Dodaj do ulubionych

Pierwsze wino

06.01.23, 22:15
od prawie miesiąca. I ostatnie pierniczki. I tak mi minął piątek.
Oglądam Mścicielkę na netflix i powiem wam, ze wciąga.
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Pierwsze wino 06.01.23, 22:24
      Wino pierwsze od Sylwestra - u koleżanki Ciastka już na wykończeniu (trochę do pracy zaniosłam), ale jeszcze mi się ostał jeden udekorowany pierniczek
      • ursydia Re: Pierwsze wino 06.01.23, 22:26
        A robisz czasami z landrynkowym okienkiem?
        • daniela34 Re: Pierwsze wino 06.01.23, 22:29
          Robiłam czasem. Fajnie wychodziły takie kolorowe. W tym roku już mi brakło mocy przerobowych.
          • ursydia Re: Pierwsze wino 06.01.23, 22:36
            Znając Ciebie to twoje pierniczki miałyby takie witrażyki.
            • daniela34 Re: Pierwsze wino 06.01.23, 22:36
              😃😃😃
    • mysiulek08 Re: Pierwsze wino 06.01.23, 22:26
      a ja sacze lambrusco smile

      dzien byl w rozjazdach, najpierw na wies odebrac mleko od szczesliwych krow, potem miecho dla kotow, potem poczta zeby odebrac herbate, zakupy przy okazji i powrot malownicza droga przez co dluzszy niz zwykle
      w domu mleko nastawione na ser, obiad (ale to juz nie ja smile), rozpakowanie zakupow i herbaty smile
      i wreszcie zaleglam na kanapie z kotami, yunanem i lumbruskiem wink
      • ursydia Re: Pierwsze wino 06.01.23, 22:28
        Jak będę dorosła to chce być taka jak ty!
        W życiu nie zrobiłam sera oprócz twarogu z jogurtu.
        • mysiulek08 Re: Pierwsze wino 06.01.23, 22:37
          u nas slabo z bialymi, swiezymi, to co jest to galaretka z mleka nie twarog czy feta, a wreszcie po latach mam zrodlo na mleko od krowy 😊

          pozostale dojrzewajace, plesniowe itp, bez problemu sa i niemieckie i holenderskie i francuskie, tylko te biale miekkie twarozkowe dramat

          a to jest prosty proces 😊
          • ursydia Re: Pierwsze wino 06.01.23, 22:40
            To jak będzie Ci się chciało to napisz jak to prosto się robi. ALE!
            Jak krowie na rowie, czyli jak dla opornychwink
            • mysiulek08 Re: Pierwsze wino 06.01.23, 22:54
              potrzebujesz bakterie do zakwaszania (rozne sery, rozne bakterie ale nie ma tego wiele) i podpuszczke (moze byc mikrobiologiczna) u Ciebie to pewnie latwe do kupienia, do tego duxy garnek, termometr, sitko, chusty do odcedzania i przydaje sie prasa do sera

              i jedzieszzz

              pracowniaserow.pl/przepis-na-ser/sery-swieze/

              a zwykly twarozek, tzw wyrob nabialowy, zeby znowu prince nam wykladow nie robila, zrobisz z maslanki i jogurty ale taki zakwaszony lepszy
              • ursydia Re: Pierwsze wino 07.01.23, 12:01
                Dziękuję Ci Mysia. Zmęczyłam się od same go czytania ale chyba spróbuję.
                • andace Re: Pierwsze wino 07.01.23, 13:33
                  Nie mam cierpliwości a lubię biały ser, a w NL jest ciężko dostać dobry, wiec robię sama ale najprostszą wersję.
                  2 razy tyle zsiadłego mleka co świeżego (np 2 litry zsiadłego i 1 litr świeżego), gotuje świeże mleko, wlewam do zsiadłego, jak przestygnie to na sitko z chustą serowarską (lub gazą) i gotowe. Im bardziej odcienie tym ser będzie bardziej suchy, wiec można eksperymentować z konsystencją.
                  pracowniaserow.pl/przepis-na-twarog/
                  Nie potrzeba do tego termometru, bakterii, wystarczy garnek i sitko.

                  Kupuję mleko u rolnika, od krów Jersey (mleko A2), świeże lub pasteryzowane, po 2-3 dniach jest zsiadłe.
                  • mysiulek08 Re: Pierwsze wino 07.01.23, 15:39
                    uu, zaraz wpadnie prince i ci powie, ze to nie jest twarog tongue_out

                    jak jeszcze bylo dostepne w marketach (jednym konkretnym) mleko pasteryzowane to robilam twarozek z tego mleka i jogurtu (u mnie mleko nie zrobi sie zsiadle samo z siebie, zepsuje sie predzej), ale to nadal byl tylko twarozek a mnie sie chcialo serow w typie fety, caciotty itp
                    probowalam po drodze z grzybkiem kefirowym, potem mleko pasteryzowane zniklo wiec zostal tylko jogurt, pogrzewalam, odcedzalam, byl twarozek

                    az wreszcie sie doczekalam i po przeprowadzce do regiony krow wink mam prawdziwe mleko smile to sie zabralam za robienie miekkich swiezych serow
                    • andace Re: Pierwsze wino 07.01.23, 19:02
                      Mam to szczęście że mieszkam w kraju krów i mleka i serów. Tyle że zwykłego twarogu nie znają 😉

                      Bakterie mam bo robię jogurt, a twaróg pare razy próbowałam i taki wychodzi najszybciej i dla mnie jest najsmaczniejszy, ale mleko zsiada się u mnie bez problemu.

                      Nie wiem czy tak jest nadal ale w czasie pandemii ten sklep dostarczał zakupy do Holandii: serowar.pl/ kupiłam sobie nawet metalową kańkę do mleka.
                      Polecam też od nich papier do pakowania i specjalne płyny do mycia.
                      • mysiulek08 Re: Pierwsze wino 07.01.23, 19:15
                        u mnie krowy sa w ilosci mnogiej ale z serami swiezymi jakos sobie lokalsi do konca sie radza, mleko dostepne tylko uht, swieze czy pasteryzowane dostepne, ot tak w markecie nie jest dostepne

                        kupuje u nich tez, choc glownie na allegro, z tym, ze do mnie bakterie czy podpuszczki to kontrabanda, lokalnie sa dostepne ale tylko w ilosciach hurtowomleczarskich 😋 a ja az takiego przerobu nie mam

                        kup przy okazji bakterie wylacznie do twarogu np browin, zobaczysz jaka jest roznica
                        • mysiulek08 Re: Pierwsze wino 07.01.23, 19:15
                          *nie radza
                        • andace Re: Pierwsze wino 07.01.23, 19:40
                          Ok, poszukam i wypróbuje. Na razie od jakiegoś czasu usiłuje zapisać się na warsztaty serowarskie w Polsce ale ciągle mi terminy nie pasują 😔

                          W sklepach w NL mleko i przetwory mleczne do podstawa (jak ogłosi pandemię to w moich okolicznych supermarketach wykupiono mleko, papier toaletowy i mydła do rąk), ale nie ma mleka surowego, świeże jest tylko pasteryzowane i homogenizowane (to drugie mąż używa do spieniania do kawy).

                          Ale w okolicy mamy kilkanaście gospodarstw gdzie sprzedają mleko i wyroby mleczne i można nawet kupić serwatkę, trzeba mieć tylko swoje naczynia. Jeździmy raz na 2 tygodnie i do nowego domu kupiliśmy większa lodówkę żeby pomieściła zapasy maślanki dla męża 🫣😂
                          • mysiulek08 Re: Pierwsze wino 07.01.23, 19:49
                            sprawilam sobie dwie ksiazki serowarskie zamiast warsztatow smile

                            takich cudow typu maslanka czy serwatka to u nas nie ma sad
                      • mysiulek08 Re: Pierwsze wino 07.01.23, 19:19
                        lokalsi mleko na swieze sery zakwaszaja kwaskiem cytrynowym, nawet przemyslowo, bakterie sa uzywane tylko do serow plesniowych i dojrzewajacych i to tez przez przemyslowe mleczarnie, rzemieslnicze sery sa, hmmm, dla nas niejadalne
                        • andace Re: Pierwsze wino 07.01.23, 19:43
                          Rzemieślnicze jemy sery twarde, mali lokalni producenci miękkich serów nie robią, ale wybór w sklepach jest ogromny i bez problemu można kupić sery francuskie, belgijskie i niemieckie.
                          • mysiulek08 Re: Pierwsze wino 07.01.23, 19:46
                            na wybor serow dojrzewajacych/plesnowych importowanych nie narzekam, marscapone ma cene z kosmosu ale jest, czasami bywa calkiem znosna feta (tez za jakies chore pieniadze) ale swieze to porazka

                            kozich i owczych jest sporo ale nie lubie, nie jem
                            • andace Re: Pierwsze wino 07.01.23, 20:01
                              Feta jest dostępna i można kupić świeżą na wagę bez problemu. Za serami kozimi i owczymi też nie przepadam, wyjątek to hiszpańskie manchego 😋 ale ja najbardziej lubię twarde sery, dojrzewające czy pleśniowe niekoniecznie.

                              Mąż może żywic się tylko serem i popijać maślanką, ale co ciekawe twarogu nie lubi i nie je.

                              Ostatnio w supermarketach pojawił się serek wiejski, najpierw Danone a potem sklepy wprowadziły wersje ze swoją marką ale często bywa wyprzedany.
                • mysiulek08 Re: Pierwsze wino 07.01.23, 15:43
                  to tylko tak wyglada w teorii
                  praktyka jest taka, ze wlewasz mleko do gara, podgrzewasz do 40stp, sypiesz bakterie, po 2h podpuszczke, robi sie skrzep, odcedasz, odciskasz i juz

                  ja tez z tych niecierpliwych ale w koncu w tym procesie i tak niewiele jest mojej roboty tongue_out

                  a jak robisz twarog z pomoca bakterii to to juz w ogole proscizna, wlewasz mleko do gara, podgrzewasz, sypiesz bakterie do twarogu, po 24h podgrzewasz, odcedasz i juz

                  bakterie wszelakie, chusty, na allego bez problemu
    • ursydia Re: Pierwsze wino 07.01.23, 12:02
      No i skończyłam serial i nie ma się do czego przyczepić, polecam.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka