Dodaj do ulubionych

To bedą smutne, samotne święta..

20.12.22, 16:06
Pierwszy raz w życiu spędzę te święta sama. Nie pisałam tu dawno, ale wydarzyło się jeszcze więcej. Z nerwów i tego wszystkiego rozchorowałam się, jakieś żołądkowo-jelitowe problemy. Już zdrowieję, ale jeszcze osłabiona. Tymczasem w trakcie choroby zadzwonił ojciec, że kolega mu doniósł, że na moim fb jest " kompromitujące" mnie zdjęcie. Na moim fb nie ma żadnych kompromitujących mnie zdjęć, bo po pierwsze nie istnieją takowe, po drugie jeśli nawet w życiu bym takich nie wrzuciła. Albo ojciec ze starości zmyślił, albo ten mój wujek. Zezwał mnie od " kretynek" i " debilek". Minęło kilka dni, nie odezwało się żadne. Dziś zadzwoniła matka, żebym przyszła na wigilię. Powiedziałam, że nie chcę, bo nie pójdę do domu, w którym mi się ubliża, w ktorym mnie się nienawidzi. Awantura, że oni tyle dla mnie robią. Żyć mi się odechciewa, spędzę te święta sama. Czasem żałuję, że mnie jednak " nie wyskrobali" jak do mnie ojciec wrzeszczał. Musiałam to napisać.
Obserwuj wątek
    • chococaffe Re: To bedą smutne, samotne święta.. 20.12.22, 16:10
      Skoro uda ci się je spędzić bez złych ludzi to powinny być święta radosnesmile
    • spod_wyszkowa Re: To bedą smutne, samotne święta.. 20.12.22, 16:11
      Pierwszy raz w życiu będziesz miała fajne święta.
    • arthwen Re: To bedą smutne, samotne święta.. 20.12.22, 16:12
      Ale dlaczego muszą być smutne? Będziesz mogła robić na co masz ochotę, zjeść to na co masz ochotę, pół dnia przechodzić w piżamie, jeśli masz ochotę (albo w szpilkach, dla odmiany), posłuchać takiej muzyki na jaką masz ochotę i nikt się nie będzie czepiał. Żyć nie umierać wink
      • mgla_jedwabna Re: To bedą smutne, samotne święta.. 20.12.22, 16:36
        Autorka wątku zapewne chciałaby spędzić święta z MIŁYMI ludźmi, a nie będzie jej to dane. Trochę to smutne.
        • po_godzinach_11 Re: To bedą smutne, samotne święta.. 20.12.22, 16:39
          mgla_jedwabna napisała:

> Autorka wątku zapewne chciałaby spędzić święta z MIŁYMI ludźmi, a nie będzie je
          > j to dane. Trochę to smutne.

Bardzo smutne. Ale jeszcze bardziej smutne, że dorosłe kobiety są tak bardzo uzależnione od swoich rodziców.
        • betyskai Re: To bedą smutne, samotne święta.. 20.12.22, 16:44
          Ale w rodzinie nie ma miłych ludzi, więc powinna się cieszyć, że z nimi w swięta nie będzie. Ma do wybory być dla siebie miłą i spędzić święta z sobą-miłą, albo odpiąć się od uzaleznienia od rodziny i rozejrzeć się wokoło by innych miłych ludzi dostrzec i ich wpuścić do swojego życia.
          Spędzanie życia na czekaniu by wredna rodzina się zmieniła- gdy rodzina jest mocno patologiczna, to marnowanie swojego życia i zamykanie się na piękno świata i innych relacji.
      • 7katipo Re: To bedą smutne, samotne święta.. 20.12.22, 21:46
        Zamówiłabym pizzę (w Wigilię i Święta działają pizzerie? 🤔) I nie wychodziłabym z piżamy.
        Ale to ja.
        Rozumiem, że nie każdy tak by lubił.
        Przykro mi. Spróbuj znaleźć w tym coś miłego...
    • igge Re: To bedą smutne, samotne święta.. 20.12.22, 16:14
      Przytulam. I jeszcze raz mocniej przytulam.
      Mimo wszystko życzę śniegowych i słonecznych świąt.
      • bominka Re: To bedą smutne, samotne święta.. 20.12.22, 16:18
        Gdzie mieszkasz?. Zapraszam do siebie do Legionowa!
        • charlottetown Re: To bedą smutne, samotne święta.. 20.12.22, 16:28
          bominka napisała:

> Gdzie mieszkasz?. Zapraszam do siebie do Legionowa!

Bardzo dziękuję, ale ode mnie to spory kawałek. Dziękuję za sercesmile
        • black.imak Re: To bedą smutne, samotne święta.. 20.12.22, 17:01
          bominka napisała:

> Gdzie mieszkasz?. Zapraszam do siebie do Legionowa!
          Jakie to miłe że są tacy ludzie smile
    • woman_in_love Re: To bedą smutne, samotne święta.. 20.12.22, 16:24
      żałuję, że mnie jednak " nie wyskrobali" jak do mnie ojciec wrzeszczał

jakby co, to nie otwieraj prezentów stojących pod drzwiami
    • simply_z Re: To bedą smutne, samotne święta.. 20.12.22, 16:29
      coraz glupsze te trololo
      • charlottetown Re: To bedą smutne, samotne święta.. 20.12.22, 16:41
        simply_z napisała:

> coraz glupsze te trololo

Również dziękuję, że zabrałaś głos. W bardzo przykry sposób, ale zawsze coś. Mimo wszystko Tobie życzę rodzinnych, dobrych świąt.
      • danaide2.0 Re: To bedą smutne, samotne święta.. 20.12.22, 18:19
        Nie miałaś takiej sytuacji, prawda?

Charlottetown, życzę Ci spokojnych świąt, pierwszych z serii wielu spokojnych świąt!
        • simply_z Re: To bedą smutne, samotne święta.. 20.12.22, 18:56
          Nie, bo na fejsie mam wszystko poukrywane i bez zdj. Poza tym moi rodzicie nie mają idiotów za znajomych.
          • sasha_m Re: To bedą smutne, samotne święta.. 20.12.22, 21:09
            Jej rodzice sami są idiotami, to jakich mają mieć znajomych?
            • charlottetown Re: To bedą smutne, samotne święta.. 20.12.22, 21:34
              sasha_m napisała:

> Jej rodzice sami są idiotami, to jakich mają mieć znajomych?

Oni w ogóle nie mają żadnych znajomych. Ten wujek to jedyny ktoś, kto czasem zadzwoni. Głównie po to, aby naznosić plot i ponadawać na swoją żonę.
              • sasha_m Re: To bedą smutne, samotne święta.. 20.12.22, 23:48
                Nie dziwi mnie to. Od toksycznych osób ludzie trzymają się z daleka. Ty też powinnaś, dla swojego zdrowia psychicznego i poprawy samooceny. Niech sami się gotują w tym kociołku.
    • panna.nasturcja Re: To bedą smutne, samotne święta.. 20.12.22, 16:31
      Nie sama! Spędzisz je bez niszczących Cię toksyków. Tego się trzymaj.
      Zajrzyj na ematkę, na pewno będzie tu ktoś, kto będzie w domu sam.
      Zrób sobie coś fajnego do jedzenia (jak lubisz) albo kup wielką czekoladę, co tam wolisz, naszykuj dobrą ciągającą książkę i hajda.
      Wiem, co piszę, spędziłam tak święta dwa tygodnie po decyzji o rozwodzie.
      Da się, nie umiera się, może być całkiem fajnie.
      Tylko odpuść oczekiwania, że ma być rodzinnie. Nie będzie.
      Ale Ty sama jesteś dla siebie fajnym towarzystwem!
      Trzymaj się.
    • koralinaxxxx Re: To bedą smutne, samotne święta.. 20.12.22, 16:38
      Smutne święta? daj spokój kobieto, weź się w garść i na terapię pójdź. Wiesz ile bym dała za samotne święta? Zamiast tego spędzę je bez partnera, bo jest z innego miasta i jedzie wspierać Ojca, który po świętach ma operację. Ja zostaję nie-sama: z Tatusiem, który ma dość życia i Mamusią, która ma Alzheimera. Także będzie gotowanie, sprzątanie, zmienianie pieluch i wysłuchiwanie jak to Ojca życie się skończyło. Wiele bym dała za samotne święta. Kupiłabym sobie jedzenie jakie lubię, pewnie upiekłabym pizzę, do tego dobre winko, komedie romantyczne na dobry nastrój czy inne wciągające seriale na Netflixie i żyć nie umierać. W Polsce mamy straszną presję na idealne krismasy, a prawda jest taka, że mało kto je ma, nawet jak są spędzone rodzinnnie, także wyluzuj.
      • panna.nasturcja Re: To bedą smutne, samotne święta.. 20.12.22, 18:29
        Może zastosuj się do własnej rady?
        Spędzasz tak święta na własne życzenie.
    • betyskai Re: To bedą smutne, samotne święta.. 20.12.22, 16:38
      Twój ojciec ma coś z głową, i to mocno i patologicznie. Ktoś kto wymysla od kretynek i debilek nie jest wart funta kłaków ani minuty Twojego myślenia o nim, nawet jak jest stary. Powiedziałaś matce że nie przyjdziesz więc wiedzą o tym i finito. Teraz zaparz sobie ziółka, zamów jedzenie na dowóz żeby sobie na święta zaopatrzyć lodówkę, sprawdź program tv by sobie zaplanować co będziesz oglądać radośnie się bycząc w Boże narodzenie do 12-tej w łóżku, a w wigilię wieczorem podaj sobie barszczyk z uszkami do laptopa i przyjdź złożyć życzenia na forum. Sprawdź jakie w okolicy masz atrakcje- koncerty na świeżym powietrzu, lodowisko, kolędowanie - może wreszcie będziesz mieć czas spokojnie iść skorzystać. Rozejrzyj się, czy któryś z sąsiadów nie spędza sam świąt, może za ścianą masz kogoś kto by wolał sam nie siedzieć. Choć spędzenie samemu jest całkiem fajne, nie trzeba się silić na to by było radośnie, można wprost przeciwnie sobie dać na luz i opłakać wredną rodzinę - łzy oczyszczają. Telefonów od wredot nie odbieraj, żadnych agresywnych tatusiów ani głupich wujków, ani nielubiących matek w te święta do domu i do emocji nie wpuszczaj. Zrób sobie reset. Wyślij życzenia znajomym, puść sobie płyty, wreszcie zajmij się sobą, nie innymi.
    • ichi51e Re: To bedą smutne, samotne święta.. 20.12.22, 16:38
      posprzątaj ugotuj co lubisz wyłącz telefon kup sobie maskę na twarz i nogi. w najgorszym razie spędzisz wieczorem czytając książkę i słuchając miłej muzyki.
      nie widzę przewagi spędzania świat z rodzina w twojej sytuacji.
      Jest wiesz ze nie dasz aby i będziesz chlapać w poduszkę za rodzinnym ciepłem - może warto się zgłosić do jakiejś organizacji dobroczynnej ze chcesz pomoc w święta?
      krakow.wyborcza.pl/krakow/7,44425,25526837,podaruj-bezdomnym-wigilie.html?disableRedirects=true
    • po_godzinach_11 Re: To bedą smutne, samotne święta.. 20.12.22, 16:40
      Zapraszam do nas smile
    • tt-tka Re: To bedą smutne, samotne święta.. 20.12.22, 17:08
      To beda SPOKOJNE swieta.
      przygotuj sobie to, co lubisz do jedzenie i picia, cos do posluchania/poczytania/obejrzenia. I wylacz telefon.
    • aqua48 Re: To bedą smutne, samotne święta.. 20.12.22, 18:36
      Smutne i bardzo samotne Święta miałabyś spędzając je z ludźmi którzy Ci wymyślają od kretynek i debilek, robią awantury oraz wierzą w każde pomówienie na Twój temat, zamiast Cię bronić.
      Czas dorosnąć i zacząć świętować w miłej atmosferze bez zatruwających Twoje myśli toksyków obok..
    • iwles Re: To bedą smutne, samotne święta.. 20.12.22, 18:38
      "Z nerwów i tego wszystkiego rozchorowałam się, jakieś żołądkowo-jelitowe problemy...
      w trakcie choroby zadzwonił ojciec, że kolega mu doniósł...
      Minęło kilka dni, nie odezwało się żadne...
      Dziś zadzwoniła matka..."

I to wszystko w ciągu 5 dni?
    • la_felicja Re: To bedą smutne, samotne święta.. 20.12.22, 18:42
      Podpisuję się pod poprzedniczkami - wyłącz telefon, a zaraz po świętach pomyśl o zmianie numeru, żeby uciąć kontakt z toksycznymi ludźmi.
      I zajrzyj na forum, ja mam zamiar też zaglądać, a na pewno jeszcze kilka babek się znajdzie.
      I bądź silna, nie daj się matce namówić na przyjście na Wigilię. Jak się okaże, że nie chcesz, to może zmienić ton i spróbować to na Tobie wymusić jęczeniem i płaczem (nie znam Twojej matki, ale coś podejrzewam, że to może być taki typ).

I nie myśl o opłatkach i karpiach i Cichej Nocy, czy co ci się tam jeszcze kojarzy. To otoczka, ułuda.
      Spróbuj zapomnieć, że to Święta, potraktuj to jako luzacki czas, kiedy nic nie musisz. Moze jakieś domowe spa sobie zorganizuj?
      I zobaczysz, że będzie OK.
    • mikams75 Re: To bedą smutne, samotne święta.. 20.12.22, 18:52
      Z tego co piszesz, to beda wreszcze spokojnie swieta. Moze nie radosne, nie przesadzajmy, ale na pewno bez nerwow, bez wyswisk. Ciesz sie z tego, ze nie bedziesz bzdur wysluchiwac i nikt Cie nie bedzie dolowac. Mozesz robic co chcesz. Przygotuj sobie liste fajnych komedii do obejrzenia, zrob cos dobrego do jedzenia, zapal sobie pachnacy kominek z ulubiomy olejkiem i delektuj sie tym co masz a czego nie mialas do tej pory czyli brakiem okoloswiatecznych nerwow z rodzicami.
      • mikams75 Re: To bedą smutne, samotne święta.. 20.12.22, 19:49
        i jeszcze dopisze - kup sobie prezent, taki, z ktorego sie naprawde ucieszysz i nie bedziesz musiala przed nikim udawac, ze to trafiony prezent.
    • cegehana Re: To bedą smutne, samotne święta.. 20.12.22, 18:59
      Myślę, że decyzja o sprzedzeniu świat samotnie jest trafiona. Gdyby Cię "wyskrobali" to dzisiaj nie mógłbyś zrobić nic. A tak możesz gdzieś wyjechać, cos sobie kupić, kogoś poznać (jest naprawdę mnóstwo ludzi, którzy spędzają święta samotnie z roznych powodów, niektórzy szukają wtedy towarzystwa, a inni nie), coś przeczytać, coś obejrzeć, podjąć jakieś ważne decyzje.
    • szare_kolory Re: To bedą smutne, samotne święta.. 20.12.22, 19:14
      Zrób sobie do jedzenia to, co lubisz i ile lubisz. Jeśli jesteś religijna, to włącz ten element wtedy kiedy będzie to dla Ciebie odpowiednie. Nawet nie wiesz ile osób zazdrości Ci tego luzu, który przed Tobą. Spędzisz święta we własnym rytmie robiąc to, co lubisz. Tylko nie daj się tej bandzie przekonać, że coś musisz, że coś trzeba, że masz obowiązek robić cokolwiek pod ich dyktando. Pewnie przykre myśli będą Cię dręczyć, noże jakieś trudne przemyślenia i bolesne wnioski. No ale cóż: ból zdobywania niezależności bywa dotkliwy. Może to początek zdrowienia. Będzie dobrze, zobaczysz.
    • abidja Re: To bedą smutne, samotne święta.. 20.12.22, 20:27
      Kup sobie prezenty i otworz je przy zmacznej kolacji. Obejrzyj film ktory lubisz, tancz,spiewaj.
      Wylacz telefon i ciesz sie seoim towarzystwem.
    • stephanie.plum Re: To bedą smutne, samotne święta.. 20.12.22, 22:02
      to ja ci życzę:
      pięknego i fascynującego świata dookoła - żebyś nie miała czasu rozpamiętywać,
      odkrycia w sobie siły, równowagi i dalekiego spojrzenia - żeby rozpamiętywanie powoli przestawało boleć,
      czułości dla samej siebie, i z niej wynikającej czułości dla wszystkich małych cudów wokół - na przykład dla sikorek, od razu będzie weselej,

żebyś sobie poradziła z tęsknotą za idealną wersją twojej rodziny, ta tęsknota nigdy nie jest tak wściekłą jak w święta, i wszystko jedno, czy się jest ateistą, czy nie,

żebyś sobie powiedziała, że dobrze, że jednak Cię nie "wyskrobali", bo mieliby ostatnie słowo, a tak - przyszłość należy do Ciebie!!!

niech z tej samotności wyrośnie coś potężnego i pięknego, jak złocista, wyniosła sosna wyrasta z małego, niezbyt atrakcyjnego ziarenka.

i sorki, że to piszę - ale jeśli jest cos, co możesz, a może nawet powinnaś zrobić dla swoich rodziców, którzy "tyle dla Ciebie robią" - to tym czymś jest nie udawanie, że wszystko jest między wami w porządku. pierwszy krok - nie idziesz na tę całą wigilię...

trzymaj się, kobieto. gdybyś miała po drodze w okolice Radziejowic, to wbijaj się do nas!!!

• mondaymorning1987 Re: To bedą smutne, samotne święta.. 20.12.22, 23:08
      Oj tam, ja siedzialam w zeszlym roku sama, bo bylam chora, miło wspominam. Życzę Ci duzo spokoju i tego, żebyś szybko zaakceptowala sytuację w jakiej sie znalazla i jednak postarala sie czerpać radość z tych chwil. Będzie dobrze, bo źle już było.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka