Dodaj do ulubionych

Respiratory II

24.01.23, 12:08

a pewnie raczej 202, bo tyle tych afer w pisslandzie. Ale kwota przekrętu zbliżona.
Pisałam niedawno, że testy combo na grypę, covid i RSV można o kant tylnej części ciała potłuc. Proszę, oto potwierdzenie z bardziej oficjalnego źródła i bardzo "nieszurskiego" medium, czyli wyborczej.pl:
wyborcza.pl/7,75398,29389143,nfz-wyda-ponad-200-mln-zl-na-bezwartosciowe-testy.html
Noale że ten business musi się zgadzać, więc pani płaci i pan płaci...

Swoją drogą, czy teksty z wyborczej.pl nie miały się nie pojawiać na gazeta.pl? Bo oni mają taaaaaką kosę ze sobą?
Obserwuj wątek
    • woman_in_love Re: Respiratory II 24.01.23, 12:21
      #nikogo
    • triss_merigold6 Re: Respiratory II 24.01.23, 12:24
      Ajajaj, czyżby testy covidowe, dziko lansowane przed media i forumowe covidianki też były niemiarodajne?
      • panna.nasturcja Re: Respiratory II 24.01.23, 16:29
        A jaki to ma związek jedno z drugim?
    • zuzanna_a Re: Respiratory II 24.01.23, 12:24
      Hmm. Ja robie te testy od ponad roku, bo to zadna nowosc, prawidlowo wykryl raz covid a dwa razy grype typu a u dzieci.
      Tylko trzeba dobrze pobrac probke.
      Kolezanka tez ostatnio miala w POZ, zdychala z goraczka, bolem miesni, wiec testu roboc nie trzeba bylo, ale oczywiscie wyszla grypa, dostala lek i ok.
      Dziecku kuzynki tezt wykryl rsv, rowniez potem potwierdzone. Testy kupowalam w aptece jakos za 34 zl, nie mam do nich zastrzezen.
      • zuzanna_a Re: Respiratory II 24.01.23, 12:27
        Zreszta nie wiem o co afera. Jak lekarz ma kaszlacego pacjenta z wysoka goraczka, to co ma sobie srebrna kule postawic do wrozenia jak trzy choroby daja takie same objawy?
        Glownie chodzi o wychwycenie grypy bo na nia sa skuteczne leki ale to musi miec jakas podstawe by je przepisac. Wg mnie testy sa swietnym narzedziem diagnostycznym, ale tez trzeba umiejetnie pobrac probki. Jak ktos to zle robi to i zle wychodzi.
        • triss_merigold6 Re: Respiratory II 24.01.23, 12:30
          Te skuteczne leki działają super, jeśli zostaną podane w ciągu 48 godzin od wystąpienia objawów. Mojemu partnerowi się udało i zdążył do lekarza po receptę, mnie nie, bo objawy miałam w święta. Rozumiesz, kluczowy jest szybki dostęp do lekarza, a nie testy.
          • lauren6 Re: Respiratory II 24.01.23, 12:41
            To znaczy, że partner pierdoła, bo powinien był od razu poprosić o receptę i dla ciebie, i dla dzieci, żebyście się od niego nie zarazili. Byłam w podobnej sytuacji i od razu brałam receptę dla całej rodziny.
            • triss_merigold6 Re: Respiratory II 24.01.23, 13:00
              Nie rozumiesz. Ja zachorowałam WCZEŚNIEJ, właśnie w święta i u lekarza byłam po trzech dniach. Lekarka stwierdziła, że teraz nie ma już sensu branie tamiflu/odpowiednika.
              On miał objawy później i u lekarza był następnego dnia, dostał receptę, wykupił i wziął Ebilfumin, bardzo skuteczny zresztą.
          • arwena_11 Re: Respiratory II 24.01.23, 13:18
            A nie masz teleporady? W listopadzie zachorowała córka. W lux medzie test na grypę i przepisali lek. Trzy dni później zachorował mąż - teleporada, powiedzenie, że córka trzy dni temu miała stwierdzoną grypę - tylko się spytali jaki lek dostała i to samo przepisali. Dwa dni później ja sie źle poczułam ( niedziela ). W poniedziałek telefoniczna wizyta, również po informacji, że córka z grypą stwierdzoną testem w domu - dali ten sam lek. Mam aptekę na osiedlu, zadzwoniłam - leku nie mieli, ale ściągnęli go na następny dzień na rano. Ja w poniedziałek wzięłam już lek, bo pożyczyłam sobie od męża.
            • triss_merigold6 Re: Respiratory II 24.01.23, 13:28
              W dupie mam teleporady, mogę skorzystać jeśli potrzebuję tylko recepty albo zwolnienia, przy silnej infekcji oczekuję kontaktu z lekarzem bezpośrednio.
      • triss_merigold6 Re: Respiratory II 24.01.23, 12:27
        Muj Bozsze... W święta oboje mieliśmy grypę, potwierdził lekarz POZ, żaden test nie był potrzebny do wystawienia recepty i zwolnienia.
        • zuzanna_a Re: Respiratory II 24.01.23, 13:05
          a na jakiej podstawie? u mojego dziecka grypa nie dawała żadnych objawów poza gorączką i to bardzo wysoką. innym razem w taki sam sposób objawiała się trzydniówka a jeszcze innym angina - w której nawet gardło było super, a infekcja paciorkowcami trwała w najlepsze. na szczęście moja lekarka robi szybkie testy i wymazy/ CRP a nie leczy na pałę. jak ktoś ma klasyczny zestaw objawów super - ale są ludzie których objawy są niejednoznaczne, a choroba się rozwija.

U dziecka test wyszedł pozytywny na grypę mimo że miał 40 st gorączki i nic więcej, ani kaszlu, ani kataru, ani żadnych innych objawów. Lekarz musiałby być totalnie niepoważny by zarówno dziecku jak i całej rodzinie przepisywać ebilfumin bez żadnej podstawy.
          • triss_merigold6 Re: Respiratory II 24.01.23, 13:18
            Na podstawie objawów- u mnie były klasyczne, a u chłopa zupełnie inne, ale typowe dla teraz dominującej odmiany jak powiedział lekarz.
            • zuzanna_a Re: Respiratory II 24.01.23, 14:26
              to wspaniale.
              testy są dla osób które nie mają książkowych objawów, a takich osób jest mnóstwo.
              albo dla tych, którzy wolą teleporadę.

ja np. mając grypę potwierdzoną domowym testem preferuję na podstawie teleporady wziąć lek po kontakcie telefonicznym, aniżeli lecieć bladym świtem do przychodni pełnej ludzi. raz że nie narażam innych, dwa leżę w łóżku zamiast pchać się przez miasto, ubierać i czekać w poczekalni jak mnie telepie od gorączki i chce mi głowę rozerwać albo mnie bierze na wymioty. tylko po to by lekarzowi powiedzieć, że robiłam test i mam grype na co on potwierdzi, ze skoro tak to mam grypę. doskonały pomysł, doprawdy.
    • mdro Re: Respiratory II 24.01.23, 14:32
      1. Negatywna opinia (że są za mało czułe i nie odróżniają dobrze wirusów), jak rozumiem z treści artykułu, dotyczyła tych konkretnych testów Combo zakupionych przez Niedzielskiego i spółkę, nie nie testów jako takich.
      2. Linkujesz artykuł zamieszczony na wyborcza.pl, więc o co chodzi z tym gazeta.pl?
      • alicia033 Re: Respiratory II 24.01.23, 15:06
        mdro napisała:

> 1. Negatywna opinia (że są za mało czułe i nie odróżniają dobrze wirusów), jak
        > rozumiem z treści artykułu, dotyczyła tych konkretnych testów Combo zakupionych
        > przez Niedzielskiego i spółkę, nie nie testów jako takich.

Bez znaczenia, bo wszystkie działają na tym samym schemacie.

> 2. Linkujesz artykuł zamieszczony na wyborcza.pl, więc o co chodzi z tym gazeta.pl?

o inbęwink, z przedostatniego weekendu.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka