Dodaj do ulubionych

Noworoczne postanowienia

02.01.23, 13:33
1. Będę wcześniej chodziła spać
2. Będę się częściej widywać z przyjaciółmi
3. Zabiorę w końcu młodego do Paryża i Disneylandu
4. Będę chodzić na zumbę i więcej tańczyć
5. Będę częściej chodzić do teatru
6. Będę podróżować, w tym wyjeżdżać na fajne city brejki
7. Będę chodziła na masaże i inne zabiegi relaksujaco-upiekszajace
8. Schudnę 10 kg i będę ograniczać mięso
9. Będę częściej jadać wspólne posiłki z rodziną i zabierać młodego do muzeów i w inne fajne miejsca.
10. Będę mieć psa

A jakie wy macie plany, marzenia i postanowienia na ten rok? Podajcie swoje top 10. Może być mniej wink Szczęśliwego Nowego!
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 13:37
      Dopisz sobie 11- nie będę dublowała wątków.
      • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 13:39
        A gdzie jest taki wątek? Nie widzę.
        • 35wcieniu Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 13:42
          Research rzecz trudna.
          forum.gazeta.pl/forum/w,567,174746078,174746078,Postanowienia_noworoczne_2023.html
          • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 13:45
            To było kilka dni temu! Nie mam obowiązku mieszkać na forum i śledzić każdy wątek.
        • suki-z-godzin Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 14:16
          bergamotka77 napisała:

> A gdzie jest taki wątek? Nie widzę.
          >
          12 - idź do okulisty (swoją drogą polecam każdemu, jaka ulga)
          • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 14:24
            To już odhaczone. Mam nowe okulary big_grin
      • primula.alpicola Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:28
        35wcieniu napisał(a):

> Dopisz sobie 11- nie będę dublowała wątków.
        >
        >

Ale tylko TEN będzie miał 600 wpisówbig_grin
        • wapaha Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 17:36
          primula.alpicola napisała:

> 35wcieniu napisał(a):
          >
          > > Dopisz sobie 11- nie będę dublowała wątków.
          > >
          > >
          >
          >
          > Ale tylko TEN będzie miał 600 wpisówbig_grin

big_grin
        • skumbrie Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 19:36
          big_grin
    • kafana Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 13:40
      Jak pogodzisz te „city brejki”, wyjscia i imprezki z psem? Kurde ja bym chciała ale ciagle nas nie ma
      • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 13:44
        Mam rodziców, brata i teściową. Wszyscy mogą ogarnąć psa na czas wyjazdu. Czasem też starszy.
        • arabelax Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 17:48
          A on nie studiuje w Holandii?
          • panna.nasturcja Re: Noworoczne postanowienia 03.01.23, 00:47
            Nie. W Warszawie.
      • 35wcieniu Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 13:45
        Błagam. Jej pies będzie uwielbiał podróże tak samo jak oni 🥳
        Muzea tym bardziej. Inaczej być nie może.
      • nutella_fan Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 13:46
        Nas też, oddajemy psa do hodowli mopsów. Pani hotel prowadzi
      • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 13:49
        Pies może zostać w domu na 3h? Nie planuję spędzać u znajomych pół nocy. Ale to prawda, że zwierzę trochę ogranicza.
        • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 13:51
          Poza tym zapraszam też do siebie. Ostatnio znajomi byli z psem. Zakochani w nim jesteśmy, młody był przeszczesliwy - marzy o psie od lat.
    • borsuczyca.klusek Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 13:41
      Nie mam żadnych 🙄

Psa miałam mieć w tym roku i nie mam 😒
    • nutella_fan Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 13:45
      Rzucę poalenie, bo wróciłam po 15 latach
      Schudnę 10kg
      Wreszcie zrobię operację plastyczną, o której Wylaszczę się na okrągłe urodziny
      • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 13:46
        A co będziesz robić? Ja zrobiłam w końcu powieki w zeszłym roku, też dawno planowane smile
        • nutella_fan Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:22
          Mini plastykę brzucha.
        • krypteia Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 17:42
          bergamotka77 napisała:

> A co będziesz robić? Ja zrobiłam w końcu powieki w zeszłym roku, też dawno plan
          > owane smile
          >
          Proponuję w takim razie pozmieniać te wszystkie zdjęcia twarzy ktore wiszą w necie po wpisaniu imienia i nazwiska.
          • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 17:46
            Nie mam zamiaru. Nie robiłam powiek po to, by dobrze wyglądać w internecie. Nie jestem modelką, wyglądam czy wyglądałam jak wyglądałam. Nie mam 20 lat, bliżej mi do 50-tki i nie narzekam na swój wygląd.
    • kropkacom Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 13:57
      No ok. Dziś drugi stycznia. Kładziesz się wcześniej spać chociaż? big_grin

Nie robię postanowień. Nigdy nie robiłam. Chciałabym aby ten rok nie był tak stresujący dla moich dzieci jak mógłby być. Pragnęłabym aby mój mąż był zdrowy i żeby nic go nie bolało.
      • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 14:15
        No wczoraj się położyłam przyzwoicie ale i tak daleko do 23, do której dążę wink
        • kropkacom Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 14:21
          To z reszta będzie tak samo. No ale już wiemy, że nie masz większych problemów.
          • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 14:31
            Każdy ma jakieś problemy, ale dopóki jest zdrowie to tak, uważam, że nie ma większych problemów.
            • liliawodna222 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 14:48
              bergamotka77 napisała:

> Każdy ma jakieś problemy, ale dopóki jest zdrowie to tak, uważam, że nie ma wię
              > kszych problemów.
              >

Pozwolę się podpisać pod tym smile
              • rosapulchra-0 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 22:49
                Ja również się pod tym podpiszę. Pierwszy raz mam tak ujowy okres w życiu, że płaczę podczas schodzenia po schodach i w ogóle chodzenia, a prawa ręka mi wisi jak złamana gałąź. Pocieszam się, że to już niedługo i że wytrzymam do czasu operacji.
                • skumbrie Re: Noworoczne postanowienia 03.01.23, 14:30
                  Żeby to był pierwszy raz, kiedy umierasz na forum...
                  • suki-z-godzin Re: Noworoczne postanowienia 03.01.23, 15:51
                    a właściwie, to która godzina?
                    nieagresywnie pytam!
                  • rosapulchra-0 Re: Noworoczne postanowienia 03.01.23, 17:57
                    Gdzie napisałam, że umieram?
                    • skumbrie Re: Noworoczne postanowienia 03.01.23, 18:44
                      Kwestia czasu, kiedy zaczniesz pisać o tym ze szczegółami tongue_out
          • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 14:32
            Poza tym jestem realistką i optymistką i nawet jak część zrealizuję to już będzie dobrze wink
            • kropkacom Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 14:43
              Jak nie zrealizujesz też się nic nie stanie. big_grin Chcesz pieska to idź do schroniska. Jutro?
              • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 14:55
                Nie wezmę raczej psa ze schroniska, bo nie chce psa z traumą. No i mamy pewna wizję - najlepiej bokserkę, bo miałam kiedyś taką moją ukochaną suczke a schronisko to nie koncert życzen. No i czekamy aż swinki przejdą za tęczowy most.
                • maleficent6 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:41
                  Romantycznie. Co znaczy czekamy? Codziennie rano z nadzieją zaglądasz do klatki? 🤔
                  • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:44
                    Nie smile Są kochane, rozpieszczane i wyjątkowo żywotne, ale ten moment się kiedyś pojawi, bo to gryzonie. Mamy te świadomość i mamy je już od 5 lat czy dłużej.
                    • suki-z-godzin Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:50
                      Nie brnij w to Berżi, bo to łatwiejsze niż zabranie dziecku cukierka. Szacujesz, że w ciągu 12 miesięcy (postanowienia na 2023) twoje świniaki zejdą?
                      • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:51
                        Wszystko możliwe, choć im nie życzę.
                      • primula.alpicola Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:52
                        Można z nimi zrobić to, co Peruwiańczycy, to byłoby takie latynoskie!
                        • suki-z-godzin Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:57
                          Ale to się kłóci z punktem 8.
                          • primula.alpicola Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:58
                            suki-z-godzin napisała:

> Ale to się kłóci z punktem 8.
                            >

Zaserwuje mężowi i dzieciomwink
                        • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:57
                          primula.alpicola napisała:

> Można z nimi zrobić to, co Peruwiańczycy, to byłoby takie latynoskie!

O nie, na zer nie oddamy. Choć są takie kraglutkie z miękkim futerkiem i się dobrze odżywiają...
                    • solarpowerprincess Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:56
                      www.chefspencil.com/cuy-chactado-peruvian-guinea-pig-recipe/ tu masz przepis na swój problem.
                      • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:58
                        solarpowerprincess napisała:

> www.chefspencil.com/cuy-chactado-peruvian-guinea-pig-recipe/ tu masz przepis na swój problem.

Fuj, kawiozercy!
                        • primula.alpicola Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 16:05
                          No już, już. To kulturowe, nie denerwuj się. Większe świnki zjadasz i nie desperujesz.
                          • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 16:07
                            Ale nie są one zarazem zwierzątkami domowymi. Swinek wieprzowinek też mi szkoda.
                            • cosmetic.wipes Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 16:23
                              bergamotka77 napisała:

> Ale nie są one zarazem zwierzątkami domowymi. Swinek wieprzowinek też mi szkoda
                              > .
                              >
                              Czyli kotleta zjadasz z żalem?
                              • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 16:51
                                cosmetic.wipes napisała:

> bergamotka77 napisała:
                                >
                                > > Ale nie są one zarazem zwierzątkami domowymi. Swinek wieprzowinek też mi
                                > szkoda
                                > > .
                                > >
                                > Czyli kotleta zjadasz z żalem?
                                >
                                >
                                >

Ogromnym. I nie proszę o dokładkę smile A tak serio to mało wieprzowiny jadamy.
                              • milva24 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 17:47
                                cosmetic.wipes napisała:

> bergamotka77 napisała:
                                >
                                > > Ale nie są one zarazem zwierzątkami domowymi. Swinek wieprzowinek też mi
                                > szkoda
                                > > .
                                > >
                                > Czyli kotleta zjadasz z żalem?
                                >
                                >
                                Moje dziecko kiedyś zajadając kotleta powiedziało z żalem "szkoda, że świnki są takie pyszne".
                    • m_incubo Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 16:21
                      No ale psa planujesz w tym roku, to twoje noworoczne postanowienie, więc i świnki powinny grzecznie wyzionąć ducha max do 31 grudnia.
                      Czy po prostu planujesz psa kiedyś tam, ale wtedy dlaczego "noworoczne postanowienie"?
                      Jeśli to świnki morskie, to moje żyły dobre 8 lat lub coś koło tego.
                      • auksencja15 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 16:24
                        Moje świnki tez były żywotne
                    • maleficent6 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 22:05
                      bergamotka77 napisała:

> Nie smile Są kochane, rozpieszczane i wyjątkowo żywotne, ale ten moment się kiedyś
                      > pojawi, bo to gryzonie. Mamy te świadomość i mamy je już od 5 lat czy dłużej.
                      >
                      Ten moment pojawia się u każdego zwierzaka, Berdzi, nie tylko u gryzoni. A nawet u ludzi się pojawia.
                      Nie zabrzmiało to dobrze, masz noworoczne postanowienie - chcesz psa, dziecko chce psa, tylko czekamy aż świnki zejdą. A jak nie zejdą w tym roku jednak? A jak zejdą to z radością kupisz tego psa? Tak tylko pytam...
                      • gama2003 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 22:36
                        Czemu nie mozna mieć świnek i psa ?
                        Przecież to nawet lepiej, jakkolwiek to źle nie zabrzmi i niech świnki żyją sto lat, mieć zwierzę w domu, żegnając inne ?
                        Ciut lepiej w najtrudniejszym czasie.

• panna.nasturcja Re: Noworoczne postanowienia 03.01.23, 00:51
                          Nie wiem jak u Bergi, ale ogólnie to może chodzić przecież o koszty utrzymania zwierzaka, koszty weterynarza, czas poświęcany na opiekę, możliwość zostawienia komuś zwierzaków na czas urlopu.
                          Z wielu powodów ludzie mają jednego zwierzaka.
                • turbinkamalinka Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 19:10
                  Nie to żebym namawiała, ale na tej stronce jest psiak na którego wpłacam pieniądze i jest sporo bokserów smile sosbokserom.pl/psy-do-adopcji
    • szarmszejk123 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 14:01
      Pozbędę się szczura mieszkającego pod tarasem.
      Tylko nie wiem jak, bo skurczybyk ma w dudzie pułapki, trutki i wszystko inne. Psa się nie boi, pies boi się szczura 🤷
      O ile myszy mi nie przeszkadzały jakoś bardzo, tak szczur już i owszem. Zwłaszcza, że zamieszkał zbyt blisko domu, jak na mój gust i się panoszy :p
      • simply_z Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 14:08
        kot!
        • szarmszejk123 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 14:10
          No właśnie już zaczynam na poważnie myśleć o kocie.. tylko w NL o kota jest niełatwo :p
          • auksencja15 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 14:13
            Napisz coś więcej. Dlaczego?
            • szarmszejk123 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 14:18
              Bo jest ich mało, nie rozmnaża się zwierząt bez sensu, sterylizacja to norma jak szczepienie i wszystkie kociaki rozchodzą się jak ciepłe bułeczki.
          • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 14:14
            Przywieźć sobie z Polski- tu kotów jak psów wink
        • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 14:26
          simply_z napisała:

> kot!

U nas odpada - alergia. No i wolimy psy.
        • maleficent6 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:43
          Uważasz, że kot przepędzi szczura osobiście czy chodziło ci o zawartość kuwety?
      • myelegans Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 14:26
        Poszukaj specjalistow, tzw terminatorow 😀.
        • szarmszejk123 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 14:36
          Trochę drogo sobie liczą jak za jednego szczura :p
          • guacamole2020 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:13
            teraz jest jeden, a co jak sprowadzi sie rodzinka?
            • szarmszejk123 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 17:30
              To mi będzie mniej szkoda płacić za eksterminację :p
      • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 14:27
        O mamo współczuję. Boję się szczurów. Podobno trudno się pozbyć, to inteligentne zwierzęta.
      • kotekfelek Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 14:40
        Pozbylismy sie szczurow wykladajac codzie nie przez kilka tygodni brudny piasek z kuwety wink moze mozesz dostac od sasiadow?
        • szarmszejk123 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 14:41
          Może i bym mogła, jest to jakaś myśli. 🤔
      • manon.lescaut4 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 14:53
        O rany, my cały miesiąc (połowa listopada - połowa grudnia) spędziliśmy na walce ze szczurem. I tak, panoszy się - tez sobie biegał czasem przy patio, a skończyło się, ze zamieszkał w kuchni sad
        Nie dało się zrobić z nim porządku bez pomocy pest control. Nie wiem, jak u was, tutaj kosztowało to £60. Nie aż tak dużo jak za święty spokój rat free.
        Niestety zmartwię Cię - używasz liczby pojedynczej, ja tez tak robiłam, ale najprawdopodobniej jest ich więcej..
        • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 14:56
          Dzizas te szczury nie przerażają. Pomyśleć, że obecność myszy w domu mnie przyprawiała o zawał...
          • manon.lescaut4 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:14
            Jeśli to jakiekolwiek pocieszenie… wink to on (one??) był dosyć mały. Do tej pory jedyne szczury, jakie widywałam w życiu, były wielkie! Naprawdę spasione bydlaki z grubasnymi ogonami, ten wyglądał jak trochę przerośnięta mysz.
            No było ciężko. Trochę zdrowych nawyków wprowadziliśmy, oby zostały na zawsze, na przykład żadnego jedzenia na wierzchu, wszystko pochowane. Tak od 19h ja do kuchni już nie wchodziłam, kolacji wiec nie było, chyba za jakiś take away albo inne śmieciowe żarcie, trzymane w szafce w salonie, wiec ten nawyk akurat zdrowy nie był smile
            • szarmszejk123 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 17:29
              Mój nie jest mały, za to jest zadziorny i się czuje jak pan na włościach. Chciał spuścić wpi.dol mojemu psu i był w tym bardzo przekonujący.
              • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 17:30
                szarmszejk123 napisał(a):

> Mój nie jest mały, za to jest zadziorny i się czuje jak pan na włościach. Chcia
                > ł spuścić wpi.dol mojemu psu i był w tym bardzo przekonujący.

Omg! 😯
              • manon.lescaut4 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 18:00
                O o o! O kurczę, no właśnie jest i ryzyko, ze kotu tez by próbował uncertain za sprytny pewno tez, by wejść do humanitarnej pułapki.
                Ile u was kosztuje deratyzacja?
                • szarmszejk123 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 20:15
                  Jeden pan za tego szczura mi krzyknął 250€, bo mówi, że mu się nie opłaca jeździć jak jest małe zaszczurzenie. Więcej na razie się nie dowiadywałam, probowałam metod " domowych" , które szczur ma gdzieś. Nie wejdzie do żywołapki,mimo codziennie świezego, urozmaiconego menu, wkładanego tam w rękawiczkach, coby nie było czuć człowieka,nie zeżre super smakowitej trutki..
                  Jutro zapukam do miłego pana mającego dwa koty, poproszę o zawartośc kuwety :p
                  • mysiulek08 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 20:42
                    musisz podejsc go jak doswiadczony szczurolap wink

codziennie kladz mu jakies zarcie w jednym! miejscu, przez kilka dni (czyste, bez trutki) niech sie 'przyzwyczai' do miejsca i hmmm stalych posilkow, a dopiero wtedy dodajesz do jedzenia trutke, zezre bez mrugniecia okiem
                    • szarmszejk123 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 21:38
                      Wypróbuję!
                  • manon.lescaut4 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 21:14
                    Serio taka kasę sobie życzy? Cholera to u mnie dużo taniej, usługa służb komunalnych. Bromadiolon używasz?
                    PS. Czy ten facet to może w tym stylu? 😃
                    Proszę, obejrzyjcie to! Film: polski, stary, dokumentalny, krótkometrażowy, uznany i z nagrodami. Poświeccie 20 minut.
                    • fragile_f Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 21:28
                      Jprd.

Serio komus polecasz ten film??? Są w nim sceny topienia, rozsmarowywania łopatą, strzelania i rzucania żywymi szczurami. I sterty szczurzych trupkow.
                      • manon.lescaut4 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 21:57
                        Przecież nie polecam do rozkoszowania się scenami przemocy, raczej jako studium osobowości takiego człowieka. Z tego co czytałam, film zgarnął kilka nagród na festiwalach, nie były to festiwale filmów gore.
                        • fragile_f Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 22:08
                          Fajnie, tylko szkoda ze nie napisałaś że w filmie są sceny typu zbliżenie na mordkę tonącego zwierzęcia ew. tłuczenie łopatą. Nie każdy ma ochotę na takie obrazki, ja osobiście bardzo ciężko przeżyłam oglądanie tych scen.

Film akurat znam bardzo dobrze - absolutnie nie chodzi w nim o pokazanie zawodu szczurołapa, jest ukryta przed cenzura krytyka Jaruzelskiego...
                          • manon.lescaut4 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 22:12
                            Przecież wiem o co chodzi w tym filmie, choć nie zgodzę się, ze studium osobowości osoby bez empatii za to z wybujała ambicja, który zawsze musi wygrać, jest bez znaczenia.
                            Co do graficznej zawartości, nie odbieram go aż tak surowo, nawet YouTube nie stosuje tu żadnych ostrzeżeń ani restrykcji wiekowych.
                            • fragile_f Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 22:18
                              Oczywiście, że chodzi o Jaruzelskiego, spójrz na okulary głównego bohatera. Nawet rezyser o tym mowil, uczyłam się o tym filmie na studiach.

Btw jeśli dla Ciebie patrzenie na drgające jeszcze ciałka otrutych zwierzat albo konającego od rany postrzałowej szczura to niedzielna rozrywka, ktora można z usmieszkami komus polecać - nie mam więcej pytań 😳 film składa się glownie z takich scen.
                              • manon.lescaut4 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 22:26
                                Tak, rozgryzłas mnie, jest to dla mnie rozrywka rodzinna wręcz i kino familijne, dlatego tez polecilam ten film tutaj, na forum Szkoły Podstawowej im. Małego Księcia.
                                • fragile_f Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 22:35
                                  Wrzuciłabys na forum film o targu psow w Chinach bez podpisu "drastyczne sceny"?
                              • manon.lescaut4 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 22:30
                                PS. Dlaczego nie zareagujesz i nie napiszesz z wnioskiem o restrykcje wiekowe i ostrzeżenia graphic content do YouTube, tylko czepiasz się mnie??
                                Link do filmu umieściłam przy okazji rozmowy o deratyzacji wiec chyba mniej więcej wiadomo czego się spodziewać i wszyscy zainteresowani zdają sobie sprawę, czym jest deratyzacja.
                                • fragile_f Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 22:39
                                  Ależ zareagowałam i zgłosiłam, co z tym zrobi yt nie mam pojęcia.

Ogólnie jest to jeden z najokropniejszych polskich dokumentów, sceny są porównywalne ze zrzucaniem żywego konia w przepaść w "Popiolach". Strasznie głupio się tłumaczysz, wystarczyło przyznac rację i zamknąć temat.
                                  • manon.lescaut4 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 22:46
                                    Nie, to ty zareagowałas w sposób przesadzony.
                                    Na mnie ten film nie zadziałał aż tak szokująco, a jestem mało odporna na sceny okrucieństwa, nie wspominając już o scenach nieinscenizowanych.
                                    W tej dyskusji napisałam tez, ze w związku z własnymi, niedawnymi doświadczeniami ze szczurami w domu, nie uśmiechało mi się ich zabijać, mimo, ze to szkodniki grasujące po mojej kuchni wiec proszę nie przypinać mi łatki kogoś niewrażliwego na cierpienie zwierząt.
                                    Film polecilam w odpowiednim kontekście, nie wpadłam radośnie do wątku o chociażby Emily w Paryżu z linkiem do Szczurolapa.
                                    Nie tłumacze się głupio, nie lubię, jak mi się przypisuje jakaś nieprawdziwa gębę.
                                    • fragile_f Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 22:54
                                      Dopsz, jest wspaniale a film mogą oglądać bez problemu małe dzieciaczki, zwłaszcza nawalanie szczurem złapanym na wędkę o ściany, aż mu mozg wypływa.
                                      • manon.lescaut4 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 23:02
                                        Masz chyba jakiś problem ze szczurami, albo nie wiem z czym (sam fakt, do jakich produkcji sceny z tego filmu przyrównujesz) ale reagujesz histerycznie. Aż jestem ciekawa, ile forumek zachęcisz do obejrzenia a ile wystraszysz.
                                        „Aż mu mózg wypływa” … nie wiem, jak to skomentować, chyba mam za słaba rozdzielczość ekranu, nic takiego tam nie widziałam.
                                        Małe dzieciaczki, serio??
                                        • fragile_f Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 23:16
                                          Mam problem z polecaniem z usmieszkami filmu, na którym torturowane są prawdziwe zwierzęta. A następnie bronieniem tego w idiotyczny sposób.

Jak oglądaliśmy to (przymuszeni zreszta), to połowa osób wyszła z sali a reszta starała się nie patrzeć zbyt uważnie na detale, jedna dziewczyna po prostu się poryczała.

Możliwe, ze na gównianej kopii na yt nie widać wszystkich szczegółów, ale nie powiesz mi chyba, ze nie zauwazylas mordowania szczurow na X sposobów, z czego praktycznie żaden nie miał na celu pokazania faktycznej eksterminacji, a większość to po prostu czyste, sadystyczne okrucieństwo.
                                          • manon.lescaut4 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 23:26
                                            Uśmieszek dotyczył skojarzenia faceta, z którym rozmawiała szarm z bohaterem filmu - samotny przeciw całemu stadu szczurów, gotowy zadać smierć na wiele sposóbow, nie przypominał pest control z jakimi ja miałam do czynienia. Prawdziwy szczurołap, chciałoby się powiedzieć. Dlatego przypomniał mi się ten film, w którym nie widzę nic śmiesznego.
                                            Szczerze to zaszokowała mnie ostatnia scena - gdy rzuca na smierć tym ostatnim ocalałym szczurem w kamerę. Tak, to był shocker. Przez większość filmu zarejestrowałam biegające szczury, podjadające, co się da i szczurolapa, próbującego je otruć.
                                            • fragile_f Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 23:51
                                              I nie zauwazylas topienia? Strzelania z wiatrówki i zbliżeń na trzęsące się ciałko i ponownego strzału? Tej koszmarnej sceny z wędka? Nas po pokazie trzęsło, mielismy ochotę pojechac do reżysera i natłuc mu po pysku, bo do 20 minutowego filmu musial nakrecic dziesiątki minut takich tortur.

Ten film jest alegoria walki z opozycja, absolutnie nie o zawodzie szczurolapa.
                                              • manon.lescaut4 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 23:58
                                                Jezu przecież wiem, ze ten film to alegoria!
                                                Wciąż jednak jego warstwa słowna zrobiła na mnie większe wrażenie niż graficzna. Tak, szczurołap będzie zabijał szczury, nie będą to przyjemne obrazki, chyba każdy się tego spodziewa. Za to w przeciwieństwie do współczesnych pest control, którzy uprzedmiotowiaja te zwierzęta jako szkodniki i pest, by wykonać swoją robotę i iść do domu i zapomnieć, ten szczurołap podchodzi do swej pracy ze zbyt osobistym zaangażowaniem. PS. To moja refleksja po filmie w mojej osobistej sytuacji. Żeby nie było, ze nie zrozumiałam przesłania.
                                              • latarnia_umarlych Re: Noworoczne postanowienia 03.01.23, 08:54
                                                fragile_f napisała:

> I nie zauwazylas topienia? Strzelania z wiatrówki i zbliżeń na trzęsące się cia
                                                > łko i ponownego strzału? Tej koszmarnej sceny z wędka? Nas po pokazie trzęsło,
                                                > mielismy ochotę pojechac do reżysera i natłuc mu po pysku, bo do 20 minutowego
                                                > filmu musial nakrecic dziesiątki minut takich tortur.
                                                >
                                                > Ten film jest alegoria walki z opozycja, absolutnie nie o zawodzie szczurolapa.
                                                >

Ekhm. Gadasz z trollem, który wrzucił to celowo, żeby wywołać burzę. Im bardziej będziesz tłumaczyła, tym bardziej ona nie rozumie.
                                                Po wątku o cudakach chyba nikt nie ma wątpliwości.
                                      • conena Re: Noworoczne postanowienia 03.01.23, 10:34
                                        fragile_f napisała:

> Dopsz, jest wspaniale a film mogą oglądać bez problemu małe dzieciaczki, zwłasz
                                        > cza nawalanie szczurem złapanym na wędkę o ściany, aż mu mozg wypływa.
                                        >

jako mały dzieciaczek również protestuję!
                                    • panna.nasturcja Re: Noworoczne postanowienia 03.01.23, 01:03
                                      manon.lescaut4 napisał(a):

> nie wpadłam radośnie do wątku o chociażby Emily w Paryżu z linkiem do Szczurolapa.

Wpadłaś do wątku o postanowieniach noworocznych, w którym autorka od początku zaznaczyła, że wątek jest na luzie.

• szarmszejk123 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 21:41
                      Chyba chciał mnie odstraszyć kulturalnie,bo mu się nie opłaca z armatą na wróbla, tfu, szczura . Tu jest cała masa ciekawszych miejsc do odszczurzania,co będzie tracił czas na jakiegoś jednego wypierdka, skoro może iść do jakiegoś spichlerza postrzelać do setek za konkretną kasę.
                      • manon.lescaut4 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 21:58
                        Holenderskiego nie znam, ale wpisałam w Google taka frazę pest control Netherlands, coś mi tam wyskoczyło, firmy, które wydają się profesjonalne. Zdjęcia szczurków tez są smile
              • mid.week Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 18:15

> Mój nie jest mały, za to jest zadziorny i się czuje jak pan na włościach. Chcia
                > ł spuścić wpi.dol mojemu psu i był w tym bardzo przekonujący.

To musi być matka broniąca miotu małych szczurzątek...
                • alicia033 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 18:28
                  mid.week napisała:

> To musi być matka broniąca miotu małych szczurzątek...

z pewnością to właśnie mona chciala usłyszeć...
                  • szarmszejk123 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 19:06
                    Jest oczywiście taka możliwość, biorę to pod uwagę. Na razie widziałam tylko jednego, tzn. nie wiem, czy to jeden i ten sam, bo nie posiada znaków szczególnych, ale pojedynczy za każdym razem.
        • myelegans Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:05
          Kurde, szczur w kuchni = Ja w hotelu.

• rosapulchra-0 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 22:59
          Szczury najpierw wysyłają zwiadowcę. Gdy ten regularnie wraca i jest zadowolony z miejscówki, to ciągnie za nim cała gromada. I zaczyna się ostra jazda.
      • homohominilupus Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 16:03
        Oswoić szczurka nie możesz? 🤩
        • suki-z-godzin Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 16:16
          Prawda ?Kompletnie nie rozumiem zachwytu nad świnkami morskimi ,przy jednoczesnym obrzydzeniu szczurami.
          • solarpowerprincess Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 16:17
            To przez ogon
            • homohominilupus Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 16:20
              Co Wy macie z tymi ogonami? 😃
              • black_magic_women Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 21:58
                Czytam teraz "Rytm Harlemu" i tam jeden czarnoskóry opisuje swoją randkę z białą dziewczyną: "ona mnie pyta, czy to prawda, że Murzyni mają ogony, bo tak jej mówił ojciec. No to jej pokazałem..." Może to o takie ogony chodzi?!
            • cosmetic.wipes Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 16:25
              Ogon szczurzy jest bardziej estetyczny. U swinki czy chomika wygląda jak kikut.
              • solarpowerprincess Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 16:41
                u świnki nie widać smile
              • maleficent6 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 21:41
                cosmetic.wipes napisała:

> Ogon szczurzy jest bardziej estetyczny. U swinki czy chomika wygląda jak kikut.
                >

Świnki morskie nie mają ogona. Ani kikuta.
          • myelegans Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 17:29
            suki-z-godzin napisała:

> Prawda ?Kompletnie nie rozumiem zachwytu nad świnkami morskimi ,przy jednoczesn
            > ym obrzydzeniu szczurami.
            >
            Bo szczury maja ogony i jak sie poruszaja to z tym grzbietem do gory… brrr. Pracowalam ze szczurami laboratoryjnymi i te mnie nie ruszaja, za to te dzikie na wolnosci juz tak… brrr
        • szarmszejk123 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 17:27
          No chyba nie bardzo, to dorosły, dziki szczur, one nie są milusie jak te hodowlane:p
          Szczury hodowałam od dziecka do +/- 25 roku życia, nie brzydzą mnie, ale dzikie szczury to zupełnie co innego. Roznoszą całą masę różnego syfu, od pcheł i wszołów po poważniejsze chorobska.
          • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 17:30
            No właśnie to nie slodki Ratatuj tam mieszka.
      • m_incubo Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 16:23
        Na 99,9 % on mieszka nie blisko domu, tylko w domu.
        • szarmszejk123 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 17:24
          Nie mieszka w domu,bo dokładnie wiem, gdzie ma mieszkanko. Aczkolwiek nie wykluczam, że przy byle okazji wprowadzi mi się do kuchni. Dlatego chcę się go pozbyć.
          • m_incubo Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 17:47
            Hmm, mogłabym się założyć wink
      • ykke Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 17:42

> Pozbędę się szczura mieszkającego pod tarasem.
        > Tylko nie wiem jak, bo skurczybyk ma w dudzie pułapki, trutki i wszystko inne.
        > Psa się nie boi, pies boi się szczura 🤷
        > O ile myszy mi nie przeszkadzały jakoś bardzo, tak szczur już i owszem. Zwłaszc
        > za, że zamieszkał zbyt blisko domu, jak na mój gust i się panoszy :p

Proszę, zabierz te trutkę. To wielkie okrucieństwo, śmierć jakby nie było zwierzaka, w meczarniach.
        • szarmszejk123 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 17:49
          On jej i tak nie tknął, żyje i ma się więcej niż dobrze, sądząc po rozmiarach.
        • manon.lescaut4 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 18:07
          Tez miałam podobne myśli, jak mi bromadiolon w domu i w okolicach rozłożono, ale co miałam zrobić? sad Niestety, ale albo szczur albo my czyli ja i moja rodzina. Tez się łudziłam, ze wlezie do klatki, plan już był, gdzie zostanie wyniesiony, nawet jedzenie chciałam mu dać na drogę, ale niestety trzeba było to rozwiązać inaczej.
      • rosapulchra-0 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 22:55
        No to uważaj, bo to może być szczur zwiadowca i zaraz się pod taras sprowadzi cała gromada.
    • chococaffe Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 14:43
      Ja porzuciłam postanowienia dobre dla mnie, których z jakichś "tajemniczych" powodów nie realizujęwink - presja noworocznych postanowień nie pomagała - mam nadzieję, że jakoś je ogarnę, przynajmniej częsciowo, niekoniecznie od 1 stycznia czy "od poniedziałku".

Ale mam listę rzeczy do zrobienia, które są przyjemne, ale jakoś mi umykały, więc teraz je dodam do rzeczy przyjemnych, które już praktykuję:

Zrobienie szalu na drutach (wełnę już mam)

Uzupełnienie książki adresowej ładnym charakterem pisma, nawet jeżeli miałoby to oznaczać wpisywanie jednego kontaktu dziennie

Wybranie i zakupienie jakiego przyjemnego długopisu – niekoniecznie drogiego* i markowego – ważne, żeby miękko pisał i miał ładny odcień tuszu (plus wkłady) – teraz piszę tym co wpadnie w ręce

Nauczenie się i wdrożenie co najmniej 3 nowych sosów do sałat – wybór przepisów mam

Odświeżanie kolejnego języka (nie porzucając odświeżania tego, nad którym „pracuję” od jakiegoś czasu) -już zapłaciłam

*niedrogiego, ale nie całkiem za grosze – podobno to skuteczny sposób na gubienie długopisów
      • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 14:52
        Bardzo piękne i przyjemne postanowienia, życzę powodzenia - w końcu ktoś wpisal się na temat a nie analizuje moje życie smile
    • mid.week Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:03
      Berga, starzejesz się. Pamietam jak szydziłas z takiego stylu zycia i wysmiewalas kalafiorowa za wczesne chodzenie spac i jej dni pełne sportu i spa. Teraz niechybnie znierzasz w te stronę, martwilabym sie o ciebie gdybys mnie obchodzila...
      • simply_z Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:04
        Kalafiorowa miala juz mocno narabane w glowie z tym rowerem, moze dlatego draznila Berge big_grin
        • mid.week Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:09
          Smiem twierdzic, ze narąbabe w glowie ma ten kogo drażni cudzy rower...
          • simply_z Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:12
            mnie nie draznil, smieszyly mnie raczej wyidealizowane obrazki z kraju Baskow
            • homohominilupus Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 16:06
              A co Ty za herezje opowiadasz? Po pierwsze to ona jeździła głównie po Navarra, po drugie to fajne, normalne zdjęcia wrzucała. Bez filtrów itp. Jakie wyidealizowane?
              • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 16:11
                Takie same były wszystkie jej foty - jej rower i wzgórza. Kropka.
                • suki-z-godzin Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 16:15
                  KropLa.
                  Do ostatniej KROPLI, nie KROPKI.
                • gama2003 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 16:48
                  O przepraszam.
                  A zamki ?
                  Góry i owce ?
                  • bergamotka77 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 16:53
                    gama2003 napisała:

> O przepraszam.
                    > A zamki ?
                    > Góry i owce ?

Masz ich w Polsce w bród. Owce i góry widuję kilka razy w roku smile
                    • gama2003 Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 17:00
                      I co z tego, że i w Polsce są. Owiec nigdy za dużo. Gór też.
              • simply_z Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 19:46
                Nie zdjecia ale opowieści o cudownej fabryce i szefach. Jakbym z nimi nie pracowała od lat, to może bym uwierzyła.
        • suki-z-godzin Re: Noworoczne postanowienia 02.01.23, 15:11
          Bergę drażnią wszyscy żyjący inaczej niż ona sama. Podobnie jak Triss, przy czym Triss nie czuje potrzeby udowadniania innym, że to właśnie ona ma rację, berżi zaś będzie walczyć o prawdę do ostatniej kropli big_grin