyby ktoś wymyślił zajęcia fitness polegające na skakaniu w gumę, to bym chodziła.
    • aadrianka Re: gra w gumę 16.12.22, 13:11
      Pamiętam grę "w normalnego" - przeskakiwanie obiema nogami znad jednej gumy nad drugą, po kolei na wysokości kostek, kolan, ud, pasa, pach i głowy. I było jeszcze "raz dwa trzy", czyli przekładanie po jednej nodze po trzech podskokach, często z dodatkowym obrotem, albo skakane jednocześnie przez dwie lub trzy osoby.
      • aadrianka Re: gra w gumę 16.12.22, 13:14
        Aż wstałam poskakać. To raz dwa trzy skakało się po trzy z lewej na prawą, z powrotem na lewo po dwa podskoki, i wreszcie znowu z lewej na prawo po raz. I też kostki -kolana- aż do szyi.
      • blaszany_dzwoneczek Re: gra w gumę 16.12.22, 15:45
        To pierwsze to był "ekspres" smile
    • danaide2.0 Re: gra w gumę 16.12.22, 13:12
      Są filmiki na YT. Obejrzysz, przypomnisz sobie, wybierzesz co fajniejsze elementy. Tak ułożyłam układ dziecku.
    • danaide2.0 Re: gra w gumę 16.12.22, 13:14
      A ja nieśmiało przypominam "kręconkę"- kawał liny, zabawa dla całej klasy.
    • mamkotanagoracymdachu Re: gra w gumę 16.12.22, 13:17
      Mam! Tak się grało u mnie i tak pokażę córce:
      www.youtube.com/watch?v=3sv3JsO3N8A&ab_channelshock%C5%9BrodekDzia%C5%82a%C5%84Ekologicznych%E2%80%9E%C5%B9r%C3%B3d%C5%82a%E2%80%9D

Już się nie mogę doczekać! big_grin
      • mamkotanagoracymdachu Re: gra w gumę 16.12.22, 13:17
        I męczko!
    • szara_w Re: gra w gumę 16.12.22, 13:19
      Trójki i trójki nadeptywane
      Dziesiątki rzymskie
      I jeszcze gra, której nazwy nie pamiętam, ale mogę pokazać smile
      I wariant bez skakania: "łan tu fri" - dwie osoby robiły między sobą taką jakby pajęczynę z gumy, a trzecia musiała przez nią przejść nie dotykając gumy ciałem.
      Cudne czasy smile
      • mamkotanagoracymdachu Re: gra w gumę 16.12.22, 13:20
        Tak, przechodzenie przez pajęczynę!!! To też robiliśmy.
      • asiaiwona_1 Re: gra w gumę 16.12.22, 13:27
        łan tu fri też pamiętam i jeszcze - o ile teraz nie przekręcam nazwy to szeryf szybki i szeryf wolny,a le nie bardzo pamiętam jak to się skakało.

No i zabawa w sznura to wiadomix smile
    • mrs.solis Re: gra w gumę 16.12.22, 13:25
      Skakalo sie tez Napoleona czy jakos tak. Guma byla rozciagnieta tylko na kostkach i bylo bardzo wasko. Trojkat tez byl grany, ale kompletnie nie pamietam ukladu skakania.
    • extereso Re: gra w gumę 16.12.22, 13:30
      Więcej niż dziewczyny doradziły nie podpowiem, ale też grałam całymi godzinami i dzięki za przypomnienie
    • szybki-lisek Re: gra w gumę 16.12.22, 13:36
      Radziłam też sobie sama w somu rozciągając gumę pomiędzy dwoma ciężkimi krzeslami
      • alexa0011 Re: gra w gumę 16.12.22, 14:12
        Całymi godzinami , pod nieobecnosc rodziców po szkole, nie wiem jak sąsiedzi to wytrzymywali. W razie braku dwóch krzeseł wchodziła do gry noga stołu nawet chuda, było trudniej, ale i satysfakcja większa. Boszsz, kochałam to 😀
        • gama2003 Re: gra w gumę 16.12.22, 17:37
          Tak samo robiłam !
          Jakie to było ekscytujące ☺.
          Jakieś techniki z oplątywaniem stopy gumą, potem jakos się to przydeptywalo drugą stopą i przeskakiwało. I trzeba było się nie zaplątać bo - KUCHA ! 😀😀😀
    • blaszany_dzwoneczek Re: gra w gumę 16.12.22, 15:50
      Tylko uważaj przy tym pokazywaniu. Ja swojego czasu, w wieku już dorosłym, gdy dziecko znajomych na działce zainicjowało grę w gumę, dorobiłam się podczas gry kontuzji, która skończyła się operacją kolana. Za dobrze mi szło, mimo lat przerwy, to stało się na paszkach.
      • stephanie.plum Re: gra w gumę 16.12.22, 16:54
        :~)

ja rozwaliłam sobie kolano, gdy popisywałam się przed koleżankami syna, jak to umiem skakać na skakance.

było już na jednej nodze do tyłu... i chrupło... tydzień na tyłku siedziałam, zanim opuchlizna zeszła.
    • kafana Re: gra w gumę 16.12.22, 15:57
      Różne rodzaje 1,2,3 zwykle, przeskakiwane, zaplatywane, nadeptywane, mieszanesmile

• stephanie.plum Re: gra w gumę 16.12.22, 16:52
      jejku, guma!
      kochałam!

poczytam chętnie, bo niewiele pamiętam, niestety.
    • ga-ti Re: gra w gumę 16.12.22, 17:16
      Też grałyśmy! Guma się rwała, to się wiązało supły, czasem było więcej supłów niż gumy wink a czasem się związywało kilka gum i grało w trójkąt: trzy osoby stały, a trzy skakały, guma między nogami i naskoczyć na gumę, przeskoczyć po kolei na każdy bok trójkąta smile
      W 'trójki': podskakiwało się na 2 nogach po 3 podskoki przed gumą, guma między nogami, w środku, druga guma między nogami i za gumą, później po 2 podskoki i po 1, później kolana, uda...
      W 'siódemki': 1. przeskoczyć na drugą stronę, 2. skoczyć by pierwsza guma była między nogami i przeskoczyć na drugą gumę, 3. przełożyć nogę pod pierwszą gumą i za drugą tupnąć 3 razy, 4. guma pierwsza między nogami i naskoczyć na gumę, przeskoczyć na drugą i naskoczyć, 5. wskakiwało do środka, wyskakiwało z nogami na zewnątrz po obu stronach i wskakiwało znów do środka, wyskakiwało, 6. jedna stopa pod gumą, druga na gumie i przeskoczyć by na drugiej gumie tak samo się zatrzymać (stopa jedna pod, druga na), 7. zakręcało się jedną gumę na nogę i przeskakiwało z półobrotem tak, by się z tej gumy wyplątać big_grin

A jeszcze było coś, że się wskakiwało do środka, podskakiwało i lądowało z nogami po obu stronach gumy, później ze stopami na gumach, zakręcało się gumy na nogi (każda noga z osobna) i podskakiwało wyplątując jednocześnie obie nogi big_grin
      • ga-ti Re: gra w gumę 16.12.22, 17:17
        Jak tylko pomyślę o tym skakaniu to kolana mnie bolą, że też się człowiek tak szybko zestarzał tongue_out

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka