Dodaj do ulubionych

Stare, ale jare

07.01.23, 20:49
Dziś rano profes79 w innym wątku zapodała mi link do kabaretu, którego zupełnie nie pamietalam, ale oglądając, kojarzyłam i pomyślałam, co za szkoda, że na tyle lat wyleciało mi to zupelnie z pamięci. I tak pomyślałam, ile różnych fragmentów spektakli przeróżnych umyka nam z pamięci. Może sobie tu przypomnimy i opowiemy o filmach, kabaretach, piosenkach, no co tam komu w sercu gra historycznie/dziecięco/rodzinnie , no cokolwiek. Z filmów (spektakli teatralnych) ostatnio z dziecięciem oglądałam "Igraszki z diabłem" z lat 70-tych, a wcześniej "Pierścień i róża" z Figurą, dziecię w wieku takim, że radośnie śpiewa ze mną "ależ książę, tak nie można, ja służąca niezamozna" i inne. A z rzeczy dorosłych to kocham to, najlepsza genialna wersję, Biedrzynska i Zamachowski:

youtu.be/bzg9mICO74E
Zapodajcie wasze smaczki, pamiątki i wzruszenia!
Obserwuj wątek
    • profes79 Re: Stare, ale jare 07.01.23, 22:30
      Ja wrzuciłem klasykę, czyli Dług w wykonaniu KObuszewskiego i Brusikiewicza (wersji Dańca nie wklejam bo to jest taki szajs, że do powyższego wykonania nie ma nawet startu.
      youtu.be/lKLiIocg-C0

Drugi podobny szmonces to równie znana rozmowa telefoniczna Kabaretu Dudek:
      youtu.be/JGVOtZjtY-s

I trzeci kawałek, tym razem równie klasyczny ale kładący mnie na łopatki
      Czy zamiast odrostów od pietruszki mogą być odrosty od marchewki?
      A co ja jestem? Królik?
      A propo, jak się Pan nazywasz?
      Zając
      To kicaj pan z tego sklepu?
      Halo...Panie Zając...a śrutu Pan nie chcesz? tongue_out
      youtu.be/QqsTBSdtqQQ
      • la_felicja Re: Stare, ale jare 07.01.23, 22:36
        Ja jak byłam mała, to piosenkę z tego kabaretu śpiewałam tak:
        Bo my musimy być silni i zdrowi
        choćby nas kroił, choćby nas kroił smile
        • ichi51e Re: Stare, ale jare 08.01.23, 10:09
          Tam powinno być „choćby na skrobi” big_grin
          • la_felicja Re: Stare, ale jare 08.01.23, 21:30
            No wiem, teraz wiem. Wtedy nie wiedziałam.
      • agdzieztam Re: Stare, ale jare 07.01.23, 22:45
        Wow to jak tak ostro kabaretami lecimy to proszę, pani Lola i Bronisław maj! Kocham!!!!

youtu.be/0yrq7_xq5-k
      • kochamruskieileniwe Re: Stare, ale jare 08.01.23, 09:31
        Dudek jest swietny. A ktoś pamięta Lożę 44 ? Co jest grane np? Mam do dzisiaj tasme magnetofonową z nagraniem z programu w tv. Zresztą ksiązkę z zapisem skeczy rownież. Lubilam ich.
        • viridiana73 Re: Stare, ale jare 08.01.23, 09:38
          Ja pamiętam Lożę!! I Co jest grane, chociaż oglądałam to dziecięciem będąc i po długich bojach z rodzicami (bo to póżno leciało). Uwielbiałam ich!! Mieli też swoje 5 minut w Spotkaniach z balladą i zawsze na ten moment czekałam.
          • kochamruskieileniwe Re: Stare, ale jare 08.01.23, 09:50
            Na youtubie sa feagmenty ze spotkan z balladą w szpitalu. Ale chyba wolalam w wersji z Pikusiem ( por. Jaszczuk z 07 czy Stasiek Kolasa z kogla- mogla).
            Jak sa macze, to od rzu mam w glowie ich transmisję
            • dariamax Re: Stare, ale jare 08.01.23, 10:01
              Na YouTube są całe spotkania z ballada od niedawna. Tylko trzeba odsiać Kopydlowo. Ja kocham rzymskie i piekielne spotkanie. I co najzabawniejsze to znowu aktualne.
            • viridiana73 Re: Stare, ale jare 08.01.23, 14:12
              Tak, i zawsze mi było żal Pikusia, bo on robił za chłopca do bicia. Ten z brodą miał taką charyzmę i autorytet, że jak Pikusiowi nawrzucał, to biedak robił się taaki malutki.
              • kochamruskieileniwe Re: Stare, ale jare 08.01.23, 14:20
                A pamietasz, jak Pikus robił za mendum?
                • viridiana73 Re: Stare, ale jare 08.01.23, 15:02
                  A nie, tego nie pamiętam😞
                  • kochamruskieileniwe Re: Stare, ale jare 08.01.23, 15:19
                    Uspili Pikusia by zobaczyl przyszlość 😁

Niektore teksty weszly na stale w mojej rodzinie. Np. To jest "co laska z zeszlego roku" Niestety, aktualne przy obecnej inflacji.
                    • viridiana73 Re: Stare, ale jare 08.01.23, 20:56
                      Ja znowuż pamiętam, jak Pikuś miał w plecaku/torbie książki. Lektury znaczy. I ten z brodą zaczął książki wyciągać i komentować tytuły; "Co słonko widziało? " - A co ciebie obchodzi, co ono widziało!?, ,, "Dziady"? - Ty pamiętaj! Polak może i dziad, ale honorowy!
                      Ja z kolei często używam " honorowego dziada"😄
      • paskudek1 Re: Stare, ale jare 08.01.23, 09:42
        Dług i, Sęk - najlepsze skecze 🤣🤣. Uwielbiam
      • danaide2.0 Re: Stare, ale jare 08.01.23, 14:45
        Nie mam wielkiego rozeznania w kabaretach, ale nawet na ematkę przyniosłam podkreślanie "wężykiem". Na pewno wiesz skąd?
        • profes79 Re: Stare, ale jare 08.01.23, 16:16
          www.youtube.com/watch?v=z4dMWaI6MBY

Oczywiście smile
      • you_want_it_darker Re: Stare, ale jare 09.01.23, 00:13
        Rozmowa telefoniczna kabaretu Dudek to klasyka, smaczek jakich mało, właśnie obejrzałam z Twojego linku i poza ryczeniem ze śmiech taka mnie naszła refleksja jakich kiedyś mieliśmy świetnych aktorów komediowych.
        To jest (była) najwyższa szkoła jazdy ❤️

A „Z tylu sklepu” pamietam oglądane na żywo, tzn. transmisje w TV. Uwielbiam Tey
    • bylam.stara.mostowiakowa Re: Stare, ale jare 07.01.23, 22:36
      m.youtube.com/watch?v=Qv_6rGdoF-k
      Kabaret Dudek, Anna Seniuk i Gajos - Rozstanie. Bardzo lubię...
    • homohominilupus Re: Stare, ale jare 07.01.23, 22:48
      Mnie zawsze i niezmiennie śmieszyć będzie Big Zbig Show.
      • you_want_it_darker Re: Stare, ale jare 08.01.23, 16:09
        youtube.com/watch?v=W_Aw4c5IvOk&feature=share

Uwielbiam Big Zbiga, płacze ze śmiechu przy tej piosence 😂
        • paskudek1 Re: Stare, ale jare 08.01.23, 17:01
          Oj tak, 4 piwka, cudo 🤣🤣
          • you_want_it_darker Re: Stare, ale jare 09.01.23, 00:14
            Oj cudo zgadzam się 😀
            Tyle lat minęło a mnie to wciąż śmieszy 😂
            • homohominilupus Re: Stare, ale jare 09.01.23, 15:51
              Uwielbiam całość, Mann i Materna jako konferansjerzy są cudowni ale chyba mój ulubiony kawałek to Ba ba ba bambina oczywiście z M& M tłumaczącymi Śliwa piosenki. Tutaj płacze ze śmiechu.
              • viridiana73 Re: Stare, ale jare 09.01.23, 18:56
                Ba ba bambina!
                Pi pi pi pi picina!!
                Uwielbiam to! I "Cienkuje bardzo! " przeczytane ze zmiętej karteczki😄
                • homohominilupus Re: Stare, ale jare 13.01.23, 11:28
                  viridiana73 napisał(a):

> Ba ba bambina!
                  > Pi pi pi pi picina!!
                  > Uwielbiam to! I "Cienkuje bardzo! " przeczytane ze zmiętej karteczki😄

Siostro 🤩

I jeszcze Jozefowicz jako Siemionowna i Jadwiga Sarnowska Saara 😅

I festiwal piosenki ludowej, niezapomniany Machalica
    • damartyn Re: Stare, ale jare 07.01.23, 22:49
      Igraszki z diabłem przednie, trzeba powtarzać co jakiś czas jak Mistrza i Małgorzatę.
      Ostatnio słuchałam o teściowej Gajosa Tekst linku
      • milin94 Re: Stare, ale jare 08.01.23, 10:54
        damartyn napisał(a):

> Igraszki z diabłem przednie, trzeba powtarzać co jakiś czas jak Mistrza i Małgo
        > rzatę.
        > Ostatnio słuchałam o teściowej Gajosa Tekst l
        > inku

To prawda. Mój syn zna na pamięć prawie wszystkie dialogi.
    • la_felicja Re: Stare, ale jare 07.01.23, 22:54
      A czy ktoś pamięta sztukę "Suknia cesarzowej"? Z Teatru Telewizji? Pamiętam, jak z siostrą wyłyśmy na tym ze śmiechu.
      "Ach! Już myślałam, że to jakiś mężczyzna, a to pan, panie (Włodzimierzu??? - imienia już nie pamiętam)
      Szukałam tego na YT, ale nie mogłam znaleźć.
      • grey_delphinum Re: Stare, ale jare 08.01.23, 09:01
        Uwielbiałam teatr tv "Dzikie konie" (historia dwojga nastolatków, którzy uciekli z domu). Historia zrobiła na mnie kolosalne wrażenie. Chętnie odświeżyłabym sobie ten spektakl po latach.
        • agdzieztam Re: Stare, ale jare 08.01.23, 09:46
          Pamietam dzikie konie, jak dobrze, że przypomniałaś! Też wtedy na mnie to zrobiło wrażenie ogromne!
      • bazia_morska Re: Stare, ale jare 08.01.23, 14:34
        Nie pamiętam, ale odświeżyłam ostatnio "7 pietro" Dino Buzzatiego z Holoubkiem i Pszoniakiem, genialne!
    • paskudek1 Re: Stare, ale jare 08.01.23, 09:44
      Z takich dla dzieci uwielbiałam teatr tv Małgosia kontra Małgosia. Nawet znalazłam kiedyś na yt ale bez trzeciej części, o ile pamiętam. Świetna sztuka.
      • agdzieztam Re: Stare, ale jare 08.01.23, 10:04
        Och oczywiście! Ten spektakl był świetnie zrobiony jakiś taki mroczny prawda? Wszystko w ciemnych kolorach, powolne, często mówione polszeptem.
      • kk345 Re: Stare, ale jare 08.01.23, 10:56
        Uwielbiałam tę książkę, czytałam kilka razy w nastolęctwie
    • agdzieztam Re: Stare, ale jare 08.01.23, 09:52
      O dziewczyny!!!! Jeszcze stary dobry Hemar, piosenka Maryli. Kocham, kto nie zna, wysłuchajcie proszę, ubawicie się!

youtu.be/puA_lDvnaNk
      • paskudek1 Re: Stare, ale jare 08.01.23, 10:21
        Znałam ale jak, zawsze z radością słucham. Mistrzostwo w tekście i wykonaniu ❤️
    • bananananas Re: Stare, ale jare 08.01.23, 10:02
      Stare kabarety Olgi Lipińskiej.
      Fantastyczne aktorstwo, absurdalny humor, chaos i nieprzewidywalność. Pamiętam zawód związany z wejściem nowszej, kolorowej serii, kiedy autorka zaczęła robić kabarety komentujące naszą rzeczywistość - to już nie było to. Szczęśliwie trochę tych starszych kabarecików się uchowało. Tu od ok 7 minuty:

• angazetka Re: Stare, ale jare 08.01.23, 21:00
        Ja się z Kabarecików uczyłam życia i polityki big_grin Już z tych kolorowych.
        • livia.kalina Re: Stare, ale jare 08.01.23, 21:56
          Ja też, a w rodzinie tekstami z kabartów Olgii L grypsujemy do dnia dzisiejszego wink
          • damartyn Re: Stare, ale jare 08.01.23, 22:54
            To chyba wszyscy , którzy pamietają ten okres 😉-
            -O, matko mam grac?
            -Jak wam się naród nie podoba, możecie se naród wymienić
            - Misiek, chcesz czukerka
            -Co nie, Belka?
            -Myszowaty łże jak pies
            -Ciesz się z tego co masz albo przynajmniej śmiej itd, itd
      • daisy Re: Stare, ale jare 08.01.23, 22:18
        Cudowne, pamiętam te kabarety, oglądałam w dzieciństwie i nasiąkałam jak gąbka.
        I ten niesamowity Fronczewski z ADHD.
    • balbina1710 Re: Stare, ale jare 08.01.23, 10:09
      Zamachowski byl naprawde LADNY, jak byl mlody. Zapomnialam. Chyba wszyscy bylismy ladni w mlodosci...
    • ichi51e Re: Stare, ale jare 08.01.23, 10:12
      Jak dla mnie film pr Dzięcioł (1979) nie wiem czemu tego nie puszczaja m.youtube.com/watch?v=pPiKOorCZDg;;pPiKOorCZDg;;https://i.ytimg.com/vi/pPiKOorCZDg/default.jpg;;Dzięcioł (1970) - Witaminy nie istnieją!
      • ichi51e Re: Stare, ale jare 08.01.23, 10:12
        1970 big_grin
      • livia.kalina Re: Stare, ale jare 08.01.23, 21:57
        "Dzięcioł" to majstersztyk.
      • nowaczek12345 Re: Stare, ale jare 13.01.23, 11:13
        Na Kino Polska wciąż powtarzają.
    • milin94 Re: Stare, ale jare 08.01.23, 10:58
      Kocham Kabaret Starszych Panów miłością wielką. "Upał", "Rozmowy kontrolowane", "Miś", 'Rejs", "Wniebowzięci", "Panny do wzięcia", "Co mi zrobisz, jak mnie złapiesz", seriale - "07 zgłoś się ", "Droga", "Znaki szczególne", "Czterdziestolatek" - mogłabym wymieniać dłuuugo.
    • danaide2.0 Re: Stare, ale jare 08.01.23, 14:30
      Na mnie duże wrażenie zrobiły filmy Nasfetera. Widziałam "Abel, twój brat" i "Motyle". Ciągle do nich nie wróciłam, mam je cały czas gdzieś z tyłu głowy.

Jest też film, który widziałam tylko raz, koniec lat 70-tych/początek 80-tych? Zobaczyłam fragment wspomnianego teatru TV "Dzikie konie", ale to chyba nie to. Miałam wrażenie, że był to film czeski: główna bohaterka była chyba w domu dziecka, był tam wypadek, była scena z końmi. Ktoś coś kojarzy?

Akurat "Pierścień i różę" Gruzy obejrzałam z dzieckiem, ale wrażenia miałam bardzo mieszane, a już scena z biegnącą ogrodem Figurą... czułam się jakby cały film został dla niej nakręcony. Zamachowski super, ale zawsze lubiłam go jako aktora (pokazałam też dziecku Dekalog X) - życie sobie, sztuka sobie.
      • danaide2.0 Re: Stare, ale jare 08.01.23, 14:48
        W innym wątku podałam tytuły klasycznych filmów: Lekarstwo na miłość (bardzo spodobało się dziecku), Niewinni czarodzieje, Do zobaczenia do jutra.
        Zupełnie inne klimaty.
    • zona_glusia Re: Stare, ale jare 08.01.23, 14:59
      Z kabaretów miło wspominam Kabaret Potem i ich Bajki dla potłuczonych
      www.youtube.com/watch?v=VVUDv1xrfR0
    • extereso Re: Stare, ale jare 08.01.23, 15:05
      Wasze propozycje wspaniale, przypomniano, zobaczono, uśmiechnięto.
      youtu.be/khCm7xfiqiU
    • you_want_it_darker Re: Stare, ale jare 08.01.23, 16:26
      Wrocławski kabaret Elita i skecze „Rycerzy trzech” i “Z pamiętnika młodej lekarki”

Kabaret OTTO (… i zasmażka!)

Laskowik i Smolen (konkurs na najlepsza budkę dla ptaków „ja bym go tam wcisnął”)

Festiwal Piosenki Aktorskiej

youtu.be/zSJRXBWX03s
    • kurtkapuchowa Re: Stare, ale jare 08.01.23, 16:37
      T-Raperzy znad Wisly: Najwiecej smaku jest w polskim chlopaku smile

www.youtube.com/watch?v=LQGRyjzGWUI
      • kurtkapuchowa Re: Stare, ale jare 08.01.23, 16:39
        albo to: www.youtube.com/watch?v=6fGdZh_eg9U
      • angazetka Re: Stare, ale jare 08.01.23, 21:01
        Och, ostatnio słuchałam na nowo Pocztu królów polskich. Oraz sezonowo Kiedy pada śnieg (zwłaszcza że pamiętam, jak w szkole śpiewał to mój kolega głosem jeszcze nie do końca po mutacji - dziś kolega jest w miarę wziętym śpiewającym aktorem).
        • pepsi.only Re: Stare, ale jare 08.01.23, 23:17
          Którą wersję
          starą : www.youtube.com/watch?v=yAN5o4fROTE
          czy nową: www.youtube.com/watch?v=5o_3SHmKxkc
          smile
    • paskudek1 Re: Stare, ale jare 08.01.23, 17:04
      Właśnie sobie odnawiam Wojnę domową 🤣🤣
    • angazetka Re: Stare, ale jare 08.01.23, 21:03
      Nie aż takie stare, ale kabaret Potem. Kocham, mówię ich tekstami, "Bajki dla potłuczonych" to życie.
      • pepsi.only Re: Stare, ale jare 08.01.23, 23:19
        A ja Hrabi- Dziubasa kocham big_grin, i gdzie mogę cytuję.
        www.youtube.com/watch?v=sQP_cDekVv0
    • karanissa Re: Stare, ale jare 09.01.23, 11:41
      "Scenariusz dla trzech aktorow" - Peszek, Grabowski, Grabowski. Do tej pory sobie odpalam i smieje sie przy ukochanych fragmentach. "Nikodeeemieee, czytales metafizyke Heideggera?"

www.youtube.com/watch?v=unCdpf7PJ4k
    • ewa_mama_jasia Re: Stare, ale jare 09.01.23, 15:47
      O tak, wersja Zamachowski - Biedrzyńska jest genialna. Ale mnie podoba się jeszcze ta - na drugim miejscu smile www.youtube.com/watch?v=34vbWnr5dPg
      • paskudek1 Re: Stare, ale jare 09.01.23, 16:48
        To jak piosenkowo to moja ukocjana wersja piosenki Hanny Banaszak "W moim magicznym domu"
        youtu.be/sNTxwCRgjuQ
        Zdaje się że to Festiwal Piosenki Aktorskiej tylko nie wiem który rok. Kocham Opanię ❤️😜🤣
        • agdzieztam Re: Stare, ale jare 09.01.23, 17:03
          O kocham Banaszak . Na kolana rzuca mnie ta wersja z lat 80 "nie, nie mozesz teraz odejść jestem rozpalonym lodem"
    • tt-tka Re: Stare, ale jare 13.01.23, 11:43
      Teatr telewizji, "Portret" Mrozka. Calosc swietna, ale na samym poczatku jest tam NAJPIEKNIEJSZY monolog milosny, jaki zdarzylo mi sie uslyszec !!!
      ...a zaraz potem scena sie rozjasnia big_grin big_grin big_grin

mam nielegalnie zgrany z czasow, gdy to bylo w tivi, na jutubie nie widze. Ale moze ktos znajdzie.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka