czerwonylucjan 07.01.23, 11:44 Kupuje te suche w torbie ale chce je przekonwertowac w takie jak w oleju. Jesli je wymocze, osusze i zaleje olejem to ile postoja w lodowce? Myslalm o tym by zalac je vinegretem - to chyba przedluzuloby ich trwalosc? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama-ola Re: Suszone pomidory 07.01.23, 11:58 Może za dużo naraz kupujesz? Czemu chcesz konserwować? Kup tyle, ile zjesz jednego dnia, a jak znów poczujesz chęć, to znów kup garstkę itd. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonylucjan Re: Suszone pomidory 07.01.23, 12:17 ? Jaka garstke 😅? Kupuje w workach kg i uzywam do sosow ale chce również je miec pokrojone w oleju aby dodawac do salatek i zastanawiam sie ile w thm oleju postoja, 3 dni, tydzien, 2? Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Suszone pomidory 07.01.23, 12:29 Miesiące. Śmiało zalej, potrzebują czasu żeby wchłonąć olej i zmięknąć. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonylucjan Re: Suszone pomidory 07.01.23, 13:03 Bo tak, za szybko chcialam efektu. Zrobie jeden sloiczek z samym olejem, inna kwestia to, ze sa barszo slone dlatego chcialam je namoczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
sundace46 Re: Suszone pomidory 07.01.23, 13:56 Ja kupuję suszone, wkladam do słoika, zalewam oliwą, ew. dobrym olejem i stoją w lodówce po kilka miesięcy o ile ich wczesniej nie zjem. Ten olej/oliwa z pomidorów jest super do salatek, marynowania mięsa etc. Odpowiedz Link Zgłoś
sundace46 Re: Suszone pomidory 08.01.23, 10:36 summerland napisała: > Dodajesz jakies przyprawy? Do części słoiczków bo mam ich kilka w lodówce, czosnek i rozmaryn. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Suszone pomidory 07.01.23, 12:33 Ale po co moczyć suszone żeby później znowu wysuszyć? Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonylucjan Re: Suszone pomidory 07.01.23, 13:03 Sa bardzo suche i maja duzo soli. Odpowiedz Link Zgłoś
sundace46 Re: Suszone pomidory 07.01.23, 13:57 czerwonylucjan napisał(a): > Sa bardzo suche i maja duzo soli. Kupuję suszone pomidory tonami i ani razu nie były słone... Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonylucjan Re: Suszone pomidory 07.01.23, 15:07 Dziwne, nawet z targu z Sycylii byly slone. Odpowiedz Link Zgłoś
sundace46 Re: Suszone pomidory 08.01.23, 10:37 Wyjęłam z oliwy, zrobione kilka dni temu, ugryzłam i kurna nie są slone Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Suszone pomidory 07.01.23, 12:43 jak chcesz miec takie w oleju, to takie kup, po co konwertowac? Albo pesto zrob, podobno mozna pesto mrozic, ale u mnie nigdy nie bylo takiej potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonylucjan Re: Suszone pomidory 08.01.23, 11:08 Te kupowane na wage sa duzo tansze niz te w oleju i nie musze dzwigac sloikow, naprawde trzeba takie rzeczy tlumaczyc? Ponaddo chce je miec juz pokrojone a nie wyciagac cale z oleju i je kroic marzac deske olejem. Odpowiedz Link Zgłoś
kaka-llina Re: Suszone pomidory 07.01.23, 12:45 Tu jest fajny przepis: www.thespruceeats.com/sun-dried-tomatoes-in-olive-oil-4064540 Odpowiedz Link Zgłoś